Gość: kierowca1994 IP: *.feer.edu.pl 02.11.05, 17:57 jakoś nieprzekonywujące te wyjaśnienia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cobolt Paranoja trzeba myslec 4literami zeby wymyslic 02.11.05, 18:33 rownie wielki idiotyzm. No ale zarzad drog i transportu pokazuje niepierwszy raz ze pracuja jeszcze w XIX wieku a nie w XXI, niekonczoce sie remonty, wadliwe wykonanie roznych prac ech szkoda gadac, powiem tylko jedno wymiana chodnika w okolicy mojego domu trwala uwaga 3miesiace pytanie dlaeczego? odpowiedz brzmi panowie pojawiali sie o 6rano konczyli o 14, w miedzyczasie robili sobie co chwile przerwy, nie pracowali w soboty i w niedziele a nie na wiecej niz jedna zmiane to jest paranoja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdezorientowany Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.tvsat364.lodz.pl 02.11.05, 18:43 Równie niezrozumiałe jest zdjęcie znaków ograniczających prędkość do 70 km/h na odcinku od Ronda Inwalidów do Augustów. Na tym odcinku obowiązuje zatem ograniczenie do 50 km/h mimo, iż nie ma tam przecież żadnych kolizyjnych skrzyżowań czy też przejść dla pieszych, a jedyną przeszkodą jest pojawiający się od tego czasu na drugim zjeździe w kierunku osiedla radiowóz drogówki;). W przeciwnym kierunku ustawiono dla odmiany znak ograniczający prędkość do 60 km/h. Widać z tego, że tłumaczenie Zarządu Dróg i Transportu jest bardzo pokrętne (przecież na tym odcinku nie był prowadzony remont). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 19:23 Nie no, ja pitole. Podwyższyliśmi o 10 km/h...no wow. ZDiTowi chyba zostały znaki 60-tki właśnie z porzednich przepisów i musieli je gdzieś postawić. Niech sobie staną na Kościuszki, gdzie jest pięćdziesiątka, ścisłe centrum, a kierowcy jeżdżą że szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rokicińska=60 km/h IP: 81.168.185.* 02.11.05, 19:30 I bardzo dobrze drogie dzieci. W mieście jesteśmy, w mieście, a nie na autostradzie. Jedyne, co tu się powinno zmienić, to powinni zdjąć znaki pozwalające jechać 70 km/h na Piłsudskiego. Ale oczywiście Polscy kierowcy wiedzą lepiej, bo przecież ograniczenia prędkości to stawia się nie dla bezpieczeństwa, tylko po to, żeby ludziom robićna złość, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Rokicińska=60 km/h 03.11.05, 08:08 Gość portalu: Ja napisał(a): > Ale oczywiście Polscy kierowcy > wiedzą lepiej, bo przecież ograniczenia prędkości to stawia się nie dla > bezpieczeństwa, tylko po to, żeby ludziom robićna złość, czyż nie? Dla czyjego bezpieczeństwa? Ekranów akustycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.05, 10:09 > Dla czyjego bezpieczeństwa? Ekranów akustycznych? Chociażby samych kierowców. A po co w mieście obowiązuje 50 km/h skoro ponad 99% kierowców jadących 120 km/h nic sobie ani nikomu innemu nie zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja też Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.era.pl 03.11.05, 08:57 Masz rację, też jestem tego zdania. Mieszkam na Janowie i nie przeszkadza mi jeżdżenie 60km/h. A nie jeżdżę Maluchem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TJ Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.4web.pl 02.11.05, 19:42 Mieszkam przy Rokicińskiej. Widzę na okrągło, że 60 km/h jeździ tu może 10% kierowców. Pozostali przekraczają, i to grubo, dozwolony limit. Tu policji i madatów jest o wiele za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
cobolt Re: Rokicińska=60 km/h 02.11.05, 20:21 Mieszkam przy Mickiewicza i uwazam, ze skoro ulica jest taka szeroka to ograniczenie powinno zostac i do 80km/h podniesione bo od tego sie buduje takie ulice zeby tak jezdzic a nie po to zeby powstawaly dlugie, szerokie korki dlatego uwazam to za idiotyzm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Rokicińska=60 km/h 03.11.05, 09:57 to przyjrzyj się radiowozom policji, gdy tylko nie stoją z radarem sami jeżdżą jak chcą, nie tak dawno jechałem w kolumnie smochodów na piłsudskiego mając na liczniku 90km/h, na sąsiednim pasie z tą samą prędkością jechał radiowóz i panowie policjanci jakoś się specjalnie nie przejmowali ograniczeniem predkości kto jak kto ale oni powinni dawać dobry przykład Odpowiedz Link Zgłoś
topjes i słusznie 02.11.05, 20:19 Ja jadąc tamtędy jeżdże 65-70 kmh i jakoś dojeżdżam do pracy - nie ma konieczności jechania szybciej - i tak na światłach na Niciarnianej doganiam nieraz tych co pędzili stówę i więcej od Janowa :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: i słusznie IP: *.prokom.pl 02.12.05, 15:24 Ale burak ze wsi musi pokazać że może i 200 na godzinę pojechać przez 1 kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poprostu co za różnica dla piratów? ano wysokość mandatu! IP: *.astral.lodz.pl 02.11.05, 21:35 3 kwestie: co za różnica, co jest na białym kółku w czerwonej obwódce? :D przecież i tak ci co wiedzą najlepiej ile powinno być na znaku - nie jadą z taką prędkością. Liczą jedynie na niższy mandat jak ich złapią przy 130km/h. [Czasem to aż żal, że nie ma kamerki pod ręką ;] A jak ich nie złapią, to i tak ich się dogania jadąc 65-70, bo światła przy stacji paliw i ul. Augustów - o dziwo respektują... ;) Inna rzecz, że jak to budowali tak ładnie, to mogli przewidzieć 70km/h i np. pas rozbiegowy - jaki zafundowała sobie hurtownia oświetlenia - zbudować też przy drodze do szklarni czy hurtowni rtv/agd. czasem wystarczy w sumie 100m. i przystanki !!! czy unijne normy zabraniają zatoczek?? bo chyba nie nakazują na pasie ruchu. Ale narzucenie 50km/h w kierunku wschodnim jest niestety w stylu polskim lub wręcz komedii PRLowskich... droga jak lotnisko i 50... pozdrawiam poprostu ps. i gratuluje pieknego przejscia dla pieszych na Alei Hetmańskiej przy Dąbrówki, gdzie ludzie muszą wychodzić po pasach SPRZED AUTOBUSU wprost pod samochód. Ktoś powinien za to polecieć w ZDIT, i to najlepiej zanim zginie człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.Astral.Lodz.PL 02.11.05, 22:05 Trzymając się agrumentacji urzędników wymyślających ile powinno wynosić ograniczenie prędkości na drodze 3 pasmowej - to pewnie jak przez Łódź będzie przechodziła kiedyś autostrada, to na tej autostradzie też postawią ograniczenie prędkości do 60 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie rajdowca ZDiT=głupota100% IP: 157.25.164.* 02.11.05, 22:30 Co za bzdura! Te urzędasy z Zarządu dróg to już serio nie mają co wymyślać? Jeszcze jak głupkowato sie tłumaczą! Ludzie, przez takie kretyńskie wystawianie znaków, w miejscach gdzie zdecydowanie jest to niepotrzebne, powodujecie, że kierowcy już schematycznie zlewają te znaki gdziekolwiek one by nie stały. Skoro to teren zabudowany i można 50, to po jasna cholerę budowaliście te trzy pasy? Zróbta znów jeden, a kierowcy jadący w sznurku za autobusem nie przekroczą 40km/h - Gwaratuje! Halo halo, tuż niedaleko ma powstać autostrada!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: ZDiT=głupota100% IP: *.prokom.pl 02.12.05, 15:26 I cio dlatego maja ginąc na drogach ludzie przez idiotów-szaleńców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q kretyńskie tłumaczenie ! IP: *.toya.net.pl 02.11.05, 22:55 Idiotyczne tłumaczenia są specjalnością i znakiem firmowym łódzkiego zarządu dróg. Przytoczę jeszcze kilka: -specjalnie nie wymieniamy żarówek w zielonych strzałkach bo obcokrajowcy się mylą (jakoś Anglicy przez to nie zmienili ruchu na prawostronny) -specjalnie nie ma zielonej fali żeby było bezpieczniej (bez komentarza) -nie może się palić zielona strzałka w prawo podczas lewoskrętu, mimo, że strumień samochodów jest wtedy pojedyńczy i wszyscy się zmieszczą. Czemu? Bo kierowca skręcający w lewo musi być pewny że nikt mu nie wyjedzie (kierowca jadący na zielonym prosto nie musi !!!) itd. itp A stawianie głupio znaków jest b. groźne! Kirowca wtedy zaczyna traktować wszystkie znaki jako idiotyczne i jak trafi na przypadkowo postawiony z sensem - nieszczęście gotowe!Ale co to obchodzi Zarząd Dróg ? Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Rokicińska=60 km/h 03.11.05, 09:32 Bo u nas w mieście jest taka dziwna zależność: im szersza ulica tym proporcjonalnie wolniej trzeba jechać... Na ul. Puszkina obecnie stoi 40, kiedyś była 30... Pusta szeroka ulica... Na ul. Dąbroskiego nie ma znaków czyli ograniczenie do 50... Na 3 pasmowej pustej ulicy... ?? A teraz mój ulubiony kawałek. Al. Politechniki dojazd od miasta do Ronda Lotników. Ok 150 metrów od ronda stoi znak... Ograniczenie do 70 :D. Człowiek się nawet nie rozpędzi do tej prędkościbo zaraz musi hamować... gdyby zarząd zadbał kiedyś o dobre oznakowanie dróg, zdejmowanie znaków... Bo co chwila po ukończonych robotach zostaje znak: ograniczenie do 30... Ile razy takie coś już wisiało na Piłsudskiego.... Nowa ul. Rokicińska jest pusta, szeroka. Nie ma tam pieszych i rowerzystów. Dla pierwszych jest odsunięty od jezdni chodnik, dla drugich ścieżka rowerowa. Bardzo mało zjadów, żadnych domów przy drodze... Ale pewnie żaden idiota z Zarządu Dróg na oczy nie widział tej drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius heh 03.11.05, 09:46 Ja pamiętam, jak kiedyś na Krakowskiej było 90 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.hell.pl 03.11.05, 10:38 > Na ul. Puszkina obecnie stoi 40, kiedyś była 30... Pusta szeroka ulica... Na Puszkina jest ograniczenie, bo stan nawierzchni woła o pomstę do nieba. A taniej jest postawić znak niż wyremontować ulicę czy wypłacać odszkodowania za pogięte felgi i zdemolowane zawieszenia. Do kolekcji mądrych inaczej ograniczeń można jeszcze dorzucić nowy, dwupasmowy odcinek Brzezińskiej przy M1. Też dwie jezdnie po trzy pasy i całe 50. A drogówka się cieszy, bo mają gdzie organizować akcję ,,Prędkość''. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Rokicińska=60 km/h 03.11.05, 10:41 Gość portalu: r. napisał(a): > Też dwie jezdnie po trzy pasy i całe 50. Dwie jezdnie po dwa pasy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_ Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.toya.net.pl 03.11.05, 11:20 Szkoda, że to ograniczenie stoi już jakiś czas a od kilkunastu lat nikt tam nic nie wyremontował... No nie przepraszam w tym roku troszke wiadukt... I jeszcze ta giełda w niedziele.... Granda!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Odpuśćmy sobie wyścig szczurów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 09:53 Gdzie się śpieszyc? Miasto to nie tor wyscigowy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: słusznie! IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.05, 10:16 yavorius napisał: > Jeździjmy 30 km/h!!! Może jednak jeźdźmy? I nie 30 tylko 50. W Europie dość powszechnie jest to prędkość, która obowiązuje w całym mieście, a 30 rzeczywiście - tyle, że w śródmieściu. Jak nie wierzycie drogie dzieci, to mogę wam podesłać zdjęcie z Frankfurtu i to tego nad Odrą, gdzie na "wielkiej szerokiej ulicy" (po dwa pasy w każdą stronę + wydzielony pas autobusowo - tramwajowy) obowiązuje 30 i nie ma że boli. A autostrada dość znacznie różni się od Rokicińskiej przede wszystkim tym, że na tę pierwszą niemal nie ma możliwości dostać się czymś innym niż samochodem, nie mówiąc już o tym, że z reguły biegnie przez pola. No i w końcu argument o światłach ustawionych na prędkość 50 km/h jest dla mnie naprawdę przekonujący. A skoro ktoś sobie dla własnej głupoty chce robić wyścigi - niechaj płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: słusznie! 03.11.05, 10:19 Gość portalu: Ja napisał(a): > Może jednak jeźdźmy? No może. ## > Jak nie wierzycie drogie dzieci, to mogę wam podesłać zdjęcie z Frankfurtu i to tego nad Odrą, gdzie na "wielkiej szerokiej ulicy" (po dwa pasy w każdą stronę + wydzielony pas autobusowo - tramwajowy) obowiązuje 30 i nie ma że boli. Drogi Tatusiu, to że Niemcy mają głupie rozwiązania, to nie znaczy, że tak samo ma być u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: słusznie! IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.05, 22:41 > Drogi Tatusiu, to że Niemcy mają głupie rozwiązania, to nie znaczy, że tak samo > > ma być u nas. Drogie dziecko, to, że masz ochotę na cukierka, to nie znaczy, że tatuś ma ci go kupić. Strefy ruchu uspokojonego w centrum miasta (czyli te z "30") to powszechność nie tylko w głupich Niemczech (jakim cudem ci głupi Niemcy dorobili się takiej gospodarki, a mądrzy wspaniali Polacy nie? może coś w tym jednak jest?), ale także i w Szwajcarii, Austrii, Holandii, Belgii, Francji, Danii, Szwecji itd. Raczej nie należy się ich spodziewać w USA i Chinach. Zaś dla pozostałych przypadków (poza ścisłym centrum, ale w obrębie miasta) przewidziano i nie bez powodu prędkości rzędu 50 km/h. Oczywiście możesz twierdzić, że cały świat jest głupi i tylko grupa pięciu forumowiczów z Łodzi "wie co dobre", jednakowoż wasza wiarygodność jest, wobec powszechności stosowania innych rozwiązań, jak by to powiedzieć, nie za wysoka. I w końcu bądźmy z łaski swojej w stanie odróżnić drogę miejską, nawet szeroką od autostrady. Na Rokicińskiej może nie ma zbyt wielu domów, ale jednak pieszy sie tam czasem zdarzy, rowerzysta - choć na ścieżce - też; są tam przystanki autobusowe, są w końcu drogi, z których kierowcy włączają się do ruchu, więc kierowcy powinni zachować ostrożność. Nie jest to tor wyścigowy odgrodzony od świata siatkami i ekranami. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ taaaak.... 04.11.05, 08:15 Zawsze znajdzie się debil pieszy, który przejdzie środkiem drogi, bo do pasów ma tak daleka.... Zawsze znajdzie się debilny rowerzysta, który nie zna znaku zakaz ruchu i wiedzie na jezdnię... Dlatego samochodom należy zrobić ograniczenia... a gdzie selekcja naturalna... Na nią też musi być miejsce... Wydarzenie z wczoraj... Jedziemy od Tesco w stronę wiaduktu i przed nim skręcamy w prawo w stronę Piłsudskiego. Dokładnie środkiem ulicy idzie młoda dziewczyna. Wchodzi w niedozwolonym miejscu na środek skrzyżowania, tylko po to aby skrócić sobie drogę do kolejnego... skrótu wiodącego przez tory. Oczywiście w tym miejscu nie wolno przez nie przechodzić. Całe zdarzenie widzi policja, która... Oczywiście nie reaguje... Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Rokicińska=60 km/h 03.11.05, 09:53 w innych miastach na takich drogach też stoją znaki, ale jest tam liczba 80, tylko w Łodzi takiego znaku nie uświadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janowski Glupie tlumaczenia urzednikow... IP: *.astral.lodz.pl 03.11.05, 10:09 A dlaczego od Selgrosa do centrum miasta nie ma "zielonej fali" wymuszajacej dozwolona predkosc? Zamiast tego jest coraz wiekszy balagan spowodowany stawianiem coraz to nowych sygnalizatorow i wyscigi aut probujacych zdazyc na "zielonym"? Gdzie tu rozum? ze o ekologii nie wspomne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lnet.pl 03.11.05, 18:34 "Ja" to oczywiście kobitka z marnymi umiejętnościami. Taka i jej podobne boją się jeździć szybciej. 60 km/h to już granice ich możliwości. Gdyby było 90km/h one jeżdżąc wolniej narażałyby się na obelgi. A tak są w porządku. Nikt nie powie, że nie potrafią. One jeżdżą zgodnie z przepisami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.11.05, 22:43 Gość portalu: tom napisał(a): > "Ja" to oczywiście kobitka z marnymi umiejętnościami. Oczywiście, że tak ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl 03.11.05, 23:27 Gość portalu: tom napisał(a): > "Ja" to oczywiście kobitka z marnymi umiejętnościami. Taka i jej podobne boją > się jeździć szybciej. 60 km/h to już granice ich możliwości. Dlaczego chcesz zabraniać komuś jeździć zgodnie z przepisami? Ja tam LUBIĘ sobie jechać jakąś wąską ulicą dokładnie tak szybko, jak tam wolno i cieszyć się, że ktoś za mną chciałby szybciej a nie może:) I nie chodzi o to, że nie umiem z większą prędkością, ale o to, że nie mam zamiaru jechać szybciej dlatego, że ktoś inny tak chce. > Gdyby było 90km/h one jeżdżąc wolniej narażałyby się na obelgi. Obelgi należy mieć w d..... To ktoś ma zmartwienie i stresuje się wolną jazdą "Ja":) > A tak są w porządku. Nikt nie > powie, że nie potrafią. One jeżdżą zgodnie z przepisami! Jeśli tam, gdzie jest ograniczenie 90km/h ktoś jedzie 60, to też jedzie zgodnie z przepisami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lnet.pl 04.11.05, 19:53 >Ja tam LUBIĘ sobie jechać jakąś wąską ulicą dokładnie tak szybko, jak tam wolno i cieszyć się, że ktoś za mną chciałby szybciej a nie może:)< Niezły z ciebie s.....A nie pomyślisz /chyba za dużo wymagam/, że komuś się śpieszy, bo ma coś bardzo ważnego do załatwienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 04.11.05, 20:09 Gość portalu: tom napisał(a): > Niezły z ciebie s.....A nie pomyślisz /chyba za dużo wymagam/, że komuś się > śpieszy, bo ma coś bardzo ważnego do załatwienia? Guzik mnie to obchodzi, guzik z pętelką. Jeśli komuś się spieszy, niech wynajmie helikopter. Na ulicy obowiązuje ograniczenie prędkości i żadne spieszenie się z tego nie zwalnia. Chyba, że prowadzi się karetkę pogotowia na sygnale. Wtedy uciekam na bok. Mnie też czasem się spieszy, ale to jest tylko mój problem. Nie wolno mi z tego powodu łamać przepisów i narażać bezpieczeństwa innych. Nawet gdybym spieszył się na dziki seks z trzema dziewczynami, w mieście obowiązuje mnie 50km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lnet.pl 04.11.05, 22:24 Z twoją flegmą należałoby tylko współczuć tym trzem dziewczynom. Z resztą współczuję wszystkim, którzy muszą przebywać w twoim towarzystwie. I to by było na tyle. Więcej tu nie zaglądam. Do zobaczenia na drodze, kiedy to mnie przyhamujesz. Wyrazy wspóczucia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 05.11.05, 00:38 Gość portalu: tom napisał(a): > Więcej tu nie zaglądam. Do zobaczenia na drodze, kiedy to mnie > przyhamujesz. Wyrazy wspóczucia!!! ROTFL :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 05.11.05, 11:44 > Więcej tu nie zaglądam. Do zobaczenia na drodze, kiedy to mnie > przyhamujesz. Wyrazy wspóczucia!!! Nie radzę. Przy tzw. wjechaniu w d... nie ma czegoś takiego jak zbyt wolna jazda czy zbyt ostre hamowanie. Po wezwaniu policji okaże się, ze nie tylko zapłacisz mandat, ale jeszcze wyremontujesz najechanemu auto na swój koszt oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 23:52 typowe polskie PROSTE myslenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. :-) IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 08.11.05, 10:02 Typowa holenderska ZŁOŻONA wypowiedź szalenie rozwijająca poruszany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al_ Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.toya.net.pl 08.11.05, 07:45 Jeśli jest ograniczenie do 90 a ktos jedzie 60 to juz niekoniecznie zgodnie z przepisami.... Przepisy bowiem mowia ze zbyt wolno tez nie wolno jechac... Tylko o tym sie... jakby zapomina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 08.11.05, 10:01 Ale czy przepisy precyzują co to znaczy "zbyt wolno"? Chyba nie. To przecież zależy od warunków na drodze, choćby pogodowych. Poza tym 60 tam, gdzie wolno 90, to jeszcze nie jest bycie zawalidrogą. Na autostradę mogą wjechać tylko pojazdy silnikowe (chyba poza traktorami), które mogą rozpędzić się do więcej niż 40km/h... ale wcale nie muszą potem jechać więcej niż 40. Muszą tylko móc jechać. Jest taki znak w kodeksie, który wymusza jazdę szybciej niż konkretna prędkość (biała liczba na niebieskim kole). Czy ktoś go kiedykolwiek widział na ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Rokicińska=60 km/h 04.11.05, 08:18 Ostatnio na ów nowej Rokicińskiej minęła mnie kobitka. Samochód z kratą. Ja jechałem 90km/h jak to zwykle tam po otwarciu :D, ona myśle koło 130... :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lnet.pl 04.11.05, 19:57 Pisząc "kobitki" mam na myśli większość. Są jednak wyjątki i niektóre panie jeżdżą naprawdę znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r_m Re: Rokicińska=60 km/h 05.11.05, 10:26 szególnie te które przy ponad 100 na godzinę zmieniaja pas bez spoglądania w lusterko :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiszpan Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.toya.net.pl 03.11.05, 22:02 Rokicińska=120km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkus Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.11.05, 22:56 Załóżmy że osobnik chce dojechać z Janowa do centrum to jest pokonać ok. 10 km. Jadąc z prędkością 70 km/h dotrze do celu w 14,3 minuty zaś przy prędkości 50 km/h czas wyniesie równo 20 minut. Drodzy państwo czy warto jest robić aferę o te 5 minut !? Wyjdźmy z domu 5 minut wcześniej i po sprawie. Będzie spokoniej i bezpieczniej. Miasto jest dla ludzi a nie samochodów ! Pozdrawiam arkus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r. Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.hell.pl 03.11.05, 23:54 > Jadąc z prędkością 70 km/h dotrze do celu w 14,3 minuty zaś przy prędkości 50 > km/h czas wyniesie równo 20 minut. Drodzy państwo czy warto jest robić aferę o > te 5 minut !? Wyjdźmy z domu 5 minut wcześniej i po sprawie. Ten argument pojawia się zawsze. Niestety przytaczający go zwykle nie zauważa, że czasem nie można wyjść, niekoniecznie z domu, pięć minut wcześniej, a wciąż trzeba się stawić w punkcie docelowym za te piętnaście minut. Inna sprawa, że 70km/h średniej w mieście zalatuje dosyć spotym optymizmem (jest do wykręcenia o piątej nad ranem ;), ale jadąc szybciej i płynniej zawsze można coś urwać. Tylko niech infrastruktura to umożliwia. Niech światła wykazują chociaż pozory zsynchronizowania, niech drogi będą równe, główne arterie wyizolowane od ruchu pieszego (choćby barierkami, żeby utrudnić łażenie na skróty), a ograniczenia prędkości rozsądne. 60 i tak nikt nie będzie jeździł po takiej drodze, więc czemu nie podnieść limitu do 70-80, a jeśli arteria jest dobrze odizolowana od ruchu pieszego to i do 90? Skoro np. w Poznaniu da się, to czemu nie w Łodzi? Zaraz oczywiście pojawią się głosy, że ograniczenia są dobre, bo od czasu wprowadzenia 50-ki w miastach wypadkowość spadła. Mało kto przy tym zauważa, że wypadkowość nie wzrasta nam jakoś specjalnie od dłuższego czasu, mimo że na drogach jest co raz więcej pojazdów, a nieszczęsnej 50-ki praktycznie nikt nie przestrzega, chyba że Policja uprawia kolejną zbiórkę pieniędzy pod kryptonimem ,,Prędkość'' czy jakimś innym zbożnym hasłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagaciarz Re: Rokicińska=60 km/h IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 05.11.05, 16:31 Jak mawial Pawlak madrego to i dobrze posluchac.Zgadzam sie z toba r w zupelnosci.Jak tak dalej pójdzie to zrobia ograniczenia do 20km...Ehhh-szkoda gadac. Ta 80 na Rokicinskiej bylaby idealna. Odpowiedz Link Zgłoś