Dodaj do ulubionych

Blokada śmieciarek

01.09.02, 14:51
Mam takie pytanie:
Czy ktoś zna lokalizację, która pozwoli na zbudowanie wysypiska
śmieci? Miejsca które nie będzie przeszkadzało garstce ludków, a
umożliwi wywożenie śmieci od setek tysięcy?
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 15:32
      sytuacja jest rzeczywiście kontrowersyjna..
      bo rzeczywiście kilkaset tysięcy ludzi musi gdzieś śmieci wyrzucać...
      no i niestety ktoś musi się dla tego poświęcić..
      ale czy ktokolwiek z nas chciałby mieszkać w pobliżu czegoś takiego??
      nawet przy świadomośąci takowego poświęcenia??

z drugiej jednak strony- powinno się rozbudowac selektywną zbiórkę odpadów- wtedy wysypiska nie zapełniały by się tak szybko, a i one z czasem ubywały by nam...
      • michal.ch Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 18:07
        Selektywna zbiórka odpadów w naszym wykonaniu mnie załamuje. Po remoncie w domu
        wyniosłem pod śmietnik 6 dużych paczek makulatury A4. Specjalnie postawiłem
        obok kosza, na widoku (myślałem, że zbieracze się tym zainteresują, bo nie ma u
        mnie pojemnika na papier). Przyjechała śmieciara i - o zgrozo! - obsługa
        wrzuciła wszystko do budy razem z pozostałymi śmieciami.
    • maclorcan Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 18:51
      W dzisiejszym zatłoczonym świecie takie miejsce to chyba tylko na Księżycu. Ale
      NASA zawiesiła tam loty już jakiś czas temu. Poza tym szkoda zanieczyszczać.
      Tak ładnie przecież świeci
    • Gość: MarcinK Re: Blokada śmieciarek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 21:23
      Witam

Ja proponuje sortwonia+spalarnia np taka jak w Wiedniu.

Pozdrawiam, MarcinK
      • hubar Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 21:27
        Tak pewnie, to na pewno zlikwiduje problem śmieci, a co najważniesze od razu.
        • michal.ch Re: Blokada śmieciarek 02.09.02, 10:55
          Przecież sortownia i kompostownia odpadów organicznych już w Łodzi jest.
          Szkoda, że nie wykorzystujemy tego kompleksu w 100%.
    • sloggi Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 11:47
      Na warszawskiej Utracie mimo protestów wybudowano ZUSOK - Zakład Utylizacji
      Stałych Odpadów Komunalnych, póki co chyba działa klątwa, bo zakład od 2,5 roku
      czeka na rozruch.
      Co zatem lepsze - spalarnia, czy hałdy śmieci ?
      • hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 13:04
        sloggi napisał:

> Co zatem lepsze - spalarnia, czy hałdy śmieci ?
        No po ty, jak napisałes to chyba jednak hałdy. Bo po co wydawać tyle kasy,
        skoro i tak nie będzie działało?
        • geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:22
          a skąd pewność, że to samo przytrafiłoby się każdej spalarni w Polsce???

ja jestem za spalarnią- tym bardzioej, że nowoczesne metody spalanie nie dają dużo zanieczyszczeń...
          • hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:26
            Ale ja bynajmniej nie jestem przeciwko spalarniom, wysypiskom, segregacji itp.
            Bardziej mnie denerwuje to że interesy garstki ludkow biorą górę nad potrzebami
            większości.
            Chcieliśmy demokracji, to ją mamy i większość decyduje. Nie można pozwolić aby
            kilka osób blokowało inwestycje dla setek tysięcy (także dla środowiska).
            • geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:57
              zgadzams ię co do tego, że ionteresy większości powinny być ponad interesami garstki ludzi...
              ale wysypisko to nie jest dobra inwestycja;)
              Miasto powinno zainwestować w segregację odpadów..a zwłaszcza- w oczyszczanie zbiorników do selektywnej zbiórki, które stoją już teraz na terenie naszych osiedli...
              • hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 23:38
                Pamiętam jak jakiś czas temu oglądałem program o wysypiskach. Dobrze zbudowane
                może być potem (po napełnieniue), niewidoczne - zostanie tylko góra porośnięta
                trawą, a dodatkowo fermentujace śmieci wytwarzają gaz, który można wykozystać
                do celów gospodarczych.
                • geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 03.09.02, 06:28
                  ale taką pozostałość po wysypisku nie można w żaden sposób (oprócz energetycznego) wykorzystać...dodatkowo śmieci nieorganiczne kiedyś tam złożone zostaną w tamtym miejscu na długo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka