Gość: Hiszpan IP: *.toya.net.pl 19.04.06, 21:27 A kiedy linia dużych prędkości i jaką trasą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jinx Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.dsl.renocs.nvbell.net 19.04.06, 21:34 do zobaczenia za szesc lat w takim razie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas a ile razy drozej??? IP: *.uniorg.de / 193.188.196.* 20.04.06, 11:13 juz 60 lat temu pociagi pokonywaly trase Lodz-Warszawa w 100 min, czyli twierdzenie 2 razy krocej jest falszywe. Jedno jest pewne: przejazd bedzie kosztowal wiele razy drozej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxman Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.mnc.pl 19.04.06, 22:27 I co z tego, jak ja w 2012 juz w Lodzi mieszkac nie bede... maxxman Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Do Warszawy dwa razy krócej 19.04.06, 22:56 Opuszczasz nasze miasto? :( Odpowiedz Link Zgłoś
maxxman Re: Do Warszawy dwa razy krócej 20.04.06, 00:51 Biegne za sercem i za chlebem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.toya.net.pl 19.04.06, 22:56 Ale z kim ta umowa została podpisana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 23:05 > Niestety, nastąpi to dopiero w 2012 roku. kolejne przedłużanie terminów w winiku obnizania budżetów dla mnie bomba, wyrównywanie poziomów biedniejszych regionów kosztem innych ledwo ledwo ciągnących ciekawe ile to pieniedzy zostało uciete warszawie??! Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Warszwie dolozono 20.04.06, 11:53 www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/27569 komentarz zbedny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiewiór Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.toya.net.pl 20.04.06, 00:12 super 6 lat czekać na 65 minut do warszawy, w takim tempie to szybciej będzie zmienić miejsce zamieszkania chociaż bardzo lubie swoją łódź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ner założę się o DUŻO że nie przed 2025. CHĘTNI? IP: *.toya.net.pl 20.04.06, 02:25 bo jak zwykle wyjdzie z tego guano i po wyborach samorządowych zrobi się nagle CICHUTKO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit A cóż to za tempo? IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.06, 07:17 Pociąg powinien pokonywać tę trasę w 30 minut i to z zatrzymaniem w Koluszkach! No i jeszcze ten rok 2012!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uszaty99 Re: A cóż to za tempo? IP: *.retsat1.com.pl 20.04.06, 07:22 Dokładnie! 2 mld idą niepotrzebnie na budowe trasy, której osiągami możemy sie pochwalić przed ludzmi z Afryki jedynie. 140-160km/h? To kpina! Pociągi przekroczyły (nie jestem pewny czy w regularnym ruchu pasażerskim) granice 500km/h! Więc na cholere inwestować w coś, co i tak jest przestażałe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: A cóż to za tempo? IP: *.interserwer.pl 20.04.06, 08:18 Lepiej jeździć jeszcze bardziej przestarzałym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: No to szkoda - Do Warszawy dwa razy krócej IP: 195.42.249.* 20.04.06, 08:55 Szkoda, bo dopiero co zmieniłem pracę w Warszawie, ale nie planowałem kolejnych sześciu lat na dojazdach i raczej nie doczekam do tej super szybkiej kolei......a z Łodzi nie zamierzam się wyprowadzać, bo jest the best i już! Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Re: Do Warszawy dwa razy krócej 20.04.06, 09:35 Jak na mój gust to przez 6 lat to sie chyba da wybudować od nowa to 130 - parę kilometrów trasy razem z infrastrukturą... Znaczy kasy nie ma... Znaczy GDZIE jest??? Ale, co tam... w stolycy będą robić kolejki napowietrzne, ludzie w podwieszanych gondolach między latarniami będą śmigać... Noooo, i kilka innych "wyjatkowo pilnych" inwestycji.. Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
counterfeiter Re: Do Warszawy dwa razy krócej 20.04.06, 10:12 Chyba zaczynam chorować na schizofrenię. Raz na jakiś czas czytam podobne artykuły. Zapowiedzi poprawy sytuacji w PKP i przyspieszenia podróży widziałem juz masę. Na razie nic z tego nie wyszło. Mówiło się o o superszybkim pociągu, tego typu banialukach. Infrastruktura jest jedna, a co urząd to wyrażanie poparcia dla innych inicjatyw. Nie rozumiem. Po co? Nie można raz postawić na jedną sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rm Kto zabrał KASĘ !!!! IP: *.4web.pl / *.4web.pl 20.04.06, 10:34 Redakcjo Uważm, że świetny materiał na artykuł KTO ZABRAŁ KASĘ na modernizację tej linii. Wcześniej pisaliście, że środki są już zagwarantowane (w 75% z UE), a teraz 2012r !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetetka5 Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.04.06, 11:24 o ile dobrze pamiętam ,to jeszcze niedawno mówiło się o 2010 roku jako dacie zakończenia całej inwestycji.Może wiec gazeta wyjaśni ,dlaczego termin wydłużył się o 2 lata ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam w 2012?? powaliło ich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 11:48 Przecież szybciej będzie A2 i kolej już niebędzie potrzebna.... Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 12:09 No ta, będziemy się ustawiać w dziecięcy pociąg na autostradzie i biec 300 km/h, a osoba na przedzie będzie robiła "uu-uuu"... Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 12:22 moze lekarz potrzebny? Ktos slusznie zauwazyl ze w 2012 bedzie i szybciej i taniej samochodem Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 13:41 Nie, mam juz dobrego lekarza prowadzącego. Dużo ze mną rozmawia. A co do kolei kontra samochodu? Hm. Skąd masz takie dane? Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 13:55 proste jak budowa cepa. W 2012 wsiadasz w auto pod domem i dojezdzasz w okolo 15 - 20 minut do autostrady. godzina jazdy i jestes pod warszawa dalsze 30 minut i jeses na miejscu. czyli z punktu A do B w 1 :55 minut. W 2012 wychodzisz z domu i idziesz na przystanek, 5 minut, czekasz na tramwaj autobus, z przesiadkami okolo 30 minut. Idziesz na dworzec musisz byc 15 minut wczesniej, kupujesz bilet to daje kolejne 20 minut. Pociag jedzie 1,15 jeses na centralnym, dojast warszaskim MPK to kolejne 30 minut. 2:40 minut. PS wiem ze bedziesz madrzejszy i zaraz mi powiesz ze jest inaczej ale nie kazdy mieszka przy fabrycznym, i nie kazdy jedzie w okolice palacu kultury Co do kosztow to beda one porownywalne, jesli jedziesz sam to troche drozej autem ale jesli w dwojke - piatke - samochod gora Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Dlaczego zapomniano o przejezdzie w Rogowie!? 20.04.06, 13:58 70.85.129.219/cgi-bin/sas.cgi?u=DME0nem-;b=kolej;r=1;p=e58d.1;f=DOC;o=;v=VIEW " .... W zakres zadania wchodzą m.in: wymiana nawierzchni kolejowej (torów, rozjazdów i podtorza), wykonanie obwodnic, przebudowa 3 stacji (Skierniewice, Płycwia i Rogów), przebudowa 6 przystanków osobowych, wymiana urządzeń zasilania elektroenergetycznego, przebudowa 24 przejazdów kolejowych (samoczynna sygnalizacja świetlna i dźwiękowa,część wyposażona w półrogatki), przebudowa 3 mostów, 6 wiaduktów, 1 kładki dla pieszych, 27 przepustów, budowa przejścia podziemnego dla pieszych w Rogowie...." Pamietano nawet o przejsciu podziemnym w rogowie ale nikt nie pomyslal o likwidacji zatoru i niebezpiecznego przejazdu z droga krajowa ktora przejezdza kilka tysiecy pojazdow na dobe. Co za matoly. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dlaczego zapomniano o przejezdzie w Rogowie!? 20.04.06, 14:02 Uwielbiasz rzucać niewybrednymi epitetami. Czy aby o to chodzi w dyskusji na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 14:01 moheras napisał: > proste jak budowa cepa. > W 2012 wsiadasz w auto pod domem i dojezdzasz w okolo 15 - 20 minut do > autostrady. godzina jazdy i jestes pod warszawa dalsze 30 minut i jeses na > miejscu. czyli z punktu A do B w 1 :55 minut. > W 2012 wychodzisz z domu i idziesz na przystanek, 5 minut, czekasz na tramwaj > autobus, z przesiadkami okolo 30 minut. Idziesz na dworzec musisz byc 15 minut > wczesniej, kupujesz bilet to daje kolejne 20 minut. Pociag jedzie 1,15 jeses > na centralnym, dojast warszaskim MPK to kolejne 30 minut. 2:40 minut. == Ciekawy masz pogląd na najbliższe 6 lat rozwoju komunikacji publicznej i samochodowej. Szkoda, że zatrzymałeś się na poziomie założeń i poglądów z lat 70 tych XX wieku. Szkoda, że nie potrafisz sobie wyobrazić poprawy transportu publicznego, tak samo jak super rozwoju motoryzacji. We francji 2/3 przejazdów do i z Paryża realizowanych jest koleją. A to przecież bogaty kraj, ma autostrady i wszyscy mają samochody (lub mogą je mieć). Dlaczego u nas nie może być podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: w 2012?? powaliło ich? 21.04.06, 12:08 Ciekawy masz pogląd na najbliższe 6 lat rozwoju komunikacji publicznej i > samochodowej. Szkoda, że zatrzymałeś się na poziomie założeń i poglądów z lat 7 > 0 > tych XX wieku. Szkoda, że nie potrafisz sobie wyobrazić poprawy transportu > publicznego, tak samo jak super rozwoju motoryzacji. We francji 2/3 przejazdów > do i z Paryża realizowanych jest koleją. A to przecież bogaty kraj, ma > autostrady i wszyscy mają samochody (lub mogą je mieć). Dlaczego u nas nie może > być podobnie? Ha ha ha! A ty znowu to swoje, jak nasz premier ze sytuacja jest stabilna itp. Co jest nie tak w mnoich wyliczeniach? Moze konkrety? Ze dojazd MPK bedzie trwal krocej? Niemozliwe. Z dojsciem na przystanek srednio 20 - 40 minut. Ze trzeba bedzie ciut wczesniej byc? No bedzie , bo te 10 - 15 minut rezerwy musisz miec. A tak wogole to bileciki do kontroli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: w 2012?? powaliło ich? IP: 195.69.82.* 21.04.06, 21:06 > A tak wogole to bileciki do kontroli ojojoj, jakie to UPOKARZAJACE Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: w 2012?? powaliło ich? 22.04.06, 01:32 moheras napisał: > A tak wogole to bileciki do kontroli == No już? Kisiel w majteczkach? Niegrzeczny chłopczyk! Guzik mnie tak naprawdę obchodzi, że myslisz mózgiem uzaleznionym od spalin swojej bryki jak od narkotyków. Na szczęście nie ma to żadnego wpływu na to, że w cywilizowanych krajach, a takim mam nadzieje stanie się - mimo takich jak ty - Polska większość przewozów osobowych stanowi transport publiczny kolejowy. Możesz sobie żyć w swoim magicznym śnie czterech kółek i cudownych dróg, ale uważaj, bo kiedyś możesz się obudzić, a dookoła będzie już nowy świat. Podałem ci wiarygodne dane dotyczące tendencji przewozowych w krajach Europejskich, a ty mi pierniczysz o dojsciach do przystanków, o rzadko jeżdżących tramwajach i powolnych pociągach - tylko, że to się zmieni, a twój umysł niestety nie. Lecz się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: w 2012?? powaliło ich? IP: *.lodz.msk.pl 20.04.06, 17:49 > W 2012 wsiadasz w auto pod domem i dojezdzasz w okolo 15 - 20 minut do > autostrady. godzina jazdy i jestes pod warszawa ... I stajesz w korku. Stoisz, stoisz, auto Ci sie nagrzewa, wściekłość rośnie, z trudem powstrzymujesz się od spoglądania co minutę na zegarek. > dalsze 30 minut i jeses na > miejscu. czyli z punktu A do B w 1 :55 minut. ...przypominasz sobie jak doradzli Ci znajomi. Kasujesz ich numery z telefonu komórkowego. Po 2 godz. od minięcia tablicy z napisem "Warszawa" docierasz na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: w 2012?? powaliło ich? 21.04.06, 12:11 W 2012 wsiadasz w auto pod domem i dojezdzasz w okolo 15 - 20 minut do > > autostrady. godzina jazdy i jestes pod warszawa > > ... I stajesz w korku. Stoisz, stoisz, auto Ci sie nagrzewa, wściekłość rośnie, > Niestety ale caly narod buduje stolice. Do 2012 w warszawie za 2,5 mld problem korkow bedzie rozwiazany. Poza tym nie przesadzajmy z tytmi korkami. Osttanio dwa razy bylem w warszawie w tygodniu i jezdzilo sie plynniej niz w lodzi. Za duzo TVN i polsatu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: w 2012?? powaliło ich? IP: *.lodz.msk.pl 28.04.06, 13:57 > Niestety ale caly narod buduje stolice. Do 2012 w warszawie za 2,5 mld > problem korkow bedzie rozwiazany. Nie będzie, ale Warszawa dowie się o tym dopiero, gdy utopi te 2,5 mld zł. Kalifornia i Wschodnie Wybrzeże USA dowiedziały się o tym kilkanaście lat temu. > Poza tym nie przesadzajmy z tytmi korkami. Osttanio > dwa razy bylem w warszawie w tygodniu i jezdzilo sie plynniej niz w lodzi. Za > duzo TVN i polsatu Chyba byłeś na Wólce Węglowej. Spróbuj przebić się przez ul. Krakowską albo Al. Jerozolimskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Re: w 2012?? powaliło ich? 20.04.06, 22:36 Myślę, że nie doceniasz kolei. Po pierwsze pociągiem dojedziesz od centum Łodzi do centrum Warszawy - bez stania w korkach, które dzisiaj zaczynaja się od Janek. Autostrada skróci czas samego przejazdu między miastami, a posruszanie się wewnątrz miast się nie zmieni na lepsze. Tak więc jedyne z czym mogę się zgodzić to ta godzina po autostradzie ( chyba że podzielą ten odcinek na 5 innych i przy każdym będziesz się musiał zatrzymac żeby zapłącić :P ) Co do 15-20 minutowego dojazdu do autostrady... wybacz ale juz dzisiaj z Retkini jedynie do Strykowska/Wycieczkowa jadę minimum 20 minut, a do autostrady to jeszcze kawałek. Wjazd do Warszawy - jw. Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: w 2012?? powaliło ich? 21.04.06, 12:14 Myślę, że nie doceniasz kolei. Po pierwsze pociągiem dojedziesz od centum Łodzi > > do centrum Warszawy - bez stania w korkach, które dzisiaj zaczynaja się od > Janek. Okey, ale ja nie mieszkam w centrum. I z reguly do warszawy tez nie jade do centrum. Dla biznesmena pracujacego przy fabrycznym i jadacego do biur przy PK pociag bedzie najlepszy, dla kowalskiego niekoniecznie. " Co do 15-20 minutowego dojazdu do autostrady... wybacz ale juz dzisiaj z > Retkini jedynie do Strykowska/Wycieczkowa jadę minimum 20 minut, a do > autostrady to jeszcze kawałek. Wjazd do Warszawy - jw." Ale retkinia bedzie na drugim koncu lodzi. Z widzewa, radogoszcza dojedziesz w 5 - 10 minut, z centrum 20 minut a z retkini 30, czyli srednio 20. Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Re: w 2012?? powaliło ich? 21.04.06, 23:50 > Okey, ale ja nie mieszkam w centrum. I z reguly do warszawy tez nie jade do > centrum. Dla biznesmena pracujacego przy fabrycznym i jadacego do biur przy PK > pociag bedzie najlepszy, dla kowalskiego niekoniecznie. Widac ja mam akurat zupełnie inne doświadczenia z podróżą do Wawy. Zazwyczaj jednak jeżdżę do centrum lub w okolicy, tam się mieści większość instytucji i firm. Do "cioci na Ursynów" to sie raczej często nie jeździ... Swoją drogą zawsze jak tam jadę autem to szlag mnie trafia zaraz za Jankami, bo tam się zaczyna korek i jeszcze przez parę kilometrów, w centrum wydaje mi się że są mniejsze korki niż w tym "wąskim gardle" jakimi są wjazdy do Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: w 2012?? powaliło ich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 15:57 Nie mnie, kolego! O remoncie trasy do Wawy to już słyszę od 5 lat, a rozpoczęcia prac "ani widu ani słychu". Za max 3 lata będzie autostrada do Warszawy, a kolei nadal nie. Proste? Czy powtórzyć coś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korzystający No tak a czy ktoś to optymalizował... IP: *.orange.pl 20.04.06, 17:29 Ludowe odczucie jest takie: teraz zaciskam zęby by potem mieć lepiej. W większej skali nie musi to działać. Zaciśnięcie zębów na kilka lat może oznaczać że "lepiej" które przyjdzie "później" nie będzie miało znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nie... Re: w 2012?? powaliło ich? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 11:49 A słyszałeś kiedys o samochodach? to takie cos co mozna sobie kupić jak sie ma troszkę pieniędzy! na telewizję też juz nie trzeba chodzić do sasiada... A jak masz problemy to powiedz chetnie Ci jakoś pomogę Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Dlaczego zapomniano o przejezdzie w Rogowie!? 21.04.06, 12:20 " .... W zakres zadania wchodzą m.in: wymiana nawierzchni kolejowej (torów, rozjazdów i podtorza), wykonanie obwodnic, przebudowa 3 stacji (Skierniewice, Płycwia i Rogów), przebudowa 6 przystanków osobowych, wymiana urządzeń zasilania elektroenergetycznego, przebudowa 24 przejazdów kolejowych (samoczynna sygnalizacja świetlna i dźwiękowa,część wyposażona w półrogatki), przebudowa 3 mostów, 6 wiaduktów, 1 kładki dla pieszych, 27 przepustów, budowa przejścia podziemnego dla pieszych w Rogowie...." Pamietano nawet o przejsciu podziemnym w rogowie ale nikt nie pomyslal o likwidacji zatoru i niebezpiecznego przejazdu z droga krajowa ktora przejezdza kilka tysiecy pojazdow na dobe. Co za matoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: Dlaczego zapomniano o przejezdzie w Rogowie!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 13:13 Zdaje się, że podany przez ciebie cytat jest informacją "dla publiczności" a nie streszczeniem projektu modernizacji linii. Dlatego zastanawiam się na jakiej podstawie wnioskujesz, że nikt nie pomyślał o przejeździe w Rogowie ? Zresztą, napisano: "przebudowa 24 przejazdów kolejowych (samoczynna sygnalizacja świetlna i dźwiękowa,część wyposażona w półrogatki)." W nawiasie podane są tylko niektóre możliwości, równie dobrze można dopisać: wiadukt... A takowy obiekt jest rozważany. Odpowiedz Link Zgłoś
moheras Re: Dlaczego zapomniano o przejezdzie w Rogowie!? 24.04.06, 12:22 W nawiasie podane są tylko niektóre możliwości, równie dobrze można dopisać: > wiadukt... A takowy obiekt jest rozważany. Jesli tak to spoko, bo to chyba jest jeden z najbardziej oczekiwanych wiaduktow w wojewodztwie Odpowiedz Link Zgłoś
eiwanoko Re: Do Warszawy dwa razy krócej 29.04.06, 23:42 Najpierw będzie dwa razy dłużej i co dwie godziny, a potem będzie dwa razy mniej komfortowo. I każdy kto się zachwyca szybką koleją Łódź-Wwa będzie żałował. Zresztą, jeśli ktoś jeszcze będzie tym pociągiem jeżdził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Do Warszawy dwa razy krócej IP: *.lodz.msk.pl 30.04.06, 10:08 A to już problem PKP. Jeśli pociąg będzie jeździł wolno i rzadko, to dam zarobić liniom autobusowym. Albo stacjom benzynowym. Odpowiedz Link Zgłoś