Dodaj do ulubionych

Łódzkie metro w Wikipedii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 14:34
Od I połowy XX w. planowane jest metro w Łodzi. Istnieją dwie koncepcje, z
których jedna Metro Łódź zakłada połączenie podziemną linią dwóch dworców
kolejowych miasta, natomiast druga zakłada budowę linii przecinającej miasto
w osi północ-południe. Nic jednak nie wskazuje na rozpoczęcie jakichkolwiek
prac w tym zakresie.

Po wojnie metro było także planowane w Krakowie. Ze względu na koszty
zdecydowano się jednak na budowę szybkiego tramwaju, który częściowo
przebiegać będzie w tunelu (na odcinku Rondo Mogilskie – Politechnika ze
stacjami podziemnymi przy Dworcu i Politechnice). Jego budowa już się
rozpoczęła w ramach Krakowskiego Centrum Komunikacyjnego (część tuneli jest
już gotowa), jednak ze względu na problemy z dotychczasowym tureckim
wykonawcą, zakończenie inwestycji w terminie do połowy 2006 r. nie będzie
możliwe.

O tym, że u nas też wybrano Szybki Tramwaj i w związku z tym koncepcja metra
na osi Północ-Południe jest zupełnie nieaktualna jakoś nie wspomniano. A
także o tym, że na W-Z jednak myśli się (na razie) o tunelu łączącym dwa
dworce też warto by napisać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.06, 15:51
      Podstawowy błąd zawiera już pierwsza linijka. Metro nie jest planowane, a
      planowane było.
      Jeśli nawet ktoś, nie wiedzieć po co, wróciłby do pomysłu, to i tak
      wcześniejsze plany można spokojnie wyrzucić do kosza.
      • Gość: monika Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.toya.net.pl 29.03.06, 16:17
        a jakis link do tego metra w wilkipedi?
        • Gość: McCuskey Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 16:47
          Jest tam w zasadzie niewiele więcej ponad to co podałem, ale proszę bardzo:
          pl.wikipedia.org/wiki/Metro
      • berger.m Re: Łódzkie metro w Wikipedii 29.03.06, 21:01
        Projekt "Metro Łódź" może powstać (lub coś do niego podobnego) po zbudowaniu
        tunelu średnicowego.

Pzdr!
        • Gość: Ja Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.lodz.dialog.net.pl 29.03.06, 22:41
          Idąc tym tropem, to metrem można by nazwać tramwaj na trasie WZ pod wiaduktem
          na Żeromskiego.

Co by nie powstało po stworzeniu tunelu nie przyczyni sie to do budowy ani
          metra, ani nawet kolei miejskiej. Rozmieszczenie innych tras co najwyżej
          umożliwia powstanie sensownej kolei aglomeracyjnej (przy szerokim rozumieniu
          aglomeracji), która wstępnie rozprowadzi pasażerów po terenie miasta. Kolej w
          obsłudze wewnętrznego ruchu w Łodzi nigdy nie wyjdzie poza znaczenie marginalne
          i ograniczone do wąskich i bardzo specyficznych potoków (typu ktoś jadący z
          Andrzejowa do kuzynki na Lublinku, albo innym Żabieńcu). Ze względu na
          położenie tras i stacji/przystanków z dala od generatorów ruchu.

No i w końcu nie jest wcale przesądzone, że kolej regionalna pojechałaby
          tunelem (musiałby być wtedy czterotorowy), a nie jako tramwaj dwusystemowy...
    • moheras Daruj sobie ten szybki tramwaj 30.03.06, 13:43
      O tym, że u nas też wybrano Szybki Tramwaj i w związku z tym koncepcja metra
      > na osi Północ-Południe jest zupełnie nieaktualna jakoś nie wspomniano.

Szybki tramwaj zatrzymujacy sie na przystankach co 300 metrow, nie badz
      smieszny. LTR nawet w nazwie nie ma nazwy szybkiego, ltr to modernizacja i
      wymiana tabory istniejacej linii 11 a nie budowa szybkiego tramwaju, by ten
      tramwaj byl szybki musialby podobnie jak w krakowie isc przez centrum w tunelu.
      • Gość: zbychooo Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.59.rev.vline.pl 30.03.06, 15:28
        moheras napisał: LTR nawet w nazwie nie ma nazwy szybkiego, ltr to modernizacja i
        > wymiana tabory istniejacej linii 11 a nie budowa szybkiego tramwaju
        pl.wikipedia.org/wiki/Szybki_tramwaj
        "W planach jest także budowa Szczecińskiego Szybkiego Tramwaju (koniec 1 etapu
        jest planowany w 2007 roku) oraz Łódzkiego Tramwaju Regionalnego (początek
        budowy - 2006)."
        Ale dla potomnych bedzie szybki skoro Wikipedia tak juz założyła :)
      • Gość: Aleksej Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.06, 17:39
        > Szybki tramwaj zatrzymujacy sie na przystankach co 300 metrow, nie badz
        > smieszny.

Ty nie badz smieszny, jesli podniesienie predkosci handlowej o 50% twoim
        zdaniem nie ma nic wspolnego z predkoscia to juz twoj problem. Zrobmy
        przystanki co dwa kilometry, ciekawe ile ci zajmie dojscie. Myslec sie nie
        chce, ale pisac to potrafisz.

Aleksej
        • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.03.06, 23:43
          Panie! To siem powinno zatrzymać pod mojo chałupo i pod chałupo mojej starej. A
          wszystkie przystanki po drodze zlikwidować. I wtedy, to bedzie szybko, panie. A
          tak to bez sensu.
        • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 10:45
          o 50% no nie bedz smieszny, moze o 10% wiec LTR pozostanie zwyklym tramwajem
          tyle ze z odnowionym torowiskiem i nowymi wagonami
          • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.06, 11:26
            A co czyni tramwaj "niezwykłym"? To, że unosi sie 10 cm nad ziemią, czy trzeba
            mu "pierdyknąć zajebisty szlaczek", żeby się wyróżniał od tramwajów "zwykłych"?

Może podaj przykład takiego "niezwykłego tramwaju" w innych miastach? Wypada
            najpierw dowiedzieć sie conieco, zanim zacznie się zabierać głos w dyskusji, w
            której nie ma się za wiele do powiedzenia.

Co do śmieszności, to zawczasu podaj z jakich wyliczeń wynika, że będzie to
            10%. Bo ZTCW Aleksej opiera się na dość niepodważalnych danych, ale niech sie
            sam tłumaczy;-) Jednakże skoro to Twoim zdaniem śmieszne to popisz się swoim
            profesjonalizmem i rzetelnością.
            • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 14:04
              A co czyni tramwaj "niezwykłym"? To, że unosi sie 10 cm nad ziemią, czy trzeba
              > mu "pierdyknąć zajebisty szlaczek", żeby się wyróżniał od
              tramwajów "zwykłych"?
              >
              to ze przez centrum na przyklad podobnie jak metro idzie pod ziemia
              • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.06, 14:12
                > to ze przez centrum na przyklad podobnie jak metro idzie pod ziemia

Świetny pomysł! Ciekawe dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł!
                Hm. A może chodzi o to, że władowalibyśmy masę pieniędzy nic nie zyskując, a
                dodatkowo pogarszajac dostępność tramwaju w centrum. Nie, to z pewnością nie
                dlatego! Pewnie jest jakiś inny powód. Już wiem - to spisek lewaków, Żydów,
                masonów i cyklistów z podkreśleniem tych ostatnich.
                • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 14:30
                  Świetny pomysł! Ciekawe dlaczego nikt wcześniej na to nie wpadł!
                  > Hm. A może chodzi o to, że władowalibyśmy masę pieniędzy nic nie zyskując, a
                  > dodatkowo pogarszajac dostępność tramwaju w centrum.

zyskalibysmy szybki przejazd przez centrum, mniej wypadkow z udzialem
                  tramwajow, nowoczesne rozwiazanie stosowane przez inne miasta
                  • ukalo Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 15:01
                    moheras napisał:

> zyskalibysmy szybki przejazd przez centrum,

Teraz też zyskamy, a jednocześnie zysk z szybszego przejazdu nie zostanie
                    zmarnowany gorszą dostępnością tramwaju.

> mniej wypadkow z udzialem
                    > tramwajow,

To było od razu napisać, że chodzi Ci o to, żeby ten paskudny tramwaj nie
                    przeszkadzał Twojemu autku. BTW, sterowanie światłami zapewni bezkolizyjny
                    przejazd więc wypadek może się zdarzyć tylko przy wjeździe na czerwonym
                    świetle...

> nowoczesne rozwiazanie stosowane przez inne miasta

W nowoczesnych miastach jeśli pojawia się tunel tramwajowy to z konieczności, a
                    nie nowoczesności. U nas takiej konieczności nie ma.

Rozumiem, że przejścia podziemne to też nowoczesność?
                    • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 15:24
                      Teraz też zyskamy, a jednocześnie zysk z szybszego przejazdu nie zostanie
                      > zmarnowany gorszą dostępnością tramwaju.
                      >

Nie rozsmieszaj mnie. Szybki zanczy szybki, jesli z ursynowa mozna dojechac
                      metrem do centrum w 10 - 15 minut to jest szybko
                      Jesli tym tramwajem dojade z radogoszcza do centralu w 10 - 15 minut to bedzie
                      tez szybko, ale to jest niemozliwe

To było od razu napisać, że chodzi Ci o to, żeby ten paskudny tramwaj nie
                      > przeszkadzał Twojemu autku.

Zal d... sciska...

BTW, sterowanie światłami zapewni bezkolizyjny
                      > przejazd więc wypadek może się zdarzyć tylko przy wjeździe na czerwonym
                      > świetle...

tyle teoria a zobaczymy jak to bedzie w praktyce. Pewnie niewiele sie zmieni.

> W nowoczesnych miastach jeśli pojawia się tunel tramwajowy to z konieczności,
                      a
                      >
                      > nie nowoczesności. U nas takiej konieczności nie ma.

no coz moze dlatego lodz jest tak daleko, przeciez tu minimalizm jest gora

Rozumiem, że przejścia podziemne to też nowoczesność?

A moze nie. Wiem ze jestes zwolennikiem przejsc na guzik przez glowne arterie
                      np. wlokniarzy, dla mnie takie przejscie pokazuje ze lodz jest blizej afryki
                      niz europy czy nawet azji

• ukalo Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 31.03.06, 15:30
                        moheras napisał:

> Zal d... sciska...

Pudło

> tyle teoria a zobaczymy jak to bedzie w praktyce. Pewnie niewiele sie zmieni.

Bo znowu jakiś baran wjedzie na skrzyżowanie z którego nie może zjechać

> A moze nie. Wiem ze jestes zwolennikiem przejsc na guzik przez glowne arterie
                        > np. wlokniarzy, dla mnie takie przejscie pokazuje ze lodz jest blizej afryki

Wiesz, o ile jestem w stanie przyznać, że przejście na guzik przy Geancie na
                        al. Jana Pawła II jest dziwnym pomysłem, tak przejścia podziemne na np.
                        Pabianickiej, gdzie i tak są normalne skrzyżowania z sygnalizacją świetlną
                        zakrawają na skrajny kretynizm.
                        • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 03.04.06, 09:55
                          > Bo znowu jakiś baran wjedzie na skrzyżowanie z którego nie może zjechać
                          >
                          Bo tak jest w centrum miasta na najbardziej zatloczobnej ulicy w centrum

Wiesz, o ile jestem w stanie przyznać, że przejście na guzik przy Geancie na
                          > al. Jana Pawła II jest dziwnym pomysłem, tak przejścia podziemne na np.
                          > Pabianickiej, gdzie i tak są normalne skrzyżowania z sygnalizacją świetlną
                          > zakrawają na skrajny kretynizm.

Polemizowalbym, ale przynajmniej w sprawie przejsc na wlokniarzy - jana pawla
                          sie zgadzamy
                          • el-042 Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 08.04.06, 20:40
                            W Amsterdamie na dworcu Amstel przy przebudowie tego molocha komunikacyjnego
                            zakłada się likwidację przejsc podziemnych. A mamy tam obwodnice, droge
                            wjazdowa do centrum, sciezki rowerowe, krancowke tramwajowa, dworzec kolei
                            regionalnej, dalekobieznej, szybkiej kolei miejskiej, kilku lini metra,
                            regionalny dworzec autobusowy, postoj taksowek. Ogromne zalozenie i obejdzie
                            sie bez przejsc podziemnych. Wedle nowoczesnego ksztalcenia planistow dazy sie
                            do tewgo, zeby liwkidowac miejsca trudne do nadzoru, bo sa generatorami
                            przestepstw, a i tak wszyscy je omijaja. Przejścia podziemne to wymysł lat 50.-
                            70. w ktorych zniszczono m.in. wiele polskich miast. Miasto dla samochodow to
                            koncepcja o 30 lat zacofana. Proponuje jednak sie wyprowadzic do tej Afryki,
                            skoro europejskie trendy sa dla Ciebie zle i uwazasz je za glupie, nie znajac
                            tematu. Poza tym na tym dworcu planuje sie parking na 3000 rowerow? Wg Ciebie
                            to pewnie bzdura. Zdziwisz sie - to prawda, i do tego nowoczesnosc. Lepiej
                            porzucilbys samochod, nie tkwil w korkach i nie liczyl, ze w koncu doczekasz
                            sie autosrady w centrum. Bedzie Ci jeszcze gorzej. Wedle trendow zabiora ci
                            jeszcze jeden pas dla autobusow i rowerow. Benzyna jeszcze zdrozeje. Przybedzie
                            nowych "kulturalnych" kierowcow, ktozy beda Ci blokowac tranzyt i odbierac
                            droge, ktorej jestes panem. I skoro dalej Ci sie nie chce ruszyc tylko z fotela
                            samochodu, to pretensje mozesz miec tylko do siebie.

--
                            Odpłyń Łodzią z EL-042
                      • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.06, 18:40
                        Wiesz co. na Twoim miejscu jednak jeszce bym pierdyknął szlaczek. Co się
                        ograniczać. I w przejściu podziemnym też, żeby nikt się nie czepiał Twoich
                        doskonałych pomysłów.

Przykro mi natomiast, że masz w zwyczaju zabierać głos nie mając pojęcia o czym
                        mówisz, więc serdecznie polecam poszukać sobie w internecie, bibliotece zdjęć,
                        obrazków, projektów, opisów i pooglądać sobie jak może wyglądać miasto. Ale nie
                        miasto sowieckie albo postsowieckie, tylko jednak europejskie, do których to
                        mamy ambicje się zaliczać, mentalnie pozostając w sowietach aż po szyję, czego
                        Twoje posty najlepszym przykładem.
                        Adieu!

P.S. A poza tym polecam podróże, bo nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą i nie
                        pokażą wszystkiego.
                        • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 03.04.06, 09:57
                          "Przykro mi natomiast, że masz w zwyczaju zabierać głos nie mając pojęcia o czym
                          >
                          > mówisz, więc serdecznie polecam poszukać sobie w internecie, bibliotece
                          zdjęć,
                          > obrazków, projektów, opisów i pooglądać sobie jak może wyglądać miasto. "

Moze lepiej drogi specjaloisto zamiast szukac w necie to sobie zobaczyc te
                          normalne europejskie miasta na zywo.... Pokorzystac z metra zeby zobaczyc
                          roznice miedzy tramwajem a metrem....
                          • Gość: Aleksej Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.06, 11:52
                            > Moze lepiej drogi specjaloisto zamiast szukac w necie to sobie zobaczyc te
                            > normalne europejskie miasta na zywo.... Pokorzystac z metra zeby zobaczyc
                            > roznice miedzy tramwajem a metrem....

No i widzisz, jezdziles tym metrem i g***wno widziales. A w wielu zachodnich
                            miastach istnieje cala siec transportowa poza metrem. I smiem twierdzic ze w
                            tym momencie w Lodzi metro nie jest potrzebne. Tylko ty i tak bedziesz wiedzial
                            swoje, bo raz zlazles pod ziemie, wsiadles do puszki w tunelu i olsnilo cie.

Aleksej
                            • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 03.04.06, 15:36
                              a zebys wiedzial bo w 15 minut przejechalem odleglosc ktora autem pokonuje w
                              30. I nei przeszkadzalo mi ze nei mialem widokow za oknem ani ze musialem
                              zjechac schodami ruchomymi pod ziemie. W przypadku LTR sytuacja jest odwrotna
                              • Gość: Aleksej Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.06, 15:50
                                A gdzie ty chcesz dojechac LTRem? Ze Zgierza do Pabianic? Nie badz smieszny.
                                90% ludzi jedzie do centrum! Gdzie sie uczy, pracuje badz sie przesiada w inny
                                tramwaj/autobus! Jesli zakopiesz tramwaj na tym odcinku to uzyskasz niewiele, a
                                stracisz duzo (dluzsze dojscia do pracy, dluzsze dojscia na przesiadke, oraz
                                wieksze ograniczenia w elastycznosci sieci). Troszke myslenia nie szkodzi! Co
                                chcesz zyskac w zamian? Trzeci pas na Kosciuszki/Zachodniej? Po co? Tam trzeba
                                ograniczyc ruch kolowy, wywalic tranzyt miedzydzielnicowy po za centrum, zrobic
                                centrum przyjaznym dla czlowieka a nie jednym wielkim sciekiem komunikacyjnym.

I nikt tutaj nie chce aby ludzie na sile przemieszczali sie miedzy odleglymi
                                dzielnicami tramwajem! Wiekszosc ludzi jezdzi do centrum, i nalezy zrobic jak
                                najlepszy dojazd z osiedla do centrum, w centrum nie musi osiagac
                                oszalamiajacych predkosci (wystarczy ze tramwaj nie bedzie stal na swiatlach na
                                kazdym skrzyzowaniu i to bedzie!). Jak ja mam jechac z Aleksandrowa na Widzew
                                to jade samochode, nawet metro mnie by nie przekonalo, ale do centrum to co
                                innego, gorszy dojazd, problem z parkingiem (i beda coraz wieksze problemy),
                                wybieram KM. To jest bardzo proste i jasne, czego ty tutaj nie rozumiesz?

Aleksej
                                • moheras Argumenty za podziemnym tramwajem 04.04.06, 16:23
                                  Jesli zakopiesz tramwaj na tym odcinku to uzyskasz niewiele, a
                                  >
                                  > stracisz duzo

Uzyskuje kilka do kilkunastu minut szybszy przejazd
                                  Uniezaleznienie od korkow i zatorow dla tramwaju
                                  odciazenie pozostalej komunikacji na powierzchni (nie tylko z tramwaji ludzie
                                  kozystaja) i mozliwosc plynniejszego sterowania ruchem samochodow, dzis
                                  kosciuszki przez wiekszosc dnia nie jest korkiem bo o dziwo funkcjonuje tam
                                  zielona linia.
                                  Mniejszy halas
                                  mniej wypadkow i ofiar wypadkow
                                  mozliwosc stworzenia z kosciuszki zachodniej ulicy po ktorej przyjemnije jest
                                  chodzic (mozna teren z tramwajow przeznaczyc na chodniki i zielen, a trzy pasy
                                  moga byc jedynie przy skrzyzowaniach.
                                  Wystarczajaco duzo by myslec o zakopaniu tramwaju. Jak nie dizs to w
                                  przyszlosci.
                                  Wedlug mnie najpierw powinno sie zakopac trase W-z WRAZ Z TRAMWAJEM od
                                  politechniki az do Geanta, w centrum a wiec do kilinskiego wykop przykryc

To sa argumenty, choc wiem ze je mozna przedstawiac ale tam gdzie ludzie nie
                                  podniecaja sie tramwajami i nie hcca innych zmuszac do komunikacji MPK. Rownie
                                  dobrze moglbym przekonywac klientow biedronki i ptaka do zakupow w GL.
                                  • Gość: Aleksej Re: Argumenty za podziemnym tramwajem IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 16:52
                                    > Uzyskuje kilka do kilkunastu minut szybszy przejazd

No, duzo uzyskasz od 3 do 5 min. SUPER!!!

> Uniezaleznienie od korkow i zatorow dla tramwaju

Obszarowy system sterowania ruchem to zrobi.

> odciazenie pozostalej komunikacji na powierzchni (nie tylko z tramwaji ludzie
                                    > kozystaja) i mozliwosc plynniejszego sterowania ruchem samochodow, dzis
                                    > kosciuszki przez wiekszosc dnia nie jest korkiem bo o dziwo funkcjonuje tam
                                    > zielona linia.

Ty a moze po prostu ograniczyc ruch kolowy na Kosciuszki.

> Mniejszy halas

Aha...szczegolnie ze wiekszosc halasu produkuja samochody.

> mniej wypadkow i ofiar wypadkow

Aha...szczegolnie ze wiekszosc wypadkow jest z udzialem samochodow.

> mozliwosc stworzenia z kosciuszki zachodniej ulicy po ktorej przyjemnije jest
                                    > chodzic (mozna teren z tramwajow przeznaczyc na chodniki i zielen, a trzy
                                    pasy
                                    > moga byc jedynie przy skrzyzowaniach

Wiesz co, ja mam zancznie prostszy pomysl na zrobienie z Kosciuszki i
                                    Zachodniej ulic przyjaznych dla pieszych, wywalic po jednym pasie ruchu,
                                    ograniczyc ruch kolowy i zrobic szerokie chodniki i sciezki rowerowe! Proste,
                                    tanie i skuteczne.

> To sa argumenty, choc wiem ze je mozna przedstawiac ale tam gdzie ludzie nie
                                    > podniecaja sie tramwajami i nie hcca innych zmuszac do komunikacji MPK.
                                    Rownie
                                    > dobrze moglbym przekonywac klientow biedronki i ptaka do zakupow w GL.

To sa bardzo slabe argumenty. Ty tylko i wylacznie myslisz o swoich czterech
                                    literach. Wiec daj sobie spokuj bo sie osmieszasz.

Aleksej
                                    • moheras Re: Argumenty za podziemnym tramwajem 05.04.06, 12:50
                                      Obszarowy system sterowania ruchem to zrobi.
                                      >

W teorii, w praktyce juz nie.

Ty a moze po prostu ograniczyc ruch kolowy na Kosciuszki.
                                      >
                                      Zdaje sobie sprawe ze waszym zdaniem powinno sie zakazac uzywania samochodow w
                                      lodzi i zmusic ludzi do korzytsania z KM. Mamy juz prezydenta ktory chcialby
                                      nas zmusic do zakupow na rynku, bo tak jest "lepiej" wiec wy darujcie sobie
                                      takie propozycje, jeden hamulcowy w lodzi wystarczy

Aha...szczegolnie ze wiekszosc halasu produkuja samochody.
                                      >

A to ciekawe bo ja w swoim mieszknaiu samochodow nie slysze natomiast
                                      przejezdzajace tramwaje tak. U mojego kolegi az cala kamienica sie trzesie jak
                                      przejezdza tramwaj

Aha...szczegolnie ze wiekszosc wypadkow jest z udzialem samochodow.
                                      >

Ale te z udzialem tramwajow sa grozniejsze

Wiesz co, ja mam zancznie prostszy pomysl na zrobienie z Kosciuszki i
                                      > Zachodniej ulic przyjaznych dla pieszych, wywalic po jednym pasie ruchu,
                                      > ograniczyc ruch kolowy i zrobic szerokie chodniki i sciezki rowerowe! Proste,
                                      > tanie i skuteczne.
                                      >
                                      I co zakorkowac miasto? Ja tez mam sposob na ulatwienie ruchu w lodzi, wywalic
                                      tramwaje z lodzi, od razu po miescie sie bedzie jezdzic lepiej. Porownywalny do
                                      waszych.

To sa bardzo slabe argumenty. Ty tylko i wylacznie myslisz o swoich czterech
                                      > literach. Wiec daj sobie spokuj bo sie osmieszasz.
                                      >

Takiej wlasnie opdpowiedzi sie spodziewalem po ludziach z forum dla ktorych
                                      tramwaje sa pepkiem swiata i ktorzy jeszczem nie wyrosli z elektrycznej kolejki

• Gość: Aleksej Re: Argumenty za podziemnym tramwajem IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 13:29
                                        > W teorii, w praktyce juz nie.

ROTFL, system jeszcze nie powstal, a ty juz wiesz ze nie bedzie dzialal.
                                        Smieszny jestes.

> Zdaje sobie sprawe ze waszym zdaniem powinno sie zakazac uzywania samochodow
                                        w
                                        > lodzi i zmusic ludzi do korzytsania z KM. Mamy juz prezydenta ktory chcialby
                                        > nas zmusic do zakupow na rynku, bo tak jest "lepiej" wiec wy darujcie sobie
                                        > takie propozycje, jeden hamulcowy w lodzi wystarczy

Nie w Lodzi tylko w CENTRUM LODZI, a to jest roznica. A ty chcesz wielkich
                                        sciekow komunikacyjnych w centrum Lodzi. Juz mamy 'piekna' Pilsudskiego-
                                        Mickiewicza gdzie na przystanku nie da sie wystac z powodu halasu. Jedz sobie
                                        do Wa-wy, zobacz ile tam maja szerokich drog w centrum i jakie korki.

> A to ciekawe bo ja w swoim mieszknaiu samochodow nie slysze natomiast
                                        > przejezdzajace tramwaje tak. U mojego kolegi az cala kamienica sie trzesie
                                        jak
                                        > przejezdza tramwaj

Problemem jest infrastruktura. Tramwaj jest jednym z najcichszych pojazdow KM,
                                        przy wyremontowanym torowisku widac roznice. Podbnie z jezdnia, na Al.
                                        Wlokniarzy mozna ogluchnac jak przejezdzaja tiry skaczace po dzirach, jak
                                        asfalt jest nowy to jest ciszej. Naprawde nie trzeba byc einstainem aby to
                                        zrozumiec.

> Ale te z udzialem tramwajow sa grozniejsze

A to ciekawe, masz jakies statystyki? Podrozowanie tramwajem jest jednym z
                                        bezpieczniejszych srodkow transportu. A wyobrazasz sobie co by sie stalo jakby
                                        w tunelu wybuchl pozar? I czy wiesz ze wagony 805Na nie moga jezdzic w
                                        dluzszych tunelach po przepiszy ppoz tego zabraniaja?

> I co zakorkowac miasto? Ja tez mam sposob na ulatwienie ruchu w lodzi,
                                        wywalic
                                        > tramwaje z lodzi, od razu po miescie sie bedzie jezdzic lepiej. Porownywalny
                                        do
                                        >
                                        > waszych.

I tak sie zakorkuje! Czy ty tego nie widzisz? Samochodow przybywa, Zachodnia
                                        jest coraz bardziej zakorkowana i po otwarciu Manufaktury kompletnie stanie. I
                                        mamy dwa wyjsca, albo poszerzac Zachodnia-Kosciuszki w nieskonczonosc i robic
                                        takie g... jak Mickiewicza-Pilsudskiego, lub ograniczyc ruch miedzydzielnicowy
                                        i wyprowadzic go na obwodnice centrum. PRAKTYCZNIE CALY ZACHOD TAK ROBI! I nikt
                                        nie chce zmuszac do kozystania z KM, tylko ludzi zachecac.

> Takiej wlasnie opdpowiedzi sie spodziewalem po ludziach z forum dla ktorych
                                        > tramwaje sa pepkiem swiata i ktorzy jeszczem nie wyrosli z elektrycznej
                                        kolejki

No, a ty nigdy nie wyrosles z zabawy resorakami.

Aleksej
                                      • Gość: Ja Re: Argumenty za podziemnym tramwajem IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 15:46
                                        > Wiesz co, ja mam zancznie prostszy pomysl na zrobienie z Kosciuszki i
                                        > > Zachodniej ulic przyjaznych dla pieszych, wywalic po jednym pasie ruchu,
                                        > > ograniczyc ruch kolowy i zrobic szerokie chodniki i sciezki rowerowe! Pro
                                        > ste,
                                        > > tanie i skuteczne.
                                        > >
                                        > I co zakorkowac miasto? Ja tez mam sposob na ulatwienie ruchu w lodzi,
                                        wywalic
                                        > tramwaje z lodzi, od razu po miescie sie bedzie jezdzic lepiej. Porownywalny
                                        > do waszych.

Różnica jest taka, że wywalenie tramwaju bardzo szybko przełoży sie na
                                        kompletne zakorkowanie centrum. Dla zaspokojenia Twojej ciekawości
                                        przepustowość jednej dwutorowej linii kolejowej (metra) równa jest czterem
                                        liniom tramwajowym, albo drodze o szerokości... 200 metrów. Już rozumiesz czemu
                                        cała Europa zamyka centra miast dla ruchu samochodowego?
                                        To o czym pisze Aleksej to najnormalniejszy proces, który dzieje się w każdym
                                        dużym (i średnim) mieście współczesnej Europy. Centrum miasta jest zamykane dla
                                        tranzytu międzydzielnicowego powstają strefy wyłącznie dla ruchu pieszego,
                                        pieszego i rowerowego, pieszego, rowerowego i komunikacji publicznej. Pozostała
                                        część centrum jest objęta ruchem uspokojonym, czyli prędkosć poruszania się
                                        ograniczona do 30 km/h. Wykształcony zostaje system obwodnic wewnętrznych, ale
                                        to wcale nie oznacza czteropasmowej arterii - tylko nierzadko ulicę, gdzie
                                        można jechać szybciej (50 km/h) i na której sygnalizacja świetlna jest tak
                                        ustawiona, aby zapewnić jej niezłą przepustowość, a ograniczać możliwość
                                        wjeżdżania do centrum.
                                        Takie postępowanie nie płynie ze złośliwości maniaków tramwajowych, tylko
                                        zwyczajnie wymusza to konieczność. Nie da się bowiem w nieskończoność poszerzać
                                        ulic i wyburzać kamienic. Jeśli centrum ma istnieć i funkcjonować, to musi być
                                        miejscem przyjaznym mieszkańcom, to zaś jest nie do zrobienia przy obecnym
                                        natężeniu ruchu samochodowego w centrum - ze względu na spaliny, hałas i
                                        podporządkowanie rytmu miasta potrzebom samochodów. To nie przypadek, że w
                                        centrum miasta maleje powierzchnia zajęta przez zabudowę, a rośnie powierzchnia
                                        parkingów. To nie przypadek, że w centrum niemal nie buduje się mieszkań i nie
                                        jest przypadkiem, że kamienice wyglądają jak wyglądają.

W szkole na geografii uczą dzieci, w tym zapewne moherowe, że centrum miasta
                                        musi się wyludnić, że centrum miasta muszą zająć slumsy, a zabudowa
                                        mieszkaniowa wynieść sie na dalekie peryferia. I tak rzeczywiście jest w
                                        Stanach, taki problem miały miasta europejskie ze 30 lat temu. Wbrew jednak
                                        temu, czego wciąż wielu nauczycieli uczy, jest to proces odwracalny i
                                        najlepszym tego przykładem jest właśnie zachodnia część starego kontynentu. I
                                        teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie - czego chcemy: czy upadku miasta z
                                        jego funkcjami centralnymi, czy jednak rewitalizacji centrum. Skoro miasto
                                        powiedziało, że rewitalizacji chce, to trzeba teraz konsekwentnie przeprowadzić
                                        szerg działań, które rzeczywistą rewitalizację centrum umożliwią.
                                  • Gość: Ja Re: Argumenty za podziemnym tramwajem IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 22:34
                                    > Uzyskuje kilka do kilkunastu minut szybszy przejazd

Czy to nie Ty ze 2 miesiące temu twierdziłeś, że zakopanie tramwaju w tunel
                                    skróci czas przejazdu z Bałuckiego pod Central bodajże o 15 minut, co
                                    oznaczałoby łączny czas przejazdu 0 minut?

Nawet jeśli to nie Ty, to polecam najpierw zobaczyć rozkład jazdy zanim się
                                    zaczniesz mędrkować.
                                  • el-042 Re: Argumenty za podziemnym tramwajem 08.04.06, 21:05
                                    Słyszałeś o czymś takim jak "rozwój zrównoważony"? Chyba nie. To obecny trend w
                                    Europie. I w skrócie oznacza: bez rewolucji, najefektywniej przy dostępnych
                                    środkach, przyjaźnie dla nas i przyszłych pokoleń. Mielismy juz rewolucje,
                                    ktora zamienila centrum Lodzi, Warszawe, GOP i male miasta w smietnik
                                    komunikacyjny i urbanistyczny. Planowano wielkie osiedla, arterie, biurowce,
                                    wyburzono pol miasta, nastawiano estakad, kladek i przejsc podziemnych. I co?
                                    Efekty widać. 2500ha dziur w zabudowie w samym centrum Łodzi. Pomazane
                                    podziemia, którymi nikt nie chodzi, z powyrywanymi telefonami, zabitymi dechami
                                    budkami. Estakady pod ktorymi trawa nie urosnie i pod ktorymi zbieraja sie
                                    tylko smieci. Malownicze centrum, w ktorym podczas upalnego dnia mozna sie
                                    udusic w spalinach i kurzu wzniecanym przez auta. Poza tym halas, drgania i
                                    zanieszyszczenia przyspieszyly stopien rozkladu zabudowy. Precz z tym.
                                    Chcialbym, zeby czas sie cofnal, bo wielu bledow nie da sie juz naprawic, np.
                                    szalenczych wyburzen. Np. cala Sienkiewciza miala byc wyburzona i od dworca
                                    Fabrycznego do Centralu mial isc szpaler tych samych biurowcow. Na szczescie
                                    przy dowrcu powstaly tylko 3 + Hotel Centrum. Kto teraz powie, ze Central i na
                                    Traugutta jest ladnie? To byl blad i ja nie chce slyszec o kolejnych bledach.
                                    Zobacz, co planowano zrobic z Kilinskiego? ->
                                    www.el042.republika.pl/Kil.jpg To koszmar. Autostrada w miescie? I gdzie
                                    cala stara zachodnia pierzeja? Przykro mi, ze prezentujesz ten tok myslenia. Na
                                    szczescie swiadomosc planistow sie zmienia i szacunek do spuscizny tez wiekszy.

--
                                    Odpłyń Łodzią z EL-042
                      • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.06, 18:46
                        Pardon za podwójną odpowiedź:

> Nie rozsmieszaj mnie. Szybki zanczy szybki, jesli z ursynowa mozna dojechac
                        > metrem do centrum w 10 - 15 minut to jest szybko
                        > Jesli tym tramwajem dojade z radogoszcza do centralu w 10 - 15 minut to
                        bedzie
                        > tez szybko, ale to jest niemozliwe

Mylisz waść pojęcia. Jest różnica między "dojechać w 10-15 minut z jednej
                        stacji metra na Ursynowie do tej położonej w centrum" a "dojechać z Ursynowa do
                        Centrum w 15 minut". Metro ma niestety to do siebie, że trzeba do niego dojść
                        znacznie dalej niż do tramwaju i później z niego wyjść i również się doczłapać
                        do siebie. Tak więc jest prędkość komunikacyjną ma a i owszem wyższą, ale
                        handlową bardzo podobną jeśli doliczyć czas dojść.
                        Zakopanie tramwaju w tunel w centrum miasta tylko tę drogę wydłuży nie dając
                        nic w zamian. Oszczędności czasowe między wersją naziemną a podziemną na
                        niewielkim odcinku są już minimalne, zaś koszty budowy i eksploatacji - ogromne.
                        • moheras Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj 05.04.06, 12:53
                          Mylisz waść pojęcia. Jest różnica między "dojechać w 10-15 minut z jednej
                          > stacji metra na Ursynowie do tej położonej w centrum" a "dojechać z Ursynowa
                          do
                          >
                          > Centrum w 15 minut". Metro ma niestety to do siebie, że trzeba do niego dojść
                          > znacznie dalej niż do tramwaju i później z niego wyjść i również się
                          doczłapać
                          > do siebie. Tak więc jest prędkość komunikacyjną ma a i owszem wyższą, ale
                          > handlową bardzo podobną jeśli doliczyć czas dojść.

Po pierwsze ruchj jest zdrowy, po drugie do tego tramwaju ktory jezdzi zgierska
                          i tylko zgierska tez trzeba dojsc...

Zakopanie tramwaju w tunel w centrum miasta tylko tę drogę wydłuży nie dając
                          > nic w zamian. Oszczędności czasowe między wersją naziemną a podziemną na
                          > niewielkim odcinku są już minimalne, zaś koszty budowy i eksploatacji -
                          ogromne
                          > .
                          Nie takie ogromne. W porownaniu z innymi wydatkami budzetu panstwa smieszne.
                          Stac nas na dotowanie gotrnictwa to powinno nas tez byc stac na nowoczesne
                          rozwiazania w polskich miastach
                          • Gość: Ja Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 22:27
                            > Po pierwsze ruchj jest zdrowy,

Rozumiem, że jak parkujesz samochód, to parkujesz go tak z kilometr od swojego
                            domu i od pracy, zeby móc zażyć ruchu na świeżym powietrzu?

> po drugie do tego tramwaju ktory jezdzi zgierska
                            > i tylko zgierska tez trzeba dojsc...

Co oznacza, że jest to mocno nieidealny układ i należy go poprawić lub unikać
                            takich błędów w przyszłości. Tymniemniej mówimy tu o zakopywaniu tramwaju pod
                            Kościuszki, a nie pod Zgierską.
                          • Gość: barnaba Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.msk.pl 06.04.06, 16:08
                            > Stac nas na dotowanie gotrnictwa to powinno nas tez byc stac na nowoczesne
                            > rozwiazania w polskich miastach

Nie stać nas na dotowanie górnictwa. Im szybciej sobie to uświadomimy tym
                            lepiej.
                  • Gość: Aleksej Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.06, 18:03
                    > nowoczesne rozwiazanie stosowane przez inne miasta

ROTFL.

Aleksej
                  • Gość: J.S. Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 31.03.06, 18:18
                    > zyskalibysmy szybki przejazd przez centrum, mniej wypadkow z udzialem
                    > tramwajow

Skoro jezdzisz samochodem (vide "zal d.. sciska") to badz laskaw nie wypowiadac
                    sie na temat tego co by zyskali pasazerowie. Nara
                    • moheras Pasazerowie to nie jedyni mieszkancy lodzi 03.04.06, 11:36
                      skoro ma to byc budowane z moich podatkow to mam prawo sie wypowiadac.
                      Rzozwiazania powinny byc przyjazne dla wszystkich a nie tylko dla okreslonych
                      grup, to nam daje konstytucja
                      • Gość: Ja Re: Pasazerowie to nie jedyni mieszkancy lodzi IP: 81.168.185.* 03.04.06, 21:16
                        No to idź napisz skargę do trybunału konstytucyjnego.
                      • Gość: J.S. Uwaga, bedzie malo elokwentnie IP: 195.69.82.* 05.04.06, 15:18
                        > skoro ma to byc budowane z moich podatkow to mam prawo sie wypowiadac.
                        > Rzozwiazania powinny byc przyjazne dla wszystkich a nie tylko dla okreslonych
                        > grup, to nam daje konstytucja

HEHEHEHEHEHEHEHEHE!
          • Gość: Aleksej Re: Daruj sobie ten szybki tramwaj IP: *.lodz.dialog.net.pl 31.03.06, 13:29
            Zrodlo to studium wykonalnosci LTR. Wiec sam nie badz smieszny. Obecnie
            predkosc handlowa na linii 11 wynosi 14 km/h, po budowie LTRu ma wynosic 21
            km/h. Do tego przyczyni sie kilka czynnikow, po pierwsze obszarowy system
            sterowania ruchem (nie tylko zreszta na trasie LTRu, na innych liniach rowniez
            podroz sie przyspieszy i bedzie potrzebna mniejsza ilosc brygad do obslugi
            danych linii), po drugie lepsze rozmieszczenie przystankow, po trzecie nowa
            infrastruktura, po czwarte wydzielenie torowiska na Piotrkowskiej i priorytet
            tramwaju na Zwirki.

Aleksej
      • yarro I znowu ci się moher potargał... 30.03.06, 18:11

• snakemaycry Re: I znowu ci się moher potargał... 30.03.06, 20:25
          Cieplej się zrobiło i za mocno grzeje w głowe ;>
    • Gość: belyall 'moheras' po co z nim dyskutować? IP: *.toya.net.pl 01.04.06, 17:11
      Przecież to 'moheras' chciał autostradę na Rudzkiej.
      Ale tak w ogóle, to prowokator.
      może jednak kompletny kołek? Niech sobie buduje tramwaj w tunelu, nikt mu tym
      nie będzie jeździł, a jak go będą napadać 3 razy w tygodniu, dostanie kilka razy
      w łeb, to może te 2 kulki w głowie zaczną się obijać o siebie i jakaś sensowna
      myśl zaiskrzy.
      Póki co, czekam na otwarcie tego wynalazku w Krakowie, który już ma więcej
      negatywnych opinii mieszkańców, a jeszcze nie jeździ. Wszyscy moherowcy zobaczą
      efekt swej głupoty.
      • moheras Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy 03.04.06, 11:35
        kazdy kto jest przeciw jest glupkiem albo zlodziejem...

Przecież to 'moheras' chciał autostradę na Rudzkiej.

Nie autostrade ale dwupasmowa szeroka droge, by odciazyc rzgowska. Wiem ze
        wedlug niektorych powinno sie kazac w Ptaku zrobic wielki parking i kazac
        reszte drogi pokonywac tramwajem, na szczescie tu nie afryka i tajkie cos nei
        przejdzie

Niech sobie buduje tramwaj w tunelu, nikt mu tym
        > nie będzie jeździł, a jak go będą napadać 3 razy w tygodniu, dostanie kilka
        raz
        > y
        > w łeb, to może te 2 kulki w głowie zaczną się obijać o siebie i jakaś sensowna
        > myśl zaiskrzy.

zawsze mozna zrobic tam monitoring, jakos nikt w parkingach podzziemnych w leb
        nie dostaje, tak samo nie bedzie dostawasc i w tunelach KM, no ale do
        niektorych zadne argumenty nie dojda...

Póki co, czekam na otwarcie tego wynalazku w Krakowie, który już ma więcej
        > negatywnych opinii mieszkańców, a jeszcze nie jeździ. Wszyscy moherowcy
        zobaczą
        > efekt swej głupoty.

Panu henrykowi z Krakowa na pewno bedzie przeszkadzal
        • Gość: Aleksej Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.06, 11:49
          To ja proponuje drogi moherasie, zakopac wszystkie drogi w miescie. Tylko
          tworza zagrozenie, emituja duzo spalin i halasu. Wiec pod ziemie. A KM
          obowiazkowo na ziemnie, aby piesi i pasazerowie nie musieli co chwila pokonywac
          klatek schodowych aby gdziekolwiek sie dostac.

Aleksej
          • moheras Ciekawy pomysl 03.04.06, 13:22
            tylko kto na to da kase. jestem za by np. kosciuszki i pilsudzkiego zakopac pod
            ziemie tak jak to zrobiono w bostonie tylko za co to zrobic?
            • Gość: Aleksej Re: Ciekawy pomysl IP: *.lodz.dialog.net.pl 03.04.06, 14:36
              tylko kto da kase. Za co zakopac tramwaj pod ziemie? Za co wybudowac metro pod
              ziemie. Czy jest sens wydawac setki milionow zlotych na zakopanie tramwaju pod
              kosciuszki jesli zaoszczedzi sie raptem 3 minuty, ktore pasazerowie beda
              musieli nadrobic dochodzac do przystankow? (i chodzac po schodach?). Chyba sam
              sobie odpowiedziales na pytanie w/s tunelu tramwajowego.

Tylko tak przypomne, za kase ktora by poszla na budowe paro kilometrowego
              tunelu pod Kosciuszki-Zachodnia mozna wyremontowac CALA siec tramwajowa oraz
              jeszcze na tabor by starczylo. Jaki wiec bylby sens kopac tunel?

Aleksej
              • moheras Re: Ciekawy pomysl 04.04.06, 16:33
                tylko kto da kase. Za co zakopac tramwaj pod ziemie? Za co wybudowac metro pod
                > ziemie.

I to jest problem. Poprzez politykow trzeba zmienic finansowanie polskich
                miast. skoro dla warszawy mozna znalesc miliardy PLN na infrastrukture to czemu
                nie w lodzi. Trzeba tylko zmienic sposob myslenia naszych sasiadow.

Czy jest sens wydawac setki milionow zlotych na zakopanie tramwaju pod
                > kosciuszki jesli zaoszczedzi sie raptem 3 minuty, ktore pasazerowie beda
                > musieli nadrobic dochodzac do przystankow?

te 3- 10 minut to nie jedyne korzysci.
                Jest ich znacznie wiecej.

Tylko tak przypomne, za kase ktora by poszla na budowe paro kilometrowego
                > tunelu pod Kosciuszki-Zachodnia mozna wyremontowac CALA siec tramwajowa oraz
                > jeszcze na tabor by starczylo. Jaki wiec bylby sens kopac tunel?

Za kase ktora z budzetu centralnego w latach 2006 - 2010 dostanie warszawa na
                drogi mozna wyremontowac cala siec tramwajowa w lodzi, wybudowac ten tunel a
                zostanie jeszcze pewnie sporo na zakopanie trasy w-z. W latach 2006-10 GDDKiA
                wybuduje wewnetrzne drogi w warszawie lacznie z dojazdem do okecia za 3,5mld.
                jak widac jak sie chce i ma idee to kasa moze sie znalesc. Trzeba miec tylko
                idee i checi. I znalesc sposob na zmotywowanie lodzkich poslow by stworzyli na
                tyle silny lobbing by kasa na infrastrukture miejska byla nie tylko dla
                warszawy.
                www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/27569
                a tu szczegoly tych warszawskich inwestycji:
                "budowa drogi S-2 Konotopa - Puławska wraz z budową łącznika z MPL Okęcie i ul.
                Marynarską (S-79) - 21,5 km, wartość kosztorysowa zadania- 2.347,7 mln zł,
                realizacja w latach 2006-2010,
                budowa drogi S-8 gr. m. st. Warszawy - węzeł Paszków wraz z drogą Nr 7 w węźle
                Magdalenka - 14,9 km, wartość kosztorysowa zadania- 672,8 mln zł, realizacja w
                latach 2006-2009,
                budowa drogi S-8 Konotopa - ul. Powązkowska w Warszawie - 10,1 km, wartość
                kosztorysowa zadania- 523,4 mln zł, realizacja w latach 2006-2009,"
                • Gość: Aleksej Re: Ciekawy pomysl IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 17:05
                  Co do zmiany sposobu finansowania miast to sie zgodze, podtek katastralny jest
                  potrzebny.

Ale nawet jak bedziemy mieli tyle kasy co Wa-wa, to PO CO tunel? Mozna za te
                  fundusze zrobic tysiace rzeczy bardziej potrzebnych dla miasta, niz budowac
                  tunelik poniewaz maly moherek tak chce.

Aleksej
                  • moheras Re: Ciekawy pomysl 05.04.06, 12:54
                    Ale nawet jak bedziemy mieli tyle kasy co Wa-wa, to PO CO tunel? Mozna za te
                    > fundusze zrobic tysiace rzeczy bardziej potrzebnych dla miasta, niz budowac
                    > tunelik poniewaz maly moherek tak chce.
                    >

By usprawnic komunikacje w miescie, nie tylko tramwajowa ale cala komunikacje.
                    Po to sie ropbi metro w miastach i po to sie KM zakuopuje pod ziemie
                    • Gość: Aleksej Re: Ciekawy pomysl IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 13:43
                      Czlowieku, wyjmij glowe z nocnika i pomysl troszke! Co chesz uzyskac budujac
                      tunel? O ile przyspieszysz czas przejazdu? Chcesz poszerzac jezdnie? (trzeci
                      pas w obu kierunkach o tak sie nie zmiesci). Czy chcesz wyburzac kamienice np.
                      na Kilinskiego aby zwiekszyc przepustowosc? Czy uwazasz ze likwidacja tramwaju
                      na Kilinskiego ograniczy korki?

Czy naprawde nie lepiej zrobic porzadnej, dostepnej i przyjaznej KM do CENTRUM
                      miasta (dojazd z kazdego wiekszego osiedla zamknie sie w 20-25 minutach) i
                      zrobic porzadna obwodnice centrum aby ruch miedzydzielnicowy z tamtad wyrzucic?

Twoje pomysly na KM sa rodem z PRLu, wedy budowano wielkie arterie, wtedy
                      wywalano KM na obrzeza osiedli i na srodek jezdnia. Wtedy budowano przejscia
                      podziemne. Czy to cokolwiek rozwiazalo? Popatrz na Wa-we. Naprawde myslenie nie
                      boli, zastanow sie nad odpowiedziami na zadane pytania, przeanalizuj rozklady
                      jazdy i mape Lodzi, poszukaj sobie w internecie troszke informacji nt. KM w
                      miastach o podobnej wielkosci do Lodzi.

Aleksej
        • Gość: barnaba Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy IP: *.lodz.msk.pl 03.04.06, 15:39
          > Nie autostrade ale dwupasmowa szeroka droge, by odciazyc rzgowska.

Uwierz, naprawdę lepiej przedłużyć Al. Włókniarzy zamiast robić z Rudzkiej
          dwupasmówkę.

> zawsze mozna zrobic tam monitoring, jakos nikt w parkingach podzziemnych w
          > leb nie dostaje,

Może dlatego, że wieczorami wszyscy i tak chodzą "górą"
          • moheras Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy 03.04.06, 16:06
            latwiej jest upilnowac takie podziemne przystanki niz na powierzchni. W lodzi w
            nocy masz cala mase zalukow przy przystankach gdzie mozna dostac w leb. W
            przypadku tunelu wystarczy pare kamer i patrol albo dwa strazy miejskiej i
            problem z glowy
            • Gość: barnaba Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy IP: *.lodz.msk.pl 03.04.06, 17:48
              > latwiej jest upilnowac takie podziemne przystanki niz na powierzchni. W lodzi
              > w nocy masz cala mase zalukow przy przystankach gdzie mozna dostac w leb.

Zwłaszcza na trasie 11. 80% przystanków na środku ulicy, reszta przy jednej z
              głównych ulic miasta

>W przypadku tunelu wystarczy pare kamer

1. Kamery są na Piotrkowskiej. dziwnym trafem nie działały akurat wtedy, kiedy
              ktoś pod nimi dostawał po mordzie.
              2. Co z tego, że będę miał nagranie, na którym po mordzie daje mi trzech
              zamaskowanych osobników? Zanim przyjedzie policja ja stracę portfel i kilka
              zębów, a oni będą już daleko. Zidentyfikować się ich nie da, a jeśli nawet to
              proces potrwa 2 lata, w czasie któchy będą mieli setki okazji, by mnie
              przekonać do zmiany zeznań.

> i patrol albo dwa strazy miejskiej i
              > problem z glowy

Świetnie, postawmy dwuosobowy patrol na całą noc przy każdym przystanku w
              tunelu. Załóżmy jeszcze strażnikom cewniki do pęcherzy moczowych, żeby się nie
              oddalali celem oddania moczu.
              • moheras Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy 04.04.06, 13:03
                z takim podejsciem to najlepiej z domu nie wychodzic
                • Gość: barnaba Re: Widze wirus kaczynskiego coraz popularniejszy IP: *.lodz.msk.pl 04.04.06, 16:09
                  No tak, widzę, że argumentów brakło.
                  • moheras A dlaczego mialo zabraknac? 04.04.06, 16:14
                    Po prostu rece opadly. W lodzi nie mozna przez srudmiescie puscic tramwaju w
                    tunelu bo sie nie da upilnowac ludzi. Chyba o to chodzi, tak?
                    15 lat temu tez slyszalem ze hipermarketow nie moze byc w polsce bo kto je
                    upilnuje i ze sie nie bedzie oplacac bo ludzie beda nagminnie w nich krasc. A
                    jednak sie dalo to i tu sie da. Po prostu z kims kto dyskutuje na poziomie
                    kaczynskich czy leppera nie warto dyskutowac.
                    • Gość: Aleksej Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 16:53
                      > Po prostu rece opadly. W lodzi nie mozna przez srudmiescie puscic tramwaju w
                      > tunelu bo sie nie da upilnowac ludzi. Chyba o to chodzi, tak?

Nie nie da sie bo to jest GLUPI POMYSL! i wbij sobie to do glowy moherku jeden.

Aleksej
                      • moheras Re: A dlaczego mialo zabraknac? 05.04.06, 12:57
                        Nie nie da sie bo to jest GLUPI POMYSL!

Nie ma to jak powazny argument. Kiedys glupim pomyslem byolo lotnisko w lodzi
                        bo przeciez taniej jest go nie miec i dojezdzac na okecie, glupim pomyslem sa
                        normalne bezkolizyjne drogi w miescie, glupim pomyslem jest puszczanie tramwaju
                        w tunelu przez centrum. Glupim pomyslem sa przejscia podziemne na przelotowych
                        trasach. Jedyny madry pomytsl to zakazac ruchu prywatnego i zmusic ludzi do
                        kozystania z tramwajow.
                        Gratuluje!
                        • Gość: Aleksej Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 13:34
                          > Nie ma to jak powazny argument. Kiedys glupim pomyslem byolo lotnisko w lodzi
                          > bo przeciez taniej jest go nie miec i dojezdzac na okecie.

Nie to nie byl glupi pomysl, inna sprawa ze dobra komunikacja z okeciem jest
                          potrzebna (kolejowa), poniewaz lublinek nigdy nie dorowna okeciu.

> glupim pomyslem sa
                          > normalne bezkolizyjne drogi w miescie.

Tak, szczegolnie w centrum.

> glupim pomyslem jest puszczanie tramwaju
                          > w tunelu przez centrum.

Tak, widzisz zgadamy sie :>

> Glupim pomyslem sa przejscia podziemne na przelotowych
                          > trasach.

Tak, ruch tranzytowy powinien byc wywalony za miasto, na obwodnice - chyba
                          logiczne.

> Jedyny madry pomytsl to zakazac ruchu prywatnego i zmusic ludzi do
                          > kozystania z tramwajow.

Jak jedziesz z rudy na radogoszcz to nie musisz sie pchac przez centrum miasta
                          tylko powinienes jechac Al. Wlokniarzy, lub tramwajem. Proste nie?

Aleksej
                          • moheras Re: A dlaczego mialo zabraknac? 05.04.06, 14:36
                            Jak jedziesz z rudy na radogoszcz to nie musisz sie pchac przez centrum miasta
                            > tylko powinienes jechac Al. Wlokniarzy, lub tramwajem. Proste nie?

Tyle ze na tej przelotowej wlokniarzy jest co chwila skrzyzowanie ze swiatlami,
                            albo przejscie dla pieszych i szybciej jest przez centrum... Aby to dzialalo to
                            wlokniarzy musi byc bezkolizyjna. Podobnie pilsudzkiego i rydza. I im podobne.
                            Wtedy mnozna likwidowac ruch w centrum ale penwnie do twojego tramwajowego lba
                            to nie dociera. Kazdy powinien jezdzic tramwajem i koniec. dzyn dzyn
                            • Gość: Ja Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 15:28
                              > Tyle ze na tej przelotowej wlokniarzy jest co chwila skrzyzowanie ze
                              swiatlami,

Popatrz. A gdzie indziej sobie jakoś z tym radzą...
                              • moheras Re: A dlaczego mialo zabraknac? 06.04.06, 11:37
                                no wlasnie, bo gdzie indziej buduja na takich arteriach kladki dla pieszych czy
                                przejscia podziemne, gdzie indziej na takich obwodnicach (nawet w czechach) sa
                                bezkolizyjne skrzyzowania, tylko u nas tego nie ma. No ale przeciez drogi nie
                                moga byc dla samochodow tylko dla pieszych cyklistow i tramwajow, a normalna
                                arteria komunikacyjna to wlodzi moze powstac wedlug was, pod warunkiem ze
                                bedzie kolo zdunskiej woli, bo nawet planowana S14 jest za blisko lodzi.
                                • Gość: barnaba Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.msk.pl 06.04.06, 16:15
                                  > no wlasnie, bo gdzie indziej buduja na takich arteriach kladki dla pieszych
                                  > czy przejscia podziemne, gdzie indziej na takich obwodnicach (nawet w
                                  > czechach) sa bezkolizyjne skrzyzowania, tylko u nas tego nie ma

Mylisz arterię komunikacyjną z obwodnicą dla tranzytu. Z arterii mogą i powinny
                                  istnieć zjazdy w uliczki osiedlowe- budowa dla każdego takiego skrzyżowania
                                  wiaduktu przerasta nawet możliwości Szwajcarii i Kanady razem wziętych.

Kładki i przejścia podziemne- mają uzasadnienie na trasach przelotowych, ale
                                  nie w wykonaniu łódzkim.Umieszczanie ich przy skrzyżowaniach z ruchem
                                  kierowanym światlami to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Tak samo, jak
                                  umieszczanie ich w środku osiedli mieszkaniowych (Radogoszcz!), gdzie ze
                                  względu na duży ruch lokalny, prędkośc samochodów powinno się ograniczać-
                                  między innymi, przez instalacje świateł.

S14 i A1 są planowane tam, gdzie być powinny. Dyskusja (poważna!) toczy się o 1-
                                  2 km- czyli 10-20 min marszu.
                            • Gość: Aleksej Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 20:52
                              A co zal d*** sciska ze tramwajem jest szybciej. Kurcze i kto by pomyslal ze w
                              miescie moga byc swiatla i o dziwo przejscia dla pieszych. Miasto to nie
                              autostrada. Naprawde zdejmij moherek z glowy bo zaczyna uwierac.

Aleksej
                              • moheras Re: A dlaczego mialo zabraknac? 06.04.06, 11:34
                                A co zal d*** sciska ze tramwajem jest szybciej.

A to dobre, tramwajem jest dwa razy dluzej, dlatego nimm ni ejezdze bo szkoda
                                czasu. I to nie liczac czekania na przystanku czy dojscia do niego.

"Miasto to nie > autostrada."

No i widzisz cymbale, z jednej strony chcesz zeby samochody omijaly centrum
                                obwodnicami, ale z drugiej strony jeses przeciw budowie obwodnic, bo obwodnica
                                to droga ktora pozwala sprawnie omijac centra miast a nie droga gdzie co chwila
                                sa swiatla i przejscia dla pieszych, podsumowujac wedlug ciebie kazdy powinien
                                jezdzic jedynie sluszna KM, tyle ze jesli by to wprowadzono w lodzi to po 10
                                latach w tym miescie zostali by tylko menele i emeryci bo kazdy juz kiedys zyl
                                w komunie i mu sie to nie podobalo
                                • Gość: Aleksej Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.06, 12:05
                                  > No i widzisz cymbale, z jednej strony chcesz zeby samochody omijaly centrum
                                  > obwodnicami, ale z drugiej strony jeses przeciw budowie obwodnic, bo
                                  obwodnica
                                  > to droga ktora pozwala sprawnie omijac centra miast a nie droga gdzie co
                                  chwila
                                  >
                                  > sa swiatla i przejscia dla pieszych, podsumowujac wedlug ciebie kazdy
                                  powinien
                                  > jezdzic jedynie sluszna KM, tyle ze jesli by to wprowadzono w lodzi to po 10
                                  > latach w tym miescie zostali by tylko menele i emeryci bo kazdy juz kiedys
                                  zyl
                                  > w komunie i mu sie to nie podobalo

Synku, bez takich slow wynioslych bo w lepek dostaniesz.

I pokaz mi gdzie ja napisalem ze jestem przeciwny budowy obwodnic. Napierw
                                  naucz sie czytac, a potem pisz.

Aleksej
                                • Gość: J.S. Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: 195.69.82.* 06.04.06, 12:21
                                  > No i widzisz cymbale

ohohoho, powialo elokwencja prosto z Radia :>
                                  • Gość: Aleksej Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.06, 12:35
                                    Cos ty, on nawet za glupi na RM. To UPRowiec.

Aleksej
                        • Gość: Ja Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.04.06, 22:33
                          > Glupim pomyslem sa przejscia podziemne na przelotowych
                          > trasach.

Panie! Pan sobie wsiądzie w pociąg do Wrocławia, wie Pan, ten o dziesiątej.
                          Pojedzie sobie Pan, wysiądzie na stacji Wrocław Główny, pójdzie pan sobie po
                          ulicy Piotra Skargi i pan dojdzie do takiego skrzyżowania. Stoi tam taka
                          Galeria Dominikańska, pod galerią taka ulica, jak wie Pan, nasza al.
                          Piłsudskiego. Pod nią jest stare przejście podziemne, a na wierzchu przez
                          jezdnię do przystanku jest zrobione kilka lat temu przejście po powierzchni na
                          przystanek tramwajowy. I Pan temu przejściu powie: na trasach przelotowych się
                          przejść naziemnych nie robi!
                          • moheras Re: A dlaczego mialo zabraknac? 06.04.06, 11:39
                            to wsiadz sobie w pociag do wiednia i zobacz ze tam sa przejscia podziemne, by
                            ulatwic pieszym przejscie nie robi sie idiotycznych przejsc naziemnych tylko
                            montuje sie np. schody ruchome i zaden idiota nie idzie nad ziemia. Oczywiscie
                            te przejscia sa w centrum, wzdluz ulic twotrzacych ring
                            • Gość: Ja Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.04.06, 12:17
                              Masz waszmość zdolność wybiórczej obserwacji otaczającej waszmości przestrzeni.
                              Jak by na to nie patrzeć na ringu dominują jednakże przejścia po ziemi, nie zaś
                              piwnice. Piwnicę w tej chwili kojarzę jedną na Operring
                              • Gość: barnaba Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.msk.pl 06.04.06, 16:19
                                > Jak by na to nie patrzeć na ringu dominują jednakże przejścia po ziemi, nie
                                > zaś piwnice.

Więcej- sam ring jest jednokierunkowy (z wyjątkiem tramwaju).

> Piwnicę w tej chwili kojarzę jedną na Operring

Zgadza się, ale tej piwnicy łódzkie nie sięgają do pięt. To całe podziemne
                                centrum handlowe, gdzie nie ma żadnych kłopotów z zapewnieniem bezpieczeństwa-
                                a nie łódzka mroczna brudna nora gdzieś na peryferiach, gdzie wymiotują pijani
                                dresiarze i załatwiają potrzeby fizjologiczne bezdomni.
                                • Gość: Ja Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: 81.168.185.* 06.04.06, 22:46
                                  > Więcej- sam ring jest jednokierunkowy (z wyjątkiem tramwaju).

Co więcej - kolejna rzecz w Łodzi nie do pomyślenia, to pas samochodowy jest w
                                  środku, a tramwajowe po bokach. Dzięki temu pozbywamy się prostej wady, jaką
                                  obarczona jest np. al. Mickiewicza - Piłsudskiego o Włókniarzy nie wspominając.
                                  W Łodzi, aby sie dostać na przystanek niezależnie od tego skąd się idzie i
                                  dokąd jedzie, trzeba pokonać przekroczyć jezdnię przez przejście dla pieszych.
                                  Gdy torowisko jest po jednej ze stron lub obejmuje jezdnie, przynajmniej dla
                                  niektórych kierunków latanie po przejściach potrzebne nie jest.
                                  Podnosi to bezpieczeństwo, wygodę, ale w niektórych przypadkach mogłoby nawet
                                  ździebko podnosić przepustowość samej jezdni (rzadziej włączające sie światła)
                    • Gość: barnaba Re: A dlaczego mialo zabraknac? IP: *.lodz.msk.pl 06.04.06, 16:20
                      > Po prostu rece opadly. W lodzi nie mozna przez srudmiescie puscic tramwaju w
                      > tunelu bo sie nie da upilnowac ludzi. Chyba o to chodzi, tak?

To jeden z co najmniej 10 argumentów przeciw, poza tym jeden z mniej istotnych.

> 15 lat temu tez slyszalem ze hipermarketow nie moze byc w polsce bo kto je
                      > upilnuje i ze sie nie bedzie oplacac bo ludzie beda nagminnie w nich krasc

A ja nie słyszałem. Może dlatego, że nie czytam "Naszego Dziennika".
    • Gość: kierowca Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.34.rev.vline.pl 04.04.06, 10:42
      Można się z moherasem nie zgadzać w wielu rzeczach ale co do jednego ma rację.
      Ten tramwaj nie będzie ani szybki ani regionalny.
      • Gość: barnaba Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.lodz.msk.pl 04.04.06, 16:08
        > Ten tramwaj nie będzie ani szybki ani regionalny.

Regionalny to fakt- nie będzie (przynajmniej na razie).
        Szybki - to pojęcie względne- będzie szybszy niż obecna "11", ale do TGV sporo
        mu będzie brakować.
      • Gość: Ja Re: Łódzkie metro w Wikipedii IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.04.06, 22:42
        > Ten tramwaj nie będzie ani szybki

Tak. Na napęd atomowy rzeczywiście nie ma co liczyć...
        • Gość: mamadoo ...w Wiedniu, tak? IP: 212.191.130.* 06.04.06, 12:47
          ..."Wiedeń - przystanek Burgring z zamkniętym przejściem podziemnym,
          zastąpionym zwyczajnym przejściem jednopoziomowym położonym nieco dalej.
          Najwyraźniej nadeszły nowe trendy w organizacji ruchu ulicznego."...

www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/wien-ring15.jpg
          www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/trsh-wien.html
          A może geteborskie przejścia podziemne zamienione na parkingi rowerowe?
          • Gość: J.S. Re: ...w Wiedniu, tak? IP: 195.69.82.* 06.04.06, 17:05
            www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/wien-karlspl2.jpg
            Tramwaj przecina ulice! Nie do pomyslenia :>
            • Gość: dadamoo Re: ...w Wiedniu, tak? IP: 212.191.130.* 06.04.06, 17:56
              ...socjalistyczny burdel, Panie!
            • Gość: luki Re: ...w Wiedniu, tak? IP: *.toya.net.pl 06.04.06, 18:00
              Czy myślimy tu o tym samym - w Łodzi w pewnym miejscu gdzie to już było? :>
              • Gość: J.S. Re: ...w Wiedniu, tak? IP: 195.69.82.* 06.04.06, 21:53
                Niezupelnie - akurat bardziej chodzilo o miejsce, ktorego jeszcze nie ma -
                Cmentarna-Karskiego
            • Gość: dadamoo Re: ...w Wiedniu, tak? IP: 212.191.130.* 06.04.06, 18:05
              www.p.lodz.pl/I35/personal/jw37/urbtr/images/orleans5.jpg
              O!Patrz pan! Tutaj też socjalistyczny burdel!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka