Dodaj do ulubionych

gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeńskie?

05.02.06, 21:34
bardzo proszę o informacje na ten temat... Wiemy że w innych miastach takie
kursy się odbywają Niestety w Łodzi gdzie postanowiliśmy zamieszkać, wkrótce
pobrac nie możemy znaleźć właśnie takich krótkich kursów przedmałżeńskich
Jeśli ktoś wie gdzie mogą sie one odbywać prosimy o informacje, dzieki
Obserwuj wątek
    • wilk.co.sika.i.kuca małżeństwo w weekend to jest to! /nirozwodu 05.02.06, 21:36

• szprota mspanc 05.02.06, 21:37
      podejrzewam, że w większości akademików...
      • Gość: gappa1 Re: mspanc IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:34
        dobre :D
    • Gość: magda Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 21:37
      Z tego co wiem, to kursy prowadzone sa w kazdym kosciele. Tam, gdzie wezmiecie
      slub, powinniscie odbyc taki kurs.
      • brite Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:10
        A kto prowadzi takie kursy w kościele? Organista?
        • Gość: magda Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:11
          Nie wiem o jakie chodzilo zalozycielowi watku, ale ja innych nie znam. Prowadzi
          je czesciowo ksiadz, czesciowo osoba swiecka, pewnie jakis katecheta.
          • brite Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:14
            Księża to prawdziwi specjaliści w kwestiach małżeńskich.
            ROTFL.
            • huann Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:15
              ba! przecież zazwyczaj to Ojcowie... :]
            • Gość: magda Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:17
              Jeszcze by to jakos wygladalo, gdyby rzeczywiscie ksiadz opowiadal o sprawach
              duchowych, ale tak fajnie, ciekawie, zeby mlodzi poczuli ta wspolnote, idee
              slubu. Tymczasem ponoc wyglada to tak, ze ksiadz klepie swoje o milosci,
              wiernosci, lojalnosci, obowiazkach, a tuz po tym wchodzi katecheta i rysuje
              meskie i zenskie genitalia na tablicy. :) Cale szczescie, ze ja biore tylko cywilny.
    • brite Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:11
      > nie możemy znaleźć właśnie takich krótkich kursów przedmałżeńskich

A bez nich pobrać się nie da?
      • marrgos Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:12
        da się pod warunkiem ukończenia kursu religii na poziomie liceum
        z tego co pamiętam...
        • brite Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:13
          > da się pod warunkiem

I bez spełnienia tego warunku pobrać się nie da?
          • Gość: magda Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:19
            Jesli jestes katolikiem, to da sie tylko jesli wezmiesz slub cywilny. Tu nikt
            cie o nic nie pyta. W przypadku konkordatowego musisz miec praktyki
            przedmalzenskie lub tzw. mature z religii, o czym wspomniala Gosia. Ale nie
            jestem pewna czy nadal to honoruja.
          • szprota kościelnie nie 05.02.06, 22:19
            a bez kościelnego nie ma wypasu w białej kiecce :)
            • Gość: rafał Re: kościelnie nie IP: *.forweb.pl 05.02.06, 22:23
              >a bez kościelnego nie ma wypasu w białej kiecce
              szkoda że takich trzeźwo myślących szprot jest tak mało:(
              • Gość: gappa1 Re: kościelnie nie IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 11:33
                co masz na mysli?
            • brite Re: kościelnie nie 05.02.06, 22:36
              Byłem na dwóch ślubach kościelnych. Były to jedne ze smętniejszych imprez jakie
              widziałem w życiu.
              • szprota Re: kościelnie nie 05.02.06, 22:42
                ja na kilku, najzabawniejszy był ten na Jasnej Górze, kiedy nie było pewności,
                czy się słucha właściwego, bo tam kilka mszy naraz się odbywało - dobrze, że pan
                młody ma rzadkie imię.
                PS a najlepsze wesele, to takie, na którym kapelą weselną było Voo Voo.
                • Gość: no name Re: kościelnie nie IP: *.4web.pl 06.02.06, 13:08
                  hehehe, ale po tym jak już odszedł od nich Pospieszalski?:))))))))))
                • maginiak Re: kościelnie nie 06.02.06, 14:00
                  Droga Szproto, może dla Ciebie to było i zabawne, zważ jednakże, że ja o mało
                  nie przysięgłam innemu :P
    • sealek Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:23
      Witam, to co mogę Wam doradzić to spotkać się z proboszczem parafii gdzie
      chcecie się pobrać i z nim porozmawiać. Ewentualnie przejechać się do klasztoru
      Dominikanów na Zieloną 13 (dokładnie na rogu Zielonej i Wólczańskiej, centrum
      miasta) Wiem, że swego czasu organizowali takie spotkania - kursy
      przedmałżeńskie, może Wam coś doradzą.
      Pozdrawiam i powodzenia 3mam kciuki
      sealek
    • Gość: Tomek Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 05.02.06, 22:25
      A czy na tych kursach są jakieś zajęcia praktyczne? Tomek
      • Gość: magda Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.06, 22:26
        No Kosciol jest chyba jeszcze zbyt konserwatywny... ;)
      • huann Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:28
        kalendarzyk. juliański albo gregoriański.
        • lew_konia Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 06.02.06, 13:25
          Albo watykańska ruletka :-)
    • sky81 Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 22:58
      Zapraszam cie serdecznie na Łodzkie forum:
      www.wesele-lodz.pl/forum/viewforum.php?f=5&sid=c1ab133326b5b1987878329452bc49b3
    • lukasz.glowacki Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 23:02
      1. Duszpasterstwo Akademickie "5" (ul. ks. Skorupki 5) - początek 18 lutego,
      godz. 18.00;
      2. Katedra (plac Jana Pawła II) - początek 19 kwietnia, godz. 19.00 (zapisy -
      ewmaliniaki(at)op.pl);
      3. Duszpasterstwo Akademickie "Węzeł" (ul. Kopcińskiego 1/3) - początek 24
      kwietnia, godz. 19.00.

Te serie spotkań na pewno stoją na wysokim poziomie. Prowadzą je pary
      małżeńskie, przy wsparciu duchownego. Trwają 8-9 tygodni.
      • lukasz.glowacki Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 23:09
        Typowy weekend dla narzeczonych odbędzie się dopiero w czerwcu, dokładnie 9-11
        czerwca w Wolborzu (zgłoszenia - eijspotmal(at)wp.pl).

Zresztą - najlepiej sięgnijcie do źródeł:
        www.spotkaniamalzenskie.pl/wieczory.html.
    • Gość: sceptyk Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń IP: *.jyes.tpc.edu.tw 05.02.06, 23:46
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3148355.html?skad=rss
      • huann Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 05.02.06, 23:47
        o, tę mapkę już mam więc sobie nie skopiuję
    • fauve Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 06.02.06, 13:30
      Jak wygląda "zaliczenie" takiego kursu ? ;) "Robi" się jakąś pracę
      dyplomową ? :D
    • fleurette Re: gdzie są w Łodzi weekendowe kursy przedmałzeń 06.02.06, 13:49
      serdecznie odradzam świetego józefa parafię jeśli chodzi o takie kursy. pani z
      wąsami króluje:> co do innych nie mam podstaw by się wypowiadać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka