Dodaj do ulubionych

Wzywają mnie do US

IP: 80.48.247.* 17.11.05, 14:14
Przez dwa lata handlowałem na allegro sprzętem elektronicznym i jak mnie ktoś
oświecił że robię to nielegalnie zaprzestałem sprzedaży. Było to prawie rok
temu. Teraz wzywają mnie celem złożenia wyjasnień dot. dokonywanej
działalności na allegro za rok 2003 (chociaż w 2004 też sprzedawałem). Co mi
grozi? Jakiej kary mogę się spodziewać? Może jest ktoś kto miał podobne
problemy? Będę wdzięczny za każdą pomoc....
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Wzywają mnie do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 14:17
      Jak dużo tego sprzedawałeś to Cię mogą nieźle podsumowac :/ zaległe podatki z
      odsetkami + grzywna.
      • Gość: kaszmir Re: Wzywają mnie do US IP: 80.48.247.* 17.11.05, 14:25
        Nie wiem czy duzo czy mało gdzieś 3-4 tys miesiecznie....Mozna sie jakoś
        tłumaczyć nieznajomością prawa, strugać wariata czy przyznać sie od razu? A jak
        zapytaja skąd towar? Wszystko powiedziec jak było?
        • Gość: tmq Re: Wzywają mnie do US IP: 217.153.187.* 17.11.05, 14:26
          a jaki jest dowod na to ze sprzedawales? maja rejestr jakis?
          • Gość: kaszmir Re: Wzywają mnie do US IP: 80.48.247.* 17.11.05, 14:34
            Pewnie że mają!!! allegro wysyła wszystko czarno na białym...zreszta sami sie
            tłumacza że jak US zażąda to muszą udostępnić wszystkie dane. Ale z tego co się
            dowiedziałem sami wysyłają...
            • Gość: gosc Re: Wzywają mnie do US IP: *.astral.lodz.pl 17.11.05, 14:45
              US ma pelny rejestr dokonanych transakcji za 2003 r. wiec nie ma co moim zdanie
              palic glupa, a przyznac, ze w ten sposob zarabiales na utrzymanie zamiast
              krasc. Nieznajomosc prawa nie tlumaczy, ale zgodnie z prawda powiedz iz nie
              widziales ze on handel w necie to normalna dzialalnosc gospodarcza. Nic innego
              nie przychodzi mi do glowy, moze inni maja jakies pomysly.
    • Gość: kaszmir Re: Wzywają mnie do US IP: 80.48.247.* 17.11.05, 14:54
      Dziekuje za rady. Jesli ktos może mi jeszcze cokolwiek doradzić to bardzo
      proszę. Wezwanie mam na poniedziałek i chciałbym sie jakos przygotowac do
      rozmowy....Będe wdzięczny za kazda pomoc.
    • yavorius para linków 17.11.05, 14:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=28628853&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=22026763&v=2&s=0
    • fauve Re: Wzywają mnie do US 17.11.05, 18:34
      Do US i paru innych urzędów proponuję iść z bronią krótką półautomatyczną.
      Zapewniam, że pomaga ;)

Pozdr
      • Gość: mania676 Re: Wzywają mnie do US IP: *.pai.net.pl 17.11.05, 18:54
        nie zgłosiłes działalności gospodarczej - handel kadży zarobiony pieniążek
        powinien byc opodatkowany. Powinieneś dochód wykazać w PIT-37 za konkretny rok
        wyliczajac sobie sam dochód czyli zarobione pieniażki minus koszty tj, wydatki
        jakie poniosłeś z tego tytułu i to co Ci wyjdzie razy 19% i miałbys święty
        spokój musisz nieć ze sobą dowody zakupu o to pomniejszą Ci dochód z allegro
      • Gość: szwed Re: Wzywają mnie do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 18:58
        Rzeczywiście pomaga nie wrócić na noc do domu. Nie rozumiem skąd zaś zdziwienie
        i zaskoczenie, że trzeba płacić podatki za handel na allegro. Serwis allegro
        został powołany do tego aby każdy mógł coś zbędnego sprzedać czy coś
        potrzebnego kupić. Ale naród polski znalazł sposób na handel bez rejestracji i
        myślał że można mieć np. 1000 sztuk niepotrzebnych flakoników z perfumami czy
        np. 100 sztuk niepotrzebnych majtek damskich. Dlatego teraz US wzywają takich
        detalistów aby zapłacili zaległe podatki i kary. Brawo dla US.
        • fauve Re: Wzywają mnie do US 17.11.05, 19:02
          Srawo dla US i sram na US ;)

Gdybym nie miał okazji widziec jak się tam pracuje to może bym miał inny
          stosunek do tej instytucji.
        • Gość: kaszmir Re: Wzywają mnie do US IP: 80.48.247.* 17.11.05, 23:10
          No może i bravo. .....Ale ja nie mówię że US to sukinsyny a ja jestem
          święty.Wiem że zrobiłem źle, juz od prawie roku nie handluje na allegro i
          naiwnie myslałem że przejdzie mi to bokiem ale nie przeszło...
          Teraz próbuje sie jakoś bronić, dowiedziec czegoś co mi pozwoli uniknąc
          wysokiej kary...Mam odrazu położyc głowę pod topór? Tymbardziej że teraz to
          sprawa już nie tylko moja ale i mojej żony i dziecka.
          Tym którzy mi coś doradzili dziękuję.
        • Gość: kaszmir Re: Wzywają mnie do US IP: 80.48.247.* 17.11.05, 23:11
          I nie ukrywam że nadal liczę na kontakt z kimś kto wie coś więcej w tym
          temacie....
          • fauve Re: Wzywają mnie do US 17.11.05, 23:41
            Sukinsyny będą się ciebie czepiać o 5 groszy. Mówię Ci, weź półałtomat ze
            sobą :)
    • Gość: mania676 Re: Wzywają mnie do US IP: *.pai.net.pl 21.11.05, 20:02
      no i co zrobili Ci coś w tym urzędzie
      dotarłeś tam
      • Gość: szwed Re: Wzywają mnie do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 20:53
        Fauve lecz się.
        • fauve Re: Wzywają mnie do US 22.11.05, 05:10
          Dlaczego mam się leczyć ?
          • Gość: mania676 Re: Wzywają mnie do US IP: *.pai.net.pl 22.11.05, 20:53
            Kaszmir wiem,że żyjesz tam też pracują ludzie
    • czarnowidzacy ┼┼┼┼┼ 21.11.05, 22:43
      Jeśli poszedł do tego urzędu to już raczej na forum się nie wypowie.
      • Gość: TROLLejbus Re: ┼┼┼┼┼ :):):):):):):):):) IP: *.nsa.pvt.k12.va.us / *.static.sffl.va.charter.com 21.11.05, 23:53
        niezłe:)
    • Gość: Tomek Re: Wzywają mnie do US IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 22.11.05, 22:06
      Źgną Cie z Ustawy Karno Skarbowej. Teoretycznie można iść do pierdla. Ale nie ma
      wolnych miejsc akurat. I dla takich jak Ty chyba nigdy nie będzie. Zostaje kara
      pieniężna, zaległe podatki itp. Rozwój wypadków zależy czy coś masz czy nic nie
      masz. Jak masz samochód, mieszkanie , pracę z pensją to Cie skaleczą. Jak nic
      nie masz to Ci nic nie zrobią. Tzn. papiery wystawią, napisza się przeróżnych
      kwitów. A Ty i tak nie zapłacisz, bo nie ma obowiązku posiadania pieniędzy. W
      pewnym momencie moga się spytać jak się czujesz. Ale to nie troski o Twoje
      zdrowie, taka procedura przed ukaraniem. Ukarać można tylko zdrowego. Chorego
      nie wypada. To się zastanów co odpowiedzieć żeby Cie nie ukuli za skladanie
      nieprawdziwych oświadczeń ( za to to już pudło grozi). No właśnie co należy
      wtedy odpowiedzieć? Tomek
      • Gość: gosciu Re: Wzywają mnie do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 00:03
        Link dla tomka:
        www.man.lodz.pl/
    • Gość: ola Kaszmir jak poszło??? IP: *.nsa.pvt.k12.va.us / *.static.sffl.va.charter.com 23.11.05, 21:15
    • Gość: mania676 Re: Wzywają mnie do US IP: 195.69.80.* 24.11.05, 17:54
      chociaż bys się pochwalił żeby inni wiedzieli co mają robić
    • Gość: up! Re: Wzywają mnie do US IP: .113.87.* / *.eic.nctu.edu.tw 29.11.05, 07:26
    • souls_hunter Re: Wzywają mnie do US 29.11.05, 17:16
      OK, a co w wypadku jesli ktos robil porzadek w garazu i sprzedaje swoje rzeczy
      kupione kiedys tam. Raz juz placil za nie podatek, wiec teraz odzyskuje jedynie
      wydane swoje pieniadze lub ich czesc. Dlaczego mialby placic od tego jeszcze
      podatek? Ja bym sie w ten sposob tlumaczyl.
      • Gość: Tomek Re: Wzywają mnie do US IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 29.11.05, 17:40
        Jak masz coś dłużej niż pół roku to nie płacisz podatku. Tomek
        ps. Oczywiście są wyjatki. Ale ich niewiele.
        • Gość: magenka Re: Wzywają mnie do US IP: *.toya.net.pl 01.12.05, 22:36
          Jak masz coś dłużej niż pół roku to nie płacisz podatku, tranzakcja nie moze
          przekraczac 1000 zł i cena srzedazy danej rzeczy musi byc nizsz niz zakupu.
          Inaczej od roznicy podatek
          • Gość: beholder Re: Wzywają mnie do US IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 11:04
            Prawda jest taka, ze na allegro powinien byc krotki serwis informujący o
            zasadach opodatkowania handlu internetowego. Jak na razie posiadam trzy
            sprzeczne informacje, i mimo ze handluję na małe kwoty i głównie rzeczy
            kolekcjonerskie, to boję się, że jak zabraknie pieniędzy na becikowe to i do
            mnie się doczepią.
    • nowa_wersja_anki Re: Wzywają mnie do US 02.12.05, 11:20
      Ty chyba tam umarłeś w tym US
      co????????????????????????????
      • fauve Re: Wzywają mnie do US 02.12.05, 13:22
        A dobrze radziłem by zabrał ze sobą broń. Mogłem mu doradzić jakiś lekki
        karabinek myśliwski marki Ruger, z magazynkiem na 10 sztuk amunicji. Teraz
        dręczą mnie wyrzuty sumienia bo być może zamiast dać się upolować, sam by coś w
        US upolował :) hehe
        • nowa_wersja_anki Re: Wzywają mnie do US 02.12.05, 13:24
          był człowiek i nie ma człowieka :(
          • Gość: Kopfschmerz Re: Wzywają mnie do US IP: 217.153.187.* 02.12.05, 15:18
            SPIESZMY SIE KOCHAC LUDZI...
    • Gość: św. Mikołaj Re: Wzywają mnie do US IP: *.forweb.pl 07.12.05, 22:09
      żyjesz?
    • crackersss Re: Wzywają mnie do US 04.01.06, 20:24
      ?kaplica?
    • titanic.kpt.tuska --------------------NIEZŁE JAJA------------------- 10.01.06, 22:24
      gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3105531.html
      • titanic.kpt.tuska Re: --------------------NIEZŁE JAJA-------------- 10.01.06, 22:26
        prawidłowy link
        gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3105541.html
        • fauve Re: --------------------NIEZŁE JAJA-------------- 11.01.06, 09:51
          Szlag mnie trafia jak czytam takie rzeczy.
        • czarno.biala Re: --------------------NIEZŁE JAJA-------------- 11.01.06, 10:39
          titanic.kpt.tuska napisał:

> prawidłowy link
          gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,3105541.html
          "w Polsce uczciwą pracą można się tylko garba dorobić"-niestety to chyba prawda
    • Gość: kaszmir Pozdrowienia z Nigerii IP: *.dynamic.brdterra.com.br 01.02.06, 21:58
      teraz tutaj robie interesy bo w Polsce uczciwa praca mozna sie garba dorobic
      pozdrawiam zatroskanych:)
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3140923.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka