krzysztof_lodz 08.08.05, 20:36 Pamiętam sprzed roku długi wątek na forum na temat kupowania tego portalu przez miasto. Ktoś go odnajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:43 jeden to ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=14352630&a=14352630 a drugi był kiedyś tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=18908333 ale skasowali Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:48 Nie skasowali tylko przenieśli: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=18908333 Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:51 OK, przepraszam - na tym podforum też szukałem, ale widocznie nieudolnie. Ciekawie zaczyna się tamten komentowany artykuł (żal mi 2,44 żeby przeczytać całość) - "Z internetu zniknęła wirtualna wizytówka ulicy Piotrkowskiej. Wkrótce powróci po patronatem Urzędu Miasta Łodzi." Ciekawe są też prorocze komentarze "Poprzednia debata była na Forum (i boards miał rózne watpliwości) - kolejna debata to chyba będzie w ABW ?" Odpowiedz Link Zgłoś
boards_of_canada Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:18 Ja bym sie bardziej zainteresowal panem bylym wlascicielem tego portalu. To jest cwaniak kuty na cztery nogi. Moja znajoma pracowala u niego w portalu. Podobno gosc zmyl sie jak portal okazal sie finansowa klapa, zabral caly sprzet (skaner, komputery) i tyle go wszyscy widzieli. Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, ze zabral sprzet, ktorego nie byl wlascicielem. Bo portal byl traktowany przez zaangazowanych w ten projekt jak "wlasne dziecko" i ludzie przynosili tam wlasne sprzety i inwestowali w niego wiecej, niz wyciagali. Pan, ktory podawala sie za jedynego wlascieciela portalu, wedlug slow mojej znajomej, nie mial nawet wszystkich praw wlascicielskich do niego. No ale sprzedac "portal" to sprzedal. Nie musze dodawac, ze nie informujac o tym swoich wspolpracownikow. Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:25 boards_of_canada napisał: > [...]Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta sprawa. Jeśli jest tak jak mówisz, to jakim cudem Miasto kupiło portal? I od kogo? Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż. Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu nic się nie zmieniło na portalu... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:28 > Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu > nic się nie zmieniło na portalu... Dlatego, że był to zakup niepotrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
boards_of_canada Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:43 > > [...]Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta sprawa. > Jeśli jest tak jak mówisz, to jakim cudem Miasto kupiło portal? Niestety, to nie ja kieruje Miastem. Nie wiem. > I od kogo? > Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż. Wedlug tego, co twierdzi moja znajoma, ktora ma kontakt z innymi zaangazowanymi w ten projekt, nawet nie wiedzieli, ze fakt zbycia portalu nastapil. > Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu nic się > nie zmieniło na portalu... A odpowiedz jest w tekscie. Skoro portalem mialo zajmowac sie kilka wydzialow, to znaczy, ze nikt sie nim nie bedzie zajmowal. Taka jest natura biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boards_of_nowhere Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:17 boards_of_canada napisał: > > Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż. > > Wedlug tego, co twierdzi moja znajoma, ktora ma kontakt z innymi zaangazowanymi > > w ten projekt, nawet nie wiedzieli, ze fakt zbycia portalu nastapil. Zastanow sie. Jesli byla jakas forma prawna wlasnosci to albo musieli wyrazic zgode na sprzedaz (nie wierze, zeby miasto kupilo cos od kogos nie sprawdzajac praw tego kogos do dysponowania kupowanym "przedmiotem"), albo upowaznili sprzedajacego na pismie do swobodnego dysponowania tym dobrem. Pozdrawiam nasz preznie dzialajcy Urzad ;-) B_O_N Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:26 > Ja bym sie bardziej zainteresowal panem bylym wlascicielem tego portalu A ja raczej urzędnikiem, który wydał na niego 24 tys. z naszych wspólnych, miejskich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachelka do boards of cancada IP: *.rev.vline.pl 09.08.05, 23:29 Ja za to jestem ciekawa, kiedy "ktoś" zainteresuje sie Waszą osobą panie boards.... Dziś zapadł jeden wyrok skazujący na podobnym Panu osobniku, z tą jedną różnicą, że on wypowiadał się jawnie. Zarzuty stawia pan dość poważne, radzę się zastanowić.... czy warto ? A wiem, co mówię. :) A tak na marginesie, żółty jakiś ten pański żywot.... sama żółć Odpowiedz Link Zgłoś
boards_of_canada Re: do boards of cancada 10.08.05, 00:33 Slabo mnie znasz. I cos chyba ci sie pomylilo jesli chodzi o skazywanie osob. Zolc dostrzegam natomiast w twoim poscie. Uderzylem w jakis czuly punkt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rachelka Re: do boards of cancada IP: *.toya.net.pl 10.08.05, 10:19 Jeżeli w mojej wypowiedzi dostrzegłeś jakowąś żółć, to dajesz wyraz swojej inteligencji. Ja w ogóle cię nie znam i nie chciałabym poznać. Masz rację uderzyłeś w czuły punkt, nie lubię, gdy rzuca się oskarżenia na podstawie :"moja znajoma mówiła mi...." Jeżeli masz wątpliwości co do uczciwości ex właściciela portalu, twierdzisz, że znasz kogoś, kto może je potwierdzić, to czemu sam się nim nie zajmiesz?? A tak na marginesie, jeszcze tyle emocji wzbudza w waści portal i jego ex właściciel? Paie boards... jakież pan musi mieć nudne życie......... Odpowiedz Link Zgłoś
boards_of_canada Re: do boards of cancada 10.08.05, 10:32 A to sie grubo mylisz. Zycie mam wyjatkowo ciekawe :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zawisza1212 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:57 Moim zdaniem "standard" (czytaj powtarzający się zły przykład), jeśli chodzi o portale internetowe, w które "zamieszana" jest administracja publiczna (jej stopień naprawdę nie jest istotny)... Przykładów "obumarcia" tematycznych serwisów internetowych prowadzonych lub też zainicjowanych początkowo przez urzędników jest naprawdę dużo...Smutne to niestety... Pan Czajkowski, ma świętą rację, gdy chodzi o kwestię tworzenia "contentu" internetowego, to tematycznie związani urzędnicy muszą brać na siebie odpowiedzialność za treści.... I tu pojawia się problem, totalnego (z naprawdę nielicznymi wypadkami) wykluczenia cyfrowego urzędników (w skali całej administracji)...Pojawia się problem zrozumienia takich terminów jak "new public management" czy "e-governemt"...Koszmarr...A dramatyczne jest to, że dedykowanych systemów informatycznych przybywa w tempie w żaden sposób nie odpowiadającym transferowi wiedzy związanej z IT... Z drugiej strony mamy coraz więcej przykładów utrzymywania serwisów internetowych przez firmy informatyczne zewnętrzne, prowadzonych porządnie i sprawnie - ale moim zdaniem portale tematyczne administracji powinny być prowadzone przez ADMINISTRACJĘ a nie przez podmioty zewnętrzne, bo dopiero wtedy mówimy o odpowiedzialności... Bo jak jest dobrze (wszystko jest aktualne i poprawnie działa) to administracja mówi to NASZ CUDOWNY SERWIS, natomiast jak coś się zepsuje (nieaktualne, błedy funkcjonalne, błędy 404) to administracja mówi my nie jesteśmy winni TO WINA FIRMY która rozwija serwis.... Ot, takie moje wieczorne wynaturzenia w temacie nieaktualnych serwisów internerowych w administracji... Odpowiedz Link Zgłoś
artek1977 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 09.08.05, 00:01 Stronka jest ciekawa, ale urzędnicy jak zwykle potrafią tylko pie...yć, a nie zrobić coś porządnie. Taka jest Polska nasza kochana, jak nią kierują takie "tęgie" głowy. Ale po nasze pieniążki za "osiągnięcia" to lecą jak świnie do koryta. Tfu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f16 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny IP: *.toya.net.pl 09.08.05, 07:08 Gdzie kucharek szesc, tam cyckow 12, a poza tym laska ktora to robila dawno zmienila prace:) jelenie, PS robi w Poznaniu, pozdrowienia, przyjaciolko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 09:41 IMHO kompletna strata pieniędzy. Jeśli ktoś chce prowadzić takie coś prywatnie - to czemu nie. Ale miejski portal o Pietrynie? A jak będzie fajna impreza w knajpie na Rewolucji to już nie pisać? Bezsens. Lepiej by było rozwijać w tym kierunku jakiś jeden miejski portal rozrywkowo-turystyczny - albo najlepiej zlecić to firmie zewnętrznej, które byłby płacony miesięczny abonament. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 12:04 A choćby po to, że jest to jedna z atrakcji Łodzi. Sam krótki rys historyczny niektórych kamienic byłby gratką dla turystów. Zresztą co tu mówić o turystach, jak wielu Łodzian nie zna tego miasta... 90% wydarzeń różnego rodzaju ma miejsce na Pietrynie, bądź w jej bezpośrdnim sąsiedztwie. Co do prowadzenia portalu - zgadzam się w 100% - NIE powinien robić tego urząd. A co z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej? Może im możnaby przekazać zarządzanie tą stronką? Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 12:56 > A choćby po to, że jest to jedna z atrakcji Łodzi. Ok, ok - tylko po co na OSOBNYM PORTALU? Dalej nie widzę potrzeby :) Jest ogromna potrzeba wewnątrzmiejskiej i wojewódzkiej promocji Łodzi, Pietryny, imprzez itd - ale to nie musi się dziać na osobnym portalu. Człowiek, jako internauta, jest w stanie odwiedzać na taki temat 1, max 2 portale w miarę regularnie. Dlatego to powinno być w jednym miejscu. pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_lodz Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 13:09 > A co z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej? Może im możnaby przekazać zarządzanie tą > stronką? Nie można ot tak sobie przekazać. Należałoby zrobić konkurs. Zresztą moim zdaniem od początku trzeba było tak zrobić - napisać, że miasto ma życzenie posiadać stronę o ulicy Piotrkowskiej i że ma na to 25 tys. złotych do wydania. Zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, zainteresowane organizacje pozarządowe mogłyby przedstawić swoją ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 09.08.05, 23:02 Kolejny przyklad wyzszosci oddolnej inicjatywy prywatnej nad publiczna... Ech, a byl to taki fajny portal... Poza tym, pani Korostenska (skad inad sympatyczna osoba) jak zawsze nie zna sie na tym, o czym kaza jej mowic. Otoz, jak ktos ruszy lbem troszke, to zobaczy, ze da sie zrobic oddzielne konta i loginy dla kupcow i firm. Najprostszym, choc glupim, przykladem niech beda roznorodne serwisy randkowe... :P Pozdrowki! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 04.07.06, 00:46 Może przed wyborami coś się zmieni :-> Póki co, portal jest totalnie nieaktualny, a to co było jego największa wartością - ciekawostki historyczne, kompletnie niedostępne :-( Odpowiedz Link Zgłoś