Dodaj do ulubionych

przez Manufakturę Piotrkowska upada

28.05.06, 14:53
To przerażające, ale po otwarciu centrum handlowego bardzo stracił nasz pasaż
na Piotrkowskiej. W piątek i sobotę wieczorem byłam na Piotrkowskiej a ruch o
połowę mniejszy, w knajpach pustawo, 20% sklepów się powynosiło, pomimo
czynszu o 100% niższego niż w Manufakturze, puste kamienice straszą, smutne.
I nie uratują tego nowe riksze, ładna zabudowa kamieniczkami ani atrakcyjne
imprezy. W Krakowie rynek tętni życiem pomimo licznych centrów handlowych, w
Bydgoszczy i Gdańsku podobnie, a u nas ja zwykle kicha. Szkoda...
Obserwuj wątek
    • m-nick e tam 28.05.06, 15:05
      Będzie lepsza pogoda, będzie cieplej to i ludzie na Piotrkowską przyjdą... a że
      jest manufaktura, to akurat dobrze-tak uważam:) pozdr
      • bajkers Re: e tam 28.05.06, 15:33
        Spokojnie Piotrkowska nie z takich opresji wychodziła obronna ręką :))

Ileż to już marketów nie otwierano, ile to razy nie obwieszczano upadku tej
        uicy, ( mądrzy* ludzi zdecydowali nawet aby zapobiec dalszej degradacji ulicy
        trzeba wpuśćic na nią ponownie noramlny ruch uliczny- samochody)

Ta ulica to historia naszego miasta , nie zagrozi jej żaden market , czy
        centrum handlowe ( oczywiście czasowo będa odczuwane pewne spadki liczby
        klientów)

A tak naprawdę stanie sie dobrym łącznikiem(może kiedys wreszcie prawdziwym
        pieszym deptakiem) miedzy Manufakturą a obecnym centrum miasta ( a w
        przyszłości i Księżym Młynem)

Zgadzam sie z przedmówcą zamiast siać nieptrzebną panikę poczekajmy na ciepłe
        długie dni wtedy najlepiej bedzie oceniać jak jest naprawdę.

*ironia
    • paudys Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 28.05.06, 15:28
      O 100% niższego powiadasz?
    • Gość: 28.12.1972 Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 15:30
      elfik31 napisała:

> pomimo czynszu o 100% niższego niż w Manufakturze

Do której klasy chodzisz?
      Procentów jeszcze nie przerabialiście?
    • Gość: berk Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.retsat1.com.pl 28.05.06, 15:46
      No i? Masz do ludzi pretensje, że nie siedzą w tym miejscu, tylko innym? Wolny
      wybór, tak?
      Masz tam jakiś swój geszeft? To przyciągnij czymś interesującym, a nie tylko
      biadolisz.
    • Gość: J.S. Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: 195.69.82.* 28.05.06, 15:51
      To 100% to jakies usrednienie. Czynsz na Piotrkowskiej w niektorych kamienicach
      jest nawet o 150% nizszy niz w Manufakturze.
      • longeta Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 28.05.06, 16:08
        Skoro jest taki niski czynsz? To dlaczego piwo jest takie drogie?
        • Gość: J.S. Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.05.06, 17:05
          > Skoro jest taki niski czynsz?

To jest niby pytanie?
      • Gość: wy glaby sam jestes nizs150% IP: *.chello.pl 03.06.06, 21:26
        o kurde o 100% nizszy no to rozumiem, ze sie czynszu w ogole nie placi ale 150%
        nizszy, to co to znaczy??? ze albo miasto doplaca kazdemu, kto chce handlowac
        na piotrkowskiej albo piszacy tu to glaby bez matury. niestety chyba to drugie
    • brite Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 28.05.06, 15:59
      Jak na razie Manufaktura nie wprowadziła atrakcyjniejszej alternatywy dla
      ogródków na Pietrynie, a nie widzę też, żeby dużo sklepów się z ulicy wyniosło.
      Miasto powinno wreszcie pomyśleć o ułatwieniu pieszej komunikacji pomiędzy
      Pietryną a Manufakturą, uporządkowaniu kwartału
      Nowomiejska-Północna-Zachodnia-Legionów, żeby naturalnym wydłużeniem dla wizyty
      w Manufakturze po manufakturze był spacer na Piotrkowską. Żenująco wygląda
      przejście do Manufaktury przy skrzyżowaniu Zachodnia/Ogrodowa.
      No i trambus! jego trasa powinna zostać przedłużona, żeby dowoził ludzi z
      Pietryny do Manufaktury i odwrotnie.
      • Gość: gosc To chwlowe.... IP: *.astral.lodz.pl 28.05.06, 16:05
        Spokojnie, to ze nie ma ruchu na Piotrkowskiej w ten weekend to nie jest wina
        Manufaktury, a tego ze caly narod udal sie na spotkania z B16.
    • big_news A może dałoby radę przyciągnąć ludzi na 28.05.06, 16:06
      Piotrkowską jakimiś promocjami? Tzn. pani sprzedawczyni ze sklepu z butami
      częstowałaby kawałkami obcasów? A pani sprzedawczyni ze sklepu z sukienkami
      wręczałaby paniom kawałeczki kołnierzyków do tychże? A pani sprzedawczyni ze
      sklepu z torebkami miałaby do rozdania fragmenty pasków skórzanych? A pan z pubu
      zachęcałby do wypicia złocistego płynu darmowym naparstkiem piwa? A pan ze
      sklepu ze sprzętem hi-fi wciskałby potencjalnym klientom kawalątki taśm video,
      okruchy płyt cd i dvd oraz pokrętła od radioodbiorników "Amator"? A w ogóle to
      Piotrkowska byłaby cała zadaszona, żeby całe spacerujące tam w weekendy rodziny
      nie mokły? A do tego zamiast obskórnych riksz obsługiwanych przez niedogolone
      indywidua, posuwałyby po niej zgrabne dziewczyny na rolkach, przyodziane w
      przeźzroczyste trykoty i miniówki ? No i jeszcze koniecznie żeby były wzdłuż
      całej Piotrkowskiej parkingi? Eeee, z parkingami to chyba nierealne.
      • histeryx jedna z bardziej zażulonych ulic 28.05.06, 18:56
        dlatego strefa zero ? dla mnie dwa zera...
    • Gość: ptak Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: 195.69.82.* 28.05.06, 17:04
      > W Krakowie rynek tętni życiem pomimo licznych centrów handlowych, w
      > Bydgoszczy i Gdańsku podobnie

Po pierwsze, w Lodzi nie ma rynku
      Po drugie, bydgoski odpowiednik Piotrkowskiej tez umarl
      • Gość: chyba zart Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.toya.net.pl 28.05.06, 17:47
        chodzi Ci o ulicę Gdańską?
        Jeśli tak, to to nie jest żaden odpowiednik pasażu na Piotrkowskiej tylko
        ruchliwa ulica z ruchem tramwajowym i samochodowym
        • Gość: ptak Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 28.05.06, 18:07
          Nie pamietam nazwy, w kazdym razie tramwaju tam nie ma
          • Gość: bydy Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 14:19
            Może Długa?Ale ona już od bardzo dawna była martwa.Teraz w sumie tak naprawdę
            się ożywia - ale porównywanie jej do Piotrkowskiej to nieporozumienie ...
            • Gość: J.S. Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: 195.69.82.* 03.06.06, 19:55
              Mnie kiedys powiedziano, ze Dluga, ale bylem tam tylko raz, to nie wiem w sumie.
    • Gość: Piotr Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.lodz.msk.pl 28.05.06, 18:48
      Mniejszy niż przeciętnie ruch w pubach na Piotrkowskiej to raczej skutek niezbyt
      zachęcającej do siedzenia w ogródkach pogody. Zrobi się cieplej i wróci do normy.
      A co do sklepów to niech je zamykają, handel na Piotrkowskiej i tak prędzej czy
      później całkowicie padnie.
    • histeryx trujesz populizmy 28.05.06, 18:55
      nikt nie każe ci chodzić do manufaktury, możesz chadzac po pietrynie i
      delektowac się syfem z gilem ,w co drugiej bramie. innym sie to już zanudziło.
    • cassani stek bzdur 29.05.06, 08:34
      zburzyć Manufakturę, zburzyc Galerię, zostawić tylko Pietrynę. Tam hadlowcy
      mają takiego nosa do handlu że sklepy sa otwarte wtedy gdy wszyscy są w pracy.
      po co mi jakiś sklep czynny o 11, skoro jestem w pracy, a jak wychodzę z niej
      to na Pietrynie moge sobie co najwyżej klamki poszarpać? Pietryna na powstaniu
      centrów może tylko zyskać, bo w końcu handlowcy i restauratorzy czują
      konkurencję. zresztą cała pisanina że wieczorami jest połowa ludzi to nieprawda.
    • Gość: OLO Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: 217.153.8.* 29.05.06, 09:52

Przez brud i smród
      przez szczochy w bramach
      przez karki zaczepiające ludzi
      przez oberwańców łażących po ogródkach
      -
      -
      -
      Przez brak oferty i nudę
      -Przez......
    • skodabodzio Nie przez Manufakturę upada, ale przez kupcow 29.05.06, 09:59
      Piotrkowska ma atuty, takie jak chocby nizsze czynsze, wieksza dowolnosc i
      wiekszy wybor lokali, ponad stuletnia tradycje, marke itp. A to ze upada jest
      wina przede wszystkim obecnych najemcow i "kupcow z piotrkowskiej.
      Piotrkowska upada bo
      Jest na niej brudno, kupcy sprzataja ale tylko swoje sklepy, chodnik, podworka,
      sciany sa wedlug nich niczyje, wiec moga byc brudne, logiczne jest zatem to, ze
      klient woli czyste centrum handlowe
      Jest niebezpiecznie. Typowa sytuacja, bojka a raczej katowanie jakiegos
      czlowieka przez dresy, ochrona, ktora jezdzi ta ulica co 30 sekund nie
      interweniuje, bo to nie jest przed sklepem. Klient wybierze centrum handlowe,
      gdzie ochrona zainterweniuje.
      Godzinz otwarcia to czysty PRL. Czlowiek atrakcyjny dla sklepu to czlowiek
      pracujacy. A w Lodzi ludzie pracujacy moga pojsc na zakupy kolo 17 - 18. I
      znowu klient wzbiera centrum handlowe.
      Jak to zmienic? Odpowiedz jest oczywista, niestety nie dla najemcow przy
      piotrkowskiej i dla wladz miasta. wedlug nich winna jest manufaktura i inne
      markety.
      • Gość: klientka Re: Nie przez Manufakturę upada, ale przez kupcow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 10:32
        ja pracuję do 18-19 i niestety muszę powiedzieć, że na Pietrynie nie robiłam
        zakupów już od ładnych kilku lat, nawet nie wiem do której godziny sklepy są
        otwarte w sobotę - ale podejrzewam, że do 14, góra 15.... nic więc dziwnego, że
        handel zamiera... no, ale kupcy pewnie tego nie widzą...
        • aaa202 Właśnie tak 29.05.06, 11:47
          kiedyś wybrałam się sobotnim popołudniem po buty. Myślę sobie: ech, jak za
          starych dobrych, kupię sobie buty na Piotrkowskiej.
          Pocałowałam parę klamek, było po piętnastej.
          Za tydzień byłam przezorniejsza, poszłam wcześniej. Miałam upatrzony sklep,
          model buta i kasę w kieszeni. Na miejscu okazało się, że buty, które miały w
          katalogu "sugerowaną cenę detaliczną" 140 złotych, na Pietrynie kosztowały 190.
          Kupiłam przez internet.
    • elfik31 Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 29.05.06, 12:46
      Więc następnym razem moi drodzy jak będziecie chcieli pokazać znajomym kawałek
      miasta Łodzi zaprowadźcie ich do Geanta w Manufakturze, albo do sklepów w
      których na bluzke za 150zł większości ludzi nie stać. Piotrkowska to dla mnie
      kawałek historii, pewien klimat miasta, coś czego nie-łodzianie nie zrozumieją.
      A piszącym wcześniej że niby restauratorzy mają sprzątać podwórka po
      prawdziwych Polakach którzy srają we własne gniazda odpowiadam - stuknijcie się
      w czachy. Ciekawe ilu z Was sprząta parkingi pod swoimi blokami. To miasto jest
      od zapewnienia odpowiedniego stanu higienicznego ulic i administracje które
      administrują nieruchomościami a nie najemcy. A łodzianie zanim napiszą kolejny
      idiotyzm farbą na ścianie albo rzucą niedopałek na ulicę czy wyprowadzą psa na
      deptak też niech przyjdzie do głowy że działają przeciw sobie. Piwa za 5zł też
      nie musicie pić na Piotrkowskiej jeśli to dla niektórych piszących za dużo,
      jedźcie do Warszawy - wypijcie za 12zł.

• cassani Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 29.05.06, 12:51
        strasznie Cię poniosło. Trzeba było juz w tytule wątku napisać "UWAGA: nie
        znosze jak sie ktoś ze mną nie zgadza". Wtedy wezwałbym tu samego POTAKIWACZA!

A ja zaprowadzę znajomych i na Piotrkowska i do Manufaktury i na Księży Młyn i
        w jeszcze kilka innych miejsc.
        • dziad_borowy Fakt 29.05.06, 13:03
          w takich okolicznosciach potakiwacz by sie na pewno pojawil.
          Dzierżżż!!!
      • yavorius Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 05.06.06, 08:58
        elfik31 napisała:
        > jedźcie do Warszawy - wypijcie za 12zł.

No nie wiem, ja w Warszawie piję za 6 zł...
    • elfik31 Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada 29.05.06, 12:50
      Więc następnym razem moi drodzy jak będziecie chcieli pokazać znajomym kawałek
      miasta Łodzi zaprowadźcie ich do Geanta w Manufakturze, albo do sklepów w
      których na bluzke za 150zł większości ludzi nie stać. Piotrkowska to dla mnie
      kawałek historii, pewien klimat miasta, coś czego nie-łodzianie nie zrozumieją.
      A piszącym wcześniej że niby restauratorzy mają sprzątać podwórka po
      prawdziwych Polakach którzy srają we własne gniazda odpowiadam - stuknijcie się
      w czachy. Ciekawe ilu z Was sprząta parkingi pod swoimi blokami. To miasto jest
      od zapewnienia odpowiedniego stanu higienicznego ulic i administracje które
      administrują nieruchomościami a nie najemcy. A łodzianie zanim napiszą kolejny
      idiotyzm farbą na ścianie albo rzucą niedopałek na ulicę czy wyprowadzą psa na
      deptak też niech przyjdzie do głowy że działają przeciw sobie.
      • Gość: m Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.toya.net.pl 29.05.06, 14:24
        Coś mylą ci się pewne kategorie - albo mówisz o historii albo o handlu. Jak będę
        chciał pokazać komuś kawałek historii Łodzi, to zabiorę go na Piotrkowską. W
        dzień oczywiście. Pójdziemy w na północ w stronę Placu Wolności, potem
        Nowomiejską i w lewo. Gdyby naszła go podczes spaceru ochota coś kupić, to
        zasugeruję, żeby się wstrzymał 10 min:)Jak będzie ten mój gość chciał się napić
        piwa wieczorem w fajnym miejscu, to wezmę go do, powiedzmy, Kaliskiej. W nocy
        wrócimy taksą - spaceru niestety nie zaproponuję.
    • Gość: belyall Piotrkowska nie upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:36
      Po pierwsze porównywanie krakowskiego rynku i innych do Pietryny nie ma sensu,
      bo tu jest ulica. czyli przestrzeń kilkakrotnie większa o nawet krakowskiego
      rynku.
      Po drugie istniał Klub Piotrkowskiej i się rozpadł, bo sklepikarze nie mogli
      się sami ze sobą dogadać.
      Po trzecie fascynacja Manufakturą przeminie i wtedy już nic Piotrkowskiej nie
      zagrozi. Oby władze i sklepikarze przygotowali się do tego czasu, tzn
      przebudowali tę paskudną kostkę ze stacji bęzynowej na Piotrkowskiej, zakazali
      jady samochodem po niej, w zamian umożliwili dojazdy od tyłu, zbudowali kilka
      niewielkich parkingów, ucywilizowali Zieloną/Narutowicza itd, itp.
    • Gość: mich87 Re: przez Manufakturę Piotrkowska upada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:19
      Ja wcale nie uwazam, zeby cokolwiek sie zmienilo po otwarciu Manufaktury - jak
      zawsze jest na Pietrynie duzo ludzi, a to, ze uciekaja z niej sklepy, to juz
      tendencja utrzymajaca sie od ilus lat,ktora w sumie mi nie przeszkadza..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka