Dodaj do ulubionych

Dlaczego ta ulica się tak nazywa?

30.05.06, 14:47
Proponuję minizabawę - wyjaśnianie nazw ulic. Czasmi łódzkie ulice były
nazwane z jakiegoś powodu, lub dorobiono do ich nazw legendę? Znacie takie?
Niezły dym przenie będzie przy ul. Tamka;)

Proponuję w tytuł dać nazwę dla porządku.
Obserwuj wątek
    • bart_step Czerwona 30.05.06, 14:49
      Z powodu licznych farbiarni znajduacych się przy tej ulicy, jak również w
      najliższej okolicy często w jej rynsztokach płynęła woda zabarwiona
      przemysłowymi chemikaliami. Musiały mieć one najczęściej kolor czerwony, bo i
      ulica poczęła być tak nazywana.

Później Jasień przejął wszystkie ścieki, a kolor jego wód był powodem częstych
      żartów i przyczynkiem do komentowania procesó produkcyjnych w fabryce Eskimo.
      • hubar Re: Czerwona 30.05.06, 15:05
        pl.wikipedia.org/wiki/Ulica_Czerwona_w_Łodzi

:-D
        • bart_step Re: Czerwona 30.05.06, 20:42
          Opracujemy wszystko, to pododajesz tam:)
    • bart_step Tramwajowa 30.05.06, 14:50
      Nazwa wzięła sie od zbudowanej tam zajezdni tramwajowej. Wcześniej ulica ta
      miała nazwę Nowo-Wysoka.
    • bart_step Dąbrowskiego 30.05.06, 14:53
      Kiedy przyszedł czas na uchonrowanie tego generała ulicą w Łodzi, zrobiono to w
      typowy dla miasta sposób. Ulicę prowadzącą na Dąbrowę - Dąbrowską -
      przemianowano na Generała Dąbrowskiego unikając tym samym wiekszych zawirowań w
      nazewnictwie, do którego Łodzianie byli przyzwyczajeni.
      • yarro Re: Dąbrowskiego 30.05.06, 15:18
        Masz na mysli obecnego patrona, to jest
        gen. Jarosława Dąbrowskiego
    • kotbert Nawrot 30.05.06, 16:54
      Ta nazwa nabiera sensu, jeśli się wie, że Tuwima nazywała się kiedyś Przejazd - Przejazdem jeździło się przed wiekami :) do lasu, którego pozostałością jest Park 3 Maja, a wracało się z niego właśnie Nawrotem. Teraz niestety można to zrobić tylko na odwrót :), no i lasu już nie stało...
    • bart_step Wschodnia, Zachodnia, Północna 30.05.06, 22:25
      Dla porządku powinniśmy dodać jeszcze Południową - obecnie Rewolucji 1905r.

Koncepcja była prosta - otoczenie Nowego Rynku (pl. Wolności) wianuszkiem
      odpowiednio nazwanych ulic:
      Zachodnia - na zachodzie
      Wschodnia - na wschodzie
      Północna - na północy (częsciowo)
      Południowa - na południu (również częsciowo)
      • hubar OT na temat 30.05.06, 22:29
        Dasz się jeszcze komuś na tym wątku wykazać, bo zaraz opiszesz tu wszystkie
        ciekawe nazwy :-)
        • bart_step Re: OT na temat 30.05.06, 22:42
          NIE! Najpierw opisze wszystkie ulice w Łodzi, później w Pabianicach i Zgierzu,
          potem Polska i cała Europa a na końcu cały Świat opiszę, muhahahahah!

Tak serio to więcej nie wiem. Np. Zielona.
          • ujji Re: OT na temat 31.05.06, 11:51
            Nie wiem czy nazwa Zielona nie jest poprostu wynikiem "ewolucji" pierwotnej
            nazwy tej ulicy - Dzielnej.

na początku była to ulica Dzielna, która stanowiła swojego rodzaju granicę
            między nowym miastem a osadą Łódką na południu.
            W późniejszym czasie pojawia sie nazwa Zielna. a że ulicą tą można się było
            dostac na Zielony Rynek nazwa mogła stopnioo ulec zmianie na Zieloną.
            • Gość: S.N. Re: Zielona IP: *.zdnet.com.pl 01.06.06, 23:41
              ujji napisał:

> Nie wiem czy nazwa Zielona nie jest poprostu wynikiem "ewolucji" pierwotnej
              > nazwy tej ulicy - Dzielnej.
              >
              > na początku była to ulica Dzielna, która stanowiła swojego rodzaju granicę
              > między nowym miastem a osadą Łódką na południu.
              > W późniejszym czasie pojawia sie nazwa Zielna. a że ulicą tą można się było
              > dostac na Zielony Rynek nazwa mogła stopnioo ulec zmianie na Zieloną.

Nazwa ulicy Zielonej, została nadana przez Magistrat w 1863r.
              Zielony Rynek nazywał się wcześniej Rynkiem Wiązowym.

pozdrawiam
              S.N.
    • pawel-strzalka Orla 31.05.06, 08:41
      pozwolę sobie tu poryszyć kwestie tej ulicy, wydaje mi sie, że nazwa pochodzi od
      orłów <przym. orla>, czemu jednak wszyscy mówią: "na Orla" a nie "na Orlej"? :>
      • kotbert Kij wie, dlaczego tak jest 31.05.06, 09:56
        ale podobnie było z PKWN, czyli obecną ulicą Dowborczyków. Nikt nie mówił "na PKWN-u", tylko wszyscy "na pekawuenie".
      • Gość: zmudzio Re: Orla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 10:08
        z tego co wiem, to nazwa nie pochodzi od słowa "orzeł" ale od nazwiska jakiegoś
        gościa, który nazywał się Orel. Stąd ulica Orla (kogo, czego)
        • pawel-strzalka Re: Orla 31.05.06, 15:04
          A kim był ten Orel (Orl? Ółr?)? Zwykle, gdy nazwa ulicy pochodzi od osoby, to
          tabliczka daje choćby podstawowe dane na jego temat.
      • bart_step Re: Orla 31.05.06, 14:23
        Z tym to jak z "mieszkam na ALEJA Kościuszki". Poniemieckie bodajże
        pozostałości językowe.
      • Gość: be Re: Orla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 12:35
        Bo na tabliczce pisze "Orla" a "one przecież umiom czytać".

A swoją drogą nazwa "Radwańska" pochodzi od nazwiska pana Radwana, co był za
        króla polskiego Mikołaja I Romanowa komisarzem obwodu łęczyckiego (obwód, to
        było takie coś większe od powiatu ale mniejsze od województwa)
        A Franciszkańska - od Franciszka hr. Potockiego, gubernatora warszawskiego
        przed Powstaniem Styczniowym, za którego czasów ulicę tę wytyczono.
        Tak więc czasem w nazwach ulic przechowały się cechy słowotwórstwa z ubiegłych
        wieków.
    • dziad_borowy Re: Dlaczego ta ulica się tak nazywa? 31.05.06, 10:03
      Ulice Tamka Hubar juz opisal. Tu:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ulica_Tamka_w_%C5%81odzi
      Jedyne z czym sie nie zgadzam, to to , ze znajduje sie na osiedlu Lumumbowo.
      Zreszta zaraz pozniej jest napisane, ze znajduje sie "w okolicy".
      Dzierżżż!!!
      • hubar Re: Dlaczego ta ulica się tak nazywa? 31.05.06, 12:49
        Miło mi :-)
        Jeśli coś jest nie tak na wikipedii, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś to
        poprawił :-)
        • dziad_borowy Re: Dlaczego ta ulica się tak nazywa? 01.06.06, 09:09
          Wiem:-) Od dawna planuje troche troche pogrzebac w wikipedii ale jakos zawsze
          czasu brak. Taka lajfa.
          Dzierrżżżżż!!!
    • ujji Drewnowska 31.05.06, 11:55
      a nazwę ulicy Drewnowskiej wywodzi się atomiast od rodziny Drewnowiczow, ktora
      swojego czasu odgrywala wieksza role w życiu miasta. Chociażby wspomnieć
      Aleksego Drewnowicza, wieloletniego radnego i trzykrotnego burmistrza miasta w
      Ii połowie XVIII w.
      • hubar Re: Drewnowska 31.05.06, 12:48
        Co udało mi się zebrać pl.wikipedia.org/wiki/Ulica_Drewnowska_w_%C5%81odzi
    • Gość: Walther Popioły i Rondo Lotników Lwowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:33
      ul. Popioły pochodzi od nazwy powieści Żeromskiego. Dawniej właśnie ulica
      nazywała się Żeromskiego, więc żeby było pokrewne, to zrobili Popioły.

Rondo Lotników Lwowskich wzięło się od tego, iż pod Łodzią (właśnie niedaleko
      dzisiejszego ronda) największe bitwy powietrzne staczali w czasie wojny lotnicy,
      mający bazę koło Lwowa, oni byli odpowiedzialni za obrone przeciwlotniczą Łodzi.

A może mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło Rondo Biłyka? Znalazłem takie na
      mapie MODGiK. (Zgierska-Włókniarzy-Sikorskiego)
      • pawel-strzalka Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 31.05.06, 17:57
        Alfred Biłyk - ostatni wojewoda lwowski (według Google)
        • Gość: Walther Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 23:19
          Więc znów coś ze Lwowa. Szkoda, że zabrali nam Lwów.
        • hubar Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 31.05.06, 23:42
          A można było nazwać rondo imieniem króla Jagiełły, który nadał Łodzi prawia
          miejskie. Po środku walnąć pomnik króla... a tak, ten król, któremu tyle
          zawdzięcza Łódź, nie jest w żaden sposób uhonorowany w naszym mieście.
          • bart_step Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 31.05.06, 23:49
            Można, tyle że tam będzie niedługo gwiazda, a nie rondo. Pomnik może dać na
            starym mieście, zamiast Marchlewskiego?
            • Gość: GothMucha Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:54
              Bardzo dobry pomysł :)

Swoją drogą, skąd się wzięła nazwa "Czahary"???
              • pawel-strzalka Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 01.06.06, 16:09
                Czahary to inaczej mokradła, nazwa w sam raz pasuje do okolicznych
                morsko-wodnych nazw:>
            • hubar Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 01.06.06, 15:12
              Jaka gwiazda? Ja nic nie wiem!
          • mamamloda Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 12.10.06, 18:48
            przecież jest osiedle im. Władysława Jagiełły.......
          • Gość: bene Re: "zasługa" Jagiełły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 22:14
            Jagiełło ma uliczkę w Rudzie, i to nawet w dwóch częściach, bo przedzielona
            kopalnią piasku i wytwórnią prefabrykatów budowlanych.

Z tym "zawdzięczaniem" Jagielle czegokolwiek to gruba przesada. Po prostu
            kazał swojej kancelarii wystawić dokument zatwierdzający prawa miejskie dla
            osady, co ją ani znał, ani o niej wcześniej słyszał. Gdyż mu biskup włocławski
            głowę suszył. Bo biskup 10 lat wcześniej sam nadał prawa miasta tej osadzie,
            ale żeby było całkiem legalnie, musiał mieć akceptację szefa. Więc Jagiełło
            łaski nie robił, bo miasto było własnością biskupią a nie królewską, a
            własność - rzecz święta. I cała zasługa Jagiełły, że sobie przypomniał, żeby
            ten kwit wypichcić, a sam go nawet nie podpisał, bo z pisaniem był, nie tego.
      • hubar Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich 31.05.06, 23:41
        Gość portalu: Walther napisał(a):
        > ul. Popioły pochodzi od nazwy powieści Żeromskiego. Dawniej właśnie ulica
        > nazywała się Żeromskiego, więc żeby było pokrewne, to zrobili Popioły.
        ==
        Można dodać, że dawniej znaczy kiedy Ruda Pabianicka była oddzielną
        miejscowością. Ulica zmieniła nazwę po włączeniu Rudy do Łodzi.
        • Gość: Walther Re: Popioły i Rondo Lotników Lwowskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 09:44
          Tak, właśnie wtedy dawniej ;) Wiele ulic w Rudzie musiano zmienić, bo już takie
          same były w Łodzi.

A co do Jagiełły - to jest jego ulica (właśnie na Rudzie) i to ulica bardzo
          ciekawa - bo przedzielona na dwie części. Jedna część odchodząca od Biernej to
          bardzo sielsko wyglądająca uliczka, gdzie nowe wille przeplatają się ze starymi
          drewniakami. Druga część od ul. Granicznej to mała uliczka, przy której znajduje
          się bardzo ciekawy wąwóz - dawniej w nim były tory kolejowe i jeździł pociąg. I
          stamtąd widać też całą 'betoniarnię', która dzieli ul. Jagiełły. Niestety taka
          mała uliczka dla Króla to mało. Mogliby go uhonorować pomnikiem. Tymczasem na
          Obywatelskiej przybył nowy pomnik Jana Pawła II...
    • Gość: mi Re: Dlaczego ta ulica się tak nazywa? IP: *.eris.pl 01.06.06, 16:14
      to ja sie spytam tak bardziej naiwnie
      ULICA FRANCISZKAŃSKA???

zapewne chodzi o zakon, klasztor... moze ma to cos wspolnego z mala siedziba
      siostr na przeciwko szkoly plastycznej...?
      • kotbert A Srebrzyńska? 01.06.06, 16:34
        Skąd ta nazwa? Przecież nie od Złotna :)
        • huann Re: A Srebrzyńska? 01.06.06, 22:35
          może dlatego, że w umiarkowanie bliskim pobliżu znajduje się stadion ŁKS-u, a w
          piłkę grał pan Platini?

kotbert napisała:

> Skąd ta nazwa? Przecież nie od Złotna :)
          >
        • Gość: S.N. Re: A Srebrzyńska? IP: *.zdnet.com.pl 01.06.06, 23:20
          > Skąd ta nazwa? Przecież nie od Złotna :)

Raczej od Srebrnej.
          Podobno do niej kiedyś wiodła.

pozdrawiam
          S.N.
      • ujji Re: Dlaczego ta ulica się tak nazywa? 01.06.06, 16:51
        Ulica Franiszkańska nazwę wywodzi od twórcy rewiru żydowskiego na Starym
        mieśćie. chyba to tak było, nie pamiętam tego dokladnie...
        • Gość: bene Re: Franciszkańska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 22:27
          Franciszkańska - od imienia Franciszka, hrabiego Potockiego, gubernatora
          warszawskiego przed Powstaniem Styczniowym. Ulica (odcinek od Północnej do
          Wojska Polskiego, dalszy ciąg jest młodszy) była nowo wytyczona w 1859 a władze
          Łodzi chciały widać - z wdzięczności za poszerzenie rewiru żydowskiego -
          uhonorować szefa gubernii, bo wtedy Łódź leżała w gubernii warszawskiej;
          Przepisy ograniczające osiedlanie się Żydów w miastach zniesiono trzy lata
          później, w 1862.
    • bart_step Doły 06.06.06, 18:00
      Może ktoś potwierdzi moje przypuszczenia, ale wieś o tej nazwie chyba
      rozciągała się wzdłuż tej ulicy. Zatem oznaczenia 9do dziś stosowane) Doły 1,
      Doły 2 itd powstały w dosyc dawnych czasach...
      • Gość: mi Re: Doły IP: *.eris.pl 07.06.06, 08:43
        Regulacji nie podlegały wówczas jeszcze grunty prywatne, natomiast na terenach
        po systematycznie trzebionych lasach założono wiele nowych osiedli. Były to
        zarówno kolonie rolnicze jak i przemysłowe osady leśne zwane budami, oraz inne
        samotne osady śródleśne. Osiedla pierwszego typu reprezentowały: Kolonia
        Bałuty, Kolonia Doły, Różki, Piaskowice i Górki Nowe. Do drugiej grupy zaliczyć
        można: Budy Lipowskie, Budy Stokowskie II, Budy Sikawskie II, Budy Raych, Budy
        Gaciska, Budy Piskowskie i Budy Kałowskie. Były to przede wszystkim osiedla
        małe, o nieregularnym układzie. Inną formę samotnych osiedli odnajdujmy w
        osadach gajowych, które trzy istniały w lasach bałucko- łagiewnickich

Dopiero w 1906 r., to jest po 66 latach, władze carskie zdecydowały się
        wreszcie przeprowadzić inkorporację nowych terenów, poprzednio nie należących
        do klucza łódzkiego. Postanowieniem. Rady Ministrów z 18 X 1906 r. włączono
        wówczas do Łodzi - całkowicie lub częściowo - następu­jące miejscowości: Brus,
        Dąbrówkę, Dąbrówkę Małą, Chojny Kolonię, Doły, Karolew, osadę Rokicie Nowe,
        Rokicie Stare, Żubardź; w rezultacie tych zmian miasto zwiększyło się z 2739 do
        3811 ha, a gęstość zaludnienia na l km 2 , która od 1840 do 1906 r. wzrosła z
        50 do 12460 osób, zmniejszyła się teraz do ok. 9 tyś. osób.

W 1915 r. niemieckie władze okupacyjne dokonały największej inkorpo­racji w
        dotychczas omawianych dziejach miasta. Dopiero wówczas włączono do Łodzi Batuty
        i Chojny Nowe, które wtedy liczyły odpowiednio ok. 100 i 30 tyś. mieszkańców i
        były zapewne jednymi z naj­większych wsi w historii światowego osadnictwa.
        Dzięki włączeniu ich do miasta zlikwidowano nareszcie nienaturalną,
        administracyjną dwudzielność tworzącego przestrzenną całość organizmu
        miejskiego.

wiadomosci pochodza ze strony :
        lodzwirtualnie.prv.pl/ rozwoj przestrzenny

baardzo fajna stronka :)
        pozdrawiam
        • hubar Re: Doły 13.10.06, 22:23
          > wiadomosci pochodza ze strony :
          > lodzwirtualnie.prv.pl/ rozwoj przestrzenny
          ==
          Szkoda, że ta stronka mało oryginalna i nie wykonana z własnych materiałów.
    • bart_step Nad Karolewką 07.06.06, 21:18
      Wiadomo, ale znajdźcie mi tam rzekę;)
      • ujji Re: Nad Karolewką 07.06.06, 22:31
        Wiadomo, a reka najprawdopodbniej płynie w kanale...
      • ukalo Re: Nad Karolewką 07.06.06, 23:22
        Skoro "Nad Karolewką", to pewnie pod ulicą :)
        • gothmucha Re: Nad Karolewką 07.06.06, 23:38
          Obejrzyj przedwojenne plany, to się dowiesz, gdzie Karolewka jest ;)
    • Gość: mich87 Złotno, Zdrowie, Solec, Cyganka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 17:36
      W tych okolicach mam dzialke i od zawsze nurtuwalo mnie skad wziely sie
      nazwy.Czy ktos z Was wie??
    • miiszczu A Bednarska? Radwańska? 16.06.06, 23:01
      Bednarska pewnie od produkcji beczek (znajdowali się tam kiedyś tacy rzemieślnicy? ), natomiast ciężko mi się odnieść do Radwańskiej :)
    • Gość: rotfl Leśmiana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 07:57
      zawsze myslalem ze ul. Leśmiana wziela nazwe od nazwiska poety, a tu okazuje sie
      ze...

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/656484.html
      "Gołębie niezgody z Leśmianej"

... i umarłem.

ps. mam leśmiane spodnie na sobie :D
      • Gość: Tomasz.bu Re: Leśmiana IP: *.dhcp.inet.fi 10.10.06, 12:06
        Też żeśmy się leśmiali jak licho z tego artykułu. :-)
        • bart_step Re: Leśmiana 10.10.06, 16:42
          Poza tym TOw. Opieki nad Zwierzętami to TOZ, nie TOnZ
      • pawel-strzalka Re: Leśmiana 10.10.06, 22:56
        Ale w papierowym wydaniu tytuł brzmiał "gołębie niezgody" i o żadnej Leśmianej
        nie wspomnieli :>
    • msolek5 Joanny Żubrowej 12.10.06, 21:05
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka