Dodaj do ulubionych

Polska Stolica Pubów

20.04.06, 23:33
20 kwietnia (czwartek) w serwisie informacyjnym o 23:00 w radio TOK FM
usłyszałem, że Kraków to polska stolica pubów. Materiał był o krzywej wieży
na rynku, a reporter zakończył wypowiedź: "pozdrawiam z Krakowa - stolicy
polskich pubów..." i tu imię i nazwisko reportera.

Dla mnie to skandal, że to miasto skansen - Kraków - uzurpuje sobie tytuł, na
które nie zasłużyło i który bez wątpienia należy od dawien dawna do Łodzi.
Mam nadzieję, że planowana na jesień ogólnopolska promocja Łodzi będzie na
tyle silna, że wybije krakowiakom z głowy ich plagiat i kolejne działanie na
rzecz niszczenia wizerunku Łodzi.
Przypomnę tu, że najbardziej zaangażowany w tworzenie czarnego public
relations Łodzi jest krakowski koncern ITI (Onet, TVN, RMF FM). Łódź jest
świetnym miastem. Kraków jest kompletnie inny i niech buduje sobie swój
wizerunek z dala od mojego miasta, który jest dla niego niewątpliwie
konkurencją, ale to nie tłumaczy ciosów poniżej pasa. To tylko wzbudza we
mnie niechęć do Krakowa.

Krakowianie znajdźcie sobie inny cel ataku i nie ściągajcie nie swoich
pomysłów!

-Ł-Ó-D-Ź- PRAWDZIWA POLSKA STOLICA PUBÓW

--
Odpłyń Łodzią z EL-042
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Polska Stolica Pubów 20.04.06, 23:44
      Przepraszam, ale co Cię w tym oburza?
      Jaki jest wyznacznik "stoliczności" w tej kategorii?
      • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 00:04
        Wyznacznik? Pewnie liczba pubów na metr kwadratowy powierzchni lub na głowę
        mieszkańca. Nigdy nie słyszałem wcześniej, żeby Kraków był stolica pubów, co
        wielokrotnie słyszałem o Łodzi. To czysto subiektywne odczucie, ale jestem
        pewien, że większości Polaków puby kojarzą się jednak z Łodzią, a Kraków z
        czymś zupełnie innym. Nie podoba mi się, że Kraków nadaje sobie tytuł
        bezpodstawnie udając, że nie ma Łodzi. Może przesadzam, ale to moje zdanie.
        Jestem wrażliwy na sprawy Łodzi i jej wizerunek.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • Gość: Marecki Re: Polska Stolica Pubów IP: *.retsat1.com.pl 21.04.06, 00:30
          el-042 masz słuszną rację co do oceny koncernu ITI jeśli chodzi o oczernianie wizerunku Łodzi - już myślałem że nikt tego nie zauważy, aż Ty spadłeś mi z nieba. Jeszcze nie udało mi się włączyć TVN ażebym nie usłyszał czegoś negatywnego o Łodzi - jak nie jakiś program Uwaga, to jakieś inne badziewia tej stacji, to samo tyczy się onet.pl - wszelkie informacje podawane są normalnie np: "wypadek w Tychach ... bla, bla ..." , kiedy to samo się dzieje w Łodzi to już sprawa wygląda inaczej - taki nagłówek musi być poprzedzony tłustym drukowanym drukiem: ŁÓDŹ:Wypadek w ..bla, bla ..." i tak do cholery jest zawsze!

Co do sprawy pubow - tu też masz świętą racje i żaden cracow nie odbierze Łodzi tytułu stolicy w tej kwestii.
          • Gość: pan.ode.mandżukuo Re: Polska Stolica Pubów IP: *.toya.net.pl 21.04.06, 00:34
            Gość portalu: Marecki napisał(a):

> el-042 masz słuszną rację

A są niesłuszne?
          • Gość: Ingo Re: Polska Stolica Pubów IP: 213.17.170.* 21.04.06, 10:13
            Ja też to zauważyłem. A czy jesteśmy stolicą pubów to przeciez wiemy, że tak
            jest. grunt, żeby były one dobre
        • geograf Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 08:53
          el-042 napisał:

> Wyznacznik? Pewnie liczba pubów na metr kwadratowy powierzchni lub na głowę
          > mieszkańca.

No to podaj odpowiednie dane dla Łodzi i Krakowa. Skoro tak sie oburzasz...

> Nigdy nie słyszałem wcześniej, żeby Kraków był stolica pubów, co
          > wielokrotnie słyszałem o Łodzi.

Właśnie, ilekroć słyszałem to o Łodzi, szczególnie w ostatnim czasie, chciało mi się śmiać. Łódź i stolica pubów? A gdzie te puby? Na Piotrkowskiej? Niespodziewanie mało ich jest...

A poza tym: czy przypadkiem nie podszedłeś nazbyt ambicjonalnie do głupiego tematu?
          • Gość: ciekawy Re: Polska Stolica Pubów IP: *.nasznet.pl 21.04.06, 09:11
            dla niektórych krzykaczy jedynym argumentem popierającym ich tezy jest kultowy
            zwrot: "wszyscy mówią że że mam racje". autor wątku też postanowił zagrać w ten
            sposób więc może by napisał; jacy wszyscy? proszę o konkretną odpowiedź bo mi
            ostatnio mnóstwo osób mówiło że marsjanie zaatkują:)
            • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 11:54
              Tak samo można spytać w drugą stronę. Skąd nagle Kraków pretenduje do tytułu
              Stolicy Polskich Pubów? Z resztą to czysto uznaniowe, bo przecież nie ma
              oficjalnie takiego przydomka. Stolicą Polski jest Warszawa. Ale przywykło się
              mówić, że Częstochowa to Stolica - Duchowa, Zakopane - Stolica Zimowa i
              Polskich Tatr, Ustka i Łeba - Stolice Letnie, Płock - Stolica Paliw. A Łódź?
              Dla mnie to stolica sztuki nowoczesnej, parków, rezydencji, pubów, filmu, mody,
              przemysłu lekkiego, wąskotorowych tramwajów, itp.

--
              Odpłyń Łodzią z EL-042
              • geograf Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 12:51
                Mam pytanie, bywasz czasami poza Łodzią?
                Łódź stolicą jakiejkolwiek sztuki? Chyba ulicznej, choć tagi i inne spraye nie są sztuką.
                • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 12:57
                  Czasem. Ostatnio często bywam w Poznaniu. W ich muzeum narodowym byłem na
                  wystawie grafiki, 1/3 plakatów była z Łodzi. W Pozaniu cieszyły mnie tłumy koło
                  MIGa, którego sprowadziła Kulczykowa. U nas pod Halą Sportową nie ma takich
                  tłumów do oglądania naszego MIGa ;) A Łódź jest stolicą sztuki nowoczesnej,
                  gdzie 99% eksponatów leży w magazynach z braku powierzchni wystawienniczych. I
                  co właściwie się stało na tym nadzwyczajnym posiedzeniu rady miasta odnośnie
                  muzeum sztuki w Manufakturze?

--
                  Odpłyń Łodzią z EL-042
    • hubar Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 03:48
      Radykalny głos, ale po częsci się z nim zgadzam.

P.S. Od kiedy RMF jest w ITI?
      • Gość: lodzianin Re: Polska Stolica Pubów IP: *.lodz.mm.pl 21.04.06, 06:52
        To nie ma nic wspolnego z rodzajem medium. Po prostu taka jest nowa strategia
        promocyjna Krakowa (inne haslo: "Zakochaj sie w Krakowie"). W Lodzi za to
        promujemy sie poprzez sw. Faustyne. To prawdziwy paradoks, ze historyczne
        miasto Krakow promuje sie poprzez nowoczesnosc, a Lodz, ktora nowoczesnosc ma
        wpisana w swoje krotka historie, uzywa religijnej strategii promocyjnej.
        • rozmowy_kontrolowane Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 06:59
          RMF nie nalezy do ITI.
          • Gość: lodzianin Re: Polska Stolica Pubów IP: *.lodz.mm.pl 21.04.06, 07:05
            Wiem, ze nie ma (RMF to firma krakowska). Ale to nie zmienia postaci rzeczy.
      • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 11:59
        Chodziło o radio Zet. To dla mnie jeden pies, ani jednego, ani drugiego nie
        słucham, żeby mózg mi nie zaniknął. Telewizję już dawno porzuciłem.

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • geograf Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 12:52
          Masz rację, nie ma się czym przejmować.
          Ani trochę nie wpływa to na wiarygodność Twojej wypowiedzi:>
    • cassani a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 09:19
      a raczej siedzącym i lekko się trzęsącym iz to Łódź jest stolicą Pubów. Po
      wczorajszym spacerze rozpoczętym kilkoma piwkami z różnych krain tego świata
      (ach ukraińskie żytnie piwko Obłocznoje - pycha) w Peronie na Piotrkowskiej 6,
      w okolicach 22 przedarliśmy się do Hawany na coś orzeźwiającego z miętą po
      drodze przeglądając Lizardy i inne, ale ze względów tłoczno-śmierdzących nie
      zaakceptowanych. spacer zakończono małym szybkim w okolicach Kaliskiej i
      powrotem rikszarskim doma.
      A potem siusiu, paciorek, siusiu, siusiu, i spać. około 3 w nocy siusiu.
      • big_news Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 09:39
        >siusiu, paciorek, siusiu, siusiu, i spać. około 3 w nocy siusiu.
        Problemy z prostatą? W tym wieku?!;)
        • cassani Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 09:42
          w XXI wieku!
          raczej problemy z powiedzeniem "dość, dajmu spokój, jutro robota" :)
          • bubot Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 10:02
            to chyba jakas choroba genetyczna, tez tak mam. i wczoraj też. soulmates? ;D
            • cassani Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 10:04
              dodam że trochę rura mnie pali. tzn odcinek między umęczonymi trzewiami a
              otworem gębowym.
              • bubot Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 10:15
                czyli soulmates ;) mi sie kręci we łbie i mam dobry humor, więc zniesę chyba.
      • yavorius Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 09:40
        Czy chodziło Ci o pszeniczny Obolon?:)
        • cassani Re: a ja jestem dziś chodzącym przykładem 21.04.06, 09:49
          no właśnie, no właśnie, tak jakoś było, a że serwowane pod koniec bytności
          litery sie rozmyły. pycha anyway!
      • Gość: szprota_z_kawą jak chodzącym IP: 194.150.251.* 21.04.06, 09:52
        to jeszcze nie jest tak źle ;]
        • cassani Re: jak chodzącym 21.04.06, 09:55
          nie jest najgorzej. ale warto było - szczególnie dla tego uraodzaju w Peronie,
          piwka były angielskie, ukraińskie, i jedno kompletnie do dupy francuskie -
          jakby ktoś wymieszał szampana pół na pół z piwem.
          no i dietetyczne pierogi z mięsem. z dietetycznymi skwarkami i dietetycznym
          tłuszczem ociekającym po brodzie.
          • cassani niestety nie przewidziałem ułańskiej fantazji 21.04.06, 09:58
            towarzysza, bo poszliśmy do Havany po piwkowaniu a nie przed. i w przypływie
            owejże fantazyi zamówiono cygaro Churchil Havana czy jakoś tak za ile lepiej
            nie pomnę...
            co najgorsze nie wpuszczono nas potem z owym cygarem do taksówki co zaowocowało
            przewiewnym powrotem rikszarskim :)
          • szprota z tego wszystkiego 21.04.06, 09:58
            najbardziej apetyczne wydają mi się owe pierogi w wersji light ;]
            • cassani Re: z tego wszystkiego 21.04.06, 10:04
              wery lajt. ale warto było złamać dietę której nie ma!
              • szprota diety są po to, by je łamać! [ninadwagi] 21.04.06, 10:17

• cassani ach, gapa trzęsąca! 21.04.06, 10:11
              lajtowe pierogi podano z pięćdziesiątką czystej. pół do drugiego pieroga i
              drugie pół do przedostatniego. taka była metodyka!
    • superkulfon Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 11:57
      "Dla mnie to skandal, że to miasto skansen - Kraków - uzurpuje sobie tytuł, na
      > które nie zasłużyło i który bez wątpienia należy od dawien dawna do Łodzi. "

Pubow w Krakowie jest wiecej, turystow wiecej wiec niestety stolica Lodz nie
      jest tylko krakow. Co nie oznacza ze nie warto do tych pubow w Łodzi
      przyjezdzac.

"Mam nadzieję, że planowana na jesień ogólnopolska promocja Łodzi będzie na
      > tyle silna, że wybije krakowiakom z głowy ich plagiat i kolejne działanie na
      > rzecz niszczenia wizerunku Łodzi."

Jesli Lodz bedzie sie promowac jako stolica pubow to bedzie to plagiat. Moz eci
      sie to podobac albo nie ale dla przecietnego polaka lepsze puby sa w krakowie.
      Lodz na ta kampanie mam nadzieje ze bedzie miala orginalniejszy pomysl niz
      kopiowanie konkurencji.

" Przypomnę tu, że najbardziej zaangażowany w tworzenie czarnego public
      > relations Łodzi jest krakowski koncern ITI (Onet, TVN, RMF FM). "

Swieta racja, choc na TVN troche sie poprawilo.

Łódź jest
      > świetnym miastem. Kraków jest kompletnie inny i niech buduje sobie swój
      > wizerunek z dala od mojego miasta, który jest dla niego niewątpliwie
      > konkurencją, ale to nie tłumaczy ciosów poniżej pasa. To tylko wzbudza we
      > mnie niechęć do Krakowa.

I tu sie zgadzamy, ale Lodz niemoze byc rozkapryszona panienka, musi na takie
      ciosy ostro odpowiadac a nie obrazac sie.

Krakowianie znajdźcie sobie inny cel ataku i nie ściągajcie nie swoich
      > pomysłów!

Taki juz charakter krakowskiej dulszczyzny. Dla nich zawsze lodz bedzie syfem
      ktory trzeba gnoic by krakow mogl byc drugim miatsem w polsce. Nic na to nie
      poradzimy, trzeba jedynie z tym walczyc.

• ice_mc Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 13:44
      Hej.
      Mieszkalem dwadziesciakilka lat w Lodzi, robilem koncerty, gralem jako dj,
      prowadze bardzo rozrywkowy tryb zycia. Zycie wygnalo mnie 4 lata temu do Krakowa
      i musze stwierdzic, ze Krakow ma o wiele bogatsza oferte jesli chodzi o tego
      typu miejsca rozrywki. Bylem w Swieta w Lodzi i przyznam sie, ze wrocilem do Krk
      rozczarowany. Pisze z pracy wiec nie mam czasu na przytoczenie argumentow -
      postaram sie rozwinac ta mysl pozniej:)
      Pozdrowienia dla bawiacych sie w Wielka Niedziele w Bagdadzie.
      • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 13:49
        > Hej. Mieszkalem dwadziesciakilka lat w Lodzi, robilem koncerty, gralem jako
        > dj,prowadze bardzo rozrywkowy tryb zycia. Zycie wygnalo mnie 4 lata temu
        > do Krakowa i musze stwierdzic, ze Krakow ma o wiele bogatsza oferte jesli
        > chodzi o tego typu miejsca rozrywki. Bylem w Swieta w Lodzi i przyznam sie,
        > ze wrocilem do Krk rozczarowany. Pisze z pracy wiec nie mam czasu na
        > przytoczenie argumentow - postaram sie rozwinac ta mysl pozniej:)
        > Pozdrowienia dla bawiacych sie w Wielka Niedziele w Bagdadzie.

Wróciłeś rozczarowany Krakowem czy Łodzią?

--
        Odpłyń Łodzią z EL-042
        • ice_mc Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 14:01
          Łodzią.
          Powody rozczarowania swiatecznego: Na dzien dobry porazka w Lizard King.
          Zamawiamy 2 X "dwudziestke piatke" alkoholu + jeden sok majac na mysli "dwie
          male wodki" (w wiekszosci miejsc miara pelnej porcji alko jest 50 ml). Placimy
          za (text z paragonu): "1.300 X wodka .....". Na pytanie o co chodzi barman mowi,
          ze u nich jednostka miary jest 40 ml wiec nam doliczyl 10 ml...Nie chcielismy
          sie sprzeczac o kilka zl, ale jakby sie temu przyjrzec to zaplacilismy za 52 ml
          wodki nalewanej prawdopodobnie z miarki 0.4 (bo taka jest w tym klubie). Niby
          szczegoly, ale w Krakowie na moje podstawowe pytanie uslyszlabym "Podajemy w
          20tkach, moze byc?".
          Argument dwa: niedziela, godzina 16.00. Na odcinku od struga do Moniuszki
          wszystko zamkniete oprocz baru przy Pasazu Schillera i ...Quo Vadis:/
          Po trzecie: ten sam wieczor, troche lepiej, zamknieta Kaliska (w niedziele
          swiateczna??), otwarty klub naprzeciwko (Foto...), na Piotrkowskiej pustki -
          idziemy do Bagdadu...(i tam zostalismy).
          • el-042 Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 14:08
            ;( Ale Lizard to wrocławska sieć, więc raczej we wszystkich pubach tej sieci
            jest tak samo.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
        • ice_mc Re: Polska Stolica Pubów 21.04.06, 14:03
          A w tym samym czasie dzwonia lodzianie bedacy w Krakowie i mowia, ze bawia sie w
          knajpach na Wielopolu, na Kazimierzu pytajac co sie dzieje w Lodzi....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka