Dodaj do ulubionych

Jak balcerowicz zalatwil igloopol

IP: vance* / 142.30.229.* 12.12.02, 22:03
jeśli miałbyś możliwość wędrówki także po Polsce, to doradzam szlak
popegeerowski w województwach północnych. Tam możesz we własnym języku
szczerze pogadać i dowiedzieć się dlaczego padły np. fermy kurze, z których w
latach 80. kolumny tirów woziły jajka na Śląsk i do Krakowa. Żarłem je przez
kilka lat, a nie wiem, czy potem kury zastrajkowały, czy Balcerowicz je
potruł. Bo w moim kramie mogłem kupić już tylko słowackie lub izraelskie.
Wiem natomiast np. jak ukatrupiono dębicki koncern Igloopolu", zbudowany na
najlepszych wzorach zachodnich przez grupę młodych menadżerów, którzy
wcześniej przeszli szkolenia i staż głównie w USA. Był to w 1989 r. już
gigantyczny koncern produkcyjno-handlowy, z setkami kooperantów, tysiącami
hektarów, fabrykami sprzętu transportowego i chłodniczego, przetwórstwa
rolniczego, z setkami własnych sklepów, transportem i marketingiem. Gdyby
koncern nie uduszono, wygrał by z wszelką konkurencją, obcą i rodzimą, i
zapewne dziś sprzedawał by swe wyroby we własnej sieci hipermarketów. Jak ich
Balcerowicz załatwił?
Otóż mieli sporo nowych inwestycji postawionych za kredyty, z których wiele
jeszcze spłacano. A w Krakowie akurat kończyli budowę olbrzymich nowoczesnych
chłodni w Płaszowie dla pół miasta. I oto bez żadnej karencji Balcerowicz
kazał im co kwartał spłacać po miliardzie za te chłodnie. Musieli przerwać
wszelkie inne inwestycje (również mój supersam, w którym jest dzisiaj jakiś
niemiecki hiper), zaczęli sprzedawać posiadane aktywa i świeżo urządzone
sklepy, potem wszystko co się dało. Bo nie zapłacenie lichwiarskich rat i
odsetek groziło doliczaniem wysokich kar. Nic nie starczyło na bankową lichwę
i po kilku już kwartałach krakowski oddział Igloopolu poszedł pod młotek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pr.Oszołom z RM Nie tylko Iglopol Balcerowicz ma na sumieniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:18
      a PGRy? Kopalnie huty stocznie przemysł włókienniczy polski handel..a teraz
      szpitale szkoły przedszkola....biblioteki wiejskie....
      • Gość: Pr.Oszołom z RM Re: Nie tylko Iglopol Balcerowicz ma na sumieniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.02, 23:20
        Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a):

> a PGRy? Kopalnie huty stocznie przemysł włókienniczy polski handel..a teraz
        > szpitale szkoły przedszkola....biblioteki wiejskie....
        -aha! i najważniejsze!! kilka tysiecy ludzi którzy popełnili samobójstwo z
        przyczyn ekonomicznych jak i te ofiary wypadków które ucierpiały na wskutek
        oszczędności w zakładch pracy które postanowiły oszczędzać kosztem zdrowia
        życia i bezpieczeństwa pracowników
        • pan_pndzelek HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.12.02, 11:05
          Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a):
          > -aha! i najważniejsze!! kilka tysiecy ludzi którzy popełnili samobójstwo z
          > przyczyn ekonomicznych jak i te ofiary wypadków które ucierpiały na wskutek
          > oszczędności w zakładch pracy które postanowiły oszczędzać kosztem zdrowia
          > życia i bezpieczeństwa pracowników

HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No po prostu się turlam ze śmiechu
          jak kuleczka... może nie tysiące, może MILYJONY se w łeb strzeliły... ha ha ha
          ha ha...
          • Gość: B_S Re: HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.39.* 13.12.02, 11:09
            AŚ czy to ty? Jak przeczytasz posta wyżej to domyślisz się kim jestem ja...
          • Gość: Pr.Oszołom z RM To nie jest śmieszne!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 20:31
            pan_pndzelek napisał:

> Gość portalu: Pr.Oszołom z RM napisał(a):
            > > -aha! i najważniejsze!! kilka tysiecy ludzi którzy popełnili samobójstwo z
            >
            > > przyczyn ekonomicznych jak i te ofiary wypadków które ucierpiały na wskute
            > k
            > > oszczędności w zakładch pracy które postanowiły oszczędzać kosztem zdrowia
            >
            > > życia i bezpieczeństwa pracowników
            >
            > HA HA HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No po prostu się turlam ze
            śmiechu
            > jak kuleczka... może nie tysiące, może MILYJONY se w łeb strzeliły... ha ha
            ha
            > ha ha...
            > _______________________________________
            > ...a w zimie jak to w zimie, nikt tego nie wytrzymie...
            > /przysł. ludowe, autor nieznany/
            > >>>---
            - Polska ginie a ty się z tego kielczysz??? A tak w ogle to jakiej ty jesteś
            narodowosci?
      • Gość: B_S Re: Nie tylko Iglopol Balcerowicz ma na sumieniu IP: 217.153.39.* 13.12.02, 11:01
        Ja się zgadzam z tym co powiedział Lepper - Balcerowicz resztę życia powinien
        spędzić w obozie pracy z nim połowa Solidarności. Chociaż kiedyś miałem inne
        poglądy to dzisiaj już wiem, że rok 1989 to była pomyłka. Elity Solidarności
        związane głównie z UD i KLD to szajka gangsterów i zdrajców Polski idących na
        pasku zachodnich korporacji i rządów, tak jak wcześniej Bierut na pasku Moskwy
        oceniam ich jednakowo - chociaż nie - oni są gorsi Bierut woził ruskim węgiel
        za darmo, ale nie oddał im aktów własności kopalń. Jaruzelski powinien zrobiń
        to co zrobili Chińczycy - reformy rynkowe i dopuszczenie kapitału zachodniego,
        ale nie do wykupu naszych fabryk - niech by budowali nowe i wtedy w nich
        zatrudniali ludzi którzy odchodzili by z tej części naszych które paść musiały.
        Czyli wariant chiński a co z Solidarnością - też wariant chiński ten z Placu
        Niebiańskiego Spokoju.
    • Gość: Niech Re: Jak balcerowicz zalatwil igloopol IP: 217.197.165.* 13.12.02, 20:36
      Izraelskie jaja? Czy dobrze cie zrozumialem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka