Gość: Cobolt IP: 212.191.130.* 22.03.06, 13:58 Smutne:( cholernie smutne... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tafa Re: Sen o białych najkach IP: 81.208.164.* 22.03.06, 14:45 Ja sie poplakalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roby Re: Sen o białych najkach IP: *.forweb.pl 22.03.06, 15:09 a ja nie,bo znam temat od podszewki!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nozownik Re: Sen o białych najkach IP: *.Red-81-39-16.dynamicIP.rima-tde.net 22.03.06, 15:13 gdyby ostrze trafilo 5 cm wyzej to by problemu nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:33 Ja wiem bardzo dużo o tej sprawie, nie tylko to, co piszą zakłamani dziennikarze, szukający tylko sensacji - to, że ten chłopak bił własną matkę i groził jej smiercią, że szantażował swoją dziewczyną, że ma na swoim koncie sporo rozbojów, pobić, nie mówiąc o stałej agresji i wulgaryzmie. A dodatek zero zainteresowań; powrót do szkoły, w której notorycznie wagarował? Śmieszne! I dlatego nie wierzę w takie sztuczne wyciskacze łez. Nie cierpię ludzi, którzy, aby zdobyć popularność krzywdzą innych i są wysoce nieobiektywni. TEN ARTYKUŁ TO JEDNA WIELKA NIEPRAWDA!!! Nie wierzcie Patorze, NIGDY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budek Suflera Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 00:33 Nie wierz nigdy Patorze Dobrą radę Ci dam Nic gorszego nie może Już przytrafić się nam... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Sen o białych najkach 23.03.06, 12:44 Ja też... nad naiwnością i stronniczością dziennikarzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
ewam23 Re: Sen o białych najkach 22.03.06, 15:35 Oferuję pomoc finansową dla Przemka na utworzone konto finansowe, w takim stanie sam sobie w życiu nie poradzi, musi mieć opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:34 Ja wiem bardzo dużo o tej sprawie, nie tylko to, co piszą zakłamani dziennikarze, szukający tylko sensacji - to, że ten chłopak bił własną matkę i groził jej smiercią, że szantażował swoją dziewczyną, że ma na swoim koncie sporo rozbojów, pobić, nie mówiąc o stałej agresji i wulgaryzmie. A dodatek zero zainteresowań; powrót do szkoły, w której notorycznie wagarował? Śmieszne! I dlatego nie wierzę w takie sztuczne wyciskacze łez. Nie cierpię ludzi, którzy, aby zdobyć popularność krzywdzą innych i są wysoce nieobiektywni. TEN ARTYKUŁ TO JEDNA WIELKA NIEPRAWDA!!! Nie wierzcie Patorze, NIGDY! To będą zmarnowane pieniądze - najpierw poznaj dobrze sprawę, zanim dasz choćby złotówkę chuliaganowi, chamowi, złodziejowi, szantażyście i człowiekowi leczonemu psychiatrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 01:01 jeśli nie masz co zrobić z kasą to wpłać na konto maltretowanego KUBUSIA a nie na bandytę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Sen o białych najkach IP: *.pools.arcor-ip.net 22.03.06, 16:53 czy to wszystko moze byc prawda?w cywilizowanym kraju?trzeba tu zrobic porzadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Sen o białych najkach IP: *.forweb.pl 22.03.06, 17:36 każdy ma to na co sobie zasłóżył.Zauważcie,ze to PATOLOGIA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:46 do Doris: Chyba nie rozumiesz przyczyn problemu. On sam, nie jest sobie winien. Słowo PATOLOGIA jest tu mocno nie na miejscu. Zycze Ci dobrego humoru tego dnia, bo tylko to Ci sie nalezy od zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vouga Re: Sen o białych najkach IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.03.06, 19:17 To jest właśnie przykład jak sport w mieście rozwija dzieci i młodzież Sendo problemu leży na samym początku historii . Gdyby Przemek nie poszedł na mecz to nie dostał by nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sis Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:39 Gdyby nie wszczął bójki, to bym nie dostał nożem. Sam się do tego przyznał - poznaj najpierw sprawę od podszewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 00:51 on nie poszedł na mecz tylko jako kibol na rozbój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:38 A Ty nie rozumiesz nic, bo wierzysz tylko jednej stronie- marnemu dziennikarzowi, który chce się wybić. Ten chłopak to chuligan, kibol (sam się przyznał, że wszczął bójkę po meczu), notoryczny złodziej i przestępca, który grozi swojej dziewczynie (?), którą zgwałcił, gdy miała 14-15 lat (dziecko jest w domu dziecka) i matce, którą chce zabić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..... Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 00:56 jeśli wiesz kto zawinił to powiedz ......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 00:58 zacznij sprzątać w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 19:39 Wiecie, to jest strasznie smutne. Chłopak tyle przeszedł i w ogóle. Ale niepomiernie gorsze jest coś innego. To, że nic ale to nic się TU nie zmieni (czymkolwiek to TU jest). Pozostawmy w spokoju rodzinę, matkę. Jest tak jak jest. Zostawiła go, to tylko kwestia oceny moralnej. Ale nikt z osób, które mają obowiązek pomagać ludziom nie mają sobie nic do zarzucenia. "Sugeruje Pani, że ktoś powinien przyjść na urodziny?", "To trudny chłopak!", "Opiekowaliśmy się nim, może ew. trzeba było zadzwonić wcześniej na pogotowie". Nic się tu nie zmieni, bo nikomu na zmianach nie zależy!. Popatrzcie wokół co się zmienia, choćby dziś: będzie śledztwo bo Kwaśniewski chyba coś źle zrobił, nie odwołamy waszego marszałka jak wy nie odwołacie naszego, trzeba zrobić wybory bo rząd nie może rządzić jak go krytykują (130 mln zł w błoto!). Co z tych rzeczy pomoże takim ludziom jak On? Kogo to obchodzi? Naszą "elitę" posłów, senatorów i rząd? Już dawno przestało, jeśli kiedykolwiek interesowało. Trzeba rozliczyć przeszłość, bo tylu przez nią wycierpiało! To najważniejsze! Nie emożna budować kolejnej Rzeczypospolitej bez rozliczenia z przeszłością. Tylko że po drodze jest coraz więcej takich ludzi. Dzieci głodują, nie dojadają (zastanówcie się nad tym, GŁODUJĄ!). Jest totalna bieda. Jeśli zawołacie pogotowie to nie macie pewności, że przyjedzie. Jeśli pójdziecie do szpitala, to nie będziecie leczeni w sposób jaki jest dostępny zwykłemu człowiekowi gdzieś w europie. Jeśli lekarz pomyli się, to i tak wszyscy udowonią, że leczenie ludzi to taka sztuka, gdzie tylko Bóg cos wie, więc nie miejcie pretensji do lekarza (że kazał babci z zawałem siedzieć kilka godzin na krześle w poczekalni, co tam). Popatrzcie na rogi ulic z pijanymi od denaturatu menelami, którzy płodza kolejne dzieci byle mieć kolejne 1000 zł na denaturkę. Na brud i smród niewywiezionego "śniegu" z warstwą psich odchodów. Na dziury w ulicach remontowanych za najmniejsze pieniądze, byle firma kolesi zarobiła i dał łapówkę i przekonywała, że asfalt musi się kruszyć po pół roku i trzeba płacić za kolejne naprawy. Zobaczcie ile pieniędzy wycieka i to nie przez afery byłych komuchów. Popatrzcie na kamienice z pozamurowanymi drzwiami i oknami, albo na te gdzie mieszkają ludzie z "marginesu", którzy nie mają pracy, pieniędzy i nadziei ale znajdują jakoś możliwość picia i wydawania ostanich pieniędzy na tanie wino a nie na lekarstwo dla dziecka. Czy ktoś choć próbuje mieć jakiś pomysł na to? Poza rozliczeniem przeszłości, IPN, nowymi wyborami co pół roku, tp, itd? Bo "to Polska właśnie...". Mamy szansę, że moje dziecko będzie miało lepszy świat? Lepszą Łódź? Czy mam mu powiedzieć, że będzie miało lepszy Londyn, Paryż, Chicago, bo inaczej nie się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi litość dla człowieka, który grozi innym śmiercią?? IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:47 Nie znasz sprawy, idioto! Wszyscy wokół niego skakali, a on ciągle tylko obrażał tych, którzy chcieli mu pomóc, groził bronią, szantażował, kradł, bił, a w końcu uciekł. Może Ty się nim zajmiesz? Szkoda, że nie przychodzi Ci do głowy, że jemu nie można pomóc, bo on sam sobie nie chce pomóc! Ucieka, nie bierze leków i ma wszystko gdzieś, a teraz liczy na to, że wykorzysta naiwnych ludzi. Dowiedz się czegoś więcej na temat tej sprawy, jeżeli chcesz ją komentować! Ja wiem dużo i znam prawdę. Ty wierzysz tylko kłamliwemu Patorze, który zataja fakty i prawdę, szukając jedynie płytkiej sensacji. Żenujące, że ludzie w to wierzą, naprawde żenujące, bo ten artykuł to stek kłamstw. A Ty najpierw postaw się w sytuajci tych ludzi i zastanów, jka pomóc komus, kto Cię wyzywa i grozi, że Cię zabije. Czy Wy, ludzie, jesteście tacy głupi, żeby wierzyć jednemu marnemu dziennikarzowi, który chce się wybić i nie mówi ani słowa prawdy? To dopiero jest smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: litość dla człowieka, który grozi innym śmier IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 00:30 OK. Tobie ufam. Wszystko już mi przybliżyłeś! Facet obrażał wszystkich i groził im bronią (może Bronią?), więc powinien (tak jak i my) dziękować, że w ogóle przy tych odleżynach ktoś (profesjonalna instytucja do opieki, ludzie skaczący aby tylko pomóc bliźniemu) zadzwonił po karetkę. Myślę, że należy też tłumaczyć policjantów pałujących na komisariacie gości, którzy przeklinają i się brzydko zachowują, lekarzy, którzy po pijaku próbują "leczyć" ciągle niezadowolonych pacjentów, dozorców, którzy mają w d... sprzątanie ulic i podwórek bo i tak co chwila ktoś rzuca śmieci i księży będących na bakier z przykazaniami, bo w końcu "do what I say, not do what I do". A naiwni wariaci myślą, że jak nie potrafisz pomagać ludziom, bo cię wkurzają, to zajmij się czymś innym. Nie ma przymusu. Może facet nie do końca był taki jak ty, czyli normalny. Ale to nie powód, żeby nawet nienormalnych traktować w taki sposób. Jeśli uważasz, że to co jest w artukule nie jest prawdą to spróbuj to jakoś przekazać innym. Nie będę prowadził prywatnego śledztwa w każdej sprawie opisywanej przez dowolnego redaktora w dowolnej gazecie. Jeśli WIESZ, że było inaczej to wspaniale. Wnieś sprawę do sądu. Wygrasz na pewno, a w ramach rekompensaty możesz żądać pieniędzy choćby dla takich miejsc pomocy jak opisane ale przez Ciebie. Myślę jednak, że zrozumiałem sposób narracji w tym artykule jako raczej głos bohatera a nie ocenę jak mówisz "kłamliwego Patory". Stąd też może inna ocena tego co się zdarzyło. A jak było na prawdę? No cóż... A cóż to jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi do "ja" IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:03 Otóż naprawdę wiem, jak było i jak jest i staram się to przybliżyć, chociaż w taki sposób, bo dziennikarzem (jeszcze) nie jestem. A sprawa być może zostanie wniesiona do sądu. Póki co ten chłopak ma sprawę o gwałt na nieletniej (14- latce). Nikt nie mówi o tym, żeby nie pomagać, ale jak pomóc komuś, kto sam sobie nie chce pomóc i tylko przy okazji mediów udaje zainteresowanie szkołą i rodziną (inteligencja na granicy upośledzenia - te opisane 5 i 6 to oszustwo; wymaga od nastolatki, żeby go myła, grozi - owszem, tak! - że jeśli tego nie zrobi, to on przyjdzie i... [cenzura]). Takich przypadków jest mnóstwo, a żaden nie został opisany przez Patorę. Czemu? Też się zastanawiam. Ale mogę Cię zapewnić, że przy tym chłopaku było robione bardzo wiele - miał zmieniane bandaże, podawane leki, w jego pokoju nie śmierdziało. Natomiast jemu samemu taki stan rzeczy się nie podobał, dlatego UCIEKŁ (bo nikt mu zgody nie dał) do meliny i sam się doprowadził do obecnej sytuacji. Ten artykuł jest bardzo krzywdzący dla ludzi, którzy się nim zajmowali, znosząc jego wulgraność i agresję. Pomyśl o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: litość dla człowieka, który grozi innym śmier IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 00:43 jesteś cyniczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzak Re: Sen o białych najkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 19:50 Ciekawe co ten człowiek robiłby teraz gdyby nie paraliż. Pewnie dalej okradałby kobiety.Żenujące jest to że usprawiedliwia się teraz jego występki ponieważ biedak jest sparaliżowany, gdyby okradł matkę Patory też byłby taki wyrozumiały? A słownik gazety-pozostawia wiele do życzenia.Śmierdzące staruchy który z was szanowni panowie dziennkarze chciałby aby mówiono tak o waszych matkach bądź ojcach? Wstyd, robicie się gazetą pokroju FAKTÓW. Zbierzcie pieniądze na kolonie dla biednych dzieci,dajcie mieszkania samotnym matkom. A przede wszystkim zastanówcie się nad językiem jakim piszecie, bo możecie kogoś urazić.A tego chyba nie chcecie? Chyba że cel uświęca srodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 22.03.06, 21:07 1. szkoda mi tego chlopaka, ale on przede wszystkim musi sam chciec sobie pomoc i zaczac wymagac od siebie a nie od innych. Nie moze tez obrazac wszystkich dookola tylko dlatego, ze jest na wozku i ze ciezko mu sie pogodzic z ta sytuacja. 2. do luzaka: to, ze jest na wozku wcale nie znaczy, ze przestanie krasc bo to ze mial wypadek nie znaczy, ze stal sie dobrym czlowiekiem 3. PRZERAZAJACE jest to, ze w Polsce nie ma osrodkow, w ktorych mogliby normalnie zyc mlodzi ludzie po wypadkach. Tez mialam wypadek i poki co zajmuje sie mna mama, ale kiedy jej zabraknie albo nie bedzie miala sily co sie ze mna stanie? Poniewaz nie jestem samodzielna /bez pomocy drugiej osoby nie moge sie umyc, ubrac, zjesc, usiasc, przekrecic na bok...nic nie moge.../ jedyna ewentualnosc to dom starcow, w ktorym najprawdopodobniej nabawie sie odlezyn /bo ten osrodek nie jest jedynym, w ktorym takie rzeczy sie zdarzaja/... Bo niestety poki co jest to dla mnie jedyna perspektywa... No chyba, ze bedzie mnie stac na opiekunke /24 godz na dobe/, oplacenie mieszkania, kupienie wszystkich koniecznych srodkow pielegnacyjnych, jedzenia, co jakis czas przydalaby sie tez wizyta u lekarza, o rehabilitacji nawet nie wspomne...I wcale nie ma znaczenia z jakiej pochodze rodziny ani to ile szkol skonczylam, ani to jakim jestem czlowiekiem... I to wcale nie jest tak, ze oczekuje, ze ktos sie mna zajmie za darmo. Tylko czy kiedykolwiek bede miec taka prace zeby na to wszystko bylo mnie stac? Dlaczego nie moglby gdzies powstac osrodek, w ktorym czulabym sie bezpiecznie i nie bylabym skazana na przebywanie tylko ze starszymi, umierajacymi albo psychiczne uposledzonymi ludzmi (...), taki w ktorym mialabym zapewniona opieke i nie musialabym tlumaczyc sie z kazdego wyjscia do kina czy do znajomych..., taki w ktorym po powrocie z pracy moglabym pocwiczyc pod opieka rehabilitanta i w ktorym ze wspolmieszkancami moglabym rozmawiac o innych sprawach niz wypadek, leki, choroby, szpitale... Ta niepewnosc jutra mnie dobija. I chociaz poki co bardzo sie staram i mimo wszystko moja sytuacja nie jest tragiczna nie wiem na jak dlugo wystarczy mi sily... 4. jezyk artykulu bardzo mi sie nie podoba. nawet nie chce mi sie tego komentowac. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wstyd wstyd wstyd Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:42 Wstyd, ze ktokolwiek napisał, a później wydrukował tak nieobiektywny artykuł! Wstydzę sie za Wyborczą, której zawsze broniłam. PORACHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakt Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 22:17 ach, biedaczek: gdyby lepiej schował ukradzione karty w skarpetce to by się nie wydało ojoj, panie redaktorze, a jakby to panu ten biedaczek dał w łeb i ukradł komórkę? i jeszcze ten język subtelny: "Przemek trochę się spóźnił z powrotem. Miał być w poniedziałek, a w poniedziałek to jeszcze z korka nie wyszedł. Wrócił w czwartek." - czemu nie napisaliście po prostu że uciekł i pił przez tydzień, niewiele przejmując się swoim stanem??? bo byłoby zbyt PRAWDZIWIE? gazeto, przestałem ci wierzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:40 Dokładnie!!! Uciekł bez zgody domu i dyrektora i przebywał cały ten czas w melinie - zrezygnował z leków i wszystkiego innego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi wielkie kłamstwo!!! IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 22.03.06, 22:32 Ja wiem bardzo dużo o tej sprawie, nie tylko to, co piszą zakłamani dziennikarze, szukający tylko sensacji - to, że ten chłopak bił własną matkę i groził jej smiercią, że szantażował swoją dziewczyną, że ma na swoim koncie sporo rozbojów, pobić, nie mówiąc o stałej agresji i wulgaryzmie. A dodatek zero zainteresowań; powrót do szkoły, w której notorycznie wagarował? Śmieszne! I dlatego nie wierzę w takie sztuczne wyciskacze łez. Nie cierpię ludzi, którzy, aby zdobyć popularność krzywdzą innych i są wysoce nieobiektywni. TEN ARTYKUŁ TO JEDNA WIELKA NIEPRAWDA!!! Nie wierzcie Patorze, NIGDY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 23:25 też wiem trochę na temat tej sprawy, zgadza się: Przemek był obijany przez innych w ośrodku, ale cieszył się też dużą sympatią. Nie stanowiło dla niego trudności zwrócenie się do nauczycielki per "k**wo", miał też "smykałkę do interesów": próbował handlować papierosami, które do ośrodka przynosiła mu...matka. Dziecko,którego jest ojcem od momentu urodzenia przez Karolinkę...jest w domu dziecka. Wybrał sobie taki model życia, niestety chyba każdy ponosi odpowiedzialność za swoje decyzje. Szkoda tylko, że odczuwając na własnej skórze odrzucenie przez rodziców, powielił ten sam schemat rodziny. Nie oceniam, tylko komentuję. Życzę Ci Przemku jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wzruuszony Przemo Hero IP: *.orange.pl 23.03.06, 00:21 Beznadziejny artykuł. Los przemka miał mnie chyba wzruszyć a niewzruszył. Jak ktoś nie chce sobie pomóc sam to trudno oferować pomoc na siłę. Matka złą kobietą jest. Dlaczego? Będzie w kolejnej części artykułu. Karolina złą kobietą jest. Nie przychodzi.. A Przemo mógły jej zrobić piękny makijaż pod oczami... fioletowy. Kurde; że też nie ukrył tych skradzionych kart lepiej... Ciężkie dzieciństwo nie usprawiedliwia złych uczynków. Ja miałem lekkie ale nie chciałbym połknąć kosy za dzieciństwo innego nożownika. [...] i zamknęli z samymi staruchami. [...] Brawo GW w przyszłym miesiącu będziemy obchodzić rocznicę śmierci pewnego "starucha". Nikt się nie zatrzymał widząc człowieka na wózku. A potrzebował pomocy? [...]koło takiego salonu z jeepami dla bogatych[...] Chodzi o aksamitne kapelusze. [...]Przynieśli mu wody, o nic nie pytali[...] Skandal, każdy niepełnosprawny w szczególności na wóżku (ci dobrze radzący sobie też) marzą o tym żeby byc zatrzymywanymi, wypytywanymi. Marzą żeby im współczuć... Okazywać litość na każdym kroku... Akamitne kapelusze precz Tomasz Patora i Tomasz Michałowicz to prowatorzy, którzy testują forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loozak Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 06:50 Ale ściema, ja rozumiem pomóc trzeba, ale trochę panowie z GW przegięli, sprawdżcie najpierw fakty a potem piszcie takie cuda, wyszło, że biedak jest kibolem, że po meczu oberwał...,gratuluję rzetelności dziennikarskiej, albo WY jesteście naiwni, albo sami "podrasowaliście" fakty, no baja totalna, powinniście pisać scenariusze telenoweli, a nie reportaże dokumentalne. Biedaczek, szkoda, że zamiast białych najków nie śni mu się jego zapłakany dzieciak, skazany na bidul. Nie no gratuluję, bravo Panowie dziennikarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macio13 Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 23.03.06, 18:40 Masz rycht ale tragedja polega też na tym , że oni nad tym tematem chodzili pewno z kilka tygodni. Żenada totalmente ten artykuł. A można było tę historię skąd inąd bardzo smutną wykorzystać jako przykład że kiedy o siebie nie dbasz ani o swoich bliskich to kiedy ladujesz na wózku to nikt Ci nie pomoże - gdyby taki był wydźwięk tego artykułu to jeszcze bym rozumial dlaczego zmarnowano papier i farbę oraz miejsce w gazecie, której dobra opinia jest tak teraz potrzebna jak chyba jeszcze nigdy dotąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Czystka potrzebna w tych placówkach IP: *.orange.pl 23.03.06, 07:56 Po czymś takim powinni wylecieć wszyscy dyrektorzy placówek odpowiedzialnych za doprowadzenie chłopaka do takiego stanu, z tym ch-kiem Przybyszem i dyrektorem MOPS-u na czele. Dyscyplinarnie, bez prawa do żadnych świadczeń i pracy w takich instytucjach. Jest to też sprawa dla prokuratora, również jeżeli chodzi o ch-ków lekarzy, którzy nie chcieli chłopaka przyjąć - w łapę biorą chętnie a jak za darmo i w dodatku śmierdzi to niech s...la. Co do takich "rodzin" - sterylizować tych ludzi a nie im płacić becikowe! W samej Łodzi poszło już na to ponad 3 mln złotych - nie lepiej było je przeznaczyć na takie placówki? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Czystka potrzebna w tych placówkach 23.03.06, 12:44 No tak, bo chłopak jest cud, miód, złoto i malina... Jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobaltooo Re: Czystka potrzebna w tych placówkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:20 Nie potrafisz się wypowiedzieć używając normalnych słów to widać jak zostałeś wychowany. Dlaczego wypowiadasz się o ludziach, których nie znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Czystka potrzebna w tych placówkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 20:44 bezmyslny kretynie rusz mózgiem zanim wydasz jakąś opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Czystka potrzebna w tych placówkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:10 Nie obrażaj ludzi, których nie znasz. Nie przyszło Ci do tej bezmyślnej mózgownicy, że ci ludzie pracują na swoich stanowiskach wiele lat, pomagają innym, poświęcają im mnóstwo swojego czasu, nawet poza godizanmi pracy, stają na głowie czasem, żeby polepszyć sytuacje beznadziejne, a taki cham, który nic na ten temat ma czelność ich obrazać? Brak słów wobec braku kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: Czystka potrzebna w tych placówkach IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 00:16 Posłuchaj baranie czegoś o sobie,być może jesteś jednym z debili których pozbyła się dyrekcja DPS-u więc weż się w garść i zacznij pomagać bandytom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Sen o białych najkach IP: 62.233.224.* 23.03.06, 10:27 Znam Przemka J osobiście. to fakt dostał nożem, ma dziecko, dziewczyna go zostawiła. To są fakty które zostały umiejętnie poukładane by z Przemka zrobić chłopaka, którego skrzywdził los i opiekunowie w placówkach w których przebywał. Ale Przemek również napadał na kobiety, handlował amfą i sam ćpał, olał Swoje dziecko, okradał kolegów w placówkach w których przebywał, bluźnił na kadrę placówek. Szkoda że Pan Patora nioe sprawdził prawdomówności Przemka J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacmac Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 23.03.06, 21:22 Bo drogi Nauczycielu to nie jest "sen o białych nikach" tylko sen red. Patory o dziennikarskiej rzetelności. Bez szans na urzeczywistnienie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mes Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 10:48 To jest wstrzasajace. To dzieje sie u nas w Polsce. A oprocz tego swietnie napisany reportaz. Po mistrzowsku, z ogromnym talentem. Z tak pozornie obiektywnie obojetna relacja, takie wcZucie sie w sytuacje chlopaka, jakby wswidrowanie tematu do naszych umyslow. Gratuluje autorom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr 3M Re: Sen o białych najkach IP: *.lodz.mm.pl 23.03.06, 18:24 Zanim zaczniesz im gratulować, to dowiedz się jak było naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptr Re: Sen o białych najkach IP: *.lodz.mm.pl 24.03.06, 12:10 Pan Patora prawdopodnie liczy na awans i przejście do TVN. Stąd tego typu artykuł. W kazdym bądź razie wyborczą czytałem po raz ostatni. Szkoda zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k paranoja IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:14 A może by tak wczuć się w sytuację osób, które starały się mu pomóc? A co do chwalenia artykułu - dowiedz się najpierw, jakie kryteria powinien spełniać reportaż, bo ten ich nie spełnia, gwarantuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaski Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:05 Jako czytelnik GW proszę o sprostowanie zamieszczonego artykułu o Przemku. Zapoznawszy się z opiniami na forum jestem głodny prawdy i jeszcze raz proszę o sprostowanie całej sprawy, gdyż należy się to wszystkim czytelnikom, niektórzy chcą już zakładać konta i wpłacać pieniądze..... ale komu ??? PROSZE ZAPOZNAJCIE SIE Z POSTAMI I SKOMENTUJCIE JE !! Artykuł ten przypomina mi piękne łańcuszki smsowe lub internetowe : " .... jestem chory ... biedny ... umierający .... WPŁACAJCIE PIENIADZE jak nie wpłacicie to .... i tu cała lista nieszczęść i zaklęć". Oczekuje obiektywnej odpowiedzi. Z poważaniem Kaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cwi Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:37 Uczciwość dziennikarska nakazuje, aby odróżniać domy starców od domów pomocy społecznej. Przemek nie jest w domu starców ze "staruchami" ale w DPS dla osób dorosłych somatycznie chorych. Proszę napisać, że działa on tak jak szpital dla przewlekle chorych bo pracują tam całodobow zarówno pielęgniarki jak i salowe. Społeczeństwo z pobyt takich osób, które nie mają rodzin(z różnych powodów, które chciały by się nimi zająć, płaci z własnych podatków ok. 1 800 zł. miesięcznie. W przypadku tego chłopca tak będzie przez wiele lat lecz wdzięczności z jego strony nie można się spodziewać, wprost przeciwnie eskalacji roszczeń. Z takimi problemami będziemy się spotykać coraz częściej. Coraz mniej pracujących ludzi będzie w stanie sprostać takim wydatkom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k brawa dla Cwi IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:26 Brawo za obiektywizm i prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Sen o białych najkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 21:05 do kASKI nie ma szans aby Patora ujawnił prawdę o Przemku bo to nie byłoby atrakcyjne!!!!!a ponadto prawda wyszłaby na jaw a tego Patora napewno nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:16 Przeczytaj moje wypowiedzi, to poznasz prawdę. Prawdziwą prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Sen o białych najkach 23.03.06, 12:43 Chłopak jest z marginesu to fakt. Należy się mu JAKAŚ pomoc, ale najlepiej taka, która go ZRESOCJALIZUJE a nie UŁATWI ŻYCIE I GNICIE (co celnie mimo wszystko zauwazyli dziennikarze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Co jest grane ?? IP: *.orange.pl 23.03.06, 13:34 Po zapoznaniu się z opiniami na formu przyłączam się do żądań aby dziennikarze - autorzy artykułu sprostowali / wyjaśnili dokładną historię Przemka i jego otoczenia. W przeciwnym wypadku dołączę GW do gazet sensacyjnych typu FAKT itp.. NIe sztuka napisać ckliwą laurkę i wyciskającą łzy historię, jeżeli mija się ona z prawdą w rażący sposób i w dodatku mocno obciążającą wiele osób.. A przynajmniej nie w poważnym dzienniku informacyjnym, jak mi się wydawało, obiektywnym. Co innego krzywdzony przez życie i ludzi chłopak walczący o normalość i szacunek a co innego nie dający sobie pomóc oprych i gwałciciel. On też wymaga pomocy i wsparcia, ale nie należy oszukiwać ludzi, że to pokrzywdzony nieborak.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Co jest grane ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:54 autor artykułu chyba pomylił redakcję, zdaje się, że powinien raczej pracować dla "wybacz mi" albo "tvn uwaga", poziom obiektywizmu żenujący.Aż dziwne, prawda, że cała łódź nie rzuciła się na ratunek przemusiowi, urzędnicy pewnie powinni biegusiem załatwić mu mieszkanie, pięknie urządzić i dostosowac do potrzeb osoby niepełnosprawnej, wyposazyć i umeblować. Za pieniądze podatników oczywiście.Szkoda tylko, że pierwsze co przemus zrobi to zdrowa balanga, kolejne to wysprzedawanie z mieszkania wszystkiego, co się da spieniężyć i przepić, kolejne to zdemolowanie i zadłużenie mieszkania.Rozsądku autorze, rozsądku i oleju w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANDRZEJ Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:50 Tekst najwyższej próby.Gratuluję. To bardzo dobrze, że Ktoś potrafi jeszcze tak pisać o ważnych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cwi Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:37 Aby zapoznać się z "ładną" literaturą kupuje się książki. W gazecie, która chce uchodzić z opiniotwórczą artykuły powinny zawierać prawdę a nie fikcję. Ukazywanie części prawdy to niestety całe kłamstwo. A na dodatek szkaluje wiele osób. Wkładacie w usta ludzi zdania, które podał wam jakoby Przemek, których oni nigdy nie wypowiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roby Re: Sen o białych najkach IP: *.forweb.pl 23.03.06, 15:49 a nie mówiłem!wszystko wyszło na jaw i jest na moim!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:21 Tylko niech ktoś, kto coś pisze, niech pisze obiektywnie, mając na uwadze szacunek dla czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BartekTheDon Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.105.rev.vline.pl 24.03.06, 18:18 Sissi wchodzisz czasami na hub vline'u? Jak tak to powiedz bo mam kilka pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzol Re: Sen o białych najkach IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.03.06, 17:05 znam tą placówkę: wylęgarnia ćpunów i frajerów,"same ciotunie,qrwa mać", Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka gdzie jest obiektywizm?????? IP: *.toya.net.pl 23.03.06, 18:16 obiektywizmu zdecydowanie zabrakło w komentowanym artykule. a gdzie próba uzyskania informacji drugiej strony... przecież to są opowieści tylko pana przemka!!! czy to jest wiarygodne??? panowie michałowicz i patora nie wykazali się dobrym, obiektywnym dziennikarstwem. szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka p.s. BRAWO "Cwi" !!!! IP: *.toya.net.pl 23.03.06, 18:17 j.w. wreszcie ktoś wie o czym pisze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: gdzie jest obiektywizm?????? IP: *.orange.pl 23.03.06, 18:20 Szkoda, tym bardziej w obecnej sytuacji, gdzie GW i pozostałe wolne media powinny się pilnować aby nie dać się "przyłapać" PIS-klakom na kłamstwie i braku obiektywizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Sen o białych najkach IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:25 Rcazej pomyśl, że jest to placówka, w której znajdują się ludzie starsi, chorzy, z uzależnieniami alkoholowymi i innymi, którzy są porzuceni przez rodziny lub którzy sami je porzucili. Ludzie zdrowi przebywają we własnych domach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyx PATORA -wstydź się !!! IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 08:06 Czytam reportaż i nie wierzę, że zamieściła go GW. Jestem rozczarowana, nie spodziewałam się, że dziennikarze owej gazety zamieszczą tak jednostronny i bazujący na emocjach tekst. Chciałabym zwrócić uwagę na kilka kwestii. Czy nie zastanowia się ktoś co działo się ze zdrowiem Przemka, wtedy kiedy "był w korku", kiedy spędzał sywestra i parę nastepnych dni wśród kolegów spijając alkohol? w jaki sposób traktował swoją chorobę,jak poważnie podchodził do kwestii własnego zdrowia? Czy uważacie, że jego dziewczyna,(która notabene wcale go nie odwiedza w szpitalu) potrafiła prawidłowo pielęgnować chłopaka, zmieniać opatrunki, opatrzyć rany? Czy w ogóle to robiła? Kto zatem ma być odpowiedzialny za stan zdrowia? Wszyscy, tylko nie on sam. Pan śledczy Patora przecież wszystko wie,na pewno dogłębnie zbadał sprawę tylko, że manipuluje faktami. Chciał ukazać wycinek świata, taki jaki on sam sobie wymyślił, sztuczny świat, który jest okrutny dla Przemola i trzeba go zmienić a to przecież potrafi tylko Pan Patora. Nikt inny... Żenujące jest to, że Panowie dziennikarze wiedzą na pewno, że wszyscy dążyli do tego, aby chłopak gnił. Na każdym kroku padają sugestie, że każdy chciał się Przemka pozbyć,"niech idzie","dyrektor pogotowia (opiekuńczego)alarmuje sąd: "W naszej placówce nie ma absolutnie możliwości zapewnienia małoletniemu Przemysławowi J. warunków egzystencji", kaleka na wózku nie ma racji bytu" - Moje pytanie : Czy Przemek czułby się dobrze tam, gdzie są bariery architektoniczne dla niepełnosprawnych? i dalej: "damy Przemka do domu pomocy społecznej"."Przemka upchnęli tam na całe życie", "A lekarze kombinowali, co zrobić, żeby chłopiec trafił gdzie indziej","Po tygodniu szpital pozbył się problemu, Przemek wrócił do swojego depeesu". Czy tak było?! Czyżby wszyscy byli tak okrutni i chcieli go "wsadzić", "upchnąć" do szpitala bądź Domu Pomocy Społecznej, oj przepraszam do "domu śmierdzących staruchów",aby gnił? Czy rzeczywiscie wszyscy traktowali go jako problem do pozbycia się? Myślę, że jest to raczej spojrzenie chłopaka, który całe życie walczył ze światem i doświadczał odrzucenia ze strony bliskich. Szkoda, że Panowie dziennikarze podzielają taka opinię. A Najlepszą Istytucją na świecie jest Matka Polka, razem ze świętą Panią Elą, Panią Doktor oraz Profesorem, który stawia diagnozę: "Profesor Chilarski podkreśla, że Przemek to inteligentny chłopak. Przyjemnie z nim porozmawiać. Czasem bywa zdenerwowany, ale kto na jego miejscu by nie był?" Pan Patora ocenia i obwinia wszystkich bez wyjątku, a CZMP gloryfikuje na maksa. No tak, bo kto dał cynk gazecie? Patora poprzez swoje kłamstwa, zatajanie faktów, obwinianie wszystkich jest dziennikarzem na żenująco niskim poziomie, który chce jedynie wzbudzić emocje i szuka naiwniaków, którzy uwierzą w to, co napisał. W tym reportażu jest mnóstwo sprzeczności, z jednej strony ukazany został wizerunek Przemka, wzbudzający litość i współczucie,przypominający nam o wartościach ogólnoludzkich, z drugiej strony Panowie dziennikarze dają przywzolenie na zachowanie i działania przestępcze - kradzież torebki i wspomnienie o żalu jedynie z powodu pecha z kartami płatniczymi, które wyleciały z kieszeni. Ech, przecież trzeba było je schować do skarpetki!! Taki biedny Przemek. Ponadto, język jakim posługują się Szanowni Panowie dziennikarze wskazuje na ich nieskończoną empatię i prawdziwy szacunek do człowieka, ("dom starców", "zamknęli ze staruchami", "W dsp są tacy ludzie na wykończeniu. Nawet nie wstają, większość w pampersach. ...") Zatem jestem głęboko przekonana, że oni autentycznie współczują Przemkowi,przemawiają przez nich prawdziwe uczucia, przecież człowiek to istota wrażliwa, której nie wolno krzywdzić! Nawet chuligan, przestępca jest biednym, opuszczonym chłopcem a staruch pozostanie staruchem, w dodatku śmierdzącym. Czy Panowie dziennikarze wiedzą jacy ludzie naprawdę mieszkają w takim Domu? Czy pofatygowali się, aby ich odwiedzić, może nawet porozmawiać. Oj, znowu przepraszam, przecież oni tam w ogóle nie mówia, no tak, rozmowa byłaby niemożliwa. Czy zastanowiliście się jak się czują osoby, których bliscy mieszkają w Dps? Czy to Was nie porusza? Współczujecie Przemkowi, płaczecie gdy czytacie tą historię, ale nie starcza Wam współczucia dla starszych, chorych ludzi, bo zgadzacie się aby nazywać ich śmierdzącymi staruchami. Poza tym mam wrażenie, że osoba pisząca reportaż jest "niespełnionym literatem" "(...)Przemek liczył słupki przy trasie. Jechał szybko, było ciepło. Pierwszy słupek - może znajdę hydrant? Dziesiąty słupek - taki hydrant, co każdy może się napić. Pięćdziesiąty słupek - dalej nie ma hydrantu.(...)" Mam nadzieję, że prawda wyjdzie na jaw i doczekamy się sprostowania faktów, materiału, który opisze obiektywnie historię P.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: PATORA -wstydź się !!! IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 24.03.06, 12:33 Całkowicie się zgadzam! I dodam coś jeszcze - nikt nie myśli o tych, którzy mogą mieć później daleko idące nieprzyjemności z powodu subiektywnych i szukających sensacji dziennikarzy. Niewinni, pomocni ludzie mogą być skrzywdzeni przez kłamstwa innych, którzy nie ponoszą za nie żadnej odpowiedzialności. Pomyślcie i o nich i wspierajcie ich w tych trudnych chwilach. Oni bowiem mają wrażenie, że to artykuł o kimś innym... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: PATORA -wstydź się !!! IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 19:14 Dokładnie! Patora może uprawiać fantastykę i nikt od niego nie oczekuje wyjaśnień, wszystko jest cacuś. Szkoda, że jest tak zapatrzony w siebie i okrutny, aby obwiniać i oceniać ludzi, którzy pomagali Przemkowi i się nim przejmowali. Myślę, że jest im teraz niezwykle przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juni Re: Sen o białych najkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:41 Dla mnie artykuł ten, to jedna wielka żenada i powód do hańby dla Gazety Wyborczej. Uważam, że Pan Patora, po ujawnieniu sprawy 'łowców skór' tak bardzo chciał zając się kolejna dramatyczną historią, że pozwolił sobie na manipulowanie faktami, 'rozdmuchanie' historii zwykłego chuligana, przedstawienie opinii tylko jednostronnej, promocję głównie swojej osoby, a także pana doktora i personelu medycznego CyZyMyPy oraz jakiejś postaci z karetki. Argumentów przeczących rzeczywistości jest mnóstwo, nie każdy zdaje sobie z nich sprawę, zachęcam do poznania sprawy i przede wszywstkim PRAWDY, bo to, co zostało opisane w artykule, to... trudno nawet określić. Czyżby Gzeta Wyborcza czerpie wzorce z Faktu, Uwagi, Telekuriera, Pod Napięciem, Super Expressu... ? Najwyraźniej tak. Żałosny dla mnie jest również apel, jaki poczynili autorzy artykułu, o pomoc dla biednego, zapomnianego przez wszystkich łobuza. A może ktoś wspomni np. o uczciwych, niepełnosprawnych, młodych, bezrobotnych ludziach, którzy nie mają szans na edukację, podwyższanie swych kompetencji, pracę, własne mieszkanie, ogólnie: realizację w życiu ? A może nie należy im się mieszkanie, pomoc finansowa, opieka ? Nie należy, bo żyli uczciwie, bo przecież reportaż na ich temat jest 'bezpłciowy', nie wzbudzi tyle emocji, nie rozpęta 'afery', autorzy takiego reportażu nie zyskają 'sławy', więc o takich przypadkach nie warto wpsominać, nie warto pisać artykułów. Moja prośba jest tylko jedna: jeśli zdecydujecie się na pomoc i postanowicie wesprzeć bohatera, poznajcie wszystkie fakty, zainteresujcie się sprawą i wtedy ocenicie całą historię. Czyżby Gazeta Wyborcza pośrednio wspierała zachowania przestępcze ? Czyżby apelowała o pomoc o więcej środków i możliwości, by biedny zagubiony Przemek, mógł bardziej działać przeciwko prawu i nam, zwykłym obywatelom ? Czyżby propagowała taką postawę w życiu, jaką opisano w artykule ? Postawę godną naśladownictwa (bo skoro wystąpiła z apelem o pomoc i wsparcie, wnioskuję, że tak), postawę bohatera artykułu ? Słownictwo użyte w artykule nie jest na wysokim poziomie, delikatnie rzecz ujmując. Chyba nie tego spodziewałem się po Gazecie Wyborczej, jaki poziom reprezentują autorzy ? Drugim wątkiem w tej kwestii jest określanie (czyt. obrażanie) ludzi starszych. Dla mnie to po prostu SKANDAL. Bardzo podoba mi się post, który zamieszczony jest na forum nieco wcześniej, mówiący o tym, że... rocznicę śmierci pewnego 'starucha' będziemy już niedługo obchodzili... Dla mnie to okropnie przykre i niesprawiedliwe. Nie pozwoliłbym mówić prywatnie w ten sposób, a co dopiero w publicznym medium używanie takich stwierdzeń ! Panie Patora oraz panie Michałowiczu - Wstyd !!!!!!! Rozumiem, że stosowaliście zabiegi 'artystyczne', chcecie wywołać u czytelników emocje etc., ale chyba trochę kultury, to powinniście sobą reprezentować ? czy nie ? A może czas na zastanowienie się nad zmianą wykonywanego zawodu ? Czyżby Gazeta Wyborcza nie jest medium europejskim ? Czyżby zamiast podnosić swój poziom, dzieje się wręcz odwrotnie ? Zniża się do poziomu rozmawiających osób z okolic 'budki z piwem' ? Czyżby szacunek dla osób starszych, chorych i inne wartości ogólnoludzkie są jej obce ? Najwyraźniej tak. Na chwilę obecną to tyle moich przemyśleń. Może dopiszę coś jeszcze. A wszystkich chętnych zapraszam do racjonalnej dyskusji i wymiany argumentów. Podsumowanie artykułu: Fałsz, obłuda, niesprawiedliwość, skrajny subiektywizm, niski poziom i wszystkie inne niepozytywy Czy zaprzestanę czytania Gazety Wyborczej ? Najwyraźniej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamina Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:13 Ludzie-placówka o p i e k i , w której przebywał ten chłopak miała się nim i innym pensjonaruszami opiekować a nie wykonywać kare śmierci za popełniane przez 17-letniego kalekę niegodziwości.Łaski nie robia - płacimy im za to żeby była ta opieka i lekarz jak potrzeba.A co do ojcostwa Przemka, to ile on miał lat jak został ojcem i czy wtedy jeszcze był zdrowy?Jego biologiczny ojciec- nieznany,co na to mama.Uwaza że był zły od kołyski? A gdyby nawet był dużo gorszy niż to wynika z publikacji prasowej to jest szansa, bo on nie ma nic do stracenia,żeby zmusić go do zastanowienia,przemyślenia,oceny - dlaczego jego los taki był. Jest już dorosły,musi wziać odpowiedzialność za swoje dalsze życie,może jego historia posłuży podobnym mu młodzieńcom za przykład do dyskusji, proszę autorow o nieodpuszczanie tej sprawy.A działanie pomocowe muszą być rozważne i systemowe.Takich Przemków może być więcej,słabo nam jako społeczeństwu wychodzi dawanie prawdziwej szansy młodzieży,której nikt nie chce i nie kocha.Pomyślmy jacy bylibysmy na ich miejscu.Co nie oznacza pobłażliwości i przymykania oczu na to że takie osoby stanowia zagrożenie dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitagoras Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 17:01 Adamina nie opieraj się na opini prostych pismaków i nie wydawaj opini o placówce której wogóle nie znasz a masz czego żałować że naswej drodze nie spotkałaś Przemka ze swymi kolesiami bo miała byś na pewno co wspominać.Resztę możesz sama sobie dopowiedzić ,a wówczas może zrozumiesz jak czuje się dziewczyna skrzywdzona przez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zen Re: Sen o białych najkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 17:10 A jednak artykuł odniósł pewien, choć wg mnie wątpliwy sukces. Sprawą Przemka zainteresował się Prezydent Chondzyński. Jak to on, naobiecywał złote góry i z głowy. Artykuł w dzisiejszej ŁGW. Niech panowie dzienikarze spróbują monitorować sprawę, aby przekonać się co warte są obietnice "Władzy przed wyborami samorządowymi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do adamina Re: Sen o białych najkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 21:58 nie wypowiadaj się opracy na temat której nie masz pojęcia. napewno na wskroś atrakcyjna jest praca z człowiekiem któremu poświęcasz codziennie kilka godzin na rozmowy, róznego rodzaju zajęcia a on potem skwituje twoją pracę ,, nie miałem z kim rozmawiać'',, nikt się mną nie interesował''łaski faktycznie nikt nie robi bo Ci ludzie lubią swoją pracę i wykonują ją dobrze. Na marginesie ty im za nic nie płacisz!!! nim wypowiesz następne słowa krytyki to zweryfikuj prawdę a może nawet spróbuj poznać pracę tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pitagores Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 18:02 juni bardzo ciekawa kwintesencja na temat tego artykułu.Hieny żądne sensacji z GW bez żadnego obiektywizmu przedstawiając postać młodego bandyty któremu los sam wymierzył sprawiedliwość, chcą przedstawić w jak najgorszym świetle placówkę DPS-u w której ten młody bandyta przebywał zaledwie kilka dni.Lecz mimo tak krótkiego pobytu zdążył sterroryzować psychicznie większość personelu i pensjonariuszy. Panowi redaktorzy nie powinni szukać i apelować o pomoc dla tego biednego bandyty lecz wziąć go na wychowanie,może oni z" takim otwartym sercem"będą mieli więcej wyrozumiałości i cierpliwości. A być może to on by był wzorem dla ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zollo Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 18:11 jedno jest prawie pewne że ten bandzior już nikogo nie okradnie,nie zgwałci i nie dokona rozbiju, a na meczach piłkarski jednego "kibola"będzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Nie zgwałci na pewno.. IP: *.orange.pl 24.03.06, 19:01 .. bo pewnie nie ma erekcji (chodzi o gwałt f formie penetracji), ale jak pokzazuje artykuł, nawet jako kaleka jest niebezpieczny dla otoczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 18:56 Do Adamina i innych z podobnymi opiniami: Placówka, w której przebywał Przemek opiekowała się nim i opiekuje innymi pensjonariuszami. Skąd sugestie, że nie troszczy się o innych? Rozumiem, że dokonałaś uogólnienia. Tak samo jak Patora i spółka. Gratuluję silnych stereotypów w twojej głowie. Poza tym Dom nie wykonywał żadnej kary śmierci,za to kim Przemek jest i jakie miał życie, przecież Dom przyjął go w sytuacji kiedy Przemek potrzebował opieki! kiedy matka się od niego odróciła i powiem Ci więcej, DPS starał się bardzo,aby chłopak czuł się jak najlepiej.A że o tym nie pisnął Pan Patora wcale nie oznacza, że tak nie było. Gratuluję Ci - stałaś się ofiarą manipulacji dziennikarzy. I pewnie tego też nie wiesz, że w takim Domu przebywają rózni ludzie, z różną przeszłością i nikt im nie wymierza kary, tylko się tą osobą opiekuje, troszczy i prawdziwie współczuje. Poza tym, historia Przemka z GW może być przykładem dla innych... Takim : możesz być chuliganem i masz na to usprawiedliwienie z przyzwoleniem włącznie. Wolno jest Ci wtedy wszystko ! Matka Cię nie kochała - zabijaj innch! ojciec porzucił - kradnij ! itd. I na dodatek staniesz się gwiazdą z okładki GW i ... dostaniesz mieszkanie !!! ... Opłaca się!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 19:05 Proponuję, aby Patora zapisał się na studia resocjalizacyjne. Będzie mógł wziąć pod swoje skrzydła tysiące takich Przemków. Wtedy dopiero się wykaże !!!! ale zaraz... czy on ma maturę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 19:30 Patora może uprawiać fantastykę i nikt od niego nie oczekuje wyjaśnień, wszystko jest cacuś. Szkoda, że jest tak zapatrzony w siebie i okrutny, aby obwiniać i oceniać ludzi, którzy pomagali Przemkowi i się nim przejmowali. Myślę, że jest im teraz niezwykle przykro. Wystarczyło po prostu napisać, że jest młody, niepełnosprawny Przemek, który mieszka w Domu Pomocy Społecznej ze starszymi ludźmi i nie jest to najlepsze miejsce dla młodego człowieka. Warto zastanowić się, gdzie mógłby być. I tyle. Po co koloryzować, wzbudzać sensację poprzez manipulację, grać na emocjach zatajać fakty i obwiniać ludzi ? Po co zatruwać innym życie? Ludzie! Przecież Przemek nie był skazany ani zamknięty w DPS na całe życie. Patora nie jest jedynym na świecie, który przejmował się losem Przemka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi7 Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 21:02 dlaczego pracownicy dps tak boja sie o swoje stolki,super posadki ,brak nadzoru a tutaj nagle wyciagnieto "trupa z szafy".ale smrod ,co ludzie powiedza? jesli swoje obowiazki zawodowe wypelniacie wzorowo to gdzie jest problem? prawdziwa cnota krytyki sie nie boi he he.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jol Re: Sen o białych najkach IP: *.toya.net.pl 24.03.06, 21:58 wydaje mi się, że nie chodzi tu o stolki czy super posadki. Chodzi raczej o brak obiektywizmu, jednostronne podejście do sprawy i brak rzetelności dziennikarskiej. Ukazano tylko te fakty, które pasowały do historii wymyślonej przez autorów artykułu. I to jest smutne. Skąd wiesz, że pracownicy tak się boją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do obi 7 Re: Sen o białych najkach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 22:05 nie chodzi o ,,swoje stołki'' ale o prawdę.Pomyśl jak krzywdząca jest dla ludzi którzy się nim opiekowali opinia którą wydała gazeta a właściwie nie opinia a SĄD.Zastanów się czy chciałabyś/chciałbyś aby takie kłamstwa mówiono o tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka BRAWO obi 7 !!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 25.03.06, 09:17 Czy Panowie dziennikarze wiedzą jacy ludzie naprawdę mieszkają w takim Domu? Czy pofatygowali się, aby ich odwiedzić, może nawet porozmawiać. Oj, znowu przepraszam, przecież oni tam w ogóle nie mówia, no tak, rozmowa byłaby niemożliwa. Czy zastanowiliście się jak się czują osoby, których bliscy mieszkają w Dps? Czy to Was nie porusza? Współczujecie Przemkowi, płaczecie gdy czytacie tą historię, ale nie starcza Wam współczucia dla starszych, chorych ludzi, bo zgadzacie się aby nazywać ich śmierdzącymi staruchami. bardzo sensowne zdanie na temat omawianego art. podpisuję się obiema rękami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick drukujcie wypowiedzi z forum w gazecie IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:51 może Gazeta poczułaby się zobowiązana do wydrukowania kilku postów z tego wątku. Do tej pory tak robiła w sprawach wzbudzających emocje. Odpowiedz Link Zgłoś