Gość: Maruda IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.12.02, 23:23 Że też żaden uczeń się nie postawił?! Jak tam bym nie wyciągnął rzeczy z plecaka... :/// Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda Buch na Forum - co sądzicie? <nt> IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.12.02, 23:26 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 08:18 jako moją odpowiedź polecam przeczytanie sygnaturki: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Kontrola tornistrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.02, 10:19 Geo, bzdura! Porownanie do slow twej sygnaturki takiej sytuacji to nieporozumienie. Szkola nie ma prawa do takiej kontroli!! Nie ma i juz! POstapila niezgodnmie z prawem. I naprawde, ze zaden uczen nie mial odwagi sie postawic. Co sie dzieje z ta dzisiejsza mlodzieza, potulni jak baranki sa... pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 13:45 Gość portalu: Mlody napisał(a): > Geo, bzdura! Porownanie do slow twej sygnaturki takiej sytuacji to > nieporozumienie. Czemu??Jeżeli nie miałbym nic do ukrycia bez oporów i wiedziałbym czego szukają pokazałbym bez oporów wnętrzności mojego plecaka. Jedynie czego byłoby mi szkoda to zmarnowanej lekcji (a może jednak przydałaby się wtedy na coś ta kontrola??)......... > Szkola nie ma prawa do takiej kontroli!! Nie ma i juz! A czy szkoła ma prawo do posiadania czystego budynku, czy szkoła ma obowiązek wykształcić młodzież i to aby zapewnić im schludne pomieszczenia do nauki?? Czy uczniowie mają prawo niszczyć?? > POstapila niezgodnmie z prawem. I naprawde, ze zaden uczen nie mial odwagi sie > postawic. Co sie dzieje z ta dzisiejsza mlodzieza, potulni jak baranki sa... > pozdr. Mlody Taaaa....młodzież potulna jak baranki...młodzież jest wulgarna i chuligańska jak nie powiem co. Odpowiedzialność zbiorowa- po takiej nauczce uczniowie sami będą pilnować siebie nawzajem... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Kontrola tornistrów - brawo pani dyrektor 07.12.02, 09:40 Pełne poparcie dla działań dyrektorki. Gdy uczniom brakuje przyzwoitości, trzeba stosować metody administracyjne. Sam zrobiłbym dokładnie tak samo. Szkoła to społeczność uczniowska i jako taka odpowiada w całości za zawinione przez siebie szkody. Na miejscu cytowanej uczennicy wkurzyłbym się na kretyna, przez którego muszę wybebeszać torbę, a nie na dyrektorkę. Panie rzeczniku Jaros, niechże pan nie bedzie żałosny. Pomazanie ściany nie jest dla pana karygodne? Pani psycholog, osiągnęła pani szczyty naiwności. Uważa pani, że dzieciaki nie będą siebie kryły nawzajem? A może akurat "wkopią" najsłabszego? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów - brawo pani dyrektor 07.12.02, 13:49 pani psycholog uważa, że większość dzieci ma wpojone postawy odpowiedzialności cywilnej i przyzwoitości...wiem, generalizuje...ale taka jest prawda, że uczniowie prędzej będą kryć sie nawzajem, albo w ogóle bedą milczeć... natomiast DAM GŁOWĘ za to, że NIE PRZYZNAŁBY sie ten uczeń do winy... nawet gdyby rozmowe poprowadził najlepszy pedagog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Kontrola tornistrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.02, 10:17 Kontrola byla calkowicie nielegalna. Jakze zaluje, ze nie jestem juz w LO, jak slyszalem, ze sa kontrole z psami... Teraz to.. no nie moge czy zaden uczen nie moze sie postawic? Czy nikt z nich nie zna swych praw?? pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jypli Re: Kontrola tornistrów IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.12.02, 11:24 Gość portalu: Mlody napisał(a): > Kontrola byla calkowicie nielegalna. Jakze zaluje, ze nie jestem juz w LO, jak > > slyszalem, ze sa kontrole z psami... Teraz to.. no nie moge czy zaden uczen nie > > moze sie postawic? Czy nikt z nich nie zna swych praw?? > pozdr. Mlody Nie znam swoich praw bo nie uczeń nie ma możliwości przweczytania regulaminu szkoły.... ale musi go przestrzegać - taką odpowiedź uzyskałem w czytelni - gdzie regulamin się znajduje. Na odchodne pani bibliotekarka powiedziała że jak chce moge sobie poczytac stary regulamin ale jest juz nieaktualny... Śmiech na sali! Z dyrekcją 47 LO nie da się nic załatwić. W każdej stytuacji jestem sprowadzany do roli petenta który zabiega o coś strasznie niewykonalnego i w ogóle po co się odzywam i co to za pretensje. Na koniec taki cytacik z "chłopaki nie płaczą" "Taka pobłażliwość w kierunku do studentów jest niedopuszczalna. Gotowi pomyślec, że my tu jesteśmy dla nich...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Kontrola tornistrów IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.12.02, 11:37 Niestety, ale dyrekcje bywają różne... Ja mam zarówno dobre jak i złe doświadczenia w kwestii rozmowy i 'załatwiania' czegokolwiek z dyrekcją (a dopiero chodziłem do wchóch szkół) Hipotetycznie- gdybym miał w plecaku fajki, ale znając regulamin szkoły i przestrzegając go nie palił ich w szkole, dostałoby mi się, ze POSIADAM papierosy? Ciekaw jestem, co by dyrekcja zrobiła w takiej sytuacji... Ech... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
do~ Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 11:39 Jestem rozdarta: -jesli nie ma prawa, ze w okreslonych sytuacjach mozna przeszukac plecaki ucznow to nie wolno tego robic -uczniowie tak oszukuja, ze nie ma na nich innego sposobu (patrz sciaganie) Mysle, ze nie mozna wymagac tylko od jednej strony. Jezeli zabronimy nauczycielom sprawdzac plecaki (czy jest zabronione?? bo jesli nie jest to tez nie mozna wyciagac konsekwecji wobec dyrektora) to musimy znalezc sposob na uczniow. Bo przeciez nadal beda oszukiwac i kolejne pokolenia "cwaniakow" beda rosnac. Miejmy nadzieje, ze w koncu pewne prawa stana sie niepotrzebne, bo ludzie zaczna widziec, ze oszukiwanie nie poplaca na dluzsza mete... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody Re: Kontrola tornistrów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.02, 11:43 Jest zabronione i mam nadzieje, ze konsekwencje wobec pani dyrektor zostana wyciagniete. pozdr. Mlody Odpowiedz Link Zgłoś
do~ Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 11:52 Gość portalu: mlody napisał(a): > Jest zabronione i mam nadzieje, ze konsekwencje wobec pani dyrektor zostana > wyciagniete. > pozdr. Mlody Jesli tak, to niestety trzeba wyciagnac konsekwencje, bo prawo nie moze byc lamane. Ale trzeba znalezc pomysl na druga strone, nie uwazacie? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 13:56 niestety zostaną wyciągnięte, a później dzieci wiedząc i rozmawiając o karze dla p. dyrektor bedą śmiały się innym pedagogom w twarz, bo bedą wiedziały, że nikt nie może zajrzeć im do plecaka, nawet jeżeli ukryją tam następne mazaki, które służyły do pomazania ścian...- słowem: autorytet upadnie... Nie sądzisz, że w takich miejscach jak to powinny być dozwolone kroki mające na celu utrzymanie porzadku w nim?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Kontrola tornistrów IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.110.* 07.12.02, 15:05 Droga prokuraturo, właśnie powzięłaś wiadomość o przestępstwie. Działaj ! " Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie" - to do p. dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prok Re: Kontrola tornistrów IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.30.* 07.12.02, 15:11 Dura lex, sed lex. Czy dyrektor to rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
bartuch Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 16:41 tak się składa, że w tym właśnie gimnazjum pracuję moja mama. Nie znam szczegółów sprawy, dzisiaj będę wiedzial więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmmalinka Re: Kontrola tornistrów IP: *.toya.net.pl 07.12.02, 17:32 Co by tu powiedzieć. Po pierwsze: dyrka ta jest kobietą naiwną myśląc, że coś znajdzie w plecakach, Po drugie: łamie również jedno z Praw Człowieka ( w moim rozumieniu )- Prawo nietykalności osobistej, Po trzecie: nie uznaje swobód obywatelskich itp. itd. Młody jeśli czytasz ten tekst zwróć uwagę na fakt, że ten który się postawi będzie miał przekichane u wszystkich nauczycieli, również rodziców bo pp prostu wyżej wymienione ciała pedagogiczne uznają, że ktoś naruszył ich szanowny autorytet. Buntownika spotka zasada: "dajcie mi człowieka, a ja znajdę na niego paragraf". Osobiście uważam, że sytuacja nie powinna się wydarzyć, a plecak pokazałbym tylko mieli uzasadninone zarzuty wobec mojej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 19:40 1)co ma nietykalność osobista do plecaka?? 2)jeżeli uczeń postawiłby się oznaczałoby to, że ma coś do ukrycia- tak zostałby odebrany w oczach innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Kontrola tornistrów IP: *.tvsat364.lodz.pl 07.12.02, 19:50 geograf napisał: ɮ)jeżeli uczeń postawiłby się oznaczałoby to, że ma coś do ukrycia- tak zostałb >y odebrany w oczach innych. Geo, wcale nie oznaczałoby to tego, ze ma coś do ukrycia, ale to, że ma świadomość, że nie musi tego robić. Popadłby nauczycielom <na pewno tylko czesci> ale miałby świadomość, że nie pozwolił naruszyć pewnej granicy. Jak już się wczesniej pytalem <raczej tylko retorycznie> jesli miałby w plecaku papierosy, mógłby mieć taki uczeń kłopoty, mimo, że nie palił ich w szkole. Takie jest moje zdanie. Nie pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
blenda Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 19:45 geograf napisał: > 1)co ma nietykalność osobista do plecaka?? > 2)jeżeli uczeń postawiłby się oznaczałoby to, że ma coś do ukrycia- tak zostałby odebrany w oczach innych. Geo nie zawsze nalezy przejmowac sie tym jak zostanie sie odebranym w oczach innych. poza tym powiedzmy sobie szczerze, ze jesli ktos nie pokazałaby plecaka i to dobrze uzasadnił to podejrzenia nie spadły by na niego.... Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 22:43 A za cholerę nie pokazywać. Z kolei wg mnie to było naruszenie prawa do prywatności. Plecak jest mój i mogę w nim nosić co mi się tylko podoba. I nikt nie ma prawa żądać ode mnie abym go opróżniał. Mógłbym to tylko zrozumieć gdyby chodziło o jakieś przedmioty niebezpieczne (np. nóż) i gdyby podejrzenie było skierowane konkretnie przeciwko mnie, a nie przeciw całej klasie z założeniem "a może coś znajdziemy". Zresztą powinien to robić funkcjonariusz policji a nie pani dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
do~ Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 23:07 Ano wlasnie, na przyklad noz. Albo narkotyki. Moim zdaniem jak najszybciej powinno sie wprowadzic prawo regulujace tego typu problemy: ze uczen do szkoly ma nie nosic innych rzeczy jak tylko potrzebnych na lekcje, a nauczyciel ma prawo sprwadzic plecak jesli ma podejrzenia. Ale nie bezpodstawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 23:16 do~ napisała: > Moim zdaniem jak najszybciej powinno sie wprowadzic prawo regulujace tego > typu problemy: ze uczen do szkoly ma nie nosic innych rzeczy jak tylko > potrzebnych na lekcje Jakie regulacje?? Przecież nie można zakazać uczniom nosić w plecakach innych rzeczy niż piórnik, zeszyty i książki. To tak jakby pracodawca Tobie zakazał noszenia w torebce czegokolwiek poza szminką i portwelem (wiem, że to nie to samo ale ja to odbieram podobnie). > a nauczyciel ma prawo sprwadzic plecak jesli ma podejrzenia. Ale nie > bezpodstawnie. Z tym się nie zgodzę. TYLKO funkcjonariusz policji. Zresztą gdyby uczeń miał w plecaku nóż, którego chciałby użyć to lepiej żeby dyrektorka tego nie sprawdzała. A jeśli nie chciałby go użyć to po co przeszukiwać mu plecak?? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 23:30 maclorcan napisał: > Jakie regulacje?? Przecież nie można zakazać uczniom nosić w plecakach innych > rzeczy niż piórnik, zeszyty i książki. To tak jakby pracodawca Tobie zakazał > noszenia w torebce czegokolwiek poza szminką i portwelem (wiem, że to nie to > samo ale ja to odbieram podobnie). > porządek musi być!! (bez względu na ustój)- to jest mój komentarz > Z tym się nie zgodzę. TYLKO funkcjonariusz policji. Zresztą gdyby uczeń miał w > plecaku nóż, którego chciałby użyć to lepiej żeby dyrektorka tego nie > sprawdzała. A jeśli nie chciałby go użyć to po co przeszukiwać mu plecak?? > w sumie masz racje...nie przeszkadza mi to, ze ktoś w zatłoczonym autobusie ma pryz pasku nóż, czy inne narzędzie mogące służyć do zbrodni, ale będące w danym momencie jedynie przewożone w drugie miejsce. Nie przeszkadza mi to- dopóki jego nie zobaczę, badź nie poczuję.... Odpowiedz Link Zgłoś
do~ Re: Kontrola tornistrów 07.12.02, 23:35 Chyba maclo masz racje. Rzeczywiscie to powinien byc policjant. Ale w takim razie wspolpraca policji ze szkolami powinna byc prawnie przewidziana. Zeby znowu nie bylo dyskusji czy tak mozna czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 10:16 w sytuacji gdy już teraz brakuje etatów na zwykłe patrolowanie osiedli czy do drogówki jak wyobrażacie sobie współprace szkoła-policja?? może jednak trzeba pobawić się w polską prowizorkę...?? Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 14:10 geograf napisał: > w sytuacji gdy już teraz brakuje etatów na zwykłe patrolowanie osiedli czy do > drogówki jak wyobrażacie sobie współprace szkoła-policja?? To już jest większy problem związany ze złym dofinansowaniem polskiej policji. Nie ma kasy, nie ma etatów. Ale tego już nie rozwiążemy na Forum. Tym muszą się zająć ci "na górze". Jednak kontrole policji w szkołach zdarzają się już teraz więc może nie jest to aż taki problem?? > może jednak trzeba pobawić się w polską prowizorkę...?? Ja bym właśnie chciał żeby się skończyła wszelka polska prowizorka. Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 10:48 do~ napisała: > Moim zdaniem jak najszybciej > powinno sie wprowadzic prawo regulujace tego typu problemy: ze uczen do szkoly > ma nie nosic innych rzeczy jak tylko potrzebnych na lekcje, a nauczyciel ma > prawo sprwadzic plecak jesli ma podejrzenia. Myślę, że jest to do zrobienia od zaraz. Ustawa o systemie oświaty przewiduje wprowadzanie przez szkoły statutów konsultowanych przez radę rodziców, radę szkoły (jeżeli istnieje) i samorząd uczniowski, a uchwalanych przez radę pedagogiczną. Nie ma żadnych przeciwskazań prawnych do tego, aby taki zapis, o którym wspominasz, umieścić w statucie szkoły. Jeżeli np. istniał on w statucie tego gimnazjum, gdzie przeszukano teczki, uczyniono to najzupełniej zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmmalinka Re: Kontrola tornistrów IP: *.toya.net.pl 08.12.02, 11:23 We wcześniejszej swojej wypowiedzi trochę przesadziłem uznając sprawdzanie tornistrów za naruszenie swobód czy nietykalności osobistej. Ale spójrzy na to z innej strony. >Czy miło nam gdy ochrona supermarketu podejrzewa nas o kradzież? >Czy przyłapanie ucznia na tym, że ma papierosy pomoże mu. Karać powinno się sprzedawców za to, że sprzedają papierosy i alkohol nieletnim, a nie tych młodych ludzi, którymi nie ma kto się zaopiekować. Przecież taki uczeń będzie miał kłopoty, na pewno pogorszy się jego sytuacja. > Takie wydarzenia powinny mieć miejsce tylko z policjantami i przy uzasadnionych obawach np. obecności dealera lub jego klienta w klasie SZKOŁA POWINNA WYCHOWYWAĆ I KSZTAŁCIĆ . Odpowiedz Link Zgłoś
najtis Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 12:10 Gość portalu: tmmalinka napisał(a): > We wcześniejszej swojej wypowiedzi trochę przesadziłem uznając sprawdzanie > tornistrów za naruszenie swobód czy nietykalności osobistej. >> SZKOŁA POWINNA WYCHOWYWAĆ I KSZTAŁCIĆ .<< =============================================== A zarazem odbierasz jej te " powinnosci "i jak sprawdzanie pociech przez rodzicow ma sie do tak zwanych praw dziecka? >>Gdzie nie ma kary tam nie ma miary << Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmmalinka Re: Kontrola tornistrów IP: *.toya.net.pl 08.12.02, 12:31 Jestem rodzaju męskiego (tak na marginesie :) ) Przez kilka lat pracowałem w ZHP i doskonale wiem, że karając niczego się nie nauczy. Podopieczny musi wiedzieć, że można go ukarać. Ale karaniem wzbudza się bunt. To nic nie daje. Powinny być organizowane zajęcia na godzinach wychowawczych, powinni być zapraszani goście z zewnątrz. Powinno się rozmawiać!!! A tym czasem na tych lekcjach uczniowie grają w kropki i malują ławki. Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Kontrola tornistrów 08.12.02, 14:16 Mówisz o zapisie stwierdzającym, że uczeń ma nosić tylko przedmioty potrzebne na lekcjach czy że nauczyciel może kontrolować plecaki?? Jeżeli o tym drugim to ja bym się na taki zapis nie zgodził. Dla mnie to byłby wyraz całkowitego braku zaufania do uczniów (a tym samym uczniowie przestaliby ufać nauczycielom) i robienia z każdego potencjalnego przestępcy czy wandala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie-to-perz Re: Kontrola tornistrów IP: *.lodz-dabrowa.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 19:01 Ciekawe są owe "gdybania", ale trzeba to właściwie i jednocześnie skutecznie rozwiązać, bo nie jest to problem jednego dyrektora i jednej tylko szkoły. Tak jest niestety wszędzie. Stała walka o zrobienie w szkole draki. Pewnie wszyscy zapominacie o "zabawach" w podkładanie bomb w szkołach tego typu. W opisywanym w materiale gimnazjum też tak było. Pisała o tym łódzka prasa, ale to właśnie tutaj, dzięki odpowiedniej kontroli udało się ustalić ostatnich "podkładaczy" owych wirtualnych bomb. Udało się uniknąć między innymi dodatkowych kosztów. Czy mamy być bierni ? Czy ma nam być obojętne, że większość z nas rzuca śmieci na ulicach i to wcale nie do ustawionych tam w tym właśnie celu koszy, a przy każdej uwadze czynionej rzucającemu peta pod nogi mam słyszeć, że i tak wszystkich nie upilnuję ? Przecież to się wynosi z domu, a to coś właśnie nazywa się tylko kulturą bycia ! Czy taki pajac maże w swoim pokoju w mieszkaniu swoich rodziców ? Pozwalają mu na to ? Czy "na wieki wieków" mamy mieć stałą potrzebę robienia nieustających akcji tzw. "kolorowej tolerancji", na którą miastu i sponsorom brakuje już farb ? Podajcie swoje sposoby i metody, które "niczego i nikomu nie naruszą" a dadzą ogólnie aprobowany skutek ! Zyczę wszystkim malkontentom jedynie prawych sukcesów. Może się uda ... Jestem po Waszej stronie. Nie-to-perz. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Moje 3 grosze. 08.12.02, 20:34 Pomijając nietykalność osobistą itepe, uważam ze ważne sa tylko dwie sprawy: Po pierwsze: Nie wolno stosować w stosunku do nikogo odpowiedzialnosci zbiorowej. Jest to zakazane przez juz cytowaną Karte Praw Człowieka i obowiązuje jako prawo we wszystkich cywilizowanych krajach. Nie stosowanie się do tego zakazu implikuje takie same zachowania u młodzieży: Jeśli nauczyciel karze całą klasę za to, ze ktoś coś tam pomazał, to potem grupa wyrostków tłucze inna grupe z sąsiedniego osiedla, bo ktoś z tamtąd im pokazał jezyk. Wiem, ze uproszczone strasznie, ale taki mniej wiecej to ma sens. A szkoła przede wszystkim ma wychowywać w poszanowaniu prawa. Po drugie: Dozwolone jest prawnie ograniczenie wolnosci osobistej jednostki ale TYLKO wtedy, gdy chodzi o bezpieczeństwo (tj. zdrowie i zycie) wiekszej grupy społecznej, dlatego np. my i nasz bagaż jesteśmy prześwietlani na lotniskach. Jednak uprawnienia do tego typu "inwigilacji" maja określone służby (policja, służba ochrony kolei, straż graniczna, agencje ochrony z odpowiednimi licencjami, etc.). Dlatego też: Przeszukanie plecaków może mieć miejsce, jesli zachodzi podejrzenie, że ktoś wniósł na teren szkoły np. narkotyki, materiały wybuchowe, środki mogące skazić wodę lub powietrze, broń, etc. Ale ZAWSZE do przeprowadzenia tego typu akcji niezbędna jest obecność przedstawiciela jednej z upoważnionych służb. Czy flamastry stanowią istotne zagrożenie? Jedynie chyba dla budżetu szkoły. Są przeciez inne sposoby perswazji, np. u mnie w LO powstało pare napisów w szatni. Pani Dyrektor (pisze wielka literą, bo mam do niej wielki szacunek) wydała polecenie, aby uczniowie pomalowali szatnię. Zrozumieliśmy to na swój sposób i po kilku dniach wszędzie były napisy, rysunki, etc. Dyrektorka uznała to za niezły zart i przyznała się do niesprecyzowanego polecenia. Malunki za to nie pojawiały sie nigdzie wiecej, bo każdy chciał być obecny ze swoimi na tym "specyficznym forum". Jednak po dwóch latach "mazania" dostaliśmy oswiadczenie, ze szatnia zostanie wyremontowana, odmalowana, bedzie zamykana, z szatniarką wydająca odzież jak w muzeum, ponieważ została trochę zdewastowana przez uczniów. A ponieważ taki remont to są koszty, nie ma co liczyć na zakupy np. nowego sprzętu komputerowego w danym roku. To samo zostało podane do wiadomosci rodziców i uczniów. Argument finansowy zawsze działa lepiej niż restrykcje i permanentna inwigilacja. Tak mi sie zdaje. Pozdrawiam, pijaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marchewa Re: Kontrola tornistrów. IP: *.lodz-dabrowa.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 19:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Kontrola tornistrów. IP: *.lodz-dabrowa.sdi.tpnet.pl 09.12.02, 19:20 Moim zdaniem dyrektorka tej szkoły postąpiła dobrze, bo szukała sprawcy wandalizmu. Zastanówmy się nad sensem nietykalności i prywatności. Pan "dziennikarz" szukający taniej sensacji mógł równie dobrze mógł opisać: -odpytywanie -kartkówki -klasówki. Bo ta wiedza to też nasza własność i nie musimy się nią nikomu chwalić, ani jej udostępniać. Więc to też uznacie państwo za naruszenie nietykalności i prywatności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Kontrola tornistrów. IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.12.02, 19:23 Bzdurne porównanie. Jakby Ci się dyrektorka kazała rozebrać, bo np by podejrzewała że ukryłeś gdzieś skręta, to bys się rozebrał? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kontrola tornistrów. 09.12.02, 19:36 ja bym się nie rozebrał, ale jak chce- niech szuka- ja tam nie mam nic do ukrycia, najwyżej sama wstydu się nabawi... Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Nie, nie rozebrałbym się, ale... 09.12.02, 23:55 dyrektorka może miec podstawy do żądania kontroli osobistej, jednak musi ją zlecić słuzbom, które do tego mają prawo i t oone decydują czy zgłoszenie jest na tyle poważne, że żeczywiscie kontrolę należy wykonać. A jeśli policja udostępnia Ci odosobnione pomieszczenie i prosi byś się rozebrał podając podstawę, np. jesteś w gronie podejrzanych (są np. świadkowie) że prawdopodobnie masz skręta w szkole, to musisz się rozebrać. Potem mozesz zgłosić skargę o pomówienie i naruszenie godności osobistej, jeśli policjant obecny przy rewizji zachowywał się w "sposób naruszający regulamin w punkcie przewidzianym dla takiego przypadku" lub coś w ten deseń. Ale stawiać się mu nie masz prawa. Taka jest różnica między tym, co może dyrektorka wyegzekwować w ramach prawa, a tym co prawo może narzucić Tobie. pozdrawiam, pijaw. P.S. Ale swoją drogą - poprosić o pokazanie tego co się ma w plecaku zawsze można - ja Ciebie też moge o to poprosić. Kwestia polega na tym, ze jeśli to zrobisz - to z własnej woli, a jeśli powiesz nie - nie moge Cie zmusić do zmiany decyzji ani stosować w obec Ciebie żadnych szykan czy represji. Jeśli nie doszło w szkole do szarpaniny z żadnym z uczniów, a wszyscy karnie pokazali zawartość tornistrów, to trudno udowodnić, że prawo zostało złamane. Odpowiedz Link Zgłoś
tmmalinka Re: Nie, nie rozebrałbym się, ale... 10.12.02, 00:02 I na tym powinna się skończyć ta chora dyskusja. Pijaw! Uważam, że Twoja opinia jest jak najbardziej obiektywna i słuszna. Nie sądzę, że ktoś może myśleć inaczej. Jest to rozwiązanie najbardziej sprawiedliwe. Idź już spać, bo Twoje wypowiedzi można znaleźć o każdej możliwej godzinie :), a tutaj chyba już większości nie ma.. Ja też już wyłaczam kompa, bo trochę przeginam. Jutro też jest dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Kontrola tornistrów. 09.12.02, 20:09 Nie ironizuj, Franek. Szkoła jest po to aby uczyć, a odpytywanie/klasówki/ kartkówki* są właśnie po to by tą nabytą wiedzę sprawdzić, tudzież przymusić do jej przyswojenia. I to jest normalna funkcja każdej szkoły. Nie jest natomiast normalną funkcją przeszukiwanie plecaków. *niepotrzebne skreślić ;))) Odpowiedz Link Zgłoś