Dodaj do ulubionych

Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za sw...

29.04.06, 09:40
To fajnie, czekam kiedy mi będą kazać płacić za Neupogen który wypisywałem
pcjentom do domu. A nazbierało się tego trochę. Niedawno się dowiedziałem że
może mnie czekać więzienie za to że dałem pacjentce interferon-alfa do domu,
bo wg urzędasów z NFZ cytostatyki wolno podawać tylko i wyłącznie w szpitalu.
Dla nich to szczegół że interferon wcale nie jest cytostatykiem, że kuracja
trwa ok 3-4 miesięcy, a pacjentka doskonale sobie radzi z samodzielnym
podawaniem leku. Nie, powinienem ją przez te 3 miesiące twardo trzymać w szpitalu.
No a teraz jak jeszcze podliczą Neupogen wydawany na receptę do domu, to już w
ogóle lekarze onkolodzy i hematolodzy okażą się najgroźniejszą grupą
przestępczą w Polsce, narażająca skarb państwa na wielomiliardowe straty.
Tylko niech te choerne urzędasy z NFZ wytłumaczą po co mi waga pacjenta do
leku który występuje tylko w dwóch dawkach, w ampułkostrzykawkach, takich jak
insulina i leki typu Clexane czy Fraxiparine, których nie można dzielić, i bez
względu na to czy pacjent waży 60 kg czy 75 i tak dostanie taką samą dawkę leku?
Po co morfologia następnego dnia po podaniu pierwszej dawki, skoro na efekty
działania Neupogenu trzeba poczekać przynajmniej 3-4 dni?. To jest dopiero
marnowanie pieniędzy na niepotrzebne badania.
Czy oni nie mogą zrozumieć że "standardy zalecane przez producenta leku" nie
są pisane dla urzędników, ale dla lekarzy, i nie oznaczają jedynego słusznego
sposobu postępowania, od którego nie może być żadnych odstępstw?
Cała ta sprawa skończy się tym że pacjenci nie będą dostawać leków typu
Neupogen, a to będzie oznaczało dłuższe hospitalizacje, częstsze powikłania
infekcyjne, i efekcie większą śmiertelność, oraz większe pieniądze wydawane na
np. antybiotyki.
A jeśli będą kazali zwracać pieniądze, to ja, a podejrzewam że większość moich
kolegów również, złożymy wypowiedzenia z pracy.
Obserwuj wątek
    • avatary 7 prawdy procent to jest 29.04.06, 09:56
      Służba zdrowia w państwie polskim jest przewlekle...chora. Chora na zespół
      przypadłosci, bo na zaburzenia krążenia,oddechowe, pasożytnicze i szereg
      jeszcze nie zdiagnozowanych nakłada się również schizofremia - absolutna
      niespójnośc miedzy deklarowanymi myslami,czynami,a słowami...

Jest to swoisty węzeł gordyjski,złej woli, patologicznych
      zależnosci,bezprawia, pogardy dla człowieka.

Stan ten podtrzymywany jest rękami polityków, którzy uwłaszczają sie poprzez
      ręczne nią sterowanie. Dzieje sie to z ogromną szkoda i kosztem zdrowia i
      życia nas Polaków, którzy to mamieni jesteśmy pozoranctwem działań i fałszywa
      troską.

Tysiące młodych lekarzy, którzy w naturalny sposób winni zastąpić pokolenie
      starszych kolegów opuszczają ten kraj, aby po raz pierwszy w życiu zaznac
      normalnosci. Szacunku dla własnej pracy i warunków prawdziwego rozwoju.
      Dowiadują sie, że jest możliwy zdrowy system opieki zdrowotnej a nie tylko
      feudalny w którym trwonili swą cenną energie na walkę z wiatrakami.
      Nie bedą mieli powodu tu wrócić i nie wrócą,a ta polityka niszczycielskich
      kolonizatorów doprowadzi do terminacji naszego narodu, dla którego zabraknie
      wykwalifikowanej opieki medycznej.

Ja rozumiem że to nie interesuje małostkowych kolonistów nadmuchujących
      Imperium Fikcji i Sztucznej Mitologii...
      a i biernosci i lękom jej "pokornych żołnierzy" dziwić sie przestałem.

project P.o.l.s.k.a. v3.5 is about to begin.
      Enjoy !!

albo emigruj

• Gość: bubaa Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.toya.net.pl 29.04.06, 10:12
      Zapoznaj się ze zdaniem konsultanta krajowego na ten temat. Ta wiedza jest
      powszechnie dostępna. Rozum kończy się przekraczając granice Łodzi, a łódzki
      ośrodek onkologiczny jest bodaj najsłabszy w Kraju.
    • avatary na medycynę chadzają zwykle najinteligentnijsi 29.04.06, 10:15
      obsolwenci liceów, a miernikiem inteligencji jest zdolność rozwiązywania
      praktycznych problemów - radzenia sobie w zyciu. co sie dzieje z wami ludzie ??
      kiedy tracicie ten boski dar ? dlaczego z niego nie korzystacie a zapadacie w
      mierną bierność ? nie umiecie sie w końcu zebrać i rozwiazac tego problemu
      skutecznie ? to wasze życie i drugiego nie będzie - sami sobie jesteście winni.
      • pako19 Re: na medycynę chadzają zwykle najinteligentnijs 02.05.06, 19:35
        powyżej mamy przykłąd KONSTRUKTYWNEJ kryrtyki...śmiechu watre
        Może, inteligentny człowieku z łaski swojej podał rozwiązanie, zamiast
        krytykować że tego rozwiązania nie ma.To wiemy wszyscy...
    • Gość: Precz Darmozjadom! Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 29.04.06, 10:50
      To jeszcze nic. Kto zapłaci za świadczenia, które wieloletnio pobierały osoby
      zdolne do pracy, którym za decyzją nieuczciwych lekarzy przyznano, np. renty?
      • dwiejedynki prosty, ciemny i bezrobotny lud ? 29.04.06, 12:31
        co to nie płaci podatków bo nie ma dochodów ?
    • Gość: łodzianin prawem biurwy IP: *.uni.lodz.pl 29.04.06, 13:54
      Jestem wstrzasniety. NFZ przekroczyl wszelkie granice. Rozumiem, ze urzednicy z
      NFZ, na przyklad pani Aszkielaniec, wiedza lepiej od lekarzy jak dawkowac lek i
      jak leczyc ludzi? Panoszenie sie biurw jest reliktem PRL-u. Biurwa powinna znac
      swoje miejsce. Nie miesci mi sie w glowie, ze byle kto z NFZ czuje sie powolany
      do oceny terapii stosowanej przez lekarzy. To nieslychana bezczelnosc.
      Dokladnie w stylu nowej wladzy, w ktorej np. magister Ziobro zna prawo lepiej
      od profesorow prawa, a byle ksiadz jest najlepszym specjalista od stosunkow
      rodzinnych i edukacji. Polska rzadzi sie ostatnio prawem dewocyjnych biurw w
      moherowych beretach. Pora z tym skonczyc.
      • Gość: Kitka Puszek Re: prawem biurwy IP: *.vline.pl / *.109.rev.vline.pl 29.04.06, 15:22
        No cóż, ma pan rację ;)
      • Gość: JFK Re: prawem biurwy IP: *.toya.net.pl 29.04.06, 16:25
        Daj sobie luzu człowieku. Kontrolę ordynacji lekarskiej przeprowadzają także
        lekarze. Czy nie przyszło Ci przez myśl, że jakiś środek może być niewłaściwie
        zaordynowany, bo np. firma farmaceutyczna prowadzi agresywny marketing.
        Neupogenu nie stosuje się profilaktycznie, tylko leczniczo. Aby rozpocząć
        terapię, trzeba jej potrzebę najpierw stwierdzić przy pomocy badań
        laboratoryjnych. Nie można podać takiej samej dawki leku choremu co waży np 50
        kg i takiemu który waży ponad 100.
        • Gość: wstrząsnięty Re: prawem biurwy IP: *.uni.lodz.pl 29.04.06, 19:23
          A Tobie nie przeszło przez myśl, że:
          1) urzędnicy z NFZ też nie są szczepieni przeciwko łapówkom od firm
          farmaceutycznych, a szkalowanie lekarzy - finansowych pariasów jest samo w
          sobie obrzydliwe?
          2) lekarze kliniczny to chyba lepszy fachowiec, niż znajomy królika (właściwie -
          kaczki) z NFZ, który pacjenta nie widział na oczy od dawna?
          3) zastraszanie lekarzy metodami administracyjnymi to chyba nie najlepszy
          środek w kształtowaniu procedur leczenia ludzi w polskich szpitalach?

I jestem bardzo wyluzowany. W tym chorym kraju ciemnych ludzi nic mnie już nie
          zaskoczy...
        • Gość: koloratura1 Re: prawem biurwy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.06, 04:59
          JFK napisał(a):

> Nie można podać takiej samej dawki leku choremu co waży np 50
          > kg i takiemu który waży ponad 100.

Skoro istnieją tylko dwie dawki, to akurat w przypadku chorego ważącego 50 kg, a
          tego, który waży 100 kg, wystarczy rzucić okiem...
      • Gość: Gość Re: prawem biurwy IP: *.lodz.msk.pl 02.05.06, 22:25
        Prawie wszystko sie zgadza; z wyjątkiem: urzędniczki NFZ noszą nie-mocherowe
        berety; stać je na lepsze !
    • Gość: aktualnie leczona Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 15:54
      jestem lekarką , w trakcie chemioterapii , w trakcie leczenia miałam ewidentne
      objawy uszkodzenia szpiku
      juz wiem dlaczego mój lekarz zaproponował mi sterydy zamiast neupogenu
      życze pracownikom NFZ i ich rodzinom dużo zdrowia
      • Gość: Gość NFZ w Łodzi - łowcy skór c.d. IP: *.lodz.msk.pl 02.05.06, 22:31
        Szanowna Pani Doktor!
        Ma Pani to szczęście,że doktor Pani nadal będzie leczył i nie musi zapłacić za
        nowocześniejszy lek.
    • Gość: Piekło/Niebo Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.lodz.mm.pl 29.04.06, 16:56
      Nie dziwcie się ,ze wszyscy lekarze uciekna do UE, to jakis skandal, najlepiej
      zaamknijcie szystkie szpitale i powiedzcie,ze nie ma forsy na leczenie w tym
      CHORYM kraju.A moze niech bedą tylko prywatne szpitale i prywatne leczenie,od
      razu bedzie wiaadomo kto pierwszy do nieba, a lekarze przynajmniej beda miec
      czyste sumienie i nie bedą losować, komu pomóc a komu nie pomóc.
    • Gość: agnieszka Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.toya.net.pl 29.04.06, 19:25
      Przyjmowałam Neuprogen dwa razy. Raz w czasie chemioterapii i raz w czasie
      radioterapii. Pamiętam swoje przerażenie, gdy dowiedziałam się, że ze względu na
      słabe wyniki badań krwi kolejna chemia musi być przesunięta. Pamiętam też ulgę,
      że poprawa nastąpiła tak szybko i mogłam kontynuować leczenie. Postawcie za to
      mojego lekarza przed sądem. Orłom z NFZ życzę powrotu do zdrowia-psychicznego.
    • anulka06 Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za 30.04.06, 03:00

czy ktoś zna nazwę leku przeciwko martwicy tkanek,który możliwe,że znajduje
      się jedynie w obiegu szpitalnym? czy ktoś wie o skutecznych metodach leczenia
      martwicy? czy ktos może polecić lekarza/-y, którzy zajmują się leczeniem
      martwicy? jak również informację na temat szpitali, przychodni bądź gabinetów
      gdzie zajmują się tym.
    • enterka05 Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za 30.04.06, 10:51
      Aż się wierzyć nie chce że coś takiego jest możliwe :(

- Zdaje się, że lekarz przyrzeka leczyć chorego "według swojej najlepszej
      wiedzy". Zdaje się że w tym przypadku tak było?...
      - Zdaje się, że w jakimś Kodeksie zapisano: "Najwyższym nakazem etycznym lekarza
      jest dobro chorego. Mechanizmy rynkowe, naciski społeczne i wymagania
      administracyjne nie zwalniają lekarza z przestrzegania tej zasady." I zdaje się,
      że jest oczekiwanie, żeby lekarz stosował się do zapisów tego kodeksu?...

No to jak można karać kogoś za to że robił coś DOBRZE ?????

... Szanowni Urzędnicy - a najtańszym leczeniem jest pewnie takie, którego W
      OGÓLE NIE MA, prawda???....

• Gość: m Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:47
      niech płacą..biorą takie łapówki od umierających i od firm farmaceutycznych że
      ich na to stac
      Jak to jest ze skromy lekarz z onkologii buduje sobie wielką wille w najdrozszej
      dzielnicy a jego dzieci jezdzą drogimi nowymi samochdami?
      • lek4rz Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za 30.04.06, 15:06
        W tym momenci oskarżyłeś konkretnych lekarzy z konkretnego oddziału o
        łapownictwo. Gdybym ja tam pracował wytoczyłbym ci proces o zniesławienie.
        Znalezienie miejsca skąd piszesz nie stanowi żadnego problemu
        • Gość: obi7 Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.toya.net.pl 02.05.06, 17:39
          nie strasz sadem ,nie jestes bogiem tez jestes smiertelny
          • Gość: barnaba Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 21:33
            Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że to co napisałeś spełnia kryteria groźby
            karalnej.
      • Gość: lek.med Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.eranet.pl 02.05.06, 17:43
        Gratuluję podejścia i dalekoidącej, zjadliwej krótkowzrocznośći albo też
        bezmyślnego uogólniania.
        Dziwne, że nie wspomni Pan(i) o tych tysiącach lekarzy, którzy cięzka orką na
        dyżurach dorobili się wynajętej kawalerki, biletu miesięcznego i depresji.
        O debetach na koncie nie wspominając.
        Życzę dużo zdrowia.
        • niemyte_mohery Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za 03.05.06, 11:33
          Gość portalu: lek.med napisał(a):

> Dziwne, że nie wspomni Pan(i) o tych tysiącach lekarzy, którzy cięzka orką na
          > dyżurach dorobili się wynajętej kawalerki, biletu miesięcznego i depresji.
          > O debetach na koncie nie wspominając.

Mam nawet takiego "niebiroacego" lekarza w rodzinie. Po 20tu latach orki i
          zycia w wielkim niedostatku, w zeszlym miesiacu wyjechal z zona i dziecmi za
          granice . Watpie czy kiedys wroci
      • Gość: slawek Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:00
        1. Jestem lekarzem i mam okazały dom, za który zapłacili moi teściowie, a
        pieniądze zarobili uczciwie poza medycyną. Myślę, że pan/pani oglądając go
        oceniłaby mnie jako "łapówkarza". Zapewniam, że nigdy w moim życiu swoich
        decyzji dotyczących leczenia moich pacjentów nie uzależniłem od pieniędzy.
        2. Przepisuję pacjentom leki, których wymagają zgodnie z moją wiedzą. Nie
        przypominam sobie, by firmy farmaceutyczne dawały mi za to "taką forsę".
        3. Jako specjalista chorob wewnętrznych i kardiolog aby móc godziwie żyć muszę
        pracować w 2 miejscach i to broń Boże nie w tym samym czasie, kończę pracę w
        szpitalu i pędzę do poradni, a w dniach wolnych od poradni mam dyżury. Po
        przeliczeniu godzin spędzonych w pracy i na dyżurach wychodzi średnio 15-18
        godzin na dobę (zależy ile mam dyżurów). Czytając takie opinie na także mój
        temat zastanawiam się po co być uczciwym, skoro "dobrzy ludzie" którzy wiedzą
        więcej i tak przylepią mi łatkę łapówkarza i darmozjada, który na ludzkiej
        krzywdzie buduje swoj majątek.
        4. Za 3 tygodnie finalizuję wyjazd do pracy za granicą. Czytając tego typu
        opinię utwierdzam się w przekonaniu, że była to właściwa decyzja. Tam ludzie
        potrafią docenić kompetencję i uczciwość, wiem to od kolegów, którzy tam już
        pracują.

Życzę dużo zdrowia autorowi komentarza, bo będzie mu potrzebne, kiedy ostatni
        lekarz wyjedzie z tego chorego kraju. A zapewniam, że przy tej mętalności
        społeczeństwa i działaniach naszych władz nastąpi to już nibawem.
    • Gość: mm Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 14:51
      z łapownictwa i "ludzkiego" podejscia do cięzko chorych ,umierajacych ludzi
      szczególnie słynie pewna Pani ordynator ;)
    • Gość: Przemek Mamy Eutanazje w Polsce. NFZ ja nam zalatwia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 20:47
      Mamy w Polsce cichą eutanazję!! Poslowie sie burza a po cichu sami morduja
      ludzi. My placimy kupe kasy na skladki i idzie to w proznie bo potem jak
      zachoruje to i tak nie przepisza mi leku za ktory placilem. SKANDAL. Moze od
      razu ludzi postawmy pod murem i zacznijmy rozstrzeliwac po co wyrzucac kase.
      Zacznijmy od emerytow. Oni cale zycie charowali i placili a teraz jak choruja po
      co dawac leki za ktore kiedys placili zastrzelic a potem kase przelac na konta
      NFZ na nowe autko dla pana prezesa
    • Gość: ere Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.06, 22:15
      Mojemu mężowi , lekarzowi zresztą , niemiecki lekarz domowy odmówił
      przepisania lekarstwa przeciwwirusowego na ospę, bo według standardów kas
      chorych , osoba dorosła nie miewa ospy, tylko półpaśca. W końcu dostałam
      prywatną receptę płatną 100 %. Co ciekawe, wskazaniem do podania leku w polskim
      opisie była ospa, a w niemieckim opisie już nie :) Gdyby lekarz przepisał mu
      to lekarstwo , w przypadku kontroli musiałby płacić sam.
    • Gość: Wojtek Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 09:54
      Moja przyjaciółka lekarka zmarła w Poznaniu po podaniu chemii tylko dlatego że zpomniano podać neupogen.To jest skandal żeby urzędasy decydowały o życiu ludzi!
    • ksawery.jot Jest wyjście! 02.05.06, 16:03
      NFZ do gazu!!!
    • Gość: kasia Re: Lekarze ze szpitala im. Kopernika zapłacą za IP: *.astra-net.com 02.05.06, 20:36
      masz rację, niech się urzędasy leczą zgodnie ze swoimi normami, ja jestem szefem
      /i właścicielem/ poz, więc 20 % energii wypuszczam w gwizdek fałszując
      dokumentację tak, żeby mozna było biednym i potrzebującym wypisać wartościowe
      leki, interferon też podaję, bo uczciwy /wobec Hipokratesa/ lekarz hematolog
      wypisuje recepty moim pacjentom - pozdrawiam Cię bardzo - my już po kontrolach -
      radzę piszcie odwołania - często uwzgledniają !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka