Gość: Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 22:22 po co cokolwiek zmieniac w tym miescie. Jest dobrze tak jak jest. MARAZM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gray Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 09:50 mówisz, że jest po co przenościć grób nieznanego żołnierza... no to napisz po co. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.yez Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 09:59 A gdzie w ogóle jest ten Grób? Gdyby przenieśli, to bym przynajmniej wiedział, a tak dalej nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.toya.net.pl 31.05.06, 11:19 Temat przeniesienia grobu Nieznanego Żołnierza powinien stać się przedmiotem debaty w radzie miejskiej.Natomiast nie może byc to temat "polityczny".Już teraz partie polityczne próbują zrobić z tego pomysłu "oręz" w walce politycznej (np.SLD)Poza tym, argument o tarasowaniu ruchu w święta państwowe obroniłby się , gdyby w Łodzi z okazji świąt kościelnych nie zamykano ulic(ustaje ruch pojazdów etc...)Boże Ciało i procesje z innych okazji też dezorganizuja ruch w mieście.A więc;znaj proporcium mocium Panie!(jaki Pan, każdy wie!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: o Grobie Nieznanego Żołnierza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:27 To miejsce pamięci żołnierzy, którzy polegli za niepodległość, ocalenie od bolszewickiej zarazy i wolność naszego kraju w latach 1814-1921. może dlatego ktoś chce go usunąć w cień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Re: Radni będą dyskutować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:30 o Grobie Nieznanego Żołnierza - i bardzo dobrze, tylko żeby z tej dyskusji nie wyszły tak samo debilne decyzje jak z nazwą alei Jana Pawła II - żeby tą nazwę nosiła ulica, przy której mieszka najmniej łodzian - jak powiedziało paru czubków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Kędzierski Re: Trzeba uporządkować plac katedralny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 12:43 Trzeba uporządkować plac katedralny, bo panuje na nim nieład architektoniczny. Plac na tyłach katedry jest bardziej placem wewnętrznym Kościoła i tam Grób Nieznanego Żołnierza nie pasuje zupełnie. GNŻ powinien zostać tam gdzie jest. Na tyły katedry możnaby przenieś pomnik ks. Skorupki, a na jego miejsce ustawić pomnik Jana Pawła II. Takie przenosiny miałyby sens, bo w tej chwili przed katedrą od ul ks. Skorupki panuje lekki bałagan, spowodowany ustawieniem tam pomnika papieża, dla którego miejsce wybrano pośpiesznie i w sposób mało przemyślany. Myślę że ks.Skorupka nie pogniewałby się, że ustępuje miejsca Janowi Pawłowi II. Taka zmiana byłaby sensowna i uporządkowałaby trochę przestrzeń placu przed katedrą. Odpowiedz Link Zgłoś
histeryx a może tak śmiała weryfikacja DNA nn żołnierza ? 31.05.06, 12:53 jak już zmieniać i poprawiać, to może warto w końcu dowiedzić sie kim ów bohater był z imienia i nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Papież by się na ten pomysł oburzył! IP: *.diame.net / *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:17 Jestem w szoku!W czyjej chorej głowie zrodził się ten durny pomysł żeby przenosić Grób Nieznanego Żołnierzagdziekolwiek?! Nieważne, z tyłu czy z przodu, dla ukrycia czy dla wyeksponowania. Dać tym żołnierzom wieczne, spokojne odpoczywanie na które zasłużyli polegli w walce o naszą wolność. Czy te chore mózgi nie mogą sobie wyobrazić oburzenia samego papieża na ich durnowaty pomysł?! Tak jest zawsze gdy kundle chcą się, zbyt gorliwie, przypodobać Panu. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:02 A może by tak przenieść Wawel i uporządkować urbanistycznie Wzgórze Wawelskie ? Wszak tam przez wieki bez ładu i skladu narastały różne budowle i ciasno jakoś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilegrzymek Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:15 nie wawelu nie trzeba przenosić ani uporządkowywać jego otoczenia, byłem tam w ostatni weekend - wszystko tam jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzianin Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.05.06, 19:08 Słyszałem w tv wypowiedź prezydenta miasta, który stwierdził, że w tym miejscu stało się zbyt ciasno (GNŻ i pomnik JPII). To może przenieść ten nowszy pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: Radni będą dyskutować o Grobie Nieznanego Żoł 31.05.06, 20:02 W ogóle przebudowa placu katedralnego w tym momencie jest dla mnie niezrozumiała, bo jest to jeden z najlepiej zagospodarowanych placów w mieście, a przy okazji o dość małym znaczeniu. Posadzka jest tam wyjątkowa i w dobrym stanie, który mógłby jeszcze potrwać parę lat. Wg mnie ważniejsze jest przebudowa naprawdę zdegradowanych miejsc: placu Dąbrowskiego, Zwycięstwa, Niepodległości, Barlickiego, a nawet Wolności. Plac Katedralny może poczekać, ale wiadomo, że w katolickim kraju są priorytety jak ten. Jeśli chodzi o pomniki, to są tam trzy prawie w jednym miejscu i naprawdę któryś powinien zostać przeniesiony, żeby zwolnić trochę przedpole przed katedrą, podczas gdy za nią jest dużo miejsca i spokojny nastrój sprzyjałby tam skupieniu modlących się oraz byłoby miejsce na zgromadzenia i świętowanie obchodów z dala od głównej osi miasta. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś