Dodaj do ulubionych

[] Inne lotniska w Polsce

07.11.05, 09:32
Witam,

To chyba najmniej uporządkowane forum - wątki są zakładane bez ładu i składu
co nie wpływa na jego czytelność. Zakładam więc wątek o innych portach
lotnicznych. Proponuję by wrzucać tu kolejne posty dotyczące innych lotnisk.
Obserwuj wątek
    • topjes Nie będzie w terminie połączenia kolejowego Balice 07.11.05, 09:32
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=307
      • Gość: MK Re: Nie będzie w terminie połączenia kolejowego B IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.11.05, 21:00
        O przesunięciu terminu uruchomienia szynobusu na Balice wraz z wypowiedzią
        rzecznika prasowego Balic i zdjęciem szynobusu jaki ma kursować na tej trasie:

www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?dzien=2005-11-04&org=pozostale
        ---
        Marcin Kryska
        www.mojeprzeloty.pl
    • topjes Białystok 09.11.05, 09:43
      www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051109/ekonomia/ekonomia_a_51.html
      Przetarg na lotnisku

Konsorcjum trzech warszawskich firm projektowych pod przewodnictwem Autorskiej
      Pracowni Architektury CAD wygrało przetarg na dokumentację projektową
      modernizacji lotniska na białostockich Krywlanach. Zwycięska, najtańsza oferta
      opiewa na 670 tys. zł. Do podpisania umowy może dojść w ciągu tygodnia.
      PAP, krak.
    • Gość: aa Polecam do przeczytania IP: *.mobile.net.pl 09.11.05, 18:06
      krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/535220.html

Dziś może zostać odwołany członek zarządu lotniska w Balicach.

Środa, 9 listopada 2005r.

Paweł Jastrzębski, członek zarządu Międzynarodowego Portu Lotniczego Balice
      chciał wysłać mail do radego sejmiku Kazimierza Czekaja, ale przez pomyłkę
      nacisnął przycisk "wyślij wszystkim". I zrobiła się awantura. Dziś okaże się,
      czy autor niefortunnej korespondencji straci stanowisko w zarządzie MPL.
      Andrzej Oklejak, pełnomocnik ds. prawnych prezydenta Krakowa Jacka
      Majchrowskiego będzie się domagał wyjaśnień.
      Jastrzębskiego zdenerowało, że gmina Kraków przedkłada własne korzyści nad
      interesy spółki MPL, której jest udziałowcem.
      - Znaleźliśmy się w nowej rzeczywistości - stwierdził w rozmowie z "GK". - Do
      tej pory, w sprawie przebudowy torowiska porozumiewaliśmy się z Agencją Mienia
      Wojskowego, a w sprawie przyszłego zarządzania linią - z Polskimi Liniami
      Kolejowymi. Teraz musimy wszystkie procedury rozpoczynać od nowa - dodał
      Jastrzębski.
      Każdy sobie
      Według prof. Oklejaka, w działaniu władz Krakowa nie ma nic dziwnego. - W
      spółce MPL udziały oprócz miasta mają jeszcze Państwowe Porty Lotnicze i
      Województwo Małopolskie. Każdy z tych podmiotów musi przede wszystkim dbać o
      swoje interesy - dowodzi.
      Andrzej Oklejak podkreśla, że przejęcie torowisk przez gminę nastąpiło po to,
      by ułatwić rozpoczęcie budowy kolejki.- Agencja Mienia Wojskowego wcale nie
      była właścicielem terenów, na których wybudowano bocznicę - tłumaczy. -
      Przejęcie ich przez gminę, mogło tylko pomóc sprawie. Dla mnie budowa może
      rozpocząć się nawet w tej chwili.

Interesy za plecami
      Oprócz wyjaśnień dotyczących oskarżeń własnej osoby, prof. Oklejak zamierza na
      dzisiejszym posiedzeniu rady nadzorczej MPL domagać się też innych tłumaczeń.
      - W drugiej części maila natknąłem się na wymianę korespondencji między radnym
      Czekajem, a przedstawicielami tanich linii lotniczych Ryanair - mówi. -
      Przeczytałem tam m.in. o konieczności prywatyzacji lotniska i rezygnacji z
      utworzenia bazy Irlandczyków na Balicach. Nie podobają mi się te negocjacje
      urzędu marszałkowskiego za naszymi plecami.

Jastrzębski do Czekaja
      Jak zwykle pomoc miasta okazała się zabójcza dla inwestycji. Jako port byliśmy
      umówieni już z wykonawcą (?), dogadaliśmy się z obecnymi użytkownikami bocznicy
      i wszystko wzięło w łeb przez machlojki Oklejaka i Majchrowskiego przy
      znaczącym udziale mojego kolegi z zarządu.
      Kaziu! Pomóż - ja nie muszę pracować na lotnisku, ale niech miasto pod
      płaszczykiem pomocy przestanie robić swoje prywatne interesy kosztem spółki.
      Pozdrawiam
      Wk...iony członek zarządu. Paweł J.

• Gość: Rozbudowa lotniska Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.petrus.com.pl 13.11.05, 18:22
      Toruńscy radni poparli rozbudowę lotniska. Miasto liczy, że pieniądze na inwestycje da Unia Europejska.
      Stanowisko rajców pozwoli na przejście do kolejnego etapu prac. Teraz magistrat będzie mógł rozpocząć przygotowywanie dokumentacji inwestycji. Lotnisko wymaga zmian: • wydłużenia pasa startowego • budowy w pobliżu nowoczesnej stacji paliw • postawienia terminalu dla podróżnych z posterunkiem celnym i punktem odpraw • dostosowania obiektu do potrzeb tanich linii lotniczych. Dzięki temu do Torunia mogłyby przylatywać samoloty - przeznaczone maksymalnie dla 30 pasażerów - nie tylko z Polski, ale i całego kontynentu.

- Nasz obiekt został umieszczony w programie ministerstwa infrastruktury o przystosowaniu 17 lokalnych lotnisk w Polsce. Przeznaczony byłby do obsługi turystycznej, biznesowej i szkoleniowej- tłumaczy Bernard Kwiatkowski, szef wydziału inwestycji strategicznych magistratu.
      Pieniądze na inwestycje mają pochodzić z unijnego budżetu na lata 2007-2013.

Toruńskie lotnisko zostało wybudowane w 1920 r. i zajmuje 297 ha. Ma dwa betonowe pasy ułożone w kształcie litery "T" - każdy o długości 1270 m i szerokości 60 m. Posiada system naprowadzania radiowego i oświetlenie pasa automatycznie sterowane przez pilota samolotu. Obiekt jest wyposażony również w płytę do kołowania statków powietrznych, a pasy startowe sa skanalizowane.
      • Gość: gosc Re: [] Inne lotniska w Polsce - WIZZ IP: *.hsd1.ca.comcast.net 15.11.05, 07:10
        Wizz oglosil kolejna nowa trase, ale nie z LODZI. Po Wroclawiu kolejna nowa
        trasa WIZZ to Gdansak - Liverpool. Tymczasem o Lodzi dalej cisza odnosnie
        Dublina przez CW i inne takie...
        • topjes Re: [] Inne lotniska w Polsce - WIZZ 15.11.05, 13:58
          > Tymczasem o Lodzi dalej cisza odnosnie
          > Dublina przez CW i inne takie...

spokojnie...
    • Gość: Rozbudowa lotniska Rozbudowa lotniska w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 13.11.05, 18:23
      Toruńscy radni poparli rozbudowę lotniska. Miasto liczy, że pieniądze na inwestycje da Unia Europejska.
      Stanowisko rajców pozwoli na przejście do kolejnego etapu prac. Teraz magistrat będzie mógł rozpocząć przygotowywanie dokumentacji inwestycji. Lotnisko wymaga zmian: • wydłużenia pasa startowego • budowy w pobliżu nowoczesnej stacji paliw • postawienia terminalu dla podróżnych z posterunkiem celnym i punktem odpraw • dostosowania obiektu do potrzeb tanich linii lotniczych. Dzięki temu do Torunia mogłyby przylatywać samoloty - przeznaczone maksymalnie dla 30 ,pasażerów - nie tylko z Polski, ale i całego kontynentu.

- Nasz obiekt został umieszczony w programie ministerstwa infrastruktury o przystosowaniu 17 lokalnych lotnisk w Polsce. Przeznaczony byłby do obsługi turystycznej, biznesowej i szkoleniowej- tłumaczy Bernard Kwiatkowski, szef wydziału inwestycji strategicznych magistratu.
      Pieniądze na inwestycje mają pochodzić z unijnego budżetu na lata 2007-2013.

Toruńskie lotnisko zostało wybudowane w 1920 r. i zajmuje 297 ha. Ma dwa betonowe pasy ułożone w kształcie litery "T" - każdy o długości 1270 m i szerokości 60 m. Posiada system naprowadzania radiowego i oświetlenie pasa automatycznie sterowane przez pilota samolotu. Obiekt jest wyposażony również w płytę do kołowania statków powietrznych, a pasy startowe sa skanalizowane.
      • kriku Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu 15.11.05, 15:47
        > oświetlenie pasa automatycznie sterowane przez pilota samolotu.
        hm, ciekawe.
        czy patronem tego lotniska bedzie jakis "ksiadz" badz jego medium? ;)
        • Gość: matej Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 21:49
          ;-) Rydzyk international Torun airport
      • Gość: konrad Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu IP: *.petrus.com.pl 01.12.05, 07:49
        Rada Miasta Torunia uznała, za celowe przystosowanie i rozbudowę istniejącego lotniska cywilno-szkoleniowego w Toruniu do
        standardów lotnictwa cywilnego. Stanowisko w tej sprawie zostało przyjęte 27 października 2005 r.

W stanowisku czytamy, że wobec umieszczenia lotniska toruńskiego w Programie Ministerstwa Infrastruktury o przystosowaniu 17
        lotnisk lokalnych w Polsce, Rada Miasta Torunia uznaje za celowe przystosowanie i rozbudowę istniejącego lotniska
        cywilno-szkoleniowego w Toruniu do standardów lotnictwa cywilnego. Za celowe uznano również stworzenie odpowiednich warunków dla
        dostosowania istniejącej infrastruktury lotniska do wymogów umożliwiających obsługę turystyczną, biznesową, szkoleniową i
        towarową. Radni zaznaczyli, że w pierwszej kolejności niezbędne jest zlecenie przez Prezydenta Miasta Torunia opracowania studium
        wykonalności. Przystosowanie i rozbudowa istniejącego lotniska powinna być finansowana w pierwszej kolejności ze środków funduszy
        strukturalnych Unii Europejskiej oraz ze środków przeznaczanych na ten cel z kolejnych budżetów gminy bądź poprzez pozyskanie
        wiarygodnych inwestorów.
        Lotnisko ma być przystosowane do przyjęcia każdego samolotu.

Źródło: Stanowisko nr 12/05 Rady Miasta Torunia z dnia 27 października 2005 r.
        • geographer Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu 01.12.05, 10:13
          rzucają sie na głeboką wodę. Nieznalazłem jednak żadnych parametrów juz
          istniejacego lotniska. Ciekawe jaki maja pas, drogi kołowania i inna
          infrastrukturę. ale ktos kto stwierdził ze lotnisko ma byc gotowe do przyjęcia
          KAŻDEGO samolotu chyba mocno przesadził. Bydgoszczy wyrasta konkurencja. Oni
          moga tylko na tym skożystac. Z drugiej jednak strony nie wiem z której strony
          miasta leży lotnisko w Bydgoszczy. Jezeli pomiędzy Tor. a Byd. to chyba lepiej
          by zrobili inwestując wspólnie. Mimo wszystko będę im kibicował.
          • paweu3 Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu 01.12.05, 10:18
            O lotnisku w Toruniu gdzieś czytałem -mają 2 pasy ułożone w literę T chyba oba
            po 1400m czy jakoś tak a lotnisko w Bydzi jest od strony Inowrocławia - na
            południu miasta.
            pozdro
            Paweł
          • default_user Re: Rozbudowa lotniska w Toruniu 01.12.05, 10:19
            geographer napisał:

> rzucają sie na głeboką wodę. Nieznalazłem jednak żadnych parametrów juz
            > istniejacego lotniska. Ciekawe jaki maja pas, drogi kołowania i inna
            > infrastrukturę. (..)

www.ais.pta.pl/aip

rozdział AD2, podrozdział EPTO, mapka 1-1-1
            Miłej lektury
            M..M
          • wienczyslaw Kujawy International Airport 01.12.05, 10:57
            Mam rodzine w Toruniu i Bydgoszczy i okazjonalnie ogladam kolejne odslony
            rywalizacji ludnosci tych dwu miast.

Jest to zalosne. Wzajemne urazy i kompleksy szkodza rozwojowi regionu jako
            calosci

Lotnisko w Budgoszczy juz jest, ma polaczenia i do tego lezy moze 50 km od
            Torunia. Oczywiscie dla Torunczykow byloby ponizej godnosci i honoru latac z
            Bydgoszczy. Musza miec swoje. (Albo latac z Warszawy) Kompleksy.

Bydgoszczanie z kolei maja kompleksy na tle Uniwersytetu Kopernika i wola
            studiowac w Poznaniu niz w Toruniu, uwazaja ze starowka torunska jest
            przereklamowana, a "Kopernik byla kobieta". I tak sie to kreci.

Torun z Bydgoszcza nie potrafia sie nawet porozumiec po ktorej stronie wisly ma
            przebiegac szybka kolej miejska miedzy dwoma miastami. W efekcie nie ma zadnej.

Czas chyba najwyzszy troche dorosnac i jednym i drugim i zaprzestac wzajemnych
            dąsow.
            • wienczyslaw przyklad wspolpracy bydgosko-torunskiej 01.12.05, 11:01
              serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2999624.html
              • Gość: Bydgoszczanin Re: przyklad wspolpracy bydgosko-torunskiej IP: *.brda.net 01.12.05, 11:51
                "Lotnisko w Budgoszczy juz jest, ma polaczenia i do tego lezy moze 50 km od
                Torunia. Oczywiscie dla Torunczykow byloby ponizej godnosci i honoru latac z
                Bydgoszczy. Musza miec swoje. (Albo latac z Warszawy) Kompleksy.

Bydgoszczanie z kolei maja kompleksy na tle Uniwersytetu Kopernika i wola
                studiowac w Poznaniu niz w Toruniu, uwazaja ze starowka torunska jest
                przereklamowana, a "Kopernik byla kobieta". I tak sie to kreci."

Ta gwoli scislosci wyjasnie pare kwestii..
                "Oczywiscie dla Torunczykow byloby ponizej godnosci i honoru latac z
                Bydgoszczy. Musza miec swoje. (Albo latac z Warszawy)"...jesli to prawda...too...pozostawie to bez komentarza ...matko boska :-/

"Bydgoszczanie z kolei maja kompleksy na tle Uniwersytetu Kopernika"..wybacz mi ale ja nie mam zadnych kompleksow na jak to powiedziales tle Uniwersytetu Kopernika

"...i wola studiowac w Poznaniu niz w Toruniu"...nic z tych rzeczy...wiesz dobrze ze wiekszosc studentow na UMK stanowia Bydgoszczanie

"uwazaja ze starowka torunska jest przereklamowana"...nic z tych rzeczy...Wasza starowka jest piekna...karcimy was jedynie za nieustanne wywyzszanie sie...przyrownywanie siebie do Krakowa co jest smieszne...musisz to sam przyznac

Kopernik byla kobieta"...bez komentarza...

Odleglosc miedzy Toruniem a bydgoskim lotniskiem wynosi ok 35km do 40km - a wiec odleglosc zadna. No ale jak czytam "Oczywiscie dla Torunczykow byloby ponizej godnosci i honoru latac z Bydgoszczy. Musza miec swoje. (Albo latac z Warszawy)" to rece opadaja. Budujcie sobie to lotnisko. Jesli macie wlasne srodki (bo chyba nie zamierzacie tego robic z funduszy wojewodzkich) to prosze bardzo. Nie ma to jak przekalkulowac i zrobic "TRAFNA" inwestycyje. Bo przeciez w Trouniu nie ma biednych, glodnych dzieci i bezdomnych, alez skad!!
                • wienczyslaw typowy przyklad postawy 01.12.05, 12:24
                  Drogi Bydgoszczaninie,

Nie jestem z Torunia. Gdybys uwazniej czytal to bys to wiedzial. Mam w oby
                  kujawskich stolicach rodzine

Twoj wpis jest typowym przykladem stosunkow bydgosko-torunskich.

Z twojego postu jasno wynika ze Bydgoszczanie sa ludzmi rozumnymi i
                  racjonalnymi a Torunczycy to ....

Sam zobacz:

Gość portalu: Bydgoszczanin napisał(a):

> "Bydgoszczanie z kolei maja kompleksy na tle Uniwersytetu Kopernika"

..wybacz mi ale ja nie mam zadnych kompleksow na jak to powiedziales tle
                  Uniwersytetu Kopernika

> "...i wola studiowac w Poznaniu niz w Toruniu"...nic z tych rzeczy...wiesz
                  dobrze ze wiekszosc studentow na UMK stanowia Bydgoszczanie

(w domysle jak mniemam: Torunczycy to ciemnota gorzej wypadajaca na egzaminach
                  wstepnych i generalnie gorzej przygotowana do studiow) ;)))
                  >
                  >...Wasza starowka jest piekna...karcimy was jedynie za nieustanne wywyzszanie
                  sie...przyrownywanie siebie do Krakowa co jest smieszne...musisz to sam przyznac

Ni "nasza" - bo nie jestem z Torunia. Karcic to mozna dziecko, a w ogole to mi
                  najbardziej podoba sie w Polsce starowka Wroclawska. (sam jestem z Mazowsza)
                  >
                  >> Odleglosc miedzy Toruniem a bydgoskim lotniskiem wynosi ok 35km do 40km - a
                  wiec odleglosc zadna. No ale jak czytam "Oczywiscie dla Torunczykow byloby
                  ponizej godnosci i honoru latac z Bydgoszczy. Musza miec swoje. (Albo latac z
                  Warszawy)" to rece opadaja. Budujcie sobie to lotnisko. Jesli macie wlasne
                  srodki (bo chyba nie zamierzacie tego robic z funduszy wojewodzkich) to prosze
                  bardzo. Nie > ma to jak przekalkulowac i zrobic "TRAFNA" inwestycyje. Bo
                  przeciez w Trouniu nie ma biednych, glodnych dzieci i bezdomnych, alez skad!!

Teraz czekam na opinie jakiegos Torunczyka. Dla rownowagi.

(a dla mnie i jedno i drugie jest ZALOSNE

• Gość: Bydgoszczanin Re: typowy przyklad postawy IP: *.brda.net 01.12.05, 16:24
                    > (w domysle jak mniemam: Torunczycy to ciemnota gorzej wypadajaca na egzaminach
                    > wstepnych i generalnie gorzej przygotowana do studiow) ;)))

nie to znaczy ze w Bydgoszczy jest wiecej ludzi mlodych...co za tym idzie potencjalnych studentow. A jesli slysze ze lotnisko w toruniu jest potrzebne bo jest w Bydgoszczy to co mam myslec o czlowieku, ktory mowi takie rzeczy?
                    Ps. nie bede juz ci opowiadal. To nie miejsce na tego typu dyskusje.
    • topjes Kraków - połączenia autobusowe 21.11.05, 10:44
      Ciekawe do analizy porównawczej...

www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=329
    • brite Bydgoszcz 21.11.05, 16:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54&w=32300591
      • Gość: ATC Re: Bydgoszcz IP: 83.8.246.* 14.12.05, 11:58
        >Dzis pisza o skandalicznej obsludze na lotnisku:
        >- robia odprawy wiedzac, ze samolot nie przyleci,
        >- 1 tylko kasa czynna i 3 godziny stania po zwrot biletu,
        >- głosna muzyka dyskotekowa zagłusza komunikaty.
        >Express Bydgoski.

Jasne... Tylko nie napisali ze pierwsze dwa punkty wynikaja z umowy z Ryanairem
        a Porrt nie ma nic do tego.... ach Ci dziennikarze - bzdury pisza i anwet sie
        nie wysila o wyjasnienie....!

ATC
    • Gość: erni Re: [] WROCŁAW - LWÓW IP: *.ok.ae.wroc.pl 21.11.05, 18:51
      W Tv Rzeszów mówilwi że Adviser przymierza się do otwarcia w nowym roku
      poiłączenia lotniczego Wrocłąw-Lwów.
      • Gość: MK Re: [] WROCŁAW - LWÓW IP: *.tvsat364.lodz.pl 21.11.05, 19:17
        > W Tv Rzeszów mówilwi że Adviser
        > przymierza się do otwarcia w nowym roku
        > poiłączenia lotniczego Wrocłąw-Lwów.
        Temat Adisera zaczyna przypominać mi reaktywację Air Polonii. Wszyscy się
        rozpisywali, były całestronicowe wywiady z biznesmenami którzy mieli reaktywowac
        Air Polnię. I co ???? Większość działań była pozorowana. Podobnie było z linią
        Get Jet, który nigdy nie wystartowała czy zapowiadanymi krajowymi liniami
        lotniczymi (loty z pominięciem Warszawy), które miały utworzyć samorządy. Ja bym
        się nimi nie przejmował i ekscytował za bardzo. Jak ktoś będzie chciał zrobić
        linie to ją zrobi i poinformuje a nie będzie tylko gadał, zapowiadał i obiecywał.

Marcin Kryska
        www.mojeprzeloty.pl
    • topjes Koniec spółki Krakowski Port Lotniczy 23.11.05, 09:50
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=331
      • stanish Re: Koniec spółki Krakowski Port Lotniczy 23.11.05, 21:47
        SkyEurope szaleje w Krakowie:

pasazer.com/czytaj.php?lp=1184
    • Gość: kp 50 osob koczuje w Pyrzowicach ;) IP: *.4web.pl / *.4web.pl 23.11.05, 13:00
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3028605.html
    • topjes SkyEurope w Krakowie 24.11.05, 08:33
      I to bym nazwał już bazą :)))) Brawo dla Krakowa za prześcignięcie Warszawy w
      destynacjach low-costowych :)

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051124/ekonomia/ekonomia_a_12.html
      SkyEurope w Krakowie

Krakowskie Balice staną się silną bazą taniego przewoźnika lotniczego SkyEurope

ekonomia_a_12-1.F.jpg
      W przyszłym roku w Balicach stacjonować będą cztery samoloty SkyEurope
      (c) BARTOSZ SIEDLIK

Jak poinformowali szefowie przewoźnika, w przyszłym roku na krakowskim lotnisku
      stacjonować będą nie dwa, lecz cztery samoloty SkyEurope. Dla Krakowa kupione
      zostaną za ok. 200 mln euro cztery nowe boeingi 737-700. Pierwszy pojawi się w
      marcu. Są one w stanie przewieźć rocznie milion pasażerów.

Lato 2006 to w Balicach także dziewięć nowych połączeń SkyEurope. Obok
      dotychczasowych: do Londynu, Paryża, Rzymu, Mediolanu, Amsterdamu, Manchesteru i
      Dublinu - będą loty do Brukseli, Sztokholmu, Edynburga, Birmingham, Bolonii,
      Neapolu, Turynu, Aten i Barcelony. - Będzie to największa w Polsce oferta, jaką
      tanie linie lotnicze proponują z jednego miasta - zapewnia Christian Mandl,
      dyrektor zarządzający i współzałożyciel SkyEurope. Firma ta uważa, że przejmie
      od PLL LOT pozycję lidera przewozów na lotnisku w Balicach.
      j.sad.
    • topjes Szczecin - środki z UE 24.11.05, 16:50
      Jak widać jednak da się sięgnąć już teraz po środki z UE na rozbudowę lotniska.
      No, przynajmniej w Szczecinie się to udało...
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=338
      • ander_epll SkyEurope w Poznaniu 24.11.05, 20:01
        www.pasazer.com/czytaj.php?lp=1190&a=SkyEurope%20Airlines
        Linia lotnicza Sky Europe po wczorajszym uruchomieniu 8 nowych połączeń z
        Krakowa, dzisiaj ogłosiła wejście na poznańskie lotnisko i otwarcie w sezonie
        letnim połączenia z Poznania do Amsterdamu.

Rejsy będą wykonywane 3 razy w tygodniu, w poniedziałki, środy i piątki wylot o
        godzinie 12:00, przylot o godzinie 13:55. Bilety w cenie 39 zł plus opłaty już
        są dostępne na stronie przewoźnika.

Zaraz się skończy tworzenie letniej siatki połączeń u przewoźników...
        • Gość: S&F Re: SkyEurope w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:20
          > Zaraz się skończy tworzenie letniej siatki połączeń u przewoźników...

No i widać jak "władający" Lublinkiem starają się o nowych przewoźników.
          A nie tak dawno mówili,że linie lotnicze pchają się drzwiami i oknami.
          Wyszło na to, że będą błagać na kolanach za swoje wygórowane ambicje(oby to
          były tylko moje mylne,bardzo mylne myśli).
          Coś się przebąkuje o tym, że Centralwings od wiosny ma latać do Irlandii, ale
          boję sie, że bedą to loty połączone z podwózką autokarem do W-wki.
          LOT nie pozwoli na to, żeby pieniążki przechodziły im koło nosa.
          Bycie "prorodzinnym" jest dobre dla LPR.
          Pozdrawiam
          • Gość: S&F Re: SkyEurope w Poznaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 20:24
            sorry, że wypowiedź miała miejsce w temacie inne lotniska, ale mnie poniosło.
            Pozdrawiam
            • ander_epll Re: SkyEurope w Poznaniu 24.11.05, 21:36
              Akurat z zainteresowaniem linii jest dobrze. Finalizują negocjacje z niejedną
              linią. Jestem pewien, że do końca roku coś będzie ogłoszone, tylko ja może
              trochę zbyt bardzo się niecierpliwię...;)
              • Gość: matej Re: SkyEurope w Poznaniu IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 25.11.05, 00:30
                terz jestem pewien tego ze do końca roku coś ogłoszą
              • jaasioo Re: SkyEurope w Poznaniu 25.11.05, 00:53
                Akurat z zainteresowaniem linii jest średnio. Linie są zniechęcane pasywną
                postawą władz portu. Na razie ta linia, co to bazę w KRK otworzyła stwierdzia,
                ze Łódź jej nie interesuje...

Jaś
                • topjes Re: SkyEurope w Poznaniu 25.11.05, 10:24
                  > ze Łódź jej nie interesuje...

Fakt, że rozmowy idą bardzo powoli - zbyt powoli - to jedno. Z drugiej strony -
                  to co mówią linie to jedna wielka dezinformacja - przekonaliśmy się o tym
                  wielokrotnie. Ostatnio SkyEurope mówił, ze mają bazy w Krakowie i Warszawie.
                  Dziś mówią, że będą latali z Poznania, a rozwój lotów z Warszawy ich już nie
                  interesuje. Za tydzień powiedzą coś jeszcze innego.

A Ryan już podobno ma wolne sloty w Dublinie, nie tak dawno uruchomił
                  Rygę-Dublin - a też się zarzekali, ze Dublin jest nierealny.
        • topjes Re: SkyEurope w Poznaniu 25.11.05, 10:21
          Jeszczce jest artykuł z serwisu tanielatanie.net
          www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=343
          Co ciekawe - pan Kłopotowski mówi bez zająknięcia o Łodzi jak o normalnycm
          porcie lotniczym...
    • Gość: Aleczko Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.05, 21:16
      :)

www.zieloni.osiedle.net.pl/ lotnisko.htm
    • Gość: lo Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.05, 00:54
      POZAZDROCIĆ !!!!!!!!!!!!

Lotnisko w Pyrzowicach będzie większe
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3046151.html
      Tomasz Głogowski 02-12-2005

Lotnisko w Pyrzowicach powiększy się o dodatkowych 18 hektarów, należących
      kiedyś do wojska. Dzięki temu będą stąd startować największe transportowe
      samoloty świata.

Samorząd województwa śląskiego (największy akcjonariusz zarządzającego
      lotniskiem Górnośląskiego Towarzystwa Lotniczego) kupił wczoraj od Agencji
      Mienia Wojskowego 18-hektarową działkę na terenie portu lotniczego.
      Stacjonowały tu MIG-i 21 patrolujące południową część kraju. Później wojskowe
      hangary przerobiono na bazę, gdzie stare samoloty cięto na "żyletki".

W podpisanej umowie województwo zobowiązało się, że przekaże ten teren
      lotnisku, w zamian za powiększenie swoich udziałów w GTL. Transakcja umożliwi z
      kolei dalszą rozbudowę Pyrzowic, której nie można było przeprowadzić, kiedy GTL
      był tylko dzierżawcą terenu. Powstaną tu nowe hangary i zaplecze techniczne. -
      Będziemy mogli też rozbudować bazę cargo i znacznie zwiększyć ruch samolotów
      transportowych - mówi Michał Faryna, wiceprezes GTL. Wzrosną też zyski
      lotniska, które zarabia głównie na obsłudze samolotów przewożących towary.

Najprawdopodobniej po przejęciu 18-hektarowej działki GTL przedłuży też o 800
      metrów pas startowy. Już teraz w Pyrzowicach mogą lądować największe
      transportowe samoloty świata, m.in. ukraiński AN-255 Mrija. Jednak, by taki
      kolos mógł dziś bezpiecznie wystartować, może zatankować tylko połowę paliwa
      lub zabrać na pokład połowę ładunku. Po rozbudowie pasa startowego samoloty
      transportowe będą mogły lądować i startować z Pyrzowic z pełnym obciążeniem. -
      Nawet prom kosmiczny Columbia będzie mógł do nas przylecieć - żartują szefowie
      lotniska.

Rozbudowany zostanie też parking, który pomieści 1,5 tys. samochodów (teraz
      tysiąc) i terminal pasażerski, który ma być gotowy za dwa lata. Port lotniczy
      może teraz odprawiać ok. 1,5 mln pasażerów rocznie, a po rozbudowie aż 3,6 mln.
    • topjes Lotnisko w Pyrzowicach będzie większe 05.12.05, 17:50
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=371
    • topjes Port lotniczy Kopernik 07.12.05, 09:24
      www.lotniskodlalodzi.org/medium.php?id=377
      Przy dyskusji o łódzkim patronie warto się będzie powołać na te argumenty i
      zaangażowanie wrocławskich władz. Dlatego m.in. osobiście uważam, że Rubinstein
      byłby lepszy niż Kobro czy Tuwim.
      • Gość: erni Re: COPERNICUS AIRPORT WROCLAW IP: *.ok.ae.wroc.pl 07.12.05, 12:07
        I nowa szata graficzna strony Portu Lotniczego im. Mikołaja Kopernika we
        Wrocławiu:

www.airport.wroclaw.pl/
    • topjes SkyEurope chce latać z Pyrzowic 10.12.05, 07:54
      Władze portu w Pyrzowicach zaczęły rozmowy ze SkyEurope, jednym z największy
      tanich przewoźników w Europie. Czy na Śląsku pojawi się trzecia po Wizz Air i
      Centralwings tania linia lotnicza?

Do tej pory SkyEurope był zainteresowany pasażerami ze Śląska, ale nie samym
      lotniskiem w Pyrzowicach. Dlatego w sierpniu linia uruchomiła specjalne
      połączenie autobusowe z Gliwic i Katowic na lotnisko w Krakowie, skąd lata już
      SkyEurope. Ale wszystko się zmieniło i tani przewoźnik ze Słowacji zaczął
      właśnie rozmowy z władzami Pyrzowic. - Rynek lotniczy w Polsce bardzo się
      rozwija, dlatego postanowiliśmy nie pomijać żadnego portu w kraju - mówi Eryk
      Kłopotowski, rzecznik prasowy SkyEurope.

Przedstawiciele firmy rozmawiali już z władzami Górnośląskiego Towarzystwa
      Lotniczego SA. Nieoficjalnie wiadomo, że padły dwie propozycje. SkyEurope byłby
      zainteresowany uruchomieniem połączeń z Pyrzowic do Brukseli oraz Londynu. Do
      stolicy Wielkiej Brytanii latają już z Pyrzowic samoloty Wizz Air, innej taniej
      linii lotniczej. Ale lądują na lotnisku Luton, zaś SkyEurope rozważa połączenia
      na lotnisko Stansted, z którego często korzystają osoby podróżujące do Stanów
      Zjednoczonych.

Lotnisko w podkrakowskich Balicach pozostałoby dla SkyEurope głównym portem dla
      ruchu turystycznego. W Pyrzowicach natomiast linia byłaby nastawiona głównie na
      obsługę biznesmenów. - Dlatego nie interesują nas loty do drugorzędnych portów
      lotniczych usytuowanych poza centrami miasta - stwierdza Eryk Kłopotowski.

Władze GTL-u od dawna rozważają współpracę z trzecią tanią linią lotniczą. Do
      tej pory w Pyrzowicach ulokowały się Centralwings i Wizz Air. W sierpniu
      negocjowano z Ryanairem, największym tanim przewoźnikiem w Europie, ale rozmowy
      utknęły w martwym punkcie. Tani przewoźnik przesłał co prawda swoją ofertę, ale
      chciał latać do Katowic na swoich warunkach, a nie na warunkach portu. Ryanair
      chciał płacić połowę tego, co płacą dziś w Pyrzowicach inne linie. - Uważamy, że
      wszyscy tani przewoźnicy powinni być traktowani tak samo i tego będziemy się
      trzymać - mówi jeden z przedstawicieli GTL-u.

Lotnisko w Pyrzowicach może rozpoczynać negocjacje z tanimi przewoźnikami z asem
      w ręku. Właśnie rozpoczęła się rozbudowa terminalu pasażerskiego, który ma być
      gotowy za dwa lata. Teraz port może odprawiać ok. 1,5 mln pasażerów rocznie, a
      po rozbudowie będzie to już 3,6 mln. Powiększony zostanie też parking
      samochodowy, który pomieści 1,5 tys. samochodów (teraz tysiąc).
      • Gość: Aleczko Re: SkyEurope chce latać z Pyrzowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 12:58
        > obsługę biznesmenów. - Dlatego nie interesują nas loty do drugorzędnych portów
        > lotniczych usytuowanych poza centrami miasta - stwierdza Eryk Kłopotowski.

Lotnisko Stansted jest w samym środku Londynu, przy Piccadilly...
      • Gość: anpio Warszawa dyskutuje o tym "strasznym" Okęciu IP: *.lodz.agora.pl 13.12.05, 11:19
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=16520702&v=2&s=0
    • Gość: res Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: 82.177.98.* 10.12.05, 14:57
      Ryanair likwiduje od 22 lutego Rzeszów-Hahn
      • Gość: Aleczko Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:05
        Następny w kolejce będzie pewnie Sczecin - Stansted.
      • Gość: Aleczko Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.05, 15:07
        Ciekawe kto teraz dostanie ten Hahn? Poznań, my, a może Kraków?
        • Gość: res Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: 82.177.98.* 13.12.05, 11:57
          Co do Rzeszowa oazało sie że nie jest to jeszcze przesądzone FR podejmie
          decyzje w ciagu 2-3 tygodni.
          • Gość: erni Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.12.05, 12:41
            Hahn może dostać Wrocław.
            • Gość: Pavelvava1 Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.chello.pl 14.12.05, 01:07
              sorki, ale z tym Rzeszowem to było do przewidzenia. Już kilka miesiecy temu,
              zaraz jak ogłosili, że będą latać z Rzeszowa, pytałem, kto będzie latać do
              Rzeszowa i po co? Z całym szacunkiem dla Rzeszowa, turyści chcą coś zobaczyć, a
              nie tylko się przelecieć. Czuję, że następny kierunek, który odpadnie to
              Rzeszów-Londyn.
        • Gość: rk Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: 195.143.166.* 14.12.05, 12:10
          Calkiem mozliwe ze Gdansk otrzyma dodatkowe do HH-Luebeck. Ryan ma tam swoja
          mala baze a ostatnio wszedl na to lotnisko Wizz z polaczeniem do Gdanska.
    • topjes Do uruchomienia lotniska w Szymanach potrzeba 1,5 14.12.05, 09:43
      wiadomosci.onet.pl/1212004,10,1,1,,item.html
      Do uruchomienia lotniska w Szymanach potrzeba 1,5 mln zł
      Kwoty 1,5 mln zł potrzeba, aby dotychczasowe wojskowe lotnisko w Szymanach koło
      Szczytna, które niedawno wpisane zostało do rejestru lotnisk cywilnych, mogło
      zacząć działać jako lotnisko regionalne przyjmujące pasażerów z kraju i z zagranicy.
      Poinformował o tym PAP we wtorek Tomasz Maria Starowieyski, prezes spółki Porty
      Lotnicze Mazury-Szczytno, zarządzającej lotniskiem w Szymanach.

Na początku grudnia Szymany, które są położone 60 km od stolicy regionu Warmii i
      Mazur, Olsztyna, uzyskały certyfikat lotniska cywilnego. Lotnisko nie obsługuje
      obecnie regularnych połączeń, zdarzają się natomiast tzw. loty przygodne. Według
      Starowieyskiego, aby lotnisko mogło przyjmować regularne samoloty, należy
      odremontować jego infrastrukturę m.in. odnowić betonowy pas startowy,
      przeprowadzić przegląd urządzeń służących do odpraw bagażu i pasażerów oraz
      przegląd sprzętu ratowniczo- gaśniczego, konieczna jest także wymiana czujników
      w stacji meteo, trzeba też zwiększyć liczbę pracowników z 16 do 22.

O lotnisku w Szymanach koło Szczytno jest ostatnio głośno z powodu podejrzeń o
      lądowaniu na nim samolotów CIA. Organizacja Human Rights Watch podejrzewa także,
      że w pobliżu mogło znajdować się tajne więzienie CIA dla terrorystów z al-Kaidy.
      Władze polskie zaprzeczają istnieniu tajnych więzień, choć prezydent Aleksander
      Kwaśniewski przyznał ostatnio, że wiedział o kilku tajnych lotach CIA.

Starowieyski powiedział, że na rozgłosie Szymany mogą tylko zyskać i przyciągnąć
      tanie linie lotnicze. "O Szymanach głośno jest na całym świecie; nigdy nie było
      by nas stać na taką reklamę"- powiedział.

Podkreślił, że od czasu pojawienia się pierwszych informacji w prasie o
      Szymanach zjawiło się u niego ponad 100 dziennikarzy z Polski i z zagranicy.

Według zarządu Portów Lotniczych Mazury-Szczytno, spółka, która od lat
      przeżywała poważne problemy finansowe, teraz zaczyna wychodzić na prostą.
      Dwuletnie postępowanie upadłościowe zakończyło się w sierpniu 2005 roku
      podpisaniem układu z wierzycielami. Zadłużenie spółki wynosiło 3,1 mln zł.
      Według porozumienia zadłużenie zostało zredukowane o 40 proc. zaś pozostała
      część długu zostanie spłacona w ciągu trzech lat.

Największym wierzycielem spółki, na kwotę 1 mln zł, jest jej udziałowiec -
      przedsiębiorstwo państwowe Polskie Porty Lotnicze (PPL), który za zadłużenie
      spółki ma przejąć kolejne udziały w spółce.

Spółka Porty Lotnicze Mazury-Szczytno sp. z o.o., która powstała w 1996 roku, by
      zarządzać lotniskiem w Szymanach, ma 29 udziałowców. Najwięksi z nich to: PPL
      (32 proc.), samorząd województwa warmińsko-mazurskiego (23 proc.), firma
      Energopol Trade (21 proc.) i miasto Szczytno (15 proc. ). Pozostali, to drobni
      inwestorzy i osoby fizyczne.

Działalność lotniskowa jest prowadzona na bazie lotniska wojskowego w Szymanach,
      które zostało udostępnione dla potrzeb krajowego i międzynarodowego lotnictwa
      cywilnego. Grunt, na którym ulokowane jest lotnisko, jest własnością Skarbu
      Państwa, zarządza nim Ministerstwo Obrony Narodowej, a obecnie znajduje się w
      użyczeniu Agencji Mienia Wojskowego.
    • parzon84 Re: [] Inne lotniska w Polsce 16.12.05, 13:33
      Zielona Góra - mysle ze chociaz tak kiedys bedzie wygladalo nasze lotnisko w Łodzi

www.lotnisko.zielonagora.pl/plweb/foto_indeks.html#5
      • Gość: matej Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 16.12.05, 13:55
        ale oco ci chodzi o terminal czy pas startowy i kołowanki ?
        pas i kołowanki maja dobre wkońcu kiedys wojskowe lotnisko terminal pomyłka
        • parzon84 Re: [] Inne lotniska w Polsce 16.12.05, 14:23
          pas startowy i kołowanki. terminal nie koniecznie taki sam
          • Gość: matej Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 16:16
            terminal jest starszy i mniejszy od naszego
            pozdro
      • topjes Re: [] Inne lotniska w Polsce 16.12.05, 14:50
        mysle ze chociaz tak kiedys bedzie wygladalo nasze lotnisko w Ło
        > dzi

Daj Boże NIE!!!!! :) Żarty na bok, znam dziesiętki lepszych wzorców niż Zielona
        Góra.
        • Gość: OLO Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.05, 20:25
          takie blaszaki to w Strefie Ekonomicznej stawiają

no a pas całkiem całkiem

OLO
        • parzon84 Re: [] Inne lotniska w Polsce 16.12.05, 20:35
          > Daj Boże NIE!!!!! :) Żarty na bok, znam dziesiętki lepszych wzorców niż Zielona
          > Góra.

własciwie to chodzilo mi o pas i drogi kołowania
      • Gość: Albert Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.05, 13:37
        Myślę, że parametrów samego pasa startowego można pozazdrościć, gorzej z
        drogami zejścia z pasa - te są pod kątem dobrym dla samolotów wojskowych, a dla
        pasażerskich niekoniecznie.
        Pozdrawiam,
        Albert
        • parzon84 Re: [] Inne lotniska w Polsce 17.12.05, 13:38
          > drogami zejścia z pasa - te są pod kątem dobrym dla samolotów wojskowych, a dla
          >
          > pasażerskich niekoniecznie.

no tak ale u nas w ogole nie ma, mysle ze kiedys wybuduja
      • Gość: ada Re: [] Inne lotniska w Polsce IP: 195.69.83.* 19.12.05, 18:15
        www.lotnisko.zielonagora.pl/fotopagespl/11.html
        Niezly sptrzet i widac ze nowy
    • Gość: matej Kraków i Katowice przegonią Warszawe ?? IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 19.12.05, 16:14
      Jak podaje Gazeta Prawna, jeżeli dynamika wzrostu liczby pasażerów, korzystających z portów w Krakowie i Katowicach utrzyma się na tegorocznym poziomie, to za trzy lata porty te dogonią Warszawę.

Obecnie liderem na rynku portów lotniczych jest stołeczne Okęcie, z którego w 2005 roku zostanie odprawione 7,2 mln pasażerów - o kilkanaście procent więcej niż w roku ubiegłym. Warszawa jednak, w porównaniu z innymi polskimi portami rozwija się bardzo wolno. W tym roku rekordowo szybki rozwój odnotowały porty w Krakowie i Katowicach, z których odprawionych zostanie dwa razy więcej pasażerów niż przed rokiem. Z krakowskiego lotniska skorzysta 1,6 mln osób, a z katowickiego 1,1 mln. Jeżeli dynamika wzrostu na tych lotniskach się utrzyma, to za 3 lata porty te przegonią Warszawę.

Dynamika wzrostu liczby pasażerów korzystających z lotniska w Balicach wynika przede wszystkich z dobrze skonstruowanej siatki połączeń. Z Krakowa lata obecnie kilkunastu przewoźników, w tym aż sześć tanich linii lotniczych. Port oferuje bezpośrednie połączenia z 23 miastami w Europie.

Katowice natomiast mają 14 regularnych połączeń - z portu korzystają m.in. LOT, Lufthansa, Wizz Air i Centralwings.

Edyta Mikołajczyk, rzecznik prasowy PPL, spółki zarządzającej warszawskim Okęciem, nie obawia się jednak, iż Warszawa straci w przyszłości pierwsze miejsce w rankingach. - Lotniska w Krakowie i Katowicach są na etapie tworzenia siatki połączeń, podczas gdy lotnisko na Okęciu ma ją od dawna stworzoną i może co najwyżej ją uzupełniać. Dlatego dynamika wzrostu jest u nas niższa - mówi Edyta Mikołajczyk.

Niestety - matematyka jest nieubłagana. Jeżeli więc warszawski port nie zwiększy dynamiki wzrostu liczby pasażerów, to z pewnością nie utrzyma pierwszej pozycji pośród polskich lotnisk.

źródło: Gazeta Prawna

Troszkę dziwny ten artykuł
      Sadze ze Nieprzegoni nikt Warszawy w ciągu 2-5 lat
      Po1 infrastruktura z terminala 1,2 mln nie da sie zrobić terminala na 7 mln nierealne nawet jak by już zaczęli budowę nowych w Krakowie niema miejsca gdzie budować
      Po2 niebawem siatka z Krakowa sie uzupełni i będzie wolno wzrastać mniejsze miasto mniejsza aglomeracja ip w stosunku do Warszawy
      • zdzihooo Re: Kraków i Katowice przegonią Warszawe ?? 19.12.05, 21:39
        Chyba tą analize przeprowadził niezły tłuk. Idąc dalej jego rozumowaniem
        (podwajanie liczby pasażerów co roku), to za sześć lat Kraków i Katowice będą
        największymi lotniskami na Świecie, obsługującymi po 100mln pasażerów :)
        • an21drzej Re: Kraków i Katowice przegonią Warszawe ?? 19.12.05, 23:41
          zdzihoou - Tyś z Madagaskaru??? ja wiem, ze TYLKO JEDNA taka jest "WARSZAWKA i
          TYLKO WARSZAWKA" - JEJ wolno się rozwijać, JĄ powinna budować cała POLSKA a
          może byłoby prościej przenieść JĄ do Ciebie - na MADAGASKAR!!!!!!!!!!!!!!!
    • szakal_el WRO->DUB Ryanairem 21.12.05, 11:47
      Ryanair uruchamia od 4 kwietnia kolejne polaczenie - tym razem z z Wrocławia do
      Dublina. Szczegóły na www.ryanair.com
      Loty w 1-3-5-7.
      • szakal_el Re: WRO->DUB Ryanairem 21.12.05, 11:50
        Info z www.pasazer.com
        Linia lotnicza Ryanair ogłosiła dzisiaj uruchomienie połączeń od kwietnia 2006
        na trasach:

Kraków - Dublin
        Wrocław - Dublin
        Poznań - Dublin
        oraz zwiększenie częstotliwości z 2 do 3 tygodniowo na trasie:

Łódź - Dublin
    • stanish EASYJET się obudził...Balice 04.01.06, 12:46
      Easyjet po dłuuugiej przerwie w uruchamianiu nowych połączeń z Polski otwiera
      nową trasę Kraków - Liverpool.

www.mojeprzeloty.pl/nowosc.php?dzien=2006-01-04&org=easyjet
    • Gość: OLO Samoloty Brit Air odlecą z Pyrzowic IP: *.armada.pl 05.01.06, 10:41
      www.rzeczpospolita.pl/News/1,30,16672.html#16672
      chłopaki wiedzą jak dywersyfikować przewoźników i budować siatkę połączeń.

no ale jak gdzieś przeczytałem do nas się teraz pchają ;))))))

OLO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka