Dodaj do ulubionych

uniwersytet łódzki czy politechnika:na informatyke

30.05.06, 18:32
Czesc mam pytanie, chce isc na studia inormatyczne, głównie interesuje mnie
programowanie(lubie matematyke)chciałbym sie was poradzić jaką uczelnie wybrać
uniwersytet czy politechnike w Łodzi, jakie są plusy i minusy na tych
uczelniach odnosnie informatyki.Z góry dzieki za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • camelot Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform 30.05.06, 21:47
      Witam!! Moja córka studiuje informatykę na uniwerku na wydziale matematyki.
      Jeśli lubisz matematyke to lepszy jest uniwerek. Polibuda ma informatyke
      bardziej praktyczną.
    • ixtlilto Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform 30.05.06, 21:53
      Jeśli lubisz programowanie, to chyba jednak PŁ, studenci spędzają sporo czasu
      na poznawaniu różnych języków.

Nie sprecyzowałeś na jaką chcesz iść informatykę, bo ejst ona chybana 2 lub
      nawet 3 wydziałach... Nazywa się tak samo a robisz coś innego ;)
      • Gość: dysan0070 Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: 62.233.227.* 30.05.06, 22:12
        chodzi mi o informatyke stosowana na wydziale matematyki, Sami widzicie ile
        komentarzy tyle róznych opinii sam juz nie wiem naprawde pomozcie :)
        • Gość: magda Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:24
          Jak juz ixik napisala, wiecej programowania i zajec praktycznych jest na
          polibudzie. Uniwerek stawia bardziej na teorie i matematyke. Dlatego Twoje
          zainteresowania trudno pogodzic. :) Moj maz skonczyl informatyke stosowana na
          wydziale elektrycznym na PL. Sporo zajec praktycznych, na laborkach uczysz sie
          obslugi rozmaitych programow i tworzysz projekty. I obowiazkowo troche teorki
          m.in. z matmy.
          • Gość: gienio Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: *.astral.lodz.pl 31.05.06, 21:37
            maly problem na WM nie ma infy stosowanej :D infa stosowana jest na wydziale
            fizyki i chemii ;p
            • Gość: dysan0070 a co jest w tej części stosowanej na PL? IP: 62.233.227.* 02.06.06, 07:10
              a co jest w tej części stosowanej na PL, czym ise to dokladnie różni ?
            • Gość: dysan0070 a co jest w tej części stosowanej na PL? IP: 62.233.227.* 02.06.06, 07:10
              ps. gdzie jest więcej programowania na UL czy PL, dzieki za odpowiedz
              • Gość: magda Re: a co jest w tej części stosowanej na PL? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 16:20
                gienio mial chyba na mysli wydzial fizyki i chemii na uniwerku. Na polibudzie
                jest wiecej programowania, ale na uniwerku tez sie tym zajmuja tyle, ze jezyki
                progr. sa inne.
                • Gość: gienio Re: a co jest w tej części stosowanej na PL? IP: *.astral.lodz.pl 03.06.06, 15:59
                  Po FTIMSie na PŁ jestes lepszym programista a po elektrycznym na PŁ lepszym
                  sieciowcem.Co do IiE to sie wypowiem bo sam tu jestem i nie polecam chyba ze
                  lubisz statystyke i uzeranie sie z wykladowcami :/ WM ma duzo matmy na infie
                  wiec programowanie to ich dzialka (pytanie czy w trakcie studiów nie zwariujesz
                  pod wplywem matmy :D)co do FiC to jedyny wydzial na uniwerku ktory ma fize na
                  infie reszty nie wiem :D Jest jeszce IwZ na wydziale zarzadzania ale kumpel jest
                  i sie opierdziela ;p
                  • Gość: gienio Re: a co jest w tej części stosowanej na PL? IP: *.astral.lodz.pl 03.06.06, 16:00
                    sorry za brak ogolnego sesnu wypowiedzi ;p
                    • Gość: dysan0070 DZIEKI IP: 62.233.227.* 07.06.06, 18:55
                      dzięki za wam wszystkim za rady, czyli w sumie wychodzi na to że jeśli chodzi o
                      programowanie to zarówno UŁ WM i PL FTIMS prezentują podobne poziomy.
                      Ps. jeszczese chciałbym sie dowiedziec o jezyki programowania na uniwerytecie i
                      jak duzo jestfizyki na PŁ w ftimsie, Z góry dzieki za odpowiedz
                      • Gość: magda Re: DZIEKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.06, 20:32
                        To politechnika ma FTiMS?
                        • Gość: dysan0070 Re: DZIEKI IP: 62.233.227.* 08.06.06, 17:05
                          tak :)
                          • Gość: magda Re: DZIEKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:52
                            Kurcze, myslalam, ze tylko uniwerek ma. :)
                        • Gość: Gocha Re: DZIEKI IP: *.devs.futuro.pl 23.06.06, 16:20
                          Politechnika ma FTIMS od ponad 25 lat, informatyka jest na FTIMSie trochę
                          krócej. Fizyki jest tu mało, dopiero na II semestrze. Matmy sporo, ale tak jest
                          na całej uczelni.
                    • Gość: dysan0070 DO GIENIA IP: 62.233.227.* 07.06.06, 18:57
                      prosiłbym cie o jakis kontakt np. gg bo mam kilka pytan jesli mozna, albo
                      wogóle, pozdrawiam
                    • Gość: dysan0070 DO GIENIA IP: 62.233.227.* 07.06.06, 18:57
                      prosiłbym cie o jakis kontakt np. gg bo mam kilka pytan jesli mozna, , pozdrawiam
    • Gość: dysan0070 Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: 62.233.227.* 03.06.06, 14:54
      a wiecie jakei jezyki programowania są na uniwersytecie bo na politechnice wiem
      ze sa : java, ada95 i c++ ??
      • Gość: infaUL Uniwerek IP: *.toya.net.pl 21.06.06, 16:24
        Uniwerek - do wyboru, do koloru: C, C++, Ada, Java, HtML (LOL), Javascript,
        Python , SQL, Lisp, PHP.
    • Gość: michal Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 23.06.06, 18:42
      orientuje sie ktos moze od ilu punktow przyjmowali w tamtym roku na informatyke
      (wydzial matmy) na uniwerku? pozdro
    • pminko Re: informatyka w Łodzi 26.06.06, 13:09
      Z doświadczenia: lepiej jest na informatykę-programowanie do Wawy, Krakowa,
      Wrocka lub Poznania.
      Lepszy poziom, a co więcej w trakcie studiów jest gdzie złapać pierwsze
      doświadczenie.
      I zdecydowanie Uniwersytet, np MIMUW gdzie poznasz całą teorię algorytmów itp, a
      o doświadczenie i umiejętność stricte programowania zadbaję setki firm.

A w Łodzi jest tylko kilka firm produkujących Software, więc po studiach i tak
      trzeba uciekać.
      • Gość: gosciu Re: informatyka w Łodzi IP: 81.219.* / *.grs.net.pl 26.06.06, 23:07
        "np. mimuw" taaa.. takie sobie 'na przyklad'. podal najlepsza uczelnie w kraju
        i sie cieszy
        • pminko Re: informatyka w Łodzi 18.08.06, 09:32
          teraz się cieszę,
          ale na Mimuwie to był zap*iel, po pierwszym roku zostało 50 z 80 osób, z czego
          30 różnej maści ogólnopolskich olimpijczyków, głównie matematyki i informatyki,
          i parę osób dla których to był drugi kierunek.
          Trochę mi się studia przez to przedłużyły ale było warto:D
        • pminko Re: informatyka w Łodzi 18.08.06, 09:34
          teraz przyjmują więcej osób na rok więc jest łatwo, oczywiście trzeba coś umieć :D
    • Gość: Ag Re: uniwersytet łódzki czy politechnika:na inform IP: *.lze.lodz.pl 26.06.06, 14:46
      A dlaczego np Uniwersytet ?
      Zauważ, że w rankingach ta Uczelnia spadła na 23 miejsce !
      Robię studia magisterskie na WSHE bo na pierwszych dwóch zajęciach okazało
      się, /były nas 2 osoby/ że musielibyśmy cofnąć się w rozwoju. ńatomiast
      chłopaki z PŁ przychodzą do nas często-okazuje się, że mamy często tych samych
      wykładowców - ale sprzęt mają gorszy. Gdyby nie sprawa finansów ,twierdzą, że
      chętnie przenieśliby sie do nas.
      ŻE moje rozważania nie są gołosłowne mogę tylko dodać, że po WSHE zrobiłam bez
      trudu amerykański Certyfikat z Cisco.
      I ostania sprawa - na sprawdzianach u pracodawców odpadają studenci i z PŁ I z
      UŁ.
      Jeśli chcesz / to zależy od Ciebie/ Szkoły niepubliczne zaczynają być niestety
      lepsze. Tu - za pieniądze wykładowcy są dla Ciebie ! Powodzenia.
      • Gość: dysan0070 Od Ilu Punktow Na UŁ(w.matematyki)k.informatyka ? IP: 62.233.227.* 29.06.06, 12:33
        Dzieki wam za wszelkie sugestie, Proszę was jeszcze o informacje od ilu punktów
        przyjmmowali w tamtym roku na uniwersytet łódzki bo chyba byl przelicznik
        matematyke liczyli (pozdstawowa razy 1 a rozszerxzona razy 2) a teraz licza
        podstawowa razy 1 i rozszerzona razy 1 wiec prosze was o podanie liczby punktow
        (orientacyjnej) oraz czy pukty z rozszerzonej liczycie razy 2 czy razy 1
        pozdrawiam i prosze o odpowiedz z gory dzieki
        • Gość: Gambo Re: Od Ilu Punktow Na UŁ(w.matematyki)k.informaty IP: *.marton.net.pl / 80.48.60.* 30.06.06, 23:17
          Do kolezanki Agi. U jakich to pracodawcow odpadaja absolwenci UŁ i PŁ?
          Oczywiscie jesli popatrzymy na kadre na informatyce na WSHE i WSInf to jest
          wielu wspolnych wykladowcow z UŁ czy PŁ. Sprzet prywatne uczelnie maja lepszy i
          lepsze budynki ale co z tego? Wiekszosc programow i tak sie pisze w domu. Liczy
          sie poziom a ten na uczelniach prywatnych jest ZENUJACY!!!
          Moi koledzy pisali programy na zamowienie studentom z prywatnych uczelni. Na
          prywatnej uczelni zeby zaliczyc laboratoria trzeba 5 a czasami 10 razy mniej
          czasu poswiecic niz na panstwowej uczelni.
          Porozmawiajcie sobie z asystentami, ktorzy prowadza zajecia na obydwu uczelniach
          to powiedza Wam co mysla o poziomie nauczania - oficjalnie oczywiscie poziom
          jest porownywalny ;).
          Oczywiscie nie twierdze ze na uczelniach prywatnych nie ma zdolnych ludzi, ale
          wiekszosc poprzestaje na wymaganiach programowych. To pozwala stwierdzic ze w
          wiekszosci wypadkow absolwent panstwowej uczelni szybciej znajdzie prace niz
          prywatnej.
          • Gość: ixys Re: Od Ilu Punktow Na UŁ(w.matematyki)k.informaty IP: *.lodz.msk.pl 01.07.06, 08:18
            Oboje macie racje ;) Studiów pierwszego stopnia z informatyki w WSHE nie warto
            robić, przyjmują tam praktycznie każdego a to niestety odbija się na poziomie
            zajęć laboratoryjnych, prowadzonych tak żeby większa część grupy była w stanie
            je bez większych problemów zaliczyć. Natomiast jeśli chodzi o kursy oraz studia
            uzupełniające w specjalnościach dotyczących sieci komputerowych WSHE jest dobrym
            wyborem, rzeczywiście mają dobry sprzęt i wykładowców a zajęcia prowadzone są na
            właściwym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka