Dodaj do ulubionych

linia 121 w Łodzi??

10.12.02, 16:10
Dzisiaj po południu (ok. 15.30) na trasie jednej z darmowych linii Carrefoura (Nowe Rokicie) widziałem autobus na warszawskich numerach, Mercedess bodajże 405N (tylko, że dwudrzwiowe), ale...
To, że hipermarket wynajął nowe autobusy było pierwszym szokiem, ale to, że na obu wyświetlaczach (nie widziałem trzeciego) widniał numer linii: 121, było iście zadziwiające...

Czy UMŁ uporządkował wreszcie sprawę darmowych linii, czy może ten numerek na wyświetlaczu autobusu było przypadkiem??
Czy ktoś wie??
Czy ktoś widział jakieś inne darmowe autobusy??
Obserwuj wątek
    • Gość: J.S. Re: linia 121 w Łodzi?? IP: 212.191.37.* 10.12.02, 16:46
      geograf napisał:

> Dzisiaj po południu (ok. 15.30) na trasie jednej z darmowych linii Carrefoura
      (Nowe Rokicie) widziałem autobus na warszawskich numerach, Mercedess bodajże 40
      > 5N (tylko, że dwudrzwiowe)

O405N. A w jakim malowaniu?

> Czy UMŁ uporządkował wreszcie sprawę darmowych linii, czy może ten numerek na
      wyświetlaczu autobusu było przypadkiem??

Nie. :)

J.S.
      • michal.ch Re: linia 121 w Łodzi?? 10.12.02, 17:36
        Myślisz o tym samym co ja, czy mi się zdaję? Komu sprzadaliśmy nasze
        dwudrzwiowe O405N? :)
        • Gość: J.S. Re: linia 121 w Łodzi?? IP: 212.191.37.* 10.12.02, 17:47
          michal.ch napisał:

> Myślisz o tym samym co ja, czy mi się zdaję?

Tak wlasnie mysle ;]
          • Gość: milotram Re: linia 121 w Łodzi?? IP: *.toya.net.pl 10.12.02, 18:54
            a ja uwazam ze to zadna sensacja bezplatne mercedesy 405 jezdza na liniach
            geantowskich...i nie sa to te same autobusy co mialo wczesniej mpk ( widac ze
            dawnej jezdzikly w niemczech )
            a numer 121 to zaden numer podobnie jak w staych mercedesach z niemiec jezdzą
            tak sobie
            • Gość: Ja Re: linia 121 w Łodzi?? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.02, 15:21
              Gość portalu: milotram napisał(a):

> a ja uwazam ze to zadna sensacja bezplatne mercedesy 405 jezdza na liniach
              > geantowskich...
              Ale te do Geant są chyba starsze i nie niskopodłogowe?
      • geograf Re: linia 121 w Łodzi?? 10.12.02, 19:30
        Malowanie identyczne jak inne łódzkie autobusy niskopodłogowe...no..może za wyjątkiem czerwonego, któy jest znacznie ciemniejszy od tego "łódzkiego"...

Jeżeli byłby to łódzki autobus, to:
        dlaczego MPK sprzedało go?? ma nadmiar autobusów??
        czemu jeździ on na warszawskich numerach ???
        NO I WŁAŚCIWIE- co to za numer i skąd on tam się wziął???

• michal.ch Re: linia 121 w Łodzi?? 10.12.02, 19:34
          Dwudrzwiowe merce okazały się niepraktyczne w eksploatacji (utrudniona wymiana
          pasażerów). My oddaliśmy firmowemu komisowi Mercedesa dwudrzwiowe O405N (a on
          miał je komuś sprzedać), a w zamian dostaliśmy nowe trzydrzwiowe Citaro (nie
          wiem tylko czy i ile ewentualnie za to dopłaciliśmy).
          • Gość: łażej Re: linia 121 w Łodzi?? IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.12.* 10.12.02, 19:53
            Pamiętam jazdę dwudrzwiowym mercedesem jak dziś :o) Jechałem z Retkini na
            Olechów. To była masakra. Nie dość, że autobus był krótki (na reszcie 98
            jeździły przeguby) to był właśnie dwudrzwiowy z bardzo wąskimi przejściami
            między fotelami. Od centalu bus był nabity na full, kierowca by zamknąć drzwi
            musiał robić kilkakrotne próby, na jednym z przystanków ktoś z tyłu autobusu
            zemdlał, żeby go wynieść, ćwierć autobusu musiała wysiąść. Autobus trasę
            przejechał około 20 minut dłużej niż normalnie. Ogólnie rzecz biorąc dobrze, że
            MPK pozbyło się dwudrzwiowców. Gdyby zostały mogłyby obsługiwać co najwyżej
            jakieś zupełnie nieuczęszczane linie.

A swoją drogą czy Citaro nie jest autobusem bazującym na konstrukcji O405N??
            Wygląda bardzo podobnie.
            • Gość: Maruda Re: linia 121 w Łodzi?? IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.12.02, 20:29
              Właśnie, jak wygląda? Czy ktoś zna może link do fotek tego nieszczesnego autobusu?
              • Gość: Maruda Link IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.12.02, 20:34
                Znalazłem chyba... chodzi o ten autobus?

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/regiony_021210/index.html
                Bo jeśli tak, to przecież one nadal sąw łodzkim użyciu? Jak to jest?
                • Gość: michal.ch Re: Link IP: *.wshe.lodz.pl 11.12.02, 10:03
                  www.mpk.lodz.pl/data/galeria/imgs/gal19.jpg
                  Dwudrzwiowy O405N. Takich się pozbyliśmy.

www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/6.jpg
                  Wersja trzydrzwiowa tego samego modelu. Te busy są dobre.

www.mpk.lodz.pl/data/tabor/imgs/citaro.jpg
                  Mercedes Citaro - jedno z najmłodszych dzieci inżynierow niemieckiej firmy. Te
                  busy przybyły do nas w zastępstwie za dwudrzwiowe niepraktyczne O405N.

Tu na zakończenie nalezy napisać, że łódzkie MPK to pierwsza firma komunikacji
                  miejskiej w Polsce, która wprowadzilą na dużą skalę autobusy niskopodlogowe.
                  Tymi pierwszymi autobusami były wlaśnie O405N. Do tej pory utrzymujemy się w
                  czołówce miast z najnowoczesnieją flotą autobusową. Aktualnie powoli ściga nas
                  Kraków (w tej chwili to nawet się chyba z nami zrównal i zaczyna niestety
                  wyprzedzać) i Warszawa.

Podobnie jest z tramwajami - to właśnie w Łodzi po raz pierwszy w Polsce
                  wprowadzono do eksploatacji pierwsze 100% niskopodłogowe tramwaje (słynny już
                  Cityrunner).
                  • Gość: Maruda Dzieki za info <nt> IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.12.02, 15:36
    • irzyk Re: linia 121 w Łodzi?? 11.12.02, 07:59
      W W-wie pomimo linii normalnych zaczynających się na 1xx Geant puścił dwie
      darmówki. Miały swoje numery 121 i 122. ZTM nie reagował. Linie zlikwidował
      Geant jak okazały się nierentowne
      • Gość: Ł.S. Re: linia 121 w Łodzi?? IP: *.toya.net.pl 11.12.02, 12:20
        irzyk napisał:

> W W-wie pomimo linii normalnych zaczynających się na 1xx Geant puścił dwie
        > darmówki. Miały swoje numery 121 i 122. ZTM nie reagował. Linie zlikwidował
        > Geant jak okazały się nierentowne

Trochę to dziwnie brzmi. Jak można było zakładać, że "darmówki" będą
        rentowne? :)

Ł.S.
        • irzyk Re: linia 121 w Łodzi?? 11.12.02, 13:06
          Chodziło mi o to, że woziły powietrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka