Dodaj do ulubionych

Dla kogo to nowe logo Łodzi?

IP: *.globalconnect.pl 08.07.06, 01:05
A mnie sie podoba.Janiak jesli cos jest nie jego to wszytsko oprotestuje.
Slogan nie jest zly. Jak nie mowi nic, mowi - ze miasto jest otwarte i
dynamiczne. Powiew swiezosci. Najlepiej zamknac sie w ciezkich murach Fabryk.
Ale Lodzianie tacy nie sa- sa dynamiczni i ambitni, niestety Ci wyjezdzaja z
miasta ale ciagle sie nowi rodza i wszyscy maja taki "rys". Ludzi otwartych,
dynamicznych i przyjacielskich .... warto robic cos nowego, a miasto
potzrebuje zmiany wizerunku
Obserwuj wątek
    • podpisanym czy Jarosław Nowak, dyrektor Biura Promocji UMŁ. 08.07.06, 01:12
      zna sie na swojej robocie ? jakie argumenty ma na poparcie tezy na tak ?
    • Gość: wojtek logo potrzebne! oczywiscie! IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 01:26
      a moze konkurs? skoro logo ma byc przyjazne, nowoczesne, mlode, dynamiczne to
      moze powinni je zrobic studenci asp? ale nie tylko lodzkiej, bo by swize
      wcale nie bylo....no wiec rozpiszcie konkurs na kraj i bedzie dobrze.no bo co
      to za lodzka firma NiceDay? Kto ja wybral, dlaczego tę, a nie inną? a w
      komisji chcialbym widziec artstow plastykow, a nie tylo urzednikow. bo do tej
      pory w urzedzie spotkalem panią ktora odpowiedzialna byla za gadzety
      reklamowe i projektowala popielniczki i pudelka zapalek na ktorych chciala
      umiesczac zdjecia synagogi. i wymyslila takiego psa co ma czapke z herbem
      lodzi i ma slodkie oczy...jeny! przeciez to zenada. lodz nigdy nie bedzie
      postrzegana jako nowoczesne miasto, miasto muzeum sztuki(tu mysl o logo
      nieprzedstawiającym- nie prostackiej lodce), ani miasto szybko rozwijajace
      sie, miasto mlodych ludzi...
      myslcie, szukajcie, np.praca ktora ostatnio wygrala konkurs satyryczny o
      lodzi swiadczy wlasnie o guscie panujacym w urzedach... a nadeslanych bylo
      duzo niezlych prac... - gdzie cos oryginalnego, odwaznego, nowoczesnego?. i
      slyszalem , ze babie od pieska lodka satyryczna sie bardzo podobala:)to taka
      niemila baba...co nadaje ton i zly gust lodzi.
      no wiec logo powinni zrobic mlodzi graficy, a ocenic i wybrac je- graficy co
      sie znają;)
      i taniej wyjdzie niz placic tej okropnej agencji reklamowej. w zasadzie ja
      tez je moge zrobic, zrobie to z wielka przyjemnoscia, jak tylko wladze wykaza
      sie dobra wola. pozdrawiam.wojtek
      • podpisanym mierni , bierni, ale wierni ??? 08.07.06, 09:13
      • Gość: G Re: logo potrzebne! oczywiscie! IP: *.4web.pl 08.07.06, 14:05
        ...Bo ja to bym chciał, żeby logo nawiązywało do bogatych tradycji Łodzi,
        róznorodności kulturalnej, i żeby podkreślało przemysłowy charakter, zwłaszcza
        przemysłu włókienniczego, ale żeby jednocześnie było nowoczesne i chwytliwe i
        sugerowało otwartość miasta na nowe trendy i podkreślało dynamiczny rozwój, i
        żeby jeszcze był element filmowy, i coś przedstawiającego charakterystyczną
        łódzką architekturę, i żeby była Piotrkowska, i Ziemia Obiecana,...

Takie rzeczy to tylko w Erze

Łódź generalnie nie potrafi się określić na co stawia, więc nie dziwmy się że i
        logo nijakie...
    • hubar LOGO - tak wygląda 08.07.06, 02:09
      Szkoda, że autor tego tu nie zamieścił.

Oto to coś:
      www2.lodznafali.org/logo_miasta_lodzi/wariant_4_1.png
      www2.lodznafali.org/logo_miasta_lodzi/wariant_4_2.png
      • Gość: rutek Re: LOGO - tak wygląda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 07:11
        tez bym tego nie umieszczal. koszmarek jakich malo. przykro mi ze musicie sie
        palowac z takimi ludzmi w UM. pozdrowienia z wrocławia.
        ps wlodarze miasta skoro chca odwolywac sie w logo i hasle do wielokulturowej
        potegi to powinni wlasnie zostawic jak najbardziej tradycyjny herb Łodzi a nie
        jakies postmodernityczne g...
        pps. czlowiek ktory to logo zaprojektowal byl wybitnym antytalenciem. przy
        okazji wyjasnijcie mi prosze co Łodź ma coś wspolnego z falami i zaglowka?
        • Gość: !!! Re: LOGO - tak wygląda IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 08:57
          Wygląda jak te kulki z gry komputerowej - takie co łążą w labiryncie ;)
          • Gość: widz Re: LOGO - tak wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 10:21
            żałosny banał
          • el-042 Pacman? 10.07.06, 01:33
            Ten pierwszy ładniej się śmieje. Ten drugi bardziej zmartwiony.

--
            Odpłyń Łodzią z EL-042
      • Gość: marcel Re: LOGO - tak wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 08:44
        KOMPROMITACJA na calego!!! To cos ma tworzyc nowy wizerunek Łodzi jako
        dynamicznego i przyjaznego miasta??? kpina!!! To logo wyglada tak, jakby
        dzieciaki z gimnazjum opracowaly je na zajeciach z informatyki!! kompletna
        amatorszczyzna. A przeciez mamy taki sztab utalentowanych grafikow. poza tym
        uwazam, ze zanim zostanie ono wprowadzone do uzytku powinno przejsc konsultacje
        spoleczne. Do licha to w koncu NASZE miasto a nie tylko ekipy p.
        Kropiwnickiego!!!
      • Gość: katarzyna Re: LOGO - tak wygląda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 16:36
        Faktycznie wiecej mazurskie niz z drugiego co do wielkosci w Polsce
        poprzemyslowego miasta.
        Na przasnym festynie jeszcze je widze, ale na oficjalnych dokumentach, to juz
        calkiem nie:/
        A mozna bylo oglosic konkurs wsrod studentow asp i architektury, czy innych
        tego typu kierunkow. Ale urzednicy sie najlepiej na wszystkim znaja.
    • tragikomix Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 10:06
      No cóż, obierana pomarańcza może jakoś nasze miasteczko symbolizować. Czy to ci sami urzędnicy wspomagają nieudacznika-rzeźbiarza i jego gnioty w centrum?
    • Gość: piwosz Re: Bosze co za koszmarek!!! IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 10:10
      ciekawy jestem ile za nie zapłacono. I zgadzam się powinien być konkurs na
      logo!!!!
      • Gość: Marcin Re: Bosze co za koszmarek!!! IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 10:17
        zgadzam się, tragedia ... logo dobre dla Rynu albo czegoś podobnego, dwie
        przystanie i wiatr chula
    • krzykowal Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 10:40
      > Ale Lodzianie tacy nie sa- sa dynamiczni i ambitni,

to powinno być dynamic, friendly citizens ;)
    • krzykowal Wasze uwagi przekażemy do UMŁ 08.07.06, 10:44
      Prosimy o uwagi i komentarze, które w poniedziałek przekażemy do Urzędu Miasta.
      Zbieramy je tutaj
      forum.lodznafali.org/showthread.php?t=241

Im więcej ich tam będzie, tym większa będzie siła naszego głosu społecznego.
    • Gość: M Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 11:07
      Wiem, ze miasto mialo malo kasy na ten projekt, wiec wzieli jakas smieszna agencje reklamowa i
      wyszlo jak wyszlo. DNO!!!!!!!!!
      • vilijonkka Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 17:41
        właśnie jak się nie ma kasy to się ogłasza konkurs. nawet z zastrzeżeniem, że
        jurorzy mogą nie przyznać nagrody jeśli poziom będzie za niski. koszty niskie i
        różnorodność duża.
    • Gość: Leon Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 11:09
      Niestety, czy Panowie sobie życza tego czy nie, nazwa Łódź kojarzy się
      jednoznacznie z łodzią, która może mieć wiosełka, żagielek, a nawet motorek.
      Może problem w tym, że Panowie nie zostali zaproszeni do projektowania loga dla
      Łodzi.
      • protz Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 11:34

Szczegolnie obcokrajowcom sie kojarzy.
    • jeremy9 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 11:23
      Jestem przeciw .Stare logo symbolizuje tradycje ihistorie ktorej coraz mniej w
      miastach.Z tego tez powodu ŁÓDZ przyciąga iwestorów (patrz budowa loftów). Do
      starego logo wystarczy dobre hasło np .,,History & Dynamic City " .A kasę
      proponuje wydac na oświetlenie zabytków (WIDOWISKA ŚWIETNE) izmianę wizerunku
      PIOTRKOWSKIEJ (światło i czystość) .POZDRAWIAM.
    • Gość: JURDOM Re:Koszmary Upalnego Poranka IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.07.06, 11:37
      Może naszemu Prezydentowi Łodzi....ROZJASNI sie w głowie,po wizycie w BIAŁYM
      DOMU i URLOPIE!!!!Przejrzy na oczy a moze i nawet ZROIZUMIE...CO STWORZYŁ.
      KOSZMAR....KOSZMAR....KOSZMAR
      Tak na marginesie,ciesze sie bardzo ze TAKĄ WIZJĄ nie kierowali sie
      TWORCY "MANUFAKTURY" DLATEGO Z TAKĄ WIELKĄ PRZYJEMNOŚCIA -JĄ- ODWIEDZAM.
      TO NIE SZCZEGOLY ,ALE BŁĘDNA KONCEPCJA tego"Logo" czyni z niego NIEPOROZUMIENIE.
    • Gość: Pink Floyd Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.4web.pl 08.07.06, 12:06
      Ale żenada. To jakiś sen pijanego. Kojarzy mi się z materiałami rekalmowymi
      Juwenturu w jego najlepszych czasach. :-)
      pozdrawiam
    • Gość: lol Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.06, 14:02
      wygląda jak znicz...
      • Gość: ewamalgorzata Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 14:22
        Wygląda jak Pacman.
        • el-042 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 10.07.06, 01:44
          Ja tam widzę łódkę, znicz, pomnik pęknięte serce z parku Promienistych i
          szczypce raka.
          Może chodziło o efekt iluzji? Kilka obrazów w jednym? Np.:
          home.elka.pw.edu.pl/~dbogumil/optical/dwaobraz.htm

--
          Odpłyń Łodzią z EL-042
    • Gość: Yaro A gdzie przetarg lub konkurs? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 15:58
      Czy tego typu rzeczy nie podlegaja procedurze konkursowej lub przetargowej? Cos
      mi tu smierdzi ... a wybory niedaleko. Panu Kropiwnickiemu - dziekujemy.
      • Gość: DaNsOuNd Re: A gdzie przetarg lub konkurs? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 16:36
        Przecież trzeba najpierw forse z kasy miasta przelać na prywatne konto aby móc z niej nast epnie skorzystać podczas kampanii samorządowej. Proste? Amen.
    • Gość: Bonaparte Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 16:10
      Matko z corka, kto to projektowal!!!, chyba zaden normalny grafik sie nie podpisze pod takim
      koszmarkiem. Lepsze projekty robia dzieciaki z liceum plastycznego. Koszmarek z serii logotypow za
      20zl. Podstawy projektowania sie klaniaja szanowni autorzy. Janiak ma racje, mozna mu wiele rzeczy
      zarzucic, ale jest architektem i projektantem. Wie co mowi.
      Autorow tego "czegos" zapraszam na zajacia z grafiki na lodzkie ASP.
      • mapi7 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 08.07.06, 16:44
        Nie jestem plastykiem, tylko zwyczajnym odbiorcą tego co mnie otacza. Logo nie
        podoba mi się. Nie przypomina mi niczego. Ani łódki, ani szpuli filmowej. Takie
        coś nijakie.
    • Gość: pj44@wp.pl moje hasło IP: *.net-partner.pl 08.07.06, 17:18
      to, co w Łodzi mi się podoba, definicyjnie ujął David Lynch : "to miasto
      sprawia, że zaczynam marzyć".
      Hasło dla Łodzi powinno dotykać jego totalnej swoistości wobec innych miast,
      historycznie ugruntowanej awangardowości ale też i dekadencji oraz właśnie
      wielości przestrzeni do zagospodarowania- najpierw marzeniami, a potem... kasą
      np. Łódź jako miasto "specyficznie kawiarniane"- jeśli zagospodarować łódzkie
      studnie kamieniczne i zaszczepić w nich jakąś ambitną architekturę- np. szkło i
      metal, galeryjne drewno- możnaby się dorobić mnóstwa klimatycznych miejsc.
      miejsc spotkań. alternatywnych wymiarów.
      marzenie? jasne. przede wszystkim dlatego, że mieszkają tam biedni ludzie-
      raczej nie klienci kawiarni- jest niebezpiecznie i śmierdzi. ale nie mogę sie
      pozbyc tej wizji i za każdym razem, jak wchodzę w bramę kamienicy, mam wrażenie
      przejścia do innego świata. i marzę o przyszłości łódzkiego śródmieścia, jako
      przestrzeni miejsc alternatywnych. miejsc dla wtajemniczonych.
      • ceniek2 Re: moje hasło 08.07.06, 18:24
        Logo do niczego.

Proponuję w logo umieścić fragment muru z cegły i trójkolorowy napis: dream city
    • Gość: kż Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 18:54
      Mdle kolorystycznie, elementy zupelnie nie wspolgraja, ciezkie do odczytania,
      typografia fatalna, przypadkowosc. Osoby zatwierdzajace takie projekty powinny
      sie jeszcze raz zastanowic czy przy wyborze tak waznego elementu wizerunku jakim
      jest logo nie lepiej bedzie zorganizowac konkurs;> Naprawde srogie jest, blee
    • Gość: owiec8 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.popl.cable.ntl.com 08.07.06, 20:56
      a dlaczego nie ma tu dolaczonego tego logo? chcialabym zobaczyc a jestem za
      granica :(
    • Gość: Michal Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.29.rev.vline.pl 08.07.06, 21:48
      Jak dla mnie zupełnie benadziejne. :(
    • Gość: ws Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 22:13
      Chetnie się wypowiem, ale chciałby najpierw toto zobaczyć!
    • Gość: Barbara Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.toya.net.pl 08.07.06, 22:28
      Dla mnie bardzo dobry pomysł. Oddaje pozytywny charakter miasta. Nawet jeśli
      teraz miasto takie nie jest, to jest nadzieja, że w tym własnie pozytywnym
      kierunku zmierza i to jak - dynamicznie!
    • Gość: wojtuś ?! IP: *.mnc.pl 08.07.06, 23:10
      no opadaja rece. nawet izydor nie umial by takiego kiepskiego znaku
      zaprojektowac. tak mysle jak patrze na takie rzeczy, ze mimo nowych hoteli,
      manufaktury i takich tam, lodz zdycha. walczmy! wojtuś
      • Gość: Hieronim Re: ?! IP: *.toya.net.pl 09.07.06, 12:06
        Co ty Wojtuś? Izydor to by pokazał banana z żaglem.
        • Gość: postronny Re: ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 15:12
          oj hieronimie , przepraszam krzysztofie b. to juz jest obsesja , ale jest na to
          lekarstwo i lekarz .tylko nie przedawkuj .
    • evonka Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 09.07.06, 09:10
      śmieszne to logo! śmieszne w złym sensie!
      naiwne,operujące schematem łódki i falki, jakby to własnie było kwintesencją
      tego miasta.... w herbie jest symbol łódki. w logo powinno znaleźć się
      odniesienie do skarbów Łodzi - do terenów pofabrycznych, specyficznego układu
      miasta, wielokulturowości....
      pomijam milczeniem ten angielski równie naiwny, i nieprawdziwy z resztą,
      tekst...
      • dwakretki Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 09.07.06, 12:39
        evonka napisała:

> w logo powinno znaleźć się
        > odniesienie do skarbów Łodzi - do terenów pofabrycznych, specyficznego układu
        > miasta, wielokulturowości...

tylko jak to "zmieścić" w logo? logo chyba powino być łatwym w odbiorze
        obrazkiem, a o "skarbach" Łodzi powinny informować foldery..
        • kostas6 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 09.07.06, 13:55
          co to jest .to jest logo ????? To jest jakies qui pro quo. Adlaczego lodeczka
          sie nie podoba.? Moze wogole zmienmy nazwe miasta..... Bo przeciez co to za
          nazwa,. Lodz
      • Gość: profes79 Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? IP: *.range86-136.btcentralplus.com 09.07.06, 14:18
        Znajomy Anglik ktory siedzi w Lodzi powiedzial kiedys, ze widzac herb i po
        przetlumaczeniu mu przez kogos nazwy miasta na angielski (boat :) dlugo i
        namietnie szukal rzeki :D:D
        • gaudia Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 09.07.06, 15:12
          logo nadaje się dla Augustowa lub Giżycka.
    • gaudia Re: Dla kogo to nowe logo Łodzi? 09.07.06, 15:19
      Łódź ma wielu zdolnych projektantów. Plastyków, architektów, utalentowanej
      młodzieży. Koniecznie powinien byc rozpisany konkurs!!! Otwarty dla wszystkich.

dość mam sygnaturki "na bezplusiu i minus plus". Żądam plusia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka