Dodaj do ulubionych

Mamy dość brudu w ŁODZI

01.06.06, 20:57
Aby zaprowadzić porządek w Łodzi tzreba działać rasykalnie. O to moje propozycje:
1. Zero tolerancji dla plujących plwocini i gumę do rzucia, śmiecących i
śmierdzących. Sikającym należy udostępnić toalety, których u nas nie ma lub są
zamknięte. Dobrym pomysłem dla facetów pijących dużo piwa jest 4-osobowy
pisuar (np. taki:
www.dixi-online.de/FIRMEN/ADCO/Produkte/produkte_toiletten_kros.php) -
to nie jest reklama, ale przykład). Jak już będą toalety to i sikających
należy ścigać w myśl zasady "zero tolerancji". Zamiast mandatów prace
publiczne. Chciałbym zobaczyć bizmesmena lub radnego, który za śmiecenie lub
brudzenie przez swojego psa, musi myć ławki w parku Staszica.
2. Wychowywanie dzieci i młodzieży w porządku i czystości. Apele do starszych
3. Zrobienie strony internetowej z fotkami zasyfionych miejsc i nazwiskami
osób za to odpowiedzialnych.
4. Miła akcja - np. lizak od straząka miejskiego dla dziecka wyrzucającego
puszkę po napoju śmieci do oddalonego kosza, albo hasła: "nie zaśmiecaj sobie
ojczyzny" lub "nie sikaj tu - może jutro będziesz tu na randce" :-)
Obserwuj wątek
    • iluminacja256 Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 01.06.06, 21:15
      Dobrym pomysłem dla facetów pijących dużo piwa jest 4-osobowy
      > pisuar (np. taki:

No tak, a co zrobimy z kobietami pijacymi piwo?:) Albo z tranwestytami?
      Twój pomysł wymaga dużo doprezyzowania, poza tym w opisie przenośnego WC-tu
      jest takie słowo:
      Verankerungsmöglichlichkeit

Boje sie słow , które maja powyżej 25 liter;/

>"nie sikaj tu - może jutro będziesz tu na randce" :-)

Rany, to też jest dla jakichś desperatów - myślisz, ze sa ludzie, którzy chodza
      na randkę do śmietnika, albo na moja klatkę schodową?

• sorcus Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 01.06.06, 21:26
        iluminacja256 napisał:

> Dobrym pomysłem dla facetów pijących dużo piwa jest 4-osobowy
        > > pisuar (np. taki:
        >
        >
        > No tak, a co zrobimy z kobietami pijacymi piwo?:) Albo z tranwestytami?
        > Twój pomysł wymaga dużo doprezyzowania, poza tym w opisie przenośnego WC-tu
        > jest takie słowo:
        > Verankerungsmöglichlichkeit
        >
        > Boje sie słow , które maja powyżej 25 liter;/
        >
        > >"nie sikaj tu - może jutro będziesz tu na randce" :-)
        >
        > Rany, to też jest dla jakichś desperatów - myślisz, ze sa ludzie, którzy chodza
        >
        > na randkę do śmietnika, albo na moja klatkę schodową?
        >
        Przede wszytkim uśmiechnij się,
        za a: kobiety pijące piwo nie sikaja na chodniki i trawniki ale grzecznie stoją
        do toalet. Gdyby dać facetom 4-osobowe pisuary, stałyby krócej. Ale generlnie
        chodzi o to że w Łodzi toalet publicznych w niemalże NIE MA!
        za b: jestem pewien, że nie tylko Niemcy takie toalety produkują.
        za c: sikający i robiący kupy nie działają tylko w kaltkach schodowych i
        śmietnikach (tam zresztą częściej operują koty), ale także pod drzewami, na
        placach zabaw, w altanach parkowych itp.

A w ogóle trudno mi jest odnieść się do wszytkich niuansów, sprawa na pewno
        wymaga doprecyzowania. Jeśli masz jakiś pomysł to zapraszam do sykusji :-)
    • hubar Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 01.06.06, 21:19
      A ktoś pamięta z serialu "Allo Allo!" te szalety w kształcie przypominające
      ślimaki? Wchodziło się do takiego do środka...

Wygląd retro, fajnie by pasował i nie bił tak po oczach jak te plastikowe ToyToye.
      • sorcus Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 01.06.06, 21:28
        Bardzo dziękuję za konstruktywny komentarz
        • longeta Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 01.06.06, 23:42
          To prawda że jest brudno i to nie tylko w Łodzi.
          Ludzie niestety też nie dbają o siebie,zużycie mydła w naszym kraju nie wyglada
          najlepiej.
    • panajotow Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 02.06.06, 08:12
      Porzuccie wszelka nadzieje! W Lodzi jest brudno, bo Lodzianie nie maja kultury i
      sami w duzym stopniu holduja zasadom antyhigieny. Wiekszosc biednych,
      zapijaczonych mieszkancow Srodmiescia ze zdewastowanych kamienic to ludzie,
      ktorzy mydlo widywali za poprzedniego systemu. Jeden z moich wykladowcow jakis
      czas temu powiedzial: "prosze panstwa! ludzie sie poprostu nie myja! Tak!"
      • aaa202 jakie to genialne 02.06.06, 08:17
        • dziad_borowy w swej prostocie:-) / ni mydła 02.06.06, 08:25
      • taka-sobie-mysz Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 02.07.06, 18:29
        Panajot napisał:

Wiekszosc biednych,
        > zapijaczonych mieszkancow Srodmiescia ze zdewastowanych kamienic to ludzie,
        > ktorzy mydlo widywali za poprzedniego systemu

Ale brudno jest nie tylko w śródmieściu i nie tylko w biednych, pijackiech
        dzielnicach. Przykre to, ale często ludzie na pozór normalni, co więcej - czyści
        i pachnący, którzy mają ładnie wysprzątane mieszkanie - gdy wyjdą na ulicę, to
        zachowują się jak największe prostaki. Ostatnio widziałam, jak jednej pięknie
        ubranej pani wysypał się w autobusie opakowanie z chipsami. Myślicie, że
        sprzątnęła? Że chociaż część pozbierała ze zwykłej przyzwoitości? Niestety nie.
    • Gość: kierowniku Re: Mamy dość brudu w ŁODZI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 08:23
      No normalnie urzekła mnie Twoja opowieść i pomysły....
      P.S Czemu używasz liczby mnogiej? Przyzwyczajenia typu wiecie, rozumiecie...?
      • sorcus Syf w Łodzi 03.06.06, 08:13
        Dziś w nocy widziałem jak 2 kolesi wyglądających naprwdę w porzo, nie jakiś żuli
        czy dresów, i zachowujacych się spokojnie, którzy szukali tolatę na
        Piotrkowskiej przy Placu Wolności. W końcu poszli za jakiś kiosk. Współczuję
        właścicielowi tego kiosku. W Pradze czy Berlinie stoją srebrne, estetyczne
        budki, z których można skorzystać też w nocy (nie trzeba babci klozetowej).
        Wrzuca się 20 koron czy 30 eurocentów, można tam też skorzystać z umywalki.
        Obsługuje to pewnie jakaś firma, która sobie na tym zarabia i jest luz.
        A w ogóle na tle innych miast w Polsce nasze miasto jest okropnie brudne. Z bram
        zalatuje uryną, na chodnikach psie odchody, trawniki wydeptane (może po prostu
        lepeij je czasem zlikwidować i ziemię wyłożyć kostką). Tego nie ma w takiej
        skali w Gdańśku, Poznaniu czy Krakowie. Powinniśmy się wstydzić za siebię. Ale i
        władze miasta mało tu robią. Na przykład stawiają kosze, z których śmieci
        rozwiewane są przewz przez wiatr, zamiast intstalować na słupach tamnich
        plastikowych koszy z małym poziomym otworem (jak ktos był na Zachadzie czy w
        Czechach to wie o co chodzi). Wiele, wiele można zrobić. Nie trzeba wielkich
        pieniędzy. Ale musi być chęć.
        Podoba mi się akcja Gazety z hasłem "mamy dość brudu w mieście". Może by te
        hasła bardziej skonkretyzować? Walczyć na małych, możliwych do realizacji
        odcinkach: walka ze śmieciami, walka z psimi odchodami, walka z brakiem toalet,
        walka z szarymi ścianami, walka ze złymi pomysłami
        urbanistyczno-architektonicznymi wedle których powstają trawniki w miejscach, w
        których ludzie będą sobie skracać drogę, itd. Gdyby Łódź była czysta, to chociaż
        biedna, z bezrobociem, nie odrzucałaby przyjezdnych. Ktoś by się zauroczył
        Łodzią, chciuałby tu mieszkać, tu inwestować...
    • Gość: propo To temat dla M.Jagiełło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 08:26
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=716&w=42448142
      • Gość: Burek Otrząśnijmy się z tego łajna!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.06, 13:24
        Zgadzam się w pełni z Sorcuem. Chyba jest tak, że już po prostu pogodziliśmy
        się, że Łódź jest zasyfiona i nie zwracamy na to uwagi. Jest taki syf, że sami
        syfimy. Trudno, żeby w takiej oborze, jaką jest to miasto zachowywać jakieś
        kulturowe standarty zachowań. Zasrane trawniki, oblepine gumą do rzucia ławki w
        parkach, rozrzucone papiery, puszki, plastiki, potuczone szkło, piach na
        chodnikach i jezdniach zmieszany z liśćmi, których nickt nie wymiótł od
        jesieni, szczyny za każdym smietnikiem, wandale rowalający tramwaje i
        przystanki, kwietniki.... To jest TRZECI ŚWIAT - ludzie, zróbmy coś ku..a, tu
        się nie da żyć. Otrząśnijmy się z tego łajna!!!
    • Gość: jacek a co z brudem publicznie pranym przez PiS ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 21:05
      serdecznie Wam wspolczuje

ale mamy Warszawe wolna od PiS`

choc przez 2 dni

oby tak dalej
    • Gość: kris Re: Mamy dość brudu w ŁODZI IP: *.4web.pl 06.06.06, 22:18
      A ja mam dosyć zasranych chodników i trawników przez psy, bo ich debilni
      właściciele mają gdzieś, że innym może to przeszkadzać. Ciekawe jakbym tam im
      wszystkim wszedł do mieszkania i nasrał na dywan?!
      • szprota yes! 06.06.06, 22:53
        dawno nie było o psich kupach!
        • taka-sobie-mysz Re: yes! 02.07.06, 18:14
          Psie kupy nprawdę nie są tak uciążliwe i nieestetyczne dla oka, jak:

- niedopałki, poniewierające się grupą warstwą przy każdym krawężniku i nie tylko
          - puszki po piwie poruzrzucane byle gdzie, na zasadzie: gdzie piję - tam zostawię
          - butelki po napojach - j.w.
          - wszelkie inne śmieci, czasem nawet zabrudzone podpaski czy pampersy, które z
          jakiegoś powodu (mój Boże, jakiż to powód musiał być?!) nie trafiły do śmietnika.
          - zabazgrane przystanki autobusowe
          - autobusy w takim samym stanie
          - i niestet wiele innych...

A wiecie co jest najorsze? To, że sami sobie ten syf tworzymy, a potem domagamy
          się czystości. Niestety, bez współpracy co najmniej większości, nigdy nie będzie
          czysto.
      • ok333 Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 07.06.06, 10:13
        ...a moze oni maja dosc Twoich spalin , rozlanych olejow,plynow hamulcowych
        olowiu i w ten sposob sie ...rewanzuja. Jezdnie sa pelne blachosmrodow ,
        chodniki i inne wolne miejsc tez??? POMYSL!!! Nie niszczysz chodnika swoja
        terenowa? Zostawiasz 1,5 m przestrzeni dla pieszych? Czy pomyslales o
        wozkowiczu - ON czy niewidomym z biala laska???
        • Gość: kris Re: Mamy dość brudu w ŁODZI IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.06.06, 11:14
          ...a moze oni maja dosc Twoich spalin , rozlanych olejow,plynow hamulcowych
          > olowiu i w ten sposob sie ...rewanzuja.
          Sugerujesz, że posiadacze piesków nie mają samochodów i odwrotnie - kierowcy
          piesków? Przecież to są ci sami ludzie. Wymyślony przez Ciebie rewanż to
          totalna bzdura. Chodniki są zasrane od zawsze, tak było także wtedy gdy aut w
          Polsce było niewiele.
          Jezdnie sa pelne blachosmrodow ,
          > chodniki i inne wolne miejsc tez??? POMYSL!!! Nie niszczysz chodnika swoja
          > terenowa? Zostawiasz 1,5 m przestrzeni dla pieszych?
          Nie jest winą kierowców, że władze nie nadążają z infrastrukturą drogową i nie
          potrafią przewidywać (ale to już temat na inne forum). Nie mam terenówy, nie
          niszczę chodnika, staram się zostawiać 1,5m dla pieszych.
          Czy pomyslales o
          > wozkowiczu - ON czy niewidomym z biala laska???
          Tak pomyślałem. Myślę też o moim dziecku, które nie może wyjść swobodnie przed
          blok, żeby pobawic się na trawniku (a zieleni wokoło jak na złość mnóstwo). Jak
          mam wytlumaczyć 2 letniej córeczce, że nie wolno jej wchodzić na trawe (a nie
          mogę na to pozwolić, bo zwyczajnie boję się żeby nie złapała jakiegoś choróbska
          i nie jest to zmyślona fobia - synek kolegi zaraził się jakimś paskudztwem od
          psiego gówna!).
          Uważasz, że trawniki i chodniki powinny być kloaką dla psów?!!!!
          Sorry, ale dla mnie ludzie, którzy nie sprzataja po psach to zwyczajne świnie
          (bez urazy świń)!!!

• jolecka-22 Re: Przyjezdna :))) 07.06.06, 13:33
            Dołożę do tego moją ostatnią wizyte w Łódzkim ZOO. W boksie leżał zdechły Szop
            Pracz najwyraźniej zmęczony praniem brudów. Personel ZOO chodził sobie i nawet
            nie zauważył że im jeden podopieczny zszedł.
            Nie martwcie się nie tylko u Was taki syf. Jak wychodzę z synkiem na spacer w
            moim mieście do parku to jak w "Dniu świra" bez maski nie da rady. Wystrojone
            damy i ich srające psy.
            • iluminacja256 Re: Przyjezdna :))) 07.06.06, 13:41
              Hmmm...jakiś czas temu znalezli w szpitalu Jonschera w ogrodzie jakiegos
              leżacego martwego pacjenta, którego nei było w szpitalu od dwóch dni. Także nie
              tylko szopy pracze mozna znależć wśród łodzkiej zieleni:)
              • jolecka-22 Re: Przyjezdna :))) 07.06.06, 14:47
                ale i tak lubię to Wasze miasto. Dla mnie zawsze będzie kojarzyło sie z "Ziemia
                obiecaną", cudnymi starymi kamieniacami o niepowtarzalnym klimacie, fabrykami i
                z czymś co trudno sprecyzować a czego Warszawka nigdy nie będzie miała.
                Pozdrawiam wszystkich Łodziaków!!!!
                • Gość: brub Re: Przyjezdna :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.06, 11:30
                  A w ogóle słyszeliście o jakiś planach i projektach władz miasta dotyczących
                  oczyszczenia Łodzi? Co kandydaci w wyborach samorządowych o tym mówią?
          • taka-sobie-mysz Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 02.07.06, 18:18
            > Tak pomyślałem. Myślę też o moim dziecku, które nie może wyjść swobodnie przed
            > blok, żeby pobawic się na trawniku (a zieleni wokoło jak na złość mnóstwo). Jak
            >
            > mam wytlumaczyć 2 letniej córeczce, że nie wolno jej wchodzić na trawe (a nie
            > mogę na to pozwolić, bo zwyczajnie boję się żeby nie złapała jakiegoś choróbska
            >
            > i nie jest to zmyślona fobia - synek kolegi zaraził się jakimś paskudztwem od
            > psiego gówna!).
            > Uważasz, że trawniki i chodniki powinny być kloaką dla psów?!!!!
            > Sorry, ale dla mnie ludzie, którzy nie sprzataja po psach to zwyczajne świnie
            > (bez urazy świń)!!!

Bardzo dobrze, że nie puszczasz dziecka na trawę. Bo gdyby tam weszła, to na
            pewno pokaleczyłaby się szkłem po jakiejś butelce, którą ktoś tam rzucił,
            zamiast wyrzucić do kosza. Może nawet ten ktoś, tak jak ty, był ogromnym
            zwolennikiem sprzątania po psach - bo to przecież przez psie gówna tylko jest
            tak brzydko w tym mieście. Tylko psie gówna psują ten piękny łódzki krajobraz!
    • taka-sobie-mysz Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 02.07.06, 18:24
      Prawda jest taka: JEśLI SAMI NIE ZACZNIEMY DBAć O TO, BY BYłO SCHLUDNIE I
      CZYSTO, TO NIGDY TU TAK NIE BęDZIE.

A zazwyczaj niewiele osób reaguje, gdy ktoś bazgrze na ścianach w autobusie, gdy
      śmieci byle gdzie... Co więcej, wiele osób, które wyglądają na osoby na
      poziomie, zachowują się tak, jakby przyjechały ze wsi zabitej dechami - tzn.
      plują na chodnik, wypiją cole a puszkę rzucą pod nogi, byle gdzie... A potem,
      oczywiście, krzyczą,że należy karać właścicieli psów, bo ci kup nie sprzątają.
      Płakać się czasem chce, nad mentalnością niektórych...
      • dziad_borowy Re: Mamy dość brudu w ŁODZI 03.07.06, 11:14
        Ciekaw jestem: dlaczego polskie znaki piszesz z malej litery?
        Dzierżżż!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka