hubar 05.01.03, 02:33 Do czwartkowego wydania Gazet dodany będzie reprin. Czy warto? Jak oceniacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 05.01.03, 09:54 Wg mnie arto, ale niestety jakość tej mapy ocenić można będzie dopiero po jej zakupieniu. Ja zaś przy okazji chciałabym napisać, że z drugiej strony plano będzie plakat H. Pottera, więc całkiem możliwe, że fani się rzucą rano do kiosków... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 05.01.03, 11:11 Plakat- WARTO!! Bardzo ciekawie studiuje się dawny przebieg ulic, lokalizację obiektów, placów, czy przebieg linii tramwajowych (które dzisiaj już nie kursują w tym, czy innym miejscu...) Tak samo z resztą jak pozostałe reprinty wydane przez księgarnię NIKE... już mam ten plakat, więc komuś mogę swój oddać;-) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 06.01.03, 15:33 geograf napisał: > Plakat- WARTO!! --e? Szkoda farby. > Tak samo z resztą jak pozostałe reprinty wydane przez księgarnię NIKE... --Skad wiesz, że to ich dzieło? > już mam ten plakat, więc komuś mogę swój oddać;-) --Jakim cudem? Ja nie chcę, ale pytam z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 07.01.03, 07:20 rzecz jasna chodziło mi o reprint, a nie o plakat Harrego Pottera:/ ech...złe nazywanie swoich myśli. skąd wiem? domyślam się, a poza tym w tej reklamie, pod spodem napisów, było widac pomniejszenie tego reprintu..a ja taki właśnie mam u siebie na półce... Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 05.01.03, 23:12 czy chodzi o Plan R.Luthera czy inny ? Popatrzcie jak biegły rzeki i jak rozmieszczone były stawy. Np dopływ Jasieni od ul. Nawrot, przez park Źródliska, duży staw u Grohmana. Dopływ Łódki od skrzyżowania Piotrkowskiej i Zawadzkiej (ob.Próchnika). A jaki duży był wtedy kompleks, gdzie teraz Łodzianka. Warto popatrzeć na dawne plany. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.01.03, 20:21 Oj warto. Ja ostatnio dokopałem się do historycznego już, ale nie aż tak starego, planu miasta z początku lat 70. Szok. Widać jak potężny obszar został później dołączony do Łodzi. A ulice? Kto pamięta arterię im. Stalina? A drzewa parku Poniatowskiego w miejscu al. Mickiewicza? A wąską ulicę Towarową otoczoną domkami, drewnianymi barakami i magazynami (dziś nowoczesna dwupasmowa al. Włókniarzy)? A osiedla blokowisk na Dąbrowie? Toż to była wtedy wieś, a w miejscu wiaduktu ul. Dąbrowskiego nad koleją obwodową był jednopoziomowy przejazd. Sama ulica oczywiście była drogą gruntową. A tam, gdzie dziś piętrzą się zabudowania EC-4, osiedli Olechów i Janów oraz fabryki Dąbrowy Przemysłowej? Pola uprawne i podmokłe łąki. A kto pamięta tramwaj na Cygankę jadący skrajem parku na Zdrowiu? A krańcówka ósemki za kościołem na retkini, w okolicach torów PKP? Ech, gdyby można było cofnąć się w czasie i to sfotografować. Dla mnie tym większa frajda, że mógłbym zobaczyć w ruchu liniowym parowozy, stare tramwaje Lilpop i N, autobusy Jelcz Mex ("ogórki"). Ale podróżować w czasie jeszcze niestety nie potrafimy. Na szczęście mamy stare mapy, zdjęcia i filny (jak np. kultowy wśród pasjonatów dawnej komunikacji miejskiej i samego miasta serial "Daleko od szosy"). Rozmarzyłem się. :) Pozdrawiam mch Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 06.01.03, 21:45 Znam to :-) Ja na ścianie mam ksero mapy Łodzi i okolic (kwadrat- Łódź, Sokolniki, Głowno, Brzeziny) z 1937 roku. To niesamowite, jak te tereny wygladały wtedy. Szkoda, że nie mam dkładniejszej mapy, bo to jest w skali 1 : 100 000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomas Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE IP: 212.191.74.* 07.01.03, 12:09 Ja mam gdzieś w domciu plan z 196? roku. Fajnie popatrzeć na nie więcej niż 10 linii autobusowych i to w dodatku poza centrum Łodzi oraz blisko 10 nocnych linii tramwajowych Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Jak Wam się podoba? 09.01.03, 18:01 Ja jestem troszkę zawiedziony. Ja nie gawarit pa ruski, a czytanie buchw też za dobrze mi nie idzie. Dobrze że choć nazwy ulic są po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbo_bambigiel Re: Jak Wam się podoba? 09.01.03, 18:05 dla mnie rewelacja! brawa dla Gazety (rehabilitacja za nieudaną "panoramę" Piotrkowskiej") i wszystkich, którzy się do tego przyczynili ! Odpowiedz Link Zgłoś
saper_ Re: Jak Wam się podoba? 09.01.03, 19:00 Cóż, takie są uroki reprintów. Ja nie miałem czasu przyjrzeć się dokładnie, ale plan i tak mi się podobał. Może jutro sobie popatrzę na niego i będę podziwiał :) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Reprint planu Łodzi z 1900roku w GAZECIE 09.01.03, 19:42 Brawo Gazeta. Dobra jakość planu i ten opis obiektow. Tak trzymać. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dekster zwarty charakter Łodź wtedy miała i ile się 10.01.03, 11:01 w niej wytwarzało ! Hoho Bardzo źle dla Łodzi się stało kiedy 3 uzupełniających do 4 nacji ubyło, zabrakło BoŁódż to był własnie ów mityczny 5 element tylko tu , im , wtedy, że teraz, nam, a dlaczego tak ? koktail bez podstawowych składników na wodzie tylko i to chlorowanej. wszak większość tych na mapie obiektów miała za właścicieli osoby o obco brzmiących nazwiskach - myślicie, że to był przekręt i rejestrowano firmy na ludzi słupy ? a swoją drogą ciekaw jestem w ilu domach powieszona zostanie ta mapa łodzią do sciany, wszak harryP. rulez even in Lodz Odpowiedz Link Zgłoś