Dodaj do ulubionych

Szukam niekonwencjonalnych zabytków

IP: 222.122.4.* 28.08.05, 22:50
Był tu kiedyś wątek, który niestety przegapiłem, o róznych ciekawych miejscach znajdujących się na terenie naszego miasta, takich jak np. stary szpital pamiętający jeszcze czasy II wojny, a zlokalizowany gdzieś za zajezdnią na Helenówku (którego nawiasem mówiąc nie mogłem nigdy znaleźć :( ) Czy ktoś wie może jak do niego trafić, albo o innych ciekawych i nietypowych miejscach w Łodzi i najbliższych okolicach, typu: bunkry, stare budynki, itp. ??
Obserwuj wątek
    • huann Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 28.08.05, 23:00
      wieża jak w zamku, tyle, że bez niego przy ul. Skarbowej (Julianów - okolice
      skrzyzowania Julianowskiej ze Zgierską).
      • Gość: ANia Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 07:59
        huann napisał:

> wieża jak w zamku, tyle, że bez niego przy ul. Skarbowej (Julianów - okolice
        > skrzyzowania Julianowskiej ze Zgierską).

a_dokładniej-gdzie-to-jest?
        • huann Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 16:04
          jeszcze dokładniej? adresu wieży na Skarbowej niestety nie znam...
          dojść można od Zgierskiej (przy kościele za Julianowską patrząc od strony
          centrum skręć w prawo), lub od Julianowskiej (patrząc od Łagiewnickiej po
          prawej stronie pierwsza przecznica za ul. Orzeszkowej).
    • Gość: Bart Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.mnc.pl 28.08.05, 23:02
      Może coś stąd Cię zaciekawi?
      ciekawostki.miastolodz.net/Pozdrawiam!
      • brite Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 28.08.05, 23:45
        Ciekawe obrazki Bart - wiele z nich znam, też lubię podobne wynajdywać. Muszę
        kiedyś powyciągać co ciekawsze z odchłani twardego dysku.

Wczoraj zapuściłem się do wylotu rzeki Jasień spod ziemi, między Wólczańską a
        Politechniki, na wysokości Obywatelskiej - nigdy wcześniej tam nie byłem,
        intrygująco wygląda wejście do łódzkich kanałów.
        • Gość: Bart Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.mnc.pl 29.08.05, 00:17
          Wyciągnij i stwórz swoją stronę!

Co do tej rzeki, to kiedyś sobie zrobiłem wycieczkę jej korytem. Rowerową.
          Dziwne, ale jazda non stop po potłuczonych szkłach nie zaszkodziała oponom:)
          Dużo tam można zobaczyć. Pod koniec, na Rokiciu przejechałem pod bliźniaczymi
          mostami. Dopiero niedawno dowiedziałem się, że to były planowane mosty
          tramwajowe...

Pozdrawiam!
        • hermina5 Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 12:53
          Bart, ja to się chyba w tobie zakocham!!!
          Kolejna super strona!
          op. Dowiedziałam się z niej, że te rury, na pasazu Rubinsteina to rzeżba
          Milczący Sprzymierzeniec!!!!:))))))Pamietam setki takich rozmów na ławce z
          małym piwkiem w dłoni pt."Słuchajcie, czy te rury wreszcie ktoś stad zabierze,
          czy cos wybudują?":))))))))A to rzeżba, no nie mogę....
          • hermina5 Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 12:57
            Podejrzewam zreszta, że mieszkasz gdzieś na Górnej, mam rację?

PS. Myslę, że warto zrobić zdjecia temu cmentarzowi, który jest przy Pięknej.
            kiedyś tam był kawał cmentarza, a potem zamienili to w Park, ale dziwnyto park,
            bo z wyjątkowo nieparkowa aure...Resztki nagrobkow w trawie, bluszcz pełzający
            jak na grobach...
            • hermina5 Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 13:14
              I jeszcze jedno - ja znam 5 lat historii tego domu na Łagiewnickiej ,który się
              zawalił. Kiedyś byl tam długo , dlugo sklep, maleńki , do którego ściągały
              wszystkie :żule::) z Łagiewnickiej na piwo oraz wino "Węgrzyn" za 3, 60. w
              Unihotelu natomiast mieszkali Rumunii, których dzieciakom mylo sie glowę w tym
              sklepie, podczas, gdy mamuska defiladowala w srebrze. Kiedy rumuńskie dzieciaki
              sie już zaprzyjażniły stały pzred sklepem przed otwarciem i machaly do
              przyjezdzającego autobusem otwierającego. A imionamialy odjechane:Jonela,
              Bianka i niejaki Bebeco oraz kilka innych. Rzecz miała miejsce około 6 lat
              temu...
              • Gość: Bart Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.mnc.pl 29.08.05, 15:29
                Hehe, nie mieszkam na Górnej, tylko przy Katedrze.
                Górna to kopalnia takich łódzkich motywów. Bałuty też. No i całem miasto
                obfituje w różne ciekawostki.

Co do cmentarza to fociłem tam ostatnio. Jest jakiś osobny obiekt na zachodnim
                jego krańcu, odzielony od parku ulicą. Ciekawe, co to. Lapidarium widziałem.
                Warto dodać, że pod ten cmentarz miał zajeżdżać tramwaj, linia miała być
                poprowadzona od Wróblewskiego mniej więcej ulicą Piasta. Ale plany rozwoju
                sieci tramwajowej z lat dwudziestych to ogólnie SF i tylko część ich została
                zrealizowana.

W tym domku przy Dolnej bywały jakieś reliktowe dancingi dla osób już
                dojrzałych, ale jeszcze rozrywkowych, zapewne to było w pomieszczeniu baru.
                • huann Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 16:08
                  Gość portalu: Bart napisał(a):

>Jest jakiś osobny obiekt na zachodnim jego krańcu, odzielony od parku ulicą.

z tego, co pamiętam to jest stary cmentarz husycki! (ale nie jestem przekonany
                  w 100%, może w 95...)
                  • huann ps. cmentarz husycki na 100% 29.08.05, 16:14
                    jest podpisany na planie Łodzi (PPWK) z 1974 r. :)
                    • Gość: Bart Re: ps. cmentarz husycki na 100% IP: *.mnc.pl 29.08.05, 18:41
                      Dobrze wiedzieć. To oni z Czech przybyli.
    • wij_drewniak Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 28.08.05, 23:05
      Ja znam ciekawe, zabytkowe miejsce: Na moim podworku stoi taki stary kibel, z tych takich nadwornych, czyli na dworzu stojących wychodków.. :))
    • zamek Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków 29.08.05, 13:13
      Ten szpital przy ul. Krajowej już się niestety zawalił :(
      A z ciekawych miejsc: może <a
      href="http://www.mnc.pl/~zamek/dow_18.jpg">Pałac</a> Poznańskiego w
      miniaturze?... Mam jeszcze parę ciekawych fot, ale nie mam kiedy zrobić
      porządków na mojej stronce...
      • zamek Link raz jeszcze 29.08.05, 13:14
        Pałac
    • cassani na ulicy Skrzywana 29.08.05, 13:26
      (odchodzi ukosem od Wólczńskiej w kierunki Politechniki),po lewej stropnie
      jest fajny, zabytkowy pałacyk - wygląda jak zamek średniowieczny w miniaturze -
      polecam jak ktoś nie widział.
      Kiedys przypadkowo jechałem samochodem i się natknąłem na niego.
      • brite Re: na ulicy Skrzywana 29.08.05, 14:50
        Chyba wiem o którym mówisz - mniej więcej na wysokości Górniaka? Przechodziłem
        akurat tamtędy w sobotę i pstryknąłem fotkę.
        • cassani Re: na ulicy Skrzywana 29.08.05, 14:57
          chyba o tym samym mówimy. jest na łuku ulicy Skrzywana po lewej stronie, w
          kolorze szarym, niemalowanego betonu. tak mniej więcej na wysokości Górniaka -
          troche przed nim. Wygląda jak chałupa barona Munhausena! Jak ją zobaczyłem to
          zdębiałem, ktoś miał wenę! Polecam ciekawskim - bo niby w centrum miasta - to
          ukryty przed ciekawskimi i pewnie z połowa łodzian nie miało okazji popatrzeć
          na ten budynek.
          • hermina5 Re: na ulicy Skrzywana 29.08.05, 15:10
            Po przemysleniu - jak nic , o to chodzi:
            www.lodziana.pl/zabytki/wil_huffer.html
            • Gość: Bart to łun? IP: *.mnc.pl 29.08.05, 15:33
              195.13.39.38/galeria/budynki/2003_08_25_13_40_41 to łun?
              • cassani o to 29.08.05, 15:55
                właśnie!
                • brite exactly 29.08.05, 22:31
                  Z innej strony:
                  brite.madebymonkeys.net/index.php?page=foto&gal=_Lodz&id=0
                  brite.madebymonkeys.net/index.php?page=foto&gal=_Lodz&id=1
                  Żałuję, że nie obszedłem go od strony tej wieży z poprzedniego zdjęcia, ale
                  spieszyłem się akurat na ślub (nie mój). Muszę tam niebawem wrócić.
    • Gość: poszukiwacz Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: 222.122.4.* 29.08.05, 22:20
      Wielkie dzięki za tak duży odzew :) Szkoda strasznie że ten szpital na Krajowej już się zawalił :( Bart - gdzie widziałeś te mosty tramwajowe? Bo tamte okolice (przy al. Włókniarzy na odcinku Obywatelska - Pabianicka) to moje stare śmieci. Co do wieży na ul. Skarbowej - to jest to prawdopodobnie stara wieża ciśnień. Tak się śmiesznie składa że mieszkam na Julianowie i ten obiekt też kiedyś zwrócił moją uwagę... Z fajnych miejsc do "alternatywnego" zwiedzania to do niedawna był szpital H. Wolffa na Łagiewnickiej. To była świetna miejscówka - choć już wtedy ze środka wszystko było wyprute do gołego muru. Choć była tam też kuchnia/pralnia o wysokości 2 albo 3 mieszkań w bloku - cała w białych kafelkach. Można też było wyjść na dach i miało się wspaniały widok na cały rynek ;)
      • Gość: Bart Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.mnc.pl 29.08.05, 22:38
        Ostatnia przeprawa przed Karolewką (lub na przełużeniu Waltera-Janke, jak kto
        woli). Jeśli chodzi o alternatywne zwiedzanie, to gmach Solidarności był
        niesamowity. Główna klatka z tablicą informacyjną, kasy pancerne na ostatnim
        piętrze, wąskie kręcone schody w północnym skrzydle...
        • Gość: poszukiwacz Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: 222.122.4.* 30.08.05, 18:45
          Bart - a nie wiesz czasem gdzie miała biec ta linia tramwajowa, do której mosty znalazłeś na Rokiciu? btw. jeżeli chodzi o ciekawe miejsca to znalazłem ruiny pieca do wypalania cegieł [?], tyle że na przedmieściach Łodzi, ale z opisaniem dokładnej lokalizacji będzie problem, bo jeżdżę tam "na pamięć" (początek drogi jest przy krańcówce na Helenówku) ... Jak tylko będę miał dostęp do aparatu to wrzucę gdzieś na www zdjęcia stamtąd.
          • Gość: Bart Re: Szukam niekonwencjonalnych zabytków IP: *.mnc.pl 30.08.05, 18:52
            Od Wyszyńskiego, początkowo Waltera Janke później już samodzielnie dalej na
            południe do:

a. Terenu lotniska
            b. do Pabianic
            c. nowego osiedla na Lublinku

W zal. o wersji projektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka