ebass 23.06.06, 21:55 mam zamiar kupić działkę i nie wiem jakie koszty poniosę oprócz kosztów samej ziemi.działka jest rekreacyjna i ma 1200m2.chodzi mi głównie o opłaty za geodetę i notariusza i czy skarbówce też muszę coś odpalić.HELP!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ixtlilto Re: działka 23.06.06, 21:58 Spróbuj poszukać odpowiedzi / zapytać także na forum Nieruchomości: forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2479098.html Odpowiedz Link Zgłoś
wl_ski Re: działka 24.06.06, 01:40 Do czego ci geodeta przy zakupie działki?? Chyba, że zupełnie nie wiesz gdzie sie ruszyc po wypis z rejestru gruntów, mapkę lokalizacyną, czy gdzie zajrzeć do ksiegi wieczystej... Ale w takim razie może lepiej zatrudnij pośrednika w obrocie nieruchomościami, sprawdzi dla ciebie stan prawny nieruchomości i przygotuje wszystkie dokumenty. Koszt takiej obsługi to 3-4% ceny nieruchomości. A geodeta to chyba tylko w przypadku jak nie wiesz gdzie jest granica. Opłaty dla skarbówki i ewentualnie sądu rejonowego w przypadku wpisów do księgi wieczystej pobierze notariusz. A o opłatach u notariusza zapytaj u notariusza, wysokość opłat jest głównie związana z ceną transakcyjnaą nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
sylseb Re: działka 24.06.06, 09:43 A po zakupie jeszcze jedna wizyta w skarbowce, ktora oszacuje, czy nie zaplaciles za malo i ewentualnie doliczy jeszcze podatek od roznicy pomiedzy swoja wycena i kwota, ktora placisz -- Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: działka 24.06.06, 10:04 Tu sobie wszystko policzysz: www.nawigator.biz/kalkulator.php Dzierżżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś