berger.m 19.12.05, 19:47 Genialnie! Plac Wolności wreszcie będzie miał szansę stać się dumą Łodzi i godnym początkiem Pietryny! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avatary mam nadzieję, ze będzie ...zgodnie z opisem 19.12.05, 20:33 czyli ze smakiem i funkcjonalnie... kilkupiętrowy biurowiec i...15 miejsc parkingowych . to jest news !! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch1 Re: mam nadzieję, ze będzie ...zgodnie z opisem 20.12.05, 14:40 No i jest zgodnie z opisem... po łódzku, za łódzkie pieniądze i przez łódzkich architektów. W projekcie czuć tym z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piortek Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:10 Jak mamy oceniać budynek, o którym prawie nic nie wiadomo. Na pewno fasady, w których można się przejrzeć wyszły już daaawno z mody, więc jeśli mam się wypowiadać na tej podstawie, to nie jestem zadowolony. Liczę, że okaże się to być czymś porządniejszym niż wynika z tekstu, bo bardzo na tej inwestycji mi zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
cassani o cholera 20.12.05, 09:28 "Na dziedzińcu znajdzie się parking na 15 aut" żeby nas głowa nie rozbolała od przepychu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.12.05, 21:36 Mając na uwadze dotychczasowe dokonania współczesnych architektów w Łodzi, to jestem pełen obaw. Wszystko, co dotychczas powstało w Łodzi ze szkła, wygląda kiepsko i razi. Wysokość budynku również nie zapowiada nic dobrego. Chyba, że będą to tak małe pięterka, że nie przekroczy wysokości sąsiedniej kamienicy (tej wyższej). Czy nie mógłby ktoś raz zbudować w Łodzi czegoś ładnego? Wciąż czekam na ten precedens, kiedy ktoś pokaże, że współczesna architektura może być ładna, ciekawa i dobrze pasująca do otoczenia. I ze nie musi być ze szkła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomWe Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.toya.net.pl 19.12.05, 22:22 Cieszyć sie należy z kolejnych inwestycji. Bez wątpienia może stanowić ona dalszy bodziec do rozwoju tej części miasta. Ale jak przy okazji wielu inwestycji Łózkich pojawiają się te same mankamenty. Czy architekci i inwestorzy stawiajacy nowe budynki w Łodzi mogą wreście zauważyć totalny miejsc parkingowych na ulicach? Czy 15 miejsc parkingowych na dziedzińcu to nie zamało jak na pięcio kondygnacyjny budynek?? Czy nie można było by pomysleć o stosowanym na świecie prostym rozwiązaniu jak parking podziemny. Jeżeli ktoś nie wie jak to wygląda zapraszam pod SilverScren oraz hotel Ibis. Można obejżeć, przyjżeć się konstrukcji i założeniom. Zostawiam pod rozwagę tę kwestię tym i innym inwestorom. Odpowiedz Link Zgłoś
malkhut Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 19.12.05, 22:36 Zjanac zarowno Joanne Olenderek jak i jej meza, jestem spokojny o wyglad nowego biurowca, oboje aliczaja sie raczej do architektow o bardzo wysmakowanym guscie estetycznym... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 19.12.05, 22:56 Też na to liczę. Mam nadzieję, że inwestor dał im swobodę projektowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaprim Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 21:48 malkhut napisał: > Zjanac zarowno Joanne Olenderek jak i jej meza, jestem spokojny o wyglad nowego biurowca, oboje aliczaja sie raczej do architektow o bardzo wysmakowanym guscie estetycznym...< Ja też. Znam Oboje, byli moimi wykładowcami, pomagałam Im chyba przy dwu konkursach. Był to zaszczyt dla studentki i niezła szkoła. Poza wszystkim - Świetni Ludzie ! Odpowiedz Link Zgłoś
malkhut Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 21.12.05, 00:23 no a ja drugi semestr z rzedu mam z pania Joasia zajecia z projektowania, natomiast jej maz prowadzi wyklady. Akurat im co do zdrowego podejscia do architektury mozna zaufac.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 05.06.06, 20:01 malkhut napisał: > Zjanac zarowno Joanne Olenderek jak i jej meza, jestem spokojny o wyglad > nowego biurowca, Czy nadal ? Dotychczasowe działania zaczynaja niepokoić. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 22:35 Mam nadzieję, że uda coś się jeszcze zrobić ze szkaradnymi plombami z lat 60/70. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Oby tylko nie "filharmonia II" 19.12.05, 22:57 Trzeba cieszyc sie z takich "niusów" ..tym bardziej przed gwiazdką Miejmy nadzieje że ta okropna dziura w zabudowie wreszcie zniknie... nachodzi tylko pewna obawa ....co do szkła na fasadzie....oby tylko nie zakończyło sie tak jak z filharmonią( też było ładnie w...projekcie) a jak sie skonczyło każdy widzi... Jeszcze tylko ...trzeba coś zrobić z tymi ohydnymi blokami po drugiej stronie placu i ...wreszcie będziemy mogli mówić o wizytówce miasta...bo o ile jedna strona placu jest pokazywana w telewizji , na pocztówkach ..to ta druga zdaje sie jakby nie istniała... Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 19.12.05, 23:06 > Jeszcze tylko ...trzeba coś zrobić z tymi ohydnymi blokami po drugiej stronie > placu Jakiś zajebisty szlaczek możnaby pierdyknąć... Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 19.12.05, 23:26 Może wyburzyć te bląby ? Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 19.12.05, 23:34 To było by szczerze mówiąc najlepsze wyjscie.... pozostwić po tej stronie tylko te dwie najstarsze kamiennice ...choć można by jeszcze sprobować obudować je od fasady tak by były mniej ..szpecące Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 19.12.05, 23:35 A mi się one podobają. Są całkiem ładne i gdyby nie były takie zaniedbane, to wyglądałyby atrakcyjnie. Mają dość urozmaicone elewacje, nie są tylko prostokątnymi pudełkami. Juz gorzej wygląda bezkształtne po wielu przebudowach muzeum czy zupełnie niepasujący rozmiarami do miejsca kościół. Oczywiście nic nie mam przeciwko tym zabytkom (broń Boże!), zauważam tylko fakt. Powiem szczerze, że wolałbym kolejną taką "plombę" (przynajmniej by pasowała do otoczenia) niż kolejne szklane "coś", które może się okazać szkaradkiem na miarę filharmonii czy ibisa.... Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 20.12.05, 00:31 Masz rację. Budynku na otwarciu Nowomiejskiej są całkiem niezłe architektonicznie, a świetne, biorąc pod uwagę lata, w których powstawały. Proponuję odwiedzenie małych i dużych miast Polski i ocenienie, co powstało tam w latach 60-80. Stawiano w zabytkowych rynkach i niskich pierzejach koszmarne hotele, pawilony handlowe, szkoły i osiedla mieszkaniowe, na dziesiątki lat rozwalając przestrzeń. Na szczęście plac Wolności ustrzegł się wielkiej płyty, a schludny modernizm obecnych budynków niczego mu nie ujmuje. Poza tym przypominam tym, co by tylko wyburzali to, co im się nie podoba, że w centrum Łodzi straszy 2500 hektarów niezagospodarowanych działek po bezmyślnych lub koniecznych wyburzeniach. Trzeba zacząć łatać dziury, które są zmorą tego miasta. Urbanistyka w Łodzi zdycha, zabudowa się sypie i prawie nic się na lepsze nie zmienia. Ale zmieniać też trzeba z głową, żeby nie utrwalać nowej patologii na następne półwiecza. Mam nadzieję, że nowy budynek nie stanie się kolorystyczną dominantą pl. Wolności, bo wg mnie uwagę ma przyciągać otwarcie Piotrkowskiej i to powinno pozostać dominantą znaczeniową. A projekt ocenię, jak już go zrealizują. Niestety zazwyczaj projekty na papierze wyglądają sto razy ładniej niż w rzeczywistości. Fasady zazwyczaj się brudzą, wyginają, inaczej odbijają i przepuszczają światło niż na wymuskanych wizualizacjach. Mam nadzieję, że będzie to jakiś neutralny kryształowy pałac jak np. w Philadelphi, który zlewa się z niebem, a nie następny toaletowo niebieski plastikowy biurowiec PEKAO czy buro bura filharmonia. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Oby tylko nie "filharmonia II" IP: *.lodz.msk.pl 21.12.05, 17:38 Wyburzenie tych potworków jest oczywiście bez sensu. Myslałem o remoncie elewacji i dopasowaniu jej do otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 05.01.06, 14:40 > el-042 napisał: Masz rację. Budynku na otwarciu Nowomiejskiej są całkiem niezłe > architektonicznie, a świetne, biorąc pod uwagę lata, w których powstawały. > Proponuję odwiedzenie małych i dużych miast Polski i ocenienie, co powstało tam w latach 60-80. Stawiano w zabytkowych rynkach i niskich pierzejach koszmarne > hotele, pawilony handlowe, szkoły i osiedla mieszkaniowe, na dziesiątki lat > rozwalając przestrzeń. Na szczęście plac Wolności ustrzegł się wielkiej płyty, > a schludny modernizm obecnych budynków niczego mu nie ujmuje. Bardzo dobre i nadzwyczaj trafne podejście do tematu.... w sumie to "dziękujmy bogu że,tylko tak *subtelnie* oszpecili nam Plac Wolności .... rzeczywiscie mogło być gorzej!" Przecież ten "schludny modernizm" tak pieknie kmponuje sie z resztą placu ... ....( szczególnie gdy patrzy sie od strony ulicy Nowomiejskiej-same kwadratowe i prostokątne płyty....po prostu bajka) Tym tokiem myślenia poszli projektanci szklanego "coś", nawiazując w szklanej fasadzie (małymi balkonikami) do ..."Schludnego modernizmu" po drugiej stronie placu. Zastanawiam się komu tak mocno zależy, aby robić z "reprezentacyjnego placu"...Archtektoniczny śmietnik????? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Oby tylko nie "filharmonia II" 05.01.06, 14:59 Na pewno zależy na tym żydom, masonom, cyklistom... a ostatnio jeszcze Opus Dei :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Panowie dziennikarze konkrety proszę? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.05, 00:10 Panowie dziennikarze konkrety proszę? Proszę o większą dociekliwość! "Nowy budynek usługowo-biurowy będzie bodźcem rozwojowym dla tej części miasta. Plac zyska inny charakter, przyciągnie turystów i inwestorów." * Jedna jaskółka wiosny nie czyni to skąd te tłumy(?) turystów. "Budowa prawdopodobnie wymusi modernizację ościennych kamienic." * Jaka logika kierowała autorem tej tezy. "Najważniejsze, że biurowiec stanie według projektu łódzkiego architekta, za pieniądze łodzianina, a wykona go firma z regionu." * Nie, to nie jest naważniejsze... Najważniejsze jest po prostu aby ten kawałek Łodzi był ładnym i funkcjonalnym kawałkiem Łodzi. (Daj Boże katalizatorem innych zmian.) Architekt mógłby być z Holandii, budynek mogłaby wykonać Skanska France, a inwestorem mógłby być Tempelton Real Estate. "Inwestor nabył działką w połowie lat dziewięćdziesiątych, ale załatwianie formalności związanych z pozwoleniem na budowę trwało kilka lat." * Co konkretnie stało na przeszkodzie? "Dopiero wiceprezydent miasta Marek Michalik poważnie zainteresował się sprawą i pomógł uzyskać wszystkie dokumenty." * A jakie to salomonowe wyroki/decyzje podjął prezydent Michalik. W czym tkwi jego geniusz? (To nie sarkazm!) Dwa ostatnie pytania sa o tyle istotne, że gdyby dziennikarze pokusili się o poszukanie odpowiedzi to być może przybliżyliby realne problemy rozwoju naszego miasta. (A tak to można węszyć jakiś wałek) Dziesięć lat nic się nie dzieje i nagle bach - dzieje się. Ale co się stało?? A dotrzeć do jakiejś wizualizacji lub szkicu to nie łaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Panowie dziennikarze konkrety proszę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 01:06 ... no właśnie - jak mam oceniać budynek którego nawet projektów nie widziałem - brak profesjonalizmu nie godny dziennikarza wyborczej - pozostaje liczenia na zaktualizowanie strony muratora... bank.muratorplus.pl/szukaj/inwestycje/?szukajZakresRodzaj=&szukajMiasto=%B3%F3d%BC&clear_extra=1&submitSearch.x=0&submitSearch.y=0 Odpowiedz Link Zgłoś
intruder Re: Panowie dziennikarze konkrety proszę? 20.12.05, 10:12 "Plac zyska inny charakter, przyciągnie turystów i inwestorów. Budowa prawdopodobnie wymusi modernizację ościennych kamienic." Moja uwage rowniez zwrocily te slowa bez braku poparcia w rzeczywistosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
michalstankiewicz Gdzie szukać wizualizacji? 20.12.05, 09:05 To po pierwsze. Po drugie to bloki na placu Wolności są świetne i lepiej dla Łodzi by było, gdyby kiedyś zadecydowano, żeby nastawiać ich więcej - oczywiście nie na placu Wolności, tylko gdzie indziej. Bloki na Zamenhofa też są wypasione. Nie można mówić, że wszystko, co zbudowano po wojnie jest w Łodzi paskudne. Są tacy, którym podoba się Central - i dobrze. Zawsze mnie rozwala argument o nawiązaniu do sąsiadującej zabudowy - skoro tak trzeba, to niech budują tysiące jednakowych konstrukcji jedna obok drugiej - jakaż harmonia! Nie wiem, dlaczego uważa się, że budynek nie może przewyższać sąsiedniego budynku. W Nowym Jorku też kiedyś jakiś budynek przewyższył sąsiedni - no i się zaczęło. Narzekają wszyscy (ja też) na nowe bloki na Nawrot - że za niskie. No ale w końcu odpowiadają mniej więcej wysokości okolicznej zabudowy. Prawda, że wyższe o trzy, cztery piętra wyglądałyby o wiele lepiej? Może więc i na placu Wolności powinna powstać dominata? A nie tylko pięć pięter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raf Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: 193.108.78.* 20.12.05, 09:30 To tylko świadczy o sprawnej pracy naszych urzędników - kilka lat ... i ktoś musiał się zająć osobiście. To pachn ie łapówką - nie sądzicie? W normalnym kraju ( patrz mieście) jeżeli ktoś chce zainwestować furę pieniędzy to mu się to ułatwia - nie utrudnia. Ale to Łódź Jak wy chcecie ściągnąć inwestorów z taką sprawnością działąnia Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 09:30 "Na dziedzińcu znajdzie się parking na 15 aut" żeby nas głowa nie rozbolała od przepychu Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 12:32 Wizualizacja w dzisiejszej papierowej :) Wygląda dyskretnie i obiecująco. Odpowiedz Link Zgłoś
damndogu Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 12:46 a mnie się nie widzi żeby Kościuszko w szklanej elewacji się odbijał :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianka Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 14:03 A mnie i wszystkim u mnie w biurze, to się nie podoba. To jest zwyczajnie brzydkie. Żeby było nowocześnie wcale nie musi być płaska fasada ze szkła, w której się odbija... itd. Taki budynak zniszczy kompletnie charakter miejsca i tak naruszony naniesieniami z lat 70. Nas po prostu razi. Nijak nie pasuje. Stawianie czegokolwiek, żeby tylko dziurę załatać jest bez sensu, to żaden argument. Jeśli mieszanie stylów zawsze i wszędzie jest korzystne, to może by na Wawelu postawić takie szklane biura dla obsługi muzeum (tam też są różne epoki architektoniczne obok siebie), będzie pięknie i nowocześnie jak diabli. Fasada musi nawiązywać do charakteru miejsca, co za nią, to już inna sprawa, mogą być przezroczyste windy i super komfort i szkło i aluminium, itd. Mam nadzieję, że miasto się opamięta i wymusi na inwestorze dostosowanie budynku do architektury Łodzi. Co wcale nie oznacza, że ma być brzydki albo mało nowoczesny. Sceptykom polecam odwiedzenie Sopotu, gdzie decyzją władz miasta nowe budynki muszą nawiązywać do charakteru Sopotu. Efekt jest rewelacyjny. A Łódź stanie się jednym wielkim bałaganem i nie tylko nie będziemy tworzyć nowych wartości, ale i stare szlag trafi. Tożsamość miasta się gubi. Wyburza się zabytki. Montuje się ohydne, zupełnie nie związane z tradycją, tabliczki z nazwami ulic, bo nam je stolica podarowała (ale argument???!!!), itd.itd. Świat dba o dziedzictwo, my rozprzedajemy największe skarby, np. Księży Młyn, który syndyk wyprzedał, a zniszczenia poczynione przez niego i przez tzw. inwestorów poszły tak daleko, że już obiektów poprzemysłowych na lisytę UNESCO wpisać nie można. Miasto atakuje Apsys, że w Manufakturze zniszczno charakter miejsca, ale jak widać obowiązuje zasada źdźbła i belki w oku, bo jakoś nie przeszkadza, że charakter placu Wolności też zostanie zniszczony. Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 16:40 Jak widać są jeszcze osoby ktorym zależy... Niech budują nowocześnie ...ale niech to nawiązuje do tego co jest obok ..zgadza sie!!!! tak jest nie tylko w Sopocie ale nawet w Świnoujściu! (o innych większych miastach nie wspominając) Jak widać u nas można "sadzić" takie buble jak: filharmonia , "nawrot"...a pożniej udawać że nie jest tak najgorzej. ( niestety nie umiem cieszyć sie na siłe że: tylko coś jest) Za komuny też budowano nowoczesne(wtedy) pawilony handlowe ,z blachy było ładnie...jak jest teraz każdy widzi ...w dzisiejszych czasch trzeba brać poprawke i ...odpowiedzialność za to co powstaje , za to co budujemy....czym będzie szkło za 20, 30, lat tylko szkłem niczym więcej .. jeśli ma tu cos powstać to trzeba zadbać aby było to coś specjalnego i wyjątkowego jak na to mkiejsce przystało... Tożsamość u nas nietety lekko mówiąć kuleje...ale jak ma być inaczej skoro np. będą montowane te przebżydłe waszawskie tabliczki (tu bardzo dobrze ujęte:bo nam stolica podarowała i*** zrobi na tym biznes...)...a co z naszą historią ... A dzięki takim trafnym inwestycją i budowlą "nowoczesnym" ...jak możemy zaobserwować ..dziś druga strona placu nie istnieje ,nigdzie nie jest pokazywana ...bo i kto chciałby sie takimi klockami chwalić (dzięki bogu że przynajmniej te dwie kamiennice się uchowały..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 16:47 Masz absolutna racje. Ten nowy budynek zupelnie nie pasuje do calego placu. Powstanie nastepny straszak jak Urzad Pracy na Kilinskiego. A dlaczego nikt nie bierze przykladu (i nie pisze o tym) o nowym budynku na rogu Brzeznej i Piotrkowskiej (tam ma swoje biura chyba Warta). Budynek nawoczesny i idealnie komponuje sie w zabudowe Brzeznej oraz Piotrkowskiej. Ech...czemu w tym miescie nikt nie mysli, co robi glowny architekt miasta? Jak narazie jesli chodzi o budownictwo oraz reklamy w miescie to panuje wolna amerykanka. Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 17:15 Nie przesadzaj. Na Kilińśkiego jest tragedia pukająca w dno od spodu. Tu jeszcze jest nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 18:05 No nie wiem, juz jak dla mnie to lepiej na Pl. Wolnosci wygladaja te bloki z lat 70tych niz projekt tego nowegu budynku. Popatrz na zdjecie: aleksej.fm.interia.pl/wyborcza.jpg I powiedz mi, co ma nowy budynek wspolnego z kamienicami po obu stronach? Nie pasuje kompletnie, rowniez nie pasuje do reszty placu. To samo co Urzad Pracy. Po prostu badziewie. A ze da sie lepiej widac nawet w Lodzi. Ogolnie sam budynek nie jest zly, tylko lokalizacja fatalna. I gdzie glowny architekt miasta? Jak on mogl na to sie zgodzic? Czym wogole ta osoba sie zajmuje? Bo jak na razie nie widze zadnych efektow jego pracy, panuje totalny burdel, jak tak dalej pojdzie to bedzie taki bajzel jak w Warszawie. Pierwsza osoba do zwolnienia! Dinozaury musza zginac i to jak najszybciej!!! Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
bajkers Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 20:25 Potwierdzam ...mega badziew ..tzn bydynek dobry ale na centrum miasta (tam powinni takie lokalizować) tutaj niepasuje... niech ktoś obudzi Architekta miasta chyba mu sie przysneło.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:44 nie dokońca mi sie podoba umiejscowienie szklanego biurowca wsród zabytkowego placu ale jesli zrobi się to z jakimś umiarem doda troche betonu to może to nawet nieźle wyglądac... podaje tutaj projekt z wrocławia: a dokładnie uniwersytet wrosławaski - budynek modernistyczny, ze szkła ale nawet dobrze się komponuje wsród budynków starszej architektury (po prawej): bank.muratorplus.pl/obiekt/dane?IdProduktu=6920 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 23:19 patrzę i patrzę i nadziwić się nie mogę, bo widzę jakby ten sam parkan, tylko wyższy i obudowany plexi Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 14:43 Cieszę się, że dziura o której pisałem na forum prawie trzy lata temu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=4293716&a=4293716 zostanie wreszcie zapełniona :-) Troszkę mało cieszy to szkło i małe dopasowanie do otaczającej architektury budynków :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Lodz nie ma szczescia do reprezentacyjnego placu. IP: *.cybernet.ch 20.12.05, 15:55 Lodz nie ma szczescia do reprezentacyjnego placu. Miasto ma setki wielkomiejskich kamienic, dziesiatki palacow i willi. A najbardziej reprezentacyjny plac wyglada jak Belchatow po nalocie dywanowym ?! Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 20.12.05, 16:08 O Boże... Zobaczyłem wizualizacje w papierowym wydaniu i mnie odrzuciło :/ Klęska na calej linii, budynek wygląda, jakby chciał rozsadzić otaczające go kamienice, w ogóle tu nie pasuje. W innym miejscu może, ale nie TU. Poza tym dla mnie (podkreślam na wszelki wypadek) jest po prostu brzydki :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Zabierzcie to... IP: 195.69.82.* 20.12.05, 16:09 Przeciez to pasuje tam miedzy te budynki jak piesc do nosa przyslowiowa. Jak nie szklo, to riksze, jak nie riksze, to trambusy w getcie i manufakturze. Co to za miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Zabierzcie to... IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 16:29 Qrde, czy ja to w końcu zobaczę? Mógłby ktoś dać jakiś link? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Zabierzcie to... IP: 195.69.82.* 20.12.05, 17:09 Gość portalu: michaŁ napisał(a): > Qrde, czy ja to w końcu zobaczę? > Mógłby ktoś dać jakiś link? papierowa.wyborcza.com hehehe? hehehe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Zabierzcie to... IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 17:11 Zeskanuj i zamieść linka, zamiast kawały robić, siedzę z dzieckiem w domu i nie mogę wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksej Skan IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.12.05, 18:00 Co prawda nie jestem J.S.em ale masz skan. Tylko serwer slaby, wiec moze dlugo sie wgrywac, jak ktos moze to niech umiesci na lepszym. aleksej.fm.interia.pl/wyborcza.jpg Pozdrawiam, Aleksej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba O, cholera! IP: *.lodz.msk.pl 21.12.05, 17:42 Tandeta i kicz porównywalny z trambusem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Zabierzcie to... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 20.12.05, 18:09 1. Nie mam wyborczej 2. Nie mam skanera 3. Nie robie kawalow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Widziałem... IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 18:25 Wyszedłem na spacer z dzieciątkiem i widziałem w saloniku. No rzeczywiście to mało finezyjne. I niskie!!! Tam może ze trzy piętra będą - góra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Widziałem... IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 18:32 Te balkoniczki to chyba ma być nawiązanie do sąsiadującej zabudowy - czyli do bloków na pl. Wolności. I gdzie tam do diabła jest 5 pięter? Przecie to jest równe z dwupiętrową kamieniczką (brzydką - można by ją wyburzyć i na obu działkach zbudować coś lepszego). Nowy budynek będzie miał najwyżej 3 piętra, a nie 5, no chyba, że przy wysokości stropów 1,50 metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Widziałem... IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 18:48 Ale może to dobrze, że znajdzie się tam reprezentant naszych czasów, skoro reszta i tak od Sasa do Lasa...? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Widziałem... 21.12.05, 00:52 Kurna, czy wy wiecie "architekty" co oznacza pięć kondygnacji??!! To jest JEDEN parter i CZTERY piętra. Piętra czwartego nie widac na wizualizacji, gdyż jest COFNIĘTE - patrz artykuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Widziałem... IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 15:03 Ty, architekt, to, że ktoś tutaj pisze, to nie znaczy, że jest architektem, zgodzisz się ze mną? A pięć kondygnacji to też może być np. 2 piętra, parter i 2 poziomy piwnic. Odpowiedz Link Zgłoś
xk szklak na plac się nie nadaje 20.12.05, 21:28 to powinien być budynek stylizowany na kamienicę pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pink floyd Re: szklak na plac się nie nadaje IP: *.4web.pl 20.12.05, 21:48 To jakiś koszmar. Całkowicie zgadzam z wszystkimi przeciwnymi tej budowli. Chyba lepiej juz zostawic placyk i ze dwa drzewa posadzic. Do tego ławeczka i będzie git. jak dla mnie ten pomysł jest jeszcze gorszy od filharmonii. Ibis to przy tym szczytowe osiągniecie architektury. To smutne, ze nasi architekci projektują kamienice brzydsze od supermarketow. Bo moim zdaniem ładniejsza jest galeria lodzka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thome Re: szklak na plac się nie nadaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:08 ło jezu... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: szklak na plac się nie nadaje 21.12.05, 00:54 NIE! Nie powinno się na siłę budować kamienic, bo wychoszą kwiatki takie jak róg Żwirki i Piotrkowskiej (ten zielony z ING etc.). Na Placu przyda się jakiś ozywiający, dyskretny, nowoczesny akcent. Jedyne co bym poprawił, to dodałbym elementy z kamienia na elewacji. Np wąskie paski nierównomierne na całości, tudzież w parterze. Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: szklak na plac się nie nadaje 21.12.05, 01:02 co innego kiedy proporcje wynoszą 60% szkła, a 40% kamienia, a co innego gdy mamy 100% szkła na pierwszy wariant się zgadzam, na drugi - nie pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: szklak na plac się nie nadaje IP: 81.168.185.* 21.12.05, 20:50 yarro napisał: > NIE! Nie powinno się na siłę budować kamienic, bo wychoszą kwiatki takie jak ró > g > Żwirki i Piotrkowskiej (ten zielony z ING etc.). A jakież to kwiatki wyszły? Moim zdaniem budynek może nie zachwyca bogactwem, ale także nie wywołuje odruchu wymiotnego, co jest sporym osiągnięciem, jak na łódzkie warunki... A jak już mówimy o robieniu czegoś na siłę, to nie powinno sie na siłe wciskać szklanych tafli wszędzie, gdzie się da. > Na Placu przyda się jakiś ozywiający, dyskretny, Przeczytaj to co napisałeś I jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz... Czy jesteś pewien, że wszystko z Tobą dobrze. Przejrzyj sie w lustrze, wszytko ok? No to może zajrzyj do słownika i sprawdź słowo "dyskretny"? > nowoczesny akcent. Raczej pseudonowoczesny. Niektórym się wydaje, że jak zrobią szklaną taflę, to będzie hipernowocześnie. Niestety, kochani. Trzeba jeszcze mieć odrobinę wyczucia i dobrego smaku. Nowoczesnosć w architekturze nie oznacza wsparcia krajowego (?) hutnictwa szkła... W ogóle, to wydaje się, że sporą bolączką współczesnych architektów jest to, że projektują "bardzo nowoczesne, innowacyjne, porywające" budynki, które dla użytkowników i mieszkańców miasta są zwykłymi szkaradami. Coż, można mówić, że ludność głupia i bez smaku. A ja jednak wolę zaryzykować tezę, że to wcale nie wina ludności... Tak czy inaczej współczesna architektura może być ładna i może dobrze komponować się z zabytkowym otoczeniem. Nie musi razić, może dodawać klimatu miejscu i nie musi być ze szkła, żeby być nowoczesną. To, co powstało jest równie dopasowane do miejsca, co "Manhattan", ten łódzki, albo blok na Piotrkowskiej 141, albo Narutowicza 34(?). I niech sie wspaniali architekci nie łudzą - to jest dokładnie ten sam kaliber projketu, tylko się troche czasy i materiały zmieniły. Przykro to stwierdzić, ale mantalnie łódzcy architekci nie posuneli się oni o milimetr. A nawet cofnęli, biorąc pod uwagę, że możliwości są obecnie dużo większe. Za trzydzieści lat ludność będzie z równym obrzydzeniem na to patrzeć i z równie silnie modlić sie, aby to może wyleciało w powietrze przy jakiejś okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Obrzydlistwo IP: *.mnc.pl 20.12.05, 22:03 Do kitu, to pasuje zabudową do trasy WZ, a nie do Placu Wolności. Mam nadzieję, ze tego nie wybudują, podobnie jak Oragnge Plaza (klinkierowo szklany eksces) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Obrzydlistwo IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 22:19 Że niezbyt "wielkie" - zgoda. Cholera, ale jak nie to, to...? Obawiam się, że g...o. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 22:42 pasuje jak pięść do oka ... architekta. Czy naprawdę urząd wydające zgodę nie ża żadnego wpływu na to, co się buduje? W krajach cywilizowanych trzeba uzgodnić kąt nachylenia dachu i kolor dachówki / elewacji, a u nas każdy może byle gó.. zaprojektować - bo to jest gó.. - i w majestacie prawa skazić przestrzeń publiczną czymś, co jest jak pierd na salonach. Co to za erchitekt z bożej łaski, i co zamiast mózgu mają ci, którym się to podoba? No po prostu koszmar...dobrze, że tam nie chodzę, bo i tak nie ma po co. Nie będę tego oglądać. Architekci, z koziej dupy trąby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.toya.net.pl 20.12.05, 22:57 No wiesz, kierunek architektura kończą nie tylko wirtuozi, artyści deski kreślarskiej. Innymi słowy; nie samych Libeskindów mamy. Inni też chcą żyć i na chleb zarabiać. Tylko może niekoniecznie powinni projektować na głównym placu miasta. Jest jeszcze przecież np. pl. Witosa, albo pl. Pokoju... Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Może jeszcze nie za późno na jakieś modyfikacje...? A w ogóle to myślę, że ja miałbym lepszą koncepcję tej elewacji. Ale może byli ograniczeni kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka 21.12.05, 00:59 Chciałbym, byś powiedział to samo autorom projektu, po kroeych sobie tak tutaj anonimowo jeździsz... Projekt pośród łózkiej tandety jest naprawdę nie najgorszy. Poczekajmy na realizację, ktora będzie IMHO lepsza niż wygląda na wizualce. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichaŁ Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 15:05 Tyle? Mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MichaŁ Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 15:08 Yarro, a co, wg ciebie samych Libeskindów mamy? Zresztą pewnie taki Libeskind przy tobie to pikuś. No co, nie ma trójkowych studentów na architekturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.armada.pl 21.12.05, 15:26 No Libeskind ze swoim dekonstruktywizmem to by bryłkę tam postawił. Ale wtedy wszyscy by się rozpływali och i ach jaka wspaniała architektura OLO Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka 22.12.05, 01:48 Nie wiem czy są czy nie ma, bo jej nie studiuję. Ustalmy to. Nie uważam, że mamu samych Libeskindów, ale ten projetk naprawdę pośród łódzkiej tandety (vide BUŁa, PUP na Kilińskiego, TBS na Nawrot etc) jest dobry. DOBRY, nie wspaniały, DOBRY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 01:11 My, Polacy to tak już mamy. W innych krajach wycofano z produkcji pralki z obrotami 650/min, a my je zaczynamy produkować. W innych krajach zaczynają odchodzić od szklanych elewacji, my zaczynamy się tym zachwycać. Czy kamienice na Piotrkowskiej, budowane 100 lat temu są brzydkie? Są tylko zaniedbane, ale są ładne. Na Placu Wolności powinien stanąć taki budynek, który i za 100 lat będzie się podobał i nie będzie się poddawał modzie. W szczególności nie powinien szokować. Architekt ekstrawagancki budynek może zbudować na swojej prywatnej działce, ale tu powinien wziąć pod uwagę, że projektuje na lata, dla ogółu. Pan Kardaszewski też projektował w niedalekiej przeszłości budynki, w owym czasie ładne, ale cóż, one już przestały się podobać. A te z Piotrkowskiej ( i nie tylko) w dalszym ciągu zachwycają swoim urokiem i kunsztem architekta. Na ulicy Tymienieckiego budują się 4 bloki. I tam architekt miasta nakazał, że bloki swoim wyglądem muszą nawiązywać do otaczającej zabudowy. Elewacja ma być z czerwonej cegły. A dlaczego zrobił takie odstępstwo na Placu Wolności? Zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Megagó.....Powinni tego zabronić....porażka 21.12.05, 01:13 Polemizowałbym z tym, żę budynki Kardaszewskiego straciły na wartości i jakości przez te lata. Moim zdaniem to bardzo dobre realizacje - do dzisiaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaworjan@op.pl Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.ihit.waw.pl 21.12.05, 10:56 Po co wieżowiec na Pl. Wolności, Czy nie lepiej utrzymać niską zabudowę? Ale architekci wiedzą lepiej. Tak jak zniszczowo inne obiekty w łodzi tak niszczy sie architekturę placu Wolności. Lepiej by było rozebrać te bloki z lat 70 i oddworzyc budynki z okresu powstawania łodzi czy tez pl. Wolności. Co w łodzi zniszczono? spyta ktoś. Odpowiadam: Dworzec Łódź. Kaliska,z peronem uwiecznionym w filmie A. Wajdy Filharmonia łódzka,Teatr Nowy. To są najważniejsze przykłady budynków które po odbudowie straciły swój charakter i stały się obiektami w krótkim czasie nadającymi się do remontu. Odtwarzajcie stare budynki zachowując fronty tak jak się robi na całym świecie Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 22.12.05, 01:46 ALe nikt tam nie chce wieżowca. Parter plus trzy pełne piętra na elewacji i jedno cofnięte to nie wieżowiec! Ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 08:07 Ja też nie mówię, że tam powinien być wieżowiec, ale 7 czy 8 pięter tam czy w tym nowym, co ma być na Tuwima, to by nikomu nie zaszkodziło (ani niczemu), a Łodzi pożytek przyniosło. 8 pięter to tak dużo? W miastach tej wielkości co Łódż to normalna wysokość zabudowy. Jeszcze raz podkreślam, że Łódź to nie Kłodawa ani Poddębice. 8 pięter dobrze rozplanowane, np. właśnie cofnięte, jak zrobili Autorzy z czwartym, wcale nie musiałoby się tam gryźć. A na górze miejsce na restaurację z tarasem wprost wymarzone. Aż sam się rozmarzyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 22.12.05, 09:39 Niech CI będzie te 7-8 na Tuwima, ale NIE na Pl. Wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaŁ Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 10:42 Przyklepane. Licytacja była ostra :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaś Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.05, 12:46 pewnie znając nasze władze nie będzie to "uzupełnienie stylów" ale porażka... nie będzie wyglądać eklektycznie tylko jak kwiatek na kożuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.armada.pl 21.12.05, 15:35 wszyscy tylko potraficie narzekać. A co inwestor miał zbudować replikę kamienicy. Architekt zaproponował nową bryłę. Moim zdaniem nieco przsadzono z ilością szkła, które samo w sobie należy zaliczyć do jednego z lepszych materiałów. Na podstawie słabiutkiej wizualki naprawdę trudno sobie wyrobić opinię a już takie jechanie po inwestorze i architektach to lekkie przegięcie. Mam wrażenie że na tym forum są sami znawcy i praktycy architektury. No a jeśli tak to gdzie te realizacje. Kilka albumów na półce a może nawet dyplom architekta to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.12.05, 19:53 OBRZYDLIWE! Plac stracony na kilkadziesiąt lat! PFUJ. Straszne. bez cienia złośliwości uważam, że bloki naprzeciwko wyglądają o niebo lepiej. Architekt miasta powinien sie pożegnać ze swoim stanowiskiem za dopuszczenie tego "czegoś". :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.12.05, 17:49 Oj, nie. Moje odczucia estetyczne co do projektu są jak najgorsze, a co do bloków, to na prawdę uważam, że są nawet ok. Gdyby nie to, ze są w kiepskim stanie, są brudne i obdrapane i gdyby nie to, że wklejone je w historyczny plac z wciąż częściowo zachowaną historyczną zabudową, byłyby całkiem fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności 22.12.05, 11:38 Szkoda, że nie mozna tam postawić budynku choć trochę wzorowanego na swoich sąsiadach. W Polsce to wciąż zbyt trudne do przełknięcia. Jednolitość architektury? Eeee, po co nam to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gondzio Olenderek to dobra firma? IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 19:51 przypomnę, że jast autrorem "Billi" - zaiście nowoczesny biurowiec z funkcją usługowo-handlową i lodowiska na Teofilowie, które na szczęście nie zostanie wybudowane z powodu błędów projektowych-nie nadaje się na imprezy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Nowy biurowiec na pl. Wolności - totalna bzdura 22.12.05, 22:28 Totalnym nieporozumieniem jest wstawieniem tam reklamy fabryki szkła w zaprezentowanej formie. Można robic nowoczesne połączenia - ale połaczenia, a nie pokaz mozliwości architekta mającego w ..... poważaniu otoczenie. I znów łódzcy architekci sikajacy do własnej kawy. :-((((( Gartuluję sukcesów IAiU. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam dodatek - za wszelką cenę zlecenie ? 22.12.05, 22:30 I oni uczą łodzkości przyszłych naszych architektów. ????????????? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Nowy biurowiec na pl. Wolności - totalna bzdu IP: *.toya.net.pl 05.01.06, 12:16 a o co konkretnie chodzi, bo nie całkiem rozumiem? pozdrawiam, student łódzkiej architektury Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Budowa ruszyła 03.01.06, 12:49 Na Plac (budowy też) wjeżdża ciężki sprzęt! Ale widok!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Budowa ruszyła IP: *.toya.net.pl 03.01.06, 14:10 Będąc w Grecji(np. zabytkowy Rethymnon) gdzie mieszało się bardzo wiele sytli w zależności od najazdu sąsiadów a więc i wpływy arabskie, weneckie, greckie,rzymskie jednym słowem całe stare miasto to jedno wielkie centrum z małymi kawiarniami restauracjami sklepami i powiem szczrze, że tylko własnie szkło ale nie takie jak buła,pzu, czy inne kolorowe szare ale czyste szronowe białe szkło pasuje najlepiej do zabytkowego centrum. Takie szkło jest chyba najbardziej neutralne do wszystkiego co stoi obok.Jeśli wszędzie będą odnowione kamienice to takie szklane elementy architektury nie będą gryźć się z otoczeniem. Z drugiej strony np. biurowce przy Piłsudskiego również widziałbym w szkle ale tak by każdy biurowiec był w innym odcieniu szkła, ten granat ciemny przy Sienkiewicza( taki jak BuŁa) to już przesada fatalna. Zresztą najważniejsze będzie doświetlenie takiego budynku a wieczorem przez szkło pewnie będzie widać światło ze środka biurowca więc zrobi się cieplej i widniej na Placu. Odpowiedz Link Zgłoś