jasiek53 05.04.06, 19:47 Był tam ktoś z szanownych internautów? Ja w roku ubiegłym!(cód miód kamieniec,lwów,chocim,czarnochora,bukowina,krym) Bardzo polecam ! jakieś pytania ,rady ! z pierwszej ręki? PS: ach to obserwatorium! szkoda gadać! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szaramysza9 Re: UKRAINA 05.04.06, 21:05 Najbardziej na Wschodzie byłam w Warszawie;) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: UKRAINA 06.04.06, 03:12 a to żałuj ,wiesz jak na tej Ukrainie fajnie naszej?! szczególnie jak idziesz granią Karpat i widzisz te słupki graniczne poslko- czechosłowackie dziwne to nie powiem uczucie! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Toż tam Polska właśnie! 06.04.06, 03:36 Na Ukrainie nie byłem - byłem już tuż tuż, w Bieszczadach, ale kumpel się pochorował i musieliśmy wracać. Za to byłem kilka razy na Litwie, Łotwie i w Estonii - o jeeeny! Toż tam Polska właśnie! (A ty jasiek53 też bezsenny jakiś jesteś, czy co?) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Toż tam Polska właśnie! 06.04.06, 04:01 a żałuj za grosze można zwiedzić kawał świata! z tamtąd pojechałem do Rumuni(ach ,och-jak oni do europy wejdą to naszą tutystykę zjedzą)i Mołdawi,Bułgarii to jest świat trochę inny Z Sieradza masz 20-30 autobusów na zachód(gdzie byłem już w 1985-jako jeszcze młodzian) a na wschód zero dla. trza tochę wysiłku i włsanej inicjatywy ----------------- ALE POWEIM WAM -JAK SIĘ ZNAJDZIECIE W TAKIM ZAMKU JAK KAMIENIEC PODOLSKI -TO AŻ CIARKI............... i jeszcze tam ni ma unii Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Toż tam Polska właśnie! 06.04.06, 08:18 na Ukrainie nie bylem, ale też mnie ciągnie na tzw. Wschod. Mialem szczescie i przyjemnosc być w Wilnie i w Sankt Petersburgu i ... masz rację - za naszą wschodnią granicą to BYl i JEST nadal inny swiat;-) Tam czas inaczej plynie - te przestrzenie, ten inny poziom życia. Chcialbym tam jeszcze kiedyś pojechać. A co do Ukrainy: mam w domu stary, piękny, przedwojenny album pt. "Polska w krajobrazach i zabytkach", gdzie jest omowione po kolei każde z przedwojennych wojewodztw, rownież Tarnopolskie, Stanislawowskie (teraz chyba nazywa się Iwano-Frankowsk) - lubie sobie czasem sięgnąć po te stare fotografie: Zbaraż, Kamieniec, Lwow, Łemkowie, Karpaty Wschodnie - coś pięknego! Wlasnie te tereny, o ktorych wspominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jopp67 Re: Toż tam Polska właśnie! 06.04.06, 12:24 Ja kilka razy bylem w tamntych stronach ,ale to jeszcze za komuny ,mi tez sie tam podoba i ciagnie mnie troche, ale jakos czasu i motywacji brak. Super tanie i dobre jedzenie takich pierogow z kapusta i grzybami nigdzie nie jadłem, a lody smietankowe jakie wspaniale. I takie odczucie w niekturych uliczkach Lwowa jakbys sie cofnal w czasie jakies 50-60 lat. Osobiscie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Krym 08.04.06, 02:09 W czerwcu wybieram sie tam pozwiedzać ! był tam ktoś ostatnio ,jakię wskazówki co do okolicy owej? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: Krym-RE 16.04.06, 02:27 dla przypomnienia -nikt z szanownych tam nie był(NA CAŁEJ UKRAINIE?) czekam na wieści gdzie spać i ile za to a o słupkach granicznych istniejących do dziś polsko-czeskich ktoś coś powie czy nie ! ach to przeklęte zakarpacie! Odpowiedz Link Zgłoś
1dama Re: UKRAINA 18.04.06, 17:18 Byłam na jednodniowej wycieczce we Lwowie i obiecałam sobie, że więcej tam nie pojadę. Wyjazd był zorganizowany przez biuro turystyczne z Ustrzyk Dolnych i sama organizacja była ok. Niestety po przekroczeniu granicy zupełnie zmienił się świat :-( Łapówki na granicy, mnóstwo żebraków w centrum, od lat nieuprawiany czarnoziem, niewykończone domy.....itd.itp. Długo można opowiadać... P.s.Jeśli chodzi o połączenie z Sieradza na wschód to polecam autobus o 2.00 do Lublina (chyba, że to nie jest na wschodzie Polski), stanowisko nr 8 Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelski6 Re: UKRAINA 18.04.06, 18:01 dlatego,że byłaś tylko jeden dzień tam to mało wiesz!Przejeżdzałaś przez 70 km. tego piknego kraju a już masz swoje zdanie!(Zupełnie jak Niemcy jak odwiedzą przygraniczne bazary W RP i popatrzą po drodze na upadłe PGR-y) ----------------------------------------------------------------------- -A może właśnie o to chodzi !(cały urok turystyki dla mnie oznacza odkrywanie czegos nowego (wielki problem wsiadać do PKS w Sieradzu i wysiadać gdzieś na zachodzie!)Cała sztuka aktywnego podróżowania polega na własnej inicjatywie! Wiadomo że wszystkie kraje UE to inny świat! i mógłbym ze 3 dni deliberować i udowadniać swe tezy na konkretnych przykładach) ---------------------------------------------------------------- PS_Mnie chodzi o odgłos na temat Krymu (bo tam wyżej już byłem______________________________________________________________ Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 ej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.06, 18:17 gdzie to kochanienki pisałeś że ci o coś chodziło ? forum się pomyliło,za dużo piwa? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek53 Re: ej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.06, 18:31 kurdę to byłeś na Krymie smoku?tak czy nie bo nie wiem czy z tobą gadać ? Odpowiedz Link Zgłoś
paenka Re: ej!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.04.06, 18:33 a tak to nie mozesz z nim pogadac? ja nie bylam tzn ze jestem wylaczona z grona twoich rozmowcow(y?) Odpowiedz Link Zgłoś
1dama Re: UKRAINA 19.04.06, 08:56 Rzeczywiście byłam tam tylko jeden dzień i niewiele widziałam przejeżdżając 70 km w jedną stronę ale wszystko to pokrywało się z opowieściami naszego przewodnika w autokarze jak również przewodniczki po Lwowie. Wszystko to co we Lwowie jest odnowione to zasługa polskich fundacji, które nawet nie mogą powiesić na obiekcie tabliczki z info kto był fundatorem. Ceny na Ukrainie podobne do naszych a zarobki wielokrotnie niższe. Jaśku, nie zabronisz mi posiadać własnego zdania w tym temacie, a zwiedzenie paru zamków, ruin itp. nie upoważnia Cię do rugania mnie za to co napisałam tym bardziej,że sam nie przedstawiłeś zbyt wielu konkretów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ajkata1 Re: UKRAINA 20.04.06, 22:00 ja tylko w zyciu dojechalem na ulice Polnom.ajkat Odpowiedz Link Zgłoś