Dodaj do ulubionych

Kupmy dom papieża

21.12.05, 11:36
Proponuję najpierw lektorę artykułu
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3077815.html
A teraz propozycja - podejmijmy ten apel, tą inicjatywę. Nie ważne, czy ktoś
jest wierzący, czy uczestniczy w mszach kościelnych. To nie o to chodzi.
Papież Polak - Jan Paweł II - nasz rodak na stałe wpisał się w historię
świata. Warto o tym pamiętać. Warto to zachować dla przyszłych pokoleń.
Obserwuj wątek
    • brite Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 11:46
      Tzn Watykan mamy wykupić czy jak?
      Może jednak zajrzę do artykułu.
    • Gość: J.S. Re: Kupmy dom papieża IP: 195.69.82.* 21.12.05, 11:49
      Juz sie wyrywam, trzymaj mnie pan.
    • radioaktywny Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 11:52
      Jesli ponad 18.350.000 Polakow chodzi na niedzielne msze, i kazdy daje po kilka
      zlotych na tacę to chyba mozna zebrac bez oglaszania SPECJALNEJ zbiorki, chyba
      ze przy tej okazji ma sie ochotę na pieniazki na inne mniej "swiete" cele...
      Toruński kombinat jest na tyle bogaty, ze on sam moze dokonac zakupu i
      podarować kamienice państwu.
    • cassani Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 11:54
      jakby Kościół w Polsce miał choć minimum honoru to by go kupił z tacy. myśle że
      grudniowa taca by spokojnie wystarczyła.
      • mag.gie Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 12:05
        chętnię wycenię ten dom:)
        <mag.gie zaciera rączki>
        • cassani a 21.12.05, 12:09
          zajmujesz się takimi rzeczami zawodowo?
          • mag.gie b 21.12.05, 12:12
            powiedzmy, pośrednio:)
            Ale dla dobra sprawy, oczywiście, stanę na głowie, żeby bezpośrednio;p
            • cassani c 21.12.05, 12:13
              jak zajmujesz się nieruchomościami to mam biznes :D
              moge puścic info na privie.
              • mag.gie d 21.12.05, 12:14
                słucham.
                jak się da to pomogę:)
                • cassani e 21.12.05, 12:15
                  zażynam pisać.
                  • cassani f 21.12.05, 12:50
                    dom sprzedany. własnie kupiłem go od mag.gie za przysłowiowy funt kłaków.
                    • mag.gie g 21.12.05, 13:06
                      dziś jest promocja z okazji rozpoczęcia kalendarzowej zimy:)

• poprostuon [...] 21.12.05, 20:37
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: test Re: Kupmy dom papieża IP: 57.66.193.* 21.12.05, 12:10
      test
    • gray Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 12:10

jakoś nie mogę powstrzymać się od śmiechu...

proponuję biały marsz.
      • cassani papieski domek 21.12.05, 12:14
        13 liter.
        wszystko jasne.
    • nowa_wersja_anki Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 12:58
      tak juz sie rozpędziłam kupować
      a pieniążki z kasy niedzielnej to gdzie idą
      na panienki ?
      • marekwojciechowski Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 15:21
        Co inni, znani sądzą o tym pomyśle, przeczytajcie
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3077815.html
        • huann ładne foto w wizytówce ;> /lolik 21.12.05, 18:34

• Gość: Jegor Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 14:44
      a ja sądzę, ze to dobry pomysł. Nie mieszajmy do tego spraw Kościoła. W czas po
      śmierci papieża wszyscy demonstrowali, ostentacyjnie jak bardzo BYŁ dla nich
      ważny, jak WIELKIM był człowiekiem, jak wiele zrobił uczynił dla nas, dla
      Polski ale i dla każdego z nas. A teraz te same osoby żenująco piszą na forum
      takie bzdury pewnie dlatego aby podnieść swoje małe EGO.
      Popieram akcję choć sam jestem antykatolikiem !
    • poprostuon Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 14:47
      Takze uwazam, ze to nie głupi pomysł. Dom kupi społeczenstwo - nie Kościół.
      Bywało tak w historii Polski, ze zasłużeni rodacy otrzymywali w darze od
      społeczeństwa domy ( Sienkiewicz, Piłsudzki ) dlaczegóż więc po śmierci,
      społeczeństwo nie miałoby kupić rodzinnego domu papieża. Powtarzam nie Kościół,
      i nie dla Kościoła! ale społeczeństwo dla siebie!
    • Gość: Beniowski Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 15:32
      Pomysł z tacą w kościele jest zły - nie wszyscy chodzą do kościoła. Są takie
      osoby, ktore chcetnie dołożyłyby "parę groszy" a nie chodza do kosciola. To ma
      byc zbiorka narodowa a nie katolicka :) ale sam pomysl jest okej
    • nocny_m_a_r_e_k Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 15:35
      a moze Wyborcza zajelaby się tym przedsięwzięciem, jego promocją, organizacją,
      dbałaby o "bezpieczeństwo" społecznej inicjatywy no i pieniedzy. Tyle roznych
      akcji organizuje wiec czemu nie ? Co na to redaktorzy wyborczej ?
    • Gość: Wice Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 16:33
      Czemu nie? 10 zł proponuję, kto zbiera ? :)
      • Gość: sceptyk Re: Kupmy dom papieża IP: *.astral.lodz.pl 21.12.05, 17:38
        Jeśli dom zostanie wykupiony za "tacowe" to wiadomo jest, ze dom papieża nie
        będzie należał do Polaków, a do Watykanu czyli obcego państwa. Dom domem, ale
        grunt pod nią i sama kamienica przedstawia dużą wartość materialną - tak
        istotną dla kościoła.
        I czym się tu podniecać?
    • Gość: Ano Re: Kupmy dom papieża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 17:55
      Wykupmy wszystkie domy, w których mieszkał papież i będzie pięknie.
      Oddajmy w opiekę odpowiednich świętych wszystkie miastav w Polsce (wsiami będą
      opiekować się błogosławieni).
      A za 5 lat wyboerzemy ojca Rydzyka na "prezia".
    • poprostuon [...] 21.12.05, 18:37
      • Gość: dziad_prosiebny Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 18:41
        poprostuon napisał:

> Nic dobrego z tego miasta nie wyszło

A w dodatku wszystko zostało!
        • poprostuon [...] 21.12.05, 18:46
          • ano666 Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 19:26
            Gdybyś miał odrobinę pojęcia o tym kto pochodzi z Łodzi, a kto nie to byś bzdur
            nie pisał.
            Ani poseł Borczyk, ani eurodupowaty Golik nie są i nie byli mieszjańcami Łodzi -
            podobnie zresztą jak były premier Miller, który pochodzi z Żyrardowwa.

Ja dostrzegam na forum Łódź natomiast wyjątkowe nagromadzenie zdrowego rozsądku
            i poczucia humory, które wszystkie górnolotne pomysły sprowadza na poziom ziemi.
            • poprostuon Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 20:17
              > Gdybyś miał odrobinę pojęcia o tym kto pochodzi z Łodzi, a kto nie to byś
              bzdur
              >
              > nie pisał.
              > Ani poseł Borczyk, ani eurodupowaty Golik nie są i nie byli mieszjańcami
              Łodzi
              > -
              > podobnie zresztą jak były premier Miller, który pochodzi z Żyrardowwa.

Tiaaaa...a głosowali na nich i wybrali ich do parlamentu mieszkańcy Krynicy,
              Gorzowa i Małkini zastanów się dobra kobieto :) co piszesz.
      • brite hehe 21.12.05, 20:52
        poprostuon napisał:

> pełni frustracji, jadu i kompleksów.

No cóż, patrząc na ten oraz następne Twe posty w tym wątku, pasowałbyś na
        takiego Łodzianina.
        • poprostuon Re: hehe 21.12.05, 20:55
          brite napisał:
          > poprostuon napisał:
          > pełni frustracji, jadu i kompleksów.

> No cóż, patrząc na ten oraz następne Twe posty w tym wątku, pasowałbyś na
          > takiego Łodzianina.
          >
          Zgadzam się w 100% - jestem już bardziej łódzki od niejednego z Was,
          czterokulurowcy...po prostu działa przysłowie KTO Z KIM PRZYSTAJE TAKI SIĘ
          STAJE :)
          a tak a'pro'po - masz semickie rysy i nie jestem księdzem :)
          • brite LOL 21.12.05, 21:02
            > a tak a'pro'po - masz semickie rysy i nie jestem księdzem :)

Oj-wej, ja tego jeszcze nigdy od nikogo nie slyszał. Pan jesteś pierwszy, co mi
            to powiedział.
    • Gość: Plus_Minus Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 21.12.05, 18:38
      No, to żeś teraz stary dołożył...

oceny.com.pl
    • radioaktywny Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 20:38
      Dwac kasę na dom dziadka Karola! Dorobiliście się na handlu z ruskimi w tych
      waszych nagromadzonych w garazach szwalniach ?! To teraz wyciągac kase i dawac
      na dom dziadka Karola. Dorobkiewicze i pseudobiznesmeni...z Tuszyna, Rzgowa,
      handlujący z Turkami, Wietnamczykami i Ruskimi na stadionie 10-lecia.
      Dawać..dawać...dawać...a zbawi to Wasze czterokulturowe dusze!

Podobne w stylu teksty wyglaszali w latach stalinowskich młodzi działacze
      partii komunistycznej do rozkułaczanych chłopów.
      Lata i ustroje mijają a prymitywne myślenie króluje w kraju nad Wisłą...
      • poprostuon Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 20:42
        radioaktywny napisał:

> Dwac kasę na dom dziadka Karola! Dorobiliście się na handlu z ruskimi w tych
        > waszych nagromadzonych w garazach szwalniach ?! To teraz wyciągac kase i
        dawac
        > na dom dziadka Karola. Dorobkiewicze i pseudobiznesmeni...z Tuszyna, Rzgowa,
        > handlujący z Turkami, Wietnamczykami i Ruskimi na stadionie 10-lecia.
        > Dawać..dawać...dawać...a zbawi to Wasze czterokulturowe dusze!
        >
        > Podobne w stylu teksty wyglaszali w latach stalinowskich młodzi działacze
        > partii komunistycznej do rozkułaczanych chłopów.
        > Lata i ustroje mijają a prymitywne myślenie króluje w kraju nad Wisłą...

Tacy sami działacze jak Twój ojciec! A czy to nie dziadek Karol umożliwił Wam
        drodzy czterokulturowi Łodzianie, ze mozecie robic te swoje geszefciki po
        bramach, garażach i innych tuszynach ? He ? Wiec zamiast w wakacje wygrzewać
        pupy na plazach Tunezji lub innej Hiszpanii wysupłajcie ze swoich obrzezanych
        skarpetek po parę groszy i kupcie dom Dziadka. Chociaż w ten sposób łódzki
        motłoch jakoś odkupi swoje winy i grzechy! Więc jazda...jazda...jazda...
        >
    • brite Re: LOL 21.12.05, 21:09
      dla ułatwienia: www.niespodzianka.art.pl/Obrazy/27.jpg

Pięknie! Wunderbar! A może i Pan raczyłbyś swę fizjonmomję ku ogólnej ocenie
      okazać?
      • huann Re: LOL 21.12.05, 21:27
        brite napisał:

> dla ułatwienia: www.niespodzianka.art.pl/Obrazy/27.jpg

b. sympatyczny starszy pan :)
        niestety, podejrzewam, że nie miał netu, bo pisze na obrazku piórem przy
        świeczce.

ps. A Jezus był Żydem! :D
        • poprostuon Re: LOL 21.12.05, 23:38
          huann napisała:

A Jezus był Żydem! :D

A mylisz się i to bardzo. Jezus był Zydem i owszem tak samo jak Ty jestes
          Słowianinem ....Jezus był Galilejczykiem - a to ważne, bo uzywając dzisiejszych
          odniesień i poprawności politycznej, to Jezus byłby Palestyńczykiem. Zanim
          napiszesz pomyśl, wiem, ze to boli, że swedzi Cię wtedy głowa...ale potrenuj, z
          czasem przejdzie...
          • zamek działaj, działaj 22.12.05, 00:02
            specjalisto od niepodpisanych wypracowań... list do forum.abuse już wysłany
            • poprostuon Re: działaj, działaj 22.12.05, 00:45
              zamek napisał:
              > specjalisto od niepodpisanych wypracowań... list do forum.abuse już wysłany

Ojcze nasz, który jesteś w Niebie...modlę się za Twoją czterokulturową duszę,
              abyś doznała ( tak, tak doznała wiesz o czym mówię, i teraz kłębią Ci się
              nerwowe myśli hi hi hi ) zbawienia...

• zamek Re: działaj, działaj 22.12.05, 01:07
                a ja się za ciebie nie modlę, obelżywy hipokryto, który to jedną ręką oferuje
                się jako autor wypracowań, a drugą szuka dobrego gimnazjum dla córeczki... tym
                wszystkim biednym naiwnym, co to mają ochotę nająć się u ciebie za gosposię,
                trzeba będzie od razu na rozmowie kwalifikacyjnej wyjaśnić, że "tępa babo" to w
                twoich ustach wyszukany komplement... nie myśl sobie, że nie zadałem sobie trudu
                znalezienia wszystkich twoich wpisów na forum, skoro już tak religijnie
                nastawieni jesteśmy na tym wątku, to niechaj będzie - "mane, tekel, fares"
                • poprostuon Re: działaj, działaj 22.12.05, 01:18
                  zamek napisał:

> a ja się za ciebie nie modlę, obelżywy hipokryto, który to jedną ręką oferuje
                  > się jako autor wypracowań, a drugą szuka dobrego gimnazjum dla córeczki... tym
                  > wszystkim biednym naiwnym, co to mają ochotę nająć się u ciebie za gosposię,
                  > trzeba będzie od razu na rozmowie kwalifikacyjnej wyjaśnić, że "tępa babo" to
                  w
                  > twoich ustach wyszukany komplement... nie myśl sobie, że nie zadałem sobie
                  trud
                  > u
                  > znalezienia wszystkich twoich wpisów na forum, skoro już tak religijnie
                  > nastawieni jesteśmy na tym wątku, to niechaj będzie - "mane, tekel, fares"

Hmmm....
                  Wiec Ci odpowiem

Ty też, Baltazarze, synu jego, nie uniżyłeś serca twego, chociaż to wszystko
                  wiedziałeś,
                  23 ale się podniosłeś przeciw Panu niebieskiemu, i naczynia domu jego
                  przyniesiono przed ciebie, a ty i panowie twoi, i żony twoje, i nałożnice twoje
                  piliście wino z nich, a nadto bogów srebrnych i złotych, miedzianych,
                  żelaznych, kamiennych i drewnianych, którzy nie widzą ani nie słyszą ani nie
                  czują, chwaliłeś, a Boga, który tchnienie twe i wszystkie drogi twoje ma w ręce
                  swej, nie uczciłeś.
                  24 Przeto od niego posłany został palec ręki, która pisała to, co jest wyrażone.
                  25 A to jest pismo, które jest napisane: Mane, Tekel, Fares.
                  26 A ten jest wykład słów: Mane: policzył Bóg królestwo twoje i kres mu położył.
                  27 Tekel: zważony jesteś na wadze i znaleziono cię za lekkim.
                  28 Fares: rozdzielone jest królestwo twoje i dano je Medom i Persom."
                  29 Wtedy z rozkazu króla obleczono Daniela w szkarłat i włożono łańcuch złoty
                  na szyję jego i obwołano o nim, że miał władzę jako trzeci w królestwie jego.
                  30 Tejże nocy zabity został Baltazar, lcról chaldejski,

I teraz ad rem
                  Baltazar miał brodę całkiem podobną do Twojej, wiec obyś nie skonczył tak jak
                  ON. Po drugie trudu zadałeś sobie - piszesz...a pewnyś, że każdy JA to Ja? Inny
                  facet z brodą jakieś 2000 lat temu, siedząc na Górze głosił w swym kazaniu Nie
                  sądźcie abyście nie byli sądzeni...zakładam, że babcia Ci o tym mówiła :) Skoro
                  taki religijny wątek, to jeszcze jeden cytat...domyśl się kto do kogo....

...I odpuść nam nasze winy, tak jak My odpuszczamy naszym winowajcom..." Jestes
                  w stanie to zrozumiec ? Wiem, ze nie...ale moze ktoś Ci to wytłumaczy.

• poprostuon Re: działaj, działaj 22.12.05, 01:29
                  zamek napisał:

> a ja się za ciebie nie modlę, obelżywy hipokryto, który to jedną ręką oferuje
                  > się jako autor wypracowań, a drugą szuka dobrego gimnazjum dla córeczki... tym
                  > wszystkim biednym naiwnym, co to mają ochotę nająć się u ciebie za gosposię,
                  > trzeba będzie od razu na rozmowie kwalifikacyjnej wyjaśnić, że "tępa babo" to
                  w
                  > twoich ustach wyszukany komplement... nie myśl sobie, że nie zadałem sobie
                  trud
                  > u
                  > znalezienia wszystkich twoich wpisów na forum, skoro już tak religijnie
                  > nastawieni jesteśmy na tym wątku, to niechaj będzie - "mane, tekel, fares"

A tak przy okazji jednego nie rozumiem. Dzisiaj plujesz na pomysł, który jest
                  tematem tego wątku a kilka miesięcy temu, na tym samym forum strałeś z żalu i
                  chlipałeś, obłudnie, jak zwykle. Dowód? A Bardzo proszę -

Łódź

Niech odpoczywa w pokoju wiecznym
                  Autor: zamek ☺
                  Data: 03.04.05, 00:27 + dodaj do ulubionych wątków

zarchiwizowany

--------------------------------------------------------------------------------
                  [']
                  Nie sposób wyrazić żalu...
                  • zamek Re: działaj, działaj 22.12.05, 02:25
                    Czytaj, co piszę. O pomyśle wykupu nie odezwałem się ani słowem. Natomiast
                    piętnuję pełnego fałszu dwulicowca i człeka obelżywie odnoszącego się do
                    dyskutantów.
          • brite Re: LOL 22.12.05, 01:05
            Mniejsza z tym, z którego z tych semickich ludów pochodził Jozue (a zaiste,
            skoro żył w Galilejskim Nazaret, to był Galilejczykiem), problem w tym, że
            wierzenia i legendy tych plemionek skupionych na tak niedużym obszarze po
            licznych nadinterpretacjach, przeinaczeniach i wypaczeniach dały początek aż
            trzem potężnym tworom jakimi są religie.
            • poprostuon Re: LOL 22.12.05, 01:08
              brite napisał:

> Mniejsza z tym, z którego z tych semickich ludów pochodził Jozue (a zaiste,
              > skoro żył w Galilejskim Nazaret, to był Galilejczykiem), problem w tym, że
              > wierzenia i legendy tych plemionek skupionych na tak niedużym obszarze po
              > licznych nadinterpretacjach, przeinaczeniach i wypaczeniach dały początek aż
              > trzem potężnym tworom jakimi są religie.

Co prawda to prawda.
      • poprostuon Re: LOL 21.12.05, 23:35
        brite napisał:

> dla ułatwienia: www.niespodzianka.art.pl/Obrazy/27.jpg
        >
        > Pięknie! Wunderbar! A może i Pan raczyłbyś swę fizjonmomję ku ogólnej ocenie
        > okazać?
        A bardzo prosze - czerski.art.pl/?m=a&b=2&year=2005&month=07
        • brite Re: LOL 22.12.05, 00:52
          Super fotki.
          A jaki masz związek z tym Czerskim?
          • poprostuon Re: LOL 22.12.05, 01:00
            zamek napisał:

> specjalisto od niepodpisanych wypracowań... list do forum.abuse już wysłany

Jestes bystrym facetem, wiec pomysl...
            Być moze jestem bratem Jurka, tego wiesz, ktory mieszka obok Halinki, ktora
            jest siostrą Basi, tej, co w 1977 była razem z Karolem na Koloniach w
            Jaworzynie. Wtedy, kiedy mleko dostarczał im do stołówki kolonijnej Pan
            Zdzicho. Otóż Pan Zdzicho miał brata, zginął w 1939 pod Kutnem. I ten brat
            zanim zginął poprosił o ogień, wtedy, tam w okopach, faceta, którego starszy
            brat chodził do szkoły z Marysią. A Marysia, kiedy się rodziła w Szpitalu
            Przemienienia Pańskiego, lezała w sali razem z Tadeuszem, w zasadzie wtedy
            Tadeuszkiem. I ten Tadeuszek jak nieco urósł, poznał Elę, które chrzestna matka
            lkupiła rower od Pana Romana, który był kierowcą w GS-ie, gdzie główną księgową
            była Halina Marzec. A Halina Marzec miała dwie najlepsze przyjaciółki z ławy
            szkolnej. Jedną z nich była moja matka, a drugą była matka Czerskiego.

To chyba tyle.

• brite aha 22.12.05, 01:07
              Big_news! Wiedziałem.
          • poprostuon Re: LOL 22.12.05, 01:07
            brite napisał:

> Super fotki.
            > A jaki masz związek z tym Czerskim?
            Jestes bystrym facetem, wiec pomysl...
            Być moze jestem bratem Jurka, tego wiesz, ktory mieszka obok Halinki, ktora
            jest siostrą Basi, tej, co w 1977 była razem z Karolem na Koloniach w
            Jaworzynie. Wtedy, kiedy mleko dostarczał im do stołówki kolonijnej Pan
            Zdzicho. Otóż Pan Zdzicho miał brata, zginął w 1939 pod Kutnem. I ten brat
            zanim zginął poprosił o ogień, wtedy, tam w okopach, faceta, którego starszy
            brat chodził do szkoły z Marysią. A Marysia, kiedy się rodziła w Szpitalu
            Przemienienia Pańskiego, lezała w sali razem z Tadeuszem, w zasadzie wtedy
            Tadeuszkiem. I ten Tadeuszek jak nieco urósł, poznał Elę, które chrzestna matka
            lkupiła rower od Pana Romana, który był kierowcą w GS-ie, gdzie główną księgową
            była Halina Marzec. A Halina Marzec miała dwie najlepsze przyjaciółki z ławy
            szkolnej. Jedną z nich była moja matka, a drugą była matka Czerskiego.

To chyba tyle.

• nocny_m_a_r_e_k Re: Kupmy dom papieża 21.12.05, 23:55
      Możecie wrócić do meritum sprawy-tematu? To żenujące w jakim kierunku zeszła
      Wasza dyskusja.
    • Gość: fryza Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 01:43
      Ciekawy link i na temat
      www.bazylika.wadowice.opoka.org.pl/
      • Gość: fryza Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 01:45
        Kolejny ciekawy link (po angielsku)
        www.ejpress.org/article/4534
    • Gość: fryza Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 01:54
      I jeszcze jeden link - ciekawy wywiad, rozmowa. Warto przeczytac a ja obiecuję,
      ze to na dzisiaj ostatni juz link :)
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3079744.html
    • Gość: fryza Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 01:57
      Skłamałam :)
      zobaczcie...
      serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35077,3078267.html?i=0
    • marekwojciechowski Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 12:09
      Tworząc wątek nie było moją intencją sprowadzanie go do tak zenującego poziomu
      dyskusji. A swoją drodą, większość zawartych w nim wypowiedzi dobrze oddaje
      naszą, polską, nie tylko łódzką :) mentalność. W kwietniu, kiedy Papież umierał
      cały kraj, wszyscy potrafiliśmy zapomnieć o złośliwościach, brudach, docinkach.
      Nie było Żydów, Gojów, wszyscy byliśmy dziećmi, które nagle straciły Ojca.
      Dzisiaj, jedno przez drugiego chcemy pokazać jak jesteśmy odwazni, nowocześnie,
      neoliberalni i jak bardzo sramy na wszelkie świętości, na zasady, na normy, na
      to co stanowi nas samych na naszą przeszłość - jakaby ona nie była.
      Forum ma to do siebie, ze jest płaszczyzną nieskrępowanej wymiany zdań, myśli
      opinii...Dziwią więc mnie te wpisy, których autorzy poczuliu w sobie powołanie
      cenzorskie ( był kiedyś taki Urząd na Mysiej w Warszawie ). Im w szczególności
      dedykuję słowa Winstona Churchilla ( w swobodnym, dosłownym tłumkaczeniu ) - W
      dupie mam to co myślisz ale gotów jestem umrzeć za to abyś mógł (mogła) to
      głosić...

Czytając inne fora, innych miast widzę, że ludzie potrafią kulturalnie wyrażać
      swoje opinie na ten temat ( dom papieża ) , potrafią różnić się, często ostro
      ścierać ale nigdzie - powtarzam - nigdzie nie spotkałęm takiego nagromadzenia
      jadu, złośliwości i chamstwa. Moze więc, jest coś na rzeczy w określeniu -
      łódzki ciemnogród? Chciałbym wierzyć, że tak nie jest....
      • histeryx My kupimy pierwsi dom Naszego Papieża!! 22.12.05, 12:10
      • brite Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 13:31
        > W kwietniu, kiedy Papież umierał
        > wszyscy potrafiliśmy zapomnieć o złośliwościach, brudach, docinkach.
        > wszyscy byliśmy dziećmi, które nagle straciły Ojca.

Zapewniam Cię, że nie wszyscy. Nie uzurpuj sobie prawa do rozciągania swoich
        odczuć na wszystkich.
        • marekwojciechowski Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 13:43
          brite napisał:
          > W kwietniu, kiedy Papież umierał
          > wszyscy potrafiliśmy zapomnieć o złośliwościach, brudach, docinkach.
          > wszyscy byliśmy dziećmi, które nagle straciły Ojca.
          > Zapewniam Cię, że nie wszyscy. Nie uzurpuj sobie prawa do rozciągania swoich
          > odczuć na wszystkich.

Strasznie jesteś zachowawczy, antykatolicki :) hmmm...taki niezalezny,
          oświecony wolnomyśliciel, hmmm. Zadałem sobie trochę trudu i odnalzałem Ciekawy
          wpis na tym Forum. Ciekawe w jakim świetle stawia on Twoją dzisiejszą postawę.
          To sie chyba nazywa "chorągiewka" :) Wiem, wiem tylko krowa nie zmienia
          popoglądów...wiec wiemu już, ze Brite nie jest krową!

Re: Czy wciąż jest Wam smutno po śmierci Jana Paw
          Autor: lekko.cofniety
          Data: 06.07.05, 10:55 + dodaj do ulubionych wątków
          zarchiwizowany
          --------------------------------------------------------------------------------
          A pamiętasz brite jak nie chciałeś kiedyś jechać do Zakopanego, bo musiałeś iść
          na pielgrzymkę jakąś? Pamiętasz co wtedy mówiłaś?

• brite haha 22.12.05, 14:05
            Pudło, przyjacielu. Zauważ, że autorem wyszperanego przez Ciebie dzielnie postu
            jest niejaki lekko.cofnięty, który bezdyskusyjnie pomylił mnie z kimś innym
            (bądź zrobił to celowo), ba, nawet zmienił mi płeć!
            Wszyscy podlegamy prawom z chorągiewkami i krowami, ale w tym przypadku jesteś w
            błędzie.

> Strasznie jesteś zachowawczy, antykatolicki :) hmmm...taki niezalezny,
            > oświecony wolnomyśliciel

to mi się podoba! :)
            • marekwojciechowski Re: haha 22.12.05, 20:22
              brite napisał:

>Strasznie jesteś zachowawczy, antykatolicki :) hmmm...taki niezalezny,
              >oświecony wolnomyśliciel
              >
              > to mi się podoba!

Nie wyrywaj moich zdań z kontekstu, ok? Bądź rzetelny, taka prośba. Jak
              dowiodłem zmieniasz poglądu - i nie ma w tym w sumie niczego nagannego - ale
              zachowaj przynajmniej elemntarną zasadę odnoszenia się do całości wypowiedzi a
              nie wyrwanego z kontekstu zdania. Swiątecznie pozdrawiam.
              • brite Re: haha 22.12.05, 22:23
                > Jak dowiodłem zmieniasz poglądu

Czyżbyś, o nieszczęsny, nie przeczytał mojego postu? Czy mam z tego wnioskować
                że przesz na oślep nie zwracając uwagi na to co mówi Twój rozmówca? W takim
                razie dyskusja z Tobą nie miałaby żadnego sensu.

Tak dla uzupełnienia, stawianie obok siebie mnie i słowa "pielgrzymka" to jak,
                nie przymierzając, Jerzy Urban i "świątobliwość".
                • marekwojciechowski Re: haha 22.12.05, 23:14
                  brite napisał:

> > Jak dowiodłem zmieniasz poglądu
                  >
                  > Czyżbyś, o nieszczęsny, nie przeczytał mojego postu? Czy mam z tego wnioskować
                  > że przesz na oślep nie zwracając uwagi na to co mówi Twój rozmówca? W takim
                  > razie dyskusja z Tobą nie miałaby żadnego sensu.
                  >
                  > Tak dla uzupełnienia, stawianie obok siebie mnie i słowa "pielgrzymka" to jak,
                  > nie przymierzając, Jerzy Urban i "świątobliwość".
                  >
                  Cóż za wyniosła teza ~ "W takim razie dyskusja z Tobą nie miałaby żadnego
                  sensu" A ja zwróciłem tylko uwagę, że jesteś nierzetelny w cytowniu mnie. Widac
                  trafiłem w czułu punkt...hmmm...
                  • brite Re: haha 22.12.05, 23:41
                    Wiem, że to jałowa dyskusja o dyskusji i że niepotrzebnie daję się wciągać.
                    Ale: zacytowałem Cię absolutnie rzetelnie - to, co stwierdziłeś ironicznie i
                    zapewne z przekąsem, bardzo mi pasowało.

Zbyt krótka jest dotychczasowa dyskusja między nami, abym mógł wywnioskować z
                    całą pewnością, że tracąc grunt pod nogami wykręcasz kota ogonem i zero
                    konkretów próbujesz nieudolnie maskować niemerytorycznymi zaczepkami, ale
                    najwyraźniej do tego zmierzamy.

A więc - o czym to rozmawialiśmy?
                    • marekwojciechowski Re: haha 23.12.05, 01:25
                      Pax Pax Pax....
                      Ty masz wady, pewnie ja także :)
                      W Wigilię Wigilii wybaczam i prosze o wybaczenie...jak biskup
                      polski...niemieckiego :)
                      A na powaznie...nie odbieraj moich uwag ad personam...one są absolutnie ad rem.
                      Pozdrawiam świątecznie
                      • nocny_m_a_r_e_k Re: haha 23.12.05, 17:27
                        Czy to już wszystko co mieliście do powiedzenia w kwestii tematu tego wątku?
                        Jeśli tak, no cóż, przyznam, ze niewiele...

<a "www.paolocardone.it/" > foto>
                        • brite Re: haha 26.12.05, 03:33
                          Nie podoba mi się skatologiczna treść w pierwszej sylabie tematu tego wątku.
              • gray Re: haha 28.12.05, 21:03
                marekwojciechowski napisał:

> Jak dowiodłem zmieniasz poglądu

niczego nie dowiodłeś. jeżeli teraz napiszę, żebyś nie ściemniał bo widziałem
                jak nacierasz się krowimi plackami i odgryzasz głowy kogutom to stanie się to
                prawdą? w jakim poważaniu, o chrześnijaninie - katoliku, masz swojego dyskutanta
                skoro nie wierzysz w jego zapewnienia o nieprawdziwości cytowanej przez ciebie
                wypowiedzi?

a poza tym skąd ten, rodem ze 'starych czasów', odruch natychmiastowego
                przetrzepania historii wypowiedzi rozmówcy? to forum już kilka razy pokazało, że
                najwięksi prawicowcy są zarazem największymi komunistami...

więcej pokory ci życzę - być może jeszcze do tego nie doszedłeś ale twoja wiara
                jest dla ciebie a nie na pokaz i kupowanie czyjegoś domu nie uczyni cię bardziej
                świętym niż jesteś, lepiej kup sobie dobrą herbatę - uspokaja.
      • zamek Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 21:23
        Ponieważ poczułem się troszeczkę wywołany do tablicy - wszakże zgłaszałem
        wybrane posty "poprostujego" do forum.abuse - uprzejmie informuję, iż intencją
        moją było wyłącznie powstrzymanie obelżywych zachowań tegoż forumowicza wobec
        innych dyskutantów. W żaden sposób nie odnosiłem się do meritum sprawy i nie
        zajmowałem wobec niej stanowiska. W żadnej również mierze nie dążyłem do tego,
        aby usunięcie postów o uwłaczającej treści było wyrazem mojego głosu w dyskusji
        albo blokowania poglądu innego niż mój (nawiasem mówiąc, w przedmiotowej sprawie
        po prostu nie mam stanowiska i nie opowiadam się po żadnej ze stron). Zatem
        argument powołania cenzorskiego uważam za nietrafiony i nie na miejscu.
        Pozdrawiam :)
        • marekwojciechowski Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 23:12
          > Ponieważ poczułem się troszeczkę wywołany do tablicy - wszakże zgłaszałem
          > wybrane posty "poprostujego" do forum.abuse - uprzejmie informuję, iż intencją
          > moją było wyłącznie powstrzymanie obelżywych zachowań tegoż forumowicza wobec
          > innych dyskutantów. W żaden sposób nie odnosiłem się do meritum sprawy i nie
          > zajmowałem wobec niej stanowiska. W żadnej również mierze nie dążyłem do tego,
          > aby usunięcie postów o uwłaczającej treści było wyrazem mojego głosu w
          dyskusji
          > albo blokowania poglądu innego niż mój (nawiasem mówiąc, w przedmiotowej
          sprawi
          > e
          > po prostu nie mam stanowiska i nie opowiadam się po żadnej ze stron). Zatem
          > argument powołania cenzorskiego uważam za nietrafiony i nie na miejscu.
          > Pozdrawiam :)

Drogi "zamku" :) absolutnie rozumiem i popieram Twoje zachowanie. Cenzorskiego
          powołania bynajmniej nie przypisywałem Tobie. Jakiś porządek i standard
          wypowiedzi winien być zachowany i to dobrze, ze starasz się o to dbac.
    • Gość: Eryk Re: Kupmy dom papieża IP: *.toya.net.pl 22.12.05, 12:18
      Dzisiaj, jadąc samochodem, w ktorejs z łodzkich stacji radiowych słyszałem o
      tym wątku. Ponoć abp Dziwisz zaapeluje aby jedna z niedzielnych tac w
      kosciolach poszla wlasnie na wykup domu papieza. To chyba rozstrzygnie problem.
    • nocny_m_a_r_e_k Re: Kupmy dom papieża 22.12.05, 13:02
      Jest 13.10. wstałem, dopiero teraz. Jak to nocny Marek :) Loguję się, wchodzę,
      czytam Forum i co widzę ? Bagno obelg:) a wątek taki święty :)
      • szprota MSPANC 22.12.05, 20:38
        cokolwiek myśleć o tym pomyśle, ze świętością nie ma on nic wspólnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka