Gość: Nick IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 19:57 Wydłużenie pasa wydaje się być niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robbie Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 20:42 Moim zdaniem kolejne przedłużenie pasa jest jak najbardziej dobrym pomysłem, ale trzeba trochę poczekać, żeby znowu nie było zawieszeń regularnych rejsów, opracowywania procedur itp. Optymalną długością jest moim zdaniem ok. 2200 metrów. Na takim pasie mogłyby lądować spokojnie odrzutowce, np. Embraery lub nawet Boeingi 737. I to pozwoliłoby na dalszy rozwój lotniska. Jednak najpierw muszą być zapewnione REGULARNE loty do stolicy. Pozdrawiam, robbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: ILS na Lublinku IP: *.p.lodz.pl 20.10.02, 21:14 Bardzo ladnie. Ciekaw jestem co dalej bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 21:22 Oby jak najlepiej! Mam nadzieję, że nie musimy czekac na otwarte niebo i, ze ktoś wcześniej uruchomi zagraniczne połączenie lotnicze Łodzi. Chociaż Warszawa raczej patrzyłaby na to z niechęcią i... nie dopuściłaby do uruchomienia połączenia. No ale Irlandczycy powiedzieli tak, więc pozostaje nam poczekac jeszcze ok. 437 dni do 1 stycznia 2003... A później pójdzie jak z płatka!(oby). Pozdrawiam, robbie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 21:46 Ja uważam, że wydłużenie pasa startowego trzeba już planować. Kto nie planuje w tym świecie, odpada w przedbiegach. Długość pasa optymalna: 2200 m. Łódź musi mieć normalne lotnisko, a nie jego namiastkę. Poza tym brakuje jeszcze odpowiedniego systemu świateł naprowadzających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 21:55 W artykule jest nieścisłość: pas startowy w Dortmundzie ma już 2000 m, w międzyczasie go wydłużono. Bierzmy przykład z naszych zachodnich sąsiadów, bo do czegoś doszli. Są też nieco inne godziny lotów: wylot z Łodzi: 5.50, wylot z Wawy: 22.45. Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sapiens Re: ILS na Lublinku 20.10.02, 22:07 Jeśli mam być szczery, to nie wierzę, że w Łodzi kiedykolwiek powstanie normalne lotnisko pasażerskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 22:13 czemu tak uważasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sapiens Re: ILS na Lublinku 21.10.02, 00:06 Gość portalu: geograf napisał(a): > czemu tak uważasz?? Hm, trudne pytanie. Po prostu nie wierzę, a to jest trudno racjonalnie uzasadnić... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: ILS na Lublinku 21.10.02, 06:37 wiesz, że te nie dające się racjonalnie wyjaśnić argumenty przeciw są bardzo często jakimiś ukrytymi lękami, obawami?? Bardzo podoba mi sie Twoja postawa...."wiem, że nic nie wyjdzie, ale właściwie nie wiem dlaczego" i tak pozdrawiam. i trochę optymizmu życzę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
homo.sapiens Re: ILS na Lublinku 21.10.02, 08:37 Nigdzie nie napisałem, że wiem, że nie wyjdzie. Napisałem, że nie wierzę, żeby wyszło. A to zupełnie coś innego. Czytaj wiersze, a nie między nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
adamco Re: ILS na Lublinku 20.10.02, 22:19 Nie wiem dlaczego tak myslisz. Obecna polityka Lot-u faktycznie dobrze wstrzymuje ruch na Lublinku, a ochrona nieba przed zagranicznymi przewoznikami jeszcze to poglebia. Wiem jedno jesli dojdzie do liberalizacji przepisow to wiele osob zacznie latac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: ILS na Lublinku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.02, 23:34 Witam Po pierwsze to chcę podkreślić, że bardzo cieszę się z uruchomienia ILS na Lublinku. Jednak nie zapominajmy, że bez samolotów ILS nic nie da. Zatem trzeba mieć nadzieję, że LOT będzie teraz wreszcie latał regularnie. Poza LOT warto też poszukać przewoźników zagranicznych chcących latać do Łodzi. A jest się o co bić bowiem każdy pasażer w Łodzi to pieniędze dla lotniska, a lotnisko powinno generować zyski zatem więcej rejsów to więcej pieniędzy. Nie można też zapominać o dalszych inwestycjach: wydłużenie pasa, budowa drogi kołowania, powiększenie płyty postojowej, czy konieczna rozbudowa świateł podejścia do lądowania. Na szćzeście na płycie postojowej jest widoczna odladzrka zatem dobrze to wróży możliwości obsługi samolotów zimą. Oczywiście Lublinek zawsze będzie portem typu miejskiego (duży port międzykontynentalny mógłby być do pary w Łasku) jednak wydłużenie pasa pozwoli na lądowanie cichszych samolotów (np Embraerów) zatem jest w interesie mieszkańców. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 01:03 Zatem możemy powiedzieć o zakończeniu pierwszego etapu rozbudowy lotniska, naprawdę dziś jest dzień, na który czekaliśmy od dawna. Choć sukces w uroczystym dniu ma wielu ojców, myślę, że nasza grupa "lotniskowców" przyczyniła się w jakiś sposób do zwrócenia uwagi na konieczność rozwoju Lublinka. Nasze kilkuosobowe grono w ciągu ostatnich kilku lat, wysłało tysiące e-maili, wykonało wiele telefonów, i śledziło każdy krok władz Łodzi, ministerstw, LOT-u czy nawet redakcji GŁ. I daliśmy się we znaki wszystkim tym instytucjom. Do dnia dzisiejszego przechowuję egzemlarz "GŁ" z artykułem informującym o rozpoczęciu akcji "Lotnisko dla Łodzi". Artykuł rozpoczyna się od słów: do redakcji przyszedł list... mój list w tym miejscu zacytowano. I tak ruszyła "maszyna". Wielokrotnie publikowano na łamach prasy listy "lotniskowców": Marcina Kaniewskiego, HackaFinna i moje. Chociaż bywamy namolni, dociekliwi, czasami bezwzględni, robimy to z pasji, z autentycznej troski o rozwój miasta, w którym żyjemy. Stronimy od polityki, zresztą swoich poglądów w tej kwestii nawet nie znamy. W ostatni piątek poznaliśmy się osobiście, dotychczas byliśmy praktycznie anonimowi. I chcemy tu poinformować wszem i wobec: dalej również nie odpuścimy! Cel to połączenia międzynarodowe i pas startowy długości 2200 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 01:14 Aha, jeszcze uwaga! Rośnie młode pokolenie lotniskowców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: ILS na Lublinku IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 01:40 Oddzielny post i specjalne podziękowania należą się Marcinowi Kaniewskiemu. Warto przypomnieć choć tutaj ogrom pracy włożony przez niego. Dzięki jego stronkom, bombardowaliśmy mailami różne instytucje: Ministerstwo Transportu, PLL LOT, premiera Leszka Millera a nawet prezesa zarządu Swissair w Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Kto przyjdzie? IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 08:45 Niedziela 27 października godz. 23.25 Lublinek - pierwszy nocny przylot ATR-a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Kto przyjdzie? IP: proxy / 126.97.1.* 21.10.02, 09:32 Jak nie usnę wcześniej (starość nie radość) ;-))) To przyjdę. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_tomas MPK na Lublinku IP: 212.191.74.* 21.10.02, 09:08 Mogę przyjść. tylko jest jedno ale. Ciekawe jak wrócę. Ostatni "normalny" autobus jest o 22:12. reszta dojeżdża tylko do Włókniarzy:)) Więc Ludzie przyjeżdżajcy z Warszawy będą nocować na Lublinku i rano będą do niej wracać. Tak właśnie jest w Łodzi. Mnóstwo planów tylko kompleksowa realizacja jakaś taka marna. Ale i tak jestem zadowolony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: MPK na Lublinku IP: proxy / 126.97.1.* 21.10.02, 09:34 Witam Ważna sprawa. Trzeba napisać do MPK żeby puscili coś na Lublinek po 23:15. Zaraz napiszę w tej sprawie. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: MPK na Lublinku IP: *.am.lodz.pl 21.10.02, 13:05 Mogę podwieżć ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HackFinn Przylot 27 X. IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 21.10.02, 15:18 Ja oczywiscie sie pojawie! Chyba bede przy plocie na podejsciu od strony miasta w osi swiatel. Tak wiec 2 spotkanie Lodzkiego Podforum Lotniczego?:) Pozdrawiam HackFinn;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HackFinn Gwoli scislosci IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 21.10.02, 15:22 to pas wydluzony w 2000 roku a wiec przed rozpoczeciem w 2001 roku akcji przez gazete. Sukces ma jak widac wielu ojcow:) Ale i tak serdeczne dzieki dla Gazety!;) HackFinn;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HackFinn Rejs 27 X IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 21.10.02, 15:32 A moze wybierzemy sie da Wawy i przylecimy tym "pierwszym wieczornym"? HackFinn;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Rejs 27 X IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 19:36 Co do wycieczki do Warszawy to ja na pewno nie, a moje przyjście na lotnisko stoi pod znakiem zapytania, ponieważ w poniedziałek muszę być na nogach o 5:30... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aLBERT Re: Rejs 27 X IP: *.toya.net.pl 21.10.02, 20:30 Ja też chyba nie wyrobię, ale na lotnisku będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HackFinn Re: Rejs 27 X IP: *.ipartners.pl / *.skydive.pl 21.10.02, 20:40 Ja na 100% albo bede na lotnisku albo przylece tak wiec sie zobaczymy;) HackFinn;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcink co piszą inni IP: proxy / 126.97.1.* 22.10.02, 08:27 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/218604.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: co piszą inni 2 IP: proxy / 126.97.1.* 22.10.02, 08:31 lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/218567.html MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś