Dodaj do ulubionych

Manufaktura daje pracę

IP: *.server.ntli.net 02.11.05, 03:08
Nie chcę być złym prorokiem, ale niebiańska Arkadia w Warszawie stała się
przekleństwem dla ludzi tam zatrudnionych. Sklepiki muszą być zawsze otwarte,
bo "żle wyglądają zamknięte witryny", a ludzie dyspozycyjni 7 dni w tygodniu.
Ludzie musieli przychodzić do pracy nawet w święta katolickie. Co na to Kościół?
Obserwuj wątek
    • Gość: nuda Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 07:48
      I pewnie te same sklepy co w całej Polsce . Te centra handlowe robią się już
      nudne .
    • Gość: beholder Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 08:47
      Święta katolickie to jedno - mnie bardziej denerwują sklepy otwarte w święta
      państwowe (np. 11 listopada) Co na to Państwo?
      • Gość: były k. ? czarna mafia sra po gaciach IP: 80.48.247.* 02.11.05, 08:51
        powoli wkracza nowe pokolenie Polaków, którzy w większości K. mają w dupie; w
        miastach to nie nowość, ale teraz na prowincji też się to ruguje powoli;
        zdolniejsi wyjechali na studia i mówią rodzicom, że chodzą, a oczywiście nie
        chodzą; młodzi prowincjałowie są tak rozpici, że mają wszystko w dupie nie
        tylko K.; Polska to w ogóle jest podobna do starożytnego Rzymu przed upadkiem-
        jedno wielkie bagno
        • Gość: Gosciu Re: czarna mafia sra po gaciach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 19:24
          tylko wspolczuc takim "Polakom". Na szczescie do demagogia i takie "pokolenie"
          wcale nie wkracza. Autor postu probuje pokazac, ze wie cokolwiek o otaczajacym
          go swiecie. Oczywiscie nie wie N I C... jak wiekszosc tego typu biedakow...
          • Gość: xp Re: czarna mafia sra po gaciach IP: *.lodz.msk.pl 02.11.05, 20:23
            Nie masz racji, coraz mniej młodych ludzi uczestniczy w praktykach religijnych. Jakiś czas temu czytałem ciekawe opracowanie CBOSu na ten temat, wynika z niego że Łódź jest obok województwa zachodniopomorskiego regionem o najmniejszym w Polsce procencie praktykujących katolików.
    • cassani "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehehe 02.11.05, 09:00
      stwierdzenie jakby co najmniej praca w Manufakturze była obowiąkowa.

Zawsze mnie ciekawiło że ludzie strasznie czepiają się centrów handlowych i
      hipermarketów o prace w niedzielę. Dziwne że na przykład nikt z tych krytyków
      nie czepia sie stacji benzynowych czynnych w niedzielę. Ja to widze tak - gdyby
      ktos z krytyków chciał w niedzielę odwiedzić babcię i by mu brakło paliwa a
      stacja zgodnie z jego wytycznymi była zamknięta w niedzielę, to podniósł by
      raban że stacje mu pozamykali.
      tak to mniej więcej widzę.
      • Gość: koleś Re: "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehe IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 02.11.05, 09:12
        Zamiast o stacjach benzynowych mogłeś napisać o szpitalach i firmach pogrzebowych...
        • cassani Re: "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehe 02.11.05, 09:32
          wiem, wiem, tylko że zaraz odezwały by się głosy że te instytucje musza byc
          otwarte - co jest zresztą prawdą. a stacje sa bardziej wdzięcznym przykładem wg
          mnie - bo wszyscy krytykanci przecież nie musza z nich korzystać:)
      • Gość: fgfgfg Re: "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:16
        > tak to mniej więcej widzę.

raczej mniej niz wiecej :-P

> Ja to widze tak - gdyby ktos z krytyków chciał w niedzielę odwiedzić babcię i
        > by mu brakło paliwa a stacja zgodnie z jego wytycznymi była zamknięta w >
        niedzielę, to podniósł by raban że stacje mu pozamykali.

Hm... a pozamykac i apteki i szpitale i komunikacje w niedziele pracujace -
        wtedy moze tacy cassani-owie jakby im zmarli najblizszi bo apteki i szpitale
        bylyby zamkniete w niedziele to moze bredni by nie wygdywali....

nie dajmy sie zwariowac. Praca w niedziele i swieta ale za porzadna kase - wtedy
        i niektore markety nie bylyby juz tak chetne do otwarcia w swieta.... albo nawet
        markety pozamykac a inne "instytucje" zostawic otwarte jak ma to miejsce np w
        Niemczech

• cassani Re: "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehe 02.11.05, 09:36
          taaaaa - patrz powyżej odnośnie szpitali i aptek.
          w ogóle to nie wiem skąd wywnioskowałeś że jestem za zamykaniem czegokolwiek w
          niedziele-bo jest wręcz odwrotnie o cyzm piszę w swoim watku. No może dla
          niektóych zastosowałem zbyt daleko idące przenośnie-a może powinienem napisac
          wprost.. No ale - wymyśliłeś tak i niech już tak zostanie.
      • Gość: A Re: "przekleństwo dla ludzi zatrudnionych" - hehe IP: *.siec2000.pl 02.11.05, 11:54
        A ile tych krytukujących chodzi robić zakupy w niedzielę.
        Przecież gdyby nikt nie chodził na zakupy w niedziele i święta, to żaden sklep
        nie byłby otwarty.
        A tak ciągle narzekania na sklepy a parkingi w niedziele i święta wypełnione po
        brzegi.
    • Gość: Grzes Re: Manufaktura daje pracę IP: *.rev.vline.pl 02.11.05, 09:01
      ROTFL ? Wierzycie w to ? Pensje od 1 do 3 tys zł dla sprzątaczki, sprzedawcy ?
      W Łodzi ???? Tutaj takie prace to się zapieprza non stop rzadko za kwotę 4
      cyfrową.
      Z drugiej strony to dobrze bo ubędzie 4 tysięcy bezrobotnych (właściwie to
      mniej albo nawet może się bezrobocie powiększy bo z reguły stworzone miejsce
      pracy tu to ubytek miejsca pracy gdzieś).
      Mniejsze bezrobocie = mniejsza siła pracodawcy = mniej głodowe pensje.
      • Gość: Piotr Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:16
        Gość portalu: Grzes napisał(a):

> ROTFL ? Wierzycie w to ? Pensje od 1 do 3 tys zł dla sprzątaczki, sprzedawcy ?

Jak brutto to koło tysiąca mogą dostać, pensja minimalna to teraz o ile dobrze
        pamiętam ~900brutto za pełny etat.
    • Gość: Q. Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:12
      Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Co na to Kościół?

Kościół to niech się nie wp***, na szczęście katolicyzm nie jest jeszcze w
      Polsce obowiązującą religią państwową.
      • Gość: gosc Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:18
        pracuje wiec tylko i wylacznie w soboty i niedziele po 16h to moze zmadrzejesz i
        bedziesz zadal wolnych weekendow - jakos na zachodzie sa tak bardzo zapracowani
        ludzie i sobie z tym radza !...
        • Gość: Q. Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 09:46
          Pracowałem przez kilka lat w firmie tzw. ruchu ciągłym więc wiem jak to jest
          pracować w weekendy. Ale za bardzo dobrą pensję zgodziłem się na tą
          niedogodność, dotyczącą głównie życia towarzyskiego (trochę imprez mnie omijało).
    • histeryx a aborcja to podstawowy problem w Łodzi... 02.11.05, 09:14
      prawda ? nadmiar pracy i aborcja. idź ty lepiej koziołeczku szukac swego
      pacanowa...
    • burek_polny Arkadia przeklenstwem ??? Hahaa, chyba dla mlotow. 02.11.05, 10:02
      > Nie chcę być złym prorokiem, ale niebiańska Arkadia w Warszawie stała się
      > przekleństwem dla ludzi tam zatrudnionych. Sklepiki muszą być zawsze otwarte,
      > bo "żle wyglądają zamknięte witryny", a ludzie dyspozycyjni 7 dni w tygodniu.
      > Ludzie musieli przychodzić do pracy nawet w święta katolickie. Co na to
      Kościół
      > ?

Ja tam pracuje, ciesze sie ze mam prace i to bardzo dobrze platna. Mam co do
      gara wlozyc, 3 dni wolne w tygodniu i nie narzekam. Jak mi sie znudzi, postaram
      sie znalezc inna prace, a nie narzekac jak len i mlotek - ze w niedziele do
      pracy trzeba chodzic. Jakie to roszczeniowe, jakie proste...
    • brite 4 tysiące miejsc pracy! 02.11.05, 11:25
      Brzmi imponująco. Oby nie przyczyniło się to do utraty kilkuset przy Piotrkowskiej.
      Ale bądźmy dobrej myśli. Żeby jeszcze tylko miasto zrobiło coś z kamienicami w
      kwartale pomiędzy Placem Wolności a kompleksem, to handlowo-rozrywkowe centrum
      miasta nam się wydłuży od Galerii przy Sienkiewicza do Drewnowskiej. Duża
      konkurencja będzie trzymać w ryzach ceny, co warto wypromować. W połączeniu z
      otwarciem miasta na świat przez Lublinek i szczyptą optymizmu przyszłość miasta
      rysuje się interesująco.
      • Gość: Piotr Re: 4 tysiące miejsc pracy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 11:27
        brite napisał:

> Brzmi imponująco. Oby nie przyczyniło się to do utraty kilkuset przy Piotrkowsk
        > iej.

Handel na Piotrkowskiej nie ma teraz żadnych szans. Ale może to i lepiej,
        Piotrkowska bardziej pasuje na ulicę z restauracjami, pubami itd.
        • cassani Re: 4 tysiące miejsc pracy! 02.11.05, 15:26
          dokładnie. Miejsc apracy z Pietryny uciekną do centrów handlowych, co
          naturalne. ale tylko na jakiś czas, bo w miejsce sklepów powstaną punkty
          usługowe, puby i inne. I całe szczęście że tak właśnie jest na Pietrynie, że
          sklepy sie z tamtąd wynosza a wchodzą w ich miejsce restauracje i inen. Dzieki
          temu nie ma takiej sytuacji ze po 17 Piotrkowska wyludnia się i staje się
          martwa (jak znaczne połacie centrum W-wy) tylko zapełnia się i zyje wieczorem.
      • Gość: pracownik UŁ Re: 4 tysiące miejsc pracy! IP: 212.191.68.* 02.11.05, 12:08
        W tej chwili na UŁ zatrudnionych jest 3918 osób. Czyżby Manufaktura miała
        zatrudniać 4400 osób?

Pozdrawiam
    • Gość: dj Re: Manufaktura daje pracę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 13:19
      Dla mnie to jest trochę dziwne. Ciekawe jaki jest sens takiej operacji i czy
      zwłascza w przypadku małych najemców była to ich całkowicie dobrowolna decyzja.
      Jedna firma organizuje w tym samym czasie zatrudnienie dla różnych firm
      mających często konkurować ze sobą?. O ile w przypadku hipermarketu jst to, z
      uwagi na ilość osób uzasadnione, to w przypadku sklepików zatrudniających 2,3
      czy 4 osoby trochę to dziwne. A i koszty większe niż samodzielne wyszukanie
      tych 2-3 ludzi. Zwłaszcza że rotacja będzie napewno duża bo jest to w
      większości praca dla ludzi młodych (często studentów, uczniów) traktowana przez
      nich jako przejścowa.
      A tak przy okazji. Jakoś nie ma mowy o poszukiwaniu pracowników do tych tak
      szeroko planowanych w Manufakturze placówek kulturalno-muzealnych. Strzelam w
      ciemno. Będą uruchomione w drugim etapie. Tylko kiedy?:)
    • effa Re: Manufaktura daje pracę 02.11.05, 16:20

niesmialo zauwazam, ze w dniu wczorajszym, 1 listopada, Arkadia byla zamknieta
      wiec nie demonizowalabym centrow handlowych jako miejsca kazni...
    • tryku Re: Manufaktura daje pracę 02.11.05, 17:03
      Rozumiem że lepiej jest być głodnym katolikiem...
      • Gość: Piotr Re: Manufaktura daje pracę IP: *.lodz.msk.pl 02.11.05, 20:27
        Była kiedyś taka wypowiedź któregoś z prawicowych polityków: "Nieważne czy Polska będzie biedna czy bogata, ważne żeby była katolicka.."
    • Gość: gość A kto zmusza do pracy w Manufakturze??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.05, 20:37
      Znając na przykład perfekt 2 języki obce, można zarabiać 5-6000 euro, fakt, że przy pracy 6 dni w tygodniu po 10, a nieraz i 12 godzin. Dobry (naprawdę dobry) informatyk, matematyk ubezpieczeniowy, nawet "prosty" (bez urazy) ale wykształcony przedstawiciel handlowy z odrobiną iskry bożej też da sobie radę. Problem polega na tym, że większość Polaków NIC NIE UMIE, natomiast postawy roszczeniowe są wszechobecne. Jak to, mnie się nie należy? Ja przecież magister, po Wyższej Szkole Tego i Owego, parę razy w tygodniu zaszczycałem swoją osobą zajęcia, załatwiłem wszystkie zaliczenia i wpisy, pracę dyplomową ....na(prze)pisałem/kupiłem, ale co to kogo obchodzi. Znam ten problem doskonale, poprawiając spartoloną robotę po "fachowcach". Więc nie ma się co bulwersować. Kiedy wchodzę do sklepu i obsługa nie jest w stanie odpowiedzieć na elementarne pytania i dowodzi, że nie ma bladego pojęcia o towarach, które sprzedaje, to mi ich nie żal. Sami sobie zapracowali na swój los. Więc niech będą szczęśliwi, że ktoś im zapłaci 800 zeta i niech się modlą, żeby ich nie wylano. na ich miejsca czeka cała armia frustratów.
      • Gość: gosc Re: A kto zmusza do pracy w Manufakturze??? IP: *.toya.net.pl 03.11.05, 08:44
        Sa jestes frustrat
    • geograf Re: Manufaktura daje pracę 03.11.05, 11:43
      Bardzo mnie zaciekawil zapis o wysokosci zarobkow.
      Szczerze mwoiac nie wierze w tak wysoka dolna granice;)

Mozemy byc pewni,ze kino zatrudni duzo ludzi, glownie studentow.
      Nawet wiecej niz mozna sie spodziewac. Cinema City zatrudnia ludzi na jedna
      czwarta etatu, wiec i pracownikow ma sporo. A na 1/4 zarobic 1000 zlotych sie
      nie da;)
      Ciekawe jak bedzie w innych sklepach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka