Gość: mac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 17:49 Tak, czas wyremontować Dworzec Kaliski: wysprzątać, zadbać o ochronę podróżnych, dostosować dojścia dla osób niepełnosprawnych (podziemne też). Przecież jesteśmy juz w Uni, nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomga Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 18:13 skoro "Jednak Dworzec Kaliski został ukończony w połowie lat 90." to dlaczego wciaz wschodnia nitka torów wciaz jest zamknieta? dlaczego wciaz nie ma zadaszenia na peronach 4, 5 i 6??? a co z peronami 1, 2 i 3? tam tez brak zadaszenia bo to co jest to niewiadomo co-z powybijanymi szybami... a po co stoja 4 ogromne słupy tuz przy Al. Bandurkiego, obok przystanków??? jesli to ma byc zakonczony remton dworac to ja dziekuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok 333 Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.05, 23:59 Wlasnie dzisiaj, na jednej ze stron lodzkich znalazlem ...,, 1994 - oddanie Dworca Kaliskiego po remoncie "...(sic) To byl remont, czy budowa??? Stary roz......li, a nowego nie zrobili. I to nie KROPIWNICKI , to kolesie Leszka Millera. ZA WASZE PIENIADZE . Pozdrawiam z Poludniowej Wielkopolski- tez Lodzianin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: 81.219.72.* 06.12.05, 16:59 > I to nie KROPIWNICKI , to kolesie Leszka Millera. ZA WASZE PIENIADZE . W 1994r.? Wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.33.rev.vline.pl 31.03.07, 14:53 Stary dworzec był lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Kaliski nadaje się do wyburzenia. IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 18:19 Tu nie ma co remontować, ani nawet kończyć budowy! Tylko please, zburzcie razem z tymi okropnymi wiaduktami nad Bandurskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Kaliski nadaje się do wyburzenia. IP: *.toya.net.pl 06.12.05, 13:21 Taaa, i zaorajcie i kartofli nasadźcie. Bo sobie tak jakiś obserwator wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Kaliski nadaje się do wyburzenia. IP: *.toya.net.pl 07.12.05, 19:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=33034076&a=33043905 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.leom.ec-lyon.fr 05.12.05, 18:22 "...bród..." A moze jednak brUd, pani "dziennikarko". Zdaje sie, ze bierze pani pieniadze m.in. za umiejetnosc poslugiwania sie poprawna polszczyzna? Domyslam sie, ze slownik w pani edytorze tekstu nie zakwestionowal slowa "bród", bo w koncu takie slowo istnieje - ale wypadalo posluzyc sie wlasnym rozumkiem i zorientowac sie, czym roznia sie "bród" i"brud". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 19:37 Oto typowy przyklad polakowego czepialstwa. Czlowieku, przebiegnij sie dwa razy wokol bloku, wroc i przemyls to co napisales. Jedyne co mozna zarzucic to co najwyzej nieuwazna korekte. Wazns jest tresc artykulu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek75 Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.4web.pl 06.12.05, 00:36 Gość portalu: Panajotow napisał(a): > Oto typowy przyklad polakowego czepialstwa. Czlowieku, przebiegnij sie dwa razy > wokol bloku, wroc i przemyls to co napisales. Jedyne co mozna zarzucic to co > najwyzej nieuwazna korekte. Wazns jest tresc artykulu! Mylisz się Przyjacielu, jeśli dziennikarze piszą z błędami ortograficznymi to kto zadba o poprawną polszczyznę? Kilku zgarbionych profesorów filologii polskiej? Nie sądzę, że błędy są wynikiem korekty. Oczywiście korekta powinna je wychwycić, co świadczy o poziomie korekty Wyborczej, ale błąd powstaje nie u korektora ale u dziennikarza. Zero tolerancji dla prymitywnego języka w mediach!!! W przeciwnym razie będziemy się komunikowac jak na czatach w kurnik.pl ("cz, m?, dz, gr, pa" - cześć, można?, dzięki, gratuluję, pa). Twierdzisz, że ważna jest treść. Ok, w takim razie niech następne Twoje dochody fiskus opodatkuje wg. stawki 91% a nie 19%. W końcu ważna jest treść, a nie szczegóły. Co za intelektualna ognorancja. Już wiem skąd Lepper ma takie poparcie w Łodzi. Właśnie objawił się jego jeden z wyborców. Obaj prezentujecie tę samą wrażliwość intelektualną. Brawo Gosciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: 81.219.72.* 06.12.05, 17:01 Poparcie dla Leppera w Łodzi jest symboliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.leom.ec-lyon.fr 06.12.05, 10:02 Zapominasz koles o tym, ze ta pani BIERZE PIENIADZE za to, zeby poslugiwac sie poprawna polszczyzna. "Wazna jest tresc artykulu"? No to przerob sobie dowolny tekst w taki sposob, zeby zawieral bledy ortograficzne w kazdym slowie - zobaczymy, czy latwo ci bedzie go czytac. Jeszcze jeden, ktory dorabia ideologie do wlasnego nieuctwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy 06.12.05, 19:06 Tradycyjnie już,jak zawsze znajdzie się ktoś kto zamiast napisać coś konkretnego i na temat ...potrafi tylko innym wytykać błędy!! (To przecież takie mądre) Co do kaliskiego to żal dziś trochę tego starego budynku dworca który stał tam wcześniej!!!może dziś ktoś przejrzał by na oczy....ale co się stalo to się nie odstanie!! Niech to bedzie dobrym przykładem jak współczesne budownictwo (i to wcale nie z komuny) jest trwałe, funkcjonalne i estetyczne wraz z upływem lat!! Drugi wiadukt (ten po którym nigdy nie przmknął żaden pociąg) to efekt rozbudzonych nadziei na Łódzki węzeł kolejowy(jak widac po rozkładzie jazdy jest inaczej) Nie znaczy to jednak że trzeba wszystko rozpi..... raczej zerknąć jak to robi się w innych miastach (Np.Kraków...lub nawet Sosnowiec!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzychu Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 03.04.07, 08:33 A może Monika Gałązka miała na myśli bród - "płytkie miejsce cieku, które można przekroczyć pojazdem lub pieszo", wg pl.wikipedia.org/wiki/Br%C3%B3d_ (geografia): "Bród - płytszy odcinek koryta rzecznego, często o twardszym podłożu i spokojniejszym nurcie, umożliwiający przy niskich i średnich stanach wody przekroczenie rzeki - piesze lub kołowe, bez użycia mostu czy łodzi. W przeszłości obecność brodu była jedną z ważniejszych atrakcji osadniczych, wokół nich rozwijały się osady handlowe i obronne (Zawichost, Brodnica). Bród przez Wisłę w Otłoczynie. Prowadził tędy szlak handlowy zorganizowany przez Celtów około III wieku p.n.e. Później przejęty i organizacyjnie rozwinięty przez Rzymian, słynny Szlak bursztynowy. W terminologii wojskowej: jest to płytkie miejsce przeszkody wodnej, przez które można przejść lub przejechać na drugi brzeg bez użycia środków przeprawowych. Dopuszczalne głębokości brodu określają instrukcje użytkowania bojowego sprzętu technicznego." Bród taki występuje w przejściu podziemnym przy Dworcu Kaliskim po opadach deszczu. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.mnc.pl 05.12.05, 18:22 Problemem nie jest ani przeciekający dach, ani popękane kafelki. Problemem są bezdomni. Na Kaliskim śmierdzi aż łeb urywa. Wiem, że nie można ich uszczęśliwiać na siłe, ale lepiej, żeby mieszkali w noclegowaniach albo ośrodkach. I nie chodzi tu o to, że śmierdzą, ale o to, że nie możemy pokzywać każdemu przyjezdnemu, że nie umiemy pomóc swoim (tak, tak) obywatelom. Odpowiedz Link Zgłoś
bergo.torino Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy 06.12.05, 00:41 Bezdomni na Kaliskim to horror. Kiedyś miałem się spotkać z koleżanką na Kaliskim właśnie, by odebrać znajomą z pociągu. Był luty i zimno, godzina 7 ~ 8 rano - podchodze do dworca i widze, że M czeka na zewnątrz, pytam czemu nie w środku a ona mówi, że patemu, iż jakiś facet leży na ławce i się onanizuje... Problemem łodzi jest to, iż to jest zasyfione miasto. Wszędzie śmierdzi - chociażby śmietnik koło urzędu na piotrkowskiej (urząd stanu cyw. dla łodzi śródmieście). Tam jest parking, a parkingowi załatwiają się w śmietniku.... I nikogo to ku*** nie rusza - niewiedzieć czemu. Tramwaje to kolejne zagłębie brudu - jak były tak nie są nadal odkurzane/sprzątane a śmieci w nich to chyba trzeba po kieszeniach chować bo śmietniczek albo nie ma, albo nie mają denek. Zburzenie Kaliskiej i odbudowanie nic nie pomoże - trzeba by zburzyć Łodż i odbudować... właśnie, a byłby sens odbudowywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotleś Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.mnc.pl 06.12.05, 21:57 cos nie na czasie jestes. tego urzedu nie ma juz od paru lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miłośnik Koleji. Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.33.rev.vline.pl 31.03.07, 14:51 Widocznie ten facet na ławce był miłośnikiem koleji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agat redaktor do nauki IP: *.32.broadband5.iol.cz 05.12.05, 18:37 mili panstwo, to nie jest ZASLUGA miasta i kolei, ale WINA! tak samo irytujacy blad jak z uporem maniaka powtarzanie "dzieki czemus" w negatywnym sensie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panajotow Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 19:35 Oczywiscie Kaliski powinien sie zmienic. To samo tyczy sie Fabrycznego. W przypadku Lodzi Kaliskiej, spolka nia zarzadzajaca, powinna sie zajac renowacja obiektu, a miasto ze swojej strony zapewnieniem wlasciwej informajci dotyczacej miasta. Warto tez zainwestowac w oznaczenia po angielsku. W poblizu dworca znajduje sie kilka lokalizacji stosownych do umieszczenia tam biura informacji turystycznej. Taki sam zabieg nalezy powtorzyc w przypadku Lodzi Fabrycznej. Kazdy przyjezdzajacy do Lodzi powinien miec zapewniana rzetelna informacje o miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belyall Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.toya.net.pl 05.12.05, 20:16 Coś mi się obiło o uszy, że teraz dworce mogą przejąć gminy. Pytanie, czy nasza gmina jest w stanie chociaż pozamiatać wokół budynku? Odpowiedz Link Zgłoś
avatary DŁK numer 1 na liście badziewia 20lecia... 05.12.05, 20:01 To jest dla mnie symbol upadku Łodzi. Architektom i wykonawcom tej diskopolszczyzny, odebrałbym za tę żenadę prawo wykonywania zawodu. Symbol szpetoty i bezguscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.05, 21:20 W normalnych cywilizowanych krajach takimi budynkami zarzadzają prywatni inwestorzy, którzy czesto budują je razem z funkcjami towarzyszacymi (choćby to miała być galeria handlowa nie mam na myśli Lidla) a potem zarządzają. Jest czysto, bezpiecznie a dodatkowo architektura jest ciekawsza. Dodatkowo gmina ma o jedną pozycję po stronie wydatków mniej, ma podatek od nieruchomości, rośnie zatrudnienie przy usługach a firmy płacą podatki. A tak mamy brud smród i koszty koszty i koszty bez końca Jest wiele takich funkcji i instytucji,które z powodzeniem mogły by byc administrowane przez prywatnych inwestrów. Szkoda że u nas nikt o tym nie myśli. pozdr OLO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.p.lodz.pl 05.12.05, 21:21 W normalnych krajach jest roznie. Te kraje jednak maja wspolna ceche taka, ze maja normalna, czyli przyzwoita ludnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.05, 21:35 No tak. A o Zabiencu juz nikt nic nie powie? Tam chyba nawet bezdomny by nie chcial mieszkac, zeby sie przypadkiem gdzies nie zabic... Odpowiedz Link Zgłoś
prawy Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy 05.12.05, 22:53 Co do tego dworca to od kiedy Polska wysłała swoje wojska do Iraku mam jedno marzenie. Może jacyś terroryści mogliby wysadzić dworzec w powietrze. Oczywiście wcześniej uprzedzając żeby nikomu nic się nie stało. Wyburzenie to jedyna recepta dla tego czegoś co nazywamy Dworcem Kaliskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.12.05, 23:03 Syf w tej postaci trwa już od kilku lat. Wyrysowane schematy komunikacji i strzałki kierunkowe są nieważne conajmniej od 2001 roku (chociaż czemu podróżnych jadących na Teofilów kieruje sie na al. Unii, to nie wiem kompletnie - nigdy nie było tam autobusu w tym kierunku). Miastu przez cały ten czas kompletnie to ZWISA. Można sobie było wszystko zrobić, a durnej tablicy nie są w stanie uaktualnić od 5 lat. No i w końcu zamykanie poczekalni chociaż na godzinę w ciagu doby przysłużyłoby się do usunięcia bezdomnych. Problem można też rozwiązać odpowiednim zarządzeniem i stanowczą postawą SOKistów. A jak się ktoś chce litować nad bezdomnymi, bo biedacy nie mają gdzie mieszkać, to ja mam propozycję, aby zamieszkali w nowym terminalu Lublinka. Nawet wstyd mniejszy, bo na Lublinek przybywa o wiele mniej pasażerów. I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek75 Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.4web.pl 06.12.05, 00:47 Gość portalu: Ja napisał(a): No i w końcu zamykanie poczekalni chociaż na godzinę w ciagu doby przysłużyłoby > > się do usunięcia bezdomnych. Problem można też rozwiązać odpowiednim > zarządzeniem i stanowczą postawą SOKistów. A jak się ktoś chce litować nad > bezdomnymi, bo biedacy nie mają gdzie mieszkać, to ja mam propozycję, aby > zamieszkali w nowym terminalu Lublinka. Nawet wstyd mniejszy, bo na Lublinek > przybywa o wiele mniej pasażerów. I co Wy na to? Co do pierwszego pomysłu to jak najbardziej. Na całym świecie dworce są zamykane na noc. Byłem ostatnio w Chinach i zauważyłem, że ma dworcu w Szanghaju i Pakinie nie można nawet wejść na teren dworca bez okazania ważnego biletu. Chiny mimo zmian wciąż wierne są ideom równości społecznej a mimo to potrafią stosować takie rozwiązania. A w Europie wszystkie znane mi dworce wypraszają podróżnych na czas między ostatnim przyjazdem a pierwszym odjazdem, ktokolwiek podróżował po Europie koleją wie o czym piszę. Pomysł Twój jest świetny i jest mnóstwo dowodów na jego znaczące obniżanie niepodróżujących na dworcach. Co do drugiej idei...hmmm. Bardzo interesująca koncepcja. :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: 83.142.201.* 06.12.05, 09:22 > biletu. Chiny mimo zmian wciąż wierne są ideom równości społecznej ROTFL. skad sie urwales???? naprawde jestes taki durny, czy to tylko jakis zart? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek75 Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: *.4web.pl 07.12.05, 14:51 Wygląda na to, że chyba jestem jednak durny. Oficjalna doktryna Państwa Środka wciąż opiera się na maoizmie. Fakt, że jest to czysta hipokryzja. Takiej rozpiętości dochodów i poziomów życia Polska nigdy nie miała i "kapitalizm" tam jest dużo drapieżnijeszy niż nasz mimo, że jest kontolowany przez ChPK. Ale pisząc o idei równości w Chinach chodziło mi umiejętność odwieszania utopijnych poglądów na kołku na rzecz racjonalengo działania. Tego od Chińczyków moglibyśmy sie uczyć. Sądzę jednak po poziomie Twojego komentarza, że pewne subtelności intelektualne są Ci nieznane. (Po prostemu, kur.., ma być, no. Co to ja jakiś liberał jest kurde blaszka jestem?) PS. Zamiast obrzucać inwektywami dowiedz, że się mylę. (Trudniejsze słowa w powyższej wypowiedzi znajdziesz w Słowniku języka polskiego PWN) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy IP: 81.168.185.* 06.12.05, 17:41 Przykład z Polski. Dworzec w Chojnicach ma coś takiego jak regulamin, (wystawiony przez zarządcę). Zakazano w nim m. in. spania na ławkach i przebywania osób nie posiadających biletu. Oczywiście, jest w tym spory paradoks, bo żeby wejść do hali i podejść do kas trzeba by mieć wcześniej kupiony bilet, ale w praktyce przepis służyć ma właśnie usunięciu bezdomnych zgodnie z prawem. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Dworzec Łódź Kaliska straszy 06.12.05, 20:45 > Problem można też rozwiązać odpowiednim > zarządzeniem i stanowczą postawą SOKistów. Stanowczej postawy SOKistów to możesz doświadczyć tylko podczas "nielegalnego" (błehehehehe) fotografowania pociągów (no bo terroryzm i w ogóle). Postawy takiej nie uświadczysz natomiast w stosunku do bezdomnych, wandali, złomiarzy itd. itd. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Dworzec bez zaczepiaczy i chuliganów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 11:15 Dobry dworzec kolejowy, bez zaczepiaczy i chuliganów, przyjazny dla inwalidów i rodziców z dziećmi - oto prawdziwa wizytówka dobrego miasta. Niektórzy mówią: Łódź jest złym miastem - no cóż, po owocach ich ocenicie. Łodzianie, dajmy przykład innym i zbudujmy piekny, pełen ciepła dla pasażerów dworzec - może kosztem planowanej budowy hali sportowej na pobliskim stadionie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Po co tam dworzec.... IP: *.prokom.pl 02.04.07, 12:44 ... jak tam praktycznie nic nie przejeżdża? Mała stacyjka z czterema peronami by spokojnie wystarczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator A wyatrczy: SPRYWATYZOWAĆ i poczekać chwilę :) IP: *.toya.net.pl 08.12.05, 10:23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: A wyatrczy: SPRYWATYZOWAĆ i poczekać chwilę : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:46 Wtedy na dworcu nie będzie zaczepiaczy? Odpowiedz Link Zgłoś