Dodaj do ulubionych

Trzymajmy kciuki za Szymany

17.02.06, 10:03
Na pohybel Warszawie i Okęciu!

Port lotniczy Olsztyn/Szymany może nie dostać 2 mln zł dotacji - prasa
08:04, 16 lutego 2006

Dwa miliony złotych na rozwój lotniska w Szymanach mogą przejść nam bokiem,
żeby nie powiedzieć odlecieć sprzed nosa. Sejmowa Komisja Finansów Publicznych
odrzuciła poprawkę Senatu, by w tym roku przeznaczyć z budżetu państwa
dwumilionową dotację na wsparcie portu lotniczego Olsztyn/Szymany - pisze
"Gazeta Olsztyńska".

- Jeszcze nie wszystko stracone - nie załamuje rąk Jerzy Szmit, senator, PiS,
autor poprawki, dzięki której Senat podczas omawiania budżetu na 2006 rok,
przeznaczył 2 mln zł na modernizację lotniska. - Zwieramy szeregi, by w piątek
podczas głosowania nad budżetem w Sejmie obronić tę poprawkę.

A gra - jak przekonuje senator Szmit - jest warta świeczki, bo dzięki tej
dotacji można by przywrócić komunikację lotniczą w Szymanach, m.in.
wyremontować pas startowy. Dotacji dla Szyman nie było pierwotnie w wersji
budżetu, która trafiła do Senatu. Po zgłoszeniu poprawki przez Jerzego Szmita,
senatorzy zdecydowali się jednak okroić o 2 mln zł dotację na budowę obwodnicy
w Lubińcu w województwie śląskim i przeznaczyć te pieniądze na Szymany.

Przedwczoraj jednak Komisja Finansów Publicznych, która głosowała nad
senackimi poprawkami, jednym głosem odrzuciła poprawkę w sprawie dotacji dla
Szyman. 2 mln zł ponownie mają trafić na budowę obwodnicy w Lublińcu.

Dlaczego sprawa dotacji dla Szyman przepadła? - W komisji finansów zasiada
wielu posłów ze Śląska, głosowali zgodnie, za pieniędzmi dla Lublińca -
tłumaczy Renata Rochnowska z Samoobrony, wiceszefowa Komisji Finansów
Publicznych, mieszkająca pod Nowym Miastem Lubawskim. - Padały argumenty, że
przyszłość portu w Szymanach jest niepewna, że brak jest decyzji UE w sprawie
lokalizacji portu, że tak do końca nie wiadomo, kto jest właścicielem
lotniska. Niestety, nie udało się przekonać posłów, że port w Szymanach ma
strategiczne znaczenie dla ruchu lotniczego w regionie.
Obserwuj wątek
    • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 10:28
      > Na pohybel Warszawie i Okęciu!

Ale o co chodzi?
      • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 11:46
        > Ale o co chodzi?

W przeciwieństwie do pewnego pana, z którym tu ostatnio dyskutowałem, nie mam
        zamkniętych klapek tylko na swoje miejsce zamieszkania.
        • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 11:49

to super!

Natomiast ja jako prosty obywatel tego kraju nie chciałbym zeby jakiekolwiek
          pieniadze z budzetu szły bezsensownie na lotnisko w Szymanach.
          • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 13:22
            > Natomiast ja jako prosty obywatel tego kraju nie chciałbym zeby jakiekolwiek
            > pieniadze z budzetu szły bezsensownie na lotnisko w Szymanach.

W gestii samorządu wojewódzkiego jest ustalenie gdzie powinno się znajdować
            lotnisko regionalne. Nie chciałbym aby mi ktoś z listy Olsztyn-Lotnisko mówił
            gdzie ma być w łódzkim lotnisko. Jestem za tym by _wszystkie_ regiony były pod
            tym względem traktowane równo, natomiast zasada decentralizacji mówi by regiony
            same brały odpowiedzialność za to gdzie chcę budować jakie inwestycje.

To tylko w krajach typu Polska, w Warszawie podejmuje się decyzje o tym gdzie ma
            co być zbudowane nawet na głębokiej prowincji.
            • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 15:08
              krzykowal napisał:

> W gestii samorządu wojewódzkiego jest ustalenie gdzie powinno się znajdować
              > lotnisko regionalne.

Rozumiem, ale uważasz ze lotnisko w Szymanach ma sens? Bo ja nie.
              • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 17:49
                > Rozumiem, ale uważasz ze lotnisko w Szymanach ma sens? Bo ja nie.

Ok, tego nie jestem pewien na 100%. Rozumiem co masz na myśli. Nadal jednak
                myślę, że to samorząd i inne władze lokalne powinny same ustalić jaka to ma być
                lokalizacja. Skoro jest zła to widać brak tam niestety mądrych ludzi :/
                • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 18:56
                  krzykowal napisał:

>Skoro jest zła to widać brak tam niestety mądrych ludzi :/

Czytałem ciekawy wywiad pare dni temu z pewnym profesorem, ekspertem od rozwoju
                  regionow. Jednym z wniosków jest własnie to, ze faktycznie brakuje w naszych
                  gorzej rozwinietych regionach mądrych ludzi.

Az poszukalem, bo wiem ze lubisz tego typu rzeczy:

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3164242.html
                  Polecam fragment:

Ale jak przejawia się ta mniejsza zdolność do kierowania rozwojem?

- Podam przykład. Biała Podlaska została nie tak dawno uwiedziona projektem
                  budowy lotniska, parku rozrywki, kompleksu medycznego i toru Formuły 1 przez
                  Turka p. Vahapa Toya. Rozsądni ludzie się z tego śmieli. Jednak od byłego
                  marszałka województwa lubelskiego usłyszałem - ja naprawdę nie zmyślam - że jak
                  tylko Frankfurt nad Menem dowiedział się, że w Białej Podlaskiej będzie budowane
                  tak ogromne lotnisko międzynarodowe, to natychmiast zaczął blokować tę
                  inicjatywę, w obawie że przegra konkurencję. Jeśli to mówi marszałek
                  województwa, to znaczy, że jego wiedza o mechanizmach rozwoju nie jest nawet
                  zerowa - ona jest silnie ujemna.
                  • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 18.02.06, 00:02

> Az poszukalem, bo wiem ze lubisz tego typu rzeczy:

Ogromne dzięki za link! Tekścik miodzo - uwielbiam takie :)

Myślę, że clue do naszej dyskusji jest tutaj:
                    "Trzeba wyrównywać poziom edukacji, dostępu do internetu, możliwości awansu
                    cywilizacyjnego. Ale np. nie należy budować autostrad tam, gdzie nie ma ruchu,
                    bo rozwoju z tego nie będzie - tylko tam, gdzie ich brak jest hamulcem rozwoju."

Wydaje mi się, że DZIŚ budowa lotniska potrafiącego obsłuzyć połączenia
                    low-costowe (czyli taki trochę lepszy Lublinek) leży właśnie w obszarze
                    wyrównywania tych szans cywilizacyjnych. Jestem przeciw budowaniu teraz drogi
                    Rzeszów-Białystok - w Polsce są ważniejsze miasta do połączenia autostradami.
                    Ale nadal uważam, że lotniska (w dobrych lokalizacjach :) w Lublinie,
                    Białymstoku czy Olsztynie byłyby wskazane. I w sumie nawet nie chodzi o środki
                    centralne. Bo gdyby w tych regionach było inne nastawienie (zbiorowe "tak") to
                    środki by się dużo łatwiej znalazły.
                    • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 18.02.06, 02:04
                      > Ogromne dzięki za link! Tekścik miodzo - uwielbiam takie :)

Ciesze sie!
                      Tez mi sie ten wywiad podobał. :)

Lubie czytac mądrych ludzi, jednoczesnie martwi mnie jak małe przebicie w naszej
                      rzeczywistści tacy ludzie mają.
                      • Gość: SebaLdz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.02.06, 15:17
                        Gdzie są jakieś Szymany?
                        • f_l Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 19.02.06, 16:01
                          Gość portalu: SebaLdz napisał(a):

> Gdzie są jakieś Szymany?
                          Śpieszę donieść, że znajdują się bardzo blisko Baranów i Jełopów ;)
                        • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 19.02.06, 22:23

> Gdzie są jakieś Szymany?

Google się u Ciebie zepsuło? ;)
                          tinyurl.com/h3hfc
                          • Gość: SebaLdz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.02.06, 00:08
                            Oczywiście że dziaął mi google ale co nas obchodzą jakieś tam Szymany
                            • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 23.02.06, 10:41

> Oczywiście że dziaął mi google ale co nas obchodzą jakieś tam Szymany

To po kiego grzyba się pytasz skoro Ci google działa. Pomyśl trochę nad tym co
                              właściwie robisz.
                              • Gość: SebaLdz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.02.06, 14:05
                                Interesuje Mnie rozwój Lublinka a nie jakiegoś tam zadupia w Szymanach
                • Gość: Darek Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.toya.net.pl 17.02.06, 19:00
                  Sprawa jest prosta - potrzebne jest 20 milionów na kościółek !!! Po jasną h...
                  lotniska. Przecież to szatańska sprawa, że coś takiego żelaznego lata w
                  powietrzu. A tak poważnie. Trzeba być kompletnym baranem żeby odwalać takie
                  numery. To ma być rząd specjalistów ? Chyba od kabaretu.
    • Gość: JarekK Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.softbank.pl 17.02.06, 10:43
      A dlaczego na pohybel Warszawie? Ja na przykład mieszkam w Warszawie i bardzo
      chętnie się tego dowiem, Panie Krzysztofie. Bo kibicuję Lublinkowi oraz Łodzi
      szczerze i od zawsze. Pozdrawiam.
      • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 11:46
        > A dlaczego na pohybel Warszawie?

Bo powstanie lotniska w Szymanach spodowuje jeszcze większą decentralizację
        ruchu w Polsce - zwłaszcza w tak niedoinwestowanym regionie jak północny-wschód.
        Powstanie Szyman, a także w przyszłości lotnisk w Białymstoku, Lublinie czy
        Kielcach to dalsze osłabienie niezdrowej hegemonii Okęcia.
        Pisząc Warszawa miałem na myśli tych urzędasów z PPLu, rządu, Okęcia itd, którzy
        wszelkimi sposobami starają się uwalać rozwój najbliższej konkurencji (np Lublinka).

A moim zdaniem jedną z misji PPLu powinien być równomierny wysiłek inwestycyjny
        w lotniska regionalne. PPL powininen mieć obowiązak dostosowywania
        infrastruktury przynajmniej w miastach wojewódzkich do takiego poziomu by mogły
        obsługiwać podstawowy ruch lotniczy.
        • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 11:50
          krzykowal napisał:

> Bo powstanie lotniska w Szymanach spodowuje jeszcze większą decentralizację
          > ruchu w Polsce

Ty tak serio?
          • axx61 Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 12:53
            Lotnisko w Szmanach jest potrzebne ale...CIA. Jak powiedza ze ma byc to
            bedzie.I zadnej dyskusji bo nie bedzie tych baz.
          • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 13:23
            > Ty tak serio?

Znasz mnie nie od dziś. Powiedz mi - dlaczego Olsztyn, Białystok czy Lublin nie
            powinny dostać od Skarbu Państwa pieniędzy na rozwój lotnisk skoro Wrocław,
            Poznań czy Katowice dostają? Daj mi choć JEDEN merytoryczny powód.
            • protz Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 17.02.06, 15:10
              krzykowal napisał:

> Znasz mnie nie od dziś. Powiedz mi - dlaczego Olsztyn, Białystok czy Lublin > nie
              > powinny dostać od Skarbu Państwa pieniędzy na rozwój lotnisk skoro Wrocław,
              > Poznań czy Katowice dostają? Daj mi choć JEDEN merytoryczny powód.

Ja nic nie pisałem o Olsztynie czy Białymstoku, wiec dlaczego mam teraz dawac
              jakies merytoryczne powody? :-o
          • Gość: matej Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 17:20
            Protz wyluzuj
    • Gość: lolo Baza tanich linii CIA-AIR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 12:58
      a jak tak dalej pojdzie Mossad-AIR
    • krzykowal Re: Trzymajmy kciuki za Szymany 22.02.06, 16:55
      I kolejne dowody idiotyzmów w rządzie, PPLu, ULCu itd.
      www.gazetaprawna.pl/dzialy/18.html?numer=1656&dok=1656.18.203.2.4.1.0.1.htm
      Nie rozumiem dlaczego 11 lotnisk + ew. Kielce mają być regionalne, a np lotnisko
      w Lublinie ma być lokalne. Ten kraj jest chory po prostu.
      • Gość: Rutyn O'Scorbin Re: Trzymajmy kciuki za Szymany IP: *.devs.futuro.pl 23.02.06, 11:30
        krzykowal napisał:

> I kolejne dowody idiotyzmów w rządzie, PPLu, ULCu itd.
        > www.gazetaprawna.pl/dzialy/18.html?numer=1656&dok=1656.18.203.2.4.1.0.1.htm
        > Nie rozumiem dlaczego 11 lotnisk + ew. Kielce mają być regionalne, a np lotnisk
        > o
        > w Lublinie ma być lokalne. Ten kraj jest chory po prostu.

I bardzo dobrze! Przynajmniej małe gruntowe lotniska, na których dotychczas
        bazowały aerokluby wypadną z Narodowego Planu Ochrony Lotnisk i skończy się
        bezsensowne grodzenie siatką z drutem kolczastym i utrzymywanie 24 godzinnej
        ochony obiektów, gdzie lata pięć szybowców na krzyż. W końcu ktoś pomyślał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka