Dodaj do ulubionych

`jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacyjnego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 20:06
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3161456.html
Obserwuj wątek
    • obywatel_piszczyk Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy 13.02.06, 20:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35251197&a=35251197
    • Gość: Lidka PiS bedzie jak zwykle ZA a nawet PRZECIW ?! IP: *.cybernet.ch 13.02.06, 20:35
      PiS bedzie jak zwykle ZA a nawet PRZECIW ?!

LPR + Samozaglada + PiS = swoj trafil na swojego ?!
      • Gość: ebi Re: PiS bedzie jak zwykle ZA a nawet PRZECIW ?! IP: *.forweb.pl 13.02.06, 20:57
        rozrywka.onet.pl/galerie/zareba/nobliwe/10.html
        • Gość: Lidka To sie nazywa Rzad Opozycjny. IP: *.cybernet.ch 13.02.06, 21:07
          To sie nazywa Rzad Opozycjny.

W psychologii klinicznej na cos takiego mowi sie: "double bind".

Jest to jedna z przyczyn schizofrenii...

• Gość: ebi Re: To sie nazywa Rzad Opozycjny. IP: *.forweb.pl 13.02.06, 21:18
            double bind powiadasz
            generacja.org.pl/img/kar_m/kar030.jpg
            • Gość: Lidka Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. IP: *.cybernet.ch 13.02.06, 21:23
              To nie jest double bind.

Gdy plujesz innym w twarz i mowisz, ze deszcz pada
              - to jest double bind.

To jest PiS.
              • Gość: ebi Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. IP: *.forweb.pl 13.02.06, 22:35
                >gdy plujesz innym w twarz...
                kogo opluli?
                • yarro Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. 14.02.06, 00:11
                  Wszystkich tych którzy na nich nie glosowali, a także tych, ktorzy glosowali.
                  • Gość: ebi Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. IP: *.forweb.pl 14.02.06, 00:19
                    ty się do nich nie zaliczasz więc nie mów w ich imieniu
                • Gość: Lidka Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. IP: *.cybernet.ch 14.02.06, 15:17
                  PiS pluje Wam, ludziom z Lodzi w twarz !

A potem gada, ze deszcz pada...

I jak widac, znajdzie takich, ktorzy w to uwierza ?!

I bija brawo ?!...
                  • marekwojciechowski Re: To sie nazywa Rzad Opozycyjny. 14.02.06, 18:59
                    Gość portalu: Lidka napisał(a):
                    > PiS pluje Wam, ludziom z Lodzi w twarz !
                    > A potem gada, ze deszcz pada...

Ja także jestem z Łodzi, nie ze Szwajcarii i nie czuję aby PiS pluł mi w twarz,
                    choć nie jest moim ulubieńcem politycznym.
                    A swoją drogą jakie to szczęście, że PiS wzorem np. Szwajcarii nie kradnie, nie
                    rabuje, nie zawłaszcza złota, pieniędzy, oszczędności,zabytków - setek
                    mieszkańców Łódzi / co prawda byłych /, którzy tragicznie zginęli.
                    Prawda, ze to szczęście?
            • Gość: konkret Re: To sie nazywa Rzad Opozycjny. IP: *.w86-204.abo.wanadoo.fr 13.02.06, 22:34
              Gość portalu: ebi napisał(a):
              double bind powiadasz
              > generacja.org.pl/img/kar_m/kar030.jpg

Dobre a nawet mozna rzecz bardzo dobre i trafne
              • yarro Re: To sie nazywa Rzad Opozycjny. 14.02.06, 00:12
                Bo?
    • Gość: leslaw_m Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy IP: *.lodz.msk.pl 13.02.06, 21:32
      kaczka prezio wykorzystał sytuację,zeby zebrać pół polski przed telewizorami,
      i opowiedział o przysłowiowej dupie maryni.
      zrobił zamieszanie,zeby mu notowania wyfiokowanej buzki wzrosły i tyle.

gdyby pis miał nadzieję wygrać wybory to by były!
      pis jest w odwrocie
      • big_news Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy 13.02.06, 22:39
        Coś mi się przypomina, że gdyby miało dojść do wcześniejszych wyborów, to inna
        kaczka nawoływała do obywatelskiego nieposłuszeństwa na tą okazję. Ale może mi
        się coś pomyliło, bo ja już stary jestem...
        Słowem i tak źle i tak nie dobrze. Albo jak nie kijem go, to pałką.
        • Gość: m A nie mówiłem, że "w Twoim wieku..."? :-] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:50
        • Gość: leslaw_m Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy IP: *.lodz.msk.pl 14.02.06, 00:09
          nie idę za tuskiem na sznurku i nie podzielam jakichkolwiek form
          nieposłuszenstwa obywatelskiego w tym przypadku.
          pan tusk przegiął i powiedział bzdurę po prostu,którą byłem od początku
          zawiedziony.
          sam zresztą tez to chyba zrozumiał,bo wyjechał na zasłuzony urlop ładować
          akumulatory.mam nadzieję,ze podobnej tezy więcej z jego ust nie usłyszę

Tobie natomiast wszystko jedno,czy pis dogaduje się z po,czy z postkomuną
          pseudoprawicową i agentami słuzb specjalnych.
        • Gość: kierdziolek Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 01:07

> Coś mi się przypomina, że gdyby miało dojść do wcześniejszych wyborów, to inna
          > kaczka nawoływała do obywatelskiego nieposłuszeństwa na tą okazję. Ale może mi
          > się coś pomyliło, bo ja już stary jestem...
          > Słowem i tak źle i tak nie dobrze. Albo jak nie kijem go, to pałką.

Jakie znaczenia maja slowa wypowiadane przez politykow - wszelkich - pokazal
          J.Kaczynki mowiac jakies 2 lata temu, ze Samoobrona zostala stworzona przez
          bylych SBkow-UBkow . Dzisiaj dobija z nimi targu, nie patrzac na to, ze budzi to
          - przynajmniej we mnie - totalne obrzydzenie.
          Wiec lapanie za slowka Tuska, jest conajmniej dwuznaczne - papie jest cierpliwy...
        • cassani Re: `jaki błyskawiczny aneks do paktu stabilizacy 14.02.06, 15:19
          albo mi sie wydaje albo coraz delikatniej bronisz miłościwie nam....
    • cassani tak pół a propos 14.02.06, 15:24
      dzisiaj w jednym z radio słyszałem ciekawy komentarz historyków odnośnie
      dojściu Hitlera do władzy i procesu jej przejmowania w latach 1932-33.
      Podsumowanie było takie, iż biorąc pod uwagę hasła wyborcze Hitlera (nie
      póxniejsze dokonania - ale zapowiedzi i hasła) jego partia miała by duże szanse
      wygrać wybory w Polsce, bądź być jedną z wiodących partii.
      Nie pisze tego żeby komuś coś przylepic - wręcz odwrotnie, pisze raczej do
      wyborców niz do polityków. ciekawe rzeczy.
      • marekwojciechowski Re: tak pół a propos 14.02.06, 15:33
        Można je / te hasła / sprowadzić do takich tez:
        - walka z bezrobociem / w ówczesnych Niemczech kolosalnym /
        - rozwój drobnego rzemiosła/przedsiębiorstwa
        - stop korupcji
        - precz z komunizmem / w rozumieniu anarchią /
        - silne, szanowane przez ówczesny Świat/ Europę państwo

Sądzę, że w kazdym kraju takie hasła zyskałyby uznanie wyborców.
        -
        • Gość: cassani no nie do końca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 15:53
          tak jak piszesz:
          Partia ta pod wodzą Hitlera, dzięki agresywnej kampanii wyborczej,
          spektakularnym walkom ulicznym jej bojówek z bojówkami Partii Komunistycznej i
          bardzo złej sytuacji ekonomicznej Niemiec zdobyła w wyborach w 1925 roku 7%
          głosów i weszła do Reichstagu. W wyborach w 1929 roku zdobyła już jednak tylko
          3% głosów i nie weszła do Reichstagu. Najprawdopodobniej na tym skończyła by
          się jej historia, jednak na skutek kryzysu światowego, ponownego pogorszenia
          sytuacji ekonomicznej Niemiec oraz słabości i rozbicia tradycyjnych partii
          prawicowych, jej program zyskał znowu poklask dużej części Niemców i w wyborach
          w 1932 roku NSDAP uzyskała spektakularny sukces osiągając 35% poparcia i stając
          się największą partią w Reichstagu. Dzięki koalicji z centro-prawicową Unią
          Chrześcijańską NSDAP doszła do władzy i stworzyła rząd na czele którego stanął
          30 stycznia 1933 Adolf Hitler. Przez pierwsze 3 lata rządów Hitlera partia ta
          formalnie współrządziła z Unią Chrześcijańską. W 1934 roku na skutek
          zakulisowych działań Hitlera Unia została rozbita. Część jej działaczy przeszła
          do NSDAP, a część przesiadła się na ławy opozycji. Spowodowało to kryzys
          rządowy, gdyż rząd utracił większość parlamentarną. Na skutek celowego
          podpalenia budynku Reichstagu i kampanii propagandowej oskarżającej o
          podpalenie Partię Komunistyczną Hitlerowi udało się przeforsować w Parlamencie
          ustawę o delegalizacji Partii Komunistycznej, dzięki czemu rząd Hitlera z
          powrotem uzyskał większość.
          źródło i więcej: pl.wikipedia.org/wiki/NSDAP

ciekawe niektóre odniesienia i do do kilku współczesnych nam działań, bojówki
          uliczne, 35% poparcia, poczatkowe współrządzenie prz 3 lata, hehe.
          Po prostu może prosty lud takich kocha? I to wciąż kocha mimo różnych
          doświadczeń.
          • Gość: Lidka Zwlaszcza, ze maja tego samego wroga ?! IP: *.cybernet.ch 14.02.06, 16:12
            Zwlaszcza, ze maja tego samego wroga ?!

Wrog "narodu", wrog "systemu", wrog "klasowy" czuwa ?!

"Zgnily" Zachod.

Socjaldemokracja, Liberalizm, Pluralizm,
            Feminizm i nie wiadomo, co jeszcze...

W kazdym razie...

Kto nie jest z nami - ten jest przeciw nam ?!

Wrogiem mozesz sie stac TY i JA z dnia na dzien ?!
            • cassani ot to właśnie 14.02.06, 16:15
              nie chce nic wskawywać wprost - tylko na tendencję i na kompletny brak
              czerpania wniosków z historii. Ach słowa, równość, naród,Bóg, wróg, obcy - jak
              to słodko brzmi. Niestety wciąż.
              I dlatego wierzę iż jest coś w tym iz NSDAP przy starych hasłach miała by duże
              szanse w nowej rzeczywistości.
              • marekwojciechowski Re: ot to właśnie 14.02.06, 16:31
                Historia nas w zasadzie uczy jednego..., że niczego nas nie uczy :)
                • Gość: Lidka Unia Europejska powstala na gruzach nacjonalizmu. IP: *.cybernet.ch 14.02.06, 16:47
                  Unia Europejska powstala na gruzach nacjonalizmu i szowinizmu.

Pragmatyzm i obopolny interes jest bardzo dobrym lekarstwem.

z cyklu: "Zaszkodzisz mi - zaszkodzisz sam sobie ?!"

Dajmy na to:
                  Zbrojny atak Niemiec na Francje - to by bylo dzisiaj
                  samobojstwo dla Niemieckiej gospodarki.

Czy dalej:
                  Polska moze byc dla innych krajow Unii dobrym rynkiem zbytu,
                  dlatego reszcie zalezy, by Polacy mieli wiecej pieniedzy na zakup ich towarow.

Zagraniczny inwestor ma na oku rowniez lokalny rynek zbytu.
          • marekwojciechowski Re: no nie do końca 14.02.06, 16:30
            Jest taka pozycja - Jose Ortega y Gasset - Bunt Mas.
            Polecam lekturę :)
            Bardzo ale to bardzo a'pro'po :)
            • szprota skoro już odwołujemy do lektur obowiązkowych 14.02.06, 16:36
              to równie á propos jest René Girard i jego pojęcie kozła ofiarnego, nader
              aktywne w czasach kryzysu, a takie niestety mamy.
              • marekwojciechowski Re: skoro już odwołujemy do lektur obowiązkowych 14.02.06, 17:38
                To prawda, dobry przykład.
                :)
                Dla mniej zorientowanych:
                pl.wikipedia.org/wiki/Kozio%C5%82_ofiarny
                • szprota Wiki trochę przekłamuje 14.02.06, 17:51
                  Z tego, co ja pamiętam z Girarda, to jednak ciąg przyczynowo-skutkowy jest
                  jednak taki, że najpierw jest kryzys, poszukiwanie kozła ofiarnego w postaci
                  osoby/ grupy społecznej odpowiedzialnej za tenże, a dopiero później podana
                  sekwencja. Ale fakt też, że my się koncentrujemy na bardziej ogólnym aspekcie
                  niż tylko wymiar religijny.
                  Aha, przyszedł mi jeszcze do głowy (lansu_lansu) cytat z zgadnijcie_kogo:
                  "Każdy, kto chce w jakikolwiek sposób zmienić świat musi charaktetyzować się
                  żyłką showmana, szczerą gotowością przelania ludzkiej krwi oraz nową, wiarygodną
                  religią, którą zapoczątkuje po krótkiej pauzie skruchy i cierpienia, jaka
                  zwykle następuje po rzezi".
                  • marekwojciechowski Re: Wiki trochę przekłamuje 14.02.06, 17:57
                    W zasadzie tak choć często "kozła ofiarnego" szuka się tak na wszelki wypadek,
                    przed powstaniem kryzysu.
                    Ot, wczoraj był doskonały tego przykład w wykonaniu obu panów K. Kryzysu nie
                    było...był sztucznie wykreowany ale kozioł, a w zasazdzie dwa kozły ofiarne
                    były / są jak najbardziej realne :)
              • cassani Re: skoro już odwołujemy do lektur obowiązkowych 15.02.06, 08:17
                dobry przykład - poniekąd znam go choć dość mgliście.
                Ogólnie to nie jestem typem panikującym - tylko chciałem zwrócic uwagę na pewne
                fakty którymi zawsze chętnie ludzie się zywią - wrogami, obcymi, innymi. a
                wszystko w imię Boga, prawdy i sprawiedliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka