Gość: Arwenka Re: historia sztuki- próbna IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 02.12.04, 15:45 Ja pisalam... ale czy napisalam to juz nie wiem ;) Nie wiesz czy bede gdzies publikowane odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: historia sztuki- próbna 02.12.04, 18:45 Pisałam. olimpiada z hs była 100x łatwiejsza.... Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: historia sztuki- próbna 02.12.04, 18:48 a dokładniej- pytanie o plany zamków było chore, pytanie o "Wenus w łahmanach" podobnie.... Czemu zawsze musi być pytanie o to, kto był czim mecenasem? do tego patena kaliska i ryty wiślickie- nie wiem, kto na nich jest! głupia się czuję po tej maturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pippi Re: historia sztuki- próbna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 20:52 katastrofa moim zdaniem... połowy nazwisk w zyciu nie słyszałam, pytania o królów itp. były straszne, dobrze przynajmniej, że obrazki kolorowe, chociaz i tak słabej jakości. Ale skoro kiepsko nam poszło, może w maju zrobia łatwiejszą.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:31 tez dzis pisalam.. i jestem zalamana. jakos reprodukcji byla straszna, przez to nie rozpoznalam wogole paru obrazow,zgazam sie ze niektore pytania byly straszne.. pisaliscie rozszerzona? moim zdaniem byla duzo latwiejsza niz podstawowa.. przez dzisiejszy egzamin nie wiem czy nie zmienic przedmiotu,bo to jest po prostu chopre,zeby wymagac od nas takiej dokladnosci i wiedzy,ktora jak do tej pory myslalam, mialabym rozszerzana na studiach.. pozdrawiam wszystkich ktorzy to dzis pisali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwenka Re: historia sztuki- próbna IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 02.12.04, 22:39 Olimpiada byla znacznie latwiejsza od tej matury! A to byla rozszerzona czesc? Ja moglam pisac tylko podstawe nad czym bardzo ubolewam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:46 no byla,byla.. analiza porownawcza obrazow moneta i van gogha oraz dwa tematy wypracowania,ja pisalam o impresjii i ekspresji. ja w olimpiadzie udzialu zadnej nie bralam, wiec nie mam porownania,ale testy ktore sobie robilam w domu byly duzo latwiejsze.. gdy oddawalam arkusz podstawowy [paru zadan wogole nie zrobilam] to mialam zamiar isc juz do domu,ale ze wzgledu na to,ze obiecalam nauczycielowi od WOKu ze sprobuje rozszerzona to zostalam, i w sumie nie zaluje bo jakos dalam sobie z tym rade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwenka Re: historia sztuki- próbna IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 02.12.04, 22:54 A jestes pewna ze to rozszerzenie to byl egzamin przyslany z cke, moze ktos go wam w szkole po prostu ulozyl tą drugą część? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 22:59 Jestem pewna, w koncu na cos placilam te 12zl zeby odbili wszystkie czesci zdawanych przedmiotow ;) Zreszta,juz ktos na tym forum ale w innym temacie wspomnial ze pisal na rozszerzonym ten temat co ja :) oze po prostu w twojej szkole nie skserowali rozszerzonego? Pisalo u ciebie wiecej osob his. sztuki,czy tylko ty? w mojej szkole ja bylam rodzynkiem i strasnzie glupio sie czulam wsrod piszacych fizyke ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwenka Re: historia sztuki- próbna IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 02.12.04, 23:19 Tylko ja pisalam. W mojej szkole nikt mnie nie poinformowal ze mam mozliwosc pisania matury na rozszerzeniu. byla mowa tylko o podstawie, chociaz sie pytalam na jakim poziomie ona bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:26 Szkoda ze nie moglas pisac :/ Zawsze to cos daje,jak sie juz wie jak rozszerzona wyglada.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karodzaj Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:49 takie pytanie zawsze mnie załamują. podobnie jak mecenasi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karodzaj WENUS W ŁACHMANACH?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:50 słyszał ktoś???? Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: WENUS W ŁACHMANACH?????? 03.12.04, 10:47 Gość portalu: karodzaj napisał(a): > słyszał ktoś???? o, pardon. znalazłam: images.google.pl/imgres? imgurl=www.artnet.com/magazine/reviews/green/Images/green8-22- 6.jpg&imgrefurl=www.artnet.com/magazine/reviews/green/green8-22- 6.asp&h=479&w=600&sz=50&tbnid=RkHsUSw73swJ:&tbnh=106&tbnw=132&start=3&prev=/imag es%3Fq%3DVenus%2B%252B%2Brags%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: WENUS W ŁACHMANACH?????? 03.12.04, 10:52 www.oke.waw.pl/html/matura/tydzien_drugi.html\ zdałam!!!!! wyżej macie adres, gzie są pytania i kluczQ!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: WENUS W ŁACHMANACH?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 13:13 sprawdzialm odpowiedzi,coprawda wszystkich nie pamietam,ale tak na oko to mam 20-24 pkt, malutko.. a zeby zdac te 30% to trzeba miec 24? tak? eh,zalamka.. i wogole ten sposob punktacji beznadziejny :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karodzaj Re: WENUS W ŁACHMANACH?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:46 mi się generalnie sposób punktacji podoba, bo można całkiem niezłą liczbę pinktów nawet na tak pochrzanionych pytaniach uzbierać. nie martw się- pewnie o czymś zapomniałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwenka odpowiedzi IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 03.12.04, 17:51 dzieki za odpowiedzi. zaraz bede liczyc czy zdalam czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 00:00 Arwenka,i jak ci poszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awrilka odpowiedzi !!?? IP: *.2.Core.net.pl 04.12.04, 09:44 u mnie nie da sie tego otworzyc i nei mam jak sprawdzic stronka sie otwiera ale jak klikne na ktory kolwiek arkusz to niestety not found ;/ moze kto ma jak pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as odpowiedzi ?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 09:51 Właśnie!!! Gdzie są odp. z historii sztuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 20:33 www.oke.lomza.com/aktualnosci/matura_probna/ tu sa odpowiedzi,w pdfie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arwenka Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.syberka.net.pl / *.syberka.net.pl 04.12.04, 20:37 No nie wiem... optymistyczna wersja jest taka ze mam coś w okolicach 40% Co do strony z odpowiedziami to proponuję wejść www.oke.waw.pl/ ze strony głównej wejść na podstrony z arkuszami (miałam ten sam problem, tez nie chcialo mi ich sciągnąć) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarimatha Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.udn.pl 05.12.04, 16:21 ja pisałam i nie uważam że była jakos szczególnie trudna.Wrzonej nie zabradzo wiedziałam co uwzględnić w analizie bo zazwyczaj analizuy pisałam jednym ciągiem a tu musiałam rozbić na partie, co więcej nie wiedziałam gdzie moznaby umieścić symbolikę obrazu (czy np. dukt pędzla i ultramaryne skonstrastowaną z żółciem które wyrażąja emocje i są symbolem w kolorze) pozatym fazy kubizmu też nie były najłatwiejsze bo mało liznęłam sztuki 20 wieku no i nazwusko Kobro niewiele mi mówiło. Co do eseju-wypracowania nie wiem czy dobrze wyjaśniałam impresje i ekspresje na podstawie dzieł ekspersjonistów i impresjonistów... wziałam żółtego chrystusa gaugeina i popołudnie na grand de la jette :< i nie wiem w końcu czy nie zrobiłam analizy dwóch stylów...cienka granica tematy mogłyby być ciekasze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarimatha Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.udn.pl 05.12.04, 16:30 sory za literówki :/ wiecie dla mnie była łatwa gimnazjum spędziłam w plastyku i z pasją się uczyłam w liceum (zywkły ogólniak) miałam przez jeden rok po godzinie tygodniowo, od stycznia zeszłego roku mam co tydzień fakultety... duży nacisk mam na analizy architektury... z samym wokiem to ja bym się nie pchała na mature bo to stanowczo za mało!!!!!!! jeśli chcecie zdac w maju polecam "sztuke cenniejszą niż złoto"białostockiego i publikacje wandy bogusz o architekturze pozdrawiam sari :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sue Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.chello.pl 05.12.04, 23:41 ja niestety jestem samoukiem bo w szkolenie mam niestety historii sztuki:(( ale mam nadzieje ze sobie jakos poradze chociaz powiem szczerze ze spodziewalam sie latwiejszej probnej... no ale coz! sarimatha!!! bialostockiego to znam i czytam, ale te publikacje wandy bogusz to co to jest? moglabys napisac dokladniej? gdzie je mozna znlaezc. dzeiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Z czego sie uczycie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 14:46 Ja dzis wypozyczylam Białostockiego :) Poza tym ucze sie z Historii sztuki Ałpatowa,roznych ksiazek ktore mi pozycza nauczyciel od WOKu i robie rozne testy np. zadania z poprzednich lat z matury z historii sztuki i z ksiazki z testami z wydaw. piatek13 bodajze.. Damy rade :) Tylko jestem ciekawa kiedy bede miala sprawdzona probna, jeszcze nic nam nie oddali z tego co pisalismy, a my chcemy wiedziec juuz. Btw, czy ktos z was wybiera sie moze do Olsztyna na UWM? ;) Pozdrawiam wszystkich tegorocznych maturzystow z historii sztuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Z czego sie uczycie? 06.12.04, 18:05 Wybieram się chyba do Wrocka. uczę sie z Estreichera, białostockiego, gombricha, meyera, historii malastwa Wendy Beckett (:)), ze "Sztuka i czas". Generalnie wszystko, co mi wpadnie w rączki- polecam "Impresjonizm". nowa książka w ofersie Świata Książki. Cabanela i jego "Narodziny Wenus" znałam tylko dzięki temu :) u mnie najlepiej jest z malarstwem. reszta trochę cieniej. a podobno Ałpatowa należałoby wyrzucić. Tak słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: odpowiedzi ?????????????? 06.12.04, 18:01 nie każdy ma tyle szczęścia.... ja miałam wok, mizerny dość. Teraz mam łączone olimpiada+matura spotkania raz w tygodniu, ale gdybym jechała tylko na nich- nic bym chyba nie napisała. z drugiej strony - teraz zaczynam kurs, zapowiada się dobrze, poza tym liczę, że może na olimpiadzie gdzieś dojdę (he,he.. czuję się jak głowa Holofernesa), a Sztuka to moja pasja..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lavenda Re: odpowiedzi ?????????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 14:07 przepraszam ale co ma żółty chrystus gaugina do impresjonizmu albo ekspresjonizmu? przeciez gaugin nie jest zaliczany do żadnego z tych kierunków. a niedzielne popołudnie na wyspie grand jatte to seurat który absolutnie nie jest impresjonista! to czysty neoimpresjonizm czyli calkowite przeciwienstwo! przepraszam jeśli jestem niemiła, ale ty w takim razie twierdzisz że próbna była łatwa??? Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: historia sztuki- próbna 10.12.04, 10:49 wyniki już znane! podstawowa - 80 % rozszerzona- 84% i tak mam nadzeję zostanie do maja. chyba, że będzie lepiej :) mam pytanie do tych, co się przygotowują: jak dokładnie opracowujecie sobie prehistorię? dzielicie paleolit na dolny i górny, a dolny na okresy oryniacki, grawecki, solutreńśki i magdaleński i tak dalej, czy to strata czaasu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pippi Re: historia sztuki- próbna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.01.05, 07:48 strata czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yavanna Re: historia sztuki- próbna IP: *.eth.net.pl 11.01.05, 18:53 a w kuj-pomorskim nie zrobili próbnej... nie ma jak równe szanse ... niby jest nas za mało...uważam,że to skandal, ale wszystkich to guzik obchodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: historia sztuki- próbna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 22:04 Na Aupatowa bym uważała, na Estraichera. Dokładnie przeczytajcie Osińską, Tam jest nawet na nieszczęsna "Wenus w łachmanach. Było dużo błędów min 'Akt schodzący po schodach" nie jest kubistyczny. Nie ma tam rozbicia przedmiotu w przestrzeni ale jak w "dynamiźmie psa na smyczy" analiza ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś