Dodaj do ulubionych

nowa fabryka- dwa głosy

27.09.02, 17:20
Wczoraj otworzono nową Fabryke koncernu Bosch-Siemens na Dabrowie Przemysłowej.
Da ona około 22 miejsc pracy.
"Nowa fabryka kosztowała 43 miliony złotych i ma produkować milion zmywarek rocznie. W większości będą eksportowane. Wedle zapowiedzi Roberta Kuglera, wiceprezesa BSH, Łódź może spodziewać się dalszych (i to potężnych) inwestycji jego firmy."

Dodatkowo zapowiadają, że jeżeli pomoc miasta i państwa utrzyma się na obecnym poziomie- możemy liczyć na kolejne, potężne inwestycje. Jakie, nie podano.

Dodatkowo, pod artykułem, został umieszczony komentarz:
"A łódzcy kupcy nie otrzymali zwolnienia z podatków i opłat gdy inwestowali w miejskie targowiska"

Niestety konkretów nie podano.

Czy faworyzowanie zagranicznych firm produkcyjnych jest dobra sprawą?? a może lepiej "zainwestować" w polski handel??

www.lodz.naszemiasto.pl/gospodarka/komentarze/211713_40.html
Obserwuj wątek
    • kropka. Re: nowa fabryka- dwa głosy 27.09.02, 17:25
      Problem polega na tym, że nie bardzo ma KTO inwestować w ten polski handel.
      A zagraniczna firma inwestuje własne pieniądze i płaci podatki w Polsce.
      To chyba dobrze, nie?
      pozdrawiam
    • Gość: flip Re: nowa fabryka- dwa głosy IP: *.p.lodz.pl 27.09.02, 18:39
      Jesli mamy jeszcze zdrowy rozsadek (w co mozna oczywiscie watpic), to wolimy
      dofinansowywac produkcje, niz obrot ta produkcja.
    • m..m Re: nowa fabryka- dwa głosy 27.09.02, 18:53
      Z jednej strony mamy wakacje podatkowe dla obcego kapitału, a z drugiej kapitał
      ten (cóś mnie się po Marsistowskiemu zaczęło) zatrudnia polskich pracowników.
      Tym ludziom już nie trzeba płacić zasiłków, ci ludzie oprowadzają podatek
      dochodowy od swoich zarobków w Polsce, za tych ludzi płacony jest ZUS. Bilans
      zysków z takiego układu, może nie wychodzi na 100%, ale jest dodatni.
      Z drugiej strony chciało by się , aby polski pracodawca był traktowany na
      takich samych prawach jak zagraniczny. Wskażcie mi tylko takiego który jest
      gotów zainwestować podobną sumę.
      No i po trzecie, handel zawsze będzie działaniem wtórnym, główny zysk przynosi
      produkcja, a nie naliczanie kolejnych marż handlowych.

Chociaż, w zasadzie nie mam prawa się wypowiadać, za moich czasów na Polibudzie
      wykładano tylko ekonomię socjalizmu. czego efekt widać w pierwszym zdaniu ;-)
      Pozdrawiam
      M..M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka