hermina5 08.09.05, 10:45 Jak sie mieszka nad morzem , to wiadomo, że morze:), jak w górach to góry...A co w naturze, wartego zobaczenia, jest w okolicach Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zamek Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 10:53 Jak Łódź - to na przykład rzeczki. Można się wybrać choćby nad Grabię do młynów w Ldzaniu albo w Sędziejowicach. Piękne są również błonia nad Grabią w Baryczy (skręca się w Kolumnie w lewo); rzeka wrzyna się tam w całkiem sporą wydmę - wygląda to arcyciekawie :) Zdaje się, że również atrakcyjna jest dolina Rawki, ale tej nie znam z bezpośredniej bytności. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 11:00 W Ldzaniu bylam, byłam...Piekny ten drewniany młyn:) Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 11:47 Ldzań śliczny. Szumy Grabi koło młyna także. Ale Barycz chyba jeszcze ładniejsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 12:04 a 5 km w górę Grabi od Ldzania kolejny młyn, częściowo drewniany, częściowo murowany, obecnie - smażalnia m.in. pstrągów prosto z miejscowej hodowli <paluszki_lizać ;)> rybę można też wyłowić samemu, a także kupić np. surową, czy wędzoną. poza tym: piwo, szaszłyki i inne takie tam fajne. parasole i stóly nad młyńskimi stawami, jest i wyspa z mostkiem :) wokół: piękne łąki nad Grabią i las sosnowy. uwaga: nie dochodzi asfalt, ale droga, choć nieco piaszczysta, to spokojnie da się dojechać czy to autem, czy rowerem (może oprócz szosówek). Odpowiedz Link Zgłoś
brite Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 10:55 Zależy, jaki obszar obejmuje wg Ciebie okolica. Jeżeli dysponujesz samochodem (i kierowcą :)), to mamy większe pole wyboru. Polecam wybranie się w kierunku północnym, do Łęczycy i Tumu (akurat byłem tam w zeszły weekend). Kilka ciekawych propozycji całodziennych wycieczek (ilustrowanych fotkami) znajdziesz tutaj (oczywiście oprócz zagranicznych kierunków :)): www.brite.madebymonkeys.net/?page=foto Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 10:57 Owszem owszem:) Z samochodem w tle:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 to mnie zaciekawiło... 08.09.05, 11:03 ale nie mam pojecia od której strony tam dojechać...czyli po ludzku mówiąc, gdzie to? www.jadwiga.one.pl/niebieskie_zrodla.htm Odpowiedz Link Zgłoś
cassani więc 08.09.05, 11:26 jedziesz do Tomaszowa i w mieście ciągle prosto - jest takie duże skrzyżowanie gdzie się w prawo skręca na Borki - ale jedź ciągle prościunio i pod koniec miasta po prawej stronie będą te źródła o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: więc 08.09.05, 11:45 Zgadza się. Dokładnie wygląda to tak: wjeżdżasz do Tomaszowa od strony Łodzi, przejeżdżasz pod wiaduktem szosy nr 8 i do jeżdżasz do skrzyżowania w literkę T. Tam skręcasz w prawo (z reguły to skrzyżowanie jest dość zakorkowane, niestety) i od tego miejsca faktycznie jedziesz już cały czas tak, jak Cię ulica prowadzi. Kiedy już prawie wyjeżdżasz z miasta, ulica dużym mostem pokonuje Pilicę. Zaraz za mostem jest parking, a szosa robi charakterystyczne kolano w lewo. Ten parking jest właśnie przy Niebieskich Źródłach. A źródełka są zawsze śliczne, w każdej porze roku :) Mały 'hint': kiedyś do Tomaszowa pojechałem pociągiem, biorąc ze sobą rower. Pomysł był niezły, bo w mieście jest trochę ścieżek, a po terenach Niebieskich Źródeł "kolarzuje" się bardzo przyjemnie ;) Ciekawie jest także za Źródłami. Kiedy jedziesz dalej drogą, która Cię doprowadziła do Źródeł, wkrótce wjeżdżasz w las, w którym (jakiś kilometr, dwa dalej) znajduje się kopalnia piasku w Białej Górze. Niby nie można tam wchodzić ;) ale warto chociaż stanąć nad dołem z piachem i zobaczyć prześliczne turkusowe jeziorko, które utworzyło sie w wyrobisku. Dalej ta droga wiedzie do Smardzewic nad Zalew Sulejowski. Na przedłużeniu drogi przez tamę w Smardzewicach, gdy wraca się w stronę Tomaszowa, trafia się po drodze na Groty Nagórzyckie - niestety już zamknięte podziemne wyrobiska, gdzie dobywano piasek. Ale nawet z zewnątrz miejsce wygląda efektownie. W lesie nad grotami można zobaczyć zapadlisko, które utworzyło się parę lat temu i zasypało sztolnie (byle ostrożnie!).l Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: więc 08.09.05, 11:53 Polecam nie tylko źródła. Dolina Pilicy w tych okolicach jest wyjątkowo urokliwa. Zapraszam do Spalskiego Parku Krajobrazowego. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: więc 08.09.05, 12:00 1. przy niebieskich źródłach po drugiej stronie ulicy nad samą pilicą 'skansen rzeki pilicy' z kolekcją pojazdów bojowych i innych militariów wyłowionych z rzeki. obok zbudowany na nowo, ale wierna kopia oryginału: drewniany młym, (który tam właśnie kiedyś stał) z oryginalnym wyposażeniem i zbiorem różnych obrazków dokumentujących życie nad pilicą przed laty. 2. w smardzewicach jeśli skręcić w lewo przy wjeździe do wsi - ogrodzony płotem rezerwat hodowlany żubrów! samochód zostawia się pod leśniczówką na parkingu tuż za smardzewicami, idzie sie drogą (lub jedzie rowerem) ze 2-3 km przez ładny sosnowy las (tablice ścieżki dydaktycznej, ławeczki etc.) i oto brama rezerwatu: za jakieś tam grosze można wejść na zadaszoną (w razie niepogody) platformę widokową do obserwacji żubrów, obok tablice informacyjne dotyczące zwierząt i historii rezerwatu, żubry jak w białowieży, czyli raz śpią, raz międlą trawkę :) znacznie bliżej do rezerwatu można takze dojechać od strony szosy tomaszów- opoczno, wtedy za wsią sługocice skręcamy w prawo w leśną drogę (przyda się mapa), dojeżdżamy do leśniczówki za torami, zostawiamy samochód i stamtąd jakieś 10-15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 08.09.05, 11:21 www.grotniki.info/ Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Super propozycje:))))na forum mozna liczyć:)))))) 08.09.05, 13:07 a co do Grotnik -jak tam się jedzie od Zgierza? TZn. w co się skręca? Super strona zresztą:) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Kaszaniasty GPS zapodaje: 08.09.05, 13:18 przy światłach przy McDonaldzie w Zgierzu w lewo na nast. światłach (po dosł. 15 metrach) w prawo i pod górke w strone kościoła. Przykościele skręcasz w lewo tak by kościół mijać majac go po prawej stronie. Jedziesz dalej prosto mijasz po prawej targ i za jakieś 2 km są dwa ukośne skręty w prawo, przy drugim jest tablica "Grotniki 7 km" i tam skręć w prawo (jedź ostrożnie bo tablica jest zasłonięta lekko przez drzewka. Jedziesz z 4-5 km esami floresami i nic sie nie martwisz aż będzie znak STOP w Jastrzębiu Górnym. Na STOPIE w prawo, i gnasz wprost na grotniki jeszcze z 3-4 km. Po drodze miniesz przejazd kolejowy i tam ostrożnie bo to właśnie tam kaszaniemu sie przydarzyło to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=26940649 :) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani a w Grotnikach 08.09.05, 13:20 wioska ładna, ale bardzo fajne lasy do jeżdżenia na rowerze po lewej stronie Grotnik. Trzeba odbić w lewo, przejechać przez tory (lub pod torami) i heja w lasy i oglądać niektóre wypasione domki. W samych Grotnikach tez przyjemnie, jest bajorko zrobione na rzeczce Lindzie gdzie można się przepluskać, pod warunkiem że jest miejsce w wodzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: a w Grotnikach 11.09.05, 09:21 Bardzo pryjemne miejsce:) Twój opis byl idealny- dzieki niemu trafiliśmy bezbłednie. Wprawdzie potem chodzlismy z 1,5 h po lasach szukajac tego kąpieliska na Lindzie:))))), ale wreszcie znależliśmy. Naprawdę fajne miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:27 bardzo fajnie że się spodobało :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28765262&a=28920450 a kąpielisko po 2 zł wstęp! co za czasy - co za obyczaje! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:37 tak - te 2 zł jest śmieszne. Lepiej by zrobili wstęp wolny i postawili jakąś porządną budkę z jedzeniem i piciem i by lepiej na tym wyszli, a i by jakoś normalnie to zarabianie wyglądało. kąpałeś się? Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:40 byliśmy difoltowym składakiem: KotRedy, Mag.giAardy i SzproHuanny. popatrzyliśmy przez siatkę i usiedliśmy w wiacie drewnianej powyżej. tyle plusku było, ech*, a chciało się kąpać jak jasna bośmy byli po kilkudziesięciu km po drożach i bezrożach, ale o 2 zł za dużo jak dla nas... Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:46 no to RUszyliście poważną brygadą :) trzeba było ostentacyjnie wykąpać się w misce przed wejściem! happening im zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 11:56 choć były z nami chłopami Same Miski! :), nie mięliśmy do kąpania miski! :( Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:02 Ha, ha, ha! to Was zaskoczę! 3 zł wstep! 2 to może w sezonie :))))))Albo zdrozało, bo mają siatkę do siatkówki? Bylo bardzo mało ludzi - to na plus, dość zimna woda - to na minus i jeden kajak - to bez komentarza:)))))) Rzeczywiście stoi tam taka murowana okragła kanciapa - lepiej by wyszli, jakby zrobili zniej bar, niz jakby tak satał zamkniętaa. Cassani, twój opis był tak idealny, ze czulismy sie jak na podchodach - tu w prawo, tu w lewo:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:05 3 zł?! to dobrze, żeśmy nawet nie pytali, a widząc wywieszkę pt. 2 zł usiedliśmy pod wiatą bez wody, za to za darmo:) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:11 to 2 zł to pewnie dla zmyły...Albo ratownik uwaza, że zlotówka dopłaty to za jego tors, zresztą wątpliwy:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:16 zaś jeśli chodzi o ratownika, to nawet za Niewątpliwy złamanego grosza bym nie dał! ;P Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:23 ratowniczka za 3 zł i to do podziału na pół z ratownikiem?! nisko się coś ceni... ;p Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:20 i z tego co pamiętam to Niewątpliwy ratownik-kasjer. jak nie zapłacisz to nie wypłyniesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:23 nic, tylko się utopić z rozpaczy... tylko w czym?! Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:26 Ale trzymł dla niepoznaki deskę ratownika- identyczną jak w "Słonecznym patrolu"...I w ogóle "sprawiał wrażenie", a wrazenie to połowa sukcesu.Może dlatgo nikt sie nie topił? Bo nie wyglądał na takiego, co ruszy na pomoc z dramatyczna muzyką w tle:) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: a w Grotnikach 12.09.05, 12:42 miał owłosienie a'la Hasselhof??? włosy łonowe na klacie to sprawy??? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: te sprawy, miało być /nt 12.09.05, 13:33 Nie,:)Miał tylko wyraz twarzy pt: " Yo, ja tu jestem bossem i nie podskakujcie, bo spuszcze wodę ":))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podciągam Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend IP: *.4web.pl 09.09.05, 09:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Okolice Bełchatowa i Załęczański Park Krajobrazowy IP: *.p.lodz.pl 09.09.05, 09:55 Przykładowa wycieczka sobotnia - samochód. Testowane na sobie ;) - Łódź-Pabianice-Bełchatów-... - wjazd na górę - hałdę kopalnianą - rozległy widok i tropy czegoś parzystokopytnego ;) - Kleszczów - punkt widokowy na dół kopalni i wszelakie urządzenia (zalecana lornetka lub aparat fotograficzny z dużym zoomem ;) - ...Pajęczno-Działoszyn-... (tam przerwy na lody, obiad etc.) - Załęczański Park Krajobrazowy - prawie u nas nieznany, a urokliwy: ładne lasy, skałki, górki, dołki i do znalezienia jaskinie! Nam udało się przypadkiem trafić na Jaskinię Stalagmitową (kamienna wiata na łące, a w niej pionowe zejście w dół po 7-metrowej metalowej, nieco zardzewiałej drabinie) - warto zabrać latarki! - ...Wieluń-Sieradz-Łódź... Zajęło to cały dzień, więc nie zdążyliśmy zobaczyć więcej tzn np. skansenu kolejowego w Zduńskiej Woli, ani dłużej pochodzić do Załęczanskim Parku Krajobrazowym. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Załęczański Park Krajobrazowy 09.09.05, 11:57 sam Załęczański PK to spokojnie na cały dzień! 1. jaskinie: powyżej wymieniona na górze Zelce między wsią Węże, a Bobrownikami; Szachownica - b. ciekawa pozioma jaskinia pod wapiennym ostańcem - przechodzi 'na wylot', liczne jurajskie skamieniałości w gruzie zaścielającym jej dno obie jaskinie to rezerwaty. oprócz nich także zagospodarowana turystycznie Jaskinia Ewy przy drodze z Działoszyna do Parzymiechów; 2. w okolicach Bobrowników (most na Warcie) - Żabi Staw - charakterystycznie położony kilkanaście metrów ponad dnem doliny Warty, a mimo to woda zeń nie schodzi (kwestia nieporzepuszczalnych warst osadów w jego dnie) - pomnik przyrody. tuż obok silne zwężenie doliny Warty: dwa ostańce (góra: Wapno i św. Genowefy ze skalką przypominającą trupią czaszkę) tworzą miniprzełom rzeki; 3. tajemnicze kurhany z prehistorycznych czasów w Przewozie nad Wartą; 4. drewniane kosciółki w charakterystycznym stylu wieluńskim np. w Łaszewie; 5. stara, drewniana kaplica w Kamionie; tamże: kolejny 'przełom' Warty; 6. liczne źródła krasowe o różnej wydajności i kolorze wody; 7. mnóstwo nieczynnych wapienników - pieców do wypalania wapna, wiele kamieniołomów wapieni z bogatą, skamieniałą fauną jurajską (zwłaszcza w okolicach Lisowic, Bobrownik, Działoszyna); 7. w pobliżu granic ZPK: muzeum wnętrz dworskich w Ożarowie koło Wielunia, Działoszyn - pałacyk na wzgórzu i 'dzielnica' stodół, kościółek drewniany w Jaworznie koło Rudnik, park w Parzymiechach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: Załęczański Park Krajobrazowy IP: *.p.lodz.pl 12.09.05, 08:51 huann: > sam Załęczański PK to spokojnie na cały dzień! O proszę :) Wrażenia osobiste, czy tylko cytat z materiałów? Chętnie bym dorwał na przyszłość jakąś dokładną mapę Parku i okolic. Dysponowalem tylko 100-ką i w niektóre miejsca trafiałem po prostu na nosa... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Załęczański Park Krajobrazowy 12.09.05, 11:19 Gość portalu: Wilczy napisał(a): > huann: > > sam Załęczański PK to spokojnie na cały dzień! > > O proszę :) Wrażenia osobiste, czy tylko cytat z materiałów? wyjątkowo osobiste. podobnie rzecz się ma z kilkoma innymi parkami w okolicach Łodzi :) > Chętnie bym dorwał na przyszłość jakąś dokładną mapę Parku i okolic. > Dysponowalem tylko 100-ką i w niektóre miejsca trafiałem po prostu na nosa... mam własne mapy robione na podkładach topo 1:25 000. oraz kilka kupionych na miejscu (w ośrodku 'Nadwarciański Gród' w Załęczu Wielkim nad Wartą, m.in. 1:10 000 Załęczańskiego Łuku Warty. co do map topo to można je w Łodzi kupić (róg Solnej i Północnej) za bodaj 7 zł od arkusza. uwaga: aktualizacja sprzed 20-25 lat, brak treści turystycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend IP: *.lodz.mm.pl 11.09.05, 18:39 Oprócz młynów nad Grabią, Hałdy w Bełchatowie, Tumu/Łęczycy, Grotnik i tego o czym pisaliście... polecam Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich. Piękna i pofałdowana okolica, rewelacyjna na rower, a na dodatek baaardzo blisko Łodzi, bo zaczyna się już w Łagiewnikach, które same w sobie są już ładne, dalej Dobieszków itd... Ciekawym pomysłem jest rónież objazd Łodzi czerwonym szlakiem -195 km całkiem sympatycznej wycieczki, no ale to już trzeba duużo jeździć :-). Polecam wziąć rower, mapę (i mnie :-) ) i w drogę. Świetna wycieczka gwarantowana. P.S. Do wycieczki w okolice Tomaszowa dorzuciłbym bunkry kolejowe, oraz hodowlę żubrów, pływanie po zalewie... Załęczański Park -bardzo fajne mijsce, ma jedną duuużą wadę, straszne piachy... czyli coś za czym kolarze nie przepadają... (zresztą Grotniki to też kraina piachów...). Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 11.09.05, 18:45 Załęczański Park -bardzo fajne mijsce, ma jedną duuużą wadę, straszne piachy... > czyli coś za czym kolarze nie przepadają... (zresztą Grotniki to też kraina > piachów...). Zgadzam się w 100% . W Grotnikach lasy są strasznie piaszczyste- tak właśnie rozmyslałam na miejscu, dlaczego cassani rower tam polecał...A Dobieszków był tydzień temu - tam rower jak najbardziej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend IP: *.lodz.mm.pl 11.09.05, 19:02 Dobieszków tydzień temu..., to jeśli jeździsz rowerem polecam wybrać się dalej, zahaczyć o Parowy Janinowskie -miejsce dość nietypowe jak na okolice Łodzi -jary polodowcowe robią wrażenie, a najbliższa okolica płaska jak stół... super jest tam jesienią, a jak ktoś lubi to można sobie rozwiesić liny i porobić mosty linowe ... :-) mi się podobało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermina5 Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend IP: *.4web.pl 11.09.05, 19:25 A mozna coś bliżej - obok czego tych Parowów Janinowskich szukać? Moze będą za tydzień, kto wie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend IP: *.lodz.mm.pl 11.09.05, 19:42 Popatrz na mapę. Od Dobieszkowa na wschód masz Skoszewy, a jeszcze dalej jest następny las, to właśnie Parowy. Rezerwat z Parowami znajduje się na jego północy. Jak powiesz czym chcesz tam dojechać to Ci polecę najlepszy dojazd, różny w zależności czy będzie to autko czy rower, czy helikopter :-). Jeśli potrzebujesz ciekawych pomysłów na wyjazdy rowerowe to napisz do mnie, może uda mi się podrzucić Ci kilka, które się spodobają - objeździłem szeroko rozumianą okolicę Łodzi rowerem (choć pewnie jeszcze nie wszędzie byłem), choć oczywiście jak tylko mogę to wolę pośmigać w górach :-). Mail do mnie: m-m-m@wp.pl No i polecam moją stronkę www: www.CykloManiak.pl (pewnie znajdziesz kilka ciekawostek w dziale do poczytania, choć strona głównie o ścigantach :-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 12.09.05, 11:29 1. Grotniki: wczoraj przebrnąłem drogę z Grotnik do Lućmierza (skrót na Zgierz) przez las na rowerze. 2 miesiące temu piękna droga przez las zamieniła się w jedną wielką rozrytą piaszczystą koleinę do wywozu drewna z lasu. resztę zrobiła długotrwała susza. jeśli chodzi o rower - zdecydowanie odradzam ten skrót. 2. Parowy Janinowskie - drobna korekta: ich pochodzenie nie jest polodowcowe, a... poludzkie :) (antropogeniczne). to dawne, sprzed ponad stu lat pochodzące właśnie... koleiny wozów - w tym miejscu były pola uprawne, a konkretnie rozjazd kilku dróg pozwalających na dotarcie do poszczególnych pól. z czasem, również na skutek wymywania gleby przez wody opadowe, uległy one takiemu pogłębieniu, że przestały sie nadawać do czegokolwiek. teren zalesiono/sam uległ zalesieniu - i dzis mamy malownicze śródleśne parowy. 3. Park Krajobrazowy Wzniesien Łódzkich: polecam na zasadzie jak powyżej Załęczański PK, choć charakterem zupełnie różny od powyższego. wiele ciekawych miejsc, zarówno związanych z przyrodą, jak i dziedzictwem kulturowym tego terenu. no i bliżej niż ZPK zdecydowanie :) szczegóły dla zainteresowanych może innym razem ew. na pocztę. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 12.09.05, 11:34 Gość portalu: MMM napisał(a): > Ciekawym pomysłem jest rónież objazd Łodzi czerwonym szlakiem -195 km całkiem > sympatycznej wycieczki, no ale to już trzeba duużo jeździć :-). ewentualnie samemu sobie zrobić własny szlak wokół Łodzi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=13749341&a=24254406 :) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 195 km wokól Łodzi... 12.09.05, 12:10 Włąsnie- apropos tego 195 km czerwonym szlakiem wokół Łodzi...Czytałam to wczoraj w nocy- może ja nie dowidzę(to na pewno), albo cos - ale właściwie to dalej nie wiem, jak ten szlak dokładnie, po kolei, szedł- oprócz tego, że wyjechali z Bedonia i do Bedonia wrocili ... PS. Pan na zdjeciu ma super brodę:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: 195 km wokól Łodzi... 12.09.05, 12:15 bedoń-wiśniowa góra-wiskitno-bronisin-tuszyn-prawda-rydzyny-pabianice-kolumna- janowice-mikołajewice-lutomiersk-kazimierz-rąbień-aleksandrów-grotniki-rosanów- swędówsmardzew-łagiewniki-nowosolna-bedoń. szczegóły (nie tylko a propos tego szlaku) np. w: Okolice Łodzi, autorzy: A. Banasiak, C. Jaworska-Maćkowiak, T. Maćkowiak, J. Majer, wyd. PTTK 'Kraj', seria: 'na szlaku', Warszawa 1988 Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: 195 km wokól Łodzi... 12.09.05, 12:18 o rany, dziękuję !!!!Własnie takiego opisu mi brakowało. Zaraz to posprawdzam na mapie. :) To kawałkami jezdziłam i nawet nie wiedziałam...Głupota nie boli... Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: 195 km wokól Łodzi... 12.09.05, 12:21 nie ma za co :) tyle, że przebieg szlaku po blisko 20-stu latach mógł się jednak jakoś pozmieniać, a że ja do wyznakowanych szlaków przywiązuję wage o tyle - o ile, więc trzeba powyższą zapodaną trasę traktować z niejaką rezerwą. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbert O właśnie 12.09.05, 11:45 z okolic Tomaszowa ja bym poleciła własnie bunkier kolejowy w Konewce oraz romański kościół św. Idziego i niepozorne ruiny zamku w Inowłodzu. No i może jeszcze kawałek dalej Poświętne. Miejsca całkiem różne w charakterze, ale na 100% warte zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: O właśnie 12.09.05, 11:55 kotbert napisała: > z okolic Tomaszowa ja bym poleciła własnie bunkier kolejowy w Konewce oraz w Jeleniu :) różni sie od konewkowego półokrągłym kształtem widocznym np. z lotu ptaka :) oraz > romański kościół św. Idziego i niepozorne ruiny zamku w Inowłodzu. oraz synagogę przy rynku tamże, a także resztki kirkutu w pobliżu kamieniołomów No i może > jeszcze kawałek dalej Poświętne. wypasiona w kosmos barokowa bazylika dodajmy, zaś po drodze z Inowłodza do Poświętnego 1 km na N od szosy kamienny szaniec Hubala w miejscu, gdzie poległ (okolice wsi Anielin). Miejsca całkiem różne w charakterze, ale na > 100% warte zobaczenia. poza tym także tamże: Spała z niespotykaną w naszym regionie architekturą (dawne carsko-kozackie koszary z czerwonej cegły, podhalański kościółek z lat międzywojennych), poza tym: Centralny Ośrodek Sportu (np. krioterapia), muzeum leśników, posąg żubra (oryginalnie stał w Białowieży). parę innych, ciekawych, a nieznanych szerzej miejsc jak Rzeczyca (zabytkowy kościół), grodzisko w Ciebłowicach koło Tomaszowa, rezerwat Żądłowice z unikalnym układem roślinności (naprzemianlegle ciągnące się wydmy i bagna), inne rezerwaty (Spała, Konewka, Sługocice etc.), pomniki przyrody, sztuka ludowa (Studzianna, Brudzewice), zabytkowy park w Grotowicach na wysokiej skarpie doliny Pilicy etc., itd. no i sama Pilica i jej śródleśne dopływy, no i lasy, czyli grzyby lub/i ryby. tudzież bobry także (np. koło Liciążnej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotbert z nielogu A propos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 12:26 ten bunkier w Jeleniu to gdzie to właściwie jest? Bo moja mapa nie udziela mi informacji na ten temat, ech. No i jego nie można chyba obejrzeć w środku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: A propos 12.09.05, 12:33 Gość portalu: kotbert z nielogu napisał(a): > ten bunkier w Jeleniu to gdzie to właściwie jest? Bo moja mapa nie udziela mi > informacji na ten temat, ech. z szosy na Opoczno trzeba na krzyżówce skręcić za Tomaszowem w prawo (1 km za tym, jak się kończy miasto a zaczyna las). bunkry są jeszcze przed linią kolejową, po prawej stronie, nieco schowane w lesie, ale dochodzi do nich asfaltowy dywanik (jakieś 700 m od powyższej krzyżówki) - sręcamy w prawo w dywanik i już :) jaką masz mapę? bo np. na niektórych mapach bunkry w Jeleniu oznakowane są tajemniczym skrótem 'ryb' (?- :DDD ) > No i jego nie można chyba obejrzeć w środku, prawda? można - tak jak w Konewce - trzeba tylko latarkę, żeby w co dziurawe w podłodze nie glebnąć. obok, podobnie jak w Konewce kilka innych, zwyczajniejszych bunkrów Odpowiedz Link Zgłoś
kotbert Dzięki łaskawco 12.09.05, 12:38 Tam go gdzieś podejrzewałam, ale na podglądaniu się skończyło. Na jednej mojej mapie w tym miejscu nie ma absolutnie nic, a drugą poddam śledztwu w domu. No i już nam się nie wymknie! Odpowiedz Link Zgłoś
huann no to: kolej na bunkier! 12.09.05, 12:39 nie wymknie się Kotu Jeleń, na bunk! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-sk Re: Co warto zobaczyć w okolicach Łodzi w weekend 04.03.15, 10:15 ja podczas pobytu w Łodzi zawsze wracam do Palmiarni i Parku Źródlarskiego. Warto przyjechać, znaleźć sobie jakiś nocleg w centrum łodzi i wyruszyć na zwiedzanie. Miasto oferuje wiele atrakcji, to nie tylko Piotrkowska i Manufaktura Łódzka... Jest też np. Muzeum Kinematografii. Łódź to świetne miasto na weekend z dala od stolicy. Zawsze zatrzymuję się w Hotelu Reymont w centrum www.hotelewam.pl/653-hotel-reymont-lodz.html i za każdym razem odkrywam jakieś nowe perełki w tym miescie :) Odpowiedz Link Zgłoś