Dodaj do ulubionych

Portal o Piotrkowskiej nieaktualny

08.08.05, 20:36
Pamiętam sprzed roku długi wątek na forum na temat kupowania tego portalu
przez miasto. Ktoś go odnajdzie?
Obserwuj wątek
    • krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:43
      jeden to ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=14352630&a=14352630
      a drugi był kiedyś tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=18908333 ale
      skasowali
      • ixtlilto Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:48
        Nie skasowali tylko przenieśli:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=18908333
        • krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 20:51
          OK, przepraszam - na tym podforum też szukałem, ale widocznie nieudolnie.

Ciekawie zaczyna się tamten komentowany artykuł (żal mi 2,44 żeby przeczytać
          całość) - "Z internetu zniknęła wirtualna wizytówka ulicy Piotrkowskiej.
          Wkrótce powróci po patronatem Urzędu Miasta Łodzi."
          Ciekawe są też prorocze komentarze "Poprzednia debata była na Forum (i boards
          miał rózne watpliwości) - kolejna debata to chyba będzie w ABW ?"
          • ixtlilto [tekst] 08.08.05, 21:16
            Żeby z ten tekst uchronić przed archiwum:
          • boards_of_canada Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:18
            Ja bym sie bardziej zainteresowal panem bylym wlascicielem tego portalu. To
            jest cwaniak kuty na cztery nogi. Moja znajoma pracowala u niego w portalu.
            Podobno gosc zmyl sie jak portal okazal sie finansowa klapa, zabral caly sprzet
            (skaner, komputery) i tyle go wszyscy widzieli. Najsmutniejsze w tym wszystkim
            jest to, ze zabral sprzet, ktorego nie byl wlascicielem. Bo portal byl
            traktowany przez zaangazowanych w ten projekt jak "wlasne dziecko" i ludzie
            przynosili tam wlasne sprzety i inwestowali w niego wiecej, niz wyciagali. Pan,
            ktory podawala sie za jedynego wlascieciela portalu, wedlug slow mojej
            znajomej, nie mial nawet wszystkich praw wlascicielskich do niego. No ale
            sprzedac "portal" to sprzedal. Nie musze dodawac, ze nie informujac o tym
            swoich wspolpracownikow. Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta
            sprawa.
            • ixtlilto Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:25
              boards_of_canada napisał:

> [...]Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta sprawa.
              Jeśli jest tak jak mówisz, to jakim cudem Miasto kupiło portal? I od kogo?
              Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż.

Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu nic się
              nie zmieniło na portalu...
              • krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:28
                > Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu
                > nic się nie zmieniło na portalu...

Dlatego, że był to zakup niepotrzebny.
              • boards_of_canada Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:43
                > > [...]Naprawde chcialbym, zeby ktos sie zainteresowal ta sprawa.
                > Jeśli jest tak jak mówisz, to jakim cudem Miasto kupiło portal?

Niestety, to nie ja kieruje Miastem. Nie wiem.

> I od kogo?
                > Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż.

Wedlug tego, co twierdzi moja znajoma, ktora ma kontakt z innymi zaangazowanymi
                w ten projekt, nawet nie wiedzieli, ze fakt zbycia portalu nastapil.

> Ale ten tekst nie jest o tym. Pytanie brzmi dlaczego od roku od zakupu nic
                się
                > nie zmieniło na portalu...

A odpowiedz jest w tekscie. Skoro portalem mialo zajmowac sie kilka wydzialow,
                to znaczy, ze nikt sie nim nie bedzie zajmowal. Taka jest natura biurokracji.
                • Gość: Boards_of_nowhere Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:17
                  boards_of_canada napisał:
                  > > Skoro byli współwłaściciele to musieli wyrazić oni zgodę na sprzedaż.
                  >
                  > Wedlug tego, co twierdzi moja znajoma, ktora ma kontakt z innymi
                  zaangazowanymi
                  >
                  > w ten projekt, nawet nie wiedzieli, ze fakt zbycia portalu nastapil.

Zastanow sie. Jesli byla jakas forma prawna wlasnosci to albo musieli wyrazic
                  zgode na sprzedaz (nie wierze, zeby miasto kupilo cos od kogos nie sprawdzajac
                  praw tego kogos do dysponowania kupowanym "przedmiotem"), albo upowaznili
                  sprzedajacego na pismie do swobodnego dysponowania tym dobrem.

Pozdrawiam nasz preznie dzialajcy Urzad ;-)

B_O_N
            • krzysztof_lodz Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:26
              > Ja bym sie bardziej zainteresowal panem bylym wlascicielem tego portalu

A ja raczej urzędnikiem, który wydał na niego 24 tys. z naszych wspólnych,
              miejskich pieniędzy.
            • Gość: Rachelka do boards of cancada IP: *.rev.vline.pl 09.08.05, 23:29
              Ja za to jestem ciekawa, kiedy "ktoś" zainteresuje sie Waszą osobą panie
              boards.... Dziś zapadł jeden wyrok skazujący na podobnym Panu osobniku, z tą
              jedną różnicą, że on wypowiadał się jawnie. Zarzuty stawia pan dość poważne,
              radzę się zastanowić.... czy warto ?
              A wiem, co mówię. :)
              A tak na marginesie, żółty jakiś ten pański żywot.... sama żółć
              • boards_of_canada Re: do boards of cancada 10.08.05, 00:33
                Slabo mnie znasz. I cos chyba ci sie pomylilo jesli chodzi o skazywanie osob.
                Zolc dostrzegam natomiast w twoim poscie. Uderzylem w jakis czuly punkt?
                • Gość: Rachelka Re: do boards of cancada IP: *.toya.net.pl 10.08.05, 10:19
                  Jeżeli w mojej wypowiedzi dostrzegłeś jakowąś żółć, to dajesz wyraz swojej
                  inteligencji.
                  Ja w ogóle cię nie znam i nie chciałabym poznać.
                  Masz rację uderzyłeś w czuły punkt, nie lubię, gdy rzuca się oskarżenia na
                  podstawie :"moja znajoma mówiła mi...."
                  Jeżeli masz wątpliwości co do uczciwości ex właściciela portalu, twierdzisz, że
                  znasz kogoś, kto może je potwierdzić, to czemu sam się nim nie zajmiesz??
                  A tak na marginesie, jeszcze tyle emocji wzbudza w waści portal i jego ex
                  właściciel? Paie boards... jakież pan musi mieć nudne życie.........

• boards_of_canada Re: do boards of cancada 10.08.05, 10:32
                    A to sie grubo mylisz. Zycie mam wyjatkowo ciekawe :) pozdrawiam
    • zawisza1212 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 08.08.05, 21:57
      Moim zdaniem "standard" (czytaj powtarzający się zły przykład), jeśli chodzi o
      portale internetowe, w które "zamieszana" jest administracja publiczna (jej
      stopień naprawdę nie jest istotny)...

Przykładów "obumarcia" tematycznych serwisów internetowych prowadzonych lub też
      zainicjowanych początkowo przez urzędników jest naprawdę dużo...Smutne to
      niestety...

Pan Czajkowski, ma świętą rację, gdy chodzi o kwestię tworzenia "contentu"
      internetowego, to tematycznie związani urzędnicy muszą brać na siebie
      odpowiedzialność za treści....

I tu pojawia się problem, totalnego (z naprawdę nielicznymi wypadkami)
      wykluczenia cyfrowego urzędników (w skali całej administracji)...Pojawia się
      problem zrozumienia takich terminów jak "new public management" czy
      "e-governemt"...Koszmarr...A dramatyczne jest to, że dedykowanych systemów
      informatycznych przybywa w tempie w żaden sposób nie odpowiadającym transferowi
      wiedzy związanej z IT...

Z drugiej strony mamy coraz więcej przykładów utrzymywania serwisów
      internetowych przez firmy informatyczne zewnętrzne, prowadzonych porządnie i
      sprawnie - ale moim zdaniem portale tematyczne administracji powinny być
      prowadzone przez ADMINISTRACJĘ a nie przez podmioty zewnętrzne, bo dopiero wtedy
      mówimy o odpowiedzialności...

Bo jak jest dobrze (wszystko jest aktualne i poprawnie działa) to administracja
      mówi to NASZ CUDOWNY SERWIS, natomiast jak coś się zepsuje (nieaktualne, błedy
      funkcjonalne, błędy 404) to administracja mówi my nie jesteśmy winni TO WINA
      FIRMY która rozwija serwis....

Ot, takie moje wieczorne wynaturzenia w temacie nieaktualnych serwisów
      internerowych w administracji...

• artek1977 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 09.08.05, 00:01
      Stronka jest ciekawa, ale urzędnicy jak zwykle potrafią tylko pie...yć, a nie
      zrobić coś porządnie.

Taka jest Polska nasza kochana, jak nią kierują takie "tęgie" głowy.

Ale po nasze pieniążki za "osiągnięcia" to lecą jak świnie do koryta. Tfu
    • Gość: f16 Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny IP: *.toya.net.pl 09.08.05, 07:08
      Gdzie kucharek szesc, tam cyckow 12, a poza tym laska ktora to robila dawno zmienila prace:) jelenie, PS robi w Poznaniu, pozdrowienia, przyjaciolko ;)
    • topjes Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 09:41
      IMHO kompletna strata pieniędzy. Jeśli ktoś chce prowadzić takie coś prywatnie -
      to czemu nie. Ale miejski portal o Pietrynie? A jak będzie fajna impreza w
      knajpie na Rewolucji to już nie pisać? Bezsens.
      Lepiej by było rozwijać w tym kierunku jakiś jeden miejski portal
      rozrywkowo-turystyczny - albo najlepiej zlecić to firmie zewnętrznej, które
      byłby płacony miesięczny abonament.

pzdr
      topjes
      • profes79 Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 12:04
        A choćby po to, że jest to jedna z atrakcji Łodzi. Sam krótki rys historyczny
        niektórych kamienic byłby gratką dla turystów. Zresztą co tu mówić o turystach,
        jak wielu Łodzian nie zna tego miasta... 90% wydarzeń różnego rodzaju ma
        miejsce na Pietrynie, bądź w jej bezpośrdnim sąsiedztwie.
        Co do prowadzenia portalu - zgadzam się w 100% - NIE powinien robić tego urząd.
        A co z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej? Może im możnaby przekazać zarządzanie tą
        stronką?
        • topjes Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 12:56
          > A choćby po to, że jest to jedna z atrakcji Łodzi.

Ok, ok - tylko po co na OSOBNYM PORTALU? Dalej nie widzę potrzeby :) Jest
          ogromna potrzeba wewnątrzmiejskiej i wojewódzkiej promocji Łodzi, Pietryny,
          imprzez itd - ale to nie musi się dziać na osobnym portalu. Człowiek, jako
          internauta, jest w stanie odwiedzać na taki temat 1, max 2 portale w miarę
          regularnie. Dlatego to powinno być w jednym miejscu.

pzdr
          topjes
        • krzysztof_lodz Re: Po co w ogóle taki portal? 09.08.05, 13:09
          > A co z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej? Może im możnaby przekazać zarządzanie tą
          > stronką?

Nie można ot tak sobie przekazać. Należałoby zrobić konkurs.
          Zresztą moim zdaniem od początku trzeba było tak zrobić - napisać, że miasto ma
          życzenie posiadać stronę o ulicy Piotrkowskiej i że ma na to 25 tys. złotych do
          wydania. Zgodnie z ustawą o działalności pożytku publicznego i wolontariacie,
          zainteresowane organizacje pozarządowe mogłyby przedstawić swoją ofertę.
    • yarro Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 09.08.05, 23:02
      Kolejny przyklad wyzszosci oddolnej inicjatywy prywatnej nad publiczna... Ech,
      a byl to taki fajny portal...

Poza tym, pani Korostenska (skad inad sympatyczna osoba) jak zawsze nie zna sie
      na tym, o czym kaza jej mowic. Otoz, jak ktos ruszy lbem troszke, to zobaczy,
      ze da sie zrobic oddzielne konta i loginy dla kupcow i firm. Najprostszym, choc
      glupim, przykladem niech beda roznorodne serwisy randkowe... :P

Pozdrowki!
    • hubar Re: Portal o Piotrkowskiej nieaktualny 04.07.06, 00:46
      Może przed wyborami coś się zmieni :->

Póki co, portal jest totalnie nieaktualny, a to co było jego największa
      wartością - ciekawostki historyczne, kompletnie niedostępne :-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka