Gość: Aleksej IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.08.05, 19:33 Rada osiedla 650-lecia zgodzila sie na dzierzawe gruntow Gminie Zgierz pod budowe Lodzkiego Tramwaju Regionalnego. Stosunek glosow 29 za 25 przeciw. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Brawo! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.05, 21:57 Jeśli UE da kasę i linia na osiedle rzeczywiście powstanie to może to być naprawdę ważny precedens. Wszak to pierwsza nowa linia od 15 lat z górą i to w dodatku podmiejska. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Brawo! 09.08.05, 23:26 Oby ta jedna z najbardziej optymistycznych wiadomości w sprawie tramwajów w ostatnich latach była zapowiedzią poprawy sytuacji. To wspaniała wiadomość, która otwiera drogę do pierwszej od dawna budowy nowej linii tramwajowej (przedłużenia) i do myślenia w nowoczesny sposób o podmiejskich tramwajach. Niech żyje ŁTR! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgierzak 46? IP: 80.51.0.* 14.08.05, 22:20 No fajnie jest zgoda na tramwaj na Osiedle ale , co stanie sie z linią 46 po realizacji tego projektu. Niema tam miejsca aby przy skręcie w Gałczyńskiego była mijanka więc jak zostanie rozwiazana kwestia rozdziału ruchu Osiedle , Ozorków. Ijeszcze jedna rzecz mnie frapuje czy zostanie pętla na Pl Kilińskiego w Zgierzu. Może ktoś ma jakieś informacje na interesujace mnie tematy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: 46? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.05, 22:44 Pętla na Pl. Kilińskiego, początkowo planowana do wycięcia, jednak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: 46? IP: *.toya.net.pl 14.08.05, 23:09 Pozostanie bo najprawdopodobniej jak 11 skierują na osiedle to 4 ędzie przedłużona z Helenówka do PL Kilińskiego. Ale te informacje 100 % nie sa pewne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 46? IP: *.toya.net.pl 14.08.05, 23:15 Gość portalu: Lukasz napisał(a): > Pozostanie bo najprawdopodobniej jak 11 skierują na osiedle to 4 ędzie > przedłużona z Helenówka do PL Kilińskiego. Ale te informacje 100 % nie sa > pewne :) A na ile i skąd pochodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Dygresja 66666 14.08.05, 23:28 Gość portalu: luki napisał(a): > Gość portalu: Lukasz napisał(a): > > > Pozostanie bo najprawdopodobniej jak 11 skierują na osiedle to 4 ędzie > > przedłużona z Helenówka do PL Kilińskiego. Ale te informacje 100 % nie sa > > > pewne :) > > A na ile i skąd pochodzą To był sześćdziesiąt sześć tysięcy sześćset sześćdziesiąty szósty post na Forum Komunikacja :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: 46? IP: *.lodz.msk.pl 15.08.05, 11:47 > No fajnie jest zgoda na tramwaj na Osiedle ale , co stanie sie z linią 46 po > realizacji tego projektu. Nic. Będzie jeździć jak do tej pory. > Niema tam miejsca aby przy skręcie w Gałczyńskiego > była mijanka więc jak zostanie rozwiazana kwestia rozdziału ruchu Osiedle , > Ozorków. Mijanka jest przy rozdziale ruchu wygodna, ale nie niezbędna. Może po prostu postawiona zostanie odpowiednia sygnalizacja świetlna? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: 46? IP: *.toya.net.pl 15.08.05, 12:16 Gość portalu: barnaba napisał(a): > > No fajnie jest zgoda na tramwaj na Osiedle ale , co stanie sie z linią 46 > po > > realizacji tego projektu. > > Nic. Będzie jeździć jak do tej pory. Nie jest to takie oczywiste jak mogłoby się wydawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: 46? IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.08.05, 12:50 Na dzien dzisiejszy to wyglada tak, powstaje LTR, przy Galczynskiego rozjazd, bez mijanki, dobrze ustalony rozklad powinien to zalatwic. 46 zostaje jak dotychczas, dzieki dosyc dobrej umowie wiekszosc kosztow obslugi linii pokrywa...Lodz, troszke doklada Zgierz a Ozorkow symbolicznie. Zgierz chce nadal sprowadzic uzywany tabor do MKT. Pl. Kilinskiego zostaje, jednak nie wiadomo co bedzie tam jezdzic, 4 jest brana pod uwage (co drugi kurs, czyli co 20 min.). Rowniez podobno powiat ma remontowac ul. 1 Maja w Zgierzu, ktora ma byc wyremontowana wraz z torowiskiem (wtedy same petle wyremontowalby Zgierz). Pozdrawiam, Aleksej P.S. Info od przedstawicieli UM w Zgierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgierzak MKT? IP: 62.233.181.* 18.08.05, 18:29 Jak utrzyma sie MKT jesli zostanie zmieniona liczba tramwaji do Ozorkowa (no bo po realizacji LTR-u częstotliwość na linii 46 zmaleje tak mi się wydaje) a chcą zakupic jeszcze używane tramwaje. Raczej widziałbym utworzenie spółki obsługujacej tramwaje podmiejskie czyli (TP i MKT jako jedną spólkę)43 i 46 i może LTR, albo wchłoniecie obu tych spółek do MPK. Sama wizja LTR-u plus 46 i Pl.Kilińskiego z 4 bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: MKT? IP: *.lodz.msk.pl 19.08.05, 14:12 > Jak utrzyma sie MKT jesli zostanie zmieniona liczba tramwaji do Ozorkowa (no > bo po realizacji LTR-u częstotliwość na linii 46 zmaleje tak mi się wydaje) Raczej nie zostanie zmniejszona, przynajmniej na odcinku Chocianowice- Helenówek. Po prostu- linia ta służy do zatykania jednej z komunikacyjnych dziur w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: MKT? IP: *.retsat1.com.pl 19.08.05, 22:30 Nie znam dokładnie założeń LTR. Może nie jest tam aż tak definitywnie, że MPK będzie samotnie obsługiwało tą przyszłość. Albo może zaangażowanie MPK w ideę LTR spowoduje pogorszenie się jakości usług na innych trasach (co już następuje nawet bez idei LTR). Jak MKT zainwestuje w używany tabor zachodni, który będzie i tak w lepszej kondycji niż 805Na (nie wspominając już o 102NaW/803N), być może będzie brany pod uwagę przez ZDiT przy obsłudze linii miejskich. Może przyszłość MKT nie jest aż tak czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: LTR-Zgierz IP: *.torun.mm.pl 21.08.05, 15:07 Może pozostaję dziecinny w swoim spojrzeniu na życie, ale nie rozumiem gości, którzy nie chcą lepszej komunikacji na WŁASNYM osiedlu. Tych 25 "przeciw" wyniósłbym na kopach z sali obrad... o ile miałbym o 23 nogi więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgierzak Re: LTR-Zgierz IP: 62.233.181.* 21.08.05, 22:23 Ja się wcale nie dziwię że było 25 przeciw, raczej jestem zdziwiony że było tylko 25 przeciw bo niestety na grupach członkowskich skrzykneli sie przeciwnicy LTR-u co powodowało że grupy członkowskie przyjmowały decyzje na "nie". Tak więc cieszmy się że jest zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: LTR-Zgierz IP: *.toya.net.pl 23.08.05, 13:24 Powinno sie publicznie podawac nazwiska osob, ktore sa przeciw rozwojowi wlasnego miasta, czy osiedla, a takze kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magik do Zgierzaka IP: *.pl 23.08.05, 13:56 Radnych wybrali mieszkańcy i mieszkańcy powinni wiedzieć kto i jak ich reprezentuje!!! Popieram więc wypowiedż mojego poprzednika (mimo że jestem mieszkańcem Łodzi): > Powinno sie publicznie podawac nazwiska osob, ktore sa przeciw rozwojowi > wlasnego miasta, czy osiedla, a takze kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: do Zgierzaka IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.08.05, 14:20 To nie byli zadni radni tylko delegaci rady osiedla 650-lecia, pewna roznica! Ale ogolnie masz racje. Pozdrawiam, Aleksej P.S. Zreszta mowiac szczerze malo mnie interesuje kto byl przeciw, wazne ze wiekszosc pomyslala i byla za, wiec problem juz nie aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: LTR-Zgierz IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.08.05, 14:19 Spokojnie sami idioci sie ujawniaja, po osiedlu 650-lecia podobno krazy juz lista osob ktore glosowaly przeciw, chca sie w ten sposob wypromowac :) Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: LTR-Zgierz IP: *.lodz.msk.pl 24.08.05, 21:54 bo zgierzanie są z założenia przeciw,choc czasem sami nie wiedzą przeciw czemu:/ Odpowiedz Link Zgłoś