Dodaj do ulubionych

Muzeum Komunikacji???

IP: *.toya.net.pl 17.09.06, 20:42
Kilka dni temu usłyszałem gdzieś końcówkę informacji, iż jeszcze we wrześniu
ma ruszyć przy ulicy Wierzbowej (teren zajezdni) muzeum łódzkiej komunikacji.
Czy ktoś zna jakieś szczegóły?
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: Muzeum Komunikacji??? IP: *.toya.net.pl 17.09.06, 21:53
      Muzeum zostanie oficjalnie otwarte 22 września przy ul. Wierzbowej 51. To nie
      jest teren żadnej zajezdni.
      • michal.ch Re: Muzeum Komunikacji??? 18.09.06, 11:01
        Przy czym to, co zostanie pokazane tego dnia, to nie koniec urządzania nowej
        placówki muzeualnej. Przede wszystkim w porównaniu z poprzednią siedzibą Izby
        Tradycji nowy obiekt jest ogromny, więc pole do popisu jest. :)

Osobiście najbardziej cieszy mnie zapowiedź powrotu przynajmniej części taboru
        historycznego (nie wiem co z enkami) do hali na Tramwajowej, gdzie na jednym z
        torów miałaby powstać ekspozycja taboru. A przejść z budynku wystawowego do hali
        nie jest trudno. Wystarczy otworzyć drzwi. Tak więc stopniowo rodzi się
        prawdziwe muzeum komunikacji. Zabawne, że jeszcze ze dwa lata czy nawet rok temu
        nikt nie spodziewał się, że ta koncepcja tak szybko zostanie zrealizowana. To
        miła niespodzianka ze strony inwestora, czyli MPK.
        • Gość: barnaba Re: Muzeum Komunikacji??? IP: *.lodz.msk.pl 18.09.06, 19:05

> Przy czym to, co zostanie pokazane tego dnia, to nie koniec urządzania nowej
          > placówki muzeualnej. Przede wszystkim w porównaniu z poprzednią siedzibą Izby
          > Tradycji nowy obiekt jest ogromny, więc pole do popisu jest. :)
          >
          > Osobiście najbardziej cieszy mnie zapowiedź powrotu przynajmniej części taboru
          > historycznego (nie wiem co z enkami) do hali na Tramwajowej, gdzie na jednym z
          > torów miałaby powstać ekspozycja taboru.

Muzeum komunikacji bez zabytkowego taboru, to jak tramwaj bez pantografu i na
          ogumionych kołach :)

Cieszy mnie powtanie w Łodzi Muzeum Komunikacji. Tym bardziej, że jest to
          powstanie nieoczekiwane i właściewie dla osób "niewtajemniczonych" zupełnie
          niespodziewane.

Gratuluję wszystkim Miłośnikom Komunikacji, którzy się do tego przyczynili.
        • hubar Re: Muzeum Komunikacji??? 22.09.06, 21:41
          A czy możnaby przy okazji liczyć, na rozbudowanie tego wpisu:
          pl.wikipedia.org/wiki/Muzeum_Komunikacji_Miejskiej_w_Łodzi ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka