Dodaj do ulubionych

hejnał słychać?

05.10.05, 11:15
właśnie przeczytałam na www UM, że Wam teraz wszystko gra w Sieradzu ;) Jak
wrażenia? Ile razy dziennie i o której?
Obserwuj wątek
    • gosiaczek_sdz Re: hejnał słychać? 05.10.05, 15:51
      Ja slyszalam raz wczoraj o 12:00 na Placu Wojewódzkim, żadna rewelacja:P
    • sieradzak hejnał słychać? Poroniony pomysł ? ;-) 05.10.05, 16:11
      hajdana napisała:

> właśnie przeczytałam na www UM, że Wam teraz wszystko gra w Sieradzu ;) Jak
      > wrażenia? Ile razy dziennie i o której?

Nie wiem kiedy i ile razy ;-)
      Ale to jest dość śmieszne ;-) Ludzie magafony se usatwili i to uwaga MOBILNE,
      ciekaw poco ? Może będą gdzieś przenosić UM Sieradz ;-)
      Wspaniała koncepcja ustawione są te szczekaczki w stronę starego i nowego miasta
      ;-) Jeny ciekaw czy słychać to na Jaworowym ;-) Bo u mnie w starym Sieradzu
      jakoś nic nie słyszałem ;-)
      Sensacją jest też, że aż firma ze szczecina ten wynalazek musiała instalować ;-)
      Ciekawe ile to kosztuje bo sam koszt dojazdu jest już chorendalny ;-)
      Ciekawe ile to miast w Polsce ma takie wspaniałe wynalazki i ile one podziałają,
      rok, dwa ?

Jak dla mnie to zupełnie poroniony pomysł, o kasie nie wspomnę, ale sens czy
      zasadność takiej idiotycznej protezy jest dla mnie zastanawiający ? ;-)

A mamy wieżę kościelną i coś tam kiedyś grało ?
    • ebusia_fam_fatal Re: hejnał słychać? 06.10.05, 07:01
      dla mnie pytanie o sens tego przedsiewziecia jest takie samo jak pytanie o sens
      grania hejnalu w ogole.
      skoro grany jest z fary, to czemu nie mialby byc grany z takiego miejsca, by
      bylo to slychac "w miescie"?
      mnie sie to podoba :) choc nie mialam okazji tego uslyszec..

chyba ze, te cala aparature brzydko widac.. to juz gorzej
      ale jak pracowalam, to co dzien slyszalam hejnal :) wiec sam fakt to dla mnie
      zadna rewelacja ;)
      • sieradzak Re: hejnał słychać? 06.10.05, 15:25
        ebusia_fam_fatal napisała:

> dla mnie pytanie o sens tego przedsiewziecia jest takie samo jak pytanie o sens
        >
        > grania hejnalu w ogole.
        > skoro grany jest z fary, to czemu nie mialby byc grany z takiego miejsca, by
        > bylo to slychac "w miescie"?
        > mnie sie to podoba :) choc nie mialam okazji tego uslyszec..

No właśnie o to chodzi, że jest grany z fary, więc po kiego wydawać jakieś
        pieniądze i cudować w UM ? No jakby UM był na jaworowym , to spoko ;-) ale chyba
        jest dość blisko fary ;-) A moc tych szczekaczek jest i tak za mała, żeby to
        było gdzieś dalej słychać, niż w budynku UM ;-)

Dla mnie to kolejny wodotrysk i potwierdzenie teorii, nie ważne co się robi byle
        robić i bylebyło o tym głośno ;-)
        • mamuska85 Re: hejnał słychać? 07.10.05, 13:13
          Z tego co przeczytałam (może nie dokladnie to hejnal był grany z fary.A teraz przeniesiono go w inne miejsce. Gdy go usłyszałam pierwszy raz to ucieszyłam się,że i my mamy coś "sieradzkiego", swojego. co przypomina mi ,że jestem w domu, u siebie. Dla mnie to dobry pomysł. Nie ważne skąd- wazne by bylo słychać a u mnie w centrum słychać.
          • sieradzak Re: hejnał słychać? 07.10.05, 14:41
            mamuska85 napisała:

> Z tego co przeczytałam (może nie dokladnie to hejnal był grany z fary.A teraz p
            > rzeniesiono go w inne miejsce. Gdy go usłyszałam pierwszy raz to ucieszyłam się
            > ,że i my mamy coś "sieradzkiego", swojego. co przypomina mi ,że jestem w domu,
            > u siebie. Dla mnie to dobry pomysł. Nie ważne skąd- wazne by bylo słychać a u m
            > nie w centrum słychać.

No cóż, każdy ma inne podejście do sprawy, ja patrzę na to "kompleksowo"
            1. Dubluje się to z farą ?
            2. Średni splendor hejnału - ze szczekaczek z betonowego bloku, dla mnie to
            dysonans - hejnał (synonim czasu i historii) i budynek betonowy PZPR ? ;-(
            3. Trzebabyło, aż speców ze Szczecina, żeby to wymyśleć i zainstalować - śmiech,
            jakby w Sieradzu nikt tego nie potrafił ? ;-) (to odnośnie patriotyzmu lokalnego
            i "zostawianiu kasy w mieście")
            4. Koszty samego dojazdu ze Szczecina + kosmiczna technologia = pewnie sporo kasy.

Tak więc analizując te cztery elementy wychodzi mi abstrakcja ;-(
        • ebusia_fam_fatal Re: hejnał słychać? 07.10.05, 14:04
          moze i um jest dosc blisko fary, ale w sumie to i tak "blizej do centrum" niz z
          samej fary...
          • sieradzak Re: hejnał słychać? 07.10.05, 14:44
            ebusia_fam_fatal napisała:

> moze i um jest dosc blisko fary, ale w sumie to i tak "blizej do centrum" niz z
            >
            > samej fary...

W sumie to, to co tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=29980140&a=30095530
            plus fakt, że fara jest wyżej, więc gdyby wzmocnić moc nagłośnienia już tam się
            znajdującego, byłby większy zasięg niż z 3 piętrowego betonowego schronu ;-) Ot
            taka fizyczna prawidłowość ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka