Dodaj do ulubionych

Aktywacja systemu

IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 23:17
Mam legalną wersję Windows XP, którą kupiłem dawniej z nagrywarką. Niedawno
system zupełnie siadł i od nowa mi go zainstalowali w serwisie. Cały czas mam
teraz przypominanie o konieczności aktywacji. Czy to normalne? Przecież już
raz miałem aktywację przy jego pierwszej instalacji. Czy trzeba to robić po
każdym formacie dysku i instalacji systemu na nowo? Jaką gwarancję ma
producent, że jest to oryginał na pierwotnym sprzęcie, a nie kopia na którymś
z rzędu komputerze?
Obserwuj wątek
    • Gość: werty Re: Aktywacja systemu IP: *.31.radom.pilicka.pl 26.03.06, 23:45
      >Czy to normalne?
      Tak.
      >Czy trzeba to robić po każdym formacie dysku i instalacji systemu na nowo?
      W zasadzie tak.
      >Jaką gwarancję ma producent, że jest to oryginał na pierwotnym sprzęcie?
      Na podstawie numeru generowanego przez system, który zależy od zainstalowanego w komputerze sprzętu.
    • gray Re: Aktywacja systemu 27.03.06, 10:37

aktywacja jest konieczna każdorazowo po instalacji windowsa. jeżeli przekazałeś
      serwisowi płytę ze swoim oryginalnym windowsem i jeżeli serwis zainstalwał go na
      twoim komputerze to śmiało aktywuj system - numer wygenerowany na podstawie
      danych o twojej płycie głównej będzie identyczny z tym, który został
      wygenerowany podczas pierwszej aktywacji i wszystko zakończy się pełnym sukcesem.
      • Gość: janulodz Re: Aktywacja systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:24
        Pod warunkiem, że w serwisie nie wymienili płyty głównej w ramach naprawy. Bo wtedy licencje może kupić od nowa.
        • Gość: polokokt Re: Aktywacja systemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:35
          no wlasnie. I tu rodzi sie moje pytanie. Kupuje windowsa, mam komputer, za rok
          chce go zmodernizowac, wymieniam 3/4 wnetrznosci i co? teraz musze od nowa
          kupic windowsa? przeciez chce go tez uzywac na jednym stanowisku itd itp.
          Pomijam kwestie samej aktywacji, bo ta wiem ze sie prpzeprowadzi bez problemow,
          bo probowalem zaktywowac jeden oryginalny system na dwoch roznych komputerach i
          cala operacja przebeigla bez problemow. natomiast interesuje mnie tu aspekt
          prawny.
          Pozdrawiam
    • hawaj76 Re: Aktywacja systemu 27.03.06, 22:45
      System nalezy aktywowac w ciagu 30 dni od momentu instalacji.
      Aktywacja to nie to samo, co rejestracja. Proces aktywacji jest calkowicie
      anonimowy i nie wymaga podawania jakichkolwiek informacji osobistych. Proces
      rejestracji nie jest obowiazkowy i nie ma nic wspolnego z aktywacja produktu.
      Mozesz instalowac Windows na tym samym komputerze dowolna ilosc razy. Podczas
      aktywacji Windows XP przesyla zaszyfrowany plik z informacja o najwazniejszych
      komponentach twojego komputera. Jezeli ponownie zainstalujesz win. na tym samym
      komputerze, serwer aktywacyjny porowna nowa konfiguracje z konfiguracja zapisana
      w bazie danych. Jesli pliki sie zgadzaja, aktywacja nastapi automatycznie
      • Gość: janulodz Re: Aktywacja systemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:54
        Na tym samym komputerze można z dowolną częstotliwością instalować i odinstalowywać zakupiony w ramach licencji system operacyjny w wersji OEM.
        W zasadzie można uaktualniać i wymieniać wszystkie komponenty sprzętowe komputera, utrzymując przy tym ważność pierwotnej licencji Microsoft OEM, jednak nie dotyczy to uaktualnienia lub wymiany płyty głównej. Gdy w komputerze zostanie wymieniona płyta główna, powstaje nowy komputer, w związku z czym potrzebna jest nowa licencja na system operacyjny. Po wymianie płyty głównej nie można ponownie zainstalować oprogramowania Microsoft OEM, które było początkowo zainstalowane na tym komputerze, chyba że płyta główna została wymieniona w ramach gwarancji producenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka