solomniaregit 24.11.05, 13:22 Czy ktoś jest zorientowany, co za firma działa w budynkach po starej mleczarni i co produkuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ukash1983 Re: Stara mleczarnia 24.11.05, 14:13 funkcjonowal/uje tam zakład, który produkował pojemniki metalowe (albo baki, albo kanistry albo wszelkie inne :) Ktoś lepiej poinformowany pewnie mnie poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
mordor81 Re: Stara mleczarnia 24.11.05, 15:32 tesh tak słyszałem ale nie wiem czy to prawda czy nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaurka Re: Stara mleczarnia 24.11.05, 18:18 W dawnej mleczarni zadomowiła się firma "FUX" , która sprowadziła się do naszego miasta z bardzo bliskich okolic Piaseczna. Produkuje się tam zbiorniki na paliwo do wszelkiej maści samochodów DAEWOO. Tak przynajmnmiej było jeszcze z pół roku temu. Czy od tego czasu coś się zmieniło? nie mam pojęcia, ale tamte informacje są na 100% pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
ibir1 Re: Stara mleczarnia 25.11.05, 10:14 To, że jest tam taki zakład jest tylko złem koniecznym. Jest zakład, są miejsca pracy. Ale wrócę do mleczarni. Bo mieć na terenie gminy mleczarnię to było co, co nas w jakimś stopniu promowało w regionie. Z tej mleczarni wypromowane były serki żychlińskie i innych art. mleczarskie. Dziś kupujemy z firm nam obcych nie naszych, DANONAA, BAKOMY, i innych zagranicznych. Dopuszczenie do likwidacji mleczarni to była zbrodnia. Pracowała ona na rzecz producentów mleka i dla nas, konsumentów. Nie będę nikogo obwiniał bo nie w tym rzecz, ale przypomnę, że tak w przeszłości pozbywano się wielu miejsc pracy w małych żychlińskich firmach. Nie ma w gminie mleczarni, nie ma GS-u, Spółdzielni Wielobranżowej, i wielu innych małych. Ja w większości winię dawne władze i radnych, którzy nie robiąc nic w tym kierunku dopuścili do likwidacji wielu małych firm. Powinni walczyć aby do tego nie dopuścić. Taka jest ich rola. A dziś niektórzy z nich dalej pełnią jakieś tam funkcje a nasi mieszkańcy ubożeją lub emigrują za chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
edmurphy Re: Stara mleczarnia 26.11.05, 22:10 Jak zwykle masz rację. Mleczarni z pysznymi serkami nie ma, dobra czekolada w mieście prawie nieznana, emitu nie ma, a to co zostało nie nasze, włącznie z kotłownią, cukrownia nie nasza. Nasze są ulice i ten kawałek pod mostem co to wiecie... A propos cukrowni ostatnio czytałem, że chcą się pozbyć boiska, a co za tym idzie jedynego klubu piłkarskiego. Zakładziki, które w tym mieście jeszcze funkcjonują w życiu miasta nie mają żadnego udziału. Dla nich liczy się to co do płotu.Jak myślicie czy można to zmienić? Odpowiedz Link Zgłoś