Dodaj do ulubionych

Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotoradary

03.04.06, 15:19

Obserwuj wątek
    • farbenheit Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 15:24
      Miejsca, gdzie drogowka lubi sie czesto pojawiac:
      - przy wjezdzie do Sieradza od strony Wroclawia przy ogrodkach dzialkowych na
      wysokosci wodociagów,
      - przy wylocie z Sieradza na Kalisz - zaraz za bylym salonem Renault po lewej
      stronie,
      - ok. 100 m przed Półboru - po prawej stronie
      - w samym mieście obok basenu przy SP 10
      - wieczorami, zwlaszcza piatek i sobota na pętli MPK przy Boh. Września

Napisze wiecej jak sobie przypomne :)
      • zodiak72 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 15:29
        weekendowe noce: Grunwaldzka obok Bartka i Alberta;-)
        • sieradzak Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 15:41
          Na Broniewskiego, parking koło byłej budowlanki, też sobie lubią czasem
          przycupnąć ;)
          Podobnie na betonówce przed wylotem na trasę wrocłwską, bo jest ograniczenie do 40.
        • ebusia_fam_fatal Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 16:12
          zodiak72 napisał:

> weekendowe noce: Grunwaldzka obok Bartka i Alberta;-)

no, ostatnio jak wracalam jakos poxno w nocy do domku taksoweczka, zatrzymali
          nas panowie policjanci. kto mi powie: kto powinien wtedy zaplacic za "postoj"
          taksowki - klient, czy policjant? :)
          • farbenheit Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 16:19
            Nikt - zgodnie z prawem taksowkarz nie ma prawa pobierac od Ciebie ani od nikogo
            opłat za zatrzymanie przez słuzby mundurowe
            • ebusia_fam_fatal Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 03.04.06, 16:20
              no i nie pobral :)
              sprobowalby tylko :D:D
      • farbenheit Wlasnie podjechali na Boh.Wrzesnia / nt 04.04.06, 22:36

• farbenheit Nieoznakowany samochod 03.04.06, 15:38
      Miedzy Łaskiem a Sieradzem kursuje nieoznakowany samochod drogowki - jest to
      zielony Ford Mondeo ( poprzedni model ) na czarnych numerach rejestracyjnych
      zaczunajacych sie SAN 53..( dalej nie pamietam ). Zazwyczaj trzyma sie ogonem za
      szarżującymi i poprostu robi im zdjecia wraz z pomiarem predkosci - nigdy nie
      zatrzymuje.
      • zodiak72 Re: grafitowo-zielony ford mondeo SAN 0451 n/t;-) 03.04.06, 15:44

• farbenheit Re: grafitowo-zielony ford mondeo SAN 0451 n/t;-) 03.04.06, 15:45
          Ooo widzisz - wiedzialem ze cos pomyle z ta rejestracją :P
        • galoszka76 Re: grafitowo-zielony ford mondeo SAN 0451 n/t;-) 03.04.06, 18:55
          no tak pomyliłam sie. wiedzialam ze jest jakas 4 :)
      • zodiak72 Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 15:46
        oj żebyś się nie zdziwil, że nie zatrzymuje;-) wielokrotnie bylem swiadkiem;-) Czesto stoją tym mondeo w Ostrowku z radarem. A i na ulicach Zdunskiej lepiej unikaj, by sie ZA TOBA pojawili;-)
        • wpm1 Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 18:44
          Zatrzymują i to jeszcze jak!

Mnie chwycili kiedyś na Czechach, 100 - 200 m za tablicą z obszarem zabudowanym, w który wjechałem rozpędem swym bolidem Fiat CC mając na liczniku może z 60-65 km/godz. Nie interesowało ich specjalnie, że jadący przede mną sunęli z szybkością 100-120, pewnie akurat tylko mnie udało się im dogonić.
          • farbenheit Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 18:50
            Wiem, ze to auto to rakieta - ma specjalnie rasowany silnik bo bylo
            wykorzystywane na autostradach i drogach ekspresowych tak wiec dogonienie
            kogokolwiek nie byloby dla nich duzym problemem :)
            a ze zatrzymuja- tego nie wiedzialem. Wiedzialem, ze robią zdjecia i potem
            dostajesz do domku madnacik z dokumentacją co jak gdzie kiedy i ile :)
            • wpm1 Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 19:01
              Słyszałem, że policjanci też myśleli, że mają rakietę i tak ostro startowali, aż zatarli silnik i autko stało z pół roku czekając na naprawę, a poza tym jest to już auto wiekowe, bo pamiętam, że jeszcze koncówce lat 90 jeździło w Sieradzu, a zużycie takich samochodów trzeba liczyć trochę inaczej niż samochodu prywatnego, bo przecież nie jeździ nim tylko jeden policjant i samochód pewnie często jeździ co najmniej na dwie zmiany.
              • zodiak72 Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 19:06
                z tymi numerami (SAN 0451) jeździl w latach 90tych w Sieradzu ciemnoszary VW Vento - wideoradar, ale chyba nie za dlugo - szybko powędrował do Wielunia. A numery dali temu mondeo w Zdunskiej.
      • galoszka76 Re: Nieoznakowany samochod 03.04.06, 18:54
        farbenheit napisał:

> Miedzy Łaskiem a Sieradzem kursuje nieoznakowany samochod drogowki - jest to
        > zielony Ford Mondeo ( poprzedni model ) na czarnych numerach rejestracyjnych
        > zaczunajacych sie SAN 53..( dalej nie pamietam ). Zazwyczaj trzyma sie ogonem
        z
        > a
        > szarżującymi i poprostu robi im zdjecia wraz z pomiarem predkosci - nigdy nie
        > zatrzymuje.

Zatrzymuje zatrzymuje Nie raz widzialam jak smutni panowie z tego Mondeo
        maglowali jeszcze bardziej smutnego kierowce :) A co do rejestracji to chyba
        koncówka cos 14 albo 41 ale moge sie mylić.
        • jasiek53 Re: Nieoznakowany samochod 05.04.06, 14:53
          w Męce na wysokości ogródków działkowych.
          chowaja się za kapliczką
    • paenka Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 05.04.06, 13:31
      A ten watek juz byl kiedys, ale nie moge go znalezc bo wyszukiwaraka nie dziala;/
      • esie Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 05.04.06, 22:33
        > A ten watek juz byl kiedys, ale nie moge go znalezc bo wyszukiwaraka nie dziala

To było rok temu, nie zaszkodzi odświeżyć :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21394485&a=21394485
        • paenka Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 06.04.06, 15:16
          wiem wiem, dobrze ze znalazles/as bo mi wyszukiwarka nie dziala:(
          A tak na przyzlosc to mysle ze wlasnie lepiej odswiezac niz dublowac watki.
          • ebusia_fam_fatal Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 06.04.06, 15:53
            paenka napisała:

> A tak na przyzlosc to mysle ze wlasnie lepiej odswiezac niz dublowac watki.

:)
    • wpm1 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 06.04.06, 17:57
      A wracając do teamtu to, podobno, jeden fotoradar ma być na Al. Grunwaldzkiej, przynajmniej słup do fotoradaru bo sam aparat nie zawsze na nim będzie. Czasami może być w samochodzie policyjnym mi to nie zawsze oznakowanym, trzeba więc będzie uważać na samochody z otwartym bagażnikiem stojące na poboczu.
    • zodiak72 Re: Dzisiaj rano stali 07.04.06, 09:46
      na Jana Pawla, we wjeździe koło bylego Herbapolu w kierunku Sądu. Oznakowana
      astra kombi - i nie jestem pewien, czy czasem nie wyprobowywali już tego
      nowego fotoradaru;-) Bo 'nakierowani' byli na nadjeżdżających od strony dworca
      PKS. A kto tam jeżdzi te przepisowe 50 km/h. 60 km/h co najmniej - jest normą;-
      )
      • paenka Re: Dzisiaj rano stali 07.04.06, 10:31
        no przeciez za 60 cie nie zatrzymaja hrhrhr
        • zodiak72 Re: Dzisiaj rano stali 07.04.06, 10:51
          jesli stali z fotoradarem, to nie stali po to, by zatrzymywać;-) Zamiast
          zatrzymania - dostajesz w jakiś czas potem pamiątkowe foto pocztą w kopercie;-)
    • ulka82 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 07.04.06, 21:06
      Czy radar w Zdunskiej jakieś 500 metrow po prawej od strony Łasku jest czynny?
      • zodiak72 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 07.04.06, 21:20
        Jest czynny;-) Łapie, gdy jedziesz powyżej 70km/h. Na wysięgniku tego slupa jest obiektyw. Gdy cyka Ci fotkę, widać błysk swiatla przez moment (jasno żolty).
        • xpiotrx1 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 10:54
          Jak ZGODNIE Z PRAWEM (a propo znikajacych wątkow) nie placic za fotke z fotoradaru
          www.chat.nasze.pl/download/fotoradar.jpg
          • wpm1 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 18:03
            Ten artykuł to przykład prostackiego naigrywania się z prawa i prymitywna próba traktowania czytelników jak potencjalnych idiotów.

Jeśli to czytały osoby zajmujące się taką problematyką nieźle musiały się uśmiać.

Teoretycznie może się coś takiego zdarzyć, ale pod warunkiem, że na każdym szczeblu postępowania: policja lub straż miejska - sąd, trafi się na wyjątkowych nierobów, ale ja bym w to nie wierzył i tym artykułem podtarł sobie d.pę, chociaż o wiele lepszy do tego celu jest papier toaletowy, np. pachnący niezapominajkami.
            • paenka Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 18:04
              nieee pachnacy to nie.... bo ja mam uczulenie :p
              • farbenheit Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 18:06
                Hhehe - ja tez mam uczulenie :)
                • wpm1 Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 18:25
                  To może trzeba spróbować z innym zapachem, jest teraz tego mnogość...
                  • paenka Re: Ogolna sytuacja na drogach, drogowka, fotorad 09.05.06, 18:26
                    ja osobiscie generalnie nie moge uzywac zapachowych papierow ;P jedyny to ten
                    reginy ale cos ostatnio te mam jakas taka mala tolerancje na ten papier.
    • sbi Nowe fotoradary w Łodzi 12.07.06, 09:04
      W Łodzi pojawiło się kilka nowych fotoradarów, dla jadących z Sieradza polecam
      uwadze ten znajdujący się na Pabianickiej kilkadziesiąt metrów za skrzyżowaniem
      z Rudzką - tam gdzie jest pierwsze skrzyżowanie na dwujezdniowej Pabianickiej.
    • paenka Miasto Monitorowane:D 12.07.06, 20:53
      Przy wjeżdzie do miasta od strony Burzenina stoi niebieski znak drogowy
      informujacy białymi i wielkimi jak wół literami "Miasto monitorowane" :D heh ja
      jeszcze nigdzie w Polsce nie widziałam takiej informacji jedynie coś w
      rodzaju "fotoradar" i tyle ale zeby od razu sie chwalic monitoringiem ;)
      • ebusia_fam_fatal Re: Miasto Monitorowane:D 13.07.06, 17:00
        wszedzie gdzie sa miasta monitorowane - sa takie tablice
        w Sieradzu rowniez i nie tylko od strony Burzenina :)
        • paenka Re: Miasto Monitorowane:D 13.07.06, 17:31
          ja nie widzialam jeszcze w zadnym innym miescie tkich tablic
          • ebusia_fam_fatal Re: Miasto Monitorowane:D 13.07.06, 17:39
            a ja, o dziwo, widzialam najpierw gdzies takie tablice i sie zastanawialam czemu
            w sieradzu nie ma. ale jak wracalam do domku to zauwazylam ze jednak sa takie
            tablice tez :)
            dlatego jakos mnie to nie zdziwilo pewnie
          • farbenheit Re: Miasto Monitorowane:D 13.07.06, 18:03
            Tak musi byc bo takie jest prawo. W sklepach jak masz kamery ( dzialajace ) to
            tez masz ostrzezenia prawda? Nie musi ich byc jesli są to tylko atrapy.
            • paenka Rowerzysta akierowca 13.07.06, 19:48
              Dobra Farben, nie lubie twojego stylu wypowiedzi, prawda?

Dlaczego kierowcy autów nie sygnalizuja wyprzedzanie rowerzysty?
              • ebusia_fam_fatal Re: Rowerzysta akierowca 13.07.06, 19:56
                co do rowerzystow
                jechalismy z mężem na rowerkach i prosze sobie wyobrazic ze sobie pan rozpedzony
                tirem wyprzedzal jadace z naszego przeciwka autko - na nic nie patrzac -
                zwlaszcza na nas jadacych na czolowe z nim
                palant :/

co do sygnalizowania..
                nie jestem pewna - trzeba zajrzec do kodeksu bo tak dawno nie czytalam przepisow
                ;) - ale chyba jak sie OMIJA cos to nie trzeba sygnalizowac.
                i teraz kwestia taka: wymijac to mijac sie z kims z przeciwka, a omijac to mijac
                cos jadace ponizej 20(?) km/h albo stojace..
                ale nie jestem pewna ;)
                w sumie z drugiej strony... powinno sie sygnalizowac kazdy manewr, wiec dupy to
                tacy kierowcy, co tego nie robia ;)

z drogowym pozdrowieniem :)
                ebusia - pajrat
                • sbi wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 08:07
                  Zgodnie z kodeksem drogowym:

wymijanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w przeciwnym kierunku;

omijanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok nieporuszającego się pojazdu, uczestnika ruchu lub przeszkody;

wyprzedzanie - przejeżdżanie (przechodzenie) obok pojazdu lub uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku - nawet jeśli jedzie się na innych pasach drogi wielopasmowej
                  • paenka Re: wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 09:25
                    a mijanie? ;)
                    • sbi Re: wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 11:29
                      > a mijanie? ;)

minąć to sie można z powołaniem :)
                      a tak na poważnie to w "Prawie o ruchu drogowym" nie ma takiego pojęcia
                  • ebusia_fam_fatal Re: wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 09:30
                    czyli tak jak pisalam
                    oł je! ;)
                    dobrze sie ebusia naumiala sto lat temu jak zdawala na prawko :D

tylko ze mnie uczono przy omijaniu ze to cos moze sie nieznacznie poruszac (do
                    ok 20km/h)
                    a to to juz pewnie kwestia nie wiem czego :D
                    (podobnie jak ze skrecaniem z grunwaldzkiej w grunwaldzka kolo kosciola:D)
                    • sbi Re: wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 11:35
                      > tylko ze mnie uczono przy omijaniu ze to cos moze sie nieznacznie poruszac (do
                      > ok 20km/h)

No i tu jest problem, bo nie zdefinowano pojęcia nieporuszający się, pewnie będzie to kwestia interpretacji, tak samo jak zatrzymanie pod znakiem STOP - czy 0.1 s wystarczy czy musi być więcej ;)
                      Ale moim zdaniem 20km/h to stanowczo za dużo, dlatego rowerzystów jadących na rowerze jak i pieszych idących po jezdni wyprzedzam, a nie omijam. I włączam kierunkowskaz tak jak ostatnio gdy wyprzedałem was na rowerach :D
                      • ebusia_fam_fatal Re: wymijanie omijanie itp. :) 14.07.06, 14:20
                        aaaaa to byles Tyyyy!!
                        a mysmy sie zastanawiali kto to :D:D
                        hihi
              • farbenheit Re: Rowerzysta akierowca 13.07.06, 19:59
                No to masz problem :P

To w sumie nie jest do konca wyjasnione i Ebusia ma racje ze tu rzecz dotyczy
                OMIJANIA. Kwestia osobista kazdego kierowcy.
                • ebusia_fam_fatal Re: Rowerzysta akierowca 13.07.06, 20:01
                  aaa i zeby nie bylo
                  nie napisalam "OMIJANIA" z wielkich literek zeby sie czepic
                  tylko chcialam pokazac roznice miedzy omijaniem a wymijaniem
                  i wyszlo jakbym sie czepila ze rowerzysty sie nie wyprzedza :D
                  no chyba ze jedzie z gorki 40km/h ;)
                • paenka Re: Rowerzysta akierowca 13.07.06, 20:56
                  Wrecz przeciwnie ja nie mam problemu, zas ty go mozliwe ze posiadasz z tego co
                  obserwuja na tym forum. Ignorancja jest szkodliwa.

Kazdy manewr podczas którego przekracza sie linie dzielaca pasy powinno sie
                  sygnalizowac. W przypadku mijania rowerzysty z zachowaniem bezpiecznej
                  odleglosci chcac niechcac przekracza sie te linie.
                  • farbenheit Re: Rowerzysta akierowca 14.07.06, 16:26
                    Ja nie mam :) Ja kicham na to :P I jeszcze kilka innych brzydkich rzeczy robie (
                    niektorzy nawet wiedzą jakie to rzeczy ) :D
                    • paenka Re: Rowerzysta akierowca 14.07.06, 16:41
                      Oczywiscie ze nie mozna sie przejmowac zbytnio innymi ale nie mozna byc
                      totalnym ignorantem. Na tym zakonczylam te jałową dyskusj.e
                      • farbenheit Re: Rowerzysta akierowca 14.07.06, 18:27
                        A o kim mowisz? Tzn kogo nazywasz tym ''totalnym ignorantem''?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka