Dodaj do ulubionych

Pas startowy

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 17:12
Uważam, że najważniejszą sprawą po instalacji ILS jest obecnie wydłużenie
pasa startowego. Myślę, że redakcja powinna włączyć się do tej incjatywy.
Może jakieś deklaracje w tej sprawie od kandydatów na prezydenta. Wydłużenie
pasa startowego nie jest inwestycją kosztowną a znaczącą dla lotniska.
Swoją drogą szkoda, że nie ma już kogoś takiego jak Prezydent Palka. Dawno
już regularnie latalibyśmy z Lublinka i to nie tylko do Warszawy.
Polecam także stronę www.airport-poznan.com.pl/inwestycje.php3
Obserwuj wątek
    • Gość: robbie Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 10.10.02, 17:23
      Masz rację, ale zapominamy, że to ŁÓDŹ i prędzej krowy nauczą się latać niż na
      Lublinku zrealizowana będzie jakaś serio inwestycja...

Pozdrawiam,
      robbie
    • Gość: gość Re: Pas startowy IP: 217.153.26.* 10.10.02, 21:49
      Moim skromnym zdaniem pas powinno się przedłużać przed instalacją ILS. Teraz to
      już musztarda po obiedzie.
      • Gość: Marek Re: Pas startowy IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 12:02
        W Krakowie jest już ILS zamontowany dwa lata temu a teraz mają wydłużyć pas
        startowy o 250 metrów i właśnie mają go o tę odległość przenieść. To skoro w
        Krakowie to nie koliduje, to myślę, że i w Łodzi nie powinno. Należy niestety
        myśleć w przyszłym roku o wydłużeniu pasa.
        • Gość: HackFinn Re: Pas startowy IP: *.salzburg-online.at 12.10.02, 21:01
          Mozliwe jest przeinstalowanie ILSa ale wiazaloby sie to pewnie z przerwa w jego
          eksploatacji:(
          Pozdrowionka HackFinn;)
          • Gość: MarcinK Re: Pas startowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.02, 23:32
            Obawiam się, że przy indolencji naszych władz to wydłużenie pasa w najbliższym
            roku nam nie grozi. A potem wolne niebo może zmienić wiele rzeczy. Mam ndzieję.

Pozdrawiam, MarcinK

PS To co z tym spotkaniem "lotniskowców"?

MK
            • Gość: aLBERT Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 13.10.02, 04:10
            • Gość: aLBERT Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 13.10.02, 13:18
              Proponuję piątek np. o 19.00. Zwróćcie uwage, że właśnie powstało oddolnie
              stowarzyszenie na rzecz szybkiego pociągu Łódź - Wawa. Może my, wobec inercji
              władz Łodzi, zawiążemy coś podobnego na rzecz lotniska. Jeżeli Wam nie pasuje
              mój termin, wpisujcie swoje propozycje, poza tym jeszcze trzeba ustalić miejsce
              tego spotkania.
        • Gość: gość Re: Pas startowy IP: 217.153.26.* 13.10.02, 09:45
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> W Krakowie jest już ILS zamontowany dwa lata temu a teraz mają wydłużyć pas
          > startowy o 250 metrów i właśnie mają go o tę odległość przenieść. To skoro w
          > Krakowie to nie koliduje, to myślę, że i w Łodzi nie powinno. Należy niestety
          > myśleć w przyszłym roku o wydłużeniu pasa.

Tylko, że w Krakowie czeka na zamontowanie nowiutki ILS i razem z jego
          instalacją można przebudować pas. W przypadku Lublinka sprawa się komplikuje.
          Wudłużenie pasa z któregokolwiek końca wymusza zmianę lokalizacji urządzenia. A
          to jest już poważna inwestycja. Prawdopodobnie zmiana kategori pasa pociągnie
          za sobą korektę parametrów ILS, ponowne obloty itd... Jednym słowem trzeba
          wysupłać znów niemało kasy.
          • Gość: Marek Re: Pas startowy IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 14:13
            Nie jestem fachowcem od ILS ale obstaję dalej aby wydłużyć pas startowy a to co
            jest zamontowane niech będzie i niech działa po to aby cały czas lotnisko
            pracowało. W momencie jak się znajdą pieniądze zamontować nowy a stary może
            nadawał się będzie do dalszej odsprzedaży na przykład do Lublina na świdnickie
            lotnisko,chociaż wiem, że każde takie urządzenie jest robione na miarę.
            • Gość: gość Re: Pas startowy IP: 217.153.26.* 13.10.02, 18:42
              Zanim dojdzie do wydłużenia pasa, pewnie prędzej lotnisko zostanie zamknięte a
              ILS przeniesiony gdzie indziej. Tak stało sie z lotniskiem w Szczytnie (tam
              ILSa jeszcze nie ruszają, ale tylko patrzeć). No ale do Szczytna nie musi latać
              pan premier. To ile zostało do końca kadencji??? 3 lata?
              • Gość: MarcinK Re: Pas startowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 21:08
                Witam

Zdaje się, że w Szczytnie na ILS zrzuciły się firmy lotnicze z Niemiec
                latające tam często z turystami w sezonie. LOT rejsowo nie latał tam
                nigdy.

Pozdrawiam, MarcinK
      • a.frost Re: Pas startowy 05.11.02, 19:19
        A więc informuję Was moi drodzy ( i ja też jestem dobrze poinformowany ;-))) że
        przedłużenie pasa nie wiąże się z demontażem ILSA, po przedłużeniu będzie
        wystarczyło go tylko przestroić na nową procedurę i długość i wsio. Jest to
        koszt przyjazdu dwóch panów z USA i oblatania "papugą".
        Pamiętajcie że przedłużenie pasa to nie tylko trochę asfaltu ale również droga
        kolowania z progu 07 większ płyta, no i poszerzenie drogi startowj do 45 m bo
        tego wymaga nowa kategoria lotniska. Oprócz tego dochodzi jeszcze, przebudowa
        terminala i parę jescze kosztownych inwestycji.

A
    • Gość: Killer Re: Pas startowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 15.10.02, 01:31
      > Uważam, że najważniejszą sprawą po instalacji ILS jest obecnie wydłużenie
      > pasa startowego.

A nie zaoranie i posadzenie marchewki?

> Myślę, że redakcja powinna włączyć się do tej incjatywy.

Jasne! Niech znowu naciskają na decydentów, żeby ci wywalili nasze pieniądze w
      błoto. To potrafią!

> Może jakieś deklaracje w tej sprawie od kandydatów na prezydenta.

Dobry pomysł! Przynajmniej będę wiedział na kogo nie głosować.

> Wydłużenie
      > pasa startowego nie jest inwestycją kosztowną a znaczącą dla lotniska.

Nie. Spoko. To za darmo! Szczególnie jeżeli spojrzysz co sie znajduje za oboma
      progami.

> Swoją drogą szkoda, że nie ma już kogoś takiego jak Prezydent Palka. Dawno
      > już regularnie latalibyśmy z Lublinka i to nie tylko do Warszawy.

No i co Palka zrobił? Wywalił mase kasy na coś co nie dość, że nie funkcjonuje
      to jeszcze jest nikomu nie potrzebne i trzeba non stop do tego dokładać (nie
      liczę garstki dzieciaków, podniecających się lądującym ATR'em).

Jeżeli już bardzo chcecie przerobić lotnisko na coś funkcjonującego choć zawsze
      deficytowego, to raczej nie głosujcie na dłuższy pas, a nowego kompetentnego
      dyrektora, który również zatrudni kompetentnych ludzi.

Pozdrawiam
      Killer - przeciwnik lotniska
      • Gość: MarcinK Re: Pas startowy IP: proxy / 126.97.1.* 15.10.02, 12:26
        Witam

Tytułem wstępu napiszę tyle: myślisz, że jesteś taki mądry i nam pokażesz,
        otóż tak tylko ci się wydaje. Nie wiem, czy jesteś mądry, czy nie ale jesteś
        leniwy. Nie chciało ci się nawet sprawdzić jakie argumenty były już i tu i na
        forum ogólnym przytaczane na poparcie idei lotniska w Łodzi. Nie przykładasz
        sie do przemyślenia tej sprawy, bo mieszasz przyczynę i skutek. Nie przytaczasz
        żadnych merytorycznych argumentów przeciw lotnisku tylko wyrzucasz z siebie
        trochę kpiny (w sumie miernej jakości), a trochę demamgogii na poziomie baby z
        magla. A teraz do rzeczy.

Gość portalu: Killer napisał(a):

> > Uważam, że najważniejszą sprawą po instalacji ILS jest obecnie wydłużenie
        > > pasa startowego.
        >
        > A nie zaoranie i posadzenie marchewki?

A wiesz ile by to kosztowało? A poza tym pamiętaj, że na lotnisku poza rejsami
        pasażerskimi działa aeroklub, lotnictwo sanitarne i rejsy VIP. Jak rozumiem
        zaorać to wszystko, bo Killer nie lubi lotniska. A gdy kogoś trzeba przwieźć
        pogotowiem lotniczym to niech sobie najpierw karetką jedzie na Okęcie.
        Tak więc poza terminalem pasażerskim i długim pasem wszystko inne (w tym
        ILS) może służyć tym rejsom, w tym i ratowaniu życia ludzkiego. Jak rozumiem
        życie choćby jednego człowieka jest mniej warte od tej marchewki...

>
        > > Myślę, że redakcja powinna włączyć się do tej incjatywy.
        >
        > Jasne! Niech znowu naciskają na decydentów, żeby ci wywalili nasze pieniądze
        w
        > błoto. To potrafią!

Jak wiesz, na różne inwestycje w kraju są rezerwowane określone środki, w tym i
        na lotnictwo. Czyli jeśli te środki (w tym z podaktów łodzian) idą na rozbudowę
        lotnisk w Poznaniu, czy Krakowie to jest dobrze? Jeśli chcemy aby ich część
        trafiła do Łodzi to ty jako łodzianin protestujesz przeciwko takiemu
        marnotrawstwu? Tylko pogratulować...
        Jeśli zaś chodzi o środki gminy to pieniądze potrzebne na dokonczenie
        rozbudowy lotniska i doprowadzenie go do stanu, że większość typów
        samolotów średniego zasięgu będzie mogła tu lądować to tylko koszt
        około 3-4 nowoczesnych tramwajów. Straaaaaszna kwota. A jak wiadomo
        samoloty na lotnisku to pieniądze - pieniądze dla lotniska, czyli gminy.
        Oczywiście mozna juz nic nie inwestować ale wtedy to co zainwestowano
        zostanie zmarnowane. Ale co ci tam...
        Lepiej pewnie dać te środki na bezrobotnych niz na inwestycje i rozwój.
        Udowodniono bowiem, że liczba pasażerów odprawianych na lotnisku jest wprost
        proporcjonalna do dodatkowych miejsc pracy tworzonych w regionie.

>
        > > Może jakieś deklaracje w tej sprawie od kandydatów na prezydenta.
        >
        > Dobry pomysł! Przynajmniej będę wiedział na kogo nie głosować.

W świetle tego co napisałem powyżej to zaczynam rozumieć czemu Łódź jest
        tak w tyle za Poznaniem, czy Wrocławiem - przy takim poziomie wyborców
        wszystko jasne...

>
        > > Wydłużenie
        > > pasa startowego nie jest inwestycją kosztowną a znaczącą dla lotniska.
        >
        > Nie. Spoko. To za darmo! Szczególnie jeżeli spojrzysz co sie znajduje za
        oboma
        > progami.

A ty sprawdź kosztorysy. Są takie zrobione. Widziałeś? I sprawdź ile już
        zainwestowano, a ile kosztowały np nowe tramwaje, czy wagony do pociągu
        Łodzianin. Nie jestem przeciw tamtym wydatkom ale rozwój komunikacji
        powinien być zrównoważony i komunikacji lotniczej też to dotyczy.

>
        > > Swoją drogą szkoda, że nie ma już kogoś takiego jak Prezydent Palka. Dawno
        >
        > > już regularnie latalibyśmy z Lublinka i to nie tylko do Warszawy.
        >
        > No i co Palka zrobił? Wywalił mase kasy na coś co nie dość, że nie
        funkcjonuje
        > to jeszcze jest nikomu nie potrzebne i trzeba non stop do tego dokładać (nie
        > liczę garstki dzieciaków, podniecających się lądującym ATR'em.

Bardzo dziękuję za uznanie. Ja za dzieciaka przestałem robić jakieś ćwierć
        wieku temu ale widać młodo wyglądam.
        A to, że nikt z lotniska (no prawie nikt) nie krzysta to skutek, a nie
        przyczyna. Skutek niedokończenia inwestycji, skutek praktycznie braku
        połączeń. Jak ludzie mają korzystać gdy nie latają samoloty? Poproszę
        o odpowiedź.
        Jak kupisz sobie jeden but to musisz jeszcze kupić drugi, żeby móc z niego
        korzystać, mówienie po kupnie jednego, że jest nioeprzydatny więc mimo, że
        nowy to trzeba go wyrzucić to głupota czystej wody.

>
        > Jeżeli już bardzo chcecie przerobić lotnisko na coś funkcjonującego choć
        zawsze
        >
        > deficytowego, to raczej nie głosujcie na dłuższy pas, a nowego kompetentnego
        > dyrektora, który również zatrudni kompetentnych ludzi.

Akurat odnosnie dyrektora, czy rady nadzorczej to mogę się zgodzić. Jednak
        zwykli pracownicy lotniska są raczej niezłymi fachowcami. Jednak z pustego...
        A podsumowując dodam tylko, że:

- w Łodzi LOT sprzedaje najwięcej, po Warszawie, biletów w Polsce
        - łodzianie w przeliczeniu na 1000 mieszkańców latają więcej niż
        np wrocławianie gdzie jest lotnisko
        - jeśli w takich metropoliach jak Zielona Góra, Bydgoszcz, Rzeszów, czy Szczecin
        lotniska są i się sprawdzają to jaki jest powód, by w Łodzi tak nie było
        - jeśli lotniska w Katowicach i Krakowie (miasta odległe o 60km), czy
        Zielonej Górze i Poznaniu (miasta odległe o 100km) się sprawdzją to czemu
        w Łodzi nie ma się sprawdzić dobrze zorganizowane i prawidłowo zbudowane
        lotnisko (obecnie na Lublinku nie ma nawet drogi kołowania - samoloty
        kołują po pasie), przy odległości do Warszawy 130km.

Pozdrawiam, MarcinK
        • Gość: Killer Re: Pas startowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 16.10.02, 20:51
          Witam

) Tytułem wstępu napiszę tyle: myślisz, że jesteś taki mądry i nam pokażesz,
          ) otóż tak tylko ci się wydaje. Nie wiem, czy jesteś mądry, czy nie

Tego tutaj nie rozstrzygniemy.

) ale jesteś
          ) leniwy. Nie chciało ci się nawet sprawdzić jakie argumenty były już i tu i na
          ) forum ogólnym przytaczane na poparcie idei lotniska w Łodzi. Nie przykładasz
          ) sie do przemyślenia tej sprawy, bo mieszasz przyczynę i skutek.

Jestem blisko związany z lotnictwem i znam te argumenty, jednak się z nimi nie
          zgadzam, ponieważ oprócz pasji latania nieobcy jest mi rachunek ekonomiczny.
          Broń Boże, nie mieszam też przyczyny i skutku. Dla mnie inwestycja w
          międzynarodowy port lotniczy w Łodzi jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto,
          ponieważ żaden przewoźnik nie będzie chciał tu latać. Odprawy celne funkcjonują
          już dłuższy czas i co? I nic... A na loty do stolycy jakoś chętnych też nie
          było...

) Nie przytaczasz
          ) żadnych merytorycznych argumentów przeciw lotnisku tylko wyrzucasz z siebie
          ) trochę kpiny (w sumie miernej jakości), a trochę demamgogii na poziomie baby z
          ) magla.

No... Z tym "nie przytaczasz żadnych merytorycznych argumentów przeciw
          lotnisku" to masz rację, a reszta faktycznie była kpiną.
          OK. Przytaczam podstawowy:
          To się nie opłaca. Warszawa jest za blisko, a powiększenie pasa do np. 2300
          metrów po prostu niemożliwe. Lublinek nigdy nie będzie międzynarodowym
          lotniskiem z prawdziwego zdarzenia (technicznie jest to niemożliwe).
          Moim zdaniem, po prostu, można lepiej wykorzystać nasze pieniądze.

) A teraz do rzeczy.
          )
          ) Gość portalu: Killer napisał(a):
          )
          ) ) ) Uważam, że najważniejszą sprawą po instalacji ILS jest obecnie wydłuż
          ) enie
          ) ) ) pasa startowego.
          ) )
          ) ) A nie zaoranie i posadzenie marchewki?
          )
          ) A wiesz ile by to kosztowało? A poza tym pamiętaj, że na lotnisku poza rejsami
          ) pasażerskimi działa aeroklub,

E... tam. Lotnisko chce go przejąć i wyrzucić w diabły. Z resztą co to za
          działanie? Przed budową terminala faktycznie się coś w aeroklubie działo, a
          teraz jeżeli chcesz na prawdę swobodnie polatać to Piotrków jest najbliżej.

) lotnictwo sanitarne

Zawsze działało

) i rejsy VIP.

Zawsze działały

) Jak rozumiem
          ) zaorać to wszystko, bo Killer nie lubi lotniska.

Bez przesady. Źle odebrałeś moją złośliwość. Ja na prawdę _lubiłem_ to
          lotnisko. Tam zresztą uczyłem się latać. Oranie i marchewka były odpowiedzią na
          cykliczne życzenia: najpierw powiększyć pas (nikt się nie zastanowił po co),
          potem ogrodzić (to akurat był dobry pomysł - jedyny dobry), potem wybudować
          terminal, kupić ILS, później znowu powiększyć pas... Ile można słuchać narzekań
          i nieudolnych prób wytłumaczenia nierentowności tego portu?

) A gdy kogoś trzeba przwieźć
          ) pogotowiem lotniczym to niech sobie najpierw karetką jedzie na Okęcie.

Nigdy z tym nie było problemów. Raczej teraz mogą być bo Marzec nie wpuści
          chorego na płytę dopóki mu przepustki nie wyda. :-)

) Tak więc poza terminalem pasażerskim i długim pasem

???? Długim???? Jak na lotnisko sportowe to długi on jest, ale jak na
          pasażerskie, to raczej zapałka.

) wszystko inne (w tym
          ) ILS) może służyć tym rejsom, w tym i ratowaniu życia ludzkiego.

Wszystko "poza terminalem, długim pasem i ILS'em może służyć tym rejsom, w tym
          i ratowaniu życia ludzkiego." powiadasz??? Zastanówmy się:
          Port Lotniczy Łódź - terminal - dłuższy pas - ILS = aeroklub sprzed rozbudowy
          lotniska!!!!

Widzisz. Sam powoli dochodzisz do wniosku, że te inwestycje były bezcelowe,
          tyle że tego jeszcze nie chcesz zobaczyć :-)

) Jak rozumiem
          ) życie choćby jednego człowieka jest mniej warte od tej marchewki...

Bzdura. Patrz wyżej.

) ) ) Myślę, że redakcja powinna włączyć się do tej incjatywy.
          ) )
          ) ) Jasne! Niech znowu naciskają na decydentów, żeby ci wywalili nasze pieniąd
          ) ze
          ) w
          ) ) błoto. To potrafią!
          )
          ) Jak wiesz, na różne inwestycje w kraju są rezerwowane określone środki, w tym
          i
          ) na lotnictwo. Czyli jeśli te środki (w tym z podaktów łodzian) idą na
          rozbudowę
          ) lotnisk w Poznaniu, czy Krakowie to jest dobrze? Jeśli chcemy aby ich część
          ) trafiła do Łodzi to ty jako łodzianin protestujesz przeciwko takiemu
          ) marnotrawstwu? Tylko pogratulować...

Nie masz racji. Na takie inwestycje o jakich tu mówimy przeznaczane są głównie
          pieniądze z dwóch źródeł: zainteresowana gmina (ona wyrzuca najwięcej) i PPL.

) Jeśli zaś chodzi o środki gminy to pieniądze potrzebne na dokonczenie
          ) rozbudowy lotniska i doprowadzenie go do stanu, że większość typów
          ) samolotów średniego zasięgu będzie mogła tu lądować to tylko koszt
          ) około 3-4 nowoczesnych tramwajów.

Wolę tramwaje. Więcej ludzi z tego skorzysta. A poza tym to skąd masz takie
          ceny???

) Straaaaaszna kwota. A jak wiadomo
          ) samoloty na lotnisku to pieniądze - pieniądze dla lotniska, czyli gminy.

Oh! Po prostu rzeka pieniędzy! Wszyscy chcą lądować w Łodzi, a żeby załatwić
          interesy do Warszawy będą dojeżdżać pociągiem.
          Zastanów się co mówisz. To lotnisko już dawno nadaje się do przyjęcia
          większości samolotów dyspozycyjnych. I co? Jak jeden na tydzień wyląduje to
          grupa "Lotnisko" z tej okazji zakłada nowy wątek.

) Oczywiście mozna juz nic nie inwestować ale wtedy to co zainwestowano
          ) zostanie zmarnowane. Ale co ci tam...

Racja. Lepiej przeinwestować i zmarnować więcej.

) Lepiej pewnie dać te środki na bezrobotnych niz na inwestycje i rozwój.

Boże broń!!! W życiu! Ale na przykład lepiej pomyśleć o poprawieniu
          infrastruktury drogowej.

) Udowodniono bowiem, że liczba pasażerów odprawianych na lotnisku jest wprost
          ) proporcjonalna do dodatkowych miejsc pracy tworzonych w regionie.

OK. Ale co jeżeli Ci pasażerowie nadal nie będą chcieli się odprawiać?

) ) ) Może jakieś deklaracje w tej sprawie od kandydatów na prezydenta.
          ) )
          ) ) Dobry pomysł! Przynajmniej będę wiedział na kogo nie głosować.
          )
          ) W świetle tego co napisałem powyżej to zaczynam rozumieć czemu Łódź jest
          ) tak w tyle za Poznaniem, czy Wrocławiem - przy takim poziomie wyborców
          ) wszystko jasne...

Otóż to. Głupi wyborcy idą głosują, bo wierzą, że lotnisko przerobi Łódź na
          HongKong. Masz rację. Takie już jest to nasze społeczeństwo. Pcha się do
          wydawania pieniędzy, ale policzyć czy się to opłaca już nie potrafi.

) ) ) Wydłużenie
          ) ) ) pasa startowego nie jest inwestycją kosztowną a znaczącą dla lotniska
          ) .
          ) )
          ) ) Nie. Spoko. To za darmo! Szczególnie jeżeli spojrzysz co sie znajduje za
          ) oboma
          ) ) progami.
          )
          ) A ty sprawdź kosztorysy. Są takie zrobione. Widziałeś? I sprawdź ile już
          ) zainwestowano, a ile kosztowały np nowe tramwaje, czy wagony do pociągu
          ) Łodzianin. Nie jestem przeciw tamtym wydatkom ale rozwój komunikacji
          ) powinien być zrównoważony i komunikacji lotniczej też to dotyczy.

Co do zrównoważenia. Też jestem za! Policz proporcje. Ile osób jeździ
          tramwajami. Ile jedzie pociągiem do Warszawy i ile korzysta z przelotów
          pasażerskich z Lublinka. Zgadzam się z Tobą, że takie powinny być proporcje
          wydatków inwestycyjnych na środki transportu w naszym mieście. A, zapomniałeś o
          transporcie drogowym.

) ) ) Swoją drogą szkoda, że nie ma już kogoś takiego jak Prezydent Palka.
          ) Dawno
          ) )
          ) ) ) już regularnie latalibyśmy z Lublinka i to nie tylko do Warszawy.
          ) )
          ) ) No i co Palka zrobił? Wywalił mase kasy na coś co nie dość, że nie
          ) funkcjonuje
          ) ) to jeszcze jest nikomu nie potrzebne i trzeba non stop do tego dokładać (n
          ) ie
          ) ) liczę garstki dzieciaków, podniecających się lądującym ATR'em.
          )
          ) Bardzo dziękuję za uznanie.

To nie jest uznanie. TO tylko oznacza, że do sprawy podchodzisz emocjonalnie, a
          nie rozsądnie, prawdopodobnie dlatego nie możesz zauważyć logicznych argumentów
          przeciwko lotnisku.

) Ja za dzieciaka przestałem robić jakieś ćwierć
          ) wieku temu ale widać młodo wyglądam.
          ) A to, że nikt z lotniska (no prawie nikt) nie krzysta to skutek, a nie
          ) przyczyna. Skut
          • Gość: MarcinK Re: Pas startowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 21:21
            Killer ... i wszystko jasne.
            Czułem, że coś się kryje pod skórą i jasne. Killer to aeroklubowicz obawiający
            się eksmisji z Lublinka i tyle. A do tego demagog i nieuczciwy dyskutant.

Nie będę przytaczał całych przydługich wywodów, że będzie drogo i nikt nie
            będzie i tak latał na Lublinek, bo nie mogę podać skąd mam kosztorys.

Za to ponowię pytanie czemu twierdzisz, że do Łodzi nikt nie będzie latał
            bowiem za blisko Warszawy? Czemu wyciąłeś tendencyjnie informacje, że
            przecież Kraków-Katowice oba mają lotniska przy odlełości między miastami
            60km i autostradzie łączącej miasta. Zielona Góra i Poznań oba mają lotniska
            przy odległości 100km między miastami. Łódź-Warszawa to 130km. Poza tym, ja
            nidgy nie twierdziłem, że głównym celem Lublinka w Łodzi to rejsy do
            Warszawy. Twierdziłem wręcz przeciwnie.
            Co takiego jest w Łodzi, że wcześniej wymieniona Zielona Góra ma lotnisko
            i chętnych do latania, Rzeszów też, Szczecin, czy Bydgoszcz (swoją drogą
            porównaj sobie lotnisko w Bydgoszczy z Lublinkiem i sprawdź kto w nie
            zainwestował), a Łódź ma nie mieć. Tylko o argumenty proszę, a nie
            prywatne opinie.
            Ja podałem choćby za LOTem informacje o ilości biletów lotniczych sprzedanych
            w Łodzi, a ty twierdzisz, że ci ludzie z premedytacją będą woleli jechać
            na Okęcie niźli odlecieć z Lublinka. Zaiste ciekawe jest to co mówisz...

MarcinK
          • Gość: Black Re: Pas startowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 22:59
            Mówienie, że miasto takiej wielkości jak Łódź nie potrzebuje lotniska jest
            dziwne. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że przy takich inwestycjach drogowych
            w mieście nie ma pieniędzy np. na pas startowy czy inne potrzebne rzeczy. To
            zależy tylko od tych co decydują. Jeżeli lotnisko ma działać, a myślę że tak
            będzie, to i tak konieczne będą dalsze zmiany.
            Pozdrawiam,
            • Gość: aLBERT Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 17.10.02, 00:01
              Czy przyjdziesz na spotkanie w piątek?
              • Gość: Marek Re: Pas startowy IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 20:43
                Świetnie Marcin,żeś wyczaił Kilera. On i aeroklub chcą być właścicielami
                lotniska. Wszystkie krytyczne wypowiedzi na naszym forum lotniczym to ich
                sprawa bo czują,że kończy im się swoboda i w niedługim czasie wyprowadzka.
                Natomiast Kiler ma argumenty podobne sołtysowi z Wąchocka!
                • Gość: Albert Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 17.10.02, 23:32
                  A Ty Marek przyjdziesz na spotkanie?
                • Gość: Killer Re: Pas startowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.10.02, 02:48
                  > Świetnie Marcin,żeś wyczaił Kilera.

Doprawdy? No to się czegoś nowego dowiedziałem z jego bzdur.

> On i aeroklub chcą być właścicielami
                  > lotniska.

Ani mi się śni być właścicielem lotniska.
                  Co do Aerolkubu i mojej osoby, to Marcin nie miał racji. Z AŁ odszedłem dobre
                  10 lat temu i przeniosłem się na inne lotnisko - po prostu poszukiwałem
                  lepszych warunków do latania. I powiem szczerze, że jestem z tego BARDZO
                  zadowolony. Osobiście dla mnie AŁ mógłby w ogóle nie istnieć, choć znam też
                  takich, którzy są w nim zakochani, ale to już inna sprawa.

> Wszystkie krytyczne wypowiedzi na naszym forum lotniczym to ich
                  > sprawa bo czują,że kończy im się swoboda i w niedługim czasie wyprowadzka.

Mi nie. Swobode mam cały czas, a lotnisko na którym latam najczęściej, żadne
                  barany nie planują przerabiać na port Kennediego.
                  To raczej w twojej wypowiedzi widzę zawiść i zazdrość, że ci ludzie latają, a
                  ty nie, "więc niech uruchomią deficytowy terminal to i ja się czasami przelecę
                  pasażerem".

> Natomiast Kiler ma argumenty podobne sołtysowi z Wąchocka!

To i tak lepiej od ciebie.
                  Wiesz czym się różnimy? Tym, że ja do tego podchodzę bez emocji i mogę na
                  sprawę spojżeć trzeźwo, a ty podniecony jak 15 latek na widok koleżanki, której
                  rosną piersi tupiesz nóżką i krzyczysz "ma być lotnisko i już". Tylko u ciebie
                  ta koleżanka to malutki ATR i malutkie lotnisko, którego po prostu się nie da
                  rozbudować dalej z przyczyn technicznych.

Dla jasności. Nie jestem w żadnym wypadku przeciwny uruchomieniu połączeń na
                  Lublinku. Jak jakaś linia chce tu latać, ktoś chce kupować bilety i ktoś z
                  wypiekami oczekuje lądującego ATR'a, to prosze bardzo! Z resztą ja czasami sam
                  z takich połączeń skorzystam. Jednak NA TYM CO JEST. Poczytaj trochę o prawie
                  lotniczym, spójrz na mapę i wysil się trochę, a może zrozumiesz dlaczego tego
                  lotniska już dalej się nie rozbuduje (moim zdaniem te niecałe 300m, które
                  wyrwali "ziemi" to i tak bardzo dużo).

Killer

PS Nazwa spółki to "Lotnisko Dyspozycyjne Łódź Lublinek". Dyspozycyjne...
                  • a.frost Re: Pas startowy 05.11.02, 19:13

>
                    > PS Nazwa spółki to "Lotnisko Dyspozycyjne Łódź Lublinek". Dyspozycyjne...

Gwoli ścisłości panie Killer (coś pan jakiś niedouczony i niedoinformowany tak
                    sobie myslę):
                    Nazwa spółki zarządzającej lotniskiem to Port Lotniczy Łódź Lublinek sp z o o.
                    Lotnisko dyspozycyjne to było ale 5 lat temu

ADAM
              • Gość: Black Re: Pas startowy IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.02, 22:03
                Niestety nie mogę, jutro wyjeżdżam z Łodzi. Ale może następnym razem.
                Dzięki za zaproszenie. Życzę miłego spotkania.
                Pozdrawiam,
                • Gość: Marek Re: Pas startowy IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 09:14
                  Bardzo chętnie bym przyszedł poznać nowych przyjaciół ale grypa zwaliła mnie z
                  nóg i leżę w łóżku. Następnym razem będę na pewno. Pozdrawiam.
    • Gość: robbie Re: Pas startowy IP: *.toya.net.pl 04.11.02, 22:05
      Zobaczcie na to! ATR42 może lądować na pasie długości 920m!! Zdjęcie wytropił
      mój kolega z Holandii - Martin. www.airliners.net/open.file/289612/M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka