ixtlilto 06.09.06, 20:15 Jak tak sobie czytam tow ychodzi, że system na PŁ jest rozsądniejszy. Każdy wydział ustala swoje progi stypendialne. Na jednym zaczynają się one od 4,0 a na innych 4,4. Kwoty też są różne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rebel Stypendia na uniwersytecie - bezsensowny system IP: *.retsat1.com.pl 07.09.06, 07:38 Czyli na 100 osobowym kierunku stypendim dostanie 15 osób z czego 6 po 400 zł, 4 po 300 zł i 5 po 250 zł. Ciekawe. Tyle że jest możliwe aby ludzie (2 i więcej osób - znam przypadek) miały takie same oceny z egzaminów i z zaliczeń, w końcu skala ocen to tylko od 3 do 5. Lepiej byłoby gdyby każdy wydział odzielnie ustalał zasady i kwoty z przyznanej im puli. Najlepiej wiedzą jak wygląda sytuacja na danych kierunkach oraz ile pracy wymaga zdobycie danej średniej. Argument że prawo jest trudne i są niższe średnie - to bezsens można mieć średnią 5,0 i sę nie napracować, a zaharować się i utonąć w literaturze na etnologii i wyjść na 3,0 - to zależy od predyspozycji studenta do studiowania na określonym kierunku - i dowodzi o miernej predyspozycji ludzi do studiowania na prawie - najwyższa pora wprowadzić tam testy prredyspozycji zawodowych i umiejętności logiczego myślenia. I oczywiście w przyszłym semestrze okaże się, że stypendium zmniejszą o polowe. Beznadzieja. Sobczak zagwarantuj najlepszym, że dostaną już w połowie października pieniądze ze stypendiów, a nie w grudniu jak co roku. To wreszcie się na coś przydasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul van Dyk Re: Stypendia na uniwersytecie - bezsensowny syst IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 07:57 > Sobczak zagwarantuj najlepszym, że dostaną już w połowie października pieniądze > ze stypendiów, a nie w grudniu jak co roku. To wreszcie się na coś przydasz. Dobrze powiedziane :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienio Re: Stypendia na uniwersytecie - bezsensowny syst IP: *.astral.lodz.pl 07.09.06, 10:04 Gość portalu: Rebel napisał(a) > i dowodzi o miernej predyspozycji ludzi do studiowania na > prawie - najwyższa pora wprowadzić tam testy prredyspozycji zawodowych i > umiejętności logiczego myślenia. Na PŁ wiekszosc ma srednia z zakresu 3.0-4.0 i czy oni wedlug ciebie nie mysla logicznie bo maja taka srednia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Re: Stypendia na uniwersytecie - bezsensowny syst IP: *.retsat1.com.pl 07.09.06, 16:46 Zdanie o logice dotyczylo prawa a nie studentów PŁ. (Umiejętność czytania ze zrozumieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Rebel alogiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:30 Skończyłem prawo. W czasie, kiedy ja wkuwałem do sesji czy kolokwium, koledzy z ekonomii czy etnologii bawili się w studenckich klubach. Jest dla mnie oczywiste, że na różnych kierunkach studiów różny jest też poziom trudności. Nie można dostawać premii w postaci stypendium tylko dlatego, że wybrało się mało ambitny kierunek studiów. Jeśli ktoś wybrał etnologię czy np. historię, to na ogół (nie twierdzę, że zawsze) dlatego, że nie chciał się przemęczać albo miał słabe wyniki w szkole średniej. Podsumowując: to wywody Rebela są alogiczne. Jeśli zazdrościsz prawnikom - wybierz się na prawo. Za rok znów rekrutacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawa Re: Rebel alogiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 20:42 Choć ja to nie Rebel, ale zabiorę głos. "Prawniku", serdecznie Ci współczuję, że kiedy moi koledzy/koleżanki z etno szampańsko się bawili, Ty biedaku, zakuwałeś. Rozumiem, że chciałbyś, aby zamknąć wszystkie kluby i puby, a otwierać je, co najwyżej, podczas przerw semestralnych. Może też zamknąć wszystkie te "łatwe" kierunki? Może wręcz "demoralizują" i szerzą niesprawiedliwość społeczną: bo jedni studenci muszą się uczyć, a inni imprezują? No, po prostu jędzą się staję na tym forum, ale nie mogę słuchać takich banałów, dlaczego i kto idzie na jaki kierunek. Uważasz, że prawo jest ambitne, a ja akurat sądzę inaczej (ale nie odwrotnie; mam nadzieję, że wiesz - właśnie jako prawnik lub prawnik in spe - że świat nie jest czarno-biały). Skąd taki arbitralizm? Każdy ma inne predyspozycje i nie chodzi wyłącznie o niedostatki czy nadmiar inteligencji. A skoro ja wybrałam etno, to - jak zakładasz - dlatego, że nie chciałam się przemęczać albo słaba jestem/byłam. Piszesz co prawda, że "nie zawsze" jest to powód wyboru tak mało ambitnych kierunków, ale to zastrzeżenie ("nie zawsze"), ma jednak inny wydźwięk niż "nie każdy", prawda? Jesteś stronniczy. No i wymyśl nowy projekt odpowiednich aktów/uchwał/ustaw/statutów i zgłoś się z nimi do odpowiednich organów, bo tylko w ten sposób zlikwidujesz rzekomy (jak interpretuję Twoją wypowiedź) przywilej nagradzania stypendiami motywacyjnymi studentów tak "mało ambitnych" kierunków, jak moje etno. I nie dlatego ludzie wybierają etno, bo tam się nie przemęczą, czasami po prostu nie chcą zmarnować na NUDZIARSTWA 5-u lat życia. Pomimo wyścigu szczurów, nie brak nam pasjonatów, którzy fantastycznie sprawdzają się na etno. Zapraszamy Cię serdecznie na nasze wykłady (jeśli jeszcze studiujesz - nie ironizuję w tym momencie, piszę serio): studiują u nas od czasu do czasu, wybierając etno jako drugi kierunek, właśnie prawnicy. Po prostu od życia chcą czegoś więcej i chyba okazuje się, że i prawo nie jest tak wymagające, skoro jeszcze chce im się iść na kierunek humanistyczny, gdzie trzeba czytać, czytać i czytać, pisać i robić też rzeczy praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawa Stypendia na uniwersytecie wrócą do stanu sprze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 15:00 Szkoda tylko, że nie wiadomo, co takiego się stało, że tym razem jest więcej pieniędzy na stypendia... No, a po drugie: ETNOLODZY! czy naprawdę uważacie, że nasza działka jest "łatwiejsza"? Na czym polega kryterium "łatowści",jakie przyjął sobie p. Sobczak? Ilość wkuwanego na pamięć materiału na prawie? Na etnologii tyle się nie wkuwa, za to uczy się myślenia, może na tym polega różnica... Wyzłośliwiam się, bo p.S. wlazł na moje podwórko i bronię swojego przed psedu-opiniami p.S. Skąd on to wie? Studiował u nas? Wątpię! Pamiętałabym kogoś takiego na pewno (niestety). I chyba nie przez przypadek wybrał sobie właśnie etnologię jako przeciwieństwo prawa, bo z tego co pamiętam, kiedy zaczęła się przed wakacjami dyskusja studentów z Rektorem oraz z biernym (choć wiernym) Samorządem studenckim UŁ, to właśnie etnologia co nieco też firmowała z tych działań. Czyżby pan S. miał ze złe, że musiał się w końcu wykazać aktywnością? Niech węc żyją wszyscy "typowi" humaniści! Choć raz okazało się, że to świadomość zmienia byt, a nie na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Re: Stypendia na uniwersytecie wrócą do stanu spr IP: *.retsat1.com.pl 07.09.06, 16:53 Gość portalu: nawa napisał(a): > Szkoda tylko, że nie wiadomo, co takiego się stało, że tym razem jest więcej > pieniędzy na stypendia... Pieniędzy nie ma więcej - tylko mniej ludzi je dostanie (z 20% najlepszych do 15%). Fakt etnologia stała się kozłem ofiarnym. > Czyżby pan S. miał ze złe, że musiał się w końcu wykazać aktywnością? Dobrze napisane. Czas na zmiany w >biernym (choć wiernym) Samorządzie studenckim UŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nawa Re: Stypendia na uniwersytecie wrócą do stanu spr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 17:27 No, etnologia jako "kozioł ofiarny" , to może nie aż tak, ale jedno jest pewne na 100%: UŁ dobrego PR nie ma - ani o nie samo nie dba, ani innym nie dostarcza takich materiałów. I to jest marnowanie potencjału. Owszem, dotacja na UŁ nie zwiększyła się i dlatego te cięcia z 20% do 15%, tyle że trochę szkoda, że nie ma pomysłu na to, jak walczyć o jej zwiększenie. Co jest nie tak i co dałoby się naprawić, gdzie leży błąd. Nieprzenikalność władz UŁ jest aż przykładowa: nikt nic nie wie albo wodę w usta nabiera, bak przepyłwu informacji i nawet nie wiadomo już gdzie i u kogo jej szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k co pan S. studiuje... IP: *.astral.lodz.pl 07.09.06, 19:47 skonczyl informatyke i ekonometrie oraz konczy stosunki gospodarcze na ek-socu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś porażka!!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.09.06, 20:10 po pierwsze uważam że nowe zasady przyznawania stypendiów powinny być podane do wiadomości studentów z rocznym wyprzedzeniem zeby było wiadomo czego sie spodziewać....Ja jestem na dość trudnym kierunku, może nie jakoś wybitnie trudnym ale nie uważam że administracja należy do "łatwych "kierunków. Z sytuacja finansową u mnie nie najlepiej, miałem w ciągu roku problemy rodzinne no ale cieszyłem sie że udało mi sie wyciągnąć średnią na 4.25 i liczyłem szczerze powiedziawszy na kasę. Dodam jeszcze ze na moim kierunku jest około 170 osób wiec teraz szansa że dostane stypendium jest ZEROWA!!!Już bym wolał dostac o te 50 zł mniej ale dostać cokolwiek. No ale widze że towarzystwo z samorządu wie lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez adm Re: porażka!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.09.06, 20:31 co do reszty w pelni sie zgadzam, ale > trudnym ale nie uważam że administracja należy do "łatwych "kierunków. chyba zartujesz!!! tez studiuje adm i po prostu sam nie wiem co zrobic z wolnym czasem..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyś Re: porażka!!!!!!!!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 07.09.06, 22:03 o.k. zgadzam sie w ciągu roku jest faktycznie dużo wolnego czasu ale sesja nie nalezy do najłatwiejszych i o tym właśnie pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DB Stypendia na uniwersytecie wrócą do stanu sprze.. IP: *.lodz.dialog.net.pl 07.09.06, 22:37 1. Bzdura i głupota - nie zmienia się zasada w trakcie gry! 2. Kryteria pomocnicze do bzdura ponieważ wiadomo, że tylko oceny z egzaminów gwarantują PORÓWNYWALNOŚĆ WYNIKÓW. Co ćwiczenia to inne kryteria - na jednych przyjdzie facet i da 5 na zaliczenie a inne ćwiczenia zalicza się we wrześniu za 5 razem. 3.Zgadzam się z głosem, że każdy wydział powinien ustalać indywidualnie kryteria. JEST TO OCZYWISTE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a czy to juz jest pewne??? IP: *.toya.net.pl 09.09.06, 11:55 czy juz na 100% bedzie taki system przydzielania stypendiów czy to tylko propozycje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizyk Re: a czy to juz jest pewne??? IP: *.19.rev.vline.pl 25.09.06, 00:48 Ja tu wiedze inny problem. Fizyka zalicza się do „trudnych kierunków” i faktycznie jest tak ciężko, że na wyższych latach utrzymuje się ok. 20 studentów. Zatem stypendia dostanie 3, a tylko jedna osoba 400zł. Na przykład na moim roku, ktoś ze średnią 4,7 nie dostanie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DB Re: Stypendia na uniwersytecie wrócą do stanu spr IP: *.lodz.dialog.net.pl 27.09.06, 18:33 Problemem tak naprawdę są pseudo-pracownicy naukowi. Jeżeli ponad setka ludzi jest zatrudniona na sześciu etatach (powatarzam: na szećiu) w obrębie UŁ to nie dziwmy się, że jak uczelnia finansowo dołujemy... Odpowiedz Link Zgłoś