Gość: kolin_lodz IP: *.toya.net.pl 17.09.06, 20:42 Kilka dni temu usłyszałem gdzieś końcówkę informacji, iż jeszcze we wrześniu ma ruszyć przy ulicy Wierzbowej (teren zajezdni) muzeum łódzkiej komunikacji. Czy ktoś zna jakieś szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luki Re: Muzeum Komunikacji??? IP: *.toya.net.pl 17.09.06, 21:53 Muzeum zostanie oficjalnie otwarte 22 września przy ul. Wierzbowej 51. To nie jest teren żadnej zajezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: Muzeum Komunikacji??? 18.09.06, 11:01 Przy czym to, co zostanie pokazane tego dnia, to nie koniec urządzania nowej placówki muzeualnej. Przede wszystkim w porównaniu z poprzednią siedzibą Izby Tradycji nowy obiekt jest ogromny, więc pole do popisu jest. :) Osobiście najbardziej cieszy mnie zapowiedź powrotu przynajmniej części taboru historycznego (nie wiem co z enkami) do hali na Tramwajowej, gdzie na jednym z torów miałaby powstać ekspozycja taboru. A przejść z budynku wystawowego do hali nie jest trudno. Wystarczy otworzyć drzwi. Tak więc stopniowo rodzi się prawdziwe muzeum komunikacji. Zabawne, że jeszcze ze dwa lata czy nawet rok temu nikt nie spodziewał się, że ta koncepcja tak szybko zostanie zrealizowana. To miła niespodzianka ze strony inwestora, czyli MPK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Muzeum Komunikacji??? IP: *.lodz.msk.pl 18.09.06, 19:05 > Przy czym to, co zostanie pokazane tego dnia, to nie koniec urządzania nowej > placówki muzeualnej. Przede wszystkim w porównaniu z poprzednią siedzibą Izby > Tradycji nowy obiekt jest ogromny, więc pole do popisu jest. :) > > Osobiście najbardziej cieszy mnie zapowiedź powrotu przynajmniej części taboru > historycznego (nie wiem co z enkami) do hali na Tramwajowej, gdzie na jednym z > torów miałaby powstać ekspozycja taboru. Muzeum komunikacji bez zabytkowego taboru, to jak tramwaj bez pantografu i na ogumionych kołach :) Cieszy mnie powtanie w Łodzi Muzeum Komunikacji. Tym bardziej, że jest to powstanie nieoczekiwane i właściewie dla osób "niewtajemniczonych" zupełnie niespodziewane. Gratuluję wszystkim Miłośnikom Komunikacji, którzy się do tego przyczynili. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Muzeum Komunikacji??? 22.09.06, 21:41 A czy możnaby przy okazji liczyć, na rozbudowanie tego wpisu: pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Komunikacji_Miejskiej_w_Łodzi ?? Odpowiedz Link Zgłoś