Dodaj do ulubionych

Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żołni...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:22
po co cokolwiek zmieniac w tym miescie. Jest dobrze tak jak jest. MARAZM
Obserwuj wątek
    • gray Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 09:50

mówisz, że jest po co przenościć grób nieznanego żołnierza... no to napisz po co.
    • mr.yez Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 09:59
      A gdzie w ogóle jest ten Grób?
      Gdyby przenieśli, to bym przynajmniej wiedział, a tak dalej nie wiem :)
    • Gość: Feliks Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.toya.net.pl 31.05.06, 11:19
      Temat przeniesienia grobu Nieznanego Żołnierza powinien stać się przedmiotem
      debaty w radzie miejskiej.Natomiast nie może byc to temat "polityczny".Już
      teraz partie polityczne próbują zrobić z tego pomysłu "oręz" w walce politycznej
      (np.SLD)Poza tym, argument o tarasowaniu ruchu w święta państwowe obroniłby
      się , gdyby w Łodzi z okazji świąt kościelnych nie zamykano ulic(ustaje ruch
      pojazdów etc...)Boże Ciało i procesje z innych okazji też dezorganizuja ruch w
      mieście.A więc;znaj proporcium mocium Panie!(jaki Pan, każdy wie!)
    • Gość: Łodzianin Re: o Grobie Nieznanego Żołnierza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:27
      To miejsce pamięci żołnierzy, którzy polegli za niepodległość, ocalenie od
      bolszewickiej zarazy i wolność naszego kraju w latach 1814-1921. może dlatego
      ktoś chce go usunąć w cień
    • Gość: Łodzianin Re: Radni będą dyskutować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:30
      o Grobie Nieznanego Żołnierza - i bardzo dobrze, tylko żeby z tej dyskusji nie
      wyszły tak samo debilne decyzje jak z nazwą alei Jana Pawła II - żeby tą nazwę
      nosiła ulica, przy której mieszka najmniej łodzian - jak powiedziało paru
      czubków...
    • Gość: Jacek Kędzierski Re: Trzeba uporządkować plac katedralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:43
      Trzeba uporządkować plac katedralny, bo panuje na nim nieład architektoniczny.
      Plac na tyłach katedry jest bardziej placem wewnętrznym Kościoła i tam Grób
      Nieznanego Żołnierza nie pasuje zupełnie. GNŻ powinien zostać tam gdzie jest.
      Na tyły katedry możnaby przenieś pomnik ks. Skorupki, a na jego miejsce ustawić
      pomnik Jana Pawła II. Takie przenosiny miałyby sens, bo w tej chwili przed
      katedrą od ul ks. Skorupki panuje lekki bałagan, spowodowany ustawieniem tam
      pomnika papieża, dla którego miejsce wybrano pośpiesznie i w sposób mało
      przemyślany. Myślę że ks.Skorupka nie pogniewałby się, że ustępuje miejsca
      Janowi Pawłowi II. Taka zmiana byłaby sensowna i uporządkowałaby trochę
      przestrzeń placu przed katedrą.
    • histeryx a może tak śmiała weryfikacja DNA nn żołnierza ? 31.05.06, 12:53
      jak już zmieniać i poprawiać, to może warto w końcu dowiedzić sie kim ów
      bohater był z imienia i nazwiska...
    • Gość: Zofia Papież by się na ten pomysł oburzył! IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:17
      Jestem w szoku!W czyjej chorej głowie zrodził się ten durny pomysł żeby
      przenosić Grób Nieznanego Żołnierzagdziekolwiek?! Nieważne, z tyłu czy z
      przodu, dla ukrycia czy dla wyeksponowania. Dać tym żołnierzom wieczne,
      spokojne odpoczywanie na które zasłużyli polegli w walce o naszą wolność. Czy
      te chore mózgi nie mogą sobie wyobrazić oburzenia samego papieża na ich
      durnowaty pomysł?! Tak jest zawsze gdy kundle chcą się, zbyt gorliwie,
      przypodobać Panu. Wstyd!
    • Gość: ciekawski Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:02
      A może by tak przenieść Wawel i uporządkować urbanistycznie Wzgórze Wawelskie ?
      Wszak tam przez wieki bez ładu i skladu narastały różne budowle i ciasno jakoś...
      • Gość: pilegrzymek Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:15
        nie wawelu nie trzeba przenosić ani uporządkowywać jego otoczenia, byłem tam w
        ostatni weekend - wszystko tam jest o.k.
        • Gość: łodzianin Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.05.06, 19:08
          Słyszałem w tv wypowiedź prezydenta miasta, który stwierdził, że w tym miejscu
          stało się zbyt ciasno (GNŻ i pomnik JPII). To może przenieść ten nowszy pomnik?
    • el-042 Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 20:02
      W ogóle przebudowa placu katedralnego w tym momencie jest dla mnie
      niezrozumiała, bo jest to jeden z najlepiej zagospodarowanych placów w mieście,
      a przy okazji o dość małym znaczeniu. Posadzka jest tam wyjątkowa i w dobrym
      stanie, który mógłby jeszcze potrwać parę lat. Wg mnie ważniejsze jest
      przebudowa naprawdę zdegradowanych miejsc: placu Dąbrowskiego, Zwycięstwa,
      Niepodległości, Barlickiego, a nawet Wolności. Plac Katedralny może poczekać,
      ale wiadomo, że w katolickim kraju są priorytety jak ten. Jeśli chodzi o
      pomniki, to są tam trzy prawie w jednym miejscu i naprawdę któryś powinien
      zostać przeniesiony, żeby zwolnić trochę przedpole przed katedrą, podczas gdy
      za nią jest dużo miejsca i spokojny nastrój sprzyjałby tam skupieniu modlących
      się oraz byłoby miejsce na zgromadzenia i świętowanie obchodów z dala od
      głównej osi miasta.

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka