Dodaj do ulubionych

Gdzie jest ten Modlin?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 13:42
Modlin airport for low-costs to be launched later
2006-07-14 21:12
Warsaw (Puls Biznesu) – The launching of the airport for low-cost carriers
has been postponed again. It turned out, however, that it may be placed not
in Modlin but somewhere els.

Yesterday, the team working over Modling airport project, met for the seventh
time. The representatives of the Ministry of Transport and PPL, the operator
of Polish airports, invited low-cost carriers. They heard that the airport
should be launched in fall 2007 but there may be some delays.

“The Modlin project seems to be a long way ahead”, Tomasz Kulakowski from
Ryanair said.

“We want finally to be told details concerning the infrastructure, prices and
how to get to the airport”, Eryk Klopotowski, SkyEurope spokesman said.

There were proposals of new sites for the airport.

“Sochaczew and Minsk Mazowiecki would like to have a civil airport as well.
The first town to launch the airport, will win”, Tomasz Kulakowski explained.
Obserwuj wątek
    • Gość: FL Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 13:47
      wersja polska jest na www.pb.pl ale ja chwilowo nie mam dostepu :)
      tytuł: "Jeszcze jeden ostateczny termin"
      • Gość: Albert Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: 157.25.164.* 16.07.06, 14:32
        Modlin będzie prawdopodobnie uruchomiony dopiero w 2008 r, a więc czas szansy
        dla Łodzi wydłuża się, ale co z tego? Bez zmian personalnych we władzach Spółki
        i na stanowisku Pełnomocnika Prezydenta, nie ma szans na skorzystanie z
        jakiejkolwiek szansy.
        Pozdrawiam,
        Albert
        • Gość: FL Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 15:28
          zgadzam się. gdyby wszystko szło zgodnie z zapowiedziami to modlin byłby
          otwarty juz teraz lub na przestrzeni 2 miesięcy. decydenci lotniskowi dostają
          kolejny prezent od losu w postaci podobnych decydentów od lotniska w modlinie.
          ja nie rezygnuję ze swojego punktu widzenia tzn. jaki naród tacy decydenci.
          pozdrawiam ze wstydem,
          Kuba
          • Gość: matej Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: 85.60.29.* 16.07.06, 19:53
            narazie to nawet ziemia nienalezy do spulki ktura ma zarzadzac lotniskiem
            ba tej spulki nawet niema.
            oczym mu tu rozmawiamy :) to tylko pomuwienia jak o autostradach.`pierwsza data lotniska miala byc juz w latach 80. a tu nici
            • Gość: gość Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.devs.futuro.pl 16.07.06, 20:12
              Władze naszego lotniska popełniają tyle błędów ile jest w wypowiedzi Mateja i
              dlatego mamy to co mamy
              • Gość: ja Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:20
                aby miec szanse na popelnienie bledu to trzeba najpierw cos robic ...
            • Gość: awa Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:45
              chciałoby się zapytać skąd są tacy ignoranci - PANIE MALEJ, czy jak tam, SPULKI, KTURY, POMUWIENIA
              pisze się przez Ó - to coś podobnego do O , ale z apostrofem nad literą
        • ryanair Re: Gdzie jest ten Modlin? 16.07.06, 22:12
          Łódzkie lotnisko, a lotnisko w Modlinie to dwa zupełnie inne produkty i jeden z
          drugim ma niewiele wspólnego. Łódź nigdy nie stanie się lotniskiem tanich linii
          dla Warszawy takim jak ma zostać Modlin, leży od niej po prostu za daleko.
          Maksymalny czas dojazdu do takiego lotniska z centrum Warszawy nie powinien
          przekraczać 70 minut. Tak jest w Charleroi, tak jest w Hahn i tak jest np. w
          Bergamo. Z centrum Warszawy na łódzkie lotnisko niestety, ale jedzie się ponad
          2,5 godziny. Gdyby nie zbyt duża odległość od Madrytu Ryanair już dawno
          stworzyłby w Valladolid lotnisko dla stolicy Hiszpanii, do której podobnie
          jak do Warszawy nie lata wcale.
          • Gość: MarcinK Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:00
            Z Hahn do Frankfurtu jest ponad 100km - tyle samo co z Łodzi do Warszawy.
            Modernizacja linii kolejowej z Łodzi do Warszawy już się rozpoczęła i czas
            przejazdu to będzie ok. 70 minut. I teraz zamiast bić pianę o Modlin - gdzie i
            tak PPL i LOT zrobią wszystko aby Ryanaira zablokować, warto aby
            perspektywicznie myśląca linia zabiegała o łącznik kolejowy na Lublinek. Czas
            przejaxdu do Centrum Warszawy ok. 80-90 minut jest całkiem realny i możliwy do
            uzyskania wcześniej niż Modlin. I mogę sie założyć.

Z resztą już taki jeden z decydentów zakładał się, że Modlin ruszy wcześniej
            niż Lublinek...

MK
          • Gość: Albert Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:12
            Zgadzam, jeżeli chodzi o konkurencję o rynek samej Warszawy, choć może się to
            zmienić jeżeli czas podróży z Łodzi do Warszawy skróci się do 70 min (obecnie
            modernizowana jest kolej, a będzie budowana autostrada). Pozostaje pytanie czy
            wcześniej zostanie uruchomiony Modlin czy szybciej skróci się czas podróży z
            Łodzi do Warszawy. To nie byłbym pewny odpowiedzi, bo remont torów do Warszawy
            właśnie się rozpoczął, a Modlina nie. Warto też dodać, że bilans pasażerów
            odprawianych przez województwo łódzkie/województwo mazowieckie jest na głębokim
            minusie dla Łodzi: w chwili obecnej Łódzkie nadal dostarcza znacznie więcej
            paxów Okęciu niż wynosi liczba mieszkańców mazowieckiego przyjeżdżająch na
            Lublinek. Zdaje sobie sprawę z sytuacji miasta Warszawy, ale warto pamiętać, że
            zachodnia część jej aglomeracji może stać przed pewnym dylematem czy kierować
            się za Wisłę przez centrum stolicy do Modlina, czy udać się do Łodzi. Nie
            mówiąc już o innych obszarach np. Płock, Radom, także w innych województwach
            np. Włocławek, Kielce, Lublin.
            Warto więc przemyśleć czy opłaca się czekać na Modlin, który nie wiadomo kiedy
            powstanie. A jak powstanie nie wiadomo jakie będą w nim opłaty, bo ostatnie
            doniesienia mówią znowu o zainteresowaniu nim ze strony PPL. Wydaje mi, się że
            celem lobby lotniczego związanego z PLL LOT jest zwodzenie i przesuwanie daty
            otwarcia z roku na rok, aby odraczać decyzje przewoźnika o lokalizacji bazy w
            innym miejscu niż Modlin i w ten sposób urzędnicy w Warszawie sterują sytuacją.
            Pozdrawiam,
            Albert
            • Gość: Albert Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:20
              Aha i uspokaja mnie każdy apel Ryanaira do Rządu - mam wrażenie, że daje to za
              każdym razem przesunięcie uruchomienia Modlina o kolejny rok. PPL, LOT i
              obrońcy narodowych interesów z PiS, LPR i Samoobrony konsolidują się, okopując
              się na swoich pozycjach.
              Pozdrawiam,
              Albert
              • Gość: FL Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.starnettelecom.pl 16.07.06, 23:29
                co do modernizacji lini kolejowej rozpoczetej tydzien temu na 9 km odcinku od
                rogowa do koluszek to potwierdzam naocznie, że sie dzieje. dziś jadąc wieczorem
                do wawy widzalem z samochodu na przejexdzie kolejowym w Rogowie duużo sprzetu
                budowniczo kolejowego na jednym torze. odczucia podobne do tych co 2 lata temu
                kiedy zobaczyłem pierwsze ciężarówki na zachodniej stronie pasa startowego.
                dobrej nocy,
                Kuba
            • Gość: kola Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:26
              Rzeczywiscie moza by wiele ugrac z rynku warszawskiego poprzez zreczne
              wykorzystanie obecnej sytuacji z Modlinem, do tego jednak potrzeba dynamicznych
              i profesjonalnych ludzi z wizja. Niestety nie widze takich wsrod osob do ktorych
              naleza decyzje w Łodzi. Mam wrazenie, ze jedyne czym sie martwia to, by
              wszelkimi mozliwymi metodami zapewnic sobie na przyszlosc miejsce na cieplym stolku.

• Gość: sympatyk lublinka Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:42
                Według mnie ogromne znaczenie ma obecna infrastruktura naszego lotniska (
                długość pasa, przepustowość i ogólnie funkcjonalność terminala)dla uruchomienia
                nowych połaczeń. Żaden low cost nie jest zainteresowany płaceniem bajońskich
                kwot dla " paliwowego monopolisty" zaś terminal przystosowany jest w chwili
                obecnej tylko do obsługi w/w . Ja będziemy mieli te upragnione 2500 m wtedy
                możemy pomyśleć o nowych połaczeniach realizowanych przez Ryana. Jeżeli
                będziemy mieli terminal, którego nie powstydzi się tradycyjny przewoźnik to
                będziemy mieli nowe połaczenia realizowane przez np. Lufę .
                • Gość: luksa Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:56
                  Jesli nowy terminal to warunek nowych polaczen to przez najblizsze 5 lat nie ma
                  co liczyc na nie. W tej chwili nie widze skad mieli by wziasc pieniadze na nowy
                  terminal. Dodatkowo ten co jest, stoi przez wieksza czesc doby i tak pusty.
                  • Gość: luksa Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:59
                    Tak samo 2500m pasa startowego nie jest warunkiem koniecznym do otwierania
                    nowych polaczen. Gdyby UM naprawde potrafil negocjowac nowe kierunki czy nowych
                    przewoznikow to ocecne 2100m do wieeeelu jeszcze kierunkow (ktorych u nas nie
                    ma) jest wystarczajacy.
                    • maxxman Re: Gdzie jest ten Modlin? 17.07.06, 00:58
                      Przeprzaszam za podstawowe pytanie, ale jestem daleko od kraju i nie mam
                      mozliwosci monitorowania sytuacji z bliska: czy to przedluzenie pasa juz sie
                      zaczelo?

Pozdrawiam,
                      maxxman
                      • Gość: ja Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 02:34
                        Juz się podobno doliczono 23 łopat, czekamy na kolejne ( może tym razem nieco
                        szpadli dowiozą).
                      • Gość: Albert Re: Gdzie jest ten Modlin? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 10:30
                        Niestety muszę Cię Maxxmanie zmartwić. 25 mln zł załatwione, czego się nie
                        nagłaśnia bo... okazuje się, że lotnisko, pomimo długiego oczekiwania na
                        pieniądze, nie było w stanie w tym czasie przygotować wszystkich niezbędnych
                        dokumentów, niezbędnych do złożenia wniosku o pozwolenie na budowę. A warto
                        pamiętać, że Urząd Wojewódzki ma teoretycznie 65 dni na wydanie decyzji.
                        Kolejną rzeczą, o której jeszcze się nawet nie myśli, to harmonogram prac i
                        zasady funkcjonowania lotniska w trakcie rozbudowy. O tym będą myśleć, ale
                        później!
                        Pozdrawiam,
                        Albert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka