Dodaj do ulubionych

Sposób na Waltera.

IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 22:01
Zainstalowanie świateł z sygnalizacją wzbudzaną lub chociaż zamiana
pierwszeństwa, na skrzyżowaniu Waltera - Janke z torami tramwajowymi to rzecz
oczywista i o tym już mówiliśmy. Wymyśliłem natomiast, co by można zrobić,
aby poradzić sobie ze zbyt ostrymi łukami przez które tramwaje muszą się
nieomal przeczołgiwać. Te na Wyszyńskiego da się wyprofilować i złagodzić,
co, mam nadzieję, nastąpi przy wymianie tamtejszego torowiska, natomiast przy
łukach koło pętli Oszczepowa zrobiłbym... przystanek. Zastąpiłby on
przystanki przy Wróblewskiego i Waltera - Janke. W ten sposób tramwaj i tak
musiałby zahamować przy zakręcie, a dodatkowo troszeczkę rozrzedzilibyśmy
gęsto ustawione przystanki w tamtym rejonie. Troszkę tylko szkoda nowych
peronów przy Wróblewskiego, ale może dałoby się je zdemontować(?) I co wy na
to?
Obserwuj wątek
    • Gość: łażej Re: Sposób na Waltera. IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.58.* 09.11.02, 00:13
      Pomysł ciekawy, ale chyba nie do zrealizowania właśnie przez nowe przystanki
      przy Wróblewskiego. Nie sądzę, by ktoś chciał się narażać i rozbijać prawie
      nowy przystanek. Ponadto Wróblewskiego jest ulicą bardzo wyraźnie zaznaczającą
      się w tym obszarze, co jest argumentem za pozostawieniem przystanku właśnie w
      tym miejscu. Sądzę, że i przy pętli dało by się łuk wyprostować. Trzeba by się
      było jedynie nieco bardziej wciąć w pętlę przed zakrętem. A póki co należałoby
      chyba wymienić zwrotnicę wyjazdową z pętli, bo nie ma miesiąca bym nie spotkał
      tam ekipy spawalniczej.

pozdrawiam
    • Gość: Ł.S. Re: Sposób na Waltera. IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 12:13
      Gość portalu: Ja napisał(a):

> Wymyśliłem natomiast, co by można zrobić,
      > aby poradzić sobie ze zbyt ostrymi łukami przez które tramwaje muszą się
      > nieomal przeczołgiwać. Te na Wyszyńskiego da się wyprofilować i złagodzić,
      > co, mam nadzieję, nastąpi przy wymianie tamtejszego torowiska, natomiast przy
      > łukach koło pętli Oszczepowa

A teraz weź plan Łodzi i poszukaj ulicy Oszczepowej. Szybko dojdziesz do
      wniosku, że ta pętla (już) się tak nie nazywa. :)

zrobiłbym... przystanek. Zastąpiłby on
      > przystanki przy Wróblewskiego i Waltera - Janke. W ten sposób tramwaj i tak
      > musiałby zahamować przy zakręcie, a dodatkowo troszeczkę rozrzedzilibyśmy
      > gęsto ustawione przystanki w tamtym rejonie. Troszkę tylko szkoda nowych
      > peronów przy Wróblewskiego, ale może dałoby się je zdemontować(?) I co wy na
      > to?

Zaproponuj to mieszkańcom okolicy ul. Wróblewskiego. Na pewno się ucieszą. :)

Pozdrawiam,
      Ł.S.
      • Gość: Ja Re: Sposób na Waltera. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 14:33
        Gość portalu: Ł.S. napisał(a):

> A teraz weź plan Łodzi i poszukaj ulicy Oszczepowej. Szybko dojdziesz do
        > wniosku, że ta pętla (już) się tak nie nazywa. :)
        Nie muszę brać planu Łodzi, wiem, że to nieaktualna nazwa, ale czasami tak z
        przyzwyczajenia...
        > Zaproponuj to mieszkańcom okolicy ul. Wróblewskiego. Na pewno się ucieszą. :)
        Tak, to jest jedna z głównych przeszkód, a mieszkańcy Karolewa są strasznie
        wyczuleni na punkcie komunikacji (boje o 98)
        > Pozdrawiam,
        Jak zwykle, również
        • Gość: Ł.S. Re: Sposób na Waltera. IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 15:57
          > Nie muszę brać planu Łodzi, wiem, że to nieaktualna nazwa, ale czasami tak z
          > przyzwyczajenia...

W MPK sporo osób też nadal używa tej nazwy. Jeszcze zabawniej brzmi gdy na
          pętlę Włókniarzy/Legionów mówią "Towarowa". :)

> > Zaproponuj to mieszkańcom okolicy ul. Wróblewskiego. Na pewno się ucieszą.
          > :)
          > Tak, to jest jedna z głównych przeszkód, a mieszkańcy Karolewa są strasznie
          > wyczuleni na punkcie komunikacji (boje o 98)

Co do niwelacji niepotrzebnych łuków na trasie W-Z mogę dodać, że jest już
          przygotowany plan przebudowy wyjazdu z pętli Augustów.

> > Pozdrawiam,
          > Jak zwykle, również

To ja też. :)
          Ł.S.

• Gość: milotram Re: Sposób na Waltera. IP: *.toya.net.pl 09.11.02, 20:31
            a najlepsze jest to ze skryzowanie bratyslawska -wyszynskiego miala juz 4 nazwy
            ulic a ndal pozostaje ul oszczepowa ;-)
            1.oszczepowa
            2,zakladowa
            3.thelmana ( lata 1976-91 )
            4.wyszynskiego ( obecna nazwa )
            a jesli chodzi o łuki to najlepiej by bylo gdyby tory tramwajowe od ul.krola (
            nie mylic z nazwa przystanku a ulica dochodzaca do wyszynskiego ;) )puscic
            prosto nie robiac tego luku porosto az za ulice waltera janke a pozniej lekkim
            skretem w bratysławska ( przez dawna petle wchodzac czescowo w tor dawnej
            petli)
            • Gość: łażej Re: Sposób na Waltera. IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.33.* 09.11.02, 20:44
              Gość portalu: milotram napisał(a):

> a jesli chodzi o łuki to najlepiej by bylo gdyby tory tramwajowe od >
              ul.krola
              > nie mylic z nazwa przystanku a ulica dochodzaca do wyszynskiego ;) )puscic
              > prosto nie robiac tego luku porosto az za ulice waltera janke a pozniej
              lekkim
              > skretem w bratysławska ( przez dawna petle wchodzac czescowo w tor dawnej
              > petli)

To jest bardzo dobra koncepcja :o) Ponadto należałoby zlikwidować przystanek
              przy Waltera. Spośród wszystkich przystanków na Karolewie i Retkinii, to
              właśnie z przystanku przy Waltera korzysta najmniej pasażerów. Są to pojedyncze
              osoby na kurs. Dotarcie przez nie na przystanek przy Króla trwałoby jedynie
              kilkadziesiąt sekund dłużej niż na przystanek przy Waltera. A tramwaj mógłby,
              przy uzyskaniu pierwszeństwa na Waltera, spokojnie przejechać przez tę ulicę.
              Miejmy nadzieję, że przy wymianie torów zostanie jednocześnie na tym odcinku
              zmieniony ich przebieg.

pozdrawiam
          • aduram Re: Sposób na Waltera. 09.11.02, 23:11
            A co z planami pociągnięcia tramwajów dalej, na Janów lub jeszcze dalej w Olechów? Czy jeśli dojdą do skutku, pętla Augustów nadal będzie krancówką jakiejś linii, czy zostanie po niej tylko widmo, jak przy Widzewskiej, a wszystkie numery będą jechały dalej?
            • yarro_ Re: Sposób na Waltera. 14.11.02, 23:26
              Coś tam ma zawracać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka