Dodaj do ulubionych

Centralwings a Łódź czyli ....

17.10.05, 22:58
Kolejna linia lotnicza chce latać z Lublinka

Joanna Blewąska 17-10-2005, ostatnia aktualizacja 17-10-2005 20:46

Centralwings zamierza od wiosny uruchomić połączenie do Włoch lub na Wyspy Brytyjskie

Centralwings to mająca siedzibę w Łodzi spółka córka PLL LOT. Startuje z pięciu polskich lotnisk do 23 miast w Europie. Zajmuje się także lotami czarterowymi. - A kiedy w końcu zacznie latać z Łodzi? - pytali czytelnicy "Gazety". Wczoraj zapadła decyzja: samoloty Centralwings wystartują wiosną z łódzkiego Lublinka. - Cieszę się, bo mam sentyment do Łodzi - mówi Piotr Kociołek, prezes.

Polskie tanie linie celowały w Londyn. Gdy okazało się, że z Lublinka latać będzie do tego miasta Ryanair, szefowie Centralwings zaczęli się zastanawiać nad innym miastem. Możliwy jest jeden z dwóch kierunków: Wyspy Brytyjskie lub Włochy (najprawdopodobniej Rzym). Niewykluczone, że Centralwings uruchomi połączenia na obu tych trasach.

- Gdy tylko bilety z Łodzi będą dobrze się sprzedawać, będziemy planować kolejne trasy - obiecuje prezes Kociołek.

Centralwings planował przewieźć w tym roku 700 tys. pasażerów. Plan zostanie zrealizowany, bo we wrześniu do samolotu wsiadł półmilionowy pasażer.

W wakacje samoloty Centralwings były wypełnione prawie w 90 proc. Największym powodzeniem cieszą się loty do Londynu, Rzymu, Bolonii i Lizbony. Dlatego na sezon zimowy Centralwings uruchamia nowe połączenia do Shannon i Dublina w Irlandii, Edynburga w Szkocji i Mediolanu we Włoszech.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jerry Nareszcie! IP: *.server.ntli.net 17.10.05, 23:27
      W końcu się zdecydowali. Długo na to czekałem, bo Centralwings lata z Gatwick, a
      ja mieszkam niedaleko tego lotniska. świetna wiadomosc!
    • szakal_el Re: Centralwings a Łódź czyli .... 18.10.05, 00:09
      No nareszcie. Tylko poczekajmy na konkrety bo na razie to takie troche
      rozmawianie o gruszkach na wierzbie. Ucieszę sie jak poznamy destynacje i
      Lublinek znajdzie sie w systemie rezerwacji.
    • Gość: flip Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.p.lodz.pl 18.10.05, 00:55
      Ja poprosze Mediolan. Ladne miejsce, blisko w Alpy i do Turynu...
      • Gość: gosc Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.hsd1.ca.comcast.net 18.10.05, 04:08
        Czekamy na jakies konkrety.... KIERUNKI i wporowadzenie lodzi do systemu
        rezerwacji.
        • Gość: S&F Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 08:33
          Wreszcie linia się zdecydowała.Myślę, że powinien być to Rzym.
          Wycieczki do grobu JPII, napewno zapełnią samoloty.Starsi ludzie zapłacą
          taniej,szybciej będą na miejscu, szybciej wrócą i nie będzie to dla nich
          męczące, jak wielodniowe wycieczki.
          Pozdrawiam
          • Gość: matej Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 18.10.05, 16:08
            hehe tam wycieczki nad grób papierza hehe
            najwiecej ludzi to bendzie do pracy/bizmesmeni do Rzymu

• ander_epll Re: Centralwings a Łódź czyli .... 18.10.05, 16:49
              Spokojnie.. jeszcze żadnego nowego połączenia nie ma. Centralwings kilkukrotnie
              ogłaszał w mediach, że chce latać z Łodzi. Mam wielką nadzieję, że faktycznie im
              się uda, jednak musimy czekać na konkretne fakty.
              A Ty Matej się nie śmiej z pomysłu latania do Rzymu na grób Papieża. To miasto
              to przede wszystkim święte miasto, które powinien odwiedzić każdy wierzący.

Pozdrawiam.
              • Gość: matej Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 18.10.05, 20:02
                z Rzymu sie nie smieje fakt bardzo popularne ale nie sadze ze cały samolot to benda babcie głeboko wiezące ;]
                znajac zycie oni maja na mysli 1 lot w tygodniu jesli tak to kicha
            • yarro MATEJ_ Q_INTERPUNKCJA!!! 19.10.05, 00:17

• Gość: Wilczy Re: MATEJ_ Q_ORTOGRAFIA!!! ;-) IP: *.p.lodz.pl 19.10.05, 09:14
                matej, matej...

Przecież podałem Ci na SSC metodę, jak można przy odrobinie wysiłku wrzucać
                poprawione teksty ;-)

Jeśli piszesz tak z powodu kłopotów zdrowotnych, to my to zrozumiemy. Ale
                wkurzasz tym tyle osób (sam wiesz, ile osób na przynajmniej dwóch forach reaguje
                alergicznie na Twoje krzaczki), więc może postaraj się trochę popracować nad
                tekstami.

Totalne olewactwo trudno wytłumaczyć jakimś schorzeniem...
                • Gość: matej Re: MATEJ_achh IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 19.10.05, 21:16
                  Nic doać nic ująć.
                  • Gość: spottt Re: MATEJ_achh IP: 195.69.83.* 23.10.05, 00:49
                    Dokladnie lot na LGW wylot z LCj rano kolo 0800 lub 0900 powrot z LGW kolo
                    2200,2300 i maja wygrane. A swoja droga ciekawe ktora linia zgarnie BINGO a
                    takim bedzie polaczenie LCJ-DUB-LCJ.
                    • protz Re: MATEJ_achh 23.10.05, 01:43
                      > 2200,2300 i maja wygrane. A swoja droga ciekawe ktora linia zgarnie BINGO a
                      > takim bedzie polaczenie LCJ-DUB-LCJ.

Stawiam na mało znanego przewoznika, Ryan Air sie nazywa ;)
                      • stanish Re: MATEJ_achh 23.10.05, 12:00
                        > Stawiam na mało znanego przewoznika, Ryan Air sie nazywa ;)

Nie niestety chyba z powodów problemów z lotniskiem DUB - Ryan nie otwiera tam
                        nowych połączeń (choć oczywiście z tą linią nigdy nic nie wiadomo - poza tym,
                        że lata pełnymi samoltami ;-). I tu by była szansa na Centralwings! Zgadzam się
                        że połączenie LCJ-DUB to byłby hit sezonu!Sam bym korzystał :-)
    • Gość: stanish Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.retsat1.com.pl 18.10.05, 22:06
      Witam,

to bardzo dobrze iż Centralwings zaintereswał sie Łodzią. Mam nadzieję, że nie
      jest to kolejna lotniskowa dziennikarska kaczka i tym razem jest to
      zainteresowanie, które zaowocuje połączeniem. Także umiarkowany optymizm.
      Myślę, że Rzym to będzie strzał w dziesiątkę (choć mam nadzieję, że częściej
      niż raz w tygodniu). Nawiązując do posta Mateja - nie jest prawdą, iż do Rzymu
      pielgrzymują same.. pardon "stare babki".
      Jeśli chodzi o Wyspy Brytyjskie to uważam, iż właściwie każde połączenie ma
      szanse na sukckes ale: Manchester, Liverpool bądź Glasgow sa moimi faworytami.
      Absolutnym hitem byłby Dublin(wiem, że to już Irlandia :-) )...ale chyba na
      razie marzenie. Mam nadzieje, że negocjacje pomiędzy CW a miastem/lotniskiem
      sprawią, że już na wiosne będziemy mogli podziwać maszyny Centrawlings na
      Lublinku!
      • jaasioo Re: Centralwings a Łódź czyli .... 18.10.05, 22:30
        Marzenia czasem się spełniają...

Jaś
      • Gość: S&F Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 10:33
        Niech pisze w Wordzie. Tam wszystkie byki są zaznaczane przez program, a potem
        niech je kopiuje. Sam czasami jak zacznę sie zastanawiać nad jakimś wyrazem, to
        muszę go sprawdzić.Chyba zresztą wiekszość z nas, pisząc bez zastanowienia,
        pisze lepiej.
        Pozdrawiam
      • Gość: veloce Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: 62.233.197.* 19.10.05, 13:33
        Ja tam jestem dobrej myśli.te loty to bardzo dobra prognoza dla Łodzi.Moze
        wreszcie ludzie bedą do niej wracać a nie tylko opszczać.
        pozdrawiam
        veloce
      • Gość: mat30 Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.range81-153.btcentralplus.com 19.10.05, 15:14
        Nie wiem, czy jest co podziwiac... Centralwings jak Centralwings.
        Natomiast gdyby CW uruchomil polaczenie do Gatwick w normalnych godzinach to
        moglby nawet wygrac walke o pasazera z Ryanairem...
    • Gość: Aleczko Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:40
      Widać, że Centralwings powoli zmienia swoje podejście do Łodzi i Łodzian.
      Zapowiedzi lotów z naszego miasta cieszą ogromnie. Również ciekawostką jest
      pomoc linii lotniczej dla przeżywającego ciężkie chwile ŁKS.

Wreszcie coś dla Łodzi. Brawo!
      • jakub.dec Re: Centralwings a Łódź czyli .... 19.10.05, 14:27
        A skąd wiadomość o pomocy ŁKSowi

Gość portalu: Aleczko napisał(a):

> Widać, że Centralwings powoli zmienia swoje podejście do Łodzi i Łodzian.
        > Zapowiedzi lotów z naszego miasta cieszą ogromnie. Również ciekawostką jest
        > pomoc linii lotniczej dla przeżywającego ciężkie chwile ŁKS.
        >
        > Wreszcie coś dla Łodzi. Brawo!
        • Gość: Aleczko Re: Centralwings a Łódź czyli .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 14:45
          www.lodz.naszemiasto.pl/sport/527250.html
          "......Działacze ŁKS tymczasem szukają nowych sponsorów na własną rękę.

Na razie udało im się namówić do współpracy firmę Central Wings, która
          przekazała 16 tys. złotych......"
          • jakub.dec Re: Centralwings a Łódź czyli .... 19.10.05, 15:05
            to kupa keszu :) starcza jednakże na organizację 1 meczu przy al. Unii :)

Gość portalu: Aleczko napisał(a):

> www.lodz.naszemiasto.pl/sport/527250.html
            > "......Działacze ŁKS tymczasem szukają nowych sponsorów na własną rękę.
            >
            > Na razie udało im się namówić do współpracy firmę Central Wings, która
            > przekazała 16 tys. złotych......"
            • stanish Re: Centralwings a Łódź czyli .... 23.10.05, 11:56
              > to kupa keszu :) starcza jednakże na organizację 1 meczu przy al. Unii :)
              >
              no rzeczywiście lepiej by było jakby nic nie przekazali... czasem trzeba się
              zastanowić co się pisze. Znasz jakąś inną łódzką formę, która przekazała na
              klub sportowy ostatnio taką kwotę? Jakby było chociaż 10 i każda by dała 16
              tys. to ŁKS mógłby chyba odetchnąć troszke...
              • jakub.dec Re: Centralwings a Łódź czyli .... 23.10.05, 21:20
                Chyba mi odpisywałeś na posta bedąc jezcze w nerwach po przeczytanieu
                tego "widzianego z warszawy". Nie miałem nic złego na myśli co nie zmienia
                faktu, że starcza to zaledwie na pokrycie (przy dobrym wietrze) kosztów
                zorganizowania 1 spotkania drugoligowego przy al. unii na stadionie, na którym
                spędzałem 5 dni w tygodni przez 7 lat i bardzo go lubię:)
                Udanego wieczoru.
                Kuba
                stanish napisał:

> > to kupa keszu :) starcza jednakże na organizację 1 meczu przy al. Unii :)
                > >
                > no rzeczywiście lepiej by było jakby nic nie przekazali... czasem trzeba się
                > zastanowić co się pisze. Znasz jakąś inną łódzką formę, która przekazała na
                > klub sportowy ostatnio taką kwotę? Jakby było chociaż 10 i każda by dała 16
                > tys. to ŁKS mógłby chyba odetchnąć troszke...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka