Dodaj do ulubionych

My nie konfidenty - cd.

23.11.05, 20:42
Prokuratura też się nie przejęła?
Czyżby to była szkoła katolicka?
Obserwuj wątek
    • Gość: b.el.fer. Re: My nie konfidenty - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:21
      A gdzie realizacja programu wychowczego szkoły? Czyzby tylko na pepierze tak ,
      jak inne niezbedne dokumenty do mierzenia jakosci pracy szkoły? Hańba dla szefa
      takiej szkoły. program wychowawczy szkoły powienien byc jej wizytówką. I tylko
      to powionno byc dla rodziców kryterium wyboru szkoły dla ich dziecka. Ale to
      trudny temat dla szkół i niewielu n-li umie taki program napisac. prosze
      "gazeciarzy" niech sprawdzą. Zobaczą, że w wiekszości to sztampa, za którą ni
      cnie idzie.
      • Gość: klient Re: My nie konfidenty - cd. IP: *.mnc.pl 24.11.05, 09:14
        Sprawa jest prosta; przychodzą do szkoły różni "mądrzy szkoleniowcy" i
        opowiadają głupoty o relacjach Uczeń- klient, szkoła-zakład usługowy. Szkoła nie
        ma praktycznie niczego narzucać ani wymagać od ucznia-klienta ( bo kto słyszał
        aby wymagać od klienta skoro ten ma zawsze rację), Szkoła może najwyżej
        podlizywać sie klientowi. Nauczycieli należy ubezpieczyc od kradzieży ( może od
        razu od pobicia), a klienci niech sobie kradną skoro tego właśnie od szkoły
        wymagają. Ministerstwo Edukacji tak przez lata ustawiało pseudo reformę edukacji
        i właśnie doszło do wymarzonych osiągnięć.
        A teraz konstruktywna propozycja;
        1) obecne placówki nalezy przestać nazywać szkołami ( może zakładami)
        2) rozpocząć organizację sieci szkół w Polsce; tak jak to było w latach 20-tych

i jeszcze
        3) w tych nowych, prawdziwych szkołach nalezy zabronić kabotyńskich wymogów
        awansu zawodowego nauczycieli, polegającego głównie na zbieraniu żenujących
        zaświadczeń ( np. nauczyciel kupił bilety do teatru - czytaj współpraca z
        placówką pozaszkolną) oraz układaniu wszystkiego w teczce - żle ułożysz,
        awansu nie masz!!!. W tych prawsziwych szkołach należy zabronić:
        sprawozdawczości, samooceny, szkól z "klasą" itd. natomiast nakazać więcej
        godzin na przedmioty, koła zainteresowań. Pieniądze nieodzowne, bo jakwiadomo
        z piasku bicza ani berła się nie ukręci ( patrz zapomniana klasyka)
    • Gość: b.el.fer. Re: My nie konfidenty - cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 21:24
      A gdzie realizacja programu wychowczego szkoły? Czyzby tylko na pepierze tak ,
      jak inne niezbedne dokumenty do mierzenia jakosci pracy szkoły? Hańba dla szefa
      takiej szkoły. Program wychowawczy szkoły powienien byc jej wizytówką. I tylko
      to powionno byc dla rodziców kryterium wyboru szkoły dla ich dziecka. Ale to
      trudny temat dla szkół i niewielu n-li umie taki program napisac. Niech
      "gazeciarze" to sprawdzą. Zobaczą, że w wiekszości to sztampa, za którą nic nie
      idzie.
      • Gość: maro Re: My nie konfidenty - cd. IP: *.lodz.mm.pl 24.11.05, 01:12
        aleś ty głupi
    • Gość: maro konfidenty IP: *.lodz.mm.pl 24.11.05, 01:10
      Od kiedy to oczekuje się o szkoły, że ma wychowywać??? Rodzice w 90% podważają
      autorytet nauczycieli i wychowawców, czego więc spodziewamy się po dzieciach.
      Szukanie winnych w szkole mija się z celem. Może czas zmienić twierdzenie "bo w
      szkole to ...". Wychowaniem dzieci zajmują się rodzice i pie...enie, że szkoły
      źle zajmują się uczniami jest INFANTYLNE, ale za to jak MEDIALNE.
      • Gość: nauczycielka Re: konfidenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 15:32
        Za wychowanie dzieci pełną odpowiedzialność powinni ponosić rodzice.Szkoła ma
        na wychowanie pół [tak! pół]godziny lekcyjnej w ciągu tygodnia.To stanowczo nie
        wystarcza na rzeczową pracę wychowawczą.Od wychowawcy oczekuje się bycia
        opiekunem,psychologiem,detektywem,rodzicem,policjantem,za 35 złotych
        miesięcznie-brutto.

• Gość: iza. Re: konfidenty IP: *.toya.net.pl 24.11.05, 16:47
          ej no.... przecież nie musisz być nauczycielką jak cię to tak męczy. na twoje
          miejsce znajdzie się kilkoro ludzi z pasją, którzy swojej indolencji nie będą
          tłumaczyli niskim wynagrodzeniem.

a tak przy okazji ja też uczę i zarabiam jak zarabiam, ale to nie zwalnia mnie
          z obowiązku STARANIA się. Zgadzam się, że nie tylko nauczyciele są winni, ale
          również rodzice, bo to głównie rodzice są odpowiedzialni za niską ocenę naszego
          zawodu. Ale zarówno oni, jak i my mamy kształtować charaktery tych dzieciaków i
          na nic wykręty.
          Nawiasem mówiąc nie mam wychowawstwa w żadnej klasie, ale staram się poznać
          moich uczniów i wiedzieć co lubią, co ich bawi, i co im czasem doskwiera.
          Myślę, że oni doceniają moje zainteresowanie. I gwoli ścisłości na moich
          zajęciach nie ma luzu. Muszą się uczyć i już!
          • Gość: ben Re: konfidenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 19:09
            izo, za niską ocenę zawodu nauczycielskiego odpowiedzialni są sami nauczyciele;
            a jesli chodzi o płace, to "solidarność" coę chyba wywalczyła i na walce się
            skonczyło
    • xionc Re: My nie konfidenty - cd. 24.11.05, 18:15
      Jest coraz gorzej. Aż nie mogę uwierzyć, że w ciągu ostatnich dwudziestu lat tzn. od momentu kiedy bylem w ich wieku tak się pozmieniało. Dziś w autobusie usłyszałem jak trzech wyrostków pi*oko 12-14 lat szepcze między sobą, że jadą na "jumę" do Careffoura. Dzielili się zadaniami. Piękne zaczątki grupy zorganizowanej... nie ma co mówić. Zadzwoniłem na 112 i poprosiłem żeby ostrzegli ochrone marketu. Ciekawe czy ich złapali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka