Dodaj do ulubionych

Latamy z Łodzi

IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 29.10.05, 02:56
Redakcja nie lata, ale mozecie za to polatać po redakcji!!!
Obserwuj wątek
    • drabarekpiotr Prześmiewca 29.10.05, 06:14
      Opis lotu i samolotu jakby to wachadłowiec NASA miał wylądować:).Ale w końcu
      jak dla takiego pipidówka jak nasze miasto to wielkie wydarzenie!!!Troche sie
      angole zdziwia jak wysiada na Lublinku-...może orkiestre strażacka i czerwony
      dywan rozłoża.
      • Gość: rupcio Re: Prześmiewca IP: *.ub.uni-weimar.de 29.10.05, 10:43
        ja sie naprawde bardzo ciesze! to sa takie chwile, ktore znajda sie w ksiazkach
        o historii Lodzi za kilkadziesiat lat. jestem coraz bardziej przekonany, ze
        zarowno nasze miasto, jak i caly kraj wchodza w okres awansu cywilizacyjnego,
        cos takiego jak 100 lat temu...
    • Gość: lcc Re: Latamy z Łodzi IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 07:30
      I mozna kogos przeleciec w redakcji. 3:2 dla gazety po dogrywce
      • Gość: Aleczko Re: Latamy z Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:07
        No i można jeszcze wylecieć z roboty za kretyńskie artykuły. 4:2 dla redakcji i
        game over...
    • Gość: nielubięłodzi Re: Latamy z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 08:49
      Nie zesrajcie się z wrażenia. Chyba tylko w takiej wsi jak wasza można tak się
      podniecać lądowaniem samolotu... I wy chcecie konkurować z największymi w
      Polsce. Buahhhhaaahhhaa!
      • Gość: Zagłoba Re: Latamy z Łodzi IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 09:44
        No cóż - masz prawo nie lubić Łodzi, tak jak ja na przykład nie lubię Warszawy.
        Co do podniecania się pierwszym lądowaniem Benka - weź pod uwagę, że łódzkie
        lotnisko było traktowane marginalnie przez cały szereg lat. Podczas gdy na inne
        polskie lotniska znajdowała się kasa i wszelkie inwestycje były finansowane z
        budżetu centralnego, w Łodzi nie działo się nic, gdyż ciągle ciążyło
        przekonanie, że Łódź jest za blisko Warszawy itd. itp. Łódź jest jedynym
        polskim lotniskiem finansowanym przez miasto i województwo, udziałów nie ma
        wogóle PPL (w pozostałych ma). I właśnie dlatego się tak podniecamy - że
        rozbudowa lotniska i uruchomienie go na nowo z przedłużonym pasem i nowym
        terminalem kosztowała nas - Łodzian - nieporównywalnie więcej. Lotnisko to
        zostało skazane na niepowodzenie już wiele lat temu, a jednak dzięki
        konsekwentnym działaniom doczekaliśmy się tego dnia. I dzień jutrzejszym będzie
        wielkim wydarzeniem w mieście.
    • brite Re: Latamy z Łodzi 29.10.05, 09:00
      Ja też się cieszę niezmiernie z inauguracji lotów, ale rzeczywiście śmiesznym
      jest, że w drugim co do liczby mieszkańców mieście w Polsce lądujący samolot
      wywołuje tyle wrzawy.
      • olektrolek Re: Latamy z Łodzi 30.10.05, 08:38
        I bardzo dobrze że jest taka radość i zainteresowanie tematem!
        Nie oszukujmy się -Łódź na tym gruncie cierpi z powodu bliskości Warszawy.
        Należy się z tego cieszyć - to wielkie okno na świat dla naszej biednej Łodzi.
        Właśnie poważnie zastanawiam się z żoną nad kwestią jednodniowego wyskoku na
        zakupy do Londynu. Za 1000pln można bez problemu dostać się tam i z powrotem
        plus zaszaleć w PRIMARKu!

Ja się bardzo cieszę z tego lądowania i zabieram dziś na lotnisko 9.45 moje
        dzieciaki.
    • Gość: Fritz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:23
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: LS Re: Latamy z Łodzi IP: *.www.uk.tiscali.com / *.www.uk.tiscali.com 29.10.05, 10:17
      Cieszę się razem z redakcją i łodzianami z uruchomienia połączenia, zwłaszcza,
      że będę w tym pierwszym samolocie.
      Zdumiały mnie jednak przytoczone statystyki. Piszecie "* boeingi przewiozły na
      całym świecie już ponad 12 bilionów pasażerów". Czyżbyście przetłumaczyli
      angielski billion na polski bilion? Przecież statystyczny ziemianin nie mógł
      latać Boeingiem średnio blisko 2000 razy.
      Pozdrawiam serdecznie!
    • Gość: Piotrek Re: Latamy z Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 10:43
      A jak juz wysiądą z tego samolotu, to zawieźcie ich od razu na dw. Kaliski albo
      Fabryczny, niech mają wycieczkę z wrażeniami:)) Pogieło Was już dokładnie w tym
      gettcie Łodzi...jeszcze napiszcie w którym miejscu nad Łodzią opróżnią
      toaletę...A na samolor uważajcie i pilnujcie jak oka w głowie...złomiarze nie
      spią...
    • Gość: ehhe..boening to k Re: Latamy z Łodzi IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 10:55
      kupka złomu..no ale przepisy międzynarodowe blokują jedynąożną
      konkurence..suchioja i iliuszyna!!
    • Gość: ravciu Re: Latamy z Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 29.10.05, 11:29
      Zapewne wplynie to odrobine na rozwoj naszego regionu. Mysle ze duzo osob
      bedzie tu przyjezdzac z innych miast zeby skorzystac z tanich lini lotniczych,
      tylko moze jeszcze by ktos pomyslal o komunikacji miejskiej miedzy dworcami a
      lotniskiem.
    • Gość: krzywyryj jak zwykle Redakcja na bakier z liczbami IP: 85.192.210.* 29.10.05, 11:59
      skoro Boeingi przewiozly 12 bilionow pasazerow a w powietrzu spedzily
      10 milionow godzin, to wychodzi 1,2 miliona pasazerow na godzine ...
      pojemne te boeingi !
    • Gość: ancies Re: Latamy z Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 29.10.05, 12:15
      Mój komentarz dotyczy artykułów w lokalnym łódzkim dodatku Gazety. Otóż w
      artykule na pierwszej stronie piszecie, że boeingi przewiozły dotychczas 12
      bilionów pasażerów. W specjalnym "dodatku do dodatku" (Lataj z Łodzi) piszecie
      natomiast, że liczba 12 bilionów pasażerów odnosi się tylko do modelu 737
      boeinga. To jest pierwsza nieścisłość. Po drugie, chciałbym zapytać, czy
      zdajecie sobie sprawę z rzędu wielkości liczby 12 bilionów? Otóż wg strony
      internetowej boeinga, cytuję: "737’s have carried about 12 billion passengers",
      co oznacza po polsku, że boeingi 737 przewiozły około 12 miliardów pasażerów.
      Różnica wynika z tego, iż w USA, we Francji, krajach południowej Europy oraz w
      naukach ekonomicznych bilion (billion) to tysiąc milionów. W Polsce zaś, jak
      też w Wlk. Brytanii i Niemczech bilion to "tylko" tysiąc miliardów. Różnica
      dosyć istotna. Jak ktoś nie wierzy może to sprawdzić w każdym niemalże słowniku
      angielsko polskim czy polsko-angielskim albo w "Kopalińskim" lub Wikipedii.
    • damndogu Re: Latamy z Łodzi 29.10.05, 14:04
      ja sie ciesze jak cholera, chociaz jeszcze jakis czas sobie nie polece ;-) zeby
      tylko sie nie okazalo, ze z bydgoszczy bedzie wiecej latac i w lodzi loty
      zostana zawieszone :P na pewno juz warszafka cos kombinuje, zeby port w
      bydgoszczy sie rozbudowal i przyciagnac wiecej pasazerow niz lublinek bo to
      wielka strata dla okecia! pamietajcie "trust noone", teoria spisku to nie
      mrozonki ;D
      • damndogu Re: Latamy z Łodzi 29.10.05, 14:06
        acha, pomylic miliard z bilionem to kupa smiechu. profesjonalizm pelna geba!!!
        gratulacje dla redaktorow i korektorow.
    • aiki-7 Re: Latamy z Łodzi 29.10.05, 14:35
      >W Lipinach jest radiolatarnia, która pomaga samolotom zawracać. Tam maszyna
      zawróci. Od tej chwili rozpocznie się podejście do lądowania. Poszybuje nad
      Wiączyniem, Widzewem-Wschodem (przetnie ul. Rokicińską), Zarzewiem (okolice
      skrzyżowania: Śmigłego-Rydza/ Przybyszewskiego), północną częścią Chojen,
      Kurakiem (okolice Ronda Lotników Lwowskich) oraz Rokiciem (okolice ul. Św.
      Franciszka). Na tej trasie będzie obniżał swój lot, zwalniając z ponad 800 do
      260 km na godzinę. Lądując na Lublinku boeing skorzysta z naprowadzania
      radiowego dzięki zamontowanemu na lotnisku systemowi ILS.<
      Dlaczego nie biorą pod uwagę kierunku wiatru. Od kilku dni silnie wieje ze
      wschodu. Nie sądzę, żeby lądował z wiatrem od strony miasta.
    • Gość: Wojtek 12 bln ludzi? Tylko to nie ma nawet mrówek! IP: *.server.ntli.net 29.10.05, 15:38
      chyba ktoś się pomylił przy przepisywaniu cyferek ze strony Boeinga. Angielski
      billion to znaczy po polsku miliard. Dzial gospodarki Gazety notorycznie myli
      billiony z bilionami. tak wiec boeingi mogly przewiezc najwyzej 12 miliardow ludzi.
    • Gość: slepy Re: Latamy z Łodzi IP: *.toya.net.pl 29.10.05, 16:24
      Trzeba było zrobic lotnisko na Piotrkowskiej ozywiło by to tą syfiastą ulice .
    • Gość: Myślący... Re: Latamy z Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 29.10.05, 22:10
      Łódź - Lublinek...

A u nas jutro wyląduje samolot....i nawet GW napisała, jakimi ulicami będzie
      leciał, i gdzie zakręci...i o której...i gdzie zaparkuje...I pod wiatr i z
      wiatrem...Prezes sie cieszy,ma wreszcie alibi swojego istnienia i swojej
      pensji...Kropa odetchnął z ulgą...nareszcie ta przechowalnia etatów coś z
      siebie da... Mamy nawet specjalny autobus, który zawiezie naszych jaśnie
      oświeconych gości,taaaa...tylko dokąd??Piotrkowska? - ten skansen secesji?-
      odmalowana po wierzchu, a w srodku syf...Obszczane bramy i podwórka? No pewnie,
      lepiej wydać na idiotycznną pozytywkę Rubinsteina niż na publiczny szalet...
      Albo mogą tramwajem...chociaż odradzamy...Można dostać po ryju od kanara. To
      taki gostek co sprawdza bilety...Byle by nie szli chodnikami, bo poniszczą
      buty...Niewolnicy do Londynu odlecą też tym samolotem...mogą zabrać podręczny
      bagaż /mopy, srodki czystości i ścierki, kielnie, łopaty i ciuchy na budowę,
      wiedzę zdobytą na uniwerkach i politechnikach naszego Kraju, dyplomy +
      konserwy.../. Faraon też tak zaczynał....trzeba taniej sile roboczej umożliwić
      dojazd i egzystencję...Nie krytykuję was, Desperados,sam to przećwiczyłem
      parenaście lat temu, ale po prostu mnie to wq.....Ile razy może ten jeb....
      Kraj i Rząd pluć na własne młode Pokolenie....??!!Ile????To wszystko jakiś
      koszmar, ta Polska!!! Obudź się, Narodzie!!!

• raffus Re: Latamy z Łodzi 30.10.05, 12:12
        walnij się w łeb defetysto
    • piter_ka Re: Latamy z Łodzi 29.10.05, 22:37
      Nie przepadam za Łodzią, choć los rzucił mnie tu i dał rodzinę, ale uważam,ze
      to naprawdę ważne wydarzenie. Brawa dla Kropy (choc zdecydowanie nie byłem jego
      wyborcą)i jego ekipy za determinację w realizacji planów dotyczących Lublinka.
      Może się komuś (szczególnie z wawki)wydać śmieszne,że cieszymy się z
      takich "błachych" rzeczy ale to w końcu jakiś sukces dla Naszego miasta.
      Przesmiewcom mówię zdecydowane NIE
    • Gość: jolo Bardzo, bardzo się cieszę, bo kocham to miasto ! IP: 194.63.132.* 30.10.05, 00:15
      To cudowna chwila, mimo tego, że ktoś się nabija, że to tylko boeing. Łódź musi
      mieć ogromną liczbę lokalnych patriotów, skoro potrafiła własnym sumptem
      doprowadzić do tego wydarzenia. Denerwuje mnie jak ktoś mówi, że w Łodzi jest
      syf i beznadzieja. Sami nie znacie dobrze swojego miasta, które wciąż jest na 2
      miejscu pod względem ilości mieszkańców. Mam nadzieję, że będzie tu coraz
      lepiej, żeby tylko WAWA, której nie jesteśmy na rękę nas nie blokowała. Jest
      już kilka, co prawda niewolniczo wykorzystujących inwestycji (indesit,
      philips), ale na pewno będzie lepiej. Tylko panie Kropa, więcej czadu i róbcie
      wszystko szybciej. Zobaczcie Kazimierz w Krakowie, to samo powinno już być
      zrobione z Księżym Młynem. To paradoksalne, że w najpiękniejsze (co prawda
      zaniedbane) kamienice w centrum to z reguły mieszkania komunalne. Powinniście
      przenieść ludzi do bloków, a kamenice oddać firmom na siedziby, do
      wyremontowania. W całej europie betonowe bloki to z reguły mieszkania socjalne,
      a kamienice w centrum sa najdroższe. Tylko w Polsce wszystko na opak. EXTRA !
      JUTRO LĄDUJE BOEING W ŁODZI !
      • delahalle Re: Bardzo, bardzo się cieszę, bo kocham to miast 30.10.05, 09:47
        Piotrków jest dumny ze swojej stolicy! :)
      • Gość: melek ldz zapraszamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:45
        no jasne każdy to widzi że w końcu coś sie ruszylo
        a samoloty pomogą bo do tej pory brak ich zrażał
        inwestorów
        śmiać mi się chce jak słysze złośliwe komentarze zakomplesionych fiutków
        z pipidówków
        wpadniejcie do nas bo my do was się nie wybieramy - wieje z waszych komentarzy
        nudą
    • Gość: Pilot I co? wylądował? IP: *.68.66.94.kutno66.tnp.pl 30.10.05, 09:47
      I szczęśliwie? I kto do was przyleciał? Londyńczycy czy Polacy do rodzinki? Fajny ten boeing? Ja co sole. Fajnie macie.
      • Gość: ma Re: I co? wylądował? IP: *.toya.net.pl 30.10.05, 09:57
        lipa. mial leciec na d widzewem i wcale go nie wiidzialam.
        mam nadzieje ze wszystko w porzadku, btw strasznie sie ciesze :D
    • Gość: horroe Re: Latamy z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 10:56
      zalosny artykul na poziomie gazetki szkolne. pani Blewaska stac pania na wiecej
    • Gość: gosienka LEEEEEEEEEEEEEEEEEĆ............!!!!!!!!!!!! IP: *.rev.vline.pl 30.10.05, 11:17
      hura hura hura!

bylam, widzialam i jestem oczarowana!
      niech lata jak najdluzej i jak najdalej!

tylko niech nie spuszcza paliwa nad retkinia:( bo smrodu strasznego nad
      lotniskiem narobil:P

ach, a kiedys chodzilam z dzadkiem po tej plycie na jakims festynie z
      zolnierska grochowka - polowa lat 80! lza sie w oku kreci...
    • Gość: Radio Erewan Re: Latamy z Łodzi IP: *.pl 30.10.05, 11:19
      Już ktoś zwracał uwagę na miliardy. Kolejna "pomyłka" fachowców od słowa
      dotyczy papierowej wersji artykułu. Jak to możliwe, 232 miliony lotów i 10
      milionów godzin w powietrzu? Zagadka dla pani redaktor:
      Ile minut trwał średnio jeden lot?
      Ciekawe, czy porady dotyczace Londynium też należą do kategorii "trzecia
      prawda".
      • topjes Re: Latamy z Łodzi 30.10.05, 13:08
        > Ciekawe, czy porady dotyczace Londynium też należą do kategorii "trzecia
        > prawda".

Gorzej! Ktoś przez pomyłkę opisał Lądek zamiast Londynu!!!
    • topjes KOTY ZA PŁOTY :))) 30.10.05, 13:11
      No i wylądował, potem wystartował... :))))

Moment absolutnie wystrzałowy i wyjątkowy :)) Możemy sobie wszyscy nawzajem
      podziękować za tyle entuzjazmu, wiary i radości z tego dnia. O taką Łódź właśnie
      warto walczyć! :)

A przeciwnikom dziękujemy za dopingowanie do ciężkiej pracy ;)
      • Gość: Coctail Re: KOTY ZA PŁOTY :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 15:27
        > O taką Łódź właśnie warto walczyć! :)

Walczcie walczcie, a garb wam sam wyrosnie:)
        • topjes Info o Otwarciu Terminala 30.10.05, 15:35
          www.lotniskodlalodzi.org/aktualnosc.php?id=24

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka