Dodaj do ulubionych

Kamień węgielny pod budowę kąpieliska

IP: 87.192.207.* 11.07.06, 21:26
widzialem kilka aquaparkow ale nigdy kompleksu w ktorym zabraklo by basenu
plywackiego 25 lub olimpijskiego 50 metrowego.Ten projekt to kompletna
poracha.Mslalem ze ta inwestycja bedzie sluzyla wszystkim i tym ktorzy chca
sie pobawic i takim ktorzy beda chcieli po prostu plywac a za daleko maja do
Nowej Gdyni czy na Teofilow.Wszystko powinno znalesc sie pod tzw jednym
dachem.Zmarnowano kolejna dzialke,a na dodatek znowu te niebieskie szyby i
fatalna nienowoczesna architektura!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: jan Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 21:51
      ma ktoś linka do wizualizacji bo jedno zdjęcie mi nie wystarcza

pozatym... 15mln to grosze dla dużej ilości inwestorów popyt jest aż dziw że nie
      powstaję wiecej basenów
    • Gość: maciek Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.vline.pl / *.77.rev.vline.pl 11.07.06, 22:06
      nie 15 mln zł tylko 15 mln euro, Gazeta jak zwykle kiepsko zorientowana
    • Gość: ZLA Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.welstand.be 11.07.06, 22:53
      > widzialem kilka aquaparkow ale nigdy kompleksu w ktorym zabraklo by basenu
      > plywackiego 25 lub olimpijskiego 50 metrowego

a zobacz sobie www.parkwodny.pl
    • Gość: yaceq Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.toya.net.pl 11.07.06, 23:44
      aquapark pod krakowem tez nie ma normalnego basenu.. i swietnie prosperuje...
    • Gość: szczur ladowy aquapark to nie jest osrodek sportow wodnych IP: *.1.14.vie.surfer.at 12.07.06, 03:34
      Projektowalem sporo aquaparkow (poza granicami kraju), znam setki takich
      zespolow i spiesze cie rozczarowac zorro - to nie sluzy do plywania, ze o
      sporcie nie wspomne :-)

Takie sa realia, ze sie na zjezdzalniach, brodzikach i palmach pieniadze robi.
      Baseny, skocznie - w szczegolnosci te sportowe - wymagaja dotacji.

Zdumiewa mnie tylko procedura, polegajaca na utrzymywaniu projetu w tajemnicy.
      Jakim prawem pytam? Dzialka jest wlasnoscia miasta, czyli mieszkancy maja prawo
      wiedziec na biezaco co robia wladze w ich imieniu. Domyslam sie, ze ze basenow
      sportowych w Lodzi notorycznie brakuje.

Sama "wizualizacja" niewiele mowi. Wyglada dosyc zenujaco, niemniej znam
      projekty spolki Makro 5, wiec nie jestem nastawiony negatywnie.

A wladzom miasta zycze inicjatywy i pieniedzy na osrodek portow wodnych z
      prawdziwego zdazenia. Aquaparki sa dobre na raz i to na trzy godziny.

pozdrowienia dla rodzinnego miasta

• Gość: szczur po prostu do szczura lądowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 15:14
        OK, argumentacja w porządku: szmery, bajery, fontanny, sikacze są potrzebne...

Czy jednak jedna niecka z regularnymi kształtami nie zwiększyła by drastycznie możliwości wykorzystania całego kompleksu? Ja na przykład chodzę chodzę na basen nie po to żeby się taplać tylko żeby zrobić kilkadziesiąt długości w ciągu godziny. Teraz widzę, że pewnie nowa Fala będzie nie dla mnie (a stara Fala była). Nawet jeżeli jestem w mniejszości to jest troche takich ludzi jak ja. Ten projekt po prostu ogranicza populację potencjalnej klienteli.

Szkoda bo takie rozszerzenie funkcji to tylko kwestia projektu A NIE dodatkowych nakładów.

Mógłbyś się Szczurze Lądowy do tego ustosunkować?
    • Gość: temporythm zorro IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.07.06, 08:04
      mysle, ze w tym basenie z falami bedziesz mogl sobie poplywac (nie wyczytalem
      czy i ten basen ma miec nieregularne ksztalty), z przerwami oczywiscie na
      fale ;) ktore beda byc moze robione wielka "gruchą" - tak jest na najwiekszym
      basenie np. w Kolonii
    • adwach Re: A nie będzie tam normalnego basenu? 12.07.06, 08:30
      tylko same takie dziwaczne półokrągłe baseniki? dziwne to jakieś....
    • Gość: bosman Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.interserwer.pl 12.07.06, 10:43
      Za dużo tam betonu a za mało wody. Poza tym zjeżdżalnie kończą się na zewnątrz.
      Czy to oznacza, że zimą nie będą działały?
    • Gość: antybuc Re: Prezydent bredzi IP: *.man.lodz.pl / *.man.lodz.pl 12.07.06, 12:58
      "Prezydent Łodzi zaznaczył, że inwestycja musi służyć także łódzkim szkołom, a
      wszyscy uczniowie kończąc podstawówkę powinni umieć pływać"
      nauczą się pływać w saunie czy też zjeżdzając z tej rury dla kamikadze???
      Ten kretyn chyba nieobejrzał nawet projektu
    • Gość: Mikolaj Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.06, 13:13
      Skoro prezydent tak troszczy się o umiejętności pływackie młodzieży, to może
      stworzy możliwości budowy basenów osiedlowych? Niekoniecznie takich kompleksów
      jak ten opisywany w artykule, a zwykłych basenów z jedną niecką, gdzie dzieci
      mogłyby pod okiem instruktorów szkolić swoje umiejętności pływackie.
    • Gość: szczur lądowy szczurza solidarność IP: *.1.14.vie.surfer.at 12.07.06, 17:39
      Drogi bracie (siostro? w szczurzej niedoli!

Ja też lubię się poodbijać w basenie wyczynowym i to najlepiej na dystansie 50
      a nie 25 metrów, dlatego z zasady nie korzystam z aquaparków i podobnego
      badziewia z wyjątkiem kąpieli błotnych i solankowych, działajacych leczniczo.

Rozszerzenie funkcji o basen sportowy, chodźby nawet minimalny typu 25x8,5m ,
      to nie jest tylko kwestia projektu, ale jak najbardziej znaczących kosztów.
      Baseny sportowe są średnio 1,5 do 3 razy głębsze od tych rekreacyjnych (koszty
      uzdatniania wody to istotny czynnik), wymagają więcej personelu (ratownicy,
      szkolenie) oraz - mówiąc nieco brutalnie - mają mniejsze plony z metra
      kwadratowego niż jakieś tam brodziki dla dorosłych po 30-40 złotych osobodoba,
      gdzie w szczycie operacyjnym trudno się ruszyć, nie wspominając nawet o
      pływaniu :-).

A ile osób na raz może ćwiczyć w basenie sportowym?

Ponadto obiekty sportowe powinny być przestrzenie oddzielone od - bardzo
      hałaśliwych - zjeżdżalni i basenów rekreacyjnych; do tego dochodzą duże
      powierzchnie wolne ("stracone") wokół samej niecki basenu, nierzadko jakieś
      trybuny, itd.

pozdrawiam,

P.S.
      Czy ktoś wie, gdzie można obejrzeć cały projekt w internecie i kto jest jego
      architektem?

• Gość: Projektant Re: szczurza solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.06, 22:46
        Autorem projektu jest firma Makro 5, oraz Autorska Pracownia Projektowa Draft (
        arch. Monika Wojnarowska ) z Łodzi.

W aquaparku znajduje się basen prostokątny ( z krzywym zejśćiem co prawda)o
        wymiarach 28 na 12 m. Wyborcza jakoś zapomniała napisać.

Projektu nie ma jeszcze w internecie, bo ani inwestor, ani miato jeszcze go nie
        opublikowało

Naprwde ma szanse być ładnie
        Pozdrawiam
        • Gość: szczur po prostu Re: szczurza solidarność IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.06, 23:39
          Dzięki Projektancie!! Jestem w szoku, że "tajemnica magistracka" (by W.Rosset) została ujawniona:)

W sumie Twoja odpowiedź mnie b. zadowoliła. Tylko proszę o małe wyjaśnienie...

> W aquaparku znajduje się basen prostokątny ( z krzywym zejśćiem co prawda)o
          > wymiarach 28 na 12 m.

28m do rekreacji mi caaaaaałkowicie wystarcza a krzywe zejście nie przeszkadza. Tylko skąd to 28m a nie 25m? Odpada organizacja jakichkolwiek zawodów. (Tak jak pisałem wczesniej ograniczenie opcji korzystania.)

> Projektu nie ma jeszcze w internecie, bo ani inwestor, ani miato jeszcze go nie opublikowało

A ma wogóle zamiar? Kiedy?

> Naprwde ma szanse być ładnie

..czego życzę sobie i innym.
          • Gość: Projektant Re: szczurza solidarność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 10:16
            Wymiar jest powiększony ze względu na tą nieregularność z jednej strony, tak,
            żeby tor pływacki miał 25 m. Nie jest to basen do rozgrywania zawodów - to nie
            jest obiekt tego typu, natomiast do nauki pływania napewno tak.

Co do publikacji w necie - też mam nadzieję, że teraz kiedy inwestycja ruszyła
            pełną parą to promocja za nią...

Pozdrawiam
      • Gość: szczur po prostu Re: szczurza solidarność IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.06, 00:03
        Ja jeszcze do lądowego:

No kolego kiepsko kumam.

> Baseny sportowe są średnio 1,5 do 3 razy głębsze od tych rekreacyjnych

Przecież wystarczy 1,80 w miejscu najgłębszym i 0,60 w najpłytszym (tyle mają baseny). Oczywiście nie mówię o przystosowaniu do skoków czy treningów dla nurków bo tu koszty są oczywiste. O takich "fanaberiach" nie śnię:(

> (koszty uzdatniania wody to istotny czynnik)

A czym się różni woda do taplania się od tej do pływania? Możesz krótko?

> wymagają więcej personelu (ratownicy, szkolenie)

No tu się nie zgodzę. Prawo polskie wymaga jednego ratownika na każde 25 m długości basenu (Rozporządzenie ... o bezbieczeństwie kąpiących etc. etc.) i nie rozróżnia basenów sportowych od plasku-plasku. Biorąc na logikę to aquaparki mogą nawet wymagać więcej personelu ratowniczego (prędzej coś się trafi wśród dziesięciu wariujących na zjeżdżalniach i w innych wirach niż wśród dziesięciu machających kraulem tam i spowrotem).

> mają mniejsze plony z metra kwadratowego niż jakieś tam brodziki dla dorosłych po 30-40 złotych osobodoba

No nie wiem ja płacę 10zł za osobogodzinę (ceny łódzkie). To daje 120zł za osobodobę (licząc, że basen jest otwarty 12 h).

> Ponadto obiekty sportowe powinny być przestrzenie oddzielone od - bardzo
        > hałaśliwych - zjeżdżalni i basenów rekreacyjnych

Znowu nie kumam. Patrz basen WSInf na Rzgowskiej. Mały, nieraz jest może za ciasno ale jest niecka z kilkoma torami (słupki itp) a obok "rozrywka" czyli zjeżdżalnie, rwąca rzeka wodospady i pierdzący ruszt. Czyli jednak można.

> do tego dochodzą duże powierzchnie wolne ("stracone") wokół samej niecki basenu, nierzadko jakieś trybuny, itd.

Trybuny owszem, mogą zajmować miejsce ale mogą i być składane ale pal je sześć. Wielkich zawodów w aquaparku się nie zorganizuje. Łodzi rzeczywiście bardziej potrzebne jest miejsce rozrywki wodnej niż arena sportowa na MŚ.

I co Ty na to Drogi bracie (siostro)?
    • Gość: szczur po prostu Aquapark Wrocław IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.06, 01:13
      A tu są wizualizacje siostrzanej inwestycji we Wrocku

www.wroclaw.pl/m3375/p41010.aspx
    • Gość: szczur ladowy wyścig szczurów cd IP: *.1.14.vie.surfer.at 13.07.06, 04:11
      No teraz to się Po Prostu ubawiłem na dobre, po 120 zł osobodzień na głębokości
      60 centymetrów to lepsze niż Ryczące Czterdziestki . Baseny do pływania mają
      180-550, można od biedy walczyć na 120 jak nie da się inaczej. Podejrzany ten
      łódzki basen 28/12, ciekawy co ma na środku, może fontannę. Za to wrocławski to
      full-wypas, chyba trzeba nam będzie pozazdrościć.

Podtrzymuję to co napisałem, z tym zastrzeżeniem, że nie znam polskich
      przepisów, niemniej:
      - woda jest ta sama, ale w sportowych jest jej więcej i dlatego jest drożej;
      zgódźmy się żydowskim targiem na 60 cali.
      - baseny rekreacyjne robi się dla tzw niepływających (w moich realiach max 130
      cm), sportowe są głębsze stąd inna ich kwalifikacja; czyżby prawo polskie tego
      nie rozróżniało?
      - co do wspomnianej ceny 10 zł za godzinę to się zgodzę, że trzeba szybciutko
      pływać, niemniej dalej jest to poniżej kosztów własnych (zakładam, że masz
      własny tor) niż by to wynikało z kalkulacji. Basen olimpijski 50x25x2 (2500 m3)
      zarobi dziennie 8x120=960 złociszy a średni aquapark o podobnych parametrach
      (2000m2 1,25) sprzeda lekko 300-500 biletów dziennie + konsumpcja + sauny &
      wellness extra.
      - nie znam basenu na rzgowskiej, ale polecam ci uważne przestudiowanie zdjęć
      makiety wrocławskiego aquaparku; tam widać dokładnie co miałem na mysli w
      temacie separacji ww funkcji
      - normalne ośrodki sportów wodnych, których w Polsce oczywiście brakuje to
      ani "areny sportowe na MS" ani lunaparki wodne. Pisząc o trybunach miałem na
      myśli zwyczajne miejsca siedzące w ilości potrzebnej dla np zorganizowanych
      grup szkolnych, więc po co od razu te skrajności?

Mam nadzieję, że wszystkie problemy rozwiązane, jeżeli nie, to niewątpliwie
      projektant obiektu poczuje się przywołany do tablicy.

pozdrowienia

• Gość: szczur po prostu Re: wyścig szczurów cd IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.06, 14:28
        No cóż oczami wyobraźni widzę asymptotę do której zmierzamy.

Z tym 0,60 przesadziłem!! Tak można sobie nieźle pozdzierać paznokcie szorując kończynami po dnie. Wszystkie baseny, na których mi się dobrze pływało miały od 180 do 120. Czyli do pływania rekreacyjnego 120 styka a 140 to już oznaki komfortu.

Co do prawa to podtrzymuję; rzeczywiście wymóg obsady ratowniczej wynika tylko z długości a nie z kwalifikacji obiektu. Tak się teraz zastanawiam ale pewnie jest luka prawna w przypadku niecek o kształtach nieregularnych (nie ma tu długości co najwyżej obwód a rozporządzenie mówi o długości).

Co do przychodów to 2 osoby na torze w dalszym ciągu uważam za luksus. Nawet przy czterech osobach na torze wypad na basen zaliczam do udanych.

Tylko tak się zastanawiam nad atrakcyjnością obiektu z dużą powierzchnią i małą głębokością wody. Wtedy są tam same zjeżdżalnie i brodziki i inne bajery. Taki aquapark jest w Krakowie. Pływać się tam nie da. Ani jednej niecki do prawdziwego pływania. Pluskałem się tam ze dwie godziny ale traktowałem to jako jednorazową atrakcję (Wawel, Ojców + na koniec "lunapark wodny"). W życiu nie chodziłbym na taki obiekt regularnie np. co tydzień. Ale cóż są różne gusta i guściki. Ja mogę się różnić od innych a jeden rynek lokalny może być inny od drugiego pod tym względem.

Co do parku wrocławskiego to dla mnie taki jest aż za nadto odseparowany. Dla mnie optymalny układ to (pomijając jego bądź co bądź krasnalowe rozmiary) rzeczywiście ten basen ze Rzgowskiej. Grupa znajomych wybierająca się nad wodę jest w polu wzajemnego widzenia pomimo tego że jeden cały czas macha (na torze) drugi się pluska (w gejzerze) a trzeci zjeżdża (rurą). Moja czysto subiektywna opinia. Fakt, że w takim obiekcie trudno wyobrazić sobie rywalizację sportową.

A przy okazji może wiesz co najbardziej waży kosztowo w utrzymaniu obiektu: "konserwacja" wody?, obsługa techniczna?, ogrzewanie?. Możesz podać jakieś parametry, wskaźniki? (oczywiście "rule of thumb").
    • moon45 Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska 13.07.06, 09:26
      Panowie o ile znam sie na pływalniach a nie na basenach to aby uzyskać
      homologację do rozgrywania zawodów to pływalnia 25 m musi mieć tory o szerokośći
      2,5 m a dwa skrajne tory o 0,5 m szersze. Czyli minimum to 6 torowa pływalnia o
      wymiarach 25 x 16. Głębokości minimum to 1,8 do 1,3 m Muszą być koniecznie dwie
      sciany jako nawrotowe aby pływacy mogli sie od czgoś odbijać inaczej sie nie da.
      Czyli już nie spełnia wymogów. Na takim obiekcie co najwyżej mozna organizować
      zabawy w zawody dla dzieci. KOszty basenów 50 m. są niwiele droższe w
      eksploatacji od 25 poza zwiększeniem obsady o 1 ratownika.Musi byc minimum 3
      szatnia ani kasjerki ora prac. tech. nie musi byc więcej ale za to o ile więcej
      osób może pływać. Od 1974 roku w Łodzi tylko mówiło sie o krytej pływalni 50 m.
      Sa pływalnie 26 na 52 gdzie jest ruchoma ściana z platformą ( Oświęcim ) i można
      basen dzielic na dwie 25 można wiele tylko do tego trzeba rozmawiąc z ludzmi
      którzy na tym sie znają. Projektanci powinni budowac dla nas a z reguły to sa
      ich pomnki o dziwnych kształtach i funkcjach. Ale cóz Łódź która pływaniem stoi
      nie ma szczęścia Trzeba czekać dalej na obiekt z prawdziwego zdarzenia, który
      spełni funkcję pływalni do rekreacji i dla naszych łódzkich pływaków oraz do
      organizacji zawodów. Z Łodzi podobno wyjechał trener z Trójki w ubiegłym roku i
      zabrał ze soba grupe pływaków. Kto następny ?
      swimer
      • Gość: szczur lądowy Re: Kamień węgielny pod budowę kąpieliska IP: *.1.14.vie.surfer.at 13.07.06, 16:39
        Szanowny moon45, projektanci to nie idioci i reguły o których piszesz są dla
        nich oczywiste. Tylko kasa rulez i dlatego powstają takie gargamele. Bardzo
        pouczający przykład z ostatnich lat to to, co zrobiono z niedoszłej hali
        Cargolifter, prawdziwej perełki architektonicznej:

www.cargolifter.com/
        Dla równowagi coś dla estetów:

www.therme-vals.ch/
        Szczur Po Prostu proszony jest o dokładne zapoznanie z powyższymi ofertami i
        szczegółową analizę na forum. Znacznie to będzie ciekawsze niż dalsze
        kosztorysowanie :-)
    • Gość: gość Patrzcie i płaczcie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:48
      tak wygląda basen w ostrowcu, gdzie mieszka 60 tys
      www.mosir.ostrowiec.pl/plywalnia.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka