micin Re: Dwóch nowych dyrektorów 04.02.03, 20:18 A czemu zawsze jest to 'I jeszcze raz'? Tak z ciekawości pytam:))) Sorki, że nie na temat, ale jeszcze nie przeczytałam artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Dwóch nowych dyrektorów 04.02.03, 20:26 dlatego, że muszą być 2 komentarze do artykułu, aby wskoczył on na Forum;-) pozdrawiam, zaraz artykuł przeczytam:P Odpowiedz Link Zgłoś
geograf polecam link: 04.02.03, 20:40 www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=63&w=4503162 Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: Dwóch nowych dyrektorów 04.02.03, 20:41 Jestem przerażona tym, co dzieje się w naszym mieście. Dla mnie sztuka, w tym teatr, z założenia powinny być apolityczne. Sam zaś sposób rozmowy, podejście pana Kropiwnickiego do sprawy, wydają mi się być absurdalne. Pan prezydent chyba traci nerwy. Wciąż jest krytykowany za wszystko i chyba puszczają mu nerwy. Zachowuje się jak obrażone dziecko. Ktoś się buntuje przeciwko jemu (a nie idei jak przypuszczalnie uważa), więc on mu zrobi na złość. Nie ważne czy ma rację. Najważniejsze, żeby pokazac innym, że jej nie mają. Gratuluję tupetu i braku kultury! Tylko tak dalej, a rękoczynów w końcu się nie powstrzyma. Cyrk na kólkach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiciu tragedia komiczna!!! IP: *.toya.net.pl 04.02.03, 20:52 No cóż pan prezydent postawił na swoim! A ponadto postanowił zorganizować przedstawienie samym Aktorom Teatru Nowego! Zastanawiam się czy Królikiewicz pomógł mu je wyreżyserować, czy też sam wielce nam panujący pan Kropiwnicki wspiął się na wyżyny swego intelektu!? To przedstawienie w reżyserii (jak się sam określił)sługi naszego miasta (a propos określenie zaczerpnięte z monarchii absolutnej w swej oświeconej odmianie) było tragedią dla naszej łódzkiej kultury i komedią dla pana Kropiwnickiego, który lubi tego typu gry (tylko do tej pory grał w nie ze studentami). A byłbym zapomniał gratuluję panu Królikiewiczowi tupetu i honoru jak można pchać się gdzieś gdzie pana nikt nie chce i nie potrzebuje!!! Tak dalej panie prezydencie!!! Łódz miasto tragiczno- komiczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lali Re: tragedia komiczna!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 04.02.03, 22:20 A ten wybrany to co za model jeno on sie nie zna na teatrze Odpowiedz Link Zgłoś
dzekil Re: Dwóch nowych dyrektorów 04.02.03, 22:20 To, co się stało w Teatrze Nowym uważam za skandal! Zniszczono Teatr Nowy - w bardzo niekulturalny i niegodny sposób usunięto Panią Dyrektor Wasilewską, arogancko pominięto zdanie zespołu i polityczną (sic!) decyzją obsadzono stanowiska dyrektora artystycznego i naczelnego. Jak można było zachować się tak niegodnie, tak bezwstydnie wobec tak wsaniałego zespołu jednej z bardziej zasłużonych dla naszego miasta instytucji kulturanlych. Scena Teatru Nowego została dziś zniszczona kolejną decyzją podjętą z pominięciem jakiejkolwiek opinii osób, których się odnosi. Ten Teatr, po okresie niebytu spowodowanego przebudową, podniósł się i na nowo pokazał, że jest sceną ambitna i wartosciową. A to wszystko stało się zasługą niepowtażalnych ludzi tworzących Teatr Nowy - kolejnych dyrektorów artystycznych, aktorów, dyrektora naczelnego i pozostałych pracowników. Po raz kolejny okazało się, że nowe władze miasta w osobie pana prezydenta Kropiwnickiego i jego licznych zastępców i doradców nie liczą się zupełnie z dokonaniami i komptencjami osób działających dla dobra Łodzi i jej wizerunku. Co gorsza rujnują w najgorszy z możliwych sposobów, za pomocą politycznych decyzji, dzieło tworzone przez lata. Zaprzepaszczono pracę, starania i wysiłki wielu ludzi odbierając im chęć działania. Jest mi niezmiernie przykro czytać o tak niekulturalnym (określenie w tym wypadku wybitnie delikatne) zachowaniu władz mojego miasta, a tym bardziej gdy odoni się to wszystko, do Teatru, który znaczył dla mnie tak wiele. Pogrązony w smutku, Dżekil <>< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Źle się dzieje w państwie..... IP: *.toya.net.pl 04.02.03, 22:20 Teatr Nowy wpisał się w kulturę naszego miasta złotymi zgłoskami.Był czas, że każda premiera była wielkim, oczekiwanym wydarzeniem. Ostatnio Teatr,po latach przerwy,powracał do formy z dawnych czasów. Siła Nowego tkwiła nie tylko w kunszcie reżyserów, w niepowtarzalnej indywidualności i talencie Kazimierza Dejmka ale w jego Zespole -ludzi poświecających się wspólnej idei i kochających swoją pracę. Zawierzyłabym intuicji Aktorów,dobro Teatru jest dla nich najważniejsze. Polityka ze sztuką ma niewiele wspólnego. Pan o tym zapomniał Panie Prezydencie!? (Powiało starym, mrocznym, dawno zapomnianym). Warto pamiętać te słowa z Hamleta:..."I lepiej mieć złośliwy napis na nagrobku,niż za życia narazić się na ich (aktorów oczywiście)niepochlebną opinię". Szkoda Panie Prezydencie, że sztuki Pan nie widział! A może Pan Królikiewicz też by o tym pomyślał zamiast "pohukiwać wesoło" i wielce pedagogiczne o Aktorach wyrażać opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Dwóch nowych dyrektorów - bez honoru 05.02.03, 01:01 Po takim działanu Prezydenta dziwię się, że znaleźli się tacy sprzedajni "dyrektorzy" ? Czy z taką, moralną postawą może być ktos Dyrektorem ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiki Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 07:47 "pan" Kropiwnicki zachowuje się tak jak każdy polityk. Robi co chce, choć nie zawsze wie co robi... Podatnicy wszystko zdzierżą, Polska jest bogatym krajem, a kumple mają przecież swoje potrzeby, SLD ich nie nakarmi, ma więcej gę do wyżywienia... Polski podatnik wszystko zdzierży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: proxy / 212.51.203.* 05.02.03, 12:21 Panie Kropiwnicki wstyd mi za Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E. Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: proxy / 217.8.186.* 05.02.03, 13:00 Osobiście jestem zszokowana!Może z kulturą nie mam za dużo wspólnego, ale to co wyprawia P.Kropiwnicki to naprawdę już przesada. A wydawałoby się,że człowiek wykształcony...Obwarowuje się "swoimi"ludźmi-może sam się czegoś obawia??? wydaje mi się,że w świetle ostatnich jego poczynań-powinien. Odpowiedz Link Zgłoś
iznota33 Re: Dwóch nowych dyrektorów 05.02.03, 13:06 Szanowni mieszkańcy Łodzi, sami na niego głosowaliście wiedząc bardzo dobrze co reprezentuje. Czego teraz chcecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małe wuwu Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: *.toya.net.pl 05.02.03, 18:37 Ja nie głosowałem.Ale jestem za "prezydencikiem".Przecież udowadnia że prawica jest nie zdolna do jakichkolwiek rządów.Tak dalej panowie njbliższe wybory jakie by nie były przgracie sromotnie ,a smód bedzie się za wami długo ciągnął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ney Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: *.easycomm.pl / 10.0.0.* 05.02.03, 13:21 Strasznie żałuję,że w stanie wojennym drukowałem ulotki w innym kiblu niż nasz kochany Pan Prezydent.Też byłbym dyrektorem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teatroman Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: *.radomsko.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 14:03 Prezydent jest od tego, aby rządzić. Nie podoba mi się nagonka na pana Królikiewicza i lansowanie pana Bradeckiego przez tzw. autorytety (o ile pamiętam za jego dyrekcji Stary Teatr w Krakowie nie odnosił oszałamiających sukcesów}. A przy okazji, co ciekawe, dowiedzieliśmy się, że łódzki Teatr Nowy jest jedną z wiodących scen w Polsce. Szkoda, że dotychczas nie wynikało to z lektury ogólnopolskich dzienników bądź fachowych pism teatralnych (choćby teatralne podsumowania 2002 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: Dwóch nowych dyrektorów IP: *.toya.net.pl 05.02.03, 15:38 Może Teatroman tego nie pamięta, ale Teatr Nowy był niegdyś jedną z wiodących scen w kraju i znów powoli wyłaniał się z z zapomnienia.W ostatnich sezonach pojawiły się również dobre spektakle(Kontrowersyjny- Faust,Królowa i Szekspir, Prorok Ilia, Sen pluskwy i niedokończony Hamlet). Nie sprzyjają rozwojowi tak częste zmiany dyrektorów nie zwiazane z przyczynami losowymi.Może nie chodzi tu nawet o osobę p. Królikiewicza, a o sposób w jaki dokonano jego nominacji,który jest nie do przyjęcia w cywilizowanym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiciu Rządy czy Samowładztwo? IP: *.toya.net.pl 05.02.03, 15:47 No tak Prezydent jest od tego, aby rządzić!Fakt tak jest, ale coś mi tu zapachniało "Księciem" Machiavellego. Ale tamte czasy są już dawno za nami, a ponadto czy rządzenie oznacza TKM i wydobywanie z cienia swych kolesiów!No cóż jeżeli tak to pan prezydent rządzi jak narazie świetnie.Czy rządzić to oznacza nie liczyć się z nikim? Wreszcie czy rządzić należy w sposób graniczący z brakiem kultury? Odpowiedzi na te pytania pozostawiam bez komentarza! Odpowiedz Link Zgłoś