Dodaj do ulubionych

Plaża w Manufakturze

15.07.06, 22:24
Co o niej sądzicie???
Obserwuj wątek
    • 75.b Re: Plaża w Manufakturze 15.07.06, 22:29
      kochanalodz napisał:

> Co o niej sądzicie???
      baaaaardzo duża piaskownica.
    • ixtlilto Re: Plaża w Manufakturze 15.07.06, 23:36
      Super pomysł.
      Można zrobić sobie godzinne wakacje. Plaża, woda, piwko, siatkówka...
      • amaster1 Re: Plaża w Manufakturze 15.07.06, 23:49
        Piwko chyba odpada, bo to miejsce publiczne :(
    • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 02:39
      Psy z Polesia i Bałut beda miały gdzie robić siusiu i kupkę. Żałosny pomysł.
      • cassani to uwielbiam 18.07.06, 11:42
        czwarty wpis i pierwszy niezadowolony.
        • www.dot.com Re: to uwielbiam 18.07.06, 12:53
          gorzej gdyby był pierwszy wpis i czwarty niezadowolony.
    • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 11:15
      Może wielkość i wygląd plaży nie powala ale i tak jej zadanie zostało spełnione
      bo mimo, że ludzie różnie o niej mówią to wszyscy chcą ją zobaczyć i przychodzą
      na rynek.
      • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 12:19
        I tak oto francuski burżuj dał piaskownicową radochę łódzkiemu proletariatowi.
    • johana2 Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 12:38
      Szkoda że zaden POLSKI burżuj czy łódzki włodarz o tym nie pomyslał. Dla mnie
      super (jeśli chodzi o dzieci). Wygania jednak po kilkunastu minutach
      obrzydliwie głośna denerwująca muzyka.
      • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 14:23
        Fajna mamusia z ciebie, nie ma co. Aby uspokoić swoje sumienie w zamian za
        kilkugodzinne ciąganie dzieciaka po sklepikach i butikach idziesz z nim na
        kwadrans do tej piaskownicy, ćmiąc pewnie przy tym papieroski.
        Widziałem tam wczoraj całe stada takich mamusiek obwieszonych reklamowkami,
        ktorych zapocone dzieciaki packały się w tej kupce piasku. Zaduch, kurz,
        muzyczny łomot i ścisk okraszany psimi kupami!
        Idź lepiej z dzieckiem na spacer do parku, jedź z nim do lasu a nie lansuj się
        na tej pseudoplazy. Pożałowania godna mamo.
        • elfik31 Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 17:36
          dodam jeszcze dymy idące z jakiegoś pobliskiego grilla. Normalnie kłeby dymu i
          opary tłuszczu i te przyśpiewki ''coca-colę pić będziemy cały dzień - ciam,
          ciam''Miał byc rynek kwiatowy, ratusz z zegarem i wydawać by sie mogło, ze
          drugi Kraków będzie a tu KICHA...
          • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 18:59
            brakuje zbitej z desek podłogi i discopolowych kawałków a łódzka publika
            miałaby jak w niebie. Jak za Izraela Poznanskiego w XIX w. W sobotni wieczór
            szwaczki, tkaczki i robotnicy przy tanim winie i lemoniadzie mieli
            swoje "plaże".
    • johana2 Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 20:12
      Fajna mamusia, owszem. po pierwsze: nie palę. Po drugie - napisałam ze znikam
      po 15 minutach własnie ze względu na m.in. Hałas i tłumy. Po trzecire: na
      zakupy chodzę sama. Z dzieckiem nie ma szans. A w Manufakturze chodzimy razem
      do muzeum dla dzieci gdzie bidowa domu jest uwielbiana przez dzieciaki. Po
      czwarte: proszę o namiary na czystą piaskownicę na Bałutach i okolicach. Jutro
      będę tam zaraz po pracy. Ogródek jordanowski na Zdrowiu przecież na wakacje
      polscy burżuje musieli zamknąć.
    • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 21:13
      Widze, że "www.dot.com" zawsze będzie marudzić i się krzywić. Rzeczywiście
      lepiej by było gdyby manufaktura nie powstała a byłyby tam tylko sterty
      zawalonych pofabrycznych budynków, w których grzebaliby żule i jacyś bezdomni no
      ale wtedy byś mógł powiedzieć, że przynajmniej nie należy to do tego
      "francuskiego burżuja". Poza tym nie chcesz nie idź tylko nie truj innym życia i
      nie odbieraj jednej z nielicznych aktrakcji w tym mieście!!!!!!!
      • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:03
        Musisz byc chora nazywając Manufakture jedną z nielicznych atrakcji Łodzi. T,
        aki poziom reprezentujesz? Tylko to cię kręci, wielki market na kilku
        hektarach? Jezu...biedne miasto nad Łódką mające takich mieszkanców!
        • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:29
          Jeśli już to chory. A według mnie Manufaktura jest GIGANTYCZNĄ atkrakcją czy ci
          sie to podoba czy nie, poza tym widze, że ludzie twojego pokroju nigdy nie
          zrozumieją, że to nie jest tylko market!!
          • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:44
            a co to niby jest? No tak, miejska plaża. I cos jeszcze ?
        • fleurette Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:40
          jasne ciekawsze są muzea w których nic się nie dzieje, tylko czemu nei
          przyciagają takich tłumów? moze nie jeste to twoja wysoka półka ale po pierwsze:
          nie należysz tu do wiekszosci, a po drugie nie powinno to powodować w tobie
          takiej złości, bys na wszystkich musial wylewac swój jad. szanuj swoje zdrowie i
          nie dorabiaj się wrzodów. manufaktura jest duza atrakcja łodzi czy ci sie podoba
          czy nie.
          • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:43
            Jezeli cokolwiek we mnie to powoduje, to poczucie zażenowania. Nie za siebie
            bynajmniej. Za osoby, dla ktorych jedyną atrakcją, wizytówką Łodzi jest
            manufaktura z jej zasikaną piaskownicą. Boże!!!
            Gdzie ja niby wylewam jad? Nie moge wyrazic swojej opinii? Zdaje sie po to jest
            wlasnie Forum. A-ha, zapomniałem. Swoje opinie moga wyrazac tutaj tylko "stali
            bywalcy milosnicy Utopii", tak? Kazdy inny wpis to "wylewanie jadu".
            • fleurette Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:46
              nie, nie tylko bywalcy utopii. ale to jak do pewnej domniemanej mamy sie
              odezwałeś wyżej nie jest łagodna polemiką. zresztą twoja sprawa. co zaś sie
              tyczy manufaktury i plaży tamże, to nie jest jedyną atrakcją łodzi ale na pewno
              ciekawym, wartym odwiedzenia miejscem gdzie na poziomie niemal europejskim mozna
              spedzić czas.
              • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:49
                Jest roznica pomiedzy "ciekawym miejscem" a " jedyną atrakcją", nie sądzisz?

Poziom niemal europejskim? powiadasz, hmmm...to tak jak w reklamie piwa
                Zywiec. "Prawie". "Prawie" robi wielką różnicę.
                Ty byłaś kiedyś gdzieś w Europie, poza Rumunią, Mołdawią i Bułgarią?
                Pewnie nie, skoro piaskownicę w Manufakturze pełną psich kup, discopolo i smród
                z grilla nazywasz europejskim poziomem rozrywki.
                • fleurette Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:54
                  nie mówie po 1 o piaskownicy a o manufakturze. szwajcarom sie podobało. czy
                  byłam w jakims ktraju poza ww w europie? w wielu wierz mi. zawód mój tego
                  wymaga. nawet za 24 h bede po raz kolejny w niemczech. ale ty i tak masz swoja
                  jedynie słuszna opinie jak widze.
                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:55
                    jestes stewardesą ? tanich linii ? tak sadziłem.
                    • fleurette Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:57
                      taaaa... stewardessa tanich linni. oczywiscie. cos jeszcze?
                      • brite Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:23
                        spokojnie, nie karmcie trolla.
                        • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:25
                          brite napisał:
                          spokojnie, nie karmcie trolla.

brite 16.07.06, 23:22
                          Bijcie się

To co w koncu? Mamy sie bić czy nie karmić trolla "kochanalodz" ?
                • johana2 Do www.dot.com 17.07.06, 08:13
                  Ciągle wspominasz o tych psich kupach w piaskownicy. To już chyba obsesja....
                  Wiemy że one są w większości łódzkich piaskownic - rzeczywiście. W
                  tej "manufakturowej" akurat nie. Dlaczego? Ponieważ na terenie tego siedliska
                  francuskich burzujów którzy ośmielili się z ruin fabrycznych systematycznie
                  przez lata okradanych przez łódzki proletariat zrobić miejsce jednak bądź nie
                  bądź ciekawsze a przede wszystkim bardziej użytkowe niż do tej pory, nie
                  biegają ŻADNE psy. Nie ma ich po prostu, tak jak nie ma dobrze znanych obrazków
                  zataczających się (chyba z nadmiaru propozycji łódzkich włodarzy spędzania w
                  naszym mieście ciekawie czasu) mieszkańców tego grodu. Tak więc, jeśli nie
                  byłeś, nie widziałeś, to wypowiadając się na ten czy inny temat, po prostu
                  ośmieszasz się. Błagam! Pokaż mi "piaskownicę w Manufakturze pełną psich kup,
                  discopolo i smród". Jak widzę mówimy o dwóch zupełnie innych miejscach! Chyba
                  że ktoś w innym miejscu skopiował sobie nazwę. Pozdrawiam i życzę bardziej
                  przemyślanych postów.
                  • www.dot.com Re: Do www.dot.com 17.07.06, 10:28
                    Jestes slepa? Czy tylko udajesz Greka (Greczynkę) ?
                    • johana2 Re: Do www.dot.com 17.07.06, 10:37
                      Wiesz co? Chyba nadeszła twoja kolejka do okulisty
                      • www.dot.com Re: Do www.dot.com 17.07.06, 10:39
                        Bywam w M 2-3 razy dziennie, z racji obowiązków zawodowych, wiec proszę
                        cie...wiem, co mowie. Inna sprawa, ze nosze szkła kontaktowe wiec moze
                        faktycznie powinienem wybrac sie do okulisty aby zapisał mi jakies krople
                        na....odór tych psich kup. Az szczypie w oczy!
                        • johana2 Re: Do www.dot.com 17.07.06, 11:52
                          OK. Ponieważ ja też noszę szkła kontaktowe, a bywam w M nie tak często, więc
                          może rzeczywiście pofatyguję się do oklisty. Mimo że akurat na psie kupy jestem
                          szczególnie wyczulona z racji mojego dziecka. Normalnie jestem w szoku że ich
                          nie widziałam...... Przy najbliższej okazji poproszę małżonka - on ma lepszy
                          wzrok. Choć też nie uskarżał się na nadmiar powyższych..... A też jest
                          wyczulony. A może zajmujesz się po prostu sprzataniem tychże (bez urazy),
                          dlatego tak wiesz co mówisz?. No dla mnie szok po prostu. W dodatku mam tez coś
                          z nosem.... bo nie czuję tych odorów po pieskach. Przestraszyłeś mnie.
                          • www.dot.com Re: Do www.dot.com 17.07.06, 12:04
                            Nie nie zajmuje sie sprzątaniem "tychże".
                            Chociaż żadna praca ujmy nie przynosi.
                            Wybierz się lepiej na spacer do Parku, do lasu, gdzieś nad wodę.
                            Jest małżonek wiec niech Was gdzies zabierze, jakis piknik, cos w tym styl, od
                            tego w koncu jest (bez urazy)
                            • johana2 Re: Do www.dot.com 17.07.06, 12:10
                              Widzisz - właśnie nad wodą w lesie i w parkach niestety tam unoszą się dopiero
                              odory i należy chodzić łukami. Chyba że do puszczy..... Ale niedługo nad morze.
                              Tam ponoć można wykopać z piasku rózne ciekawostki i ludzkie i psie i inne
                  • uerbe Re: Do www.dot.com 18.07.06, 01:11
                    johana2 napisała:

> Ciągle wspominasz o tych psich kupach w piaskownicy. To już chyba obsesja....

Może to jakiś pogrobowiec cedryczka?
                    • www.dot.com Re: Do www.dot.com 18.07.06, 01:17
                      może? masz teraz nad czym dumac człowieku o twarzy konia. Zrobiłbys karierę w
                      jakimś indianskim szczepie. Twarz Konia. Fajne miałbys imie.
            • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:48
              Widze, że Ty "www.dot.com" powinieneś żyć w jakimś innym własnym królestwie. To
              źle, tamto źle, jakieś wzdychania w stylu "> manufaktura z jej zasikaną
              piaskownicą. Boże!!! " co to jest. Jak Ci to nie pasuje to OK, powiedziałeś już
              i daj już spokój, a jak tak bardzo ci ona przeszkadza to powiedz co powinno być
              takiego w Łodzi żeby cie zadowolił(chyba że już jest)????????? I NIE narzekaj!!
              • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:50
                kochanalodz napisał:daj już spokój
                No wlasnie - DAJ JUZ SPOKÓJ.
                • brite Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:52
                  dot.com, z niecierpliwością czekam na jakąś Twoją konstruktywną uwag.
                  • brite Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:52
                    ę.
                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:52
                    Zycie jest piekne :)
                  • longeta Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:55
                    Trochę mamy zaległosci,więc plaża w manufakturze na początek to tak
                    nieżle,zwłaszcza dla dzieciaków.
                • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:53
                  Nie nie, nie zrizumieliśmy się to ty masz już dać spokój, a tak poza tym to w
                  manufakturze nie spotkałem się z grillem(no chyba że nazywasz tak pizza-hut),
                  nie puszczają tam discopolo, a plaża jest czysta i nie ma tam psich kup!! Więc
                  skończ już z wymyślaniem nowych głupot bo sam się ośmieszasz i odpowiedz na moje
                  pytanie co takiego musi być zbudowane żebyś był zadowolony!!??
                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:56
                    wysoki komin...bardzo wysoki...abys mogl na niego wejsc i skoczyc.
                    To dopiero byłaby atrakcja.
                    • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 22:58
                      Ty byś mnie tam zaniusł:P:P
                      • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:00
                        Aha jeszcze tylko jedna uwaga spójrz tam gdzie zaczynasz z kimś polemikę to
                        poziom wątku automatycznie spada do zera!!
                        • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:17
                          Sam bierzesz udział w tym "zerowaniu", a moze to z twojego powodu poziom tego
                          Forum zszedł na psy?
                          • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:20
                            No i właśnie w tym jest problem, że to ty niszczysz to forum, spójrz na
                            wcześniejsze wpisy i zobacz jakie były i spójrz na wpisy kiedy ty doszedłeś
                      • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:17
                        na komin wsadziłby cie wysoki poziom twoich wypowiedzi.
                        • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:21
                          Wsadź sobie ten twój komin głębooooooko!!!
                          • brite Bijcie się 16.07.06, 23:22
                            tiny.pl/tkn3
                          • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:29
                            i to jest merytoryczna wypowiedz. Brawo! Dlaczego sadzisz, ze polubie twoje
                            rozrywki z wsadzaniem głeboko ?
                            • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:30
                              Według ciebie to jest merytoryczna wypowiedź!!!!HAHA ale ty jesteś tępy!!!
                              • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:31
                                No tak, tak sadziłem, nie zrozumiesz tego.
                                • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:33
                                  No przyznam szczerze że tego nie rozumiem
                                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:34
                                    jak skonczysz liceum zrozumiesz. Nie martw się. Tylko nie koncz swojej nauki,
                                    lektur na Brawo Girl i Popcornie. Marnie na tym wychodzisz, jak wszyscy widza
                                    • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:36
                                      Po raz kolejny powiem żebyś nie porównywał wszystkich do siebie
                                      • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:37
                                        To twoja skłonność, np. z tym wsadzaniem głęboko.
                                        • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:39
                                          Siedź i gadaj zdrów nie chce mi się już, znudziło mi się odpowiadać na twoje
                                          "merytoryczne" jak sam powiedziałeś wpisy
                                          • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:41
                                            Ta "merytoryka" to był mój komentarz do twojego bełkotu ale jak widzę nie
                                            złapałes tego.
                                            • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:42
                                              KONIEC
                                              • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:44
                                                Kolejna merytoryka? Brakuje pary? Ale dobre, ze chociaż pisać potrafisz, taki
                                                trudny wyraz jak KONIEC.
                                                • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:45
                                                  Nie chce mi sie z tobą gadać
                                                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:47
                                                    a co mozesz innego napisac w sytuacji, w ktorej zostales osmieszony i
                                                    wypunktowany?
                                                  • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:48
                                                    www.dot.com napisał:

> a co mozesz innego napisac w sytuacji, w ktorej zostales osmieszony i
                                                    > wypunktowany?

HAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAAHAHAHAHA ile ty masz lat 5?
                                                    HAHAHAAHAHA......................HAHAHAAHA
                                                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:49
                                                    Nie chce mi sie z tobą gadać
                                                  • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:49
                                                    NO wreszcie, choć jedna wspólna myśl.............
                                                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 16.07.06, 23:52
                                                    Siedź i gadaj zdrów nie chce mi się już, znudziło mi się odpowiadać na twoje
                                                    "merytoryczne" wpisy.
                                                  • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 00:48
                                                    Tutaj jest mysl specjalnie dla ciebie :)
                                                    tiny.pl/m5wp
    • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 12:46
      wytwór Kaowca manufakturiańskiego... nie lubie takich miejsc, nie
      lubię "atrakcji" przy centrach handlowych, bo nastawione są na jedyny cel:
      przyciągniecie ludzi właśnie tam. gdyby wysypano piaseczek nowy na plażę w
      Arturówku chwaliłabym bardzo... ale jeśli to jest na terenie centrum handlowego
      to pachnie mi to fałszywą dobrodusznością...
      • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:06
        Nie oszukujmy się, Manufaktura powstała po to żeby zarabiać, ale inwestor chciał
        najwyraźniej zaoferować coś innego(rynek itp) i tylko od nas będzie zależeć czy
        np . po zjedzonym czymś tam w jakiejś restauracji pójdziemy na rynek, czy
        wybierzemy galerie handlową.
        • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:10
          ale Manufaktura to PÓKI CO przede wszystkim handel. I po to inwestor nas tam
          zciąga....
          a restauracje to ja osobiście wolę gdzie indziej...
          • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:16
            Ja też wole zjeść gdzie indziej ale chodzi mi o to, że nikt nas nie zmusza do
            pójścia do Manufaktury, idziesz wtedy kiedy Ty chcesz!
            • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:21
              tak Ci się tylko wydaje... przeprowadź badania społeczeństwa, a okaże się, że
              jedną z fajniejszych rozrywek jest właśnie pójscie do centrum handlowego.. z
              tych badań korzystają inwestorzy budujący sklepy wielko powierzchniowe. budują
              zespoły, kombinaty handlowo-rozrywkowe byle zatrzymać tam na dłużej
              człowieka... przyjdzie na plażę, to może i do sklepu zajrzy... przyjdzie do
              restauracji, to może potem do kina pojdzie i potem jeszcze zachce sobie kupić
              coś w jednym z setki sklepów tak przy okazji....
              trzeba byc odpornym na takie marketingowe chwyty i krytycznie patrzeć na to co
              sie nam serwuje,...
              • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:23
                Dokładnie tak ale to wynika z braku innych atrakcji miasta(np. czystej
                ul.Piotrkowskiej, brakuje w Łodzi prawdziwego rynku, który mógłby powstać na
                Pl.Wolności)
                • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:28
                  ....
                  dlaczego zatem nie kreuje się przestrzeni "rynkowych" tam, gdzie ich zalążki
                  już są: Stary Rynek, Plac Wolności, pasaże przy Piotrkowskiej??? dlaczego nie
                  śledzi się zjawisk miejskich, nie wydobywa na wierzch historii?? pseud-rynek w
                  Manufakturze to sztuczny twór.. domyślam się, ze jego posadzka nie przekazuje
                  zadnej treści poza tą, że jest z "fajnej kolorowej kostki"...

sorry, ale w tym temacie bedę bardzo krytyczna, jakkolwiek doceniam cała skalę
                  założenia odrestaurowania budynków pofabrycznych i to, ze jdnak nie zrównano z
                  ziemią całego tego terenu...
                  • johana2 Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:35
                    evonka napisała:

> dlaczego zatem nie kreuje się przestrzeni "rynkowych" tam, gdzie ich zalążki
                    > już są: Stary Rynek, Plac Wolności, pasaże przy Piotrkowskiej??? dlaczego nie
                    > śledzi się zjawisk miejskich, nie wydobywa na wierzch historii?? "
                    No właśnie - dlaczego??? Chętnie połaziłabym właśnie po tych naszych
                    tradycyjnych, gdzie historia wyłazi..... Z braku laku zaglądam do Manufaktury,
                    gdzie chociaż te mury. Nie dziw się ludziom ze nie mogąc chodzić tam gdzie chcą
                    chodzą tam gdzie można..
                  • kochanalodz Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:46
                    Nie kreuje się bo mamy takie władze miasta jakie mamy. A Stary rynek został już
                    zaprojektowany(któryś numer GW z 2005r) ale jak zwykle skończyło się tylko na tym.

Wiele osób pisze na forum, że woli iść na troche sztuczny rynek Manufaktury niż
                    na brudną Piotrkowską(ja również), ale gdyby tak zamknąć Plac Wolności dla
                    ruchu(oprócz dostawców, rowerzystów i MPK)zerwać całą nawierzchnię położyć na
                    jej miejscu kostkę brukową, zrobić fontanny, ustawić ławki, wszystko ładnie
                    podświetlić, dbać o to, patrolować i wyrzucać żuli, tak samo z
                    ul.Piotrkowską(zanknąć dla ruchu, patrolować i remontować jak najwięcej) to
                    wtedy każdy miałby coś do wyboru, ale nikt przez tyle lat jakoś na ten plan nie
                    wpadł. Poza tym możnaby się dogadać z Manufakturą a nie z nią walczyć o
                    przystosowywanie całego tego terenu dla spacerujących i rowerzystów(mnóstwo
                    ścieżek rowerowych, czyste trawniki, fontanny, nowe proste chodniki i dużo
                    ławek) i ludzie mogliby iść na Piotrkowską coś zjeść, odpocząć, później do
                    Manufaktury(np.do kina 3D i na zakupy), a na koniec odpocząć wśród zieleni. I
                    taka powinna być Łódź, przyjazna i zdrowa, współpracująca ze sobą a nie
                    walcząca!! pozdr.
                    • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 16:17
                      czy nie uważasz, że mając taki zapał trochę sie marnują te pomysły... czy
                      oprocz starych wyjadaczy z Fundacji Ulicy Piotrkowskiej działa w Łodzi
                      cokolwiek innego? Czy odbywają sie dyskusje z udziałem władz i mieszkańców i
                      ludzi zainteresowanych urbanistyką i architekturą tego naszego pięknego
                      miasta???
                      ja chętnie włączę sie w dyskurs. mam sporo do powiedzienia i sporo pomysłów.
                      • brite Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 16:33
                        są różne organizacjie i stowarzyszenia, np. www.lodznafali.org/ oraz inne:
                        www.wirtualna.lodz.pl/wiadomosci/wydarzenia/16014
                  • uerbe Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 01:25
                    evonka napisała:

> dlaczego zatem nie kreuje się przestrzeni "rynkowych" tam, gdzie ich zalążki
                    > już są: Stary Rynek, Plac Wolności, pasaże przy Piotrkowskiej???

Ze względu na mocno ograniczoną - w porównaniu z tą, jaką dysponuje Manufaktura - przestrzenią użytkową?

> dlaczego nie śledzi się zjawisk miejskich, nie wydobywa na wierzch historii??

Może dlatego, że ostatnimi czasy zjawiska miejskie będące efektami działań UMŁ ograniczały się do zapchania Piotrkowskiej bazarowymi budami, tudzież organizowania tandetnych koncertów na wspomnianym Starym Rynku?

> pseud-rynek w Manufakturze to sztuczny twór..

Runku nie tworzy miejsce ale ludzie. I czy ci się to podoba czy nie, ludzie w Manufakturze są - a jak (i czy) tchną w to miejsce iskrę życia i jak długo ona tam przetrwa to już inna sprawa.
                    • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 01:27
                      wypowiedzial sie czlowiek o twarzy konia. Na kanara za mądry, chyba.
                      Powinien starac sie o prace w gazowni. W sam raz. Chociaz nie, z taką twarzą
                      nikt nie wpuscilby go do mieszkania. Juz wiem, Ty, koles, zatrudnij sie w
                      lunaparku, w zamku strachów. Zrobisz kariere!
                    • www.dot.com Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 01:30
                      zobacz, nawet podobny jestes, masz swoj plafon reklamowy. Wow. Praca czeka!
                      tiny.pl/t2gc
              • brite Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:25
                > trzeba byc odpornym na takie marketingowe chwyty i krytycznie patrzeć na to co
                > sie nam serwuje

Nie rozumiem - nie chcesz, nie chodź, nie kupuj, chcesz - idź, kup.
                Byłem w Manufakturze kilka razy, za każdym razem spacerowałem sobie po placu z
                niekłamaną przyjemnością obserwując odnowione budynki fabryczne i, uwaga: jak
                dotąd nie wydałem tam ani złotówki!
                • evonka Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:29
                  bo należysz do tej niewielkiej części która czerpie przyjemność z innych
                  rzeczy...
                  • brite Re: Plaża w Manufakturze 17.07.06, 13:38
                    > bo należysz do tej niewielkiej części która czerpie przyjemność z innych
                    > rzeczy...

No dobrze, ale nie wiń Manufaktury za to, że ludzi bawi łażenie po sklepach.
                    Wręcz przeciwnie, to właśnie kompleks, ściągając do siebie tabuny ludu, może
                    zwiększyć ich wrażliwość na inne rzeczy.
                • waclaw_grzyb Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 08:28
                  bo jestes biedakiem a takich tam nie powinno sie wpuszczac. psują zabawę
                  normalnym zarabiającym obywatelom
      • uerbe Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 01:17
        evonka napisała:

> wytwór Kaowca manufakturiańskiego... nie lubie takich miejsc, nie
        > lubię "atrakcji" przy centrach handlowych, bo nastawione są na jedyny cel:
        > przyciągniecie ludzi właśnie tam. gdyby wysypano piaseczek nowy na plażę w
        > Arturówku chwaliłabym bardzo... ale jeśli to jest na terenie centrum
        > handlowego to pachnie mi to fałszywą dobrodusznością...

Potraktuj to jak wystawę sklepową - wystawa sklepowa też jest dla ciebie przejawem "fałszywej dobroduszności"? Myślę, że ludzie doskonale sobie zdają sprawę z tej konwencji i ją akceptują. WSHE swego czasu też miała "plażę" - z jednej strony atrakcja i okazja do zabawy, z drugiej zaś świetna reklama i lep na nowych studentów. Nie widzę w tym nic zdrożnego.
    • al_ Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 08:52
      Jak dla mnie bardzo dobry pomysł. Dlaczego? Dlatego, że jest to centrum
      handlowe, które wkońcu coś robi. Szczerze powiem nie lubię zakupów. Większość
      rzeczy kupuję w sklepach internetowych, ale akurat tam czasem jadę. I chociaż
      odwiedzam jedynie 4 ulubione sklepy, bynajmniej nie z obuwiem i odzieżą, to
      wyprawa tam jest naprawdę miła.

I jeszcze jedno. Dzięki Manufakturze wkońcu upadnie Piotrkowska. I bardzo
      dobrze. Jak można większość skelpów zamykać tak wcześnie... Mało festynów,
      atrakcji. Nie mówiąc już o slamsach w bramach.

P.S.
      Tylko jakby muzykę cisze puszczali... :/..
      • prick.teaser Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 08:56
        al_ napisał:
        > I jeszcze jedno. Dzięki Manufakturze wkońcu upadnie Piotrkowska. I bardzo
        > dobrze. Jak można większość skelpów zamykać tak wcześnie... Mało festynów,
        > atrakcji. Nie mówiąc już o slamsach w bramach.

też tego pragnę:)
        • al_ Re: Plaża w Manufakturze 18.07.06, 20:53
          To miła informacja. Może jakiś wniosek do UM w tej sprawie napiszemy. Bo ja od
          kilku lat jestem przeciwnikiem ul. Piotrkowskiej w tej formie w jakiej jest
          obecnie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka