hubar 01.09.02, 14:51 Mam takie pytanie: Czy ktoś zna lokalizację, która pozwoli na zbudowanie wysypiska śmieci? Miejsca które nie będzie przeszkadzało garstce ludków, a umożliwi wywożenie śmieci od setek tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
geograf Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 15:32 sytuacja jest rzeczywiście kontrowersyjna.. bo rzeczywiście kilkaset tysięcy ludzi musi gdzieś śmieci wyrzucać... no i niestety ktoś musi się dla tego poświęcić.. ale czy ktokolwiek z nas chciałby mieszkać w pobliżu czegoś takiego?? nawet przy świadomośąci takowego poświęcenia?? z drugiej jednak strony- powinno się rozbudowac selektywną zbiórkę odpadów- wtedy wysypiska nie zapełniały by się tak szybko, a i one z czasem ubywały by nam... Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 18:07 Selektywna zbiórka odpadów w naszym wykonaniu mnie załamuje. Po remoncie w domu wyniosłem pod śmietnik 6 dużych paczek makulatury A4. Specjalnie postawiłem obok kosza, na widoku (myślałem, że zbieracze się tym zainteresują, bo nie ma u mnie pojemnika na papier). Przyjechała śmieciara i - o zgrozo! - obsługa wrzuciła wszystko do budy razem z pozostałymi śmieciami. Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 18:51 W dzisiejszym zatłoczonym świecie takie miejsce to chyba tylko na Księżycu. Ale NASA zawiesiła tam loty już jakiś czas temu. Poza tym szkoda zanieczyszczać. Tak ładnie przecież świeci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Blokada śmieciarek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 21:23 Witam Ja proponuje sortwonia+spalarnia np taka jak w Wiedniu. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Blokada śmieciarek 01.09.02, 21:27 Tak pewnie, to na pewno zlikwiduje problem śmieci, a co najważniesze od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Blokada śmieciarek 02.09.02, 10:55 Przecież sortownia i kompostownia odpadów organicznych już w Łodzi jest. Szkoda, że nie wykorzystujemy tego kompleksu w 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 11:47 Na warszawskiej Utracie mimo protestów wybudowano ZUSOK - Zakład Utylizacji Stałych Odpadów Komunalnych, póki co chyba działa klątwa, bo zakład od 2,5 roku czeka na rozruch. Co zatem lepsze - spalarnia, czy hałdy śmieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 13:04 sloggi napisał: > Co zatem lepsze - spalarnia, czy hałdy śmieci ? No po ty, jak napisałes to chyba jednak hałdy. Bo po co wydawać tyle kasy, skoro i tak nie będzie działało? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:22 a skąd pewność, że to samo przytrafiłoby się każdej spalarni w Polsce??? ja jestem za spalarnią- tym bardzioej, że nowoczesne metody spalanie nie dają dużo zanieczyszczeń... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:26 Ale ja bynajmniej nie jestem przeciwko spalarniom, wysypiskom, segregacji itp. Bardziej mnie denerwuje to że interesy garstki ludkow biorą górę nad potrzebami większości. Chcieliśmy demokracji, to ją mamy i większość decyduje. Nie można pozwolić aby kilka osób blokowało inwestycje dla setek tysięcy (także dla środowiska). Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 21:57 zgadzams ię co do tego, że ionteresy większości powinny być ponad interesami garstki ludzi... ale wysypisko to nie jest dobra inwestycja;) Miasto powinno zainwestować w segregację odpadów..a zwłaszcza- w oczyszczanie zbiorników do selektywnej zbiórki, które stoją już teraz na terenie naszych osiedli... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 02.09.02, 23:38 Pamiętam jak jakiś czas temu oglądałem program o wysypiskach. Dobrze zbudowane może być potem (po napełnieniue), niewidoczne - zostanie tylko góra porośnięta trawą, a dodatkowo fermentujace śmieci wytwarzają gaz, który można wykozystać do celów gospodarczych. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Co gorsze - wysypisko czy spalarnia ? 03.09.02, 06:28 ale taką pozostałość po wysypisku nie można w żaden sposób (oprócz energetycznego) wykorzystać...dodatkowo śmieci nieorganiczne kiedyś tam złożone zostaną w tamtym miejscu na długo... Odpowiedz Link Zgłoś